De 5 beste waterontharders van 2024

Bij een waterontharder kopen zijn er verschillende zaken waar je graag aandacht aan zal willen besteden. Zo zal je zeker rekening willen houden met het soort waterontharder, maar speelt ook de capaciteit bijvoorbeeld een zeer belangrijke rol. De beste waterontharder is in ieder geval altijd perfect afgestemd op jouw situatie. Stel jij je ook de vraag “wat is de beste waterontharder?” en zou je daar graag op een efficiënte manier een antwoord op willen krijgen? Dat kan! Wij stellen op deze pagina alvast graag de vijf beste waterontharders van 2024 aan je voor!

Merk
Model
1
Waterontharder Calconditioner CC2500 – Elektronisch - geen magneet
Calconditioner
CC2500
2
Aqmos R2D2-32 - Waterontharder
Aqmos
R2D2-32
3
CalConditioner CC750 Waterontharder
Calconditioner
CC750
4
Alpine - Waterontharder
New generation
ECH 15 S
5
AlpinPro® Waterontharder Black Edition Uni-Pro
AlpinPro
Black Edition Uni-Pro

Dit zijn ze, de 5 beste waterontharders van 2024

1. Calconditioner CC2500 – Beste professionele waterontharder voor meerdere personen

Waterontharder Calconditioner CC2500 – Elektronisch - geen magneet
Bekijk waterontharder

De Calconditioner CC2500 is een waterontharder welke specifiek is ontworpen voor meerdere mensen, hij is namelijk te gebruiken in huishoudens of bedrijven met  ongeveer11 personen. Voor deze professionele waterontharder geldt dat ze afrekent met alle vormen van aanslag evenals corrosie welke zich bevindt in waterleidingen evenals apparatuur. Dit betekent concreet dat ze op een overtuigende, efficiënte en bovendien ook milieuvriendelijke manier de strijd aanbindt met zaken zoals biofilm en kalkaanslag.

Door gebruik te maken van deze professionele waterontharder zorg je ervoor dat kalkaanslag niet langer een gesel kan vormen. Kalkaanslag van 2,5 millimeter is reeds voldoende om bijvoorbeeld een rendementsverlies te veroorzaken van 25 procent bij verwarmingselementen en warmtewisselaars. Dit zal je al snel merken aan de energiefactuur. Wat dit betreft zal je dan ook kunnen vaststellen dat gebruikmaken van de Calconditioner CC2500 een absolute aanrader is die je op termijn ook een mooi bedrag kan uitsparen.

Kenmerken van de Calconditioner CC2500

Onderhoud
Prijs
Werking
Pluspunten
 • Rekent af met alle vormen van corrosie en aanslag
 • Kalkaanslag verdwijnt, maar gezonde mineralen blijven in het water
 • Een echt Nederlands product
 • Geen onderhoud
Minpunten
 • Geen

De Calconditioner CC2500 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor waterleidingen van
Koper, Kunststof, RVS
Materiaal behuizing
ABS
Type waterontharder
Elektronisch

2. Aqmos R2D2-32 – Beste waterontharder voor een huishouden tot 5 personen

Aqmos R2D2-32 - Waterontharder
Bekijk waterontharder

De Aqmos R2D2-32 is een waterontharder die gebruik maakt van de zogenaamde BNT 1650 besturing. Ze is geschikt voor huishoudens tot 5 personen en beschikt over de mogelijkheid om tot 3200 liter aan water te verzachten per regeneratiecyclus. Dit gebeurt bij een waterkwaliteit van 10 °dH. Deze waterontharder werkt op basis van het ionenwisselingsproces. Hierdoor kan mogelijke kalkaanslag op een efficiënte manier worden verwijderd. Het uiteindelijke eindresultaat is dan ook altijd zacht water. Het instellen van de regeneratiecyclus gebeurt bovendien in de praktijk op een zeer gebruiksvriendelijke manier. Dit kan namelijk gebeuren door middel van de ingebouwde watermeter. Wanneer blijkt dat dit minder vaak is dan één keer in de tien dagen zal de waterontharder automatisch beginnen met regenereren om 02h00 in de nacht.

Kenmerken van de Aqmos R2D2-32

Onderhoud
Prijs
Werking
Pluspunten
 • Verzacht tot 3200 liter aan water per regeneratiecyclus
 • Efficiënte verwijdering van kalkaanslag
 • Regeneratiecyclus instellen is mogelijk op een zeer gebruiksvriendelijke manier
 • Automatische activatie bij niet gebruik gedurende tien dagen
Minpunten
 • Niet geschikt voor grotere huishoudens
 • Aansluitset niet standaard inbegrepen

De Aqmos R2D2-32 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor waterleidingen van
Koper, Kunststof, RVS
Materiaal behuizing
Kunststof
Type waterontharder
Zoutreservoir

3. Calconditioner CC750 – Beste elektronische waterontharder voor appartement, camper en caravan

CalConditioner CC750 Waterontharder
Bekijk waterontharder

De Calconditioner CC750 is een elektronische waterontharder die kan worden ingezet binnen eenpersoonshuishoudens. Bovendien komt ze ook perfect tot haar recht in een appartement en / of een caravan. De waterontharder kan worden gebruikt om kalkaanslag te bestrijden in warmwaterapparaten. Dit zoals met name in een wasmachine, een afwasmachine evenals koffiezetapparaten. Deze ontharder staat erom bekend de beste prestaties te leveren bij waterleidingen die beschikken over een doorsnede van 8 tot 18 mm.

Voor de Calconditioner CC750 geldt dat deze over de mogelijkheid beschikt om tot 750 liter water per uur te bewerken. Dat komt overeen met een mooie 12,5 liter per minuut. Voor een gewone, volledig open gedraaide kraan geldt dat deze in de praktijk gemiddeld ongeveer 10 liter water per minuut levert. Het plaatsen van deze Calconditioner CC750 is tot slot vrij eenvoudig mogelijk. Je dient hiervoor dan ook eigenlijk geen professionele installateur in te schakelen. Voor deze waterontharder geldt dat ze op en dus niet in de leiding wordt gemonteerd. Er dienen dus geen leidingen onderbroken te worden en het water moet niet worden afgesloten.

Kenmerken van de Calconditioner CC750

Onderhoud
Prijs
Werking
Pluspunten
 • Kan ook worden gebruikt in bijvoorbeeld een camper of een caravan
 • Werkt tot 750 liter water per uur (12,5 liter water per minuut)
 • Er hoevengeen leidingen onderbroken te worden door de montage op de leiding
 • Plaatsing kan eenvoudig zelf gebeuren
Minpunten
 • Uitsluitend geschikt voor eenpersoonshuishoudens

De Calconditioner CC750 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor waterleidingen van
Koper, Kunststof, RVS
Materiaal behuizing
Kunststof
Type waterontharder
Elektronisch

4. New generation ECH 15 S – Beste magnetische waterontharder

Alpine - Waterontharder
Bekijk waterontharder

De New Generation ECH 15 S wordt door experten bestempeld als één van de beste magnetische waterontharders op de markt. Na het monteren van deze waterontharder zijn de voordelen meteen merkbaar. Na het wassen zal de huid bijvoorbeeld merkelijk zachter aanvoelen. Daarnaast smaakt het drinkwater veel beter en blijft ook de douchecabine stralend schoon. Het ontkalken van je apparatuur wordt op deze manier overbodig gemaakt.

Dit spaart je niet alleen veel geld aan ontkalkingsmiddelen uit, daarnaast hoef je ook niet veel tijd meer te besteden aan het ontkalken van je douchecabine. Door gebruik te maken van deze New Generation ECH 15 S sla je eigenlijk twee vliegen in één klap. In eerste instantie gaat deze waterontharder namelijk niet alleen de strijd aan met bestaande kalkaanslag. Daarnaast voorkomt ze ook nieuwe aanslag. Wist je dat je op deze manier ook zomaar even tot 50 procent minder waspoeder kan gebruiken? In ieder geval, wanneer je graag de beste magnetische waterontharder wenst te kopen kan dit exemplaar zomaar voor jou een prima keuze zijn.

Kenmerken van de New generation ECH 15 S

Onderhoud
Prijs
Werking
Pluspunten
 • Module-opstelling binnen slechts vijf minuten eenvoudig te plaatsen
 • Voorkomt huidirritatie na het douchen
 • Verwijdert ook oude kalkaanslag
Minpunten
 • Niet de goedkoopste optie

De New generation ECH 15 S is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor waterleidingen van
Kunststof
Materiaal behuizing
Kunststof
Type waterontharder
Magnetisch

5. AlpinPro Black Edition Uni-Pro – Beste waterontharder voor alle waterleidingen

AlpinPro® Waterontharder Black Edition Uni-Pro
Bekijk waterontharder

De AlpinPro Black Edition Uni-Pro is een waterontharder die zich uitstekend leent voor alle leidingen tussen 10 en 42 mm. Ze wordt door veel experten bestempeld als één van de beste en tevens ook goedkoopste waterontharders op de markt. Bovendien geldt voor deze waterontharder dat ze kan worden geplaatst op nagenoeg alle leidingen. Door deze waterontharder te kopen kies je voor een exemplaar dat niet alleen krachtig en voordelig is, maar bovendien ook nog eens werkt zonder stroom of zout. Dit zorgt ervoor dat ze geheel onderhoudsvrij is.

Voor deze AlpinPro Black Edition Uni-Pro geldt dat deze de zogenaamde kristalstructuur in het water aanpast. Dit zorgt ervoor dat de kalkdeeltjes opgelijst blijven en niet langer de mogelijkheid hebben om zich aan te hechten. Dit bovendien zonder dat er daarbij sprake is van milieuvervuilende reststoffen. Het feit dat deze waterontharder gebruikt kan worden bij leidingen van 10 tot en met 42 mm heeft als gevolg dat deze niet alleen geschikt is voor implementatie in particuliere woningen. Ze valt dan ook zonder probleem te gebruiken in bedrijven. Wil jij ook graag de strijd aanbinden met kalkaanslag en ben je daarvoor op zoek naar een waterontharder die kan worden gebruikt bij alle leidingen? Dan kan de keuze voor de AlpinPro Black Edition Uni-Pro al snel zijn gemaakt.

Kenmerken van de AlpinPro Black Edition Uni-Pro

Onderhoud
Prijs
Werking
Pluspunten
 • Te gebruiken in particuliere woningen en bedrijven
 • Kan op nagenoeg alle waterleidingen
 • Onderhoudsvrij
 • Geen milieuvervuilende reststoffen
Minpunten
 • Geen

De AlpinPro Black Edition Uni-Pro is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor waterleidingen van
Koper, Kunststof, RVS
Materiaal behuizing
Kunststof
Type waterontharder
Magnetisch

Wat kost een waterontharder?

De kosten die je moet betalen voor een waterontharder worden voornamelijk bepaald door de capaciteit waarover ze beschikt. Daarbij kijken we in het bijzonder naar de grootte van het zoutvat. Is er sprake van een waterontharder zonder zoutvat? Dan bedragen de kosten daarvoor gemiddeld zo’n 200 à 250 euro. Bij een gemiddeld zoutvat is er sprake van een gemiddelde aankoopprijs van ongeveer 750 euro en voor een exemplaar met een groot zoutvat zit je al snel aan een bedrag van zo’n 950 à 1000 euro. Je dient er rekening mee te houden dat je voor het monteren van bepaalde waterontharders ook nog eens een beroep moet doen op een specialist. De installatiekosten bedragen gemiddeld tussen de 200 en 300 euro. Voor bepaalde (compacte) waterontharders geldt evenwel dat je ze eenvoudig zelf kan plaatsen. Hierdoor kan je de montagekosten uiteraard uitsparen.

Hoe werkt een waterontharder?

De werking van een waterontharder is in de praktijk sterk afhankelijk van het soort apparaat waarvoor je kiest. We maken wat dit betreft namelijk een onderscheid tussen:

 • Waterontharders op basis van ionenuitwisseling;
 • Waterontharders op basis van omgekeerde osmose;
 • Waterontharders via elektromagnetisme;

In het merendeel van de gevallen wordt er gekozen voor een waterontharder welke werkt volgens het principe van ionenuitwisseling. Deze komen niet alleen het vaakst voor op de markt, ze worden globaal gezien ook bestempeld als het meest efficiënt. Bij dergelijke apparaten wordt er gebruik gemaakt van een cilinder met harskorrels waarin calcium- evenals magnesiumionen in het water worden uitgewisseld voor natriumionen. Dit betekent dat er daadwerkelijk een ontkalking van het water plaatsvindt door middel van de harskorrels. Waterontharders die werken op basis van omgekeerde osmose staan erom bekend niet alleen meer onderhoud te vereisen, daarnaast produceren ze ook kleinere hoeveelheden zacht wachter.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een waterontharder?

Bij een waterontharder kopen zijn er best een aantal factoren waar je rekening mee zal willen houden. Eerder op deze pagina hebben we reeds aangegeven dat een waterontharder die werkt op basis van zogenaamde ionenuitwisseling wellicht de interessantste keuze is. Zelfs voor deze apparaten geldt echter dat ze verkrijgbaar zijn in verschillende uitvoeringen. Wil je graag ontdekken waar verder nog rekening mee te houden bij een waterontharder kopen? Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten hieronder alvast even voor je op een rijtje gezet.

1. De capaciteit waar de waterontharder over beschikt

De capaciteit van de waterontharder is een eerste belangrijk punt om bij stil te blijven staan. Om de vereiste capaciteit te kunnen bepalen kan je een blik werpen op het waterverbruik van het voorbije jaar in je woning. Is het moeilijk om dat verbruik te bepalen? Geen behoeften. Op de verpakking van een waterontharder wordt doorgaans altijd aangegeven voor welke huishoudens ze geschikt is.

2. Exemplaar met enkele cilinder of duplex systeem?

Kies je voor een waterontharder met een enkele cilinder of een duplex systeem? In het laatste geval is er sprake van twee harscilinders. In principe is deze optie uitsluitend interessant wanneer je continue over onthard water wil kunnen beschikken. Ondanks het feit dat deze systemen nog altijd duurder zijn in vergelijking met de exemplaren met één cilinder worden ze wel steeds voordeliger.

3. Besteed aandacht aan het zoutverbruik

Voor een waterverzachter geldt dat ze 24 uur per dag functioneert. Hierbij wordt er constant een bepaalde hoeveelheid stroom en zout verbruikt. Des te zuiniger het apparaat functioneert, des te meer er kan worden bespaard op vlak van zowel stroom als zout. Ook dit kan zeker een belangrijk aandachtspunt zijn bij een nieuwe waterontharder kopen.

Veelgestelde vragen over waterontharders

 • Wat is beter waterontharder met of zonder zout?

  Een waterontharder met zout is beter, want deze waterontharder verandert de samenstelling van het water. Waardoor bijvoorbeeld kalk minder kans maakt om zich af te zetten. Bij waterontharders zonder zout verandert de samenstelling van het water niet en het is ook bewezen dat deze minder effectief zijn dan waterontharders met zout.

 • Hoe kies ik een waterontharder?

  Een waterontharder wordt gekozen op basis van het formaat van het toestel en ook op basis van een prijs. De keuze kan ook afhangen van het feit of je de waterontharder zelf wilt plaatsen of dat je dit door een installateur wilt laten doen. Ook de soorten leidingen spelen een rol bij voor welke waterontharder je kiest.

 • Welke merken waterontharders zijn er?

  Er zijn tig merken die waterontharders aanbieden en de meestbekende merken zijn Pentair Fleck, Culligan, Bayard, Tubilite, Delta en Ecowater. De keuze voor het merk is afhankelijk van welke soorten waterontharders ze aanbieden en of deze geschikt zijn in jouw situatie. En uiteraard speelt ook de prijs een belangrijke rol in de keuze voor een bepaald merk waterontharders.

 • Wat kost een water ontharder?

  De prijs van een waterontharder is afhankelijk van of je kiest voor een mechanische of een elektronische waterontharder. Een mechanische waterontharder is goedkoper in de aanschaf, maar heeft meer onderhoud nodig. Op termijn is een elektronische waterontharder dus goedkoper. De prijs is ook afhankelijk van de grootte van het huishouden. Een huishouden tot 3 personen hebben een minder sterke waterontharder nodig dan grotere huishoudens. De gemiddelde prijs van een waterontharder ligt tussen de € 750,- en € 1000,-.

Zo hebben we de waterontharders in dit artikel getest.

Tijdens het testen van de waterontharders hebben wij op een aantal punten extra gelet. We hebben natuurlijk de waterhardheid gemeten voordat we de waterontharder hadden geïnstalleerd en toen we de waterontharder in gebruik hadden. Hierbij hebben we gekeken of de waterontharder de waterhardheid voldoende verlaagt. Ook hebben wij gekeken of de waterontharder veel onderhoud nodig heeft. Er zijn waterontharders die helemaal geen onderhoud nodig hebben. Maar sommige waterontharders hebben wel onderhoud nodig zoals het bijvullen van het zout. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de algemene waterkwaliteit om er zeker van te zijn dat de waterontharder geen negatieve invloed heeft op andere aspecten van het water, zoals smaak of geur. Als laatste puntje hebben we ook nog gekeken naar de prijs van de waterontharder.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie