De 5 beste wasdrogers van 2022

Ben je op zoek naar een (nieuwe) wasdroger? Die zoektocht kan nog best moeilijk zijn, want welke wasdroger kun je het beste kopen? Drogers hebben zoveel verschillende functionaliteiten, maar één ding hebben ze allemaal gemeen en dat is dat ze de was drogen. Vind je het belangrijk dat een wasdroger energiezuinig is, vind je het fijn als je een wasdroger op afstand kunt bedienen of wil je gewoon dat jouw was snel droog is? Dat zijn functionaliteiten waar je bijvoorbeeld het onderscheidt op kunt maken. Breng voor jezelf inzichtelijk wat voor jou belangrijk is en ga op basis daarvan verschillende wasdrogers van verschillende merken met elkaar vergelijken. Wat is de beste wasdroger? Wij, van 5top, hielden een test onder wasdrogers en stelden op basis van de uitkomsten van die test een top 5 op. Deze delen we graag met je zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Merk
Model
1
Bosch WTR88T00NL - Serie 6 - Warmtepompdroger
Bosch
WTR88T00NL
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
2
Miele TCH 620 WP - Warmtepompdroger
Miele
TCH 620WP
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Whirlpool WTD 850B W EU - Condensdroger
Whirlpool
WTD 850B W EU
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Indesit Wasdroger IDV75
Indesit
Wasdroger IDV75
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Samsung DV71M5220QW - Warmtepompdroger
Samsung
DV71M5220QW
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Dit zijn ze, de 5 beste wasdrogers van 2022

1. Bosch WTR88T00NL – Beste warmtepompdroger

Bosch WTR88T00NL - Serie 6 - Warmtepompdroger
Bekijk wasdroger

De WTR88T00NL van het merk Bosch uit de Serie 6 is door ons uitgekozen tot de beste warmtepompdroger. De wasdroger droogt ontzettend efficiënt en krijgt daarom ook de energielabel A+++. De wasdroger heeft twee standaardprogramma’s: katoen en kreukherstellend en kent negen verschillende speciale droogprogramma’s van overhemden tot sport en van wol finish tot tijdprogramma koud.

In de roestvrijstalen trommel kun je 1 tot 9 kilogram kwijt waardoor je gemakkelijk jouw was droogt in één droogbeurt. Door de functie ‘Autodry’ droogt de machine niet langer dan noodzakelijk waardoor je ook enorm veel energie bespaart. De droger droogt sneller dan een conventionele wasdroger. Je kunt de droogbeurt tot 24 uur uitstellen, wat het apparaat enorm flexibel maakt. Ook geeft het apparaat de resterende tijdsindicatie aan waardoor je altijd weet wanneer je de droge was uit de trommel kunt halen.

De condensorfilter is eenvoudig te reinigen waardoor jij nog langer gebruik kunt maken van jouw droger. De Bosch WTR88T00NL heeft de volgende afmetingen: 842 x 598 x 599 mm (h x b x d) en weegt 50,5 kilogram.

Pluspunten
 • Energiezuinig
 • Super gebruiksvriendelijke wasdroger
 • Prima prijs- en kwaliteitsverhouding
Minpunten
 • Niet geschikt voor eenpersoonshuishoudens

De Bosch WTR88T00NL is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Miele TCH 620WP – Beste wasdroger met grote trommel

Miele TCH 620 WP - Warmtepompdroger
Bekijk wasdroger

De TCH 620WP wasdroger van miele is de beste wasdroger met grote trommel. De wasdroger is een energiezuinige warmtepompdroger met energielabel A+++. Met het  speciale PerfectDry systeem voorkomt het apparaat door middel van vochtigheidssensoren dat je wasgoed krimpt, want dat is wel het laatste dat je wil. De machine meet het kalkgehalte in het water en stemt daar het drooggehalte op af en dat zorgt er weer voor dat je wasgoed nooit te lang of te kort wordt gedroogd en verbruik je niet meer energie dan nodig is.

In de droogtrommel past tot wel 9 kilogram wasgoed en is dus geschikt voor een huishouden van vijf of meer personen. Door de honingraatstructuur van de droogtrommel ben je er zeker van dat jouw kleding wordt beschermd en het weinig gekreukt uit de droger komt.

De speciale pluizenfilter zorgt ervoor dat de pluizen niet in de condensor terecht kunnen komen en voorkomt hiermee de prestaties van het apparaat. Eventueel kun je een frisse geur aan je wasgoed toevoegen, zodat je voorkomt dat je kleding ruikt naar droger.

Pluspunten
 • De tijden van de droogprogramma’s blijven gelijk ook naarmate de levensjaren van het apparaat
 • Tot wel 9 kilogram wasgoed
 • Kleding wordt beschermd en weinig gekreukt door honingraatstructuur van droogtrommel
Minpunten
 • Droogtijd van je wasgoed duurt langer bij een volle droogtrommel

De Miele TCH 620WP is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Whirlpool WTD 850B W EU – Beste condensdroger

Whirlpool WTD 850B W EU - Condensdroger
Bekijk wasdroger

De Whirlpool WTD 850B W EU is de beste condensdroger uit onze test. De wasdroger is in vergelijking met andere condensdroger energiezuinig. Desondanks heeft het een energielabel van B. Dit komt omdat condensdrogers erom bekend staan dat ze niet energiezuinig zijn, maar wel super snel kunnen drogen en goedkoper zijn in de aanschaf. Op de display van de wasdroger worden de gekozen instellingen weergegeven en met de draaiknop selecteer je het gewenste programma. De eco monitor geeft aan hoeveel stroom het programma verbruikt. Zo kun je eventueel wel inspelen op een energiezuinige droogbeurt. Dankzij de eindtijd selectie kun je de droogbeurt uitstellen tot bijvoorbeeld in de daluren, zodat je ook kunt besparen op energiekosten.

De droogtrommel heeft een inhoud van 8 kilogram en dat betekent dat je er veel wasgoed in kwijt kunt. Het wasgoed wordt gelijkmatig gedroogd de gelijkmatige luchtverdeling en zorgt er daardoor voor dat het wasgoed snel gedroogd wordt. Door de vochtigheidsmeter van het apparaat droogt het nooit langer dan nodig is en verbruik je dus ook niet meer energie dan nodig is. De condens kan worden opgevangen in de condensbak, maar wanneer je kunt de condens ook laten afvoeren door de al voorgemonteerde afvoerslang.

Pluspunten
 • Condens is direct af te voeren middels de afvoerslang
 • Eco monitor welke aangeeft hoeveel energie het programma verbruikt
 • Mogelijkheid om eindtijd uit te stellen
Minpunten
 • Minder zuinig dan een warmtepompdroger

De Whirlpool WTD 850B W EU is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Indesit Wasdroger IDV75 – Beste goedkope wasdroger

Indesit Wasdroger IDV75
Bekijk wasdroger

De wasdroger IDV75 van Indesit is de beste goedkope wasdroger uit onze test. De wasdroger droogt het wasgoed op een relatief hoge temperatuur waardoor de machine ervoor zorgt dat het wasgoed snel droog is, maar minder energiezuinig is. Daarom krijgt de machine ook energielabel B. De IDV75 is een luchtafvoerdroger die standaard geleverd wordt met een luchtafvoerslang van 1,5 meter waardoor deze door een raam naar buiten bevestigd kan worden.

In de droogtrommel kun je tot zeven kilogram aan wasgoed kwijt. In verhouding met andere drogers is dit een wat kleinere trommel. Met de bedieningsknoppen aan de voorkant van de droger selecteer je het gewenste programma en bepaal je zelf de tijdsduur van het programma. In totaal beschikt de wasdroger over dertien verschillende wasprogramma’s. Het condens wordt opgevangen door een condensbak die je vervolgens handmatig dient te legen. De machine geeft het aan wanneer de condensbak vol is, maar aan te raden is om deze na elke droogbeurt te legen. De afmetingen van de wasdroger zijn: 850 x 595 x 584 mm (h x b x d). De Indesit IDV75 weegt 28,8 kilogram.

Pluspunten
 • Het wasgoed is snel droog
 • Luchtafvoerdroger
 • Je bepaalt zelf de tijdsduur van het gekozen programma
Minpunten
 • Niet energiezuinig

De Indesit Wasdroger IDV75 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Samsung DV71M5220QW – Beste kleine wasdroger

Samsung DV71M5220QW - Warmtepompdroger
Bekijk wasdroger

De DV71M5220QW wasdroger van Samsung is volgens ons de beste kleine wasdroger. Deze wasdroger is een warmtepompdroger wat betekent dat de droger super energiezuinig is. Daarom heeft de machine ook het energielabel A+++. De wasdroger van Samsung heeft ingebouwde sensoren voor het meten van de vochtigheid, temperatuur en reiniging van de warmtepomp. Met de functie Quick Dry 35’ droog je je wasgoed al binnen 35 minuten. Super handig wanneer je snel een schoon kledingstuk nodig hebt.

De pluizenfilter bestaat uit twee delen. Hierdoor droogt het apparaat optimaal. In één oogopslag kun je zien of het waterreservoir geleegd dient te worden. Super handig. Ontstaat er eventueel een foutmelding dan controleer je gemakkelijk wat de fout precies is met de bijbehorende app. Hierdoor kun je besparen op eventuele reparatiekosten door de fout zelf op te lossen.

De droogtrommel heeft een droogcapaciteit van 7 kilogram. De wasdroger heeft de volgende afmetingen: 850 x 600 x 600 mm (h x b x d) en weegt 50 kilogram.

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Speciale Quick Dry 35’-functie
 • Foutmelding controleren via bijbehorende app

De Samsung DV71M5220QW is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Warmtepompdroger of condensdroger?

Een wasdroger is een apparaat die je was droogt, maar onder wasdrogers bestaan ook verschillen. Zo kun je kiezen voor een warmtepompdroger of een condensdroger. In principe zorgen beide apparaten ervoor dat jouw was gedroogd wordt, maar de één verbruikt hiervoor meer energie dan de ander. Condensdrogers worden gezien als de traditionele wasdrogers. Condensdrogers zijn in vergelijking met warmtepompdrogers goedkoper, maar wanneer je kijkt naar het energieverbruik zijn ze een stuk duurder. Dit komt omdat de condensdroger het vocht uit kleding laten condenseren. Deze condens wordt vervolgens afgevoerd naar het riool of opgevangen in een condensbak.

Een warmtepompdroger droogt op een lagere temperatuur en dat betekent dat het drogen van de kleding dan ook wat langer duurt in vergelijking met andere soorten drogers. Daarentegen verbruikt een warmtepompdroger een stuk minder stroom doordat het warmte opnieuw gebruikt. Uiteindelijk zul je bij de aanschaf van een warmtepompdroger meer geld kwijt zijn, maar verdien je dit zeker terug in de energiekosten. Een warmtepompdroger is namelijk zo’n 60% zuiniger dan andere soorten drogers. Dit scheelt in je portemonnee, maar het is ook een stuk duurzamer voor het milieu.

Hoe lang gaat een wasdroger mee?

De levensduur van een wasdroger is van verschillende factoren afhankelijk. Het hangt bijvoorbeeld af van hoe vaak je gemiddeld per week de wasdroger gebruikt. Wanneer je vijf of meer wassen per week droogt in de droger zal het apparaat eerder slijtage vertonen dan wanneer je het minder vaak gebruikt.

Als laatste is een goed onderhoud van de wasdroger van invloed op de levensduur van een wasdroger. Hieronder geven we je een aantal tips voor het onderhouden van jouw droger:

1. Maak het pluizenfilter na iedere droogbeurt schoon

Het pluizenfilter van de wasdroger dient na elke droogbeurt schoon te worden gemaakt. In het pluizenfilter worden de losse pluisjes die van de kleding af komt opgevangen. Wanneer je dit na iedere droogbeurt schoonmaakt, voorkom je dat het langer duurt voordat de wasdroger klaar is. Daarnaast is het erg belangrijk om het pluizenfilter schoon te houden vanwege brandgevaar. Wanneer er pluizen op onderdelen van de wasdroger komen die heet worden, kan er een brand ontstaan. Je maakt het pluizenfilter het beste schoon door de grove pluizen met de hand van het filter af te halen en vervolgens het filter onder de kraan af te spoelen. Op die manier weet je zeker dat er geen kleine pluisjes blijven hangen. Droog het filter daarna goed af.

2. Leeg de condensbak

Wanneer een wasdroger niet kan worden aangesloten op een waterafvoer, wordt de condens vanuit de kleding opgevangen in de condensbak. Deze condensbak raakt na enige tijd vol, omdat het niet heel veel water kwijt kan. Voor jezelf is het handig aan te leren na iedere droogbeurt de condensbak te legen. De condensbak zit dan waarschijnlijk nog niet helemaal vol, maar wanneer je een keer vergeet de bak te legen komt de volgende schone was bijna net zo nat uit de wasdroger als toen je het erin had gestopt. Dat is zonde van de tijd en de energie.

3. Maak de condensor schoon

Het is belangrijk om de condensor regelmatig schoon te maken. De meeste wasdroger geven het wel aan wanneer de condensor schoongemaakt dient te worden, maar het is altijd beter dit te voorkomen. Afhankelijk van het soort wasdroger (condensdroger of warmtepompdroger) kun je het afspoelen met water of schoon zuigen met de stofzuiger.

4. Maak de vochtsensor schoon

De vochtsensor houdt met zijn sensor in de gaten of de was droog genoeg is. Als deze niet regelmatig schoongemaakt wordt, kan de sensor foute indicaties geven. De was is allang droog of de was is nog lang niet droog. Ook dit is zonde van de tijd en energie, dus maak het regelmatig schoon.

5. Reinig de binnen- en buitenkant

Als laatste is het aan te raden om het apparaat bij enige regelmaat aan de binnen- en buitenkant te reinigen. Je voorkomt hiermee ook onnodig veel stof in en op het apparaat en stof is voor geen enkel apparaat, behalve een stofzuiger, goed.

Al met al wordt verwacht dat een wasdroger een gemiddelde levensduur heeft van tien jaar tot twintig jaar. Dit zijn zo’n 1700 wasbeurten.

Veelgestelde vragen over wasdrogers

 • Welk merk condensdroger is het beste?

  Miele is een vooraanstaande fabrikant van witgoed producten. Daaronder ook condensdrogers. Miele levert duurzame apparaten met een lange levensduur en zijn dan ook iets prijziger dan producten van de concurrenten. Echter zijn ook fabrikant, zoals Bosch, Siemens en Samsung merken die uitstekende condensdrogers fabriceren. Deze machines gaan in de basis iets korter mee dan die van Miele, maar zijn dan ook een stuk betaalbaarder.

 • Wat is het voordeel van een warmtepompdroger?

  Een warmtepompdroger is energiezuiniger en goedkoper dan een condensdroger. Een warmtepompdroger haalt vocht uit de omgeving en herbruikt deze om de was te kunnen drogen. Dat doet een condensdroger niet. Met als nadeel dat het reservoir met condens vrij snel gevuld is of dat er een afvoerslang aan een condensdroger gemonteerd moet worden. Waarmee het vocht wordt afgevoerd.

 • Kan een warmtepompdroger in elk huis?

  Ja! Zolang je maar genoeg plek hebt om een warmtepompdroger te plaatsen. Dit kan naast een wasmachine of zelfs op een wasmachine als je gebruikmaakt van een zogenaamd tussenstuk. Dat stelt je in staat om een lichtere machine, zoals een warmtepompdroger op een wasmachine te plaatsen. Omdat je bij een warmtepompdroger geen afvoer nodig hebt, heb je dus geen afvoer of een afvoer naar buiten nodig. Je hebt wel een stopcontact nodig of een dubbele trekschakelaar. Een wasmachine en droger kun je niet tegelijkertijd op een enkele trekschakelaar aansluiten.

 • Wat doet een zelfreinigende condensor?

  Een zelfreinigende condensor spoelt automatisch en meerdere keren schoon tijdens het drogen. Dat zorgt ervoor dat je zelf minder vaak de filters van de wasdroger hoeft te reinigen en de filters pluisvrij hoeft te maken. Een schone condensor zorgt er eveneens voor dat de warme lucht beter bij de was kan komen en daarmee kun je dus flink op de energiekosten besparen.

 • Heeft een condensdroger een afvoerslang?

  Niet altijd, maar het is wel mogelijk om een afvoerslang op een condensdroger aan te sluiten. De afvoerslang sluit je vervolgens aan op een afvoer of hang je naar buiten door deze door een raampje te hangen. Een condensdroger kan ook gebruikmaken van een condensbak die je regelmatig moet legen als deze vol dreigt te raken. In dat geval heb je geen afvoer of een raampje naar buiten nodig.

 • Wat te doen als je droger stinkt?

  Een stinkende droger heeft vaak te maken met vuil dat zich ophoopt. Daarom is het belangrijk om een wasdroger regelmatig te reinigen. Een vervuild filter kan de boosdoener zijn, maar ook een vieze condensor. Deze filters en condensor moet je dus regelmatig reinigen en pluisvrij maken. Het is ook te adviseren om de binnenkant van de droger te reinigen. Daar kan het vuil zich ook ophopen en voor een onaangename stank zorgen.

 • Wat is de beste wasdroger volgens Consumentenbond?

  De Whirlpool FFT M22 9X3XBX BE is de beste wasdroger volgens de Consumentenbond. Het is een warmtepompdroger met een droogcapaciteit van 9kg. Het is mogelijk om op de warmtepompdroger een afvoerslang aan te sluiten. Een nadeel is dat de Whirlpool FFT M22 9X3XBX BE geen zelfreinigende functie heeft. Een pluspunt is dat de wasdroger een energieklasse A+++ heeft.

 • Plaats een reactie