Ben je voor je werk veel onderweg, ga je binnenkort backpacken, heb je een festivalweekend of vind je het gewoon een fijn idee om overal jouw smartphone op te kunnen laden zonder stopcontact? Dan is een powerbank de perfecte oplossing! Met een powerbank kun je altijd en overal jouw smartphone, tablet en soms zelfs jouw laptop opladen zonder tussenkomst van een stopcontact. Zo ben je altijd verzekerd van een volle batterij en kom je dus niet voor verrassingen te staan. De opties in powerbanks zijn eindeloos. Zo heb je een powerbank die gemakkelijk in je broekzak past, een powerbank die opgeladen kan worden door middel van zonne-energie, een powerbank die meerdere apparaten tegelijk kan opladen en zelfs een powerbank die jouw auto weer aan de praat krijgt als de accu leeg is. Het hebben van een powerbank is dus bijna onmisbaar. Welke powerbank kun je het beste kopen? Wat is een goede powerbank? En waar moet je op letten bij de aankoop van een powerbank? Deze vragen beantwoorden we graag. Om uit te zoeken welke powerbanks het best zijn, hebben we een test gehouden onder de nieuwste powerbanks en de vijf beste powerbanks delen we graag met je. Lees gauw verder!
Dit zijn ze, de 5 beste powerbanks van 2023
1. Xtorm 20W Universele Powerbank – Beste USB-c powerbank
De Xtorm 20W Universele Powerbank staat bekend om de ultieme mobiele opladers voor mobiel, tablet en zelfs laptop. Door deze powerbank ben jij altijd en overal met elk mobiel apparaat voorzien van genoeg batterij. Zo hoef je je nooit zorgen te maken om je batterij en kom je nooit voor verrassingen te staan. De powerbank is door middel van Quick Charge compleet opgeladen in een mum van tijd. Via de USB-C Power delivery laad je eenvoudig je laptop met USB-C aansluiting op. Met een volledig opgeladen Xtorm 20W Universele Powerbank 20.000 mAh laad je tot wel acht keer je smartphone op.
De powerbank is voorzien van een rubberen afwerking waardoor de powerbank niet snel beschadigd maar ook de andere spullen in je tas niet.
Je kunt het apparaat gemakkelijk vervoeren in je tas. Het neemt niet veel ruimte in beslag. De powerbank is verkrijgbaar in een mooi en stevig design.
- Meerdere apparaten tegelijk opladen
- Kan ook je laptop opladen
- Geen beschermhoesje
De Xtorm 20W Universele Powerbank is verkrijgbaar bij:
2. Goal Zero Nomad 10 Zonnepaneel – Beste solar powerbank
De Goal Zero Nomad 10 zonnepaneel, de naam zegt het al, is een zonnepaneel powerbank. Dat wil zeggen dat het een powerbank is die werkt op zonne-energie. Dat maakt de powerbank ideaal om mee te nemen op jouw reis. Omdat de powerbank maximaal 10 Watt levert, is het alleen geschikt om kleine apparaten zoals een smartphone te voorzien van batterij. De powerbank neem je makkelijk mee vanwege zijn lichte en dunne formaat. Je kunt de powerbank in verschillende hoeken zetten, zodat je het juiste zonlicht kunt opvangen. Door een ingebouwde indicator kun je de intensiteit van de zonnestralen aflezen, waardoor je precies weet in welke hoek de powerbank de meeste zonne-energie opvangt.
Door de Solar Intensity Indicator wordt door middel van 4 LED-lampjes aangegeven hoe goed het mobiele apparaat zal worden opgeladen. De powerbank houdt geen lading vast en produceert alleen stroom wanneer het wordt blootgesteld aan zonlicht. De solar powerbank is bestemd voor verschillende weersomstandigheden, maar doet het natuurlijk het best wanneer het direct in contact komt met zonnestralen.
- Werkt op zonne-energie
- Ideaal voor trektochten zonder stopcontacten
- Opvouwbaar
- Laadt alleen op via zonne-energie
- Houdt geen lading vast, daar is een losse powerbank voor nodig
De Goal Zero Nomad 10 Zonnepaneel is verkrijgbaar bij:
3. Anker PowerCore Powerbank – Beste zware powerbank
De Anker PowerCore powerbank zorgt met 20.100 mAh dat jij je smartphone tot wel zes keer opnieuw op kunt laden. Daarnaast kun je met deze powerbank dankzij de stroomsterkte van 2,4 ampère ook tablets en laptops opladen. Over lege batterijen hoef jij je dus totaal geen zorgen te maken! De powerbank heeft twee aansluitingen. Dit maakt het mogelijk twee apparaten tegelijk op te laden.
De ingebouwde led lampjes geven precies aan hoeveel stroom er nog in de powerbank zit. Wanneer de powerbank leeg is, laad je het apparaat op met de meegeleverde micro usb-kabel.
- Opladen van smartphone, tablet en laptop
- Tot zes keer opladen
- Met 2 usb poorten kun je 2 apparaten tegelijk opladen
- Oplaadtijd van de powerbank is lang door het hoge vermogen
- Geen Quick Charge functie
De Anker PowerCore Powerbank is verkrijgbaar bij:
4. Samsung Wireless Powerbank – Beste draadloze powerbank
De Samsung Wireless Powerbank USB-C powerbank beschikt met een capaciteit van 10.000 mAh over veel vermogen. Wat deze powerbank zo bijzonder maakt is dat het jouw mobiele apparaten draadloos oplaadt. De powerbank beschikt over de zogenoemde Qi-functie wat draadloos opladen mogelijk maakt. Je hoeft jouw smartphone alleen maar op de powerbank te leggen en het laadt al op. Beschik je ook over de Samsung Galaxy Buds? Deze zijn ook draadloos op te laden via de powerbank. Ideaal!
Door de OCP-functie wordt jouw smartphone veilig opgeladen. Sommige powerbanks kunnen namelijk zorgen voor overstroom wat schade veroorzaakt aan jouw mobiele apparaat. De powerbank beschikt over de Quick Charge-functie waardoor je extra snel kan opladen. Met de Wireless Powerbank van Samsung laadt je twee apparaten tegelijk op. Het enige nadeel is dat je niet twee apparaten tegelijk kunt aansluiten op de Quick Charge. Je laadt een gemiddelde smartphone maximaal 3 keer op.
De powerbank weegt 234 gram en heeft de volgende afmetingen: 150 x 70 x 20 mm (L x B x H). Naast de zilveren variant is de powerbank ook verkrijgbaar in de kleur roze.
- Moderne uitstraling
- Meerdere apparaten tegelijk opladen
- OCP-functie zorgt voor veilig opladen
- Is draadloos op te laden met een Qi-oplaadmat
- Één apparaat tegelijk aan de Quick Charge-functie
De Samsung Wireless Powerbank is verkrijgbaar bij:
5. MOJOGEAR MINI EVO – Beste kleine powerbank
De MOJOGEAR MINI EVO powerbank is een powerbank op broekzakformaat. Je neemt deze powerbank eenvoudig mee in je broekzak wanneer je smartphone leeg is en je continu jouw smartphone nodig hebt en dus niet verbonden kunt zijn met een stopcontact. Met deze kleine powerbank kun je twee apparaten tegelijk voorzien van stroom. Door de led lampjes van de powerbank kun je precies zien hoeveel vermogen het apparaatje nog heeft.
De MOJOGEAR MINI EVO powerbank heeft genoeg vermogen om een gemiddelde smartphone ongeveer drie keer op te laden of een tablet in één keer op te laden.
- Broekzakformaat powerbank
- Twee apparaten tegelijk opladen
- Kan geen laptop opladen
De MOJOGEAR MINI EVO is verkrijgbaar bij:
Wat is een powerbank?
Een powerbank is een draagbare oplader om mobiele apparaten mee op te laden zonder stopcontact. Het is een ideale oplossing wanneer je veel onderweg bent en geen mogelijkheid hebt om je apparaten op te laden. Door een opgeladen powerbank mee te nemen, kun je waar je maar wilt jouw mobiele apparaat opladen. Zo hoef je nooit bang te zijn voor lege batterijen. Met een stopcontact laadt je de powerbank op, de powerbank slaat de energie op en wanneer jij je mobiele apparaat aansluit, zorgt de powerbank ervoor dat deze wordt opgeladen.
Waarop te letten bij aankoop van een powerbank?
De perfecte powerbank voor jou is geheel afhankelijk van wat jij met de powerbank wil. Welke functionaliteiten moet de powerbank hebben? Breng dit voor jezelf in kaart. Ga voor jezelf na waarom je een powerbank wil aanschaffen:
- Voor welk mobiele apparaat? Voor alleen je smartphone of misschien je laptop? Of zelfs meerdere mobiele apparaten tegelijk?
- Ga je de powerbank dagelijks gebruiken of ga je misschien binnenkort op een verre reis waar je niet altijd zeker bent van een stopcontact?
Door deze vragen te beantwoorden wordt het eenvoudiger de perfecte powerbank voor jou te vinden.
Let er op of het voor jou belangrijk is of je met de powerbank meerdere apparaten tegelijk kunt opladen. Controleer dan of de powerbank meerdere aansluitingen heeft. Beschikt de powerbank over een ‘snellaadfunctie? Dat wil zeggen dat de powerbank de functie heeft om het opladen van het apparaat een extra boost te geven. Op die manier is jouw smartphone sneller opgeladen en kun je er snel weer volop gebruik van maken. Let er wel op dat jouw smartphone dan ook over een snellaadfunctie moet beschikken. Ben je veel onderweg met de powerbank dan is het fijn dat de powerbank makkelijk is mee te nemen en een acceptabele grootte heeft. Een lichte compacte powerbank is dan de oplossing.
Een perfecte oplader voor een meerdaags festival is een powerbank die oplaadt op zonne-energie, een solar powerbank. Zodra de powerbank in contact komt met zonnestralen laadt de powerbank op. Echter, zijn de zonnestralen vaak niet sterk genoeg om de powerbank krachtig op te laden. Daarom is het ook mogelijk om de powerbank op te laden via het stopcontact. Ga voordat je een powerbank aanschaft ook na hoe vaak je een mobiel apparaat kunt opladen met een volle powerbank. Wanneer de powerbank na één keer een mobiel apparaat opladen al leeg is, is dat in sommige gevallen een tegenvaller.
Een nieuwe functie onder de powerbanks is het draadloos opladen. Je hoeft het mobiele apparaat dan niet met een snoer te verbinden aan de powerbank, maar het mobiele apparaat wordt opgeladen door een magnetisch veld.
Bedraad of draadloze powerbank?
De meeste powerbanks op de markt zijn bedrade powerbanks. Dat wil zeggen dat je het mobiele apparaat dat je wilt opladen altijd aan het snoer van de powerbank legt en het mobiele apparaat op die manier wordt opgeladen. Tegenwoordig zijn er ook powerbanks die draadloos kunnen opladen. De draadloze powerbank kan het mobiele apparaat naar keuze draadloos opladen. Hierdoor heb je geen gedoe meer met kabels. Het mobiele apparaat moet dan wel beschikken over de functie om draadloos op te laden. Je legt het apparaat op de powerbank en het laadt op. Super simpel!
Door het magnetisch veld, dat ontstaat wanneer de draadloze powerbank en bijvoorbeeld de smartphone met elkaar in aanraking komen, laadt de smartphone op. De smartphone moet beschikken over ‘Qi’. Dit zorgt ervoor dat de smartphone draadloos kan opladen. De nieuwste smartphones zijn voorzien van deze functie.
Veelgestelde vragen over powerbanks
Wat is een goede powerbank voor de iPhone?
De BlueBuilt Powerbank 10.000 mAh is aanbevolen voor smartphones en tablets en kan een iPhone 2 tot 3 keer opladen. Afhankelijk van het model van de iPhone. Grotere iPhone modellen met een grotere accucapaciteit zijn 1,5 tot 2 keer met deze Powerbank op te laden terwijl kleinere modellen meerdere keren opgeladen kunnen worden. Tevens afhankelijk van hoe vol de accu van de Powerbank is.
Wat is mAh bij powerbank?
mAh staat voor milliampère per uur en hoe hoger de waarde voor de mAh des te langer de Powerbank meegaat. Uiteraard is dat afhankelijk van welke apparaten je op de Powerbank aansluit. Een smartphone verbruikt immers minder stroom dan bijvoorbeeld een laptop. Voor zwaardere apparaten met een grotere accucapaciteit wordt geadviseerd om ook een Powerbank met meer capaciteit te kopen.
Hoeveel energie kost het opladen van een Power Bank?
De kosten aan energie is afhankelijk van hoe groot de Powerbank is. Een grotere Powerbank heeft langer de tijd nodig om op te laden en verbruikt dus meer stroom dan een kleinere Powerbank. Hoe groot een Powerbank is, is af te lezen aan hoeveel mAh (Milliampère per uur) de Powerbank kan bieden. Ook zit er een verschil in kosten als je voor een snellader kiest. Snel laden kost in de basis meer stroom.
Is een powerbank slecht voor je telefoon?
Nee, maar het is niet goed om een telefoon niet continu aan een lader te leggen. Dus ook niet aan een Powerbank. Om de levensduur van de accu van de telefoon goed te houden is geadviseerd om de batterij minstens voor 30% en maximaal 80% op te laden. Niet meer en niet minder. Daarnaast kan een powerbank ook een ander vermogen geven dan je bijgeleverde oplader. Dit kan bij zeer veel gebruik slecht zijn voor je accu. Het is daarom van belang om je telefoon zo vaak mogelijk op te laden met de bijgeleverde oplader. Een Powerbank gebruik je voor de noodgevallen dat je bijna zonder batterij zit.
Kun je met een powerbank een laptop opladen?
Met sommige Powerbanks kun je ook zwaardere apparaten, zoals een laptop opladen. Of het mogelijk is, is afhankelijk van de capaciteit van de Powerbank. Als je laptop een accu heeft die 400mAh nodig heeft, heb je dus ook een Powerbank met deze capaciteit nodig. Of zelfs een Powerbank die een grotere capaciteit heeft.
Hoe snel laad een powerbank een telefoon op?
Hoe snel de Powerbank een telefoon oplaadt is afhankelijk of de Powerbank een snelladen functie heeft. Bij het snelladen kan een telefoon al binnen 20 minuten zijn opgeladen. Bij een normale verbinding laadt een telefoon via een Powerbank net zo snel op als via de oplaadkabel. Dit kan 3 tot 4 uur duren. Afhankelijk van de capaciteit van de accu van de smartphone.
Is een powerbank gevaarlijk?
In theorie niet, maar er zijn Powerbanks die oververhit kunnen raken. Oververhitting van elektronica en dus ook Powerbanks kan voor explosies en brandgevaar zorgen. Het advies is dan ook om een Powerbank niet in de volle zon neer te leggen. Of op een vensterbank bij een verwarming in de buurt.