De 5 beste routers van 2021

Je zal het ongetwijfeld met met eens zijn wanneer ik zeg dat het leven tegenwoordig bijna onmogelijk is zonder een goede router voor draadloos internet.

Er is echter één probleem! Het vinden van de beste router is niet altijd even makkelijk. Er is enorm veel aanbod, maar de beste router vinden lukt niet altijd. Je loopt waarschijnlijk met de vraag: wat is de beste router?

Daarom hebben we een lijst samengesteld van de beste routers van 2021. Alle informatie die verspreid over het internet over verschillende routers te vinden is, hebben we hier voor je samengevoegd. Lees wat onze ervaringen zijn en waar je de routers het best kunt aanschaffen. De volgorde van deze routers is overigens random, nummer één hoeft voor jou dus niet beter te zijn dan nummer vijf. Lees je dus goed in wat de beste router is voor jouw behoefte en budget.

Toegegeven, deze routers zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Een goede router kan behoorlijk wat kosten met zich meebrengen en een simpele router is goed genoeg wanneer je alleen gebruik maakt van email, YouTube en het surfen op internet. Wil je net wat meer kunnen met je Wi-Fi netwerk? Dan is een goede router een echte must! Dat wetende, zijn de volgende routers in onze top 5 routers van 2021 terecht gekomen.

Merk
Model
1
TP-Link Talon AD7200 router
TP-Link
Archer AX6000
2
Netgear Nighthawk X10 router
Netgear
Nighthawk R9000
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
D-Link DIR-890L router
D-Link
DIR 885L
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Netgear R7000 router
Netgear
Nighthawk R7000P
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Asus rt-ac88u router
Asus
RT-AX88U

Dit zijn ze, de 5 beste routers van 2021

1. TP-Link Archer AX6000 – De nieuwste technologie

TP-Link Talon AD7200 router
Bekijk router

De TP Link Archer AX6000 Wi-Fi router is de eerste 802.11ad router op de markt. Dit is echter niet het enige wat deze router goed maakt. De router heeft vele nieuwe features die ervoor zorgen dat je de perfecte prestaties ervaart. De router is niet goedkoop, misschien zelfs wel duur. De router geef je echter meer dan alleen wat leuke features en nieuwe technologieën. In deze review zullen we dieper ingaan op de prestaties van deze router en zal je terug zien of het de investering waard is!

Dacht je dat je huidige router groot was? Wacht maar totdat je dit model ziet! Hij is absoluut gigantisch! De router heeft een afmeting van 23 bij 23 centimer en is daarmee een van de grootste, zo niet de grootste, op de markt. De hoogte van de router is variabel. De antennes zijn namelijk stuk voor stuk naar beneden te klappen waardoor de router redelijk plat blijft. Wanneer de antennes uitgeklapt zijn is de router natuurlijk een stuk hoger.

De TP-Link Archer AX6000 is zeer eenvoudig te installeren. TP-Link levert een installatie-guide welke ondersteunt wordt door plaatjes, waardoor installatie erg eenvoudig is. Je hoeft alleen je internetkabel aan te sluiten, een LAN kabel naar je pc te leggen en in te loggen op www.tplinklogin.net. Hier kan je de installatie van je router beginnen. De router heeft nog een andere eenvoudig hulp bij installatie. Je kan de TP-Link Thether mobiele app downloaden op je telefoon. Hier zal je instructies krijgen over het installeren van je router.

Over de hele breedte genomen presteert de Archer AX6000 enorm goed. De router scoorde zo’n 450 Mbps in bij korte afstand (dezelfde kamer) en bijna 250 Mbps bij een afstand van 10 meter. De resultaten zijn misschien niet zo verbluffend als die van de grote concurrent, die NETGEAR Nighthawk X10. Toch zijn de prestaties enorm goed! Wanneer we de factor prijs meenemen in onze vergelijking, komt de Archer AX6000 toch wel erg goed uit de resultaten! Op de 2.4 GHz frequentie scoort de Archer AX6000 ongeveer hetzelfde als de Nighthawk X10. De snelheid ligt op zo’n 100 Mbps bij korte afstand (dezelfde kamer) en zo’n 80 Mbps bij een afstand van 10 meter. De prestaties ub de 60GHz stand zijn ook vergelijkbaar met de Nighthawk X10. Op korte afstand werd een snelheid van 950 Mbps gemeten! Het nadeel is dat deze frequentie niet door muren gaat en dus ook niet op langere afstand te meten is.

Pluspunten
 • De prestaties op alle bandbreedtes is indrukwekkend
 • De installatie is enorm makkelijk met de mobiele app
 • De prijs is een stuk interessanter dan die van de grote concurrent
Minpunten
 • De AD frequentie wordt maar door een handjevol apparaten ondersteund en gaat niet door muren
 • De router is redelijk groot

De TP-Link Archer AX6000 is verkrijgbaar bij:

2. Netgear Nighthawk R9000 – Kostbare maar krachtige router

Netgear Nighthawk X10 router
Bekijk router

De Netgear Nighthawk X10 R9000 is bedoeld voor hen die op zoek zijn naar een router voor VR gaming en 4K video streaming. De router is niet goedkoop. De online prijzen liggen boven de €400, waardoor deze router enkel geschikt is voor hen die alleen het beste willen!

In alle eerlijkheid bied deze router helemaal niet zoveel speciaals voor de hoge prijs. Hij ondersteund drie Wi-Fi bandbreedtes (2.4GHz, 5.0 GHz en 60 GHz). Daarnaast heeft hij  7 Gigabit Etherpnet poorten (6 LAN, 1 WAN) samen met een 10 Gegabit SPF+ LAN poort. Daarnaast beschikt deze router over multi-user input, multiple output (MU0MIMO) data streaming, en 160 MHz Wi-Fi technologie welke de snelheid op mobiele apparaten verdubbeld.

We zullen alle functies en prestaties van de Nighthawk X10 doorlopen en nagaan of hij zijn hoge prijs waard is.

Met afmetingen van 22,4 x 16,8 x 7,4 centimeter is de router niet klein te noemen. De Nighthawk X10 weegt zelfs bijna twee kilogram, waarmee hij zwaarder is dan een 15-inch Macbook Pro! De Nighthawk X10 is echter wel een stukje kleiner dan zijn concurrent, de TP-Link Archer AX6000.

Wat betreft uiterlijk probeert deze router niet alles en iedereen te overtreffen. De router heeft een eenvoudig zwart design met 5 antennes en enkele blauwe LED lampjes. Ons doet hij een beetje denken aan een drone. Al met al een router die prima gezien mag worden en niet overdreven ontworpen is.

De router heeft zoveel opties dat je zou verwachten dat installatie een hele opgave is. Dat valt gelukkig enorm mee. Wanneer je de router aan je pc en het internet hebt gekoppeld, kan je surfen naar www.routerlogin.net om naar de Setup Wizard te gaan. Vanaf daar neemt een guide je door de installatie mee. Netgear heeft ook een hulp bij installatie in de vorm van de Netgear Up app. Met hulp van deze app kan je gemakkelijk instellingen en updates doorvoeren. Is de Nighthawk X10 een van de beste routers op de markt? Dat is hij zeker! Hij scoort enorm goed in allerlei verschillende onafhankelijke testen. De router scoort met 550 Mbps in de 5 GHz korte afstand (zelfde kamer) test. Dit is een stuk sneller dan de grote concurrent, de TP-Link Archer AX6000. De Nighthawk X10 haalt bijna 400 Mbps in de 5 GHz bandbreedte wanneer we testen op een afstand van 10 meter. De prestaties op de 2.4 GHz band was maarliefst 100 Mbps in de korte afstand en 25% langzamer op een afstand van 10 meter. De prestaties op de 60 GHz AD frequentie is waar deze router zich onderscheidt van de overige high-end AC routers. De Nighthawk X10 overtrof alle verwachtingen en scoorde met maarliefst 950 Mbps! Helaas kan deze frequentie niet door muren heen, waardoor dit enkel te gebruiken is wanneer de router in dezelfde ruimte staat.

Pluspunten
 • De prestaties op alle bandbreedtes is indrukwekkend
 • De 10 Gbps LAN SFP+ poort is geweldig als je gebruik maakt van high-end NAS servers
 • De installatie van deze router is eenvoudig door de Netgear app
Minpunten
 • De AD freqeuentie is bij slechts een handjevol apparaten beschikbaar en gaat niet door muren
 • De prijs is nogal hoog

De Netgear Nighthawk R9000 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. D-Link DIR 885L – Een router met bereik

D-Link DIR-890L router
Bekijk router

Volgende op onze lijst is een van de high-end routers van D-Link. Voor wie het niet weet, deze producent heeft een lange geschiedenis in het maken van de beste netwerk producten en deze router is niet gekomen om dit verhaal te veranderen. Ook dit product zorgt voor een enorm sterk Wi-Fi netwerk. Dit is misschien wel één van de meest stijlvolle routers die op de markt te krijgen is. Waar de Nighthawk op een Stealth vliegtuig lijkt, lijkt de D-Link DIR 885L wel op een raceauto van formaat. Maar het uiterlijk zegt natuurlijk niet alles en het maakt al helemaal het Wi-Fi netwerk niet sneller. Laten we kijken hoe deze router scoort op de punten waar het allemaal écht om draait.

De DIR-885L is een geweldige router als het gaat om snelheid en functionaliteit. Tests laten zien dat deze router snel, gemakkelijk op te zetten en te gebruiken is. Hij heeft een goede snelheid/bereik ratio wanneer de router gebruik wordt voor Wi-Fi. Een andere functie die beschikbaar is bij deze router is de mogelijkheid om te koppelen aan een externe harde schijf. Bedenk wel dat dit een tri-band router is. Dit is een goede router wanneer je de beste prestaties eist van je router. Ben je een doorsnee gebruiker van Wi-Fi? Dan is deze router misschien wat overdreven voor je thuis netwerk.

We hebben hierboven al omschreven hoe het design van deze router in het oog valt. Hierdoor is het natuurlijk niet meteen de beste router, maar het maakt wel een statement. De rode router met zwarte accenten trekt in ieder geval zeker de aandacht wanneer hij in het zicht staat. De looks zorgen natuurlijk niet voor snel internet. Lees in het volgende tabblad meer over de prestaties van deze router.

Woon je in een grote woning waar veel apparaten ver van de router geplaatst zijn, maar wil je wel overal prima bereik en toegang tot je Wi-Fi? Dan is deze router zeker iets voor jou! De router komt met zes antennes die het bereik moeten garanderen. De antennes zijn helaas niet los te koppelen. In de verschillende testen bleek het bereik van deze router meer dan voldoende te zijn. Een aanrader dus. Wil je meer LAN poorten? Dan is de DIR-890 niet de geschikte router voor jou. De router heeft (slechts) 4 LAN poorten, terwijl er ook routers met 8 LAN poorten op de markt verkrijgbaar zijn. Wanneer dit niet belangrijk voor je is, is deze router een zeer goed exemplaar en zeker het overwegen waard!

Pluspunten
 • Enorm snel en een Wi-Fi bereik dat enorm ver reikt
 • Goede bouwkwaliteit en design
 • Gemakkelijk in te stellen en te gebruiken
Minpunten
 • De antennes kunnen niet los gekoppeld worden
 • De prijs ligt wat aan de hoge kant

De D-Link DIR 885L is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Netgear Nighthawk R7000P – Beste router rond de € 150,-

Netgear R7000 router
Bekijk router

De volgende router in onze lijst van beste routers is deze dual-band router van Netgear. Netgear staat bekend om de high-end routers die het bedrijf al jaren op de markt brengt. Met een product van Netgear weet je dan ook zeker dat je kwaliteit koopt. Deze Netgear Nighthawk R7000 valt ook in de serie die gebaseerd is op de Stealth straaljagers. Deze dual-band router heeft een 1,300 Mbps snelheid bij 5 GHz band en een 600 Mbps snelheid bij een 2.4 GHz band.

Wij vinden de R7000 beter dan de R8000 omdat hij betaalbaar is en veel eenvoudiger te installeren is. Tijdens het testen bleek de R7000P een van de beste routers van Netgear te zijn die we tot nu toe getest hebben. Ben je benieuwd naar de prestaties? Lees dan hieronder verder!

De router ziet er enorm gaaf out. Hij is minimalistisch, heeft het stealth ontwerp en is volledig in het zwart uitgevoerd. Het enige nadeel is de omvang en het gewicht van deze router. Met 750 gram en 28,5 x 18,5 x 5 centimeter is de router redelijk groot. Je zal dus ook ruimte moeten hebben of maken om deze dual-band router te plaatsen. De drie antennes zijn afneembaar, wat wel een klein voordeel geeft. Het probleem van formaat is natuurlijk niet heel groot, aangezien je een router eenmalig plaatst en later niet meer verplaatst. Al met al is het formaat en het gewicht dus niet echt een probleem.

De Netgear Nighthawk R7000 laat enorm goede prestaties zien. De snelheid van deze router is één van de hoogste die we tot nu toe in onze tests gezien hebben. De router is, zeker voor deze prijs, erg goed te noemen. De prestaties op zowel 5GHz als 2.4GHz lieten geen problemen zien tijdens het testen van de router. Op 5 GHz scoort de router op korte afstand met meer dan 300 Mbps. Op zo’n 10 meter scoort hij 40 Mbps. De 2.4 GHz bandbreedte scoort op korte afstand 85 Mbps. Op 10 meter afstand komt de snelheid neer op 45 Mbps.

De Nighthawk R7000 zit vol met opties. Wanneer je wilt weten wat je kan verwachten, moet je zeker weten dat de router komt met DD-WRT. Dat betekend dat de router de capaciteit heeft om 3rd party firmware te gebruiken, gebaseerd op Linux. De router is ook geschikt voor Open VPN en dankzij de OpenDNS is er een ouderlijk gezag optie in de router ingebouwd. De router komt ook met QoS (Quality of Service). Dit is een optie die de upstream en downstream van je internetverbinding regelt. De router kan ook fungeren als NAS, wat in onze ogen een grote pré is.

Pluspunten
 • De Nighthawk R7000 laat enorme prestaties zien op 5 GHz
 • De router heeft functies en prestaties die je niet zou verwachten bij een dergelijke prijs
 • De bouwkwaliteit en looks laten niet te wensen over
Minpunten
 • De goede bouwkwaliteit zorgt voor een wat zwaardere router
 • De prestaties zijn goed, maar de 2.4GHz presteert niet beter dan concurrenten

De Netgear Nighthawk R7000P is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Asus RT-AX88U – De keuze van een gamer

Asus rt-ac88u router
Bekijk router

De meeste mensen kennen Asus wel van de game hardware of de laptops die ze maken. Asus is echter ook bekend door een hele reeks high-end routers die ze maken. We hebben het hier over de Asus RT-AX88U. Deze router is één van de beste routers die op het moment te krijgen is.

De router heeft een mooie space-achtige look, welke herkenbaar is als je eerder producten van Asus hebt aangeschaft. De router is vrijwel helemaal zwart en heeft enkele rode accenten op de antennes, welke overigens afneembaar zijn. Looks zorgen natuurlijk niet voor een snel netwerk, dus laten we het snel over de prestaties hebben!

De RT-AX88U is een AC3100 router welke in totaal 8 Gigabit LAN poorten heeft. Bedenk dat deze poorten high-speed internet kunnen leveren zonder in te leveren op de prestaties van de router. Vergeet ook niet dat deze dual-band router kan fungeren als een NAS. De web interface ziet er enorm fancy uit en je kunt zien dat Asus hier tijd in gestoken heeft. De snelheid op zowel 2.4GHz en 5 GHz bleken in de testen prima te voldoen.

De 2.4 Ghz bandbreedte scoort op korte afstand 90Mbps. Op zo’n 10 meter afstand meten we 60Mbps. De 5Ghz bandbreedte scoort op korte afstand meer dan 300Mbps en op 10 meter afstand lezen we 85 Mbps af op de meter. Al met al prima prestaties. Installatie van een router moet niet te moeilijk zijn. Er iets niets vervelender dan ellenlange problemen met installatie na het aanschaffen van een nieuwe router. Gelukkig is de installatie van de RT-AX88U erg eenvoudig. Wanneer de router aan het internet én de pc gekoppeld is, zal vanzelf een installatie scherm in beeld komen. Je kunt een wizard gebruiken om de router installeren, of dit handmatig doen.

Pluspunten
 • De router heeft 8 Gigabit LAN poorten waardoor je genoeg apparaten kan aansluiten
 • De prestaties zijn erg goed te noemen
 • De web interface van Asus is goed, simpel en eenvoudig in gebruik
Minpunten
 • De USB 3.0 poort zit niet op de meest ideale locatie
 • Wanneer je de router gebruikt als NAS vallen de prestaties voor deze prijs een beetje tegen

De Asus RT-AX88U is verkrijgbaar bij:

Wat nu? Wat is de beste router voor mij?

Nu je weet welke vijf routers wij zouden aanbevelen, willen we je nog enkele tips meegeven bij het kopen van een router. Het uitkiezen van het juiste model valt namelijk niet mee, maar met deze vuistregels kom je een heel eind;

 • Zorg ervoor dat de router een goed bereik heeft. Een minimaal bereik van 4572cm is voor gebruik binnenshuis in de meeste gevallen voldoende.
 • Zorg dat de router minimaal een dual-band is.
 • Je router moet 802.11n ondersteunen, maar ook oudere versies.
 • Het zou WAP2 beveiligd moeten zijn.
 • Het moet een USB functionaliteit hebben en ook een bekabelde poort.
 • Een goede antenne is een must, het liefst een externe antenne.
 • Hij moet IPv6 ondersteunen

We hopen dat deze lijst voor de beste router je helpt bij het vinden van een router die bij jouw situatie past. Is er een router die in jouw ogen mist? Laat dan een reactie achter zodat wij kunnen beoordelen of deze router in de plaats van één van onze top 5 zou moeten komen!

Waar koop ik de router die bij mij past?

Als je gekozen hebt welke router het moet worden zal je hem ook nog ergens moeten kopen natuurlijk. Omdat er tegenwoordig zo veel verschillende webshops zijn waar je spullen kunt kopen hebben we hieronder een overzicht gemaakt van betrouwbare webshops waar je jouw nieuwe router kunt kopen.

Plaats een reactie