De 5 beste kolfapparaten van 2024

Ben je op zoek naar het beste kolfapparaat? Dan helpen wij je graag! Wij hebben een aantal kolfapparaten uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste kolfapparaten van 2024 zijn.

Maar voor het zover is willen we graag eerst nog niet iets vertellen over het concept van een kolfapparaat, want logischerwijs is het ene apparaat de andere niet. De belangrijkste tip die we je kunnen geven is om pas een kolfapparaat te kopen op het moment dat de melkproductie op gang is. Dan weet je ook welk apparaat je nodig hebt en welke apparaten het beste aansluiten bij jouw behoeftes.

Een kolfapparaat is natuurlijk vreselijk handig voor als je jouw kleintje borstvoeding wilt geven, maar soms is dat lastig. Bijvoorbeeld door tijdsdruk of een te lage melkproductie. Met het juiste kolfapparaat kun je jouw kindje toch met moedermelk voeden. En het is natuurlijk ideaal voor werkende moeders die in hun pauze bijvoorbeeld kunnen kolven, zodat ze op een later tijdstip hun kindje kunnen voeden.

Kolfapparaten zijn dan ook in verschillende soorten en prijsklasse verkrijgbaar en wij kunnen het ons goed voorstellen dat het dan lastig is om de juiste keuze te maken. Wat is het beste kolfapparaat? Maak je geen zorgen, want wij hebben de beste kolfapparaten voor je vergeleken.

Merk
Model
1
Medela Freestyle Flex Borstkolf Kolfapparaat Dubbele elektrisch kolf
Medela
Freestyle Flex
2
Philips Avent SCF397-11 Dubbele Elektrische borstkolf
Philips Avent
SCF397/11
3
Leuna Comfort kolfset - Extra kolfaccessoires - Elektrische Borstkolf - Dubbele Borstkolf - Oplaadbare Accu - Gemakkelijk schoonmaken - Stille kolf - Kolfapparaat - Kolf - kolven
Leuna
Comfort kolfset
4
Philips Avent SCF430/00 – Kolfapparaat Met Natural Motion-Technologie - Handkolf
Philips Avent
SCF430/00
5
Elvie Pump Enkele Elektrische Borstkolf - Draagbaar - Hands-free - Geluidsloos
Elvie
Pump

Dit zijn ze, de 5 beste kolfapparaten van 2024

1. Medela Freestyle Flex – Beste dubbele elektrische kolfapparaat

Medela Freestyle Flex Borstkolf Kolfapparaat Dubbele elektrisch kolf
Bekijk kolfapparaat

De Medela Freestyle Flex is de beste dubbele elektrische kolf apparaat dat gebruikmaakt van een gesloten systeem. Zo kan de melk niet in de slang of in de kolf terechtkomen. De borstkolf met app werkt op stroom of een accu. Het draadloos kolfapparaat weegt niet zwaar en is eenvoudig mee te nemen en op te laden via USB. Ideaal voor werkende moeders die soms een extra flesje moedermelk willen kolven.

Door de aanwezige technologie kun je met de Medela Freestyle Flex tot wel 11% meer melk afkolven terwijl je de kolfsessies eenvoudig kunt registreren met de Medela Family App. Je moet het kolfapparaat op accu hier wel aan koppelen als je hier gebruik van wenst te maken.

Pluspunten
 • Verschillende borstschilden meegeleverd
 • Tot wel 11% meer melk afkolven
 • Gesloten systeem
 • Werkt op stroom of een accu
 • Handzaam
Minpunten
 • Hoge aanschafprijs

De Medela Freestyle Flex is verkrijgbaar bij:

2. Philips Avent SCF397/11 – Beste elektrische kolfapparaat op netstroom

Philips Avent SCF397-11 Dubbele Elektrische borstkolf
Bekijk kolfapparaat

Op zoek naar het beste elektrische kolfapparaat op netstroom? Dan kom je al snel uit bij de Philips Avent SCF397/11. Deze dubbele elektrische borstkolf met Natural Motion-technologie is een uitstekende keuze als je sneller en efficiënter wilt kolven. Je hoeft je ook weinig zorgen te maken over het borstschild, want de siliconen kussens passen zich aan. Dat zorgt niet alleen voor het optimaal afkolven van moedermelk, maar ook voor maximaal comfort.

Door de stille motor kun je met de Philips Avent SCF397/11 overal discreet kolven en dat is een groot pluspunt voor bijvoorbeeld werkende moeders die in hun pauze een extra flesje willen afkolven. En door het gesloten systeem is het reinigen van de borstkolf een fluitje van een cent.

Pluspunten
 • Gesloten systeem
 • Stille motor
 • Adaptieve siliconen kussens
 • Natural Motion-technologie
Minpunten
 • Geen accu

De Philips Avent SCF397/11 is verkrijgbaar bij:

3. Leuna Comfort kolfset – Beste dubbele kolfapparaat

Leuna Comfort kolfset - Extra kolfaccessoires - Elektrische Borstkolf - Dubbele Borstkolf - Oplaadbare Accu - Gemakkelijk schoonmaken - Stille kolf - Kolfapparaat - Kolf - kolven
Bekijk kolfapparaat

Wil je snel en efficiënt afkolven? Dan is de Leuna Comfort kolfset borstkolf de beste keuze. Het is ook nog eens het beste dubbele kolfapparaat dat je momenteel kunt kopen. Door de techniek wordt de melkproductie verhoogt met tot wel 35%. En omdat je beide borsten tegelijk kunt kolven is het afkolven van moedermelk binnen no time geregeld.

De complete set wordt geleverd met 2 verschillende maten silicone borstschilden, hierdoor kun je het borstschild gebruiken wat het best bij jouw borst past. Doordat de borstschilden gemaakt zijn van hoogwaardige kwaliteit materialen zijn ze extra comfortabel en zacht. Ook is de Leune Comfort kolfset extra stil, hierdoor kun je overal in rust kolven.

Door het compact model is de borstkolf handig overal mee naartoe te nemen en met de lange batterijduur kun je gemakkelijk drie uur kolven ( op de hoogste stand 2 uur). Door de oplaadbare accu laad je de borstkolf eenvoudig weer op. Je kunt zowel dubbel als enkel kolven. Het is een zeer complete set en de set bevat ook flesjes, waar je de moedermelk makkelijk in kan bewaren. Ook passen er eventueel andere merken flesjes op de borstkolf.

Pluspunten
 • Geluidloos
 • Dubbel kolven of enkel kolven
 • Compact model
 • Comfortabel
 • Aangeraden door meerdere lactatiekundige
Minpunten
 • Heeft veel onderdelen om schoon te maken en in elkaar te zetten

De Leuna Comfort kolfset is verkrijgbaar bij:

4. Philips Avent SCF430/00 – Beste handkolf

Philips Avent SCF430/00 – Kolfapparaat Met Natural Motion-Technologie - Handkolf
Bekijk kolfapparaat

De Philips Avent SCF430/00 is de beste handkolf en zo klein dat je het product overal mee naartoe kunt nemen. Ideaal als je even op je werk en tijdens de pauze in alle stilte een flesje melk wilt afkolven. Ook dit product beschikt over de Natural Motion-technologie en dat zorgt ervoor dat je sneller kunt afkolven. En evenals bij de elektrische variant wordt de handkolf geleverd met een adaptief siliconen kussen die op vrijwel iedere tepel past.

Pluspunten
 • Handzaam product
 • Natural Motion-technologie
 • Geen lawaai
Minpunten
 • Handmatig kolven

De Philips Avent SCF430/00 is verkrijgbaar bij:

5. Elvie Pump – Beste enkele elektrische kolfapparaat

Elvie Pump Enkele Elektrische Borstkolf - Draagbaar - Hands-free - Geluidsloos
Bekijk kolfapparaat

Kolven terwijl je werkt of je huishoudelijke werkzaamheden verricht? Dat klinkt toch te mooi om waar te zijn, maar met de Elvie Pump is het mogelijk. Het is ook het beste enkele elektrische kolfapparaat met app dat er is. Je plaatst de kolf in een voedingsbh en via de app kun je een kolfsessie starten. Terwijl je aan het afkolven bent hervat je de werkzaamheden of taken waar je mee bezig bent. Het apparaat stopt automatisch als de fles vol is.

Het handsfree kolfapparaat maakt ook geen lawaai en wordt ook nog eens geleverd met twee flessen van 150 ml. De accu kun je eenvoudig opladen via USB.

Pluspunten
 • USB lader
 • Handsfree kolven
 • Inclusief twee flessen van 150ml
 • Geluidloos
Minpunten
 • Geen adaptieve siliconen kussen

De Elvie Pump is verkrijgbaar bij:

Waar moet ik op letten bij het kopen van een kolfapparaat?

Je hebt nu een goed beeld bij welke borstkolven je kunt kopen en de grote vraag is natuurlijk welk apparaat het beste bij je past. Je moet ook altijd een kolfapparaat vergelijken met andere modellen. Wil je echt volledig geluidloos en dus discreet moedermelk afkolven? Dan kies je voor een handkolf die niet op stroom of een accu werkt. Het grote voordeel van een handkolf is dat het handzame producten zijn die je makkelijk kunt meenemen en kunt opbergen.

Kolfapparaat met meer mogelijkheden en uiteenlopende functies

Gaat je voorkeur uit naar handsfree kolven en wil je je werkzaamheden of klussen tijdens het kolven kunnen uitvoeren? Ga dan voor een elektrische handsfree borstkolf die je bijvoorbeeld in een voedingsbh kunt plaatsen. Bekijk dan ook of de borstkolf te verbinden is met een app, zodat je het proces in de gaten kunt houden en het kolfapparaat op afstand kunt bedienen.

kolfapparaat voor efficiënt kolven

Wil je snel en efficiënt kolven? Dan is het advies om een dubbele en elektrische kolfapparaat aan te schaffen. Met dit apparaat kun je beiden borsten tegelijk kolven en dus ook veel tijd besparen. De keerzijde van de medaille is dat deze apparaten meer geluid maken en in de regel ook iets duurder zijn.

Handige oplossing voor de moedermelk

De meeste kolfapparaten worden met flessen geleverd, maar soms is dat niet praktisch. Want waar laat je die gevulde flessen na het kolven? Kijk dan ook eens goed naar de bewaarzakjes voor afgekolfde borstvoeding. Deze nemen weinig ruimte in beslag, maar hebben voldoende capaciteit om genoeg moedermelk vast te houden. Je kunt ze eenvoudig vervoeren en bijvoorbeeld bewaren in een koelkast of vrieskist.

Ben je van plan om een kolfapparaat te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over kolfapparaten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over kolfapparaten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een kolfapparaat en vind je dat jouw kolfapparaat getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw kolfapparaat makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over kolfapparaten

 • Welk kolfapparaat heb ik nodig?

  Het kolfapparaat dat je nodig hebt is afhankelijk van waar je voorkeuren naar uitgaan. De verschillen zitten bijvoorbeeld in of je enkelvoudig of dubbelvoudig wilt kolven, gebruik wilt maken van een elektrische borstkolf of dat je voorkeur uitgaat naar een handsfree kolfapparaat. Waar je wel op moet letten is dat de borstschilden passen!

 • Hoe werkt een kolfapparaat?

  Een kolfapparaat geeft trillingen, zodat de melkproductie op gang komt. Het simuleert als het ware het zuigen van een baby. De melk die wordt geproduceerd wordt opgevangen in een meegeleverde fles. Op die wijze kun je op een later tijdstip je kindje voeden met moedermelk.

 • Hoe moet je een kolfapparaat schoonmaken?

  Een aantal kolfapparaten hebben een gesloten systeem en dat houdt in dat de moedermelk niet in de slangen of de kolf terechtkomt. Je kunt deze dus afwassen of goed afspoelen. Een aantal kolfapparaten en diens toebehoren kun je ook in de vaatwasser stoppen als je dat wilt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie