De 5 beste routers van 2024

Je zal het ongetwijfeld met me eens zijn wanneer ik zeg dat het leven tegenwoordig bijna onmogelijk is zonder een goede router voor draadloos internet.

Er is echter één probleem: het vinden van de beste router is niet altijd even makkelijk. Er is enorm veel aanbod, maar de beste router vinden lukt niet altijd. Je loopt waarschijnlijk met de vraag: wat is de beste router?

Daarom hebben we een aantal routers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste routers van 2024 zijn. Lees wat onze ervaringen zijn en waar je de routers het best kunt aanschaffen. De volgorde van deze routers is overigens random, nummer één hoeft voor jou dus niet beter te zijn dan nummer vijf. Lees je dus goed in wat de beste router is voor jouw behoefte en budget.

Toegegeven, deze routers zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Een goede router kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen en een simpele router is goed genoeg wanneer je alleen gebruik maakt van email, YouTube en het surfen op internet. Wil je net wat meer kunnen met je WiFi netwerk dan is een goede router een echte must!

Merk
Model
1
TP-Link Deco X60 - Mesh WiFi - Wifi 6 - 3000Mbps - 3-pack
TP-Link
Deco X60
2
ASUS Rapture GT-AX11000 - Gaming Router - AiMesh - WiFi 6 - AX
ASUS
GT-AX11000
3
Netgear Nighthawk AX8 - Router - RAX70 - AX6600
Netgear
Nighthawk RAX70
4
TP-Link Archer AX73 - Draadloze router - AX5400 - Dual-Band - Wifi 6
TP-Link
Archer AX73
5
Ubiquiti AmpliFi Alien Router
Ubiquiti
AmpliFi Alien Router

Dit zijn ze, de 5 beste routers van 2024

1. TP-Link Deco X60 – Beste Mesh-router

TP-Link Deco X60 - Mesh WiFi - Wifi 6 - 3000Mbps - 3-pack
Bekijk router

De TP-Link Deco X60 is een Mesh WiFi netwerk. Dit wil zeggen dat je bij aankoop van een Mesh WiFi netwerk meerdere apparaten krijgt. Je kunt bij aanschaf van deze Mesh WiFi router kiezen voor 1, 2 of 3 apparaten. Hiermee kan je makkelijk je eigen netwerk aanleggen. Doordat je 3 WiFi punten hebt kan je je netwerk verplaatsen zodat je overal optimaal bereik hebt. Het enige wat je nodig hebt is een stopcontact en je moet binnen het bereik van één van de andere apparaten zijn.

De TP-Link Deco X60 is zeer eenvoudig te installeren. Je download de TP-Link Deco app waarmee je stap voor stap door de installatie geleid wordt. Je hoeft alleen je internetkabel aan te sluiten en de stekker in het stopcontact te doen. Het maakt overigens niet uit welke van de 3 modules je op de router aansluit. Na het doorlopen van de wizard voor het aansluiten van deze router kan je ook nog optimalisaties laten doen. De router zal dan de omgeving scannen en zelf kiezen voor het rustigste kanaal, zodat je zo min mogelijk last hebt van storing door andere netwerken.

De Deco X60 is samengevat een zeer scherp geprijsde en makkelijk in te stellen Mesh wifi router. Je kunt de set ook altijd uitbreiden als blijkt dat je niet voldoende bereik hebt op bepaalde plekken. Daarnaast is het design ook niet verkeerd waardoor de satellieten van deze router best in het zicht mogen staan.

Pluspunten
 • Zeer groot bereik tot wel 650m2
 • De installatie is makkelijk met de mobiele Deco app
 • Ondersteunt VLAN
 • Wifi 6 tot 3000Mbps
 • Scherpe prijs voor een Mesh netwerk
Minpunten
 • De AD frequentie wordt maar door een handjevol apparaten ondersteund en gaat niet door muren
 • Vrij hoge prijs

De TP-Link Deco X60 is verkrijgbaar bij:

2. ASUS GT-AX11000 – Beste gamingrouter

ASUS Rapture GT-AX11000 - Gaming Router - AiMesh - WiFi 6 - AX
Bekijk router

De meeste mensen kennen ASUS wel van de game hardware of de laptops die ze maken. ASUS is echter ook bekend door een hele reeks high-end routers die ze maken. We hebben het hier over de ASUS Rapture GT-AX11000 gamingrouter. Deze router is één van de beste routers die op het moment te krijgen is.

De router heeft een mooie space-achtige look, welke herkenbaar is als je eerder producten van ASUS hebt aangeschaft. De router is vrijwel helemaal zwart en heeft enkele rode accenten op de antennes, welke overigens afneembaar zijn. Looks zorgen natuurlijk niet voor een snel netwerk, dus laten we het snel over de prestaties hebben!

De Rapture GT-AX11000 is een Wireless AX router welke in totaal 4 Gigabit LAN poorten heeft. Deze poorten kunnen high-speed internet leveren zonder in te leveren op de prestaties van de router. De router maakt gebruik van een tri-band netwerk waardoor je verder van de router overschakelt op een andere bandbreedte, de snelheid wordt dan wat lager, maar je blijft wel verbinding houden. De web interface ziet er duidelijk uit en je kunt zien dat ASUS hier tijd in gestoken heeft. De snelheid op zowel 2.4GHz (1148Mbps) en 5 GHz(4804Mbps) bleken in de testen prima te voldoen voor een moderne gamingrouter.

Installatie van een router moet niet te moeilijk zijn. Er iets niets vervelender dan ellenlange problemen met installatie na het aanschaffen van een nieuwe router. Gelukkig is de installatie van de ASUS Rapture GT-AX11000 erg eenvoudig. Wanneer de router aan het internet én de pc gekoppeld is zal vanzelf een installatie scherm in beeld komen. Je kunt een wizard gebruiken om de router te installeren of dit handmatig doen. Uiteraard kan de installatie tegenwoordig ook makkelijk via een app.

Pluspunten
 • 8 Externe wifi antennes voor een zeer goed bereik
 • 4800 Mbps op 5GHz
 • De web interface van Asus is goed, simpel en eenvoudig in gebruik
 • VLAN ondersteuning
Minpunten
 • "Maar" 4 bekabelde poorten
 • Vrij hoge prijs

De ASUS GT-AX11000 is verkrijgbaar bij:

3. Netgear Nighthawk RAX70 – Beste snelle 5GHz wifi router

Netgear Nighthawk AX8 - Router - RAX70 - AX6600
Bekijk router

De Netgear Nighthawk RAX70 is een router die lijkt op een soort vliegende schotel. Dit komt echter door de ingebouwde antennes waarvan er 6 in dit apparaat aanwezig zijn. De router werkt op dual-band en kan hiermee een topsnelheid van 6600Mbps halen over wifi door de 2,4 en 5GHz banden met elkaar te verbinden. Dit doet deze router door middel van de dual-band functionaliteit.

Deze RAX70 neemt redelijk wat ruimte in beslag en dat komt voornamelijk door de antennes die ingebouwd zijn. Deze zijn niet te verdraaien of weg te klappen waardoor hij wellicht niet voor elke meterkast geschikt is. Kijk hier dus goed van tevoren na voordat je deze router aan gaat schaffen.

De router mag ook best in het zicht staan. Naar onze mening is het best een strak vormgegeven apparaat met een modern design. Er zijn zeker mooiere routers te krijgen. Maar deze mag ook zeker gezien worden. Dus is je meterkast te klein maar heb je op een andere plek wel een UTP kabel vanuit je modem en een stopcontact dan kan je deze router ook prima daar neerzetten.

Netgear biedt hulp bij de installatie in de vorm van de Netgear Nighthawk app. Met hulp van deze app kan je gemakkelijk instellingen en updates doorvoeren. Daarnaast bied deze router ook een prima bescherming doormiddel van NETGEAR Armor en zit er een zeer goede parental control mode op die vanuit de app te bedienen is. Hiermee kan je het internetgebruik van je kinderen goed in de gaten houden en waar nodig beperken.

Pluspunten
 • Hoge 5GHz snelheid van wel 6000Mbps
 • Beveiligd met WPA3
 • De installatie van deze router is eenvoudig door de Nighthawk app
 • Zeer groot bereik
Minpunten
 • Neemt redelijk wat ruimte in beslag door de ingeboude antenne's
 • Geen VLAN ondersteuning
 • "Slechts" 4 ethernetpoorten

De Netgear Nighthawk RAX70 is verkrijgbaar bij:

4. TP-Link Archer AX73 – Beste prijs-kwaliteitsverhouding router

TP-Link Archer AX73 - Draadloze router - AX5400 - Dual-Band - Wifi 6
Bekijk router

Deze router van TP-Link staat op ons lijstje omdat hij een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding heeft. Deze draadloze router is uitgevoerd met 8 antennes voor een zeer goede WiFi dekking. Door de aanwezigheid van dual-band Wifi 6 heb je op een groot bereik snel internet.

De Archer AX73 is een geweldige router als het gaat om snelheid en functionaliteit. Tests laten zien dat deze router snel en gemakkelijk op te zetten en te gebruiken is. Hij heeft een goede snelheid/bereik ratio wanneer de router gebruikt wordt voor WiFi. Bedenk wel dat dit een Dual-band router is. Dit is wat minder dan sommige tri-band routers op dit lijstje. De prijs van deze router is dan ook wat lager dan de andere routers op dit lijstje. Hierdoor is dit een wat meer uitgeklede versie vergeleken met sommige apparaten. Ben je een hardcore gamer of gebruik je zware internetapplicaties over WiFi? Dan is deze router wellicht niet de beste keuze. Gebruik je de standaard dingen zoals internet, e-mail, YouTube en af en toe een film streamen? Dan is dit een prima router.

Woon je in een grote woning waar veel apparaten ver van de router geplaatst zijn, maar wil je wel overal prima bereik en toegang tot je Wi-Fi? Dan is deze router zeker iets voor jou! De router komt met 6 antennes die een optimaal bereik moeten garanderen. Wil je meer LAN poorten? Dan is de Archer AX73 niet de geschikte router voor jou. De router heeft (slechts) 5 LAN poorten, terwijl er ook routers met 8 LAN poorten op de markt verkrijgbaar zijn. Wanneer dit niet belangrijk voor je is, is deze router een zeer goed exemplaar en zeker het overwegen waard!

Pluspunten
 • Enorm snel en een Wi-Fi bereik dat enorm ver reikt
 • Door 8 antennes altijd goed bereik
 • Gemakkelijk in te stellen en te gebruiken
 • Wifi6
Minpunten
 • Geen VLAN ondersteuning
 • Iets langzamer op 2,4GHz dan andere routers in dit lijstje

De TP-Link Archer AX73 is verkrijgbaar bij:

5. Ubiquiti AmpliFi Alien Router – Beste uitbreidbare router

Ubiquiti AmpliFi Alien Router
Bekijk router

De volgende router in onze lijst van beste routers is deze unieke router van Ubiquiti . Deze ietwat vreemd vormgegeven WiFi router doet zijn naam wel eer aan. Door het gebruik van de kleuren zwart en groen lijkt het wel een beetje op een buitenaards ruimteschip. Dat gezegd hebbende mag deze router best in het zicht staan omdat deze beschikt over een touchscreen scherm dat de tijd en interessante informatie over je internetgebruik weergeeft.

Deze Ubiquiti router is ook makkelijk uit te breiden met een extra module als je ontdekt dat je bereik toch niet ver genoeg is. Deze router is met de AmpliFi App makkelijk in te stellen, en een extra module toevoegen is ook zo gebeurd. Je kunt met de app ook systeemprestaties en aangesloten gebruikers zien. Maar die informatie is ook rechtstreeks via het scherm van de router op te vragen.

Houdt je van gadgets en heb je graag een apparaat dat functies heeft dat anderen niet hebben? Dan is de Ubiquiti AmpliFi Alien Router een apparaat wat zeker bij je zal passen. We betwijfelen of je alle functies regelmatig gaat gebruiken, maar alleen al als blikvanger kan deze router niet mis gaan in het interieur van een gadgetliefhebber.

Pluspunten
 • Goede prestaties op 5GHz (4800Mbps) en dualband (5950Mbps)
 • 12 WiFi antennes
 • Strak design
 • Makkelijk uit te breiden
 • Handig touschreen display met veel informatie
Minpunten
 • Een van de duurste routers op ons lijstje
 • Geen VLAN ondersteuning

De Ubiquiti AmpliFi Alien Router is verkrijgbaar bij:

Wat is de beste router voor mij?

Nu je weet welke vijf routers wij zouden aanbevelen willen we je nog enkele tips meegeven bij het kiezen van de beste router. Het uitkiezen van het juiste model valt namelijk niet mee, maar met deze vuistregels kom je een heel eind;

 • Zorg ervoor dat de router een goed bereik heeft.
 • Zorg dat de router minimaal een dual-band is.
 • De nieuwste routers ondersteunen wifi 6 (Wireless AX) maar ook oudere versies.
 • De router zou WAP2 beveiligd moeten zijn.
 • Kijk naar het aantal bedrade poorten die je nodig hebt. Je kunt dit aantal altijd verhogen met een losse switch.
 • Een router met één of meerdere externe antennes heeft meestal een beter bereik.
 • Je nieuwe router moet IPv6 ondersteunen.

We hopen dat deze lijst voor de beste router je helpt bij het vinden van een router die bij jouw situatie past. Is er een router die in jouw ogen mist? Laat dan een reactie achter onder dit bericht zodat wij kunnen beoordelen of deze router in de plaats van één van onze top 5 zou moeten komen!

Ben je fabrikant van een router en vind je dat jouw router getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw router makkelijk aan.

Waar koop ik de router die bij mij past?

Als je gekozen hebt welke router het moet worden zal je hem ook nog ergens moeten kopen natuurlijk. Omdat er tegenwoordig zo veel verschillende webshops zijn waar je spullen kunt kopen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van betrouwbare webshops waar je jouw nieuwe router kunt kopen.

Veelgestelde vragen over routers

 • Wat is een goede draadloze router?

  De TP-Link Archer AX55 is op dit moment de beste router die je kunt kopen. De router is geschikt voor huis-tuin-en-keukengebruik en gaming. Ook voor het streamen van films en seriesi deze router uitermate geschikt. De router ondersteunt Wi-FI AC, Wi-Fi AX, Wireless G en Wireless N. Zo heb je in en rondom het huis altijd een stabiel en draadloos netwerk.

 • Wat is de sterkste router?

  De Netgear Nighthawk AX12 is de sterkste router die je kunt aanschaffen. De router is geschikt voor alle taken in en rondom het huis. Inclusief het streamen van films, series en games. De router ondersteunt Wireless AC, Wireless AX, Wireless G en Wireless N. De maximale snelheid is 4800Mbps wanneer je de 5Ghz band selecteert.

 • Wat is een veilige router?

  Een veilige router is een router met een goed beveiligingssysteem die data beveiligd overdraagt. Zowel bedraad als draadloos. Naast de mogelijkheid om met een WPA2 versleuteling te werken heeft een goed beveiligde router ook een ingebouwde firewall aan boord. Die aanvallen van buitenaf kan weren en jouw netwerk kan beschermen.

 • Wat is de snelste router?

  De Netgear Nighthawk AX12 is één van de snelste routers die momenteel te koop is is. De router is geschikt voor gamen, streamen van films en series en thuiswerken. De router ondersteunt Wireless AC, Wireless AX, Wireless G en Wireless N. De maximale snelheid is 4800Mbps wanneer je de 5Ghz band selecteert.

 • Wat is belangrijk bij een router?

  Bij de aanschaf van een router is belangrijk om te bepalen of deze Wi-Fi 6 ondersteunt en of het mogelijk is dat de router simultanious tri-band ondersteunt. Zo heb je namelijk de beschikking over 1 Wi-Fi 2,4Ghz kanaal en twee afzonderlijke Wi-Fi 5Ghz kanalen. Met als voordeel dat je een groot netwerk kunt bouwen. In grote huizen en kantoorpanden zijn dergelijke routers gewenst.

 • Welke beveiliging op router?

  Op een router kun je kiezen voor een WPA of WPA2 beveiliging. Of een mix van de twee. Bij het selecteren van één van deze beveiligingen heb je een token van minimaal 8 tot maximaal 63 tekens nodig. Alle leestekens en cijfers zijn mogelijk. Een WPA2 beveiliging is beter en sterker dan een WPA beveiliging. Bij de aanschaf of ontvangst van een nieuwe Wi-Fi router is WPA2 meestal als de standaard ingesteld. Tegenwoordig zijn er ook routers met WPA3 beveiliging. Wij raden aan een router te kiezen met minimaal WPA2 beveiliging.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

2 gedachten over “De 5 beste routers van 2024”

 1. Zag graag de vermelding of er vlan mogelijk is bij deze routers.
  Juist in deze tijd van IoT die wil goed kunnen beheersen evenals “home automation”.

  Beantwoorden
  • Hoi Theo,

   Dat is inderdaad een goede toevoeging op het artikel. We hebben het artikel zojuist een update gegeven met een aantal nieuwe routers. Hierbij hebben we per router ook de opmerking toegevoegd of er VLAN mogelijk is of niet. Hopelijk kunnen we jou en anderen op deze manier wat verder op weg helpen in de keuze voor de beste router voor jouw situatie.

   Beantwoorden

Plaats een reactie