De 5 beste IP-camera’s van 2024

Door gebruik te maken van een wifi camera in huis is het mogelijk om alles wat er zich in je woning afspeelt vanop afstand te volgen. Dit zelfs wanneer je op dat ogenblik in het buitenland verblijft! Het is echter zo dat er door de jaren heen tal van verschillende soorten wifi camera’s op de markt zijn verschenen. Zo zijn er exemplaren voor binnen en voor buiten en bestaan er camera’s die over verschillende resoluties beschikken. Wil jij er ook zeker van zijn dat jij uiteindelijk één van de beste IP-camera’s in huis zal halen? In dat geval is het meer dan de moeite waard om je even te verdiepen in het hieronder terug te vinden overzicht!

Merk
Model
1
Google Nest Cam Indoor IP-camera
Google
Nest Cam Indoor
2
Google Nest Cam Beveiligingscamera
Google
Nest Cam Beveiligingscamera
3
Netatmo Welcome - Indoor IP-camera
Netatmo
Welcome
4
EZVIZ C6C (EZ360) IP-camera
EZVIZ
C6C (EZ360)
5
Arlo Pro 3 IP-camera
Arlo
Pro 3

Dit zijn ze, de 5 beste IP-camera's van 2024

1. Google Nest Cam Indoor – Beste IP-camera voor binnen

Google Nest Cam Indoor IP-camera
Bekijk IP-camera

De Google Nest Cam Indoor wordt algemeen beschouwd als de beste indoor IP-camera van het moment. Deze IP-camera kenmerkt zich in eerste instantie door de aanwezigheid van een zogenaamde IFTTT-mogelijkheid. Deze zorgt er voor dat de IP-camera over de mogelijkheid beschikt om samen te werken met andere slimme toestellen welke zich in de woning bevinden. Ook het installeren van deze camera is geen enkel probleem. Je krijgt automatisch een bericht op je telefoon bij beweging dus deze slimme IP-camera is te gebruiken voor diverse doeleinden.

Deze IP-camera kan dan ook worden bestempeld als “plug & play”. Je installeert ze zeer eenvoudig met behulp van de applicatie op je smartphone of tablet. Met diezelfde app is het overigens mogelijk om met behulp van de Google Nest Cam Indoor je woning van overal ter wereld op elk gewenst tijdstip in het oog te houden.

De Google Nest Cam Indoor is tot slot uitgerust met een terugspreekfunctie waardoor het mogelijk is om vanop afstand mee te luisteren en terug te praten. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je je kind in diens slaapkamer even gerust wil kunnen stellen.

Pluspunten
 • Met de app hou je je huis altijd en overal ter wereld in het oog
 • De aanwezige IFTTT-mogelijkheid zorgt er voor dat de camera kan samenwerken met de slimme apparaten in je woning
 • De installatie gebeurt ongelofelijk eenvoudig door middel van de mobiele applicatie
 • Voorzien van een meeluister- en terugspreekfunctie
Minpunten
 • Google Nest Aware is uitsluitend beschikbaar als apart abonnement

De Google Nest Cam Indoor is verkrijgbaar bij:

2. Google Nest Cam Beveiligingscamera – Beste IP-camera voor buiten

Google Nest Cam Beveiligingscamera
Bekijk IP-camera

De ideale IP-camera voor buiten moet eigenlijk wel de ‘Google Nest Cam Beveiligingscamera’ zijn. Deze wificamera kan worden gebruikt om de voordeur, maar ook je tuin in het oog te houden. Dit overigens op elk moment van de dag. De Google Nest Cam Outdoor is namelijk uitgerust met infrarood.

Daarnaast is het zo dat deze innovatieve IP-camera eveneens beschikt over een terugspreekfunctie. Dit zorgt er voor dat je altijd vanop afstand mee kan luisteren en terug kan spreken indien nodig. Handig om bijvoorbeeld inbrekers die aan de voordeur staan af te schrikken of net iemand duidelijk te maken dat de deur zo geopend zal worden. De Google Nest Cam Beveiligingscamera maakt het bovendien eveneens mogelijk om automatische notificaties in te stellen wanneer er beweging of bepaalde geluiden worden vastgesteld.

Krijg je liever alleen een melding wanneer er zich bewegende mensen in het vizier van de camera bevinden? Dan is ook dat mogelijk. Let wel, om gebruik te kunnen maken van bepaalde, specifieke functionaliteiten kan het een vereiste zijn om het Google Nest Aware abonnement af te sluiten. Deze is uitsluitend als apart abonnement af te sluiten.

Pluspunten
 • Voorzien van infrarood en dus ook prima geschikt om beelden te maken tijdens de nacht
 • De mogelijkheid tot het opslaan van camerabeelden in de cloud
 • De installatie van deze IP-camera voor buiten is echt ongelofelijk eenvoudig
 • De camera is waterdicht en daardoor zeer geschikt voor buitengebruik
 • Het is mogelijk om de IP-camera met een magneet op de muur te bevestigen
Minpunten
 • Het Nest Aware abonnement is enkel en alleen apart af te sluiten

De Google Nest Cam Beveiligingscamera is verkrijgbaar bij:

3. Netatmo Welcome – Beste IP-camera met gezichtsherkenning

Netatmo Welcome - Indoor IP-camera
Bekijk IP-camera

Netatmo Welcome is veruit de beste IP-camera met gezichtsherkenning. Bij de meeste IP-camera’s wordt er gebruik gemaakt van bewegingswaarschuwingen. Dat kan best handig zijn, maar ze zorgen er voor dat er heel wat tijd verloren gaat aan meldingen welke niet relevant blijken te zijn. Door de gezichtsherkenning geeft deze IP-camera alleen een melding zodra het gezicht van de persoon die in beeld komt niet herkend wordt. Hierin zijn ook verschillende mogelijkheden in te stellen.

De Netatmo Welcome is een nieuw soort van slimme beveiligingscamera welke een melding verstuurt wanneer er zich een inbreker in huis bevindt. Deze melding is steeds voorzien van een foto van het gezicht en van een video van de inbreker in kwestie. Op deze manier kan je meteen actie ondernemen en weet de politie ook meteen wie er in jouw woning heeft ingebroken.

De Netatmo Welcome beschikt eveneens over een speciale alarmdetectie functionaliteit. Van zodra de IP-camera een alarm in huis detecteert (bijvoorbeeld een beveiligings- of rookalarm) zal deze meteen een melding versturen naar je smartphone. Bovendien zal er ook meteen worden begonnen met het maken van een video.

Pluspunten
 • De camera kan in een handomdraai worden geïnstalleerd
 • Er wordt meteen een foto en video gemaakt van de inbreker
 • Uitgerust met een speciale alarmdetectie
 • Een uitstekend nachtzicht zorgt ook tijdens de nacht voor duidelijke video’s
Minpunten
 • De aankoopprijs van deze IP-camera ligt hoger in vergelijking met andere modellen

De Netatmo Welcome is verkrijgbaar bij:

4. EZVIZ C6C (EZ360) – Beste beweegbare IP-camera

EZVIZ C6C (EZ360) IP-camera
Bekijk IP-camera

Met één enkele IP-camera het merendeel van je huis bewaken? Dat is mogelijk met de EZVIZ C6C! Voor deze IP-camera geldt dan ook dat deze beschikt over een 360 graden panoramisch beeld. Dit houdt in dat je een groothoek lens hebt waardoor je veel van de ruimte in één keer kan zien. Daarnaast kan deze IP-camera in alle richtingen bewegen, waardoor er een compleet beeld rondom de camera zichtbaar is.

Bovendien kan je door gebruik te maken van deze camera rekenen op een super HD beeldkwaliteit. De app die zowel beschikbaar is voor iOS als voor Android systemen maakt het verder mogelijk om het beeld in vier delen op te splitsen. Dit zorgt er voor dat je met één enkele camera de mogelijkheid hebt om vier verschillende shots op je scherm in het oog te houden.

De EZVIZ C6C is eveneens uitgerust met een ingebouwde speaker en microfoon. Deze zorgen er voor dat je altijd contact kan opnemen met het thuisfront wanneer de situatie dit vereist. Let op, voor het opslaan van de beelden die deze IP-camera maakt is het gebruik van een SD-kaart vereist. Deze wordt echter niet standaard meegeleverd.

Pluspunten
 • 360 graden overzicht brengt een groot deel van jouw woning in beeld
 • De camera kan vanop afstand worden gedraaid en gekanteld
 • Dieren en personen worden automatisch door de EZVIZ C6C gevolgd
 • Uitgerust met een ingebouwde speaker en een microfoon
Minpunten
 • Er is een SD-kaart vereist om de beelden op te kunnen slaan, maar deze wordt niet standaard meegeleverd

De EZVIZ C6C (EZ360) is verkrijgbaar bij:

5. Arlo Pro 3 – Beste draadloze IP-beveiligingscamera

Arlo Pro 3 IP-camera
Bekijk IP-camera

De beste draadloze IP-beveiligingscamera op de markt is ongetwijfeld de Arlo Pro. Deze IP-camera zorgt er voor dat je ten allen tijde je woning in het oog kan houden. Je kan de camera overigens inzetten als beveiligingsmiddel tegen inbrekers, maar daarnaast kan je ze ook gebruiken als baby- of petcam.

In tegenstelling tot heel wat andere IP-camera’s op de markt is deze Arlo Pro IP-camera honderd procent draadloos. Dit is het gevolg van het feit dat de camera op afstand draadloos verbonden is middels Wireless N met het meegeleverde basisstation. Bovendien is het ook nog eens zo dat deze camera beschikt over een oplaadbare lithium batterij met snelle laadfunctie. Wil je deze camera ook beelden laten maken tijdens de nacht? Dan is dat perfect mogelijk door middel van de aanwezige infraroodsensor. Tot slot heeft de Arlo Pro een weerbestendig ontwerp waardoor een zeer flexibele plaatsing tot de mogelijkheden behoort.

Pluspunten
 • Deze IP-camera is honderd procent draadloos
 • Uitgerust met een oplaadbare lithium batterij met snelle laadfunctie
 • De infraroodsensor maakt opnames bij nacht mogelijk
 • Het weerbestendige ontwerp zorgt voor flexibele plaatsingsmogelijkheden
 • Mogelijkheid tot het maken van een lokale back-up
Minpunten
 • De Arlo Pro is niet voorzien van PTZ-functionaliteit waardoor ze niet vanop afstand kan worden bewogen

De Arlo Pro 3 is verkrijgbaar bij:

Beste koop wificamera: hier moet je rekening mee houden

Om voor jezelf te bepalen welke van de verschillende wificamera’s op de markt nu voor jou het interessantst is, is het altijd belangrijk om met een aantal verschillende factoren rekening te houden. Om welke factoren het hierbij precies gaat vertellen we je graag door middel van de onderstaande aandachtspunten.

1. De beste IP-camera is aangepast aan de situatie

In eerste instantie moet je voor jezelf uitmaken waar je de IP-camera gaat plaatsen. Kies voor een speciale buiten IP-camera voor buitenshuis zodat deze met zekerheid zowel water- als stofdicht is. Deze eigenschappen zijn voor een IP-camera voor binnen in de woning uiteraard heel wat minder relevant.

2. Op welke manier kan de wificamera aangesloten worden?

Wificamera’s kunnen zowel draadloos worden geconnecteerd als een verbinding met de kabel vereisen. Hou bij het maken van deze keuze in de praktijk ook altijd rekening met de plaats waar de wifimodem zich in je woning bevindt. Bevindt deze zich ver van de wificamera? Dan kan dat er voor zorgen dat het signaal aanzienlijk trager zal zijn.

3. De beste IP-camera heeft een hoge resolutie

De resolutie van de lens waar je IP-camera over beschikt is één van de belangrijkste eigenschappen om rekening mee te houden. Dit overigens niet alleen voor wat het scherp krijgen van het beeld betreft. Het merendeel van de IP-camera’s die tegenwoordig op de markt zijn terug te vinden bieden een mooie resolutie van(af) 640 x 840 pixels. Des te hoger de resolutie is van je IP-camera, des te beter ook de gezichtsherkenning zal zijn.

4. De beste IP-camera kan ook ’s nachts beelden opnemen!

Wil jij graag hebben dat je wificamera altijd beelden kan maken, dus ook ’s nachts? In dat geval moet je kiezen voor een IP-camera met nachtzicht. Ledlampjes zorgen er in dit geval voor dat er een infrarood nachtzicht ontstaat waardoor je ook in donkere omstandigheden kan genieten van een mooi en duidelijk beeld. Een infraroodcamera zal binnen in de woning steeds scherpere beelden kunnen vastleggen. Dit niet in het minst als gevolg van de verschillende reflectiemogelijkheden.

Wat is een IP-camera?

Een IP-camera of wificamera is een camera welke vanop afstand kan worden benaderd. In de praktijk zorgt dit er voor dat het eigenlijk altijd en overal mogelijk is om een goed beeld te krijgen van wat er zich allemaal in je woning afspeelt, ook wanneer je niet thuis bent. Een IP-camera kan bovendien zijn uitgerust met een infraroodsensor waardoor ze niet alleen tijdens de dag, maar ook ’s nachts prachtige en duidelijke beelden kan maken. De mogelijkheden waar een IP-camera over kan beschikken kunnen in de praktijk sterk uiteenlopend zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld camera’s die volledig vanop afstand bestuurd kunnen worden en / of die over een optimale gezichtsherkenning beschikken. Bovendien zijn er ook speciale IP-camera’s verkrijgbaar die water- en stofdicht zijn waardoor ze buitenshuis geplaatst kunnen worden.

Waarvoor kun je een IP-camera gebruiken?

Het is in de praktijk mogelijk om een IP-camera op verschillende manieren te gebruiken. De exacte mogelijkheden waarover je op dit vlak beschikt zijn evenwel sterk afhankelijk van de functionaliteiten waar de IP-camera in kwestie over beschikt.

Beveiligingscamera

Allereerst kan er voor worden gekozen om een IP-camera in te zetten als beveiligingscamera. De manier waarop dit gebeurt kan in de praktijk aanzienlijk verschillen. De eenvoudigere IP-camera’s versturen meldingen naar bijvoorbeeld de smartphone van de eigenaar van het huis. Op basis van deze meldingen kan er dan worden ingegrepen. Er zijn echter ook IP-camera’s die het anders aanpakken. Met name de Netatmo Welcome camera maakt bijvoorbeeld meteen een foto van het gezicht van de inbreker en maakt videobeelden. Hierdoor beschik je meteen over sluitend bewijs voor de politie wanneer er een inbraak heeft plaatsgevonden.

Babyfoon

Een andere manier om gebruik te maken van een IP-camera is als babyfoon. In dit geval wordt de IP-camera in de slaapkamer van het kindje geplaatst of opgehangen. Een belangrijke eigenschap voor dergelijke IP-camera’s is dat ze altijd moeten beschikken over een meeluister- en terugspreekfunctie. Ontbreekt er één van deze functies? Dan is het niet mogelijk om de IP-camera in kwestie als babyfoon te gebruiken. Wil je liever een echte babyfoon? Lees dan ons artikel over de beste babyfoons.

Veelgestelde vragen over IP-camera’s

 • Hoe gebruik je een IP camera?

  Een IP-camera wordt doorgaans met het Internet verbonden en via een app op een smartphone, tablet of laptop kun je de videobeveiliging configureren en videobeelden terugkijken. Soms is het ook mogelijk om via dezelfde apps live videobeelden te bekijken. Wel zo handig als je van huis bent en een melding krijgt dat er een deur of een raam geopend is. Dan kun je via de app inloggen en kijken wat er aan de hand is.

 • Wat kost een IP camera?

  Goede IP-camera’s van gespecialiseerde merken kosten gemiddeld tussen de € 100,- en € 150,-. De prijs is afhankelijk van het merk, de beeldkwaliteit en de mogelijkheden van een IP-camera. IP-camera’s zijn vaak ook in kits verkrijgbaar. Deze kits bestaan uit meerdere camera’s en toebehoren om een compleet videobeveiligingssysteem te installeren. Deze pakketten kosten gemiddeld tussen de € 500,- en € 600,-.

 • Is een IP camera veilig?

  Ja. Een IP-camera is veilig. Een IP-camera zorgt voor meer veiligheid en schrikt inbrekers af. Daarnaast registreert een IP-camera bijvoorbeeld een inbraak die plaatsvindt. Beelden die via de internetverbinding worden opgeslagen op een harde schijf of in de cloud, worden versleuteld verstuurd. Deze beveiliging is van een hoog niveau en moeilijk te hacken. Voor toegang tot de beelden en het beveiligingssysteem heb je een e-mailadres, gebruikers en wachtwoord nodig.

 • Hoe kan ik de beelden van een IP camera bekijken?

  De beelden van een IP-camera kunnen op verschillende manieren worden opgeslagen. Op het geheugen van de camera (die vaak een MicroSD kaart bevat), op een harde schijf als de camera is aangesloten op een NVR of in de cloud. In vrijwel alle situaties kunnen beelden via een app op een smartphone, tablet of laptop worden bekeken. In een aantal situaties zelfs live.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie