De 5 beste tekentablets van 2024

Het tekenen op een tekentablet is een geweldige uitvinding in deze moderne tijd. Het geeft veel mogelijkheden om je tekenkunsten naar een hoger niveau te brengen. Maar wat is de beste tekentablet? Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben een aantal tekentablets uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste tekentablets van 2024 zijn.

Het digitaal tekenen heeft een hele sprong gemaakt en het helpt je om preciezer, sneller én leuker te tekenen. Een tekentablet kopen is dus van deze tijd, maar wat is het en hoe kies je de juiste? Onder een tekentablet valt een invoerapparaat waarbij een stylus, ander woord voor pen, wordt gebruikt om de invoer in te voeren. Door het gebruik van het speciale oppervlakte in combinatie met de stylus weet de tablet wat er ingevoerd moet worden. Dit is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de druk die uitgeoefend wordt op het oppervlak. Op die manier kun je realistischer, sneller en preciezer tekenen of bewerkingen op foto’s uit voeren.

Er zijn verschillende afmetingen die je aan kunt schaffen en je hand-oog coördinatie heeft ook even oefening nodig om verfijnd te werk te kunnen gaan. Er is ook keuze uit schermloze tekentablets met USB-aansluiting, maar ook bluetooth koppelingen zijn mogelijk.

Naast de keuze van de tekentablet zelf is er ook een verschil in keuze voor de stylus. Er zijn oplaadbare en batterij-werkende pennen, maar ook de kantelgevoeligheid kan verschillen en het type pen en materiaal is er in verschillende modellen.

Merk
Model
1
Wacom Intuos Pro Large - Tekentablet
Wacom
Intuos Pro Large
2
DrPhone DrawXT2 – Digitale Teken Tablet
DrPhone
DrawXT2
3
Remarkable ® 2 - inclusief marker en luxe grijze hoes - the Paper tablet!
Remarkable
Remarkable ® 2
4
Wacom Cintiq 22 tekentablet met scherm
Wacom
Cintiq 22
5
Veikk A15 Pro Tekentablet Grijs 10 x 6 inch digitale pentablet
Veikk
A15 Pro

Dit zijn ze, de 5 beste tekentablets van 2024

1. Wacom Intuos Pro Large – Beste professionele tekentabet

Wacom Intuos Pro Large - Tekentablet
Bekijk tekentablet

De beste professionele tekentabet is de Intuos Pro Large van Wacom. De Wacom Intuos is een goede tekentablet als je op professioneel vlak aan de slag wilt. Deze tekentablet is enorm nauwkeurig in zijn drukniveaus met de Pro Pen 2 die nauwkeurig in de hand ligt. Dit tekentablet van Wacom heeft instelbare knoppen waardoor je ook nog efficiënt kunt werken en het slanke design van 8mm dikte maakt hem lichter dan zijn voorgangers in dezelfde lijn. De glasvezel en aluminium behuizing zorgt ervoor dat hij stevig is en tegen een stootje kan.

Je hebt de mogelijkheid om een ‘paper edition’ aan te schaffen van deze Wacom Intuos waardoor je hem later kunt koppelen aan je computer en kan laten synchroniseren zodat je eenvoudig kunt verder werken op je computer.

Je kunt dit tekentablet in twee maten krijgen, zowel bij de normal als paper edition. De grote maat is 430 x 287 x 8mm, oftewel A4 formaat en het kleinere model is 338 x 219 x 8 mm.

Pluspunten
 • Zowel de normal als paper edition zijn in twee maten te verkrijgen
 • Met enorme precieze kun je op professioneel niveau werken
 • De glasvezel en aluminium behuizing in combinatie met de ‘dikte’ van slechts 8 mm maakt hem stevig en prettig in de hand tegelijkertijd
Minpunten
 • Het is een tekentablet uit de hogere prijsklasse vanwege zijn specificaties

De Wacom Intuos Pro Large is verkrijgbaar bij:

2. DrPhone DrawXT2 – Beste tekentablet met draadloze pen

DrPhone DrawXT2 – Digitale Teken Tablet
Bekijk tekentablet

De DrawXT2 van DrPhone is de beste tekentablet met draadloze pen en het is ook een tekentablet met ultragroot tekengebied. Je kunt deze tablet uitermate goed gebruiken bij e-handtekeningen, foto- en/of videobewerkingen, ontwerpen maken en tekenen. Het kunstwerk kun je starten in de meest bekende programma’s waaronder Adobe Illustrator, SAI, Photoshop, Coral Painter en SketchBook. De vier aanraaktoetsen en bewegingspad maken het gebruik eenvoudig, maar tegelijkertijd ook uitgebreid.

De drukgevoeligheid is professioneel en met de draadloze pen die niet opgeladen hoeft te worden kun je eindeloos door tekenen zonder gestoord te worden in het proces. Het ultragrote tekenscherm zorgt ervoor dat je ook niet beperkt wordt in de omvang van je tekening.

Deze tablet van DrPhone wordt compleet geleverd met acht penpunten, een kunstenaarshandschoen en een tabletfilm, waardoor je niet direct losse accessoires hoeft aan te schaffen.

Pluspunten
 • Extra groot tekengebied waardoor je niet beperkt word
 • Wordt met accessoires geleverd zodat je die niet nog een keer los hoeft aan te schaffen
 • Je kunt werken met de meest bekende programma’s, zoals Photoshop en Illustrator
Minpunten
 • Het grote formaat kan ook onhandig zijn
 • Voor velen is vier knoppen voldoende, voor anderen misschien te weinig

De DrPhone DrawXT2 is verkrijgbaar bij:

3. Remarkable Remarkable ® 2 – Beste digitaal notitieblok

Remarkable ® 2 - inclusief marker en luxe grijze hoes - the Paper tablet!
Bekijk tekentablet

De Remarkable ® 2 van Remarkable is het beste digitaal notitieblok van dit moment. Het begint al bij de geweldige batterij die een week zonder opladen gebruikt kan worden, maar ook de integratie met Google Drive, Dropbox en Microsoft Onedrive waarbij je handschrift geïntegreerd kan worden maakt dit tekentablet echt de nieuwe generatie.

Je kunt daarnaast dit digitale notitieblok ook gebruiken voor online meetings via bijvoorbeeld Zoom, je kunt hem gebruiken als E-reader en hij staat door zijn antislip groeven stabiel terwijl je hem 360 graden kunt draaien voor optimaal gebruik. Je raakt nooit meer je stylus kwijt door de penhouder aan de zijkant van de tablet en de multifunctionele beschermhoes zorgt ervoor dat hij tegen een stootje kan. Het is echt een musthave voor elke zakenman of –vrouw, student en creatieveling die bezig is met tekenen.

Pluspunten
 • Het is de dunste tekentablet op dit moment
 • De integratie met Google en Microsoft maakt het persoonlijk en efficiënt
 • De batterij houdt het een week vol zonder opladen
Minpunten
 • Het is een tekentablet in een hogere prijsklasse

De Remarkable Remarkable ® 2 is verkrijgbaar bij:

4. Wacom Cintiq 22 – Beste tekentablet met scherm

Wacom Cintiq 22 tekentablet met scherm
Bekijk tekentablet

Beste tekentablet met scherm is de Cintiq 22 van Wacom vanwege zijn mogelijkheden voor de creatievelingen. De levendige kleuren door de Full HD resolutie, de ontspiegelingslaag, de super gevoelige Pro Pen 2 en de meerdere sneltoetsen zorgen voor ultiem gebruiksgemak en precieze. Je kunt door middel van de HDMI-aansluiting je tekentablet met scherm ook aansluiten op andere schermen.

Het ergonomische design van deze Wacom Cintiq 22 zorgt ervoor dat hij prettig in de hand ligt en met standaard ook goed functioneert doordat de hellingshoek af te stellen is. Zo kun je hem afstellen op wat jij prettig vindt werken op dat moment en eenvoudig kan aanpassen voor een later moment.

Pluspunten
 • Heeft een Full HD resolutie en heeft een ontspiegelingslaag
 • De 3 in 1 kabel maakt mogelijk om je tekentablet multifunctioneel te gebruiken
Minpunten
 • De systeemeisen zijn minimaal Windows 7 en voor Mac OS x11.11

De Wacom Cintiq 22 is verkrijgbaar bij:

5. Veikk A15 Pro – Beste complete tekentablet

Veikk A15 Pro Tekentablet Grijs 10 x 6 inch digitale pentablet
Bekijk tekentablet

Beste complete tekentablet is de A15 Pro van Veikk. Je kunt deze tekentablet zowel als beginner als gevorderde gebruiken en heeft 12 individuele aanpasbare knoppen. Zo werk je super efficiënt en hij heeft een professioneel pendrukniveau ingebouwd.

Met de 20 reserve penpunten, een tekenhandschoen, penhouder, penhoes en batterijvrije pen voor de A15 kun je direct aan de slag zonder dat je nog op zoek moet naar losse accessoires.

Je kunt deze tablet gebruiken op je Windows, Apple, maar ook op je Android smartphone.

Pluspunten
 • Deze tekentablet wordt compleet geleverd met bijna alle benodigde accessoires
 • De hoeveelheid reserve penpunten zorgen dat je heel lang ermee vooruit kan
Minpunten
 • Heeft geen inbouw scherm waardoor je altijd een extern scherm erop aan moet sluiten.
 • Zit geen hoesje bij

De Veikk A15 Pro is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een tekentablet?

Als je een tekentablet kopen gaat dan zal je waarschijnlijk al wat onderzoek hebben gedaan en zie je dat het aanbod reuze is. Het kan zijn dat je niet meer weet waar je moet beginnen met zoeken, daarom hieronder een aantal handvaten om verder te komen in je zoektocht naar dit prachtige apparaat.

Je kunt met een tekentablet namelijk van alles, zoals het gebruiken als digitaal kladblok, maar ook als tekenschrift en er zijn zelfs mogelijkheden om hem te gebruiken voor online meetings in Zoom en Teams.

Ga je voor een tekentablet voor hobbymatig of professioneel gebruik?

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is waarvoor je jouw tekentablet gaat gebruiken. Wil je professionele tekeningen maken die tot in detail aangepast kunnen worden, of is het meer een hobby waarmee je een digitaal kladblok wil hebben?

Voor het gebruik van een tekentablet op hobby niveau kun je in een lagere prijsklasse kijken omdat je voldoende hebt aan een beperkt aantal functies. Ze zijn dan budgetvriendelijk en hebben geen onnodige poespas, waardoor de tekentablets eenvoudig in gebruik zijn. Je kunt alleen vaak minder makkelijk zoomen en niet 360 roteren van je scherm.

Als je twijfelt tussen professioneel en hobbymatig kun je kiezen voor een semiprofessionele tekentablet. Zo heb je de beschikking tot extra instelbare knoppen en kun je meer mogelijkheden met zoomen en roteren.

Wil je toch professioneler aan de gang dan heb je meer mogelijkheden nodig, zoals meer instelbare knoppen, roteerbaar scherm en dan is het prettig als je geen externe monitor nodig hebt. Je kunt daarbij kiezen tussen gebruik voor mobiele apparaten en een vaste werkplek. Zo zijn er mogelijkheden om eenvoudig te synchroniseren of tussen je computer of tussen een smartphone, maar je hebt dan wel een standaard nodig zodat het tekenen gemakkelijker gaat en de computer of je smartphone heeft voldoende capaciteit nodig om te kunnen synchroniseren.

Wat voor type stylus wil je gebruiken bij je tekentablet?

Naast de tekentablet zelf is het ook belangrijk dat je een goede stylus erbij hebt als je de tekentablet koopt of dat je die later nog kan aanschaffen. Er zijn actieve en reactieve stylussen te koop waarbij de actieve stylus een statische punt heeft die meewerkt op het beeldscherm. Dit type is druk- en kantelgevoelig en hebben een accu of een batterij. Je kunt met dit type pen zowel dikke als dunne lijnen tekenen, werken tot pixel nauwkeurigheid en is vaak ergonomisch waardoor hij prettig in de hand ligt.

De reactieve stylus heeft een rubberen of plastic penpunt waardoor hij werkt zoals je vingers en is zonder batterij of accu waardoor je nooit met een lege pen kan zitten. Vaak zijn dit type stylussen een stuk goedkoper in aanschaf dan de actieve stylussen.

Kies de tekentablet die bij jou past

Het is dus een hele persoonlijke keuze welke tekentablet je aanschaft. Het is afhankelijk van je voorkeuren op het gebied van hobby of professioneel, de wensen voor het aantal instelbare knoppen, het formaat en ook het type pen en de mogelijkheden voor het wel of niet synchroniseren met apps en andere systemen.

Je kunt het beste je wensen op een rij zetten en op die manier één voor één de tekentablets filteren. Zo kun je je uiteindelijke keuze maken.

Ben je van plan om een tekentablet te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over tekentablets? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over tekentablets zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een tekentablet en vind je dat jouw tekentablet getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw tekentablet makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over tekentablets

 • Hoe werkt een tekentablet?

  Je kunt een tekentablet vergelijken met een computer en een muis, waarbij je door middel van een invoer iets registreert. In plaats van de muis gebruik je de stylus en de tekentablet is je computer.

 • Wat kun je doen met een tekentablet?

  Je kunt met een tekentablet verschillende dingen doen, zoals tekenen, afbeeldingen herstellen of retoucheren, digitale schilderijen maken, ontwerpen, hem gebruiken als notitie- of kladblok.

 • Welke tablet is geschikt voor tekenen?

  Er zijn verschillende prijsklassen tekentablets waarbij je op hobbymatig of op professioneel gebied kan tekenen. Eigenlijk kun je dus op elk tablet tekenen, waarbij er hobbymatige modellen zijn en professionele modellen die meer functies hebben

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie