De 5 beste webcams van 2023

Na de periode van corona zijn veel mensen thuis gaan werken en is de webcam alleen maar populairder geworden. Voor het voeren van overleg worden webcams gebruikt, maar ook om meer contact te hebben met familie en vrienden die niet op bezoek kunnen komen.

Wat is een webcam en wat is de beste webcam?

De eerste webcam is in 1991 op de markt gekomen en er is veel veranderd sinds die tijd. Als we het hebben over een webcam dan spreken we eigenlijk over een kleine videocamera als invoerapparaat waarmee we beelden over het internet live verzenden. Er zijn webcams die in je laptop geïntegreerd zitten, bovenaan je beeldscherm maar je kunt een losse webcam daar ook vastklemmen. Programma’s zoals Windows Live Messenger, Skype en Teams werken met de webcams waardoor de andere kant de beelden kan ontvangen. Je kunt ervoor kiezen om ook het geluid mee te verzenden of niet. Ongeveer 30 beelden per seconden worden door een webcam verwerkt en daarom zijn het minicameraatjes.

Naast de webcam heb je ook livecams waarmee je live beeld van bijvoorbeeld je kind op een babyfoon kan bekijken of die gericht zijn op natuurmomenten zoals een vulkaan of vogelnesten. In de laatste jaren is de livecam populairder geworden om processen van bepaalde natuurfenomenen in kaart te brengen. Zo is in 2007 een stuk kaas bestudeerd via een livecam om het rijpingsproces te onderzoeken en het project loopt nog steeds.

Als je een webcam aangesloten hebt op je laptop kun je via de privacy instellingen of via een losse schakelaar op je laptop de camera in- en uitschakelen. Als de webcam uitgeschakeld staat kunnen programma’s niet automatisch gebruik maken van de camera omdat hij ‘offline is’. Als hij wel ingeschakeld staat kan het zijn dat je ongemerkt bijvoorbeeld een camera hebt draaien. Dit is een veelgehoord verhaal bij gehackte laptops waarbij een vreemde mee kon kijken omdat de camera niet handmatig uitgeschakeld was.

Dit zijn ze, de 5 beste webcams van 2023

1. Logitech BRIO - 4K Business Edition – Beste 4K webcam met windows Hello

Logitech BRIO - 4K Business Edition - HDR - 60 FPS - Windows & Mac
Bekijk webcam

Logitech heeft met de BRIO – 4K Business Edition de beste 4K webcam met Windows Hello. De 4K resolutie zorgt ervoor dat je haarscherpe beelden overbrengt en dat hij uitermate geschikt is voor professioneel gebruik. Je kunt de hoek van de lens aanpassen tussen een smalle achtergrond op 65 graden of op een bredere achtergrond met een 90 graden. Ook heb je de mogelijkheid om in te zoomen met de camera.

De Logitech BRIO heeft een High Dynamic Range (HDR) en RightLight waardoor er geen sprake meer is van onder- of overbelichting.

Pluspunten
 • Optimale belichting door de geïntegreerde technologie
 • Er zit een kapje op voor de privacy
 • Geweldig scherpe beelden met de 4K-resolutie
Minpunten
 • Alleen een USB 3.0 aansluiting mogelijk op deze webcam

De Logitech BRIO - 4K Business Edition is verkrijgbaar bij:

2. Logitech C920 – Beste prijs/kwaliteit webcam

Logitech C920 - HD Pro Webcam - Full HD 1080p - Twee microfoons
Bekijk webcam

De beste prijs/kwaliteit webcam van dit moment is de C920 van Logitech. Deze Full HD webcam heeft twee microfoons voor optimaal geluid en met zijn premium autofocus zorgt hij voor altijd scherp beeld. Eigenlijk werkt deze webcam met alle systemen samen van Windows, tot MacOS, Android en zelfs je Xbox.

Met de hoogwaardige Full HD kwaliteit van deze webcam van Logitech kun je niet alleen livebeelden versturen, maar ze ook opnemen. De H.264-technology zorgt ervoor dat de bestandsgrootte gecomprimeerd wordt en op die manier de overdracht sneller en dus vloeiender is.

Pluspunten
 • Superscherpe videogesprekken en opnames met de Full HD kwaliteit
 • Twee microfoons voor stereogeluid
 • Autofocus zorgt voor continue focus
Minpunten
 • Geen tripod inbegrepen bij deze webcam

De Logitech C920 is verkrijgbaar bij:

3. Trust Iris – Beste webcam voor video vergaderingen op afstand

Trust Iris 4K Ultra HD - Conference Camera -
Bekijk webcam

De beste webcam voor video vergaderingen op afstand is de Iris van het merk Trust. Deze webcam 4K Ultra HD is de oplossing voor vergaderingen op afstand. De geïntegreerde microfoon heeft zelfs tot 5 meter bereik en je kunt elektrisch de lens instellen. Je houdt met deze webcam van Trust een professionele vergadering met een geweldige 4K Ultra HD resolutie en een microfoon die het geluid goed overbrengt. De webcam heeft een plug & play installatie waardoor je snel van start kan.
De kijkhoek van de camera is 120 graden breed, waardoor je ook op een grotere afstand kunt zitten of met grotere groepen een vergadering kan voeren. De groothoeklens zorgt er namelijk voor dat een kleine vergaderruimte eruitziet als een conferentieruimte en geeft zo de professionele feeling voor jou én voor de andere kant van de lijn.

Pluspunten
 • De groothoeklens zorgt voor meer mogelijkheden voor de ruimte en het aantal deelnemende mensen in de ruimte die in beeld zijn
 • De microfoon reikt tot 5 meter, waardoor ook het geluid vanaf een afstand goed overgebracht word
 • De 4K Ultra HD resolutie zorgt voor haarscherp beeld
Minpunten
 • Het is geen compacte webcam, maar is vrij breed. Als je hem ergens op monteert, zoals op een laptop, moet je hier wel rekening mee houden.

De Trust Iris is verkrijgbaar bij:

4. Logitech C270 – Beste goedkope webcam

Logitech C270 - 720p HD Webcam - 3MP
Bekijk webcam

De C270 van Logitech is de beste goedkope webcam van dit moment. Deze goedkope en compacte webcam heeft een ingebouwde microfoon en is HD-ready met zijn 3 megapixel camera. Hij is te vergelijken met de meeste ingebouwde camera’s van laptops en tablets. Je kunt deze webcam van Logitech gebruiken met de bekende programma’s voor videocalls en door de Logitech RightLight 2 technologie zorgt hij er voor dat onderbelichting wordt gecompenseerd.

Pluspunten
 • Deze webcam is goedkoop en compact, hierdoor kun je hem overal gebruiken en mee naar toe nemen
 • De Logitech RightLight 2 technology zorgt ervoor dat er geen onderbelichting plaats kan vinden
Minpunten
 • De kwaliteit van de camera is gemiddeld, waardoor hij minder geschikt is voor professionele videocalls

De Logitech C270 is verkrijgbaar bij:

5. Razer Kiyo – Beste streaming camera

Razer Kiyo - Full HD - Streaming Camera Webcam met ringlamp
Bekijk webcam

De beste streaming camera is de Kiyo van het merk Razer. Deze webcam met ringlamp zorgt dat je mooie beelden kan streamen bijvoorbeeld tijdens het gamen en dat de verlichting ook goed is door de geïntegreerde ringlight. Je kunt zowel de camera handmatig als automatisch focussen en met zijn HD resolutie maakt hij prachtige scherpe beelden.

Pluspunten
 • Je kunt schakelen tussen handmatige of autofocus.
 • De ringlamp zorgt voor perfecte belichting tijdens het streamen
Minpunten
 • Geen USB-C adapter meegeleverd

De Razer Kiyo is verkrijgbaar bij:

Een groot aantal van de moderne apparaten zoals laptops en tablets, worden geleverd met een geïntegreerde webcam. Toch kan het wenselijk zijn om een losse webcam aan te schaffen voor bijvoorbeeld een andere beeldhoek of een betere beeldkwaliteit. Eigenlijk is een webcam niets anders dan een kleine digitale camera waarmee je video’s kunt opnemen en direct via internet kunt versturen. Een webcam bestaat uit een lens, een beeldsensor en de elektronische schakeling om ervoor te zorgen dat hij deze functies goed koppelt. Het enige verschil met een digitale camera is de software waarmee hij werkt.

Waar worden webcams voor gebruikt?

De meeste toepassingen van webcams is het gebruik van videogesprekken in programma’s zoals Skype, Teams en Google meetings. Steeds vaker wordt dit type camera ook gebruikt voor het opnemen van professionele video’s, bewakingscamera’s en voor het uitzenden van live video’s. Niet alleen voor thuis gebruik zijn de webcams populair maar ook op andere gebieden wordt de webcam steeds vaker gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan wetenschappelijke onderzoeken, zoals neuromarketing, cognitieve psychologie en astronomie. De flexibiliteit die webcams bieden met kwaliteit en functies maakt dat ze verkozen worden boven de geïntegreerde webcamera’s.

Webcams met Windows Hello

Gezichtsherkenning is tegenwoordig op elke smartphone een standaard feature. Met een webcam die Windows Hello ondersteund kun je ook met je webcam je Windows laptop of PC ontgrendelen. Deze webcams zijn uitgerust met extra sensoren waarmee biometrische data uitgelezen kan worden. Hierdoor wordt je laptop of desktop PC automatisch ontgrendeld zodra jij voor de camera verschijnt.

Waarop moet je letten als je een webcam gaat kopen?

Er zijn een aantal onderwerpen waar je op moet letten voor je een webcam gaat aanschaffen. Hieronder vindt je de belangrijkste punten.
De eerste vraag is waarvoor ga je de webcam gebruiken. Wil je kwalitatief supermooie beelden omdat je professioneel aan de slag gaat of is het alleen om je familie af en toe te bellen en heb je voldoende aan een Full HD resolutie? Deze vraagt hangt samen met het uiterlijk van de webcam die niet per se voor de andere kant belangrijk is, maar wel voor het stylen van bijvoorbeeld je eigen kantoor of gameroom.

De tweede vraag is wat voor type lens is geschikt voor je gebruik. Heb je voldoende aan een kleine hoek, wil je een grote hoek met een groothoeklens of wil je misschien zelfs een lens die je aan kan passen op elk moment? Afhankelijk van de toepassing kun je hier dus ook verschillende keuzes in maken. Veel webcamera’s hebben tegenwoordig autofocus, maar niet allemaal. Je kunt de webcams altijd handmatig scherpstellen, maar dit is niet altijd praktisch bijvoorbeeld als je aan het gamen bent. Je hebt daar dan geen tijd voor. Kies in dat geval voor een autofocus en ook voor professioneel gebruik is de autofocus aan te raden.

Tot slot is de compatibiliteit belangrijk: werkt hij samen met het apparaat of apparaten waarop je de webcam wilt gaan gebruiken? Kijk of het besturingssysteem compatible is en je voldoende geheugen hebt op je apparaat om de camera te kunnen laten functioneren.

Veelgestelde vragen over webcams

 • Wat is de beste webcam?

  De beste webcam is afhankelijk van jouw budget, hetgeen je hem voor wilt gebruiken en de features die je erop wilt hebben. Er is voor elk soort gebruik een camera die geschikt is en aan jouw wensen voldoet.

 • Welke webcam voor thuiswerken?

  De beste webcam voor thuis werken geeft voldoende kwaliteit beelden, met een minimum van Full HD kwaliteit en zorgt ervoor dat er geen onder- of overbelichting plaats kan vinden.

 • Welke webcam voor teams?

  Teams wordt gebruikt voor professionele teamvergadering en overleggen, daarom is het verstandig om een webcam aan te schaffen die een goede beeldkwaliteit levert en zorgt dat er geen over- of onderbelichting plaats kan vinden.

 • Wat is autofocus op een webcam?

  Autofocus staat voor de technologie in een webcam die zorgt voor het automatisch scherp stellen van het beeld op het onderwerp zodat je helder en scherp beeld uitzend.

 • Plaats een reactie