De 5 beste spiegelreflexcamera’s van 2024

Ben je op zoek naar de beste spiegelreflexcamera? Dat kan een hele uitdaging zijn. Wij helpen je daar graag bij! Wij hebben voor jullie een aantal spiegelreflexcamera’s voor jullie uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste spiegelreflexcamera’s van 2024 zijn.

Wanneer je een cursus fotografie gaat volgen, de mooiste beelden als fotograaf wil schieten of een opleiding fotografie begint is het hebben van een goede camera een must. Je komt dan al gauw uit bij een spiegelreflexcamera. Een spiegelreflexcamera is een digitale camera met een ingebouwde spiegel. Door die spiegel wordt het beeld dat jij door de lens van de camera ziet ook exact zo vastgelegd. Je kijkt immers via de spiegel naar het beeld. Hierdoor krijg je haarscherpe foto’s. Doordat je de lenzen op de camera kunt verwisselen, maak je vele verschillende foto’s.

Merk
Model
1
Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera
Canon
EOS 2000D
2
Canon EOS 90D spiegelreflexcamera
Canon
EOS 90D
3
Canon EOS 250D Body - Zwart
Canon
EOS 250D
4
Nikon D850 DSLR
Nikon
D850
5
Canon EOS 5D Mark IV Body
Canon
EOS 5D Mark IV

Dit zijn ze, de 5 beste spiegelreflexcamera's van 2024

1. Canon EOS 2000D – Beste spiegelreflexcamera voor beginners

Canon EOS 2000D spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 2000D is de beste spiegelreflexcamera voor beginners. De spiegelreflexcamera is relatief goedkoop waardoor het aantrekkelijk is voor beginnende fotografen. Je maakt de meest heldere en scherpe foto’s met het toestel. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om in Full HD te filmen. Door deze mogelijkheid kun je in bioscoopkwaliteit filmen met de Canon EOS 2000D.

De spiegelreflexcamera is voorzien van een 24,1 megapixel camera en een ISO tot 12.800. Deze spiegelreflexcamera is zowel automatisch al handmatig te bedienen. De verschillende instellingen van het toestel leer je snel kennen met behulp van de meegeleverde functiegids.

Door de ingebouwde beeldstabilisatie wordt het beeld dat je probeert te maken zoveel mogelijk gestabiliseerd. De geschoten beelden kijk je eenvoudig terug op de 7,5 cm LCD-scherm. Hiermee voorkom je onscherpe beelden. Je kunt jouw gemaakte beelden direct delen op met jouw smartphone of tablet met de Canon Camera Connect-app.

Pluspunten
 • Zeer gebruiksvriendelijk
 • Goede spiegelreflexcamera voor beginners
 • Zowel handmatig als automatisch te bedienen
Minpunten
 • Je kunt het scherm niet kantelen

De Canon EOS 2000D is verkrijgbaar bij:

2. Canon EOS 90D – Beste APS-C sensor camera

Canon EOS 90D spiegelreflexcamera
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 90D spiegelreflexcamera is de beste APS-C sensor camera. Wat is een APS-C sensor? Dit is de meest gangbare beeldsensor voor digitale camera’s. De spiegelreflexcamera is voorzien van een 32,5 megapixel camera waardoor je de meest haarscherpe foto’s schiet. Het onderwerp is daarin niet van belang of het nou beelden van sport zijn of portretfoto’s de beelden zijn allemaal even scherp. Daarnaast kun je ook eenvoudig bewegende beelden met de spiegelreflexcamera vastleggen. De video’s worden vastgelegd in 4K 30 FPS (Frames Per Seconde) of in Full HD 120 FPS.

Met de ingebouwde eye-autofocus focus je met de camera op een oog, of dit nou van een mens of dier is, en de camera blijft dit oog volgen zodat jij je kunt concentreren op de rest van het beeld. De Canon EOS 90D legt tot 11 beelden per seconde vast, waardoor jij de beste beelden kunt uitzoeken. Het touchscreen van de spiegelreflexcamera is kantelbaar.

Door de ingebouwde wifi- en bluetooth functie wordt het mogelijk de camera op afstand te bedienen. Op die manier kun je bijvoorbeeld eenvoudig gebruik maken van de zelfontspanner. Maar met deze functie kun je ook de foto’s overzetten op je smartphone of tablet.

Pluspunten
 • Tot 11 beelden per seconde
 • Eye-autofocus
 • Touchscreen is kantelbaar
Minpunten
 • Er wordt niet standaard een SD-kaart meegeleverd

De Canon EOS 90D is verkrijgbaar bij:

3. Canon EOS 250D – Beste 4K spiegelreflexcamera

Canon EOS 250D Body - Zwart
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 250D is een digitale spiegelreflexcamera met een 24,1-megapixelsensor.

Als kleinste DSLR met touchscreen biedt de Canon EOS 250D een groot aantal handige functies. Hij beschikt over een 24-megapixel APS-C sensor met Dual Pixel CMOS autofocus, en kan in live view scherpstellen. De camera ondersteunt ook 4k video-opnamen.

Een ander opvallend kenmerk van de Canon EOS 250D is het volledig beweegbare scherm. Je kunt het in liggende of staande stand draaien. Je kunt het scherm ook omklappen om het te beschermen als je het niet gebruikt. Het heeft ook een eenvoudige afstandsbediening. Naast een touchscreen heeft de camera ook een optische zoeker om gemakkelijk te kunnen componeren. Dit is handig als je een scène onder een andere hoek wilt vastleggen dan je gewend bent.

Een andere goede eigenschap van de Canon EOS 250D is het gebruiksvriendelijke menusysteem. De menu’s zijn logisch ingedeeld en met het snelmenu kun je snel instellingen aanpassen en de juiste opname maken.

De Canon EOS 250D is een instapmodel DSLR die hoogwaardige beelden kan vastleggen en bovendien compact is. Het is een uitstekende keuze voor beginners en degenen die foto’s willen maken van een kleine ruimte.

Pluspunten
 • Kantelbaar scherm
 • Ultra 4K video-functie
 • 24,1 megapixel camera
Minpunten
 • Niet stof- en waterdicht

De Canon EOS 250D is verkrijgbaar bij:

4. Nikon D850 – Beste fullframe camera

Nikon D850 DSLR
Bekijk spiegelreflexcamera

De Nikon D850 staat bekend als de beste fullframe spiegelreflexcamera van dit moment. De spiegelreflexcamera is uitgerust met een 45.7 megapixel camera, wat zorgt voor enorm scherpe foto’s en waardoor je kunt fotograferen in alle soorten lichtomstandigheden. De Nikon D850 schiet tot 7 FPS (Frames Per Seconde), waardoor je eenvoudig de mooiste beelden eruit pikt.

Daarnaast kun je de spiegelreflexcamera ook gebruiken om bewegende beelden mee vast te leggen. Dit doe je in 4K UHD kwaliteit. Door de hoge resolutie en de het benutten van de volledige sensorbreedte leg je de mooiste beelden vast. Ook kun je eventueel een 4K timelapse maken en dit eventueel upgraden naar een 8K resolutie met externe software.

Het LCD-scherm van de Nikon D850 is kantelbaar en hierdoor wordt het je eenvoudiger gemaakt om beelden uit verschillende hoeken te nemen. Dit brengt de gebruiksvriendelijkheid echt naar een hoger niveau. De spiegelreflexcamera is voorzien van een weerbestendige constructie, waardoor je in alle soorten weersomstandigheden gebruik kunt maken van het toestel.

Pluspunten
 • 7 megapixel camera
 • Volledige sensorbreedte wordt benut
 • Timelapse maken mogelijk
 • Kantelbaar LCD-scherm
Minpunten
 • Het hoge prijskaartje

De Nikon D850 is verkrijgbaar bij:

5. Canon EOS 5D Mark IV – Beste professionele spiegelreflexcamera

Canon EOS 5D Mark IV Body
Bekijk spiegelreflexcamera

De Canon EOS 5D Mark IV is een spiegelreflexcamera die speciaal ontworpen is voor de ervaren fotograaf. De camera zorgt voor de beste beelden bij sportevenementen, het vastleggen van dieren en andere bewegende activiteiten. Met de 31,7MP full frame CMOS-sensor behaalt de camera tot 30 FPS (Frames Per Seconde). Dit maakt de spiegelreflex ideaal voor het vastleggen van bewegende activiteiten.

Daarnaast leent de spiegelreflexcamera zich ook uitstekend voor het vastleggen van de bewegende beelden.

De Canon EOS 5D Mark IV is stof- en spatwaterbestendig wat het werken in verschillende weersomstandigheden mogelijk maakt. De camera is voorzien van een ingebouwde LCD-scherm die te bedienen is via touch. Met behulp van wifi en bluetooth zet je eenvoudig de gemaakte beelden over naar jouw smartphone of tablet.

Pluspunten
 • Stof- en waterbestendig
 • Wifi- en bluetooth verbinding mogelijk
 • 30 frames per seconde
Minpunten
 • Hoog prijskaartje, vooral geschikt voor professionals

De Canon EOS 5D Mark IV is verkrijgbaar bij:

Wat is een spiegelreflexcamera?

Hierboven hebben we natuurlijk al heel kort beschreven wat een spiegelreflexcamera ongeveer is, maar we gaan hier graag dieper op in zodat jij hierna alles weet over een spiegelreflexcamera en daardoor de mooiste beelden kunt vastleggen. Spiegelreflexcamera’s zijn (digitale) camera’s met een spiegelsysteem. Je kijkt in principe door een spiegel naar het reflex, vandaar ook de naam spiegelreflexcamera. Door de spiegel kijk je direct naar het beeld dat je wil vastleggen en wanneer je dit vastlegt, komt het beeld overeen met wat jij door de lens zag. Met bijvoorbeeld een compact camera zie je het digitale beeld. Dit komt niet altijd overeen met hetgeen jij vastlegt.

Daarnaast heeft een spiegelreflexcamera een verwisselbare lens. Hierdoor kun je de juiste lens eenvoudig op de camera zetten en kun je de beelden tot in detail vastleggen. Op die manier kun je onder allerlei omstandigheden het beeld haarscherp vastleggen. Met een gewone camera lukt dit minder goed.

Een spiegelreflexcamera biedt verschillende opties op het gebied van instellingen. Deze zijn vaak handmatig of (half)automatisch in te stellen. Zo kies je zelf de beste instellingen voor jouw foto. Dat maakt de spiegelreflexcamera geschikt voor professionele fotografen. De spiegelreflexcamera’s staan bekend om de grootte van de camera. Hierdoor is het niet altijd even eenvoudig om de camera mee te nemen. Daarnaast zijn spiegelreflexcamera’s behoorlijk prijzig, maar dat weegt vaak niet op tegen de kwaliteit van de foto’s die je ermee kunt maken.

Waar moet je op letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera?

Graag laten we je weten waar je op kunt letten bij het kopen van een spiegelreflexcamera, waardoor jij een weloverwogen keuze kunt maken en je nog jarenlang kunt genieten van jouw camera. Wanneer je van plan bent een spiegelreflexcamera aan wil schaffen is het belangrijk met een aantal factoren rekening te houden. Hieronder beschrijven we ze kort:

Beeldkwaliteit van de spiegelreflexcamera

Vanaf de buitenkant kun je niet beoordelen of de beeldkwaliteit van de spiegelreflexcamera goed is. Daarom is het belangrijk dat je van tevoren verschillende gemaakte beelden met de desbetreffende camera bekijkt om te beoordelen of de beeldkwaliteit voor jou meer dan voldoende is.

Spiegelreflexcamera met autofocus en eye-autofocus

Belangrijk is dat een spiegelreflexcamera snel kan scherpstellen. Let daarom altijd op de kwaliteit van het scherpstellen van de camera. Daarnaast is het wellicht van belang dat de spiegelreflexcamera beschikt over een eye-autofocus. De camera kan zich dan concentreren op het focussen van het oog waardoor jij, als fotograaf, je kan concentreren op de rest van het beeld.

Weerbestendigheid van de spiegelreflexcamera

Is de spiegelreflexcamera stof- en spatwaterdicht? Wanneer je bijvoorbeeld foto’s wil maken op een motorcrossbaan is het van belang dat jouw spiegelreflexcamera stofdicht is. Als dit niet zo is, kan de kwaliteit van de beelden en de camera zelf snel achteruit gaan. Hetzelfde geldt voor de spatwaterdichtheid. Als het jouw kwaliteit is om in regenachtige omstandigheden de meest perfecte beelden vast te leggen, is het noodzakelijk dat jouw spiegelreflexcamera spatwaterdicht is. Houd hier rekening mee bij de aanschaf.

Snelheid van de spiegelreflexcamera

Als sportfotograaf of fotograaf van bijvoorbeeld wilde dieren is het belangrijk dat de spiegelreflexcamera meerdere beelden per seconde maakt, zodat jij uiteindelijk het beste beeld eruit kunt pikken. Hoe hoger de FPS (Frames Per Seconde) is, hoe meer beelden de camera per seconde vastlegt.

Bewegend beeld vastleggen met de spiegelreflexcamera

Als je ook graag bewegende beelden vast wil leggen met de spiegelreflexcamera, dan is het van belang dat de camera ook kan filmen. Wanneer dit een belangrijk onderdeel voor je is, is het goed om uit te zoeken wat de kwaliteit is van het maken van video’s met de spiegelreflexcamera.

Ben je van plan om een spiegelreflexcamera te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over spiegelreflexcamera’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over spiegelreflexcamera’s zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een spiegelreflexcamera en vind je dat jouw spiegelreflexcamera getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw spiegelreflexcamera makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over spiegelreflexcamera’s

 • Wat is het voordeel van een spiegelreflexcamera?

  Een spiegelreflexcamera werkt met een spiegelsysteem en dat zorgt voor kwalitatief uitmuntende foto’s en video’s. Terwijl je ook de viewer kunt gebruiken om foto’s  te nemen. Daarnaast heb je verschillende instelmogelijkheden om tot het beste plaatje te komen. Zo kun je het diafragma aanpassen en de sluimertijd instellen. Afhankelijk van welke foto je wilt maken. Echter is het wel aan te raden om een cursus fotograferen te volgen als je hier nog niet mee bekend bent. Met een verkeerde instelling kun je een foto ook heel snel een simpel verpesten.

 • Wat is een goede beginners spiegelreflexcamera?

  De Canon EOS 2000D is een gebruiksvriendelijke spiegelreflexcamera met veel functies waar je als beginner ook veel aan hebt. Zo hoef je bij het gebruik nog niet veel kennis te hebben van hoe je een spiegelreflexcamera gebruikt en welke instellingen je moet toepassen. Het is wel aan te raden om een Canon EOS 2000D KIT te kopen, omdat er dan ook een standaard lens wordt meegeleverd. Bij de Canon EOS 2000D BODY heb je enkel het systeem en moet je nog een losse lens aanschaffen.

 • Wat kost een goede spiegelreflexcamera?

  Een goede spiegelreflexcamera inclusief een lens kost circa tussen de € 500,- en € 750,-. Deze camera’s zijn dan vooral geschikt voor beginners, hobby-fotografen en semi-professionals. In deze prijscategorie vind je vooral spiegelreflexcamera’s van merken, zoals Canon en Nikon. Deze merken zijn ook de absolute koplopers op het gebied van spiegelreflexcamera’s.

 • Wat is het verschil tussen een spiegelreflexcamera en een systeemcamera?

  Een spiegelreflexcamera werkt op basis van een spiegelsysteem met als voordeel dat je foto’s door middel van de viewer kunt vastleggen. Het display heb je in de basis niet nodig. Bij een systeemcamera mis je het spiegelsysteem en de viewer, maar het grote voordeel is wel dat een systeemcamera compacter en lichter is. Terwijl de foto’s en video’s die je maakt kwalitatief net zo goed zijn als die van een spiegelreflexcamera.

 • Waar moet je op letten bij het kopen van een spiegelreflex camera?

  Bij een spiegelreflexcamera is het vooral belangrijk om te kijken naar of je een BODY of een KIT aanschaft. Bij de aanschaf van een BODY ben je minder geld kwijt, maar ook niet compleet. Je koopt namelijk alleen het camerasysteem en om deze te laten werken heb je ook een lens nodig. Bij een KIT zit vaak een standaard lens inbegrepen en er zijn ook KITS met meerdere lenzen verkrijgbaar.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie