De 5 beste onkruidverwijderaars van 2023

Onkruid kan een doorn in het oog zijn en je kunt onkruid op verschillende manieren verwijderen. Je kunt natuurlijk kiezen voor een onkruidverwijderaar met het risico dat je bijvoorbeeld gras, planten en bloemen ook vernietigt of je kiest voor een andere methode, zoals een onkruidtrekker, -borstel of -brander. Er zijn in ieder geval genoeg verschillende soorten onkruidverwijderaars verkrijgbaar en ieder product heeft zo zijn voor- en nadelen. De grote vraag is natuurlijk dan ook wat nu de beste onkruidverwijderaar is.

De keuze die je maakt is ook afhankelijk van hoeveel tijd je aan het bestrijden van onkruid wilt besteden en of je op een ecologische manier onkruid wilt verwijderen. Ook de locatie van het onkruid kan van invloed zijn, want onkruid tussen terrastegels kun je bijvoorbeeld het beste verwijderen met een onkruidborstel. Met een onkruidbrander verwijder je onkruid razendsnel en op een verantwoorde manier, maar je loopt altijd het risico dat je ook planten, bloemen en gras vernietigt. Met een onkruidtrekker of -steker kun je secuur te werk gaan en onkruid goed verwijderen. Maar het is wel de meest tijdrovende methode om van het onkruid af te komen. Natuurlijk geen probleem als je tijd over hebt en graag in je tuin bezig bent.

Dit zijn ze, de 5 beste onkruidverwijderaars van 2023

1. Hozelock Green Power – Beste elektrische onkruidverwijderaar

Onkruidbrander elektrisch Green Power Hozelock
Bekijk onkruidverwijderaar

De Hozelock Green Power is de beste elektrische onkruidverwijderaar die je kunt kopen en met het apparaat verwijder je onkruid binnen een handomdraai. Het maakt niet uit waar het onkruid zich bevindt, maar doorgaans wordt deze methode gekozen voor het verwijderen van onkruid tussen het grind of tussen de tegels van het terras.

De onkruidbrander heeft een vermogen van 1600 Watt. Onkruid wordt met een warmte van maximaal 600 graden Celsius verwijderd terwijl er een veiligheidsknop aanwezig is. Zo voorkom je ongelukken en ernstige problemen tijdens je werkzaamheden. Het apparaat heeft een snoerlengte van 1,5 meter en het kan dus heel goed zijn dat je aanvullend een verlengsnoer nodig hebt.

Pluspunten
 • Efficiënt en ecologisch onkruid verwijderen
 • Vermogen van 1600 watt
 • Veiligheidsknop aanwezig
 • Gericht werken
Minpunten
 • Snoerlengte is maar 1,5 meter

De Hozelock Green Power is verkrijgbaar bij:

2. GARDENA Combisysteem Voegenborstel M – Beste onkruidborstel

GARDENA Combisysteem Voegenborstel M Metaal
Bekijk onkruidverwijderaar

De GARDENA Combisysteem voegenborstel M is perfect als je bijvoorbeeld mos of onkruid tussen straategels en voegen wilt verwijderen. Het is ook de beste onkruidverwijderaar voor tegels! Het is een stevige borstel met schraaprand, zodat je zelf het meest hardnekkige vuil kunt verwijderen. De voegenborstel ligt lekker in de hand en is te combineren met vrijwel iedere steel van het merk GARDENA.

De voegenborstel van GARDENA komt wel zonder steel, deze zul je dus zelf aan moeten schaffen. Daarnaast kost het natuurlijk wat meer werk als je het onkruid moet verwijderen met deze borstel. Een voegenborstel is dan vaak ook niet geschikt voor hele grote tuinen met veel voegen, maar is een handig stuk gereedschap om de laatste stukjes netjes mee af te werken. Vaak wordt een voegenborstel dan ook in combinatie met een andere onkruidverwijderaar gebruikt.

Pluspunten
 • Ligt lekker in de hand
 • Ergonomische handgreep
 • Combisysteem
 • Scherpe schraaprand
Minpunten
 • Steel niet meegeleverd

De GARDENA Combisysteem Voegenborstel M is verkrijgbaar bij:

3. Kärcher WRE 18-55 – Beste onkruidverwijderaar op accu

Kärcher Accu Onkruidverwijderaar WRE 18-55 inclusief Starterpack oplader & Accu
Bekijk onkruidverwijderaar

De Kärcher WRE 18-55 is de beste onkruidverwijderaar op accu en is uitermate geschikt voor het snel en eenvoudig verwijderen van mos en onkruid. De speciale kunststof borstel is krachtig en verwijdert zelfs diep geworteld onkruid in een handomdraai. De steel is verstelbaar voor de beste werkhouding terwijl het spatscherm voorkomt dat het onkruid je letterlijk om de oren vliegt. Het grootste pluspunt is natuurlijk het feit dat deze machine op een accu werkt. Zo kun je volledig draadloos hardnekkig mos en onkruid verwijderen.

Door de ergonomische en verstelbare handgreep ligt de Kärcher WRE 18-55 lekker in de hand en wordt het verwijderen van mos en onkruid haast een feestje. Houdt er wel rekening mee dat je bij grotere tuinen in etappes moet werken, want de accu gaat beperkt lang mee.

Pluspunten
 • Stevige kunststof borstel
 • Ergonomische handgreep en verstelbare steel
 • Werkt op een accu
 • Spatscherm
Minpunten
 • Accuduur kan langer

De Kärcher WRE 18-55 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Güde GRF 401 – Beste onkruidverwijderaar op steel

Güde Elektrische Onkruidborstel - Voegenreiniger
Bekijk onkruidverwijderaar

De Güde GRF 401 is de beste onkruidverwijderaar op een steel en daarnaast ook nog eens elektrisch. Met de roterende borstel verwijder je onkruid binnen een handomdraai en je hoeft ook nooit te bukken. De steel is verstelbaar voor een ideale werkhoogte van tussen de 89 en 114 centimeter. De borstel is ook nog eens eenvoudig te vervangen mocht deze aan vervanging toe zijn.

De elektrische onkruidverwijderaar heeft een vermogen van 400 Watt en is niet draadloos. Indien gewenst kun je een verlengsnoer gebruiken om bijvoorbeeld een grote tuin te behandelen. Met een geluidswaarde van 96 dB is de machine wel aan de luidruchtige kant.

Pluspunten
 • Krachtige en roterende borstel
 • Spatscherm
 • Verstelbare steel
 • Elektrisch aangedreven
Minpunten
 • Maakt veel lawaai

De Güde GRF 401 is verkrijgbaar bij:

5. Fiskars 139950 Xact – Beste onkruidsteker

Fiskars 139950 Xact Onkruidsteker
Bekijk onkruidverwijderaar

Doorgaans is een onkruidsteker geen tuingereedschap dat populair is, maar met de Fiskars 139950 Xact kun je vrij eenvoudig onkruid verwijderen als deze methode de voorkeur geniet. Het is dan ook de beste onkruidsteker die je momenteel kunt kopen. Te danken aan de lange steel en een eenvoudig te bedienen handgreep waarmee je de steker kunt bedienen. De vier roestvrij stalen klauwen pakken het onkruid tot aan de wortel beet en met slechts één beweging verwijder je het met wortel en al! Bukken is dus niet nodig als je met deze onkruidsteker werkt.

Pluspunten
 • Steelbediening
 • Vier krachtige roestvrijstalen klauwen
 • Eenvoudig in gebruik
Minpunten
 • Tijdrovende methode om onkruid te verwijderen

De Fiskars 139950 Xact is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een onkruidverwijderaar?

Onkruid is helaas iets waar je mee te maken hebt als je een tuin en/of voortuin hebt en je wilt natuurlijk het onkruid op een zo’n ecologisch verantwoorde manier verwijderen. Chemische middeltjes of andere oplossingen die niet milieuvriendelijk zijn wil je dan ook het liefst weren, maar uit het oogpunt van tijd en energie is het vaak wel de meest voor de hand liggende oplossingen. Tenzij je kiest voor één van de oplossingen die we hebben besproken.

Onkruidverwijderaar vergelijken

De machine of het gereedschap dat je kiest is afhankelijk van hoe efficiënt en snel je het onkruid wilt verwijderen, maar ook de locatie van het onkruid speelt een belangrijke rol. Onkruid in een bloemenperk kun je immers niet bestrijden met een onkruidbrander tenzij je het niet uitmaakt of ook de planten en bloemen die er staan worden vernietigd. Een onkruidsteker is dan toch een betere methode.

Verschillende methoden

Bij onkruid tussen tegels en voegen is de steker juist weer geen goede oplossing. De onkruidbrander of de -borstel dan weer wel. Vooral de onkruidborstel biedt uitkomst, omdat je het onkruid grondig kunt verwijderen. Ook hardnekkig vuil en mos zou je ermee kunnen bestrijden terwijl dat met een onkruidbrander weer niet mogelijk is.

Veelgestelde vragen over onkruidverwijderaars

 • Hoe kun je het beste onkruid tussen de tegels verwijderen?

  Onkruid tussen tegels en voegen kun je het beste verwijderen met een onkruidbrander of een onkruidborstel. Waarbij de borstel de voorkeur geniet. Met een brander kun je namelijk schade toebrengen aan de tegels en het voegwerk.

 • Hoe krijg je veel onkruid weg?

  Met een onkruidbrander kun je vrij efficiënt en snel grote hoeveelheden onkruid verwijderen.

 • Hoe gebruik je een onkruidverwijderaar?

  De gebruikswijze van een onkruidverwijderaar varieert per soort. Met een brander richt je de mond op het onkruid dat je wilt verwijderen terwijl je met een borstel met schraaprand het onkruid als het ware tussen tegels en voegen schraapt. Met een steker kun je met de klauwen het onkruid tot aan de wortels beetpakken en verwijderen.

 • Plaats een reactie