Een goede subwoofer is een tijdje niet zo in de mode geweest, maar ze zijn weer helemaal terug. Het fysieke gevoel dat een goede subwoofer je kan geven is uniek. Maar wat is een subwoofer en
Wat is de beste subwoofer van dit moment?
De basis van een subwoofer ligt in zijn ontwerp. Het is namelijk een speciaal ontworpen luidspreker die de allerlaagste (bas)tonen van het geluid weer geven. Denk hierbij aan de lage en zware bastonen in de muziek waar je naar luistert of die zware explosies in een film die extra veel kracht krijgen. Door zijn speciale functie ziet hij er ook speciaal uit, het is namelijk een vierkante kast en verschilt daarmee van andere geluidinstallaties.
Of je daadwerkelijk een subwoofer nodig hebt, is een persoonlijke voorkeur. Niet iedereen heeft behoefte aan een versterking van de lage tonen, maar bij een grote geluidsinstallatie of bijvoorbeeld een vloerluidspreker, kan het ook zo zijn dat er al een subwoofer is inbegrepen. Zeker bij de kleinere installaties ontbreekt de subwoofer waardoor je de zware tonen mist en sneller een schel geluid ervaart. Wil je concerten en films echt met surroundgeluid ervaren, dan is een subwoofer een must omdat deze een apart opgenomen geluid hebben dat alleen over zo’n subwoofer kan worden uitgezonden.
Dit zijn ze, de 5 beste subwoofers van 2023
1. Sony SA-SW5 – Beste draadloze subwoofer
De beste draadloze subwoofer van dit moment is de SA-SW5 van Sony. Deze draadloze subwoofer is compact maar geeft je entertainment een extra dimensie. Met een 300 W aan vermogen en een driver van 180 mm geniet je van een mooi geluidsimpact. Je kunt deze subwoofer van Sony perfect samen laten werken met andere omnidirectionele ontwerpen, zoals de HT-A7000 Soundbar.
Naast de praktische zaken is het design ook perfect te noemen, waardoor het echt een aanwinst is in jouw interieur.
- Heeft een design uiterlijk waardoor hij perfect in elk interieur past
- Deze draadloze subwoofer van Sony zorgt ervoor dat je geen last heb van onhandige kabels in je huis
- Dit is een subwoofer uit de hogere prijsklasse
De Sony SA-SW5 is verkrijgbaar bij:
2. Sonos Sub Gen3 zwart – Beste subwoofer met diepe bass
De Sub Gen3 zwart van Sonos is de beste subwoofer met diepe bass, waardoor je van jouw woonkamer ene echte thuisbioscoop maakt. Deze draadloze Sonos subwoofer is bekroond vanwege zijn tijdloze design, maar ook vanwege zijn mogelijkheden om zowel rechtopstaand als liggend te gebruiken. De technologie zorgt ervoor dat er geen gedempte geluiden uit het systeem komen en je dus geen gezoem hoort maar de daadwerkelijke bass zonder vervorming. Door middel van het Trueplay systeem kun je jouw subwoofer professioneel instellen zoals dat in jouw ruimte het beste klinkt.
Je kunt met de SL-surroundspeakers toe voegen voor een complete home cinema-beleving in je eigen woonkamer en door de automatische updates is je systeem altijd goed beveiligd en up-to-date.
- Tijdloos design waardoor hij goed in je interieur past
- Eenvoudig bedienbaar via de Sonos app
- Er is geen mogelijkheid om te connecten met bluetooth
De Sonos Sub Gen3 zwart is verkrijgbaar bij:
3. Klipsch SPL-120 – Beste home-theater subwoofer
Beste home-theater subwoofer is de SPL-120 van Klipsch en is onderdeel van de Klipsch Reference-serie en is een subwoofer voor versterker. De klasse-D-versterker en koperen Cerametallic-woofer zorgen voor het beste ontworpen model uit de serie. De Cerametallic-woofer zijn uitzonderlijk stijf en licht waardoor ze een opmerkelijk lage frequentierespons bieden met een minimale vervorming en ook een minder hoog versterkervermogen nodig hebben.
De front-firingontwerp zorgt ervoor dat er een flexibele plaatsing mogelijk is en je hem op jouw kamer kan afstemmen. De variabele faseregeling maakt dat integratie met andere speakers een ideale geluidscombinatie gecreëerd kan worden en ze individueel kunnen worden aangepast.
Tot slot is het tijdloze krasbestendige zwarte ebbenhout geweldig als kastbekleding en geeft je interieur een moderne maar luxe uitstraling.
- Front-firingontwerp zorgt voor flexibele plaatsing
- Cerametallic-woofer zorgt voor een optimale respons met een laagvermogen
- Er is alleen bedrading mogelijk, wat soms lastig kan zijn
De Klipsch SPL-120 is verkrijgbaar bij:
4. Bose Bass Module 700 – Beste subwoofer met QuitPort-technologie
De Bass Module 700 van Bose is de beste subwoofer met QuitPort-technologie. Je kunt deze subwoofer draadloos connecten aan de soundbar, zoals de Soundbar 700 van Bose. Zo voorkom je onnodige kabels door je huis heen die vaak én niet praktisch zijn én voor het oog een rommelig beeld geven.
De speciale QuitPort-technologie zorgt ervoor dat er een zuivere en diepe bas ontstaat, waarbij vervorming wordt voorkomen. Op deze manier kun je een geweldige home cinema-ervaring in je eigen huis creëren en genieten van die geweldige film met diepe geluiden of je favoriete muziek.
- QuitPort-technologie zorgt ervoor dat er geen vervorming in de bas ontstaat
- Eenvoudig draadloos te koppelen met de Soundbar 700 van Bose
- Geen app beschikbaar waarmee je de subwoofer kan bedienen
De Bose Bass Module 700 is verkrijgbaar bij:
5. JBL Stage A120P – Beste subwoofer voor echte concert- en theatherervaringen
Beste subwoofer voor echt concert en theather ervaringen is de Stage A120P van JBL. Dit is een subwoofer die voor thuisgebruik meer dan voldoende mogelijkheden biedt en tevens in een wat lagere prijsklasse zit dan sommige anderen. De 1” aluminium dome-tweeters zorgen er samen met de high-definition voor dat er een diepe JBL-geluid uit de box komt en de 8” ingebouwde woofers helpen ook de JBL-bas mooi over te brengen.
Deze subwoofer van JBL is een aanvulling op elk theatersysteem, maar ook prachtig in je interieur. Je kunt kiezen uit tweekleurig hout of pantone zwart en is met andere JBL-apparaten te koppelen voor een ultieme thuiservaring én bediening.
- Ideaal voor thuisgebruik in een lage prijsklasse
- Past mooi in het interieur en je kunt kiezen uit twee stylen
- Geen draadloze subwoofer, wat soms lastig kan zijn.
De JBL Stage A120P is verkrijgbaar bij:
Waar moet je op letten bij het kopen van een subwoofer?
Als je een subwoofer wilt aanschaffen dan is de eerste stap dat je zorgt dat hij bij de opstelling past in je (woon)kamer. Als je gaat voor een bekend merk dat werkt met speakers om een home cinema te creëren dan vind je absoluut een passende subwoofer. Er zijn ook fabrikanten die meer op stereo-geluid is gericht, waardoor je een ander type subwoofer nodig hebt.
Je kunt een subwoofer combineren met andere merken, maar andere soort speakers kun je het beste van één fabrikant combineren om geen verschil in geluiduitdracht te hebben. Dit noemen we timbre-matching en deze is zelden bij verschillende merken gelijk.
Het maken van een goede subwoofer die het geluid niet vervormd of gedempt naar buiten brengt, is lastig waardoor veel fabrikanten zich er niet aan wagen.
Zorg dat je zelf kan zorgen voor de afregeling
Als je een subwoofer gaat aanschaffen dan is het verstandig om te kiezen dat voor een handmatige afregeling. Je kunt namelijk met een handmatige afregeling zelf de auto-powerstand instellen, het volume regelen, een faseknop en de crossover-frequentieregeling instellen.
Hoeveel vermogen heb je nodig en welke omvang past in de ruimte?
De verschillende subwoofers hebben ook verschillende afmetingen en hij moet wel in de ruimte passen natuurlijk. Let er dus goed op bij het kopen van een subwoofer dat de afmetingen in de ruimte passen en je niet voor een te groot maar ook zeker niet voor een te klein model gaat. Over het algemeen is namelijk hoe groter hoe beter, want een dansende subwoofer is grappig maar absoluut niet de bedoeling.
De wattages zijn enigszins misleidend omdat je het maximale waarschijnlijk nooit zult gaan gebruiken. De cijfers die vermeld worden zijn fabriekstesten en onder ideale omstandigheden. Toch heb je wel wat vermogen nodig om te zorgen dat het geluid goed overkomt en niet vervormt, zoek dus naar voldoende wattage maar staar je er niet blind op.
Ga voor de juiste crossover
De crossover gaat over het deel waar welke installatie welke geluiden uitzend. Oftewel het moment dat waarbij de zware tonen niet meer door de subwoofer maar door de andere geluidsinstallatie wordt uitgezonden. Hier moet je goed naar kijken, want als deze niet goed ingesteld staat dan ondermijnt het je beeld-geluid ervaring en kun je vreemde tonen uit je subwoofer krijgen omdat hij ook hoge tonen uitzend.
De AV-receiver bepaalt meestal het crossover-point waarbij de subwoofer het rond de 800 Hz moet overnemen. Ook al maak je gebruik van vloerstaanders, dan nog is dat de aan te raden frequentie voor de crossover. Veel versterkers beschikken tegenwoordig over een high-pass-filter waarbij hier een extra controle op zit, maar het is nooit slecht om dit handmatig in de instellingen te bekijken.
Kies voor de juiste locatie in de ruimte
Bouw een subwoofer in elk geval nooit in een kast in want dit verstoort het akoestische geluid. Het is begrijpelijk dat je het ‘lelijke ding’ weg wilt werken, maar je vervormt daardoor ook het geluid waardoor je er minder plezier van hebt. Ga voor alternatieven, zoals het inbouwen onder een zitmeubel of het inbouwen in een muur wat niet voor vervorming zorgt.
Als je voor het perfecte geluid wilt gaan dan is het meten van het geluid de beste methode. Voor professionele apparatuur heb je uiteraard een budget nodig, maar voor de mensen thuis zijn er ook apps beschikbaar waarmee je metingen kunt verrichten. Hier is het budget niet zo groot en is ook overzichtelijk en eenvoudig in gebruik. Door metingen te doen, te kijken naar de uitslagen en vervolgens aanpassingen te verrichten kun je op basis van de app en jouw wensen in de ruimte het geluid perfect afstellen voor de ultieme home-cinema ervaring.
Veelgestelde vragen over subwoofers
Wat is een subwoofer?
Een subwoofer is een speciaal ontworpen luidspreker die lage tot zeer lage tonen onvervormd en ongedempd naar buiten brengt die voor een normale installatie vaak een te lage frequentie hebben.
Wat is het nut van een subwoofer?
Een subwoofer zorgt ervoor dat lage bastonen in geluid, zoals bij muziek of bij een film, onvervormd en niet gedempt worden overgebracht in de kamer. Andere geluidsinstallaties hebben vaak niet de mogelijkheid om een dergelijke lage toon goed over te brengen omdat die frequentie te afwijkend is.
Waar kan je het beste een subwoofer plaatsen?
Je kunt de subwoofer het beste achter je plaatsen zodat het geluid van achteren komt, maar dat is afhankelijk van de ruimte en de inrichting ervan. Door middel van een app of professionele appratuur kun je metingen verrichten om te kijken of de plaatsing goed is of dat je hem beter ergens anders kunt plaatsen.
Is een subwoofer noodzakelijk?
Een subwoofer is niet noodzakelijk en het gebruik is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren. Gewone geluidsinstallaties hebben vaak een bepaalde frequentie waarbinnen ze geluid onvervormd en niet gedempt naar buiten brengen, waarbij de lage bas tonen worden weggelaten of slecht geluid geven. Als je dit vervelend vindt of een betere geluidervaring zoekt dan kun je een subwoofer aanschaffen.
Hoe werkt een draadloze subwoofer?
Een draadloze subwoofer werkt via een ingebouwde antenne waarover het geluidsignaal wordt gecommuniceerd. Voor het beste resultaat moet je ervoor zorgen dat de omgeving van de draadloze subwoofer vrij is van objecten en obstakels om verstoring te voorkomen.