De 5 beste ovens van 2024

Wat is er nou lekkerder dan op zondagochtend genieten van een ontbijtje met versgebakken broodjes? Vandaag de dag kan niemand meer zonder oven. Het is namelijk ideaal om zelf bijvoorbeeld broodjes af te bakken of iets lekkers voor bij de koffie te maken. Een heerlijke cake of koekjes, taart of slagroomsoezen. Als je een oven hebt kan je de lekkerste dingen maken en zeker met kinderen is iets bakken altijd een succes.

Wil je een oven kopen, dan zijn er verschillende soorten ovens die ook weer op verschillende manieren werken. Elk type oven heeft bepaalde voordelen maar wat voor jou de beste oven is kies je zelf. Met een heteluchtoven kan je heel simpel lekkere dingen maken, maar een stuk vlees droogt daarin een stuk sneller uit dan in een gewone oven.

Als je plaats genoeg hebt in je keuken is het een goed idee om te kiezen voor een inbouwoven. Deze wordt simpelweg ingebouwd in je keuken en zo heb je geen ruimte in te leveren op je werkblad. Een combi oven kopen kan ook een goede beslissing zijn, dan heb je meerder mogelijkheden met maar een apparaat. Wat is nou de beste oven van 2024?

Merk
Model
1
Heteluchtoven multifunctioneel
Hendi
Heteluchtoven multifunctioneel
2
ETNA CM851ZT - combi oven
ETNA
CM851ZT
3
Siemens HB334ABS0 - iQ300 - Inbouw oven
Siemens
HB334ABS0 - iQ300 inbouw
4
AEG KMS361000M Inbouw combi oven
AEG
KMS361000M
5
Bosch HBA534BS0 Inbouw oven
Bosch
HBA534BS0 - Serie 4

Dit zijn ze, de 5 beste ovens van 2024

1. Hendi Heteluchtoven multifunctioneel – Beste combi stoomoven

Heteluchtoven multifunctioneel
Bekijk oven

Voor wie graag handigheid combineert met gemak, is een combioven een hele goede aanschaf. Als je dan ook nog eens kiest voor een beste combi stoomoven heb je nog meer gemak dan van een gewone combioven. Omdat je er dan voor kunt kiezen om met stoom te koken blijven je groenten lekker knapperig en je vlees lekker sappig. Je kan het resultaat vergelijk met het eten wat je in een sterrenrestaurant op je bord krijgt.

Omdat je bij dit type oven zowel met hete lucht als met stoom werkt, kan er in principe geen enkel gerecht meer mislukken en je voedsel is door de stoom ook nog een stuk lekkerder dan wanneer je dit in een oven zou bereiden die alleen maar werkt met hete lucht. De beste combi stoomoven is daarnaast ook nog eens voorzien van een ingebouwde voedingssensor. Deze meet de temperatuur in het midden van het gerecht zodat je een perfect resultaat krijgt en zeker weet dat je vlees goed gaat is als je het uit de oven haalt.

Pluspunten
 • Inclusief 4 trays
 • Ideaal voor bedrijven
 • Stoomfunctie
Minpunten
 • Geen grillfunctie

De Hendi Heteluchtoven multifunctioneel is verkrijgbaar bij:

2. ETNA CM851ZT – Beste combi oven

ETNA CM851ZT - combi oven
Bekijk oven

Deze alleskunner maakt elk gerecht tot een succes! Dit is de beste combi oven, hiermee kan je niet alleen grillen, bakken, ontdooien en opwarmen maar deze combi oven heeft daarnaast ook nog de mogelijkheid om je groente te stomen. Dit zorgt ervoor dat je groente naast heel goed van smaak ook nog vol met vitamines zit.

Deze beste combi oven is voorzien van een aantal standaard programma’s en is daarnaast ook nog heel gemakkelijk te bedienen. Door de emaille binnenwanden is de oven heel gemakkelijk schoon te maken. Omdat de oven met tiptoetsbediening werkt is de buitenkant ook goed schoon te houden. Deze oven is geschikt voor onderbouw.

Pluspunten
 • Geschikt voor onderbouw
 • Geen draaiplateau waardoor je meer ruimte hebt je voor ovenschalen
 • Stoomfunctie
Minpunten
 • Tiptoets bediening kan als lastig worden ervaren

De ETNA CM851ZT is verkrijgbaar bij:

3. Siemens HB334ABS0 - iQ300 inbouw – Beste heteluchtoven

Siemens HB334ABS0 - iQ300 - Inbouw oven
Bekijk oven

Dit type oven staat er bekend om heel zuinig met energie te zijn, wat je dus op jaarbasis een groot voordeel op kan leveren. Omdat deze beste heteluchtoven een inhoud van meer dan 71 liter heeft kan je er alle gerechten in klaarmaken.  Je kan zelfs meerdere gerechten tegelijkertijd bereiden want deze oven is voorzien van maar liefst 5 inschuifhoogtes zodat je je gerechten boven en onder elkaar kunt plaatsen.

Deze beste heteluchtoven is voorzien van een handige draaiknop, zodat je de oven tot wel 275 graden op kunt warmen. Je kunt er dus prima een pizza in afbakken. Deze oven beschikt ook nog over een katalytische achterwand. Deze zorgt ervoor dat al het vuil wordt opgenomen en verbrand zodat je de oven bijna nooit hoeft schoon te maken.

Pluspunten
 • Goed leesbaar display vanuit elke hoek
 • 7 verwarmingssystemen
 • Kinderbeveiliging via sleutelfunctie
Minpunten
 • Geen ontdooifunctie

De Siemens HB334ABS0 - iQ300 inbouw is verkrijgbaar bij:

4. AEG KMS361000M – Beste inbouw combi oven

AEG KMS361000M Inbouw combi oven
Bekijk oven

Zoek je een inbouw oven? Deze zou wel eens een hele goede keuze kunnen zijn. Door zijn klein formaat past hij in elke keuken. Hij is namelijk maar 45 centimeter hoog en heeft een inhoud van 43 liter. Maar omdat hij niet veel ruimte inneemt wil dat niet zeggen dat deze oven niet veelzijdig is!

Of je nou een appeltaart wilt bakken of een lekkere stoofschotel wil maken, in deze oven is alles mogelijk. Deze oven combineert namelijk warme lucht gebruken met de snelheid van een magnetron. Of je nu een stuk vlees wilt grillen, een portie eten opwarmen of iets wilt ontdooien, het is met deze combi oven allemaal mogelijk.

Omdat deze handige oven is voorzien van een ringvormig element kan je meerdere gerechten onder elkaar plaatsen. Handig dus als je met het hele gezin pizza wilt eten, zo hoeft niemand op zijn of haar beurt te wachten. Met het speciale display wat zeshoekig is regel je de bereiding van je gerechten op de meest makkelijke manier. Je hoeft alleen de gewenste baktijd in te stellen en de oven zal automatisch stoppen op de door jou ingestelde tijd. Zo hoef je niet bang te zijn dat je gerecht aanbrandt.

Ook met schoonmaken hoef je met deze oven niet lang bezig te zijn. Hij is namelijk voorzien van een speciaal RVS-front waarop geen vinger afdrukken achterblijven. Voor mensen met kinderen is dit de ideale oven, aangezien deze een speciale deur heeft. Deze zogenoemde Safe to Touch deur blijft ook tijdens het bakproces koel en is dus goed aan te raken.

Pluspunten
 • Geavanceerd zeshoekig timerdisplay
 • Doeltreffende grill
 • Het extra ring element zorgt ervoor dat je gerechten gelijkmatig gegaard worden
Minpunten
 • Geen voorgeprogrammeerde maaltijden

De AEG KMS361000M is verkrijgbaar bij:

5. Bosch HBA534BS0 - Serie 4 – Beste inbouw oven

Bosch HBA534BS0 Inbouw oven
Bekijk oven

Als je van een opgeruimd huis en keuken houdt, en graag gaat voor inbouwapparatuur, is dit de beste inbouw oven. Deze oven is voorzien van een 3D heteluchtsysteem zodat je met maar liefst drie verschillende niveaus kunt bakken met een perfect eindresultaat. Omdat de oven een speciale snel voorwarm functie heeft kan je heel snel beginnen met je gerecht. Op de achterwand van deze beste inbouw oven is een speciale coating aangebracht. Deze zorgt ervoor dat je de oven bijna nooit schoon hoeft te maken.

Omdat deze oven heel snel kan voorverwarmen scheelt dat je niet alleen in tijd, maar je bespaart er ook nog eens energie mee. Omdat deze oven een inhoud heeft van 66 liter kan je er alle gerechten in maken. Zelfs als je er meerdere bakplaten tegelijk in hebt staan worden je gerechten optimaal bereid. De oven is ook nog voorzien van een speciale pizzastand zodat ook je diepvriespizza’s perfect worden afgebakken.

Pluspunten
 • 3D hetelucht
 • Door de ecoClean Plus-coating van Siemens, valt vuil gemakkelijker uiteen en de geur neemt enorm af
 • Pizzastand
 • Snel voorverwarmen
Minpunten
 • Geen stoomfunctie

De Bosch HBA534BS0 - Serie 4 is verkrijgbaar bij:

Oven kopen? Let dan hier op:

 • De inhoud van de oven. Als je vaak meerdere bakplaten tegelijkertijd wilt gebruiken of grote hoeveelheden voedsel in een keer wilt klaarmaken, is het prettig om een grote oven te hebben waar alles in een keer in past.
 • Welk type deur. Aangezien de meeste ovens voorzien zijn van een kanteldeur moet je eerst de plaats van de oven bepalen. Stel dat deze op ooghoogte komt dan kan een kanteldeur een probleem zijn. Je moet dan over de deur heen reiken om je gerecht uit de oven te pakken en dat kan bij bepaalde gerechten erg moeilijk zijn. Dan kan je beter kiezen voor een oven met een zwenkdeur.
 • Het design. Omdat je oven een grote plek inneemt in de keuken en daardoor vaak een soort van blikvanger is, doe er je slim aan om een oven te kiezen die qua stijl heel goed bij de rest van je keuken past. Als je meerdere inbouwapparaten hebt is het verstandig om deze van hetzelfde merk te kopen. De designs van de apparaten zullen dan goed bij elkaar passen.
 • De bediening. Bij de nieuwste ovens staat gebruikersgemak voorop. Vaak zijn deze voorzien met een display met tiptoetsen, draaiknoppen of druktoetsen. Hierdoor wordt het gebruik van de oven steeds eenvoudiger.
 • Het schoonmaken. Na het gebruik van de oven is de schoonmaak vaak een vervelende klus door bijvoorbeeld aangekoekt vet. Wie niet graag uren bezig is om de oven weer netjes schoon te krijgen kan daarom beter kiezen voor een zelfreinigende oven.
 • Het energieverbruik. Hoewel de meeste ovens in de B-klasse zitten en over het algemeen niet heel vaak gebruikt worden, valt het energieverbruik in de meeste gevallen mee. Als je je oven echt vaak wilt gaan gebruiken zou je kunnen gaan voor een oven met een lager energieverbruik.

Welke soorten ovens zijn er?

Omdat er zoveel verschillende soorten ovens te koop zijn kan het lastig worden om de juiste te kiezen. Deze verschillende soorten ovens zijn er en dit zijn hun pluspunten:

De conventionele oven

Deze oven is voorzien van boven- en onder verwarming. Je kunt ervoor kiezen om deze afzonderlijk of tegelijkertijd te gebruiken. Dit is een groot voordeel bij bijvoorbeeld het afbakken van een pizza.

De gasoven

Deze heeft dezelfde functies als de conventionele oven alleen werkt deze op gas. De meeste gasovens hebben geen gradenaanduiding zoals de conventionele oven maar maken gebruik van diverse standen.

De heteluchtoven

In deze oven circuleert hete lucht door een ventilator. Een groot voordeel bij dit type oven is dat je je bakplaat niet meer alleen in het midden van de oven hoeft te doen om een goed eindresultaat te krijgen.

De magnetronoven

Dit is een slimme combinatie van een magnetron die ook een ovenfunctie heeft. Bij de meeste modellen kan je deze functies tegelijkertijd gebruiken zodat je gerechten sneller gaar zijn. Nog een voordeel, je hoeft geen twee afzonderlijke apparaten aan te schaffen.

De stoomoven

Deze oven kan met stoom voedsel verhitten. Dit heeft als voordeel dat de voedingsstoffen en de smaak van je gerechten veel beter bewaard blijven.

De zelfreinigende oven

Voor wie geen zin heeft vaak de oven schoon te maken is dit type oven helemaal geweldig. Doordat de oven zichzelf na gebruik tot wel 500 graden opwarmt, wordt al het aanwezige vuil verbrand. De as die daarbij overblijft kan je na dit proces heel gemakkelijk met een doekje verwijderen.

De inbouwoven

Hou je niet van losstaande apparaten in je keuken of hou je van design?  Met een inbouw oven heb je een apparaat wat helemaal past in jouw keuken en vaak handig weggewerkt kan worden.

Professionele oven kopen

Als je een cateringbedrijf aan huis hebt of wilt beginnen, is de aanschaf van een professionele oven een keus die je zeker zou moeten overwegen. De kans is dan groot dat de oven meerdere keren op een dag gebruikt wordt. Een punt waar je op moet letten bij de aanschaf van een professionele oven is dat deze meer vermogen hebben. Daarom moet er vooraf goed gekeken worden of er in je keuken genoeg capaciteit is om de oven goed te laten werken.

Vrijstaande oven kopen

Dit type oven kan je overal plaatsen, wat handig is als je een kleine keuken hebt. Dit soort oven wordt ook wel eens een mini oven genoemd. Een klein nadeel van dit type ovens is dat ze vrijwel nooit over een magnetron functie beschikken zodat je die nog apart aan zou moeten schaffen.

Veelgestelde vragen over ovens

 • Wat is een goed merk oven?

  Er zijn veel merken die goede ovens produceren, maar Miele is toch wel het merk dat als een gevestigde fabrikant van huishoudelijke apparaten het meeste voordeel heeft. Ondanks dat het ook het duurste merk is. Miele produceert duurzame producten die enorm lang meegaan en bieden vaak ook mooie innovaties aan.

 • Hoeveel vermogen moet een oven hebben?

  Het vermogen van een oven wordt aangeven in een aantal watt en veel ovens hebben een vermogen van tussen de 17000 en 24000 watt. Hoe meer vermogen des te meer je met de oven kunt doen. Een aantal functies van een oven, zoals het grillen van een maaltijd vraagt om meer vermogen. Er zijn ook ovens die een vermogen van meer dan 3000 watt hebben.

 • Hoe warm moet een oven kunnen?

  In de basis hebben ovens een maximale temperatuur van 225 tot 250 graden Celsius. De meeste gerechten worden ook op een temperatuur van tussen de 180 en 225 graden klaargemaakt. In een bijzondere situatie kun je meer warmte nodig hebben en dan is het noodzakelijk om een oven te kiezen die meer warmte kan produceren.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie