De 5 beste koolmonoxidemelders van 2024

Ben je op zoek naar de beste koolmonoxidemelder? Wij helpen je graag! Wij hebben een aantal koolmonoxidemelders uitgetest en een lijstje gemaakt met wat de beste koolmonoxidemelders van 2024 zijn.

Koolmonoxide wordt ook wel de ‘sluipmoordenaar’ genoemd en dat heeft een reden. Koolmonoxide is namelijk een kleur- en geurloos gas dat vrijkomt wanneer er geen goede verbranding plaatsvindt in bijvoorbeeld een cv-ketel of een geiser. De kans op koolmonoxide in huis is groot wanneer je dergelijke verbrandingsapparaten gebruikt en je loopt dan ook het risico op een koolmonoxidevergiftiging. Omdat je het gas niet ruikt of ziet, is de kans groot dat je wordt vergiftigd. Vooral als je ligt te slapen. Een koolmonoxidevergiftiging kan fataal zijn als je het niet op tijd ontdekt en laat behandelen in het ziekenhuis. Des te belangrijker is het dat je de beste koolmonoxidemelder koopt die je kunt vinden.

Wat doet een koolmonoxidemelder?

Een koolmonoxidemelder heeft de uiterlijke eigenschappen van een brandmelder, maar deze melder is speciaal gemaakt om koolmonoxide te detecteren. Schrik niet, want binnen ieder huishouden is koolmonoxide aanwezig. Alleen in een bepaalde hoeveelheid is het gevaarlijk. De melder meet de waarden in huis en slaat alarm als er te veel koolmonoxide in je woning aanwezig is. Zodat je op tijd actie kunt ondernemen en een vergiftiging kunt voorkomen. Je bent overigens niet verplicht om een CO-melder te installeren, maar het advies is om het wel te doen. Zeker als je een cv-, HR-ketel of andere verbrandingsapparaten, zoals een open haard of een geiser hebt.

Koolmonoxidemelder kopen

Voordat je een koolmonoxidemelder koopt is het slim om eerst een koolmonoxidemelder review te lezen. In een review lees je hoe andere gebruikers het product ervaren en wat de voor- en nadelen van de koolmonoxidemelder zijn. Wil je direct vergelijken? Neem dan eens een kijkje bij de beste koolmonoxidemelders die wij hebben geselecteerd.

Merk
Model
1
Alecto COA3920 Koolmonoxidemelder met display - 10 jaar sensor - Voldoet aan Europese norm EN50291 - Wit
Alecto
COA3920
2
Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder - Met batterij
Google Nest
Protect
3
X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder - 10 jaar batterij - 10 jaar Figaro® sensor - LCD display - Voldoet aan Europese norm
X-Sense
XC01
4
ELRO FC4610 Ultra Dunne Koolmonoxidemelder met 10 jaar batterij - 23mm - CO-melder voldoet aan Europese Norm EN50291
ELRO
FC4610
5
KlikAanKlikUit - Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder - Wit
KlikAanKlikUit
Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder

Dit zijn ze, de 5 beste koolmonoxidemelders van 2024

1. Alecto COA3920 – Beste koolmonoxidemelder met display

Alecto COA3920 Koolmonoxidemelder met display - 10 jaar sensor - Voldoet aan Europese norm EN50291 - Wit
Bekijk koolmonoxidemelder

De beste koolmonoxidemelder met display die je op dit moment kunt kopen, is de COA3920 van het merk Alecto. Op het duidelijke display kun je aflezen wat er aan de hand is of wat de status van de melder is. Overigens hoef je niet alleen het display in de gaten te houden, want met lampjes en geluiden maakt de melder duidelijke meldingen over wat er in je woning gaande is. De koolmonoxidemelder geeft alarm wanneer er een te hoge of een te lage concentratie koolmonoxide wordt gemeten en wanneer de batterijen aan vervanging toe zijn. De melder heeft een verwachte levensduur van 10 jaar en voldoet aan de Europese norm EN 50291. De melder heeft ook een onopvallend design en wordt geleverd inclusief bodemplaat, schroeven en pluggen om ‘m te kunnen bevestigen.

Pluspunten
 • Voldoet aan Europese norm EN 50291
 • Bodemplaat, schroeven en pluggen meegeleverd
 • Werkt op batterijen
 • Levensduur 10 jaar
 • Duidelijk display
Minpunten
 • Lampjes zijn niet heel nadrukkelijk aanwezig

De Alecto COA3920 is verkrijgbaar bij:

2. Google Nest Protect – Beste slimme koolmonoxidemelder

Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder - Met batterij
Bekijk koolmonoxidemelder

De beste slimme koolmonoxidemelder die je op dit moment kunt kopen, is de Protect van Google Nest. Die je heel eenvoudig via Wi-Fi kunt verbinden en met de app kunt bedienen. Je kunt de melder ook toevoegen aan een smart home oplossing en via het alarmsignaal en meldingen in de app wordt je op tijd gealarmeerd. Een pluspunt is dat de slimme koolmonoxidemelder zowel rook als koolmonoxide detecteert.

De melder is draadloos te koppelen en praat met een vriendelijke stem als er iets te melden is. Bijvoorbeeld wanneer er rook of koolmonoxide wordt gedetecteerd of als de batterijen moeten worden vervangen. De melder voldoet ook aan de Europese norm NEN-EN 50291-1 en heeft een app die voor zowel Android als iOS geschikt is. Het montagemateriaal wordt eveneens meegeleverd.

Pluspunten
 • Draadloos verbinden via Wi-Fi
 • Alarmmeldingen via signaal en de app
 • Geschikt voor iOS en Android
 • NEN-EN 50291-1 certificering
 • Detecteert rook en koolmonoxide
Minpunten
 • Geen display

De Google Nest Protect is verkrijgbaar bij:

3. X-Sense XC01 – Beste koolmonoxidemelder met 10 jaar batterij

X-Sense XC01 Koolmonoxidemelder - 10 jaar batterij - 10 jaar Figaro® sensor - LCD display - Voldoet aan Europese norm
Bekijk koolmonoxidemelder

De XC01 van het merk X-Sense is de beste koolmonoxidemelder met 10 jaar batterij die je op dit moment kunt bestellen. De koolmonoxidemelder gaat lang mee en alarmeert wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gedetecteerd. Het alarmsignaal bereikt een geluidsniveau van 85 dB. Op het LCD display kun je aflezen wat er aan de hand is. De continue metingen vinden plaats met behulp van de hoogkwalitatieve Figaro sensor en de melder voldoet aan de Europese norm NEN-EN 50291. De melder wordt geleverd met bevestigingsmaterialen, maar is door de handige pootjes ook in een kast neer te zetten.

Pluspunten
 • 10 jaar batterij
 • Hoogkwalitatieve Figaro sensor
 • Eenvoudig in gebruik
 • Helder display
 • NEN-EN 50291 certificering
Minpunten
 • Niet te koppelen aan meerdere melders

De X-Sense XC01 is verkrijgbaar bij:

4. ELRO FC4610 – Beste dunne koolmonoxidemelder

ELRO FC4610 Ultra Dunne Koolmonoxidemelder met 10 jaar batterij - 23mm - CO-melder voldoet aan Europese Norm EN50291
Bekijk koolmonoxidemelder

De beste dunne koolmonoxidemelder die je op dit moment kunt bestellen, is de FC4610 van het merk ELRO. Deze CO-melder is slechts 23 mm dun en daarmee de dunste melder ter wereld. Die bijvoorbeeld uitstekend in een modern interieur past. De melder voldoet ook aan de Europese norm NEN-EN 50291 en is voorzien van een geavanceerde elektrochemische sensor. De koolmonoxidemelder kan zowel rook- als koolmonoxide detecteren en geeft een luide waarschuwing tot een maximaal geluidsniveau van 85 dB als er gevaar dreigt. De melder geeft ook een melding als de batterij bijna leeg is. De standaard batterij gaat ongeveer 10 jaar mee en het product wordt ook geleverd met de benodigde bevestigingsmaterialen.

Pluspunten
 • 10 jaar batterij
 • Detecteert rook en koolmonoxide
 • Geluidsniveau tot 85 dB
 • Dun model, slechts 23 mm
 • Geavanceerde elektrochemische sensor
Minpunten
 • Geen display
 • Geen slimme koolmonoxidemelder

De ELRO FC4610 is verkrijgbaar bij:

5. KlikAanKlikUit Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder – Beste slimme draadloze koolmonoxidemelder

KlikAanKlikUit - Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder - Wit
Bekijk koolmonoxidemelder

De beste slimme draadloze koolmonoxidemelder die je op dit moment kunt bestellen, is de Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder van het merk KlikAanKlikUit. Deze koolmonoxidemelder werkt op batterijen en geeft zowel een luid geluidssignaal tot een geluidsniveau van 85 dB en een push melding op je smartphone als er een te hoge concentratie koolmonoxide wordt gedetecteerd. De app voor deze melder is compatibel met iOS en Android en is te combineren met andere slimme oplossingen van KlikAanKlikUit. Bijvoorbeeld een slimme stekker waar je de cv-ketel op aansluit en die uitschakelt op het moment dat er een CO-lek aanwezig is. De melder wordt eveneens geleverd met de benodigde bevestigingsmaterialen.

Pluspunten
 • Slimme koolmonoxidemelder
 • App voor Android en iOS
 • Te combineren met andere oplossingen van KlikAanKlikUit
 • Alarm en push melding op smartphone
 • Volledig draadloos
Minpunten
 • Batterijen moeten regelmatig vervangen worden

De KlikAanKlikUit Slimme Draadloze Koolmonoxidemelder is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een koolmonoxidemelder?

Koolmonoxide is gevaarlijk en de kans is altijd aanwezig dat de concentratie koolmonoxide in huis te hoog is als bijvoorbeeld een cv-ketel niet meer goed zijn werk doet. Ondanks dat een koolmonoxidemelder niet verplicht is, is het wel een dringend advies om meerdere melders te plaatsen. Zodat je zeker weet dat je op tijd wordt gealarmeerd als er sprake is van een te hoge concentratie koolmonoxide. Wil je het beste product kopen, wij vertellen je hoe je de beste keuze maakt.

Het is belangrijk dat de koolmonoxidemelders die je koopt te koppelen zijn. Stel dat er in je kelder een te hoge concentratie wordt gemeten, maar dat je op de derde etage ligt te slapen? Hoor je dan het alarmsignaal wel en ben je op tijd om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen? Wanneer meerdere melders met elkaar in verbinding staan, alarmeren ze ook allemaal wanneer er sprake is van een te hoge concentratie koolmonoxide. Het advies is om ook voor slimme melders te kiezen die je kunt toevoegen aan je smart home oplossing en waarmee je op je smartphone push meldingen ontvangt als er sprake is van een alarmerende situatie.

Koolmonoxidemelders vergelijken

Voordat je een koolmonoxidemelder koopt is het slim om de exemplaren die je op het oog hebt te vergelijken. Vergelijk ze vooral op mogelijkheden, functionaliteiten en kwaliteit. Kijk minder naar de prijs, want je wilt niet beknibbelen op een product dat een levensreddend middel kan zijn. Op die manier koop je uiteindelijk het beste product dat ervoor zorgt dat je een koolmonoxidevergiftiging voorkomt en waarmee je met een gerust hart van je nachtrust kunt genieten.

Ben je van plan om een koolmonoxidemelder te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over koolmonoxidemelders? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over koolmonoxidemelders zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een koolmonoxidemelder en vind je dat jouw koolmonoxidemelder getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw koolmonoxidemelder makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over koolmonoxidemelders

 • Waar moet je een koolmonoxide melder plaatsen?

  Koolmonoxide mengt zich met de lucht in huis en stijgt relatief snel naar boven. De melders die je plaatst moeten ook op 1,5 meter van de grond opgehangen worden. Plaats ook melders op elke verdieping en het liefst in de buurt van verbrandingsapparaten en slaapkamers. Vergeet ook geen melders te plaatsen in kelders en op zolders.

 • Is koolmonoxide melder ook verplicht?

  Een koolmonoxide melder is nog niet verplicht, maar er geldt wel een dringend advies om melders te plaatsen.

 • Wat moet je doen als de koolmonoxide melder afgaat?

  Wanneer de koolmonoxidemelder afgaat is het belangrijk dat je direct ramen en deuren opent, de cv-ketel uitschakelt en de woning verlaat. Schakel ook direct de hulpdiensten in via alarmnummer 112.

 • Is koolmonoxide melder ook een rookmelder?

  Sommige koolmonoxidemelders zijn ook een rookmelder, maar dat verschilt per model.

 • Hoeveel mensen overlijden jaarlijks aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging?

  Jaarlijks overlijden ongeveer 10 mensen aan de gevolgen van een koolmonoxidevergiftiging. Dat is alleen in Nederland. Ruim 70% van de mensen die een koolmonoxidevergiftiging oplopen, moeten ook opgenomen worden in het ziekenhuis.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie