De 5 beste USB sticks van 2023

Waarschijnlijk heb je thuis een lade of een mandje vol met verschillende soorten USB sticks die je over de jaren hebt verzameld, maar dit zijn doorgaans niet de kwalitatief beste USB sticks of sticks die voldoende capaciteit hebben om er veel bestanden op te zetten. De beste USB stick kan een vriend voor een lange periode zijn. Die je kunt gebruiken voor het maken van backups van belangrijke bestanden, zoals foto’s, video’s en documenten die je graag wilt bewaren of voor het veilig uitwisselen van bestanden met bijvoorbeeld een collega.

Wat is de beste USB stick?

USB stick kopen? Je moet in ieder geval een product kopen die aan je wensen en eisen voldoet. Kijk niet alleen naar de prijs-kwaliteitsverhoudingen, maar ook naar de functionaliteiten van een USB stick. Denk bijvoorbeeld aan de snelheid waarmee bestanden gelezen en geschreven kunnen worden, maar ook aan beveiligingsmaatregelen, zoals een vingerafdrukscanner of pincode. Zeker bij het uitwisselen en opslaan van gevoelige informatie is het belangrijk dat de USB stick bij diefstal of verlies uitgelezen kan worden.

Dit zijn ze, de 5 beste USB sticks van 2023

1. SanDisk Cruzer Extreme Pro – Beste SanDisk USB stick

SanDisk Cruzer Extreme Pro 128 GB USB 3.1A - USB stick
Bekijk USB stick

SanDisk is één van de bekendste merken in de wereld van opslagmedia en de Cruzer Extreme Pro behoort zeker tot één van de topmodellen op het gebied van USB sticks. De USB stick is met verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar; 128GB, 256GB, 512GB en 1TB. De stick beschikt over een USB 3.2A aansluiting en een schuifsysteem waarmee de USB aansluiting bedient kan worden. De USB stick heeft een maximale leessnelheid van 420 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 380 Mbps.

De behuizing van de USB stick is van plastic en stootvast. Alleen de 1TB variant heeft een behuizing van stevig aluminium. Indien gewenst kun je bestanden op de stick beveiligen met een wachtwoord. Dit is een optionele functie waar je gebruik van kunt maken als je de bestanden wilt beveiligen tegen diefstal.

Pluspunten
 • Wachtwoord beveiliging
 • Stootvaste behuizing
 • Hoge lees- en schrijfsnelheden
 • USB 3.2A aansluiting
Minpunten
 • Behuizing van plastic
 • Makkelijk kwijt te raken

De SanDisk Cruzer Extreme Pro is verkrijgbaar bij:

2. Lexar JumpDrive F35 – Beste USB stick met vingerafdrukbeveiliging

Lexar JumpDrive F35 USB 3.0 64GB
Bekijk USB stick

De Lexar JumpDrive F35 is op het gebied van veiligheid de beste USB stick die je momenteel kunt kopen. Je kunt ervoor kiezen om bestanden en documenten te beveiligen met een wachtwoord, maar de bestanden op de USB stick zijn eventueel toegankelijk via een vingerafdrukscan. De ingebouwde vingerafdrukscanner werkt eenvoudig en razendsnel. De USB stick beschikt ook over een geheugen waarmee je tot wel 10 verschillende vingerafdrukken kunt programmeren. Ideaal dus voor wanneer je de stick deelt met collega’s of mensen die als enige toegang tot de bestanden mogen hebben.

De USB stick van het merk Lexar is verkrijgbaar met opslagcapaciteit van 64GB of 128GB en de behuizing is van stevig metaal gemaakt. De behuizing is helaas niet stootvast dat als een minpunt kan worden gezien. De USB 3.0 aansluiting bevat een schuifsysteem terwijl je van een maximale leessnelheid van 150 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 20 Mbps geniet.

Pluspunten
 • Biometrische beveiliging
 • Wachtwoord beveiliging optioneel
 • USB 3.0 aansluiting
 • Behuizing van metaal
Minpunten
 • Niet stootvast
 • Gemiddelde lees- en schrijfsnelheden

De Lexar JumpDrive F35 is verkrijgbaar bij:

3. DataLocker Sentry K300 – Beste beveiligde USB stick met PIN code

DataLocker Sentry K300 32GB – USB Flash drive met PIN code
Bekijk USB stick

De DataLocker Sentry K300 is de beste USB stick met een cijfercode beveiliging. Alleen met een PIN-code kan de USB stick ontgrendeld en gebruikt worden. De USB stick beschikt ook over een helder OLED-display en een handig menu waarmee je het opslagmedium kunt configureren. De DataLocker Sentry K300 is één van de meest veilige – al dan niet de veiligste – USB stick die je momenteel kunt kopen en is verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 8GB, 16GB, 32GB, 64GB, 128GB en 256GB.

De DataLocker Sentry K300 heeft een behuizing van aluminium en is ook stootvast. De USB 3.0 aansluiting zit verstopt onder een afneembaar dopje. Daarnaast geniet je van een maximale leessnelheid van 220 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 200 Mbps. Daarmee is de USB stick ook één van de snelste die je kunt kopen.

Pluspunten
 • Hardwarematige beveiliging van documenten en bestanden
 • Cijfercode/PIN-code beveiliging
 • USB 3.0 aansluiting
 • Behuizing van aluminium
 • Hoge lees- en schrijfsnelheden
Minpunten
 • Pittige aanschafprijzen

De DataLocker Sentry K300 is verkrijgbaar bij:

4. Kingston DataTraveler Max – Beste USB stick met veel opslag

Kingston DataTraveler Max - 1 TB
Bekijk USB stick

Heb je veel opslag nodig en wil je bestanden in hoge snelheden kunnen lezen en schrijven? Dan is de Kingston DataTraveler Max de perfecte keuze! De slank vormgegeven USB stick is verkrijgbaar met opslagcapaciteiten van 256GB, 512Gb en 1TB en garandeert een maximale leessnelheid van 1000 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 900 Mbps. Een nadeel aan de USB stick is dat je deze niet kunt beveiligen met een wachtwoord of een cijfercode.

De behuizing van de Kingston DataTraveler Max is van kunststof terwijl de USB 3.2 Gen 2 aansluiting beschikbaar is met een schuifsysteem. Deze USB stick is dus ook één van de weinige die standaard uitgerust is met de zogenaamde USB-C aansluiting dat het product uitermate geschikt maakt voor gebruikers van MacBooks en high-end laptops die tegenwoordig alleen nog over USB-C aansluitingen beschikken.

Pluspunten
 • Hoge lees- en schrijfsnelheden
 • Licht in gewicht en ultra slank
 • Hoge opslagcapaciteiten
 • USB 3.2 Gen 2 aansluiting
Minpunten
 • Geen beveiliging
 • Behuizing van kunststof

De Kingston DataTraveler Max is verkrijgbaar bij:

5. Samsung BAR Plus (MUF-128BE3) – Beste goedkope USB stick

Samsung BAR Plus MUF-128BE3 - USB-flashstation - 128 GB - USB 3.1 Gen 1 - champagne zilverkleurig
Bekijk USB stick

Dat Samsung ook actief is in de wereld van opslagmedia is al jaren bekend en de externe harde schijven, de supersnelle SSD harde schijven en de SD en MicroSD kaarten zijn hier het levende bewijs van. Uiteraard heeft de Koreaanse fabrikant ook een assortiment in kwalitatief hoogwaardige USB sticks. Daaronder de Samsung BAR Plus die je met opslagcapaciteiten van 64GB tot maximaal 256GB kunt aanschaffen. Een groot pluspunt van de USB stick is dat die goedkoop is en dat je ze een stevige en stootvaste behuizing van metaal hebben.

Op veiligheid scoort de Samsung BAR Plus ook een dikke voldoende en zowel documenten als bestanden zijn met een wachtwoord te beveiligen. Door het handige oogje kun je de USB stick eenvoudig aan een sleutelbos bevestigen en zo hoef je er ook nooit voor te vrezen dat je de USB stick verliest. De snelheden van de USB stick zijn ook nog eens acceptabel, want je geniet van een maximale leessnelheid van 300 Mbps en een maximale schrijfsnelheid van 80 Mbps.

Pluspunten
 • Handig oogje voor bevestiging aan sleutelbos
 • Stijlvol design
 • Goedkoop
 • Wachtwoordbeveiliging
 • Stevige en stootvaste behuizing
Minpunten
 • Gemiddelde lees- en schrijfsnelheden

De Samsung BAR Plus (MUF-128BE3) is verkrijgbaar bij:

Welke USB stick moet ik kopen?

Je hebt nu in ieder geval een goed beeld van de beste USB sticks die je kunt kopen, maar in je zoektocht kom je tot de ontdekking dat je keuze hebt uit honderden verschillende merken en soorten. Door de beste keuze te maken is het verstandig om eerst op een rijtje te zetten wat je nodig hebt en wat je van een USB stick verwacht. Wil je de USB stick gebruiken om backups te maken, wil je gevoelige documentatie transfereren of heb je een simpele USB stick nodig die je kunt delen met vrienden, familie en collega’s? Ook het budget speelt een belangrijke rol en het is goed om te weten dat USB sticks met meer functionaliteiten ook een stuk prijziger zijn.

De verschillende merken

Het merk is ook ontzettend belangrijk, want in het aanbod van honderden tot wel duizenden verschillende soorten USB sticks zul je ook in aanraking komen met tientallen merken die een USB stick kunnen aanbieden. Het advies is om altijd te kiezen voor een bekend merk. Simpelweg door het feit dat deze merken goede garantievoorwaarden hanteren en op het gebied van research en development hun eigen technologieën ontwikkelen. Dat houdt in dat je USB stick ook een lange levensduur heeft en eenvoudig in gebruik is. Dat is helaas minder sterk het geval wanneer je kiest voor een onbekend en in de regel goedkoop merk. Bekende merken van USB sticks zijn Kingston, SanDisk, Samsung en Lexar. DataLocker is ook een bekend merk, maar wel de vreemde eend in de bijt, omdat de fabrikant zich uitsluitend focust op high-end opslagmedia met de hoogste norm qua beveiliging.

USB stick vergelijken

Uiteraard kun je het beste USB sticks vergelijken op de prijs, maar ook op functionaliteiten. Denk bijvoorbeeld aan hoe veilig een USB stick is, van welk materiaal de behuizing is gemaakt en hoeveel opslagcapaciteit een USB stick heeft. Vergelijk ook goed de prijzen van de USB stick met verschillende opslagcapaciteit. Vaak is het prijsverschil enorm klein, maar krijg je door iets meer euro’s uit te geven wel een stick die 2x zoveel opslagcapaciteit heeft.

Veelgestelde vragen over USB sticks

 • Hoe moet je een USB stick beveiligen?

  Een USB stick is op meerdere manieren te beveiligen en het is afhankelijk van het model welke opties je kunt gebruiken. Veel USB sticks zijn met een wachtwoord of PIN-code te beveiligen terwijl de moderne USB sticks ook ontgrendeld kunnen worden met een scan van een vingerafdruk. Bij een USB stick zonder beveiligingsopties kun je er ook voor kiezen om de bestanden en documenten die je opslaat met een wachtwoord te beveiligen.

 • Wat kun je doen met een USB stick?

  Met een USB stick kun je verschillende dingen doen, maar de primaire functie van de USB stick is om bestanden uit te wisselen. Bijvoorbeeld belangrijke documenten of bestanden die je aan een collega wilt geven. USB sticks worden ook gebruikt in het dagelijkse huishouden. Als opslagmedia voor foto’s en diashows, het opslaan en afspelen van digitale films en het uitwisselen van bijvoorbeeld een fotoalbum met vrienden en familieleden. USB sticks worden ook nog altijd gebruikt voor het opslaan en het weergeven van muziek.

 • Hoe herken je een neppe USB stick?

  Neppe USB sticks zijn wel USB sticks, maar in de regel producten die merkloos zijn. In de regel zijn ze ook niet CE-gekeurd. Wat wel een vereiste is wanneer een winkel of fabrikanten producten in de Europese Unie wilt verkopen. Veel van deze namaak USB sticks zijn afkomstig uit landen, zoals China en worden door mensen bij internationale webshops besteld. Het gebruik van neppe USB sticks is af te raden, omdat ze niet of minder goed beveiligd zijn en geen lange levensduur hebben. Zodra een USB stick geen merk of het logo van het CE-keurmerk heeft is het advies om de stick niet te gebruiken.

 • Hoe zet ik bestanden op een USB stick?

  Je kunt op verschillende manieren bestanden op een USB stick zetten, maar doorgaans gebruik je een computer of een laptop om bestanden over te zetten. De USB stick prik je logischerwijs in een lege aansluiting op een PC of laptop. In de verkenner van het systeem komt de USB stick in beeld en hier kun je bestanden naartoe slepen. De indicator op de USB stick en op het scherm zie je de voortgang van het overzetten van de bestanden.

 • Hoe moet je een USB stick ontkoppelen?

  Het is belangrijk dat je de USB stick eerst ontkoppeld voordat je deze uit de PC of de laptop haalt. Wanneer je de USB stick verwijdert kan het opslagmedium beschadigd raken. Alsmede de bestanden die op de stick staan. Je kunt een USB stick veilig ontkoppelen door in de verkenner op het icoontje van de USB stick met de rechtermuisknop te klikken en het medium te verwijderen. Bij MacBooks en iMacs zie je finder een eject-knop naast de USB stick staan. Waarmee je de stick veilig kunt ontkoppelen en vervolgens kunt verwijderen.

 • Plaats een reactie