De 5 beste subwoofers van 2024

Een goede subwoofer is een tijdje niet zo in de mode geweest, maar ze zijn weer helemaal terug. Het fysieke gevoel dat een goede subwoofer je kan geven is uniek. Maar wat is een subwoofer en wat is de beste subwoofer van dit moment? Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal subwoofers voor je uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste subwoofers van 2024 zijn.

De basis van een subwoofer ligt in zijn ontwerp. Het is namelijk een speciaal ontworpen luidspreker die de allerlaagste (bas)tonen van het geluid weer geven. Denk hierbij aan de lage en zware bastonen in de muziek waar je naar luistert of die zware explosies in een film die extra veel kracht krijgen. Door zijn speciale functie ziet hij er ook speciaal uit, het is namelijk een vierkante kast en verschilt daarmee van andere geluidinstallaties.

Of je daadwerkelijk een subwoofer nodig hebt, is een persoonlijke voorkeur. Niet iedereen heeft behoefte aan een versterking van de lage tonen, maar bij een grote geluidsinstallatie of bijvoorbeeld een vloerluidspreker, kan het ook zo zijn dat er al een subwoofer is inbegrepen. Zeker bij de kleinere installaties ontbreekt de subwoofer waardoor je de zware tonen mist en sneller een schel geluid ervaart. Wil je concerten en films echt met surroundgeluid ervaren, dan is een subwoofer een must omdat deze een apart opgenomen geluid hebben dat alleen over zo’n subwoofer kan worden uitgezonden.

Merk
Model
1
Sony SA-SW5 - Draadloze Subwoofer
Sony
SA-SW5
2
Sonos Sub Gen3
Sonos
Sub Gen3 zwart
3
Klipsch SPL-150 Subwoofer
Klipsch
SPL-150
4
Bose Bass Module 700
Bose
Bass Module 700
5
JBL Stage A120P
JBL
Stage A120P

Dit zijn ze, de 5 beste subwoofers van 2024

1. Sony SA-SW5 – Beste draadloze subwoofer

Sony SA-SW5 - Draadloze Subwoofer
Bekijk subwoofer

De beste draadloze subwoofer van dit moment is de SA-SW5 van Sony. Deze draadloze subwoofer is compact maar geeft je entertainment een extra dimensie. Met een 300 W aan vermogen en een driver van 180 mm geniet je van een mooi geluidsimpact. Je kunt deze subwoofer van Sony perfect samen laten werken met andere omnidirectionele ontwerpen, zoals de HT-A7000 Soundbar.

Naast de praktische zaken is het design ook perfect te noemen, waardoor het echt een aanwinst is in jouw interieur.

Kenmerken van de Sony SA-SW5

Diepte en helderheid
Response
Instellen
Prijs
Pluspunten
 • Heeft een design uiterlijk waardoor hij perfect in elk interieur past
 • Deze draadloze subwoofer van Sony zorgt ervoor dat je geen last heb van onhandige kabels in je huis
Minpunten
 • Dit is een subwoofer uit de hogere prijsklasse

De Sony SA-SW5 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Vermogen
300 Watt
Aansluitingen
Draadloos
Gewicht
13 kg

2. Sonos Sub Gen3 zwart – Beste subwoofer met diepe bass

Sonos Sub Gen3
Bekijk subwoofer

De Sub Gen3 zwart van Sonos is de beste subwoofer met diepe bass, waardoor je van jouw woonkamer ene echte thuisbioscoop maakt. Deze draadloze Sonos subwoofer is bekroond vanwege zijn tijdloze design, maar ook vanwege zijn mogelijkheden om zowel rechtopstaand als liggend te gebruiken. De technologie zorgt ervoor dat er geen gedempte geluiden uit het systeem komen en je dus geen gezoem hoort maar de daadwerkelijke bass zonder vervorming. Door middel van het Trueplay systeem kun je jouw subwoofer professioneel instellen zoals dat in jouw ruimte het beste klinkt.

Je kunt met de SL-surroundspeakers toe voegen voor een complete home cinema-beleving in je eigen woonkamer en door de automatische updates is je systeem altijd goed beveiligd en up-to-date.

Kenmerken van de Sonos Sub Gen3 zwart

Diepte en helderheid
Instellen
Bouwkwaliteit
Prijs
Pluspunten
 • Tijdloos design waardoor hij goed in je interieur past
 • Eenvoudig bedienbaar via de Sonos app
Minpunten
 • Er is geen mogelijkheid om te connecten met bluetooth

De Sonos Sub Gen3 zwart is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Aansluitingen
Draadloos
Gewicht
13,15 kg

3. Klipsch SPL-150 – Beste home-theater subwoofer

Klipsch SPL-150 Subwoofer
Bekijk subwoofer

Beste home-theater subwoofer is de SPL-150 van Klipsch en is onderdeel van de Klipsch Reference-serie en is een subwoofer voor versterker. De klasse-D-versterker en koperen Cerametallic-woofer zorgen voor het beste ontworpen model uit de serie. De Cerametallic-woofer zijn uitzonderlijk stijf en licht waardoor ze een opmerkelijk lage frequentierespons bieden met een minimale vervorming en ook een minder hoog versterkervermogen nodig hebben.

De front-firingontwerp zorgt ervoor dat er een flexibele plaatsing mogelijk is en je hem op jouw kamer kan afstemmen. De variabele faseregeling maakt dat integratie met andere speakers een ideale geluidscombinatie gecreëerd kan worden en ze individueel kunnen worden aangepast.

Tot slot is het tijdloze krasbestendige zwarte ebbenhout geweldig als kastbekleding en geeft je interieur een moderne maar luxe uitstraling.

Kenmerken van de Klipsch SPL-150

Diepte en helderheid
Instellen
Bouwkwaliteit
Prijs
Pluspunten
 • Front-firingontwerp zorgt voor flexibele plaatsing
 • Cerametallic-woofer zorgt voor een optimale respons met een laagvermogen
Minpunten
 • Er is alleen bedrading mogelijk, wat soms lastig kan zijn

De Klipsch SPL-150 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Vermogen
400 Watt
Gewicht
34.2 kg

4. Bose Bass Module 700 – Beste subwoofer met QuitPort-technologie

Bose Bass Module 700
Bekijk subwoofer

De Bass Module 700 van Bose is de beste subwoofer met QuitPort-technologie. Je kunt deze subwoofer draadloos connecten aan de soundbar, zoals de Soundbar 700 van Bose. Zo voorkom je onnodige kabels door je huis heen die vaak én niet praktisch zijn én voor het oog een rommelig beeld geven.

De speciale QuitPort-technologie zorgt ervoor dat er een zuivere en diepe bas ontstaat, waarbij vervorming wordt voorkomen. Op deze manier kun je een geweldige home cinema-ervaring in je eigen huis creëren en genieten van die geweldige film met diepe geluiden of je favoriete muziek.

Kenmerken van de Bose Bass Module 700

Diepte en helderheid
Instellen
Bouwkwaliteit
Prijs
Pluspunten
 • QuitPort-technologie zorgt ervoor dat er geen vervorming in de bas ontstaat
 • Eenvoudig draadloos te koppelen met de Soundbar 700 van Bose
Minpunten
 • Geen app beschikbaar waarmee je de subwoofer kan bedienen

De Bose Bass Module 700 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Vermogen
70 Watt
Aansluitingen
3.5 mm jack
Gewicht
13,61 kg

5. JBL Stage A120P – Beste subwoofer voor echte concert- en theatherervaringen

JBL Stage A120P
Bekijk subwoofer

Beste subwoofer voor echt concert en theather ervaringen is de Stage A120P van JBL. Dit is een subwoofer die voor thuisgebruik meer dan voldoende mogelijkheden biedt en tevens in een wat lagere prijsklasse zit dan sommige anderen. De 1” aluminium dome-tweeters zorgen er samen met de high-definition voor dat er een diepe JBL-geluid uit de box komt en de 8” ingebouwde woofers helpen ook de JBL-bas mooi over te brengen.

Deze subwoofer van JBL is een aanvulling op elk theatersysteem, maar ook prachtig in je interieur. Je kunt kiezen uit tweekleurig hout of pantone zwart en is met andere JBL-apparaten te koppelen voor een ultieme thuiservaring én bediening.

Kenmerken van de JBL Stage A120P

Diepte en helderheid
Instellen
Bouwkwaliteit
Prijs
Pluspunten
 • Ideaal voor thuisgebruik in een lage prijsklasse
 • Past mooi in het interieur en je kunt kiezen uit twee stylen
Minpunten
 • Geen draadloze subwoofer, wat soms lastig kan zijn.

De JBL Stage A120P is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Vermogen
500 Watt
Gewicht
18.64 kg

Waar moet je op letten bij het kopen van een subwoofer?

Als je een subwoofer wilt aanschaffen dan is de eerste stap dat je zorgt dat hij bij de opstelling past in je (woon)kamer. Als je gaat voor een bekend merk dat werkt met speakers om een home cinema te creëren dan vind je zeker een passende subwoofer. Er zijn ook fabrikanten die meer op stereo-geluid zijn gericht, waardoor je een ander type subwoofer nodig hebt.

Je kunt een subwoofer combineren met andere merken, maar andere soort speakers kun je het beste van één fabrikant combineren om geen verschil in geluiduitdracht te hebben. Dit noemen we timbre-matching en deze is zelden bij verschillende merken gelijk.

Het maken van een goede subwoofer die het geluid niet vervormd of gedempt naar buiten brengt, is lastig waardoor veel fabrikanten zich er niet aan wagen.

Zorg dat je zelf kan zorgen voor de afregeling bij de subwoofer

Als je een subwoofer gaat aanschaffen dan is het verstandig om te kiezen dat voor een handmatige afregeling. Je kunt namelijk met een handmatige afregeling zelf de auto-powerstand instellen, het volume regelen, een faseknop en de crossover-frequentieregeling instellen.

Een subwoofer met hoeveel vermogen heb je nodig en welke subwoofer past in de ruimte?

De verschillende subwoofers hebben ook verschillende afmetingen en hij moet wel in de ruimte passen natuurlijk. Let er dus goed op bij het kopen van een subwoofer dat de afmetingen in de ruimte passen en je niet voor een te groot maar ook zeker niet voor een te klein model gaat. Over het algemeen is namelijk hoe groter hoe beter, want een dansende subwoofer is grappig maar absoluut niet de bedoeling.

De wattages zijn enigszins misleidend omdat je het maximale waarschijnlijk nooit zult gaan gebruiken. De cijfers die vermeld worden zijn fabriekstesten en onder ideale omstandigheden. Toch heb je wel wat vermogen nodig om te zorgen dat het geluid goed overkomt en niet vervormt, zoek dus naar voldoende wattage maar staar je er niet blind op.

Ga voor een subwoofer met de juiste crossover

De crossover gaat over het deel waar welke installatie welke geluiden uitzend. Oftewel het moment waarbij de zware tonen niet meer door de subwoofer maar door de andere geluidsinstallatie wordt uitgezonden. Hier moet je goed naar kijken, want als deze niet goed ingesteld staat dan ondermijnt het je beeld-geluid ervaring en kun je vreemde tonen uit je subwoofer krijgen omdat hij ook hoge tonen uitzend.

De AV-receiver bepaalt meestal het crossover-point waarbij de subwoofer het rond de 800 Hz moet overnemen. Ook al maak je gebruik van vloerstaanders, dan nog is dat de aan te raden frequentie voor de crossover. Veel versterkers beschikken tegenwoordig over een high-pass-filter waarbij hier een extra controle op zit, maar het is nooit slecht om dit handmatig in de instellingen te bekijken.

Kies bij je subwoofer voor de juiste locatie in de ruimte

Bouw een subwoofer in elk geval nooit in een kast in want dit verstoort het akoestische geluid. Het is begrijpelijk dat je het ‘lelijke ding’ weg wilt werken, maar je vervormt daardoor ook het geluid waardoor je er minder plezier van hebt. Ga voor alternatieven, zoals het inbouwen onder een zitmeubel of het inbouwen in een muur wat niet voor vervorming zorgt.

Als je voor het perfecte geluid wilt gaan dan is het meten van het geluid de beste methode. Voor professionele apparatuur heb je uiteraard een budget nodig, maar voor de mensen thuis zijn er ook apps beschikbaar waarmee je metingen kunt verrichten. Hier is het budget niet zo groot en is ook overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Door metingen te doen, te kijken naar de uitslagen en vervolgens aanpassingen te verrichten kun je op basis van de app en jouw wensen in de ruimte het geluid perfect afstellen voor de ultieme home-cinema ervaring.

Ben je van plan om een subwoofer te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over subwoofers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over subwoofers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een subwoofer en vind je dat jouw subwoofer getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw subwoofer makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over subwoofers

 • Wat is een subwoofer?

  Een subwoofer is een speciaal ontworpen luidspreker die lage tot zeer lage tonen onvervormd en ongedempd naar buiten brengt die voor een normale installatie vaak een te lage frequentie hebben.

 • Wat is het nut van een subwoofer?

  Een subwoofer zorgt ervoor dat lage bastonen in geluid, zoals bij muziek of bij een film, onvervormd en niet gedempt worden overgebracht in de kamer. Andere geluidsinstallaties hebben vaak niet de mogelijkheid om een dergelijke lage toon goed over te brengen omdat die frequentie te afwijkend is.

 • Waar kan je het beste een subwoofer plaatsen?

  Je kunt de subwoofer het beste achter je plaatsen zodat het geluid van achteren komt, maar dat is afhankelijk van de ruimte en de inrichting ervan. Door middel van een app of professionele appratuur kun je metingen verrichten om te kijken of de plaatsing goed is of dat je hem beter ergens anders kunt plaatsen.

 • Is een subwoofer noodzakelijk?

  Een subwoofer is niet noodzakelijk en het gebruik is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Gewone geluidsinstallaties hebben vaak een bepaalde frequentie waarbinnen ze geluid onvervormd en niet gedempt naar buiten brengen, waarbij de lage bas tonen worden weggelaten of slecht geluid geven. Als je dit vervelend vindt of een betere geluidervaring zoekt dan kun je een subwoofer aanschaffen.

 • Hoe werkt een draadloze subwoofer?

  Een draadloze subwoofer werkt via een ingebouwde antenne waarover het geluidsignaal wordt gecommuniceerd. Voor het beste resultaat moet je ervoor zorgen dat de omgeving van de draadloze subwoofer vrij is van objecten en obstakels om verstoring te voorkomen.

Zo hebben we de subwoofers in dit artikel getest.

Tijdens het testen van de subwoofers zijn er een aantal punten waar wij extra op gelet hebben. Zo hebben wij gekeken naar de diepte en helderheid van de basgeluiden die de subwoofer produceert. Het moet krachtig en strak klinken zonder te vervormen. Ook hebben wij gelet op hoe nauwkeurig de subwoofer de basgeluiden reproduceert in vergelijking met de bron. Het zou de basgeluiden moeten weergeven zoals ze bedoeld zijn, zonder overmatige kleuring of vervorming. Daarnaast hebben wij ook gekeken naar de snelheid en responsiviteit van de subwoofer. Het moet in staat zijn om snel te reageren op veranderingen in de muziek zonder vertraging of “hangende” basgeluiden. Ook hebben wij gekeken naar hoe makkelijk de subwoofer is in te stellen. Nog een belangrijk punten vinden wij de bouwkwaliteit en duurzaamheid van de subwoofer, inclusief materialen, afwerking en algemene constructie. Een hoogwaardige subwoofer moet goed gebouwd zijn en lang meegaan. En natuurlijk hebben wij ook nog gekeken naar de prijs van de subwoofer.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie