De 5 beste spiegelreflexcamera’s van 2021

Wanneer je een cursus fotografie gaat volgen, de mooiste beelden als fotograaf wil schieten of een opleiding fotografie begint is het hebben van een goede camera een must. Je komt dan al gauw uit bij een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is een digitale camera met een ingebouwde spiegel. Door die spiegel wordt het beeld dat jij door de lens van de camera ziet ook exact zo vastgelegd. Je kijkt immers via de spiegel naar het beeld. Hierdoor krijg je haarscherpe foto’s. Doordat je de lenzen op de camera kunt verwisselen, maak je vele verschillende foto’s. Het uitzoeken van een digitale spiegelreflexcamera vergt misschien wat tijd en je wilt natuurlijk zeker zijn van een goede aankoop. Wij hielden een test onder spiegelreflexcamera’s. De vijf beste spiegelreflexcamera’s van 2021 vind je hier:

Dit zijn ze, de 5 beste spiegelreflexcamera's van 2021

1. Canon EOS 2000D – Spiegelreflexcamera voor beginners

Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 2000D is de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De spiegelreflexcamera is relatief goedkoop waardoor het aantrekkelijk is voor beginnende fotografen. Je maakt de meest heldere en scherpe foto’s met het toestel. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om in Full HD te filmen. Door deze mogelijkheid kun je in bioscoopkwaliteit filmen met de Canon EOS 2000D.

De spiegelreflexcamera is voorzien van een 24,1 megapixel camera en een ISO tot 12.800. Deze spiegelreflexcamera is zowel automatisch al handmatig te bedienen. De verschillende instellingen van het toestel leer je snel kennen met behulp van de meegeleverde functiegids.

Door de ingebouwde beeldstabilisatie wordt het beeld dat je probeert te maken zoveel mogelijk gestabiliseerd. De geschoten beelden kijk je eenvoudig terug op de 7,5 cm LCD-scherm. Hiermee voorkom je onscherpe beelden. Je kunt jouw gemaakte beelden direct delen op met jouw smartphone of tablet met de Canon Camera Connect-app.

Pluspunten
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Goede spiegelreflexcamera voor beginners
 • Zowel handmatig als automatisch te bedienen
Minpunten
 • Je kunt het scherm niet kantelen

De Canon EOS 2000D is verkrijgbaar bij:

2. Canon EOS 90D – Beste APS-C sensor camera

Canon EOS 90D spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 90D spiegelreflexcamera is de beste APS-C sensor camera. Wat is een APS-C sensor? Dit is de meest gangbare beeldsensor voor digitale camera’s. De spiegelreflexcamera is voorzien van een 32,5 megapixel camera waardoor je de meest haarscherpe foto’s schiet. Het onderwerp is daarin niet van belang of het nou beelden van sport zijn of portretfoto’s de beelden zijn allemaal even scherp. Daarnaast kun je ook eenvoudig bewegende beelden met de spiegelreflexcamera vastleggen. De video’s worden vastgelegd in 4K 30 FPS (Frames Per Seconde) of in Full HD 120 FPS.

Met de ingebouwde eye-autofocus focus je met de camera op een oog, of dit nou van een mens of dier is, en de camera blijft dit oog volgen zodat jij je kunt concentreren op de rest van het beeld. De Canon EOS 90D legt tot 11 beelden per seconde vast, waardoor jij de beste beelden kunt uitzoeken. Het touchscreen van de spiegelreflexcamera is kantelbaar.

Door de ingebouwde wifi- en bluetooth functie wordt het mogelijk de camera op afstand te bedienen. Op die manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig gebruik maken van de zelfontspanner. Maar met deze functie kun je ook de foto’s overzetten op je smartphone of tablet.

Pluspunten
 • Tot 11 beelden per seconde
 • Eye-autofocus
 • Touchscreen is kantelbaar
Minpunten
 • Er wordt niet standaard een SD-kaart meegeleverd

De Canon EOS 90D is verkrijgbaar bij:

3. Nikon D5 – 4K spiegelreflexcamera

Nikon D5 spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Nikon D5 is een full frame spiegelreflexcamera. Hierdoor kan de Nikon D5 vrijwel elke situatie vastleggen. De spiegelreflexcamera is uitgerust met een 20,8 megapixel camera, waardoor je de meest schitterende beelden maakt.

Met de ingebouwde ultra 4K video-functie leg je de meest scherpe videobeelden vast. Daarnaast beschikt de camera ook over een ingebouwde stereo-microfoon waardoor het geluid goed tot zijn recht komt.

De spiegelreflexcamera is stof- en spatwaterdicht wat het mogelijk maakt de camera tijdens verschillende weersomstandigheden te gebruiken. De camera is eenvoudig te bedienen via het LCD touchscreen.

Pluspunten
 • Full frame spiegelreflexcamera
 • Ultra 4K video-functie
 • 20,8 megapixel camera
Minpunten
 • Hoog prijskaartje

De Nikon D5 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Nikon D850 – Beste fullframe camera

Nikon D850 DSLR
Bekijk spiegelreflexcamera

De Nikon D850 staat bekend als de beste fullframe spiegelreflexcamera van dit moment. De spiegelreflexcamera is uitgerust met een 45.7 megapixel camera, wat zorgt voor enorm scherpe foto’s en waardoor je kunt fotograferen in alle soorten lichtomstandigheden. De Nikon D850 schiet tot 7 FPS (Frames Per Seconde), waardoor je eenvoudig de mooiste beelden eruit pikt.

Daarnaast kun je de spiegelreflexcamera ook gebruiken om bewegende beelden mee vast te leggen. Dit doe je in 4K UHD kwaliteit. Door de hoge resolutie en de het benutten van de volledige sensorbreedte leg je de mooiste beelden vast. Ook kun je eventueel een 4K timelapse maken en dit eventueel upgraden naar een 8K resolutie met externe software.

Het LCD-scherm van de Nikon D850 is kantelbaar en hierdoor wordt het je eenvoudiger gemaakt om beelden uit verschillende hoeken te nemen. Dit brengt de gebruiksvriendelijkheid echt naar een hoger niveau. De spiegelreflexcamera is voorzien van een weerbestendige constructie, waardoor je in alle soorten weersomstandigheden gebruik kunt maken van het toestel.

Pluspunten
 • 7 megapixel camera
 • Volledige sensorbreedte wordt benut
 • Timelapse maken mogelijk
 • Kantelbaar LCD-scherm
Minpunten
 • Het hoge prijskaartje

De Nikon D850 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Canon 1D X Mark III – Professionele spiegelreflexcamera

Canon 1D X Mark III spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon 1D X Mark III is een spiegelreflexcamera die speciaal ontworpen is voor de ervaren fotograaf. De camera zorgt voor de beste beelden bij sportevenementen, het vastleggen van dieren en andere bewegende activiteiten. Met de 20,1MP full frame CMOS-sensor behaalt de camera tot 16 FPS (Frames Per Seconde). Dit maakt de spiegelreflex ideaal voor het vastleggen van bewegende activiteiten.

Daarnaast leent de spiegelreflexcamera zich ook uitstekend voor het vastleggen van de bewegende beelden. De beelden worden opgenomen in interne DCI 4K 60 FPS 10-bits met 4:2:2 kleuren, full HD met 120 FPS en RAW 5,5K met 60 FPS.

De Canon 1D X Mark III is stof- en spatwaterbestendig wat het werken in verschillende weersomstandigheden mogelijk maakt. De camera is voorzien van een ingebouwde LCD-scherm die te bedienen is via touch. Met behulp van wifi en bluetooth zet je eenvoudig de gemaakte beelden over naar jouw smartphone of tablet.

Pluspunten
 • Stof- en waterbestendig
 • Wifi- en bluetooth verbinding mogelijk
 • 16 frames per seconde
Minpunten
 • Hoog prijskaartje, vooral geschikt voor professionals

De Canon 1D X Mark III is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Wat is een spiegelreflexcamera?

Hierboven hebben we natuurlijk al heel kort beschreven wat een spiegelreflexcamera ongeveer is, maar we gaan hier graag dieper op in zodat jij hierna alles weet over een spiegelreflexcamera en daardoor de mooiste beelden kunt vastleggen. Spiegelreflexcamera’s zijn (digitale) camera’s met een spiegelsysteem. Je kijkt in principe door een spiegel naar het reflex, vandaar ook de naam spiegelreflexcamera. Door de spiegel kijk je direct naar het beeld dat je wil vastleggen en wanneer je dit vastlegt, komt het beeld overeen met wat jij door de lens zag. Met bijvoorbeeld een compact camera zie je het digitale beeld. Dit komt niet altijd overeen met hetgeen jij vastlegt.

Daarnaast heeft een spiegelreflexcamera een verwisselbare lens. Hierdoor kun je de juiste lens eenvoudig op de camera zetten en kun je de beelden tot in detail vastleggen. Op die manier kun je onder allerlei omstandigheden het beeld haarscherp vastleggen. Met een gewone camera lukt dit minder goed.

Een spiegelreflexcamera biedt verschillende opties op het gebied van instellingen. Deze zijn vaak handmatig of (half)automatisch in te stellen. Zo kies je zelf de beste instellingen voor jouw foto. Dat maakt de spiegelreflexcamera geschikt voor professionele fotografen. De spiegelreflexcamera’s staan bekend om de grootte van de camera. Hierdoor is het niet altijd even eenvoudig om de camera mee te nemen. Daarnaast zijn spiegelreflexcamera’s behoorlijk prijzig, maar dat weegt vaak niet op tegen de kwaliteit van de foto’s die je ermee kunt maken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Graag laten we je weten waar je op kunt letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera, waardoor jij een weloverwogen keuze kunt maken en je nog jarenlang kunt genieten van jouw camera. Wanneer je van plan bent een spiegelreflexcamera aan wil schaffen is het belangrijk met een aantal factoren rekening te houden. Hieronder beschrijven we ze kort:

Beeldkwaliteit

Vanaf de buitenkant kun je niet beoordelen of de beeldkwaliteit van de spiegelreflexcamera goed is. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren verschillende gemaakte beelden met de desbetreffende camera bekijkt om te beoordelen of de beeldkwaliteit voor jou meer dan voldoende is.

Autofocus en eye-autofocus

Belangrijk is dat een spiegelreflexcamera snel kan scherpstellen. Let daarom altijd op de kwaliteit van het scherpstellen van de camera. Daarnaast is het wellicht van belang dat de spiegelreflexcamera beschikt over een eye-autofocus. De camera kan zich dan concentreren op het focussen van het oog waardoor jij, als fotograaf, je kan concentreren op de rest van het beeld.

Weerbestendigheid

Is de spiegelreflexcamera stof- en spatwaterdicht? Wanneer je bijvoorbeeld foto’s wil maken op een motorcrossbaan is het van belang dat jouw spiegelreflexcamera stofdicht is. Als dit niet zo is, kan de kwaliteit van de beelden en de camera zelf snel achteruit gaan. Hetzelfde geldt voor de spatwaterdichtheid. Als het jouw kwaliteit is om in regenachtige omstandigheden de meest perfecte beelden vast te leggen, is het noodzakelijk dat jouw spiegelreflexcamera spatwaterdicht is. Houd hier rekening mee bij de aanschaf.

Snelheid

Als sportfotograaf of fotograaf van bijvoorbeeld wilde dieren is het belangrijk dat de spiegelreflexcamera meerdere beelden per seconde maakt, zodat jij uiteindelijk het beste beeld eruit kunt pikken. Hoe hoger de FPS (Frames Per Seconde) is, hoe meer beelden de camera per seconde vastlegt.

Bewegend beeld vastleggen

Als je ook graag bewegende beelden vast wil leggen met de spiegelreflexcamera, dan is het van belang dat de camera ook kan filmen. Wanneer dit een belangrijk onderdeel voor je is, is het goed om uit te zoeken wat de kwaliteit is van het maken van video’s met de spiegelreflexcamera.

Plaats een reactie