De 5 beste wasdrogers van 2024

Ben je op zoek naar een (nieuwe) wasdroger? Die zoektocht kan nog best moeilijk zijn, want welke wasdroger kun je het beste kopen? Drogers hebben zoveel verschillende functionaliteiten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen en dat is dat ze de was drogen. Vind je het belangrijk dat een wasdroger energiezuinig is, vind je het fijn als je een wasdroger op afstand kunt bedienen of wil je gewoon dat jouw was snel droog is? Dat zijn functionaliteiten waar je bijvoorbeeld het onderscheidt op kunt maken. Breng voor jezelf inzichtelijk wat voor jou belangrijk is en ga op basis daarvan verschillende wasdrogers van verschillende merken met elkaar vergelijken. Wat is de beste wasdroger? Wij, van 5top, hielden een test onder wasdrogers en stelden op basis van de uitkomsten van die test een top 5 op. Deze delen we graag met je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Dit zijn ze, de 5 beste wasdrogers van 2024

1. Miele TEF775WP – Beste warmtepomp droger

Miele TEF775WP droger warmtepomp
Bekijk wasdroger

Wij hebben de Miele TEF775WP warmtepomp droger voor jullie uitgetest. Een warmtepomp droger heeft een paar hele grote voordelen. Ze zijn namelijk energiezuiniger, ze hebben een stuk minder brandgevaar en je kunt al je was in de droger stoppen zonder dat het beschadigd.

De installatie van de Miele TEF775WP warmtepomp droger was zo gebeurd en we konden de droger meteen gaan gebruiken. De droger ziet er zeer stevig en simpel uit. Er zit een duidelijk display op en met de knop is de droger makkelijk te bedienen. Een groot pluspunt vinden wij de verlichting aan de binnenkant van de trommel.

Ook is de droger makkelijk te koppelen en te bedienen met je mobiele telefoon.

In de droger kun je geurcapsules gebruiken. Dit leek ons in eerste instantie een beetje overbodig, maar nadat we het nu echt gebruikt hebben vinden wij het toch wel een waardevolle toevoeging. Je kunt de intensiteit van de capsules makkelijk instellen door aan de knop te draaien en de geurcapsules gaan erg lang mee.

De Miele TEF775WP warmtepomp droger is een hele kwalitatieve, degelijke droger. Met alle belangrijke functies en zeer energiezuinig.

Kenmerken van de Miele TEF775WP

Geluidsniveau
Gebruiksgemak
Droogtijd
Prijs
Pluspunten
  • Zeer energiezuinig
  • Alles kan in de droger
  • Geurcapsules
  • Te bedienen met Miele app
Minpunten
  • Prijzig

De Miele TEF775WP is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Energieklasse
A+++
Vulgewicht
8 kg
Droogsysteem
Warmtepompdroger
Instelbare starttijd
Ja
Trommelverlichting
Ja
Waterafvoer via slang
Ja

2. AEG TR9BADEN – Beste prijs/kwaliteit droger

AEG TR9BADEN droger warmtepomp
Bekijk wasdroger

Ook heb wij de AEG TR9BADEN uitgetest. Met het grote display, de touchscreen knoppen en de zwarte band heeft deze warmtepompdroger een hele chique uitstraling.

Wat wij echt een heel groot pluspunt vinden aan deze droger is dat hij beschikt over 3DScan techniek. Dit zorgt ervoor dat de droger alle kleding in de droger beoordeeld op hoe droog het is. Als alle kledingstukken goed droog zijn dan is de droger pas klaar. Dit is een groot voordeel omdat warmtepompdrogers veel opwarmtijd nodig hebben. Als de droger dus klaar is maar je was blijkt nog niet helemaal goed droog te zijn dan moet de droger dus eerst weer helemaal opnieuw beginnen met opwarmen. Dit is bij AEG TR9BADEN dus niet het geval omdat de was altijd perfect droog uit de droger zal komen.

Door de SensiDry®-technologie droogt de droger je kleding op de helft van de temperatuur en hierdoor is het drogen dus ook een stuk minder schadelijk voor de kleding.

Je kunt je droger ook heel makkelijk met een app bedienen. Het is helemaal handig als je ook een wasmachine uit dezelfde serie hebt aangezien je ze dan samen kan koppelen en op elkaar kunt laten inspelen.

Ook viel ons op dat je bij dit model het deurtje heel makkelijk kunt draaien van richting. Je kunt dus het deurtje plaatsen naar de kant die voor jou het makkelijkst is om de droger open te maken.

Kenmerken van de AEG TR9BADEN

Geluidsniveau
Gebruiksgemak
Droogtijd
Prijs
Pluspunten
  • Energielabel A+++
  • 3D scantechniek
  • Je kunt de richting van de deur aanpassen
  • SensiDry®-technologie
Minpunten
  • In een warmtepomp droger duurt het drogen langer

De AEG TR9BADEN is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Energieklasse
A+++
Vulgewicht
8 kg
Droogsysteem
Warmtepompdroger
Instelbare starttijd
Ja
Trommelverlichting
Ja
Waterafvoer via slang
Ja

3. Asko T408HD.S – Beste rvs wasdroger

Asko T408HD.S droger warmtepomp rvs
Bekijk wasdroger

Als het gaat om de mooiste droger in het lijstje had deze bij ons toch wel echt bovenaan gestaan. De droger is helemaal gemaakt van roestvrij staal waardoor hij een hele mooie luxe uitstraling heeft. Het uiterlijk van de droger speelt voor de meeste mensen wel mee, maar is natuurlijk niet het belangrijkste punt.

Wat wij een enorm pluspunt aan deze droger vinden is dat hij echt enorm stil is. Wij denken dat dit de stilste droger is die wij getest hebben.

De droger heeft een duidelijk display en is makkelijk te bedienen. De warmtepompdroger heeft niet enorm veel verschillende programma’s, maar voor ons zitten er zeker voldoende verschillende programma’s op.

Je kunt echt zien dat er goed is nagedacht over de materialen en technieken die gebruikt zijn om je kleding zo goed mogelijk te beschermen. Dit is voor ons dus overduidelijk de mooiste droger, maar tegelijk ook een zeer stille droger en een droger met goede functies en van goede kwaliteit.

Kenmerken van de Asko T408HD.S

Geluidsniveau
Gebruiksgemak
Droogtijd
Prijs
Pluspunten
  • Binnenverlichting
  • Energiezuinig
  • Mooi en luxe uitstraling
  • Omkeerbare deur
  • Zit een extra snel droogprogramma op
Minpunten
  • Prijzig

De Asko T408HD.S is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Energieklasse
A+++
Vulgewicht
8 kg
Droogsysteem
Warmtepompdroger
Instelbare starttijd
Ja
Trommelverlichting
Ja
Waterafvoer via slang
Ja

4. Bosch WQG235DINL – Beste design wasdroger

Bosch WQG235DINL droger warmtepomp
Bekijk wasdroger

De WQG235DINL van het merk Bosch hebben we ook voor jullie getest. Wat meteen opviel toen we de warmtepompdroger binnen kregen was de mooie kleur. Hij is namelijk antraciet van kleur en dat geeft een hele luxe uitstraling. Het is een echte eyecatcher in je huis.

De wasmachine voelt ook degelijk aan en er zit een duidelijk display op. De verschillende programma’s zijn ook erg uitgebreid. Het is mooi dat er verlichting aan de binnenkant van de trommel zit. Dit geeft een mooi contrast met de donkere buitenkant.

Een groot pluspunt vinden wij dat de droger beschikt over de AutoDry sensor hierdoor weet de droger wanneer de was klaar is. Doordat de droger niet te lang aan blijft word je kleding extra beschermd.

De droger is ook een van de stillere drogers. Dankzij speciale trillingbescherming maakt de droger een stuk minder geluid dan sommige andere wasdrogers.

De warmtepompdroger is met een energielabel van A+++ zeer zuinig. Dit is natuurlijk een groot voordeel voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

Kenmerken van de Bosch WQG235DINL

Geluidsniveau
Gebruiksgemak
Droogtijd
Prijs
Pluspunten
  • Energiezuinig
  • Mooi kleur
  • SelfCleaning Condenser
Minpunten
  • Deur is niet om te zetten naar de andere kant

De Bosch WQG235DINL is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Energieklasse
A+++
Vulgewicht
8 kg
Droogsysteem
Warmtepompdroger
Instelbare starttijd
Ja
Trommelverlichting
Ja
Waterafvoer via slang
Ja

5. AEG T6DB82GP – Beste goedkope wasdroger

AEG T6DB82GP droger condens
Bekijk wasdroger

Ook hebben wij de AEG T6DB82GP getest. Toen wij de droger binnen kregen viel ons meteen op dat de droger niet zo heel mooi is. Maar de functies zijn natuurlijk belangrijker dat het uiterlijk van de droger. Door de witte afgesloten deur is het best een flink blok om te zien.

Dit is ook de enige condensdroger in ons lijstje. Doordat het een condensdroger is is de prijs een stuk lager, maar ligt het verbruik wel iets hoger. Voor een condensdroger is de AEG T6DB82GP nog redelijk zuinig.

De deur van de condensdroger is makkelijk te veranderen zodat hij via de andere kant opengaat. Je hoeft hier dus geen rekening mee te houden als je de droger gaat aanschaffen.

Het is fijn dat de droger zelf aanpast hoe lang hij nodig heeft om alles te drogen. Het was ook duidelijk te merken dat de droger er een stuk korter over deed als wij er veel minder in stopte. Dit werkt dus overduidelijk goed. De droogtijd is over het algemeen ook een stuk korter als met de warmtepompdrogers op het lijstje, wat natuurlijk ook een groot pluspunt is.

Kenmerken van de AEG T6DB82GP

Geluidsniveau
Gebruiksgemak
Droogtijd
Prijs
Pluspunten
  • Korte droogtijd
  • Startuitstel
  • Omkeerbare deur
  • Sensordroger
Minpunten
  • Condensdroger en daardoor minder energiezuinig

De AEG T6DB82GP is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Energieklasse
B
Vulgewicht
8 kg
Droogsysteem
Condensdroger
Instelbare starttijd
Ja
Trommelverlichting
Nee
Waterafvoer via slang
Ja

Waar moet je op letten bij het kopen van een wasdroger?

Je hebt verschillende soorten drogers, namelijk de warmtepompdroger, de condensdroger en de luchtafvoerdroger.

Tegenwoordig zijn de meeste drogers die verkrijgbaar zijn de warmtepompdrogers. Dit omdat warmtepompdrogers een heel stuk energiezuiniger zijn. Door het hergebruik van de warmte gebruiken ze veel minder stroom. Dit kan variëren tussen de € 150 en € 350 per jaar aan stroom t.o.v. condensdroger wat je kunt besparen. Bij een warmtepompdroger heb je ook minder kans op brand. Een nadeel van een warmtepompdroger is dat het langer duurt voordat je was droog is omdat een warmtepompdroger meer tijd nodig heeft om volledig op te warmen. Een warmtepompdroger is duurder in aanschaf, maar omdat het minder verbruikt heb je dit verschil vaak zo weer terug verdient. Een groot voordeel van een warmtepompdroger is dat je er als je kleding in kunt doen dus zelfs blouses kun je in de droger doen.

Condensdrogers zijn tegenwoordig niet meer zoveel te verkrijgen. Het aanbod wordt steeds kleiner omdat de drogers veel meer energie gebruiken. Een condensdroger is goedkoper in aanschaf, maar dus niet in het verbruik. Condensdrogers kun je op de afvoer aansluiten of je kunt de condensbak gebruiken.

Ook luchtafvoerdrogers worden niet veel meer aangeboden. Een groot voordeel van een luchtafvoerdroger is dat ze snel klaar zijn met drogen en relatief goedkoop zijn in aanschaf, maar door het grote verbruik worden ze dus niet veel meer aangeboden.

Tegenwoordig kun je een droger of wasmachine vaak ook bedienen met een app. Als je wasmachine en droger van dezelfde serie neemt kun je ze vaak aan elkaar koppelen en zo kun je het gebruik op elkaar afstemmen. De droger heeft vooraf al de goede instelling voor de was die eraan komt. Dit kost een hoop tijd en zorgt voor de perfecte instellingen.

De juiste afmetingen en inhoud

Een belangrijke keuze die je moet maken bij het kiezen van de ideale droger is de juiste afmetingen en inhoud. Want een te groot apparaat verbruikt meer stroom als het vaak met maar een halve belasting wordt gebruikt. Als je dus maar een kleine hoeveelheid wasgoed te drogen hebt dan moet je ook een kleine wasdroger kopen. Als je echter een huishouden hebt met meerdere personen en regelmatig droogt is een groot model met een grotere capaciteit geschikt. Houd er bij het kiezen van een maat op basis van capaciteit altijd rekening mee dat een volgeladen droger het zuinigst is. Tegenwoordig zijn warmtepompdroger vaak wel zo ingesteld dat ze ook kleinere hoeveelheden was makkelijk kunnen drogen in mijn tijd en met minder stroomverbruik.

Als vuistregel kun je ervan uit gaan dat een wasdroger met een inhoud van 6 kilogram ruim voldoende is voor een één- tot tweepersoonshuishouden. Met drie personen zou het al 7 kilo moeten zijn, met vier personen zou het 8 moeten zijn en bij vijf personen of meer is een machine met een capaciteit van 9 kilogram aan te raden.

Naast de pure capaciteit spelen natuurlijk ook de afmetingen van het toestel een rol, want het moet immers ruimte vinden in de daarvoor bestemde ruimte. Sommige fabrikanten bieden speciale apparaten aan met een breedte van 45 centimeter, die zelfs in nissen voor smalle keukenkasten onder het werkblad te vinden zijn. Als je de droger in een heel kleine kamer of een kleine wasruimte wilt plaatsen kan het ook de moeite waard zijn om een ​​bovenlader te kiezen met toegang van bovenaf. Hierdoor heb je extra vrije ruimte voor het toestel.

Energie-efficiëntie

De energie-efficiëntieklasse weerspiegelt het energieverbruik van het apparaat in vergelijking met andere modellen binnen het assortiment. Het energieverbruik van elk apparaat van het type wordt als referentie genomen en de werkelijke waarde van andere apparaten wordt ermee vergeleken. Dit resulteert in de betreffende energie-efficiëntieklasse. Tegelijkertijd moet je ook kijken naar de werkelijke nominale waarden, want bijvoorbeeld een wasdroger met energie-efficiëntieklasse A+++ verbruikt ongeveer 70% minder energie dan een klasse B wasdroger.

Het betekent dus dat het de moeite waard is om je eigen verbruik grofweg in te schatten en het verbruik te berekenen. In de regel is de aanschaf van een A+ toestel op termijn zeker de moeite waard. Dan kun je je was ook zonder aarzelen in de droger drogen, want de tijd dat de apparaten veel energie opslurpen en oneconomisch waren, is allang voorbij.

Ben je van plan om een wasdroger te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over wasdrogers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over wasdrogers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een wasdroger en vind je dat jouw wasdroger getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw wasdroger makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over wasdrogers

  • Welk merk condensdroger is het beste?

    Miele is een vooraanstaande fabrikant van witgoed producten. Daaronder ook condensdrogers. Miele levert duurzame apparaten met een lange levensduur en zijn dan ook iets prijziger dan producten van de concurrenten. Echter zijn ook fabrikant, zoals Bosch, Siemens en Aeg merken die uitstekende condensdrogers fabriceren. Deze machines gaan in de basis iets korter mee dan die van Miele, maar zijn dan ook een stuk betaalbaarder.

  • Wat is het voordeel van een warmtepompdroger?

    Een warmtepompdroger is energiezuiniger en goedkoper in gebruik dan een condensdroger. Een warmtepompdroger haalt vocht uit de omgeving en herbruikt deze om de was te kunnen drogen. Dat doet een condensdroger niet. Met als nadeel dat het reservoir met condens vrij snel gevuld is of dat er een afvoerslang aan een condensdroger gemonteerd moet worden. Waarmee het vocht wordt afgevoerd.

  • Kan een warmtepompdroger in elk huis?

    Ja! Zolang je maar genoeg plek hebt om een warmtepompdroger te plaatsen. Dit kan naast een wasmachine of zelfs op een wasmachine als je gebruikmaakt van een zogenaamd tussenstuk. Dat stelt je in staat om een lichtere machine, zoals een warmtepompdroger op een wasmachine te plaatsen. Omdat je bij een warmtepompdroger geen afvoer nodig hebt, heb je dus geen afvoer of een afvoer naar buiten nodig. Je hebt wel een stopcontact nodig of een dubbele trekschakelaar. Een wasmachine en droger kun je niet tegelijkertijd op een enkele trekschakelaar aansluiten.

  • Wat doet een zelfreinigende condensor?

    Een zelfreinigende condensor spoelt automatisch en meerdere keren schoon tijdens het drogen. Dat zorgt ervoor dat je zelf minder vaak de filters van de wasdroger hoeft te reinigen en de filters pluisvrij hoeft te maken. Een schone condensor zorgt er eveneens voor dat de warme lucht beter bij de was kan komen en daarmee kun je dus flink op de energiekosten besparen.

  • Heeft een condensdroger een afvoerslang?

    Niet altijd, maar het is wel mogelijk om een afvoerslang op een condensdroger aan te sluiten. De afvoerslang sluit je vervolgens aan op een afvoer of hang je naar buiten door deze door een raampje te hangen. Een condensdroger kan ook gebruikmaken van een condensbak die je regelmatig moet legen als deze vol dreigt te raken. In dat geval heb je geen afvoer of een raampje naar buiten nodig.

  • Wat te doen als je droger stinkt?

    Een stinkende droger heeft vaak te maken met vuil dat zich ophoopt. Daarom is het belangrijk om een wasdroger regelmatig te reinigen. Een vervuild filter kan de boosdoener zijn, maar ook een vieze condensor. Deze filters en condensor moet je dus regelmatig reinigen en pluisvrij maken. Het is ook te adviseren om de binnenkant van de droger te reinigen. Daar kan het vuil zich ook ophopen en voor een onaangename stank zorgen.

Zo hebben we de wasdrogers in dit artikel getest.

Tijdens het testen van de wasdrogers zijn er een aantal punten waar we extra op gelet hebben. We hebben gekeken of de droger voldoende capaciteit heeft voor de hoeveelheid wasgoed die je normaal gesproken droogt, dit is natuurlijk wel voor iedereen persoonlijk, bekijk dus voordat je een wasdroger gaat kopen wat voor jou situatie de ideale grote van de wasdroger is. Een te kleine droogcapaciteit kan resulteren in meerdere droogbeurten, terwijl een te grote capaciteit mogelijk overbodig is voor jouw behoeften. Ook hebben we gekeken naar het energielabel van de droger en hebben we gelet op de energie-efficiëntieklasse. Een droger met een hogere energie-efficiëntieklasse verbruikt minder energie, wat resulteert in lagere operationele kosten en een lagere milieu-impact. Daarnaast hebben we gekeken naar de beschikbare droogprogramma’s. We hebben gekeken dat de droger verschillende programma’s biedt voor verschillende soorten stoffen en droogvereisten. We hebben ook gelet op extra functies zoals een antikreukfunctie, een snel droogprogramma en speciale programma’s voor delicate kledingstukken. We hebben ook gekeken naar de droogtijd van de wasdroger en gekeken of deze efficiënt is in het snel drogen van het wasgoed zonder overmatige krimp of beschadiging van de stoffen. Het geluidsniveau van de droger tijdens het droogproces hebben we ook in de gaten gehouden. Een stille droger is vooral belangrijk als de droger in de buurt van leefruimtes staat of als je de droger ‘s nachts wilt gebruiken. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van de droger, inclusief het bedieningspaneel, het laden en lossen van wasgoed, en het reinigen van het pluizenfilter. En als laatste punt hebben we natuurlijk ook gekeken naar de prijs-kwaliteitverhouding.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie