De 5 beste verrekijkers van 2022

Met een verrekijker kun je objecten die ver weg zijn toch van dichtbij bekijken. Dit is bijvoorbeeld handig op vakantie, bij sport, theater, vogelspotten, bij het spotten van andere dieren of het bekijken van hemellichamen. Vooral moeilijk te spotten en schuwe dieren zoals vogels zijn een stuk beter te bekijken met een verrekijker. Maar welke verrekijker ga je kopen? Wat is een goede verrekijker? Waar moet je op letten? Bekijk in dit artikel onze top 5 verrekijkers.

Soorten verrekijkers

Om te beginnen is het goed om te weten dat er twee soorten verrekijkers zijn: dakkantprisma en porroprisma verrekijkers. Daarnaast zijn er ook nog monoculaire verrekijkers met maar één oculair en objectief, maar die laten wij in dit artikel even buiten beschouwing. Het verschil in de verrekijkers zit in de prisma’s, het onderdeel dat daadwerkelijk zorgt voor de vergroting.

Bij een dakkantprisma verrekijker staan de prisma’s recht achter elkaar. Voordelen hiervan zijn dat de verrekijker compact is en je stelt scherp door de objectieven (en niet het oculair) te verplaatsen. Er komt zo geen lucht in de kijker, waardoor hij minder gevoelig is voor stof en water.

Een porroprisma verrekijker werkt met een N-vorming knik. Het objectief en het oculair staan niet achter elkaar, waardoor de behuizing van de kijker breder is. Een voordeel van de porroprisma verrekijker is dat deze voor meer diepteperceptie zorgt. Hij is wel gevoeligers voor stof en water, omdat je bij het scherpstellen het oculair verplaatst en er lucht bij kan komen.

De beste verrekijkers voor jou

Welke verrekijker het beste is voor jou, is afhankelijk van wat je ermee wil doen. Ben je een intensieve gebruiker die perfect beeld wil waarnemen of gebruiker je de verrekijker af en toe een keertje op vakantie? Wat is je budget en welke kwaliteit verwacht je? Bekijk hieronder onze favoriete verrekijkers in verschillende prijsklassen.

Merk
Model
1
Vortex Viper HD 10x42 verrekijker
Vortex
Viper HD 10x42
2
Bushnell Engage 10x42 verrekijker
Bushnell
Engage 10x50
3
Steiner Safari UltraSharp 10x26 verrekijker
Steiner
Safari UltraSharp 10x26
4
Canon 18x50 IS AW verrekijker
Canon
18x50 IS AW
5
Bresser Hunter 20x50 verrekijker
Bresser
Hunter 20x50

Dit zijn ze, de 5 beste verrekijkers van 2022

1. Vortex Viper HD 10x42 – Beste verrekijker voor vogelspotten

Vortex Viper HD 10x42 verrekijker
Bekijk verrekijker

De Vortex Viper HD 10×42 is absoluut de beste verrekijker om vogels en andere dieren mee te spotten. Ideaal voor vogelspotters en jagers dus. Dit heeft de kijker met name te danken aan het brede gezichtsveld: het is dan eenvoudiger om een vogel goed in beeld te krijgen en te houden. Door de objectiefopening van 42mm komt er veel licht binnen in de verrekijker, waardoor deze ook heel geschikt is in dichtgegroeid bos.

De Vortex Viper HD 10×42 wordt geleverd met tas, zodat je hem overal gemakkelijk mee naartoe kunt nemen. Je draagt deze tas op je borst en hebt de verrekijker snel te pakken hebt als dat nodig is. De body is helemaal waterdicht en dus ook bruikbaar in de regen. De Vortex Viper HD 10×42 heeft wel één klein nadeel: hij heeft geen beeldstabilisatie en compenseert de trillingen van je hand niet.

Ben jij het outdoor type dat graag de bossen intrekt om vogels en andere dieren te spotten? Dan is dit de ideale verrekijker voor jou!

Pluspunten
 • Breed gezichtsveld van 97 meter: zeer geschikt om vogels goed in beeld te houden
 • Objecten en dieren bekijken vanaf grote afstand met 10x vergroting
 • Grote objectiefopening van 42mm zorgt voor veel licht; ook geschikt in het bos
 • Strak design
Minpunten
 • Heeft geen beeldstabilisatie

De Vortex Viper HD 10x42 is verkrijgbaar bij:

2. Bushnell Engage 10x50 – Verrekijker met beste prijs-kwaliteit verhouding

Bushnell Engage 10x42 verrekijker
Bekijk verrekijker

De Bushnell Engage 10×50 biedt de perfecte combinatie tussen een handzame en praktische verrekijker en fantastische kwaliteit beelden. De dakkant verrekijker is bijzonder geschikt voor buitenactiviteiten, zoals vogelspotten, sportwedstrijden en boottochten. Met een breed gezichtsveld van 142 meter haal je kleine detail gemakkelijk dichterbij. De krachtpatser is ondanks de goede features toch lekker licht en compact.

De Bushnell Engage 10×50 heeft een objectiefopening van 42mm en dat zorgt voor veel licht. Dit betekent dat je ook in de schemering goed kunt waarnemen met deze verrekijker. De close-focus van 3 meter maakt het mogelijk om scherp te stellen op onderwerpen die dichterbij zijn. Dit maakt de kijker ook geschikt voor het bekijken van vogels of vlinders. Speciale ED coatings op de lenzen en prisma’s zorgen voor een helder en gedetailleerd beeld. De verrekijker is ook nog eens volledig waterdicht, waardoor je niet hoeft te vrezen voor wat regen of spatjes tijdens een boottocht.

De Bushnell Engage 10×50 biedt in onze ogen alles wat je nodig hebt in een verrekijker. De prijs is gemiddeld, maar de prestaties zijn bovengemiddeld! Echt een aanrader wat ons betreft.

Pluspunten
 • Met een vergrotingsfactor van 10x bekijk je gemakkelijk dieren of sporters
 • Objectiefopening van 50mm zorgt voor veel licht, ook in de schemering
 • Ook geschikt voor het bekijken van vlinders van dichtbij met de close-focus van 3 meter
 • Compact en handzaam
 • Volledig waterdicht
Minpunten
 • Geen beeldstabilisatie

De Bushnell Engage 10x50 is verkrijgbaar bij:

3. Steiner Safari UltraSharp 10x26 – Beste verrekijker voor safari

Steiner Safari UltraSharp 10x26 verrekijker
Bekijk verrekijker

De Steiner Safari UltraSharp 10×26 is een betaalbare en compacte verrekijker, ideaal om mee te nemen op reis. Met een hoge vergrotingsfactor en een gezichtsveld van maar liefst 101 meter kun je goed dieren spotten en weidse landschappen bekijken. Deze vriendelijk geprijsde verrekijker heeft een goede kwaliteit behuizing en is gemakkelijk mee te nemen voor onderweg. De beste verrekijker voor safari!

De Steiner Safari UltraSharp 10×26 geeft een natuurlijk beeld en dat is voor een groot deel te danken aan de hoog-constrast optiek. Je bekijkt het onderwerp met maximaal contrast. Je verandert supersnel van scherpte met het fast close-focussysteem. Dit maakt de verrekijker erg geschikt om vogels, andere dieren en vliegtuigen mee te spotten. De robuuste bouw en kwalitatieve behuizing beschermen tegen vocht en vuil, maar hij is niet gevuld met gas dus niet volledig waterdicht. Ook heeft de Steiner Safari UltraSharp 10×26 helaas geen statiefaansluiting. De verrekijker is dus vooral geschikt voor onderweg en op reis.

Op zoek naar een goedkope verrekijker? Dan raden wij de Steiner Safari UltraSharp 10×26 aan! Zoals de naam al doet vermoeden is dit de beste verrekijker voor safari.

Pluspunten
 • Hoge vergrotingsfactor
 • Breed gezichtsveld van 101 meter
 • Zuivere beelden met de hoog-constrast optiek
 • Compact en lichtgewicht: ideaal voor op reis
 • Fijne grip, handzaam
Minpunten
 • Geen aansluiting voor een statief
 • Niet gevuld met gas en dus niet volledig waterdicht
 • Afschermdop lens aan de voorkant niet meegeleverd

De Steiner Safari UltraSharp 10x26 is verkrijgbaar bij:

4. Canon 18x50 IS AW – Duurste verrekijker, beste kwaliteit

Canon 18x50 IS AW verrekijker
Bekijk verrekijker

Is de duurste verrekijker ook de beste verrekijker? Als het aan ons ligt verdient de Canon 18×50 IS AW zeker een plekje in de beste verrekijker top 5! De verrekijker mag dan prijziger zijn dan de rest in deze lijst, maar daar krijg je ook wat voor terug. De Canon 18×50 IS AW is simpelweg de beste verrekijker met beeldstabilisatie. Dat is ook wel nodig met de ongelofelijke 18x vergroting.

Met de Canon 18×50 IS AW haal je onderwerpen op verre afstand gewoon naar je toe. De verrekijker is daardoor niet alleen geschikt voor vogelspotten, maar bijvoorbeeld ook het volgen van sportevenementen waar veel actie bij komt kijken. Het objectief van 50mm zorgt dat er veel licht binnenkomt, waardoor je zelfs in de schemering prima kunt waarnemen. De duurste verrekijker van deze top 5 wordt ook geleverd met een hoes te bescherming. De verrekijker is spatwaterdicht, maar niet gevuld met gas dus gevoelig voor condens.

Pluspunten
 • Zeer hoge vergrotingsfactor
 • Grote beeldhoek van 67 graden
 • Beeldstabilisatie
 • Waterdicht
Minpunten
 • Prijzig
 • Geen statiefaansluiting

De Canon 18x50 IS AW is verkrijgbaar bij:

5. Bresser Hunter 20x50 – Goedkoopste verrekijker

Bresser Hunter 20x50 verrekijker
Bekijk verrekijker

De Bresser Hunter 20×50 is de goedkoopste verrekijker in deze top 5. De verrekijker heeft een enorme zoom van 20x, maar geen beeldstabilisatie. Wil je in deze vergroting stabiele beelden bekijken, dan moet je bijna wel werken met een statief. Deze is niet meegeleverd en je hebt ook nog een statiefadapter nodig om een statief te kunnen bevestigen.

Toch verdient de Bresser Hunter 20×50 zeker een goede beoordeling, want de verrekijker heeft veel fantastische features voor slechts een paar tientjes. Naast de hoge vergrotingsfactor bevat de verrekijker een 50mm objectief, wat zorgt voor veel licht. Er zit een coating op het BAK 7 objectief, waardoor de beelden veel contrast hebben. De draaibare oogschelpen maken de verrekijker gebruiksvriendelijk en de rubberen huls beschermt het toestel tegen vallen en stoten. De verrekijker is heel geschikt voor het observeren van hemelobjecten.

Koop je voor het eerst een verrekijker of ben je op zoek naar de goedkoopste verrekijker? Dan is de Bresser Hunter 20×50 wat voor jou. De verrekijker biedt niet de állerbeste kwaliteit, maar daar is de prijs ook naar.

Pluspunten
 • Hoge vergrotingsfactor van 20x, geschikt voor astronomie
 • Makkelijk te verplaatsen
 • Lichtgewicht en robuust: kan tegen vallen en stoten
Minpunten
 • Niet gasgevuld en dus niet waterdicht
 • Je hebt een adapter nodig om te kunnen bevestigen op een statief

De Bresser Hunter 20x50 is verkrijgbaar bij:

Het beeld komt binnen via het objectief, wordt vergroot door meerdere prisma’s en jij kan het vergrote beeld waarnemen via het oculair. Goedkope lenzen zijn van mindere kwaliteit; de randjes van het beeld dat je waarneemt zijn bijvoorbeeld een stuk minder scherp. Hoewel je ogen dit voor een deel zelf compenseren, ziet de ervaren kijker direct het verschil. Verrekijkers werken vaak met cijfers: het eerste cijfer geeft de vergroting aan en het tweede cijfer het objectief in mm. Bijv 10×42: een vergroting van 10x en een objectief van 42mm. Hoe groter het objectief, hoe meer licht de verrekijker opvangt.

Waar koop je de beste verrekijkers?

Veelgestelde vragen over verrekijkers

 • Wat is de beste kleine verrekijker?

  Een kleine verrekijker is enorm handig om mee te nemen en vast te houden. De beste keuze is dan ook een minoculair die in tegenstelling tot de reguliere verrekijker slechts één lens heeft. Dit worden ook wel monokijkers genoemd. De Canon Powershoot Zoom is de beste minoculair die je op dit moment kunt kopen.

 • Wat is een goed merk verrekijker?

  Er zijn verschillende merken die verrekijkers produceren en de meest bekende zijn toch wel Canon en Nikon. Omdat deze fabrikanten en marktleiders in de fotografie markt al veel kennis van lenzen hebben, produceren zij ook kwalitatief goede verrekijkers. Daarentegen is het merk VORTEX een gevestigd merk onder de gebruikers die veel met verrekijkers werken en zij hebben ook het grootste assortiment in kwalitatief uitstekende verrekijkers.

 • Wat is het verschil tussen een goedkope en dure verrekijker?

  Er zitten een aantal significante verschillen tussen goedkope en dure verrekijkers. De prijs heeft te maken met hoe ver je met een verrekijker kunt kijken en hoe goed de diepteperceptie is. Andere zaken beïnvloeden de prijs ook. Zaken, zoals of een verrekijker waterdicht is en een nachtkijker bevat. Deze zaken drijven de prijs behoorlijk op.

 • Waarom zijn verrekijkers zo duur?

  Verrekijkers bevatten toch een bijzondere functie zodat je objecten van ver tot in het detail kunt bekijken. Denk aan het spotten van vogels. Deze in de regel kleinere dieren kun je goed bekijken terwijl ze hoog in de boom verblijven. Wat een verrekijker echt duur maakt zijn de lenzen die worden gebruikt. Lenzen zijn in de basis vrij dure producten en een verrekijker bevat meerdere lenzen om tot het beste beeld te kunnen komen.

 • Plaats een reactie