De 5 beste wasmachines van 2023

Het kopen van een wasmachine doe je niet elke dag, week of maand. Als je de juiste wasmachine hebt gekocht tenminste. Het is voor de meeste huishoudens een grote aankoop die je moet doen. En daarom is het van belang om je goed te verdiepen of je goed te laten informeren over de wasmachine die jou het leven makkelijker gaat maken. Om jou een goed beeld te geven van de beste wasmachines op de markt hebben wij een aantal wasmachines voor jou getest. Wij maakten een selectie van de vijf beste wasmachines. Je vindt ze hieronder op een rij:

Merk
Model
1
Miele WWR 760 WPS TwinDos wasmachine
Miele
WWR 760 WPS TwinDos
2
Samsung WW80T754ABT - QuickDrive
Samsung
WW80T754ABT QuickDrive
3
Siemens WM6HXM71NL - iQ700 - Wasmachine
Siemens
WM6HXM71NL - iQ700
4
AEG LR8594BN4 - 8000 serie PowerCare® - Wasmachine
AEG
LR8594BN4
5
Samsung WW90TA049TH - EcoBubble - 5000 serie - Wasmachine
Samsung
WW90TA049TH EcoBubble

Dit zijn ze, de 5 beste wasmachines van 2023

1. Miele WWR 760 WPS TwinDos – Beste wasmachine met automatische wasmiddel dosering

Miele WWR 760 WPS TwinDos wasmachine
Bekijk wasmachine

De Miele WWR 760 WPS TwinDos is volgens ons dé wasmachine van het moment. Een ruime wasmachine met erg veel opties. Deze wasmachine is een echte allrounder op het gebied van witgoed. Met een A+++ label heeft de WWR 760 WPS TwinDos het duurzaamste energie label. De wasmachine doseert het wasmiddel automatisch wat resulteert in het langer mooi blijven van het wasgoed.

Daarnaast is deze wasmachine uitgerust met het TwinDos systeem. TwinDos is een uniek 2 fasen doseersysteem voor heel veel soorten wasmiddelen. Heb je een vervelende vlek in je kleding? Je kunt 23 verschillende soorten vlekken in de Miele WWR 760 WPS TwinDos behandelen bij verschillende wasprogramma’s. Met de QuickPowerWash functie is je was ruim binnen een uur schoon. Sluit de Miele WWR 760 WPS TwinDos aan middels WiFiConn@ct en bedien de wasmachine op afstand met je smartphone of tablet.

De wasmachine past het water- en energieverbruik automatisch aan op basis van de belading. Extra slim dus en daardoor ook nog eens kostenbesparend.

Pluspunten
 • Dosering van wasmiddel
 • 23 verschillende soorten vlekken behandelen
Minpunten
 • Prijzig

De Miele WWR 760 WPS TwinDos is verkrijgbaar bij:

2. Samsung WW80T754ABT QuickDrive – Beste energiezuinige wasmaschine

Samsung WW80T754ABT - QuickDrive
Bekijk wasmachine

De Samsung WW80T754ABT Quickdrive is een snelle en energiezuinige wasmachine. Met de Quickdrive optie zorgt de wasmachine dat deze tot twee keer sneller klaar is. Dit komt door de trommel, ook wel Q-drum genoemd, bestaande uit een achterplaat die separaat beweegt van de trommel.

Ben je een sok, onderbroek of handdoek vergeten terwijl de WW80T754ABT Quickdrive al aan zijn programma is begonnen? Geen probleem! Dankzij de Addwash functionaliteit voeg je gemakkelijk extra kleding aan het wasprogramma toe terwijl het al draait. Daarnaast heeft de wasmachine een automatische dosering en blijft hij continu monitoren hoe vies de was is om er waar nodig extra water of wasmiddel toe te voegen. Zo komt jouw was altijd schoon uit deze wasmachine.

Met 8 kg vulgewicht is deze wasmachine ideaal voor een gezin met 3 of meer kinderen. Tenslotte heeft Samsung een app ontwikkelt ‘Smart Control App’ waardoor je de wasmachine kunt bedienen wanneer het uitkomt met behulp van je digitale assistent.

Pluspunten
 • Energiezuinig
 • Te bedienen met de ‘Smart Control App’
Minpunten
 • Geen verlichting in de trommel

De Samsung WW80T754ABT QuickDrive is verkrijgbaar bij:

3. Siemens WM6HXM71NL - iQ700 – Beste wasmachine met reinigingsprogramma

Siemens WM6HXM71NL - iQ700 - Wasmachine
Bekijk wasmachine

De wasmachine van Siemens biedt zeer goede reinigingsresultaten in combinatie met een uitstekende uitrusting. Hij heeft een vulgewicht van 10 kilogram, draait met 1600 omwentelingen en biedt 14 speciale automatische programma’s voor verschillende toepassingsgebieden. Uiteraard wordt de was automatisch herkend en loopt de machine over het algemeen zeer stil.

Ook is de wasmachine te bedienen met je telefoon via de Home Connect-app. Hiermee kun je de wasmachine op afstand bedienen en ook kun je informatie aflezen over de wasmachine, bijvoorbeeld wanneer hij klaar is. Er zit ook een speciaal reinigingsprogramma op voor de trommel en door het slimme waterPefect Plus-systeem wordt er minder water verbruikt waardoor je wasmachine nog energiezuinger wordt. Ook kun je tijdens een programma nog was toevoegen.

Pluspunten
 • Stille wasmachine
 • Zeer zuinige wasmachine
 • Grote ruime trommel
 • Was toevoegen tijdens eens programma
Minpunten
 • Geen stoomprogramma

De Siemens WM6HXM71NL - iQ700 is verkrijgbaar bij:

4. AEG LR8594BN4 – Beste wasmachine met kort programma

AEG LR8594BN4 - 8000 serie PowerCare® - Wasmachine
Bekijk wasmachine

De AEG LR8594BN4 heeft uitstekende prestaties en heeft verschillende opties die het wassen vergemakkelijken en verbeteren. De LR8594BN4 van AEG mag dan ook absoluut niet ontbreken in deze lijst. Vind je wassen niet leuk, dan zal het dat nooit worden. Maar met deze wasmachine heeft AEG toch wel bereikt dat het een stukje leuker wordt!

Met de PowerClean technologie wordt je was in minder dan 60 minuten gereinigd. Deze technologie is ontwikkelt om met een zo laag mogelijk energieverbruik zo efficiënt mogelijk te wassen. Ook beschikt de AEG LR8594BN4 over een een Steam Refresh functie zodat je de was zo min mogelijk hoeft te strijken. Dit komt door stoomprogramma’s die eenvoudig de kreukels in de kleding verminderen.

Ook wordt door de ÖKOMix functie wasmiddelen en -verzachters gelijk verdeeld wat het wasresultaat zeker ten goede komt. Deze wasmachine mengt namelijk het wasmiddel voor met water voordat de was de trommel ingaat.

Pluspunten
 • Schone was in minder dan 60 minuten
 • Laag energieverbruik door efficiënt reinigen
Minpunten
 • Geen automatische wasmiddel dosering

De AEG LR8594BN4 is verkrijgbaar bij:

5. Samsung WW90TA049TH EcoBubble – Beste ecobubbel wasmachine

Samsung WW90TA049TH - EcoBubble - 5000 serie - Wasmachine
Bekijk wasmachine

Last but not least. De Samsung WW90TA049TH EcoBubble. Deze wasmachine, met zijn 9 kilo vulgewicht, maakt gebruikt van bijzondere EcoBubble technologie. Deze functie maakt het mogelijk om te besparen op energiegebruik en kenmerkt zich ook met een A label. De bubbels, ofwel schuimbellen, dringen diep door in de vezels om alles grondig te reinig. In warm maar ook in koud water.

Ook heeft de WW90TA049TH EcoBubble een technologie genaamd BubbleSoak waardoor alle hardnekkige vlekken makkelijk te reinigen zijn. Een perfect resultaat. Een snelle was? Dit kan natuurlijk ook. Deze wasmachine van Samsung is een van de goedkopere in de EcoBubble series. Er ontbreken een aantal slimme snufjes die de duurdere modellen in deze serie wel hebben. Maar als wasmachine is deze zeer geschikt en de was komt er altijd schoon uit door de technieken die in deze machine wél aanwezig zijn. Voor de prijs van deze slimme wasmachine koop je niets vergelijkbaars. Het is niet de goedkoopste in de lijst, maar zeker een van de betere wasmachines!

Pluspunten
 • Maakt de was zelfs op lage temperatuur grondig schoon
 • Hardnekkige vlekken zijn eenvoudige te reinigen
Minpunten
 • Heeft geen ingebouwde AddWash functie

De Samsung WW90TA049TH EcoBubble is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten als je een wasmachine gaat kopen?

Bij de aankoop van een (nieuwe) wasmachine is het handig om eerst voor jezelf op een rij te zetten welke eigenschappen van een wasmachine voor jou belangrijk zijn. Vind je energiezuinige wasmachines belangrijk? Vind je de maximale inhoud van de wastrommel belangrijk en/of heb je bijvoorbeeld meer baat bij specifieke programma’s van een wasmachine? Ga je voor een redelijk goed merk of ga je voor een nog beter merk, maar betaal je hier wel iets meer voor? Het is belangrijk om de wasmachine af te stemmen op jouw huishouden. Op die manier heb je er het meest plezier van.

Energielabel

Tegenwoordig zijn alle wasmachines voorzien van een energielabel. Door dit label kun je direct zien hoe energiezuinig de wasmachine is. Wanneer een wasmachine super zuinig is betekent dit niet alleen een voordeel voor jouw portemonnee, maar ook een voordeel voor het milieu. Wanneer een wasmachine met het energielabel A+++ aanschaft, ben je zeker ook goed bezig voor het milieu. Een win-win-situatie.

Trommelgrootte

De meeste wasmachines kunnen 7 tot 9 kilo was kwijt in hun trommel. Dit is een behoorlijke hoeveelheid, maar wanneer je een groot huishouden hebt is het misschien fijner om een nog grotere wastrommel te hebben zodat je meer kledingstukken tegelijk kan wassen en dus ook minder wasjes hoeft te draaien. Wanneer de trommelinhoud voor jou belangrijk is, vergeet hier dan niet naar te kijken of informeren.

Wasprogramma’s

Het aantal specifieke wasprogramma’s van een wasmachine kan ook een belangrijke eigenschap voor jouw nieuwe wasmachine zijn. De meeste machines hebben standaard programma’s, maar wanneer jouw zoon of dochter op voetbal zit en er regelmatig een tas met alle tenues mee naar huis komt, is het zeker fijn om een wasmachine te hebben die een goed sportprogramma heeft.

Wanneer je de voor jou belangrijke eigenschappen op een rij hebt gezet, kun je wasmachines op een rij gaan zetten. Welke vallen af en welke blijven er over? De wasmachines die over blijven kun je met elkaar gaan vergelijken. Dit kun je online doen, maar je kunt ook naar een winkel gaan waar men je persoonlijk kan adviseren. Wat zijn de belangrijkste verschillen? Wat zijn de voor- en nadelen? Vergelijk de geteste wasmachines met elkaar en neem daar ook de tijd voor.

Heb je de juiste wasmachine voor jou gevonden? Dan is het nu tijd om op de échte details te letten. Denk er goed over na waar de wasmachine komt te staan. Gaat de deur van de wasmachine naar de juiste kant open? Dit zijn aandachtspunten waar je niet zo snel aan denkt, maar wat wel fijn is om over nagedacht te hebben om het gebruik van de wasmachine zo makkelijk mogelijk te maken. Bij de meeste wasmachines kan je de richting van de deur aanpassen of vooraf kiezen. Daarnaast vind je het misschien handig om de wasmachine op afstand te kunnen bedienen, zodat je de was meteen op kunt hangen of in de droger kunt stoppen wanneer je thuis komt. Dat scheelt jou uiteindelijk weer tijd.

Waar koop je een wasmachine?

Waar ga je je wasmachine kopen? In de winkel of vind je het fijn om online je aankoop te doen? In de winkel kun je persoonlijk advies op maat ontvangen en kunnen al jouw vragen worden beantwoord door een specialist. Online kun je meer prijzen vergelijken en uiteindelijk misschien goedkoper uit zijn. Hoe dan ook, wanneer je een wasmachine koopt, is het belangrijk om te controleren of ze de wasmachine kunnen bezorgen tot in de kamer waar jij de machine wilt hebben. Sluiten ze het apparaat aan? Zetten ze de wasmachine waterpas? Kies je ervoor de wasmachine direct mee te nemen of later zelf af te halen; wat zijn dan de mogelijkheden voor eventueel extra service als je er zelf niet helemaal uit komt? Het is een goed idee om dit soort dingen uit te zoeken voordat je je aankoop doet, zodat je uiteindelijk niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe lang gaat een wasmachine mee?

Het antwoord op deze vraag hangt samen met de vraag ‘Hoe vaak draai je gemiddeld per week een was?’. Wanneer je vijf of meer wasjes per week draait, toont een wasmachine eerder slijtage dan wanneer je één of twee wasjes per week draait. Gemiddeld genomen gaat een wasmachine ongeveer 10 tot 20 jaar mee, zo’n 1700 wasbeurten gemiddeld genomen. Houd er wel rekening mee dat er in de tussentijd defecten kunnen ontstaan waardoor er wellicht een monteur moet worden ingeschakeld. In veel gevallen is een wasmachine nog te repareren en kun je nog een tijdje van je wasmachine gebruik maken.

Om defecten aan de wasmachine te voorkomen, is het erg belangrijk om een wasmachine goed te onderhouden. Wat kun je doen aan onderhoud van je wasmachine?

1. Pas op voor kalkaanslag

Kalkaanslag kan ervoor zorgen dat je wasmachine kapot gaat. Kalk ontstaat door het kalk in het kraanwater. Wanneer dit in aanraking komt met hoge temperaturen kan er kalkvorming ontstaan. Het is daarom van belang dat je de hardheid van het water in jouw woonplaats controleert. Is er veel kalk aanwezig in het kraanwater in jouw woonplaats, doe dan wat meer wasmiddel bij je was. In wasmiddel is namelijk al een kleine hoeveelheid antikalkmiddel toegevoegd, zodat de kans op kalkaanslag wordt verminderd. Daarnaast is het belangrijk om je was op lage temperaturen te wassen.

2. Controleer de trommel op roestvlekken

Roestvlekken in de wastrommel is een vervelend probleem. Ten eerste is het niet goed voor de wasmachine, maar het brengt ook een ander ongemak met zich mee: roest kan ook in kleding terecht komen en dat zorgt voor vervelende vlekken. Daarom is het belangrijk om de wastrommel regelmatig te controleren op roestvlekken. Kom je een roestvlek tegen? Verwijder dit dan met een schoonmaakmiddel voor roestvrijstaal. Let op dat er geen chloor in dit schoonmaakmiddel zit en laat voor de zekerheid je wasmachine draaien zonder was.

3. Voorkom verstopping

Na een aantal maanden heeft er zich al behoorlijk wat rommel opgehoopt in jouw wasmachine. Zorg er daarom voor dat je jouw wasmachine daar regelmatig op controleert om verstopping te voorkomen. Je kunt hiervoor het pluizenfilter schoonmaken, het zeefje in de watertoevoer, maar check ook zeker alle kledingstukken op voorwerpen die niet in een wasmachine thuis horen. In de handleiding van de wasmachine staat waar het pluizenfilter en het zeefje voor de watertoevoer zich bevindt.

Wasmachines zijn vaak in de aanbieding

Als je op zoek bent naar een nieuwe wasmachine, dan is het handig om de aanbiedingen van verschillende witgoed winkels en webshops goed in de gaten te houden. Regelmatig hebben deze winkels of webshops een wasmachine aanbieding en dat kan jou vele euro’s schelen in je portemonnee. En dat is fijn, want een goede wasmachine kan prijzig zijn.

Veelgestelde vragen over wasmachines

 • Wat is het beste merk wasmachine?

  Op het gebied van wasmachine zijn er een aantal fabrikanten die met kop en schouders boven de concurrentie uitsteken. Miele is hierin de absolute koploper, maar zijn ook de duurste wasmachine die je kunt kopen. Desalniettemin is het een investering voor een langere periode, want een Miele wasmachine gaat gemiddeld 20 jaar mee. Andere koplopers zijn Bosch, Siemens en Samsung. Die eveneens goede en betaalbare wasmachines fabriceren.

 • Hoeveel kost een goede wasmachine?

  Een goede wasmachine kost gemiddeld tussen de € 800,- en € 1000,- euro. Afhankelijk van de wensen en benodigdheden kan de aanschafprijs van een wasmachine hoger of lager uitvallen. Wasmachines met minder functies, vulgewicht en vermogen zijn in de basis goedkoper, maar minder geschikt voor grote huishoudens. Duurdere machines bieden vaak meer functies, wasprogramma’s en meer vulgewicht en zijn ook energiezuiniger.

 • Wat is de beste wasmachine volgens de Consumentenbond?

  De Miele WHH 860 WCS komt als beste uit de test en het is een energiezuinige wasmachine met een vulgewicht van 8kg. Door het slimme systeem aan boord de wasmachine kan deze op basis het gebruik bepalen hoeveel water de machine moet verbruiken om zijn werk te kunnen doen. Daarnaast detecteert de machine ook een overbelading en waarschuwt de gebruiker op tijd om ernstige defecten aan de trommel te voorkomen.

 • Wat is de beste wasmachine voor 2 personen?

  De beste wasmachine voor 2 personen is een wasmachine met een energielabel A, A+, A++ en een vulgewicht van maximaal 7kg. De Samsung WW70TA049TE is een degelijke wasmachine die rond de € 450,- kost en een maximaal vulgewicht van 7kg heeft. De wasmachine heeft verschillende voorgeprogrammeerde wasprogramma’s en draait op maximaal 1400 toeren per minuut. Daarnaast produceert de wasmachine een maximaal geluid van 72 dB.

 • Welke wasmachine voor een gezin?

  Een gezin heeft het meeste baat bij een wasmachine met een vulgewicht van 10kg of meer. Een groot huishouden draait immers meerdere wassen per week of zelfs per dag. Afhankelijk van hoe groot het gezin is en hoeveel wasgoed er dagelijks is. De Samsung WW107T734AWH is een geschikte machine voor grote gezinnen en is een energiezuinige wasmachine die maximaal 1400 toeren per minuut draait.

 • Wat is de grootste wasmachine?

  Een grote wasmachine is een machine met een vulgewicht van 10kg of meer en wordt doorgaans gekocht door grote huishoudens met meerdere personen. De Samsung WW10T734AWH is een wasmachine met een vulgewicht van 10,5kg en draait 1400 toeren per minuut. Deze machine is uitermate geschikt voor huishoudens die meerdere wasbeurten per dag draaien.

 • Plaats een reactie