Ben je op zoek naar een (nieuwe) wasdroger? Die zoektocht kan nog best moeilijk zijn, want welke wasdroger kun je het beste kopen? Drogers hebben zoveel verschillende functionaliteiten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen en dat is dat ze de was drogen. Vind je het belangrijk dat een wasdroger energiezuinig is, vind je het fijn als je een wasdroger op afstand kunt bedienen of wil je gewoon dat jouw was snel droog is? Dat zijn functionaliteiten waar je bijvoorbeeld het onderscheidt op kunt maken. Breng voor jezelf inzichtelijk wat voor jou belangrijk is en ga op basis daarvan verschillende wasdrogers van verschillende merken met elkaar vergelijken. Wat is de beste wasdroger? Wij, van 5top, hielden een test onder wasdrogers en stelden op basis van de uitkomsten van die test een top 5 op. Deze delen we graag met je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Dit zijn ze, de 5 beste wasdrogers van 2023
1. Bosch WQG235D2NL – Beste warmtepompdroger
De WQG235D2NL van het merk Bosch uit de Serie 6 is door ons uitgekozen tot de beste warmtepompdroger. En is niet voor niks beoordeeld met een 9 door het kieskeurig testpanel. De wasdroger droogt ontzettend efficiënt en krijgt daarom ook de energielabel A+++. De wasdroger heeft twee standaardprogramma’s: katoen en kreukherstellend en kent tien verschillende speciale droogprogramma’s van overhemden tot dons en van wol finish tot tijdprogramma warm.
In de roestvrijstalen trommel kun je 1 tot 8 kilogram kwijt waardoor je gemakkelijk jouw was droogt in één droogbeurt. Door de functie ‘Autodry’ droogt de machine niet langer dan noodzakelijk waardoor je ook enorm veel energie bespaart. De droger droogt sneller dan een conventionele wasdroger. Ook geeft het apparaat de resterende tijdsindicatie aan waardoor je altijd weet wanneer je de droge was uit de trommel kunt halen.
De condensorfilter reinigt automatisch door middel van condenswater, wordt de condensor automatisch schoongespoeld. De Bosch WQG235D2NL heeft de volgende afmetingen: 84.2 cm x 59.8 cm x 61.3 cm (h x b x l).
- Energiezuinig
- Super gebruiksvriendelijke wasdroger
- Prima prijs- en kwaliteitsverhouding
- Beschikt niet over stoomfunctie
De Bosch WQG235D2NL is verkrijgbaar bij:
2. Miele TSH 783 WP EcoSpeed – Beste wasdroger met WiFi
Miele’s TSH 783 WP EcoSpeed is om een aantal redenen een geweldige machine. Ten eerste is hij energiezuinig dankzij zijn stoomfuncton, die minder energie verbruikt. Ten tweede heeft het een indrukwekkend hoge vulinhoud die minder dan 9 kg weegt. Het heeft ook twee wascycli in één, waardoor het een prima optie is voor drukke huishoudens. En natuurlijk heeft hij een stoom- en stoomfunctie.
De Miele TSH 783 WP Ecospeed is een machine van topkwaliteit die zeker nog vele jaren mee zal gaan. Het is uitgerust met Miele’s speciale technologie, die een laag energieverbruik en een lange levensduur van je kleding garandeert. Deze technologie voorkomt ook dat pluisjes de warmtewisselaar verstoppen. Daardoor werken Miele warmtepompdrogers altijd efficiënt. Dit model is ook uitgerust met een zeer efficiënte motor, de Miele ProfiEco motor, die helpt om een hoog energierendement te bereiken.
In tegenstelling tot veel andere machines heeft de Miele TSH 783 WP verschillende functies die hem onderscheiden van de concurrentie. Zo kun je de wasdroger bedienen met een app. Verder is de warmtepompdroger uiterst energiezuinig, dankzij zijn filtratiesysteem.
Deze droger komt wel met een flink prijskaartje, maar voor iedereen die op zoek is naar een wasdroger van de hoogste kwaliteit koopt met de Miele TSH 783 WP alles wat je van een van de beste drogers van dit moment kunt verwachten.
- De tijden van de droogprogramma’s blijven gelijk ook naarmate de levensjaren van het apparaat
- Tot wel 9 kilogram wasgoed
- Kleding wordt beschermd en weinig gekreukt door honingraatstructuur van droogtrommel
- Te bedienen met Miele app
- Geen programma voor sportkleding
De Miele TSH 783 WP EcoSpeed is verkrijgbaar bij:
3. Whirlpool FFT CM11 8XB BE – Beste condensdroger
De Whirlpool FFT CM11 8XB BE is de beste condensdroger uit onze test. De wasdroger is in vergelijking met andere condensdroger energiezuinig. Desondanks heeft het een energielabel van B. Dit komt omdat condensdrogers erom bekend staan dat ze niet energiezuinig zijn, maar wel super snel kunnen drogen en goedkoper zijn in de aanschaf. Op de display van de wasdroger worden de gekozen instellingen weergegeven en met de draaiknop selecteer je het gewenste programma. Dankzij de eindtijd selectie kun je de droogbeurt uitstellen tot bijvoorbeeld in de daluren, zodat je ook kunt besparen op energiekosten.
De droogtrommel heeft een inhoud van 8 kilogram en dat betekent dat je er veel wasgoed in kwijt kunt. Het wasgoed wordt gelijkmatig gedroogd de gelijkmatige luchtverdeling en zorgt er daardoor voor dat het wasgoed snel gedroogd wordt. Door de 6th Sense Technologie van het apparaat droogt het nooit langer dan nodig is en verbruik je dus ook niet meer energie dan nodig is. De condens kan worden opgevangen in de condensbak, maar wanneer je kunt de condens ook laten afvoeren door de al voorgemonteerde afvoerslang. Ook beschikt de wasdroger over Easy Cleaning, dit zorgt ervoor dat de filter makkelijk te reinigen is in slechts drie simpele stappen.
- Condens is direct af te voeren middels de afvoerslang
- Mogelijkheid om eindtijd uit te stellen
- FreshCare+ houdt jouw kleding fris tot 6 uur
- Minder zuinig dan een warmtepompdroger
De Whirlpool FFT CM11 8XB BE is verkrijgbaar bij:
4. Samsung DV91TA240AE – Beste Quick Dry droger
De DV91TA240AE wasdroger van Samsung is volgens ons de beste Quick Dry wasdroger. Deze wasdroger is een warmtepompdroger wat betekent dat de droger super energiezuinig is. Daarom heeft de machine ook het energielabel A+++. De wasdroger van Samsung heeft ingebouwde sensoren voor het meten van de vochtigheid, temperatuur en reiniging van de warmtepomp. Met de functie Quick Dry 35’ droog je je wasgoed al binnen 35 minuten. Super handig wanneer je snel een schoon kledingstuk nodig hebt.
De pluizenfilter bestaat uit twee delen. Hierdoor droogt het apparaat optimaal. In één oogopslag kun je zien of het waterreservoir geleegd dient te worden. Super handig.
De droogtrommel heeft een droogcapaciteit van 9 kilogram. De wasdroger heeft de volgende afmetingen: 85 cm x 60 cm x 60 cm (h x b x l).
- Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
- Speciale Quick Dry 35’-functie
- Kreukvrij
- Omkeerbare deur
- Geen
De Samsung DV91TA240AE is verkrijgbaar bij:
5. Beko DA7011PA – Beste goedkope wasdroger
De wasdroger DA7011PA van Beko is de beste goedkope wasdroger uit onze test. De wasdroger droogt het wasgoed op een relatief hoge temperatuur waardoor de machine ervoor zorgt dat het wasgoed snel droog is, maar minder energiezuinig is. Daarom krijgt de machine ook energielabel C. De DA7011PA is een luchtafvoerdroger die standaard geleverd wordt met een luchtafvoerslang die door een raam naar buiten bevestigd kan worden.
In de droogtrommel kun je tot zeven kilogram aan wasgoed kwijt. In verhouding met andere drogers is dit een wat kleinere trommel. Met de draaiknop aan de voorkant van de droger selecteer je het gewenste programma en bepaal je zelf de tijdsduur van het programma. In totaal beschikt de wasdroger over vijftien verschillende wasprogramma’s. De afmetingen van de wasdroger zijn: 85.6 cm x 59.7 cm x 58.4 cm (h x b x l).
- Het wasgoed is snel droog
- Luchtafvoerdroger
- Je bepaalt zelf de tijdsduur van het gekozen programma
- Niet energiezuinig
De Beko DA7011PA is verkrijgbaar bij:
De juiste wasdroger kiezen
Wasdrogers zijn de meest economische en efficiënte machines op de markt. Maar dat betekent niet dat een goedkope wasdroger altijd beter is dan een ander model. Daarnaast is het assortiment erg groot, waardoor je gemakkelijk het overzicht kwijtraakt en enig onderzoek nodig is om een model te vinden dat de beste wasdroger is voor jouw doeleinden. De aanbeveling is dan ook dat je eerst goed naar de diverse modellen gaat kijken voordat je de prijzen gaat vergelijken. Naast het overwegen van de voor- en nadelen van een wasdroger, omvat dit ook het bepalen van de ideale grootte en energie-efficiëntieklasse. In ons wasdroger overzicht van de beste wasdrogers van het jaar 2023 zie je een overzicht van diverse aanbevolen modellen in verschillende prijsklassen.
Voor- en nadelen van wasdrogers
In vergelijking met andere wasdrogers kunnen condensdrogers zonder afvoerslang in bijna elke ruimte worden opgesteld, omdat er geen afvoerslang of iets dergelijks nodig is. Het apparaat wordt eenvoudig op het stopcontact aangesloten en is meteen klaar voor gebruik. Bovendien zijn de droogresultaten zeer goed en zijn de energiekosten relatief laag. Dit ontwerp is namelijk aanzienlijk energiezuiniger dan afvoerdrogers. In tegenstelling tot de andere twee varianten is de droogtijd echter met aanzienlijk langer, waarmee je rekening moet houden als je grote hoeveelheden wasgoed moet of wilt drogen.
Door het lage verbruik zijn ook de energiekosten dienovereenkomstig laag en als het een modern apparaat is met goede sensoren en automatische programma’s die de inhoud betrouwbaar herkennen, is het besparingspotentieel nog groter. Bovendien zijn de apparaten vaak zelfreinigend en is de reinigings- en onderhoudsinspanning dus zeer laag.
De aanschaf van een wasdroger is met name de moeite waard als je op zoek bent naar een efficiënte en flexibele wasdroger die je praktisch overal kunt opstellen. De aanschaf moet echter ook op termijn de moeite waard zijn, omdat de aanschafkosten doorgaans hoger zijn dan bij de andere typen, zodat deze extra inspanning zich op termijn via de besparingen moet gaan uitbetalen.
De juiste afmetingen en inhoud
Een belangrijke keuze die je moet maken bij het kiezen van de ideale droger is de juiste afmetingen en inhoud. Want een te groot apparaat verbruikt meer stroom als het vaak met maar een halve belasting wordt gebruikt. Als je dus maar een kleine hoeveelheid wasgoed te drogen hebt dan moet je ook een kleine wasdroger kopen. Als je echter een huishouden hebt met meerdere personen en regelmatig droogt is een groot model met een grotere capaciteit geschikt. Houd er bij het kiezen van een maat op basis van capaciteit altijd rekening mee dat een volgeladen droger het zuinigst is.
Als vuistregel kun je ervan uit gaan dat een wasdroger met een inhoud van 6 kilogram ruim voldoende is voor een één- tot tweepersoonshuishouden. Met drie personen zou het al 7 kilo moeten zijn, met vier personen zou het 8 moeten zijn en bij vijf personen of meer is een machine met een capaciteit van 9 kilogram aan te raden.
Naast de pure capaciteit spelen natuurlijk ook de afmetingen van het toestel een rol, want het moet immers ruimte vinden in de daarvoor bestemde ruimte. Sommige fabrikanten bieden speciale apparaten aan met een breedte van 45 centimeter, die zelfs in nissen voor smalle keukenkasten onder het werkblad te vinden zijn. Als je de droger in een heel kleine kamer of een kleine wasruimte wilt plaatsen kan het ook de moeite waard zijn om een bovenlader te kiezen met toegang van bovenaf. Hierdoor heb je extra vrije ruimte voor het toestel.
Energie-efficiëntie
De energie-efficiëntieklasse weerspiegelt het energieverbruik van het apparaat in vergelijking met andere modellen binnen het assortiment. Het energieverbruik van elk apparaat van het type wordt als referentie genomen en de werkelijke waarde van andere apparaten wordt ermee vergeleken. Dit resulteert in de betreffende energie-efficiëntieklasse. Tegelijkertijd moet je ook kijken naar de werkelijke nominale waarden, want bijvoorbeeld een wasdroger met energie-efficiëntieklasse A+++ verbruikt ongeveer 70% minder energie dan een klasse B wasdroger.
Het betekent dus dat het de moeite waard is om je eigen verbruik grofweg in te schatten en het verbruik te berekenen. In de regel is de aanschaf van een A+ toestel op termijn zeker de moeite waard. Dan kun je je was ook zonder aarzelen in de droger drogen, want de tijd dat de apparaten veel energie opslurpen en oneconomisch waren, is allang voorbij.
Veelgestelde vragen over wasdrogers
Welk merk condensdroger is het beste?
Miele is een vooraanstaande fabrikant van witgoed producten. Daaronder ook condensdrogers. Miele levert duurzame apparaten met een lange levensduur en zijn dan ook iets prijziger dan producten van de concurrenten. Echter zijn ook fabrikant, zoals Bosch, Siemens en Samsung merken die uitstekende condensdrogers fabriceren. Deze machines gaan in de basis iets korter mee dan die van Miele, maar zijn dan ook een stuk betaalbaarder.
Wat is het voordeel van een warmtepompdroger?
Een warmtepompdroger is energiezuiniger en goedkoper dan een condensdroger. Een warmtepompdroger haalt vocht uit de omgeving en herbruikt deze om de was te kunnen drogen. Dat doet een condensdroger niet. Met als nadeel dat het reservoir met condens vrij snel gevuld is of dat er een afvoerslang aan een condensdroger gemonteerd moet worden. Waarmee het vocht wordt afgevoerd.
Kan een warmtepompdroger in elk huis?
Ja! Zolang je maar genoeg plek hebt om een warmtepompdroger te plaatsen. Dit kan naast een wasmachine of zelfs op een wasmachine als je gebruikmaakt van een zogenaamd tussenstuk. Dat stelt je in staat om een lichtere machine, zoals een warmtepompdroger op een wasmachine te plaatsen. Omdat je bij een warmtepompdroger geen afvoer nodig hebt, heb je dus geen afvoer of een afvoer naar buiten nodig. Je hebt wel een stopcontact nodig of een dubbele trekschakelaar. Een wasmachine en droger kun je niet tegelijkertijd op een enkele trekschakelaar aansluiten.
Wat doet een zelfreinigende condensor?
Een zelfreinigende condensor spoelt automatisch en meerdere keren schoon tijdens het drogen. Dat zorgt ervoor dat je zelf minder vaak de filters van de wasdroger hoeft te reinigen en de filters pluisvrij hoeft te maken. Een schone condensor zorgt er eveneens voor dat de warme lucht beter bij de was kan komen en daarmee kun je dus flink op de energiekosten besparen.
Heeft een condensdroger een afvoerslang?
Niet altijd, maar het is wel mogelijk om een afvoerslang op een condensdroger aan te sluiten. De afvoerslang sluit je vervolgens aan op een afvoer of hang je naar buiten door deze door een raampje te hangen. Een condensdroger kan ook gebruikmaken van een condensbak die je regelmatig moet legen als deze vol dreigt te raken. In dat geval heb je geen afvoer of een raampje naar buiten nodig.
Wat te doen als je droger stinkt?
Een stinkende droger heeft vaak te maken met vuil dat zich ophoopt. Daarom is het belangrijk om een wasdroger regelmatig te reinigen. Een vervuild filter kan de boosdoener zijn, maar ook een vieze condensor. Deze filters en condensor moet je dus regelmatig reinigen en pluisvrij maken. Het is ook te adviseren om de binnenkant van de droger te reinigen. Daar kan het vuil zich ook ophopen en voor een onaangename stank zorgen.
Wat is de beste wasdroger volgens Consumentenbond?
De Whirlpool FFT M22 9X3XBX BE is de beste wasdroger volgens de Consumentenbond. Het is een warmtepompdroger met een droogcapaciteit van 9kg. Het is mogelijk om op de warmtepompdroger een afvoerslang aan te sluiten. Een nadeel is dat de Whirlpool FFT M22 9X3XBX BE geen zelfreinigende functie heeft. Een pluspunt is dat de wasdroger een energieklasse A+++ heeft.