De 5 beste DAC’s van 2024

Ben je op zoek naar de beste DAC? Dat kan een hele uitdaging zijn. Wij helpen je graag! Wij hebben voor jullie een aantal DAC’s uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste DAC’s van 2024 zijn.

Als je van een goed geluid kan genieten is een DAC haast onmisbaar. Met een DAC kun je een digitaal signaal omzetten, ook wel converten genoemd, naar een analoog signaal. Op die manier kun je van de maximale geluidskwaliteit genieten. Ondanks dat je een digitaal bestand afspeelt. De meeste apparaten hebben een ingebouwde DAC, maar een losse DAC geniet de voorkeur van echte audiofielen.

In ons artikel vertellen we niet alleen meer over DAC’s die verkrijgbaar zijn en waar je op moet letten als je er een wil bestellen. Zodat je direct de DAC kunt vergelijken en een goede beslissing kunt nemen. We willen je ook adviseren om altijd voor je aanschaf een DAC review te lezen. In een review kun je lezen hoeveel plezier andere gebruikers hebben van de door hen aangeschafte DAC.

Merk
Model
1
Cambridge Audio DacMagic 100
Cambridge Audio
DacMagic 100
2
Audioquest DragonFly Black - USB Hoofdtelefoonversterker - USB DAC
Audioquest
DragonFly Black
3
Marmitek Audio Adapter - Connect DA21 - Audio Converter Digitaal naar Analoog stereo audio
Marmitek
Audio Adapter - Connect DA21
4
Pro-Ject Pre Box S2 Digital
Pro-Ject
Pre Box S2 Digital
5
CYP AU-D2 - 2 Weg converter coaxiaal audio
CYP
AU-D2 - 2

Dit zijn ze, de 5 beste DAC’s van 2024

1. Cambridge Audio DacMagic 100 – Beste DAC voor hifi-geluid

Cambridge Audio DacMagic 100
Bekijk DAC

De Cambridge Audio DacMagic 100 is de beste DAC voor hifi-geluid die je op dit moment kunt bestellen. Het is een converter die is ontworpen om de geluidskwaliteit van digitale audiobronnen te verbeteren. Het is een compact en betaalbaar apparaat dat vooral populair is onder de audiofielen.

De DAC neemt digitale audiosignalen, zoals die van een cd-speler, computer of mediaspeler, en converteert ze naar analoge signalen die kunnen worden afgespeeld door een versterker of luidspreker systeem. Hierdoor kun je genieten van een betere geluidskwaliteit en meer detail in de muziekweergave. Het apparaat maakt gebruik van een hoogwaardige Wolfson Digital-to-Analog Converter (DAC) chip, die bekend staat om zijn audiokwaliteit en nauwkeurige signaalverwerking. Dit zorgt voor een gedetailleerde en dynamische weergave van digitale audio.

De DacMagic 100 heeft de mogelijkheid om audiosignalen te upscalen naar een hogere resolutie van 24-bit/192kHz. Dit proces kan helpen bij het verminderen van digitale vervormingen en het verbeteren van de algehele geluidskwaliteit. Het product heeft verschillende digitale ingangen, waaronder coaxiale en optische ingangen. Hierdoor kun je verschillende digitale audiobronnen aansluiten, zoals cd-spelers, tv’s, mediaspelers en laptops/PC’s. Er is ook een USB-ingang aanwezig.

Het apparaat heeft zowel gebalanceerde XLR- als ongebalanceerde RCA-uitgangen. Hierdoor kun je het apparaat aansluiten op verschillende versterkers of luidsprekersystemen, afhankelijk van jouw voorkeur en setting.

Pluspunten
 • Wolfson Digital-to-Analog Converter (DAC) chip
 • Upscalen naar een hogere resolutie van 24bit/192 kH
 • Coaxiale en optische aansluitingen
 • XLR- en RCA-uitgangen
 • Robuust design
Minpunten
 • Geen afstandsbediening

De Cambridge Audio DacMagic 100 is verkrijgbaar bij:

2. Audioquest DragonFly Black – Beste USB DAC

Audioquest DragonFly Black - USB Hoofdtelefoonversterker - USB DAC
Bekijk DAC

De beste USB DAC die je op dit moment kunt kopen is de DragonFly Black van het merk Audioquest. De DAC  is compact van formaat en gemakkelijk mee te nemen. Je kunt ‘m eenvoudig in je zak stoppen of in je laptoptas meenemen, waardoor je ‘m gemakkelijk overal naartoe kunt meenemen. Naast een hoogkwalitatieve DAC is het apparaat ook te gebruiken als hoofdtelefoonversterker.

De Audioquest DragonFly Black fungeert als een externe DAC, wat betekent dat het digitale audiosignalen converteert naar analoge signalen die geschikt zijn voor het aansluiten op een versterker of hoofdtelefoon. Hierdoor kun je genieten van een betere geluidskwaliteit en een nauwkeurigere weergave van je digitale muziek. Het apparaat maakt gebruik van een USB-verbinding om verbinding te maken met een laptop, PC of mobiel apparaat, zoals een smartphone. Het is eenvoudig aan te sluiten via de USB-poort en vereist geen extra voeding, aangezien het zijn stroom krijgt via de USB-poort.

De DragonFly Black is compatibel met zowel Windows als macOS, evenals met geselecteerde mobiele apparaten met USB-OTG ondersteuning. Hierdoor kun je het gemakkelijk integreren in je bestaande audio systemen. Het product heeft ook een geïntegreerde hoofdtelefoonversterker, waardoor je jouw favoriete hoofdtelefoon rechtstreeks kunt aansluiten. De versterker biedt voldoende vermogen om hoofdtelefoons aan te sturen en levert een helder en dynamisch geluid.

Pluspunten
 • DAC en hoofdtelefoonversterker in 1
 • Hoogkwalitatieve audio
 • Meerdere aansluitingen
 • Compatibel met Windows en macOS
 • Gebruiksvriendelijk
Minpunten
 • Ondersteunt geen USB-C

De Audioquest DragonFly Black is verkrijgbaar bij:

3. Marmitek Audio Adapter - Connect DA21 – Beste goedkope DAC

Marmitek Audio Adapter - Connect DA21 - Audio Converter Digitaal naar Analoog stereo audio
Bekijk DAC

De beste goedkope DAC is op dit moment de Audio Adapter – Connect DA21 van het merk Marmitek. Marmitek staat bekend om hoogkwalitatieve oplossingen voor beelds- en geluidsoverdracht en in de regel voor zeer aantrekkelijke prijzen.

De Marmitek Audio Adapter – Connect DA21 is een digitale converter, die is ontworpen om digitale audio-ingangen om te zetten naar analoge audio-uitgangen. Het biedt een oplossing voor het aansluiten van digitale audiobronnen, zoals televisies, Blu-ray Disc-spelers of spelcomputers, op oudere apparatuur die alleen analoge ingangen heeft.

De Connect DA21 is voorzien van digitale ingangen, zoals optisch en coaxiaal, die digitale audiosignalen kunnen ontvangen. Het converteert deze signalen naar analoge audio-uitgangen, zoals RCA en 3,5 mm jack, zodat je ze kunt aansluiten op versterkers, receivers, actieve luidsprekers of hoofdtelefoons met analoge ingangen. Het product maakt gebruik van geavanceerde audiotechnologie om een hoge geluidskwaliteit weer te geven. Het zorgt voor een nauwkeurige digitale-naar-analoge conversie, met minimale signaalvervorming en behoud van de oorspronkelijke audiokwaliteit.

Het aansluiten en gebruiken van de oplossing is eenvoudig. Je sluit gewoon je digitale audiobron aan op een van de digitale ingangen van de converter en sluit vervolgens je analoge audiokabels aan op de gewenste uitgangen. Er zijn geen ingewikkelde installatieprocedures of configuraties voor vereist.

Pluspunten
 • Compact
 • Gebruiksvriendelijk
 • Plug & Play
 • Digitale en analoge aansluitingen
 • Aantrekkelijke prijs
Minpunten
 • Geen Toslink kabel meegeleverd

De Marmitek Audio Adapter - Connect DA21 is verkrijgbaar bij:

4. Pro-Ject Pre Box S2 Digital – Beste stereo DAC

Pro-Ject Pre Box S2 Digital
Bekijk DAC

De Pro-Ject Pre Box S2 Digital is de beste stereo DAC die je op dit moment kunt bestellen. Het is een hoogwaardige voorversterker en DAC van het Oostenrijkse merk Pro-Ject Audio Systems. Het apparaat is ontworpen om de geluidskwaliteit van digitale audiobronnen te verbeteren en is uitgerust met verschillende aansluitmogelijkheden.

De Pre Box S2 Digital fungeert als een externe DAC en converteert digitale audiosignalen naar analoge signalen voor hoogwaardige audioweergave. Het maakt gebruik van een hoogwaardige ESS Sabre ES9038Q2M DAC-chip, die bekend staat om zijn uitstekende geluidskwaliteit en verminderd risico op vervormingen.

Het apparaat ondersteunt verschillende digitale audioformaten, waaronder PCM tot 32-bit/768kHz en DSD tot DSD512 (native of via DOP). Hierdoor kun je genieten van hoge resolutie-audioweergave. Het product ondersteunt ook MQA (Master Quality Authenticated), een codec die studio-master kwaliteit biedt in een bestandsformaat dat handig kan worden afgespeeld. Hierdoor kun je genieten van hi-res audioweergave met hoge kwaliteit, zelfs van streamingdiensten die MQA-ondersteuning bieden.

De DAC is ook uitgerust met een krachtige hoofdtelefoonversterker die geschikt is voor verschillende hoofdtelefoons. Het levert een schoon en krachtig geluid voor persoonlijk luisterplezier. Het apparaat kun je ook op verschillende manieren aansluiten, zoals USB, coaxiale, optische en XLR-ingangen. Hierdoor kun je verschillende digitale audiobronnen aansluiten, zoals PC’s/laptops, mediaspelers en cd-spelers. Hij functioneert ook als voorversterker, mocht je daar de behoefte aan hebben.

Pluspunten
 • Multifunctioneel
 • Meerdere aansluitmogelijkheden
 • MQA-ondersteuning
 • Robuust en compact model
 • Hoogkwalitatief
Minpunten
 • Niet geschikt voor het digitaliseren van vinyl

De Pro-Ject Pre Box S2 Digital is verkrijgbaar bij:

5. CYP AU-D2 - 2 – Beste kleine DAC

CYP AU-D2 - 2 Weg converter coaxiaal audio
Bekijk DAC

De beste kleine DAC die je kunt kopen is de AU-D2-2 van het merk CYP. Met zijn compacte formaat is de AU-D2-2 gemakkelijk te plaatsen en te verplaatsen. Het is handig voor gebruik thuis of onderweg, bijvoorbeeld bij het aansluiten van HDMI-bronnen op audioapparatuur in een conferentieruimte.

De AU-D2-2 kan audio extraheren uit een HDMI-bron, zoals een HDMI-videobron (bijvoorbeeld een dvd-speler, set-top box of spelcomputer) of een HDMI-weergaveapparaat (zoals een tv of projector) met HDMI-ingang. De DAC biedt zowel analoge als digitale audio-uitgangen, waardoor je kunt kiezen welk type audiosignaal je wilt gebruiken. Het heeft analoge stereo RCA-uitgangen voor aansluiting op een versterker of actieve luidsprekers, evenals optische (Toslink) en coaxiale digitale audio-uitgangen voor aansluiting op een compatibele DAC (Digital-to-Analog Converter) of audio-ontvanger.

De CYP AU-D2-2 ondersteunt verschillende audioformaten, waaronder PCM en meerkanaalsgeluidssporen, zoals Dolby Digital en DTS. Het aansluiten van de DAC is eenvoudig. Je sluit de HDMI-bron aan op de HDMI-ingang van de AU-D2-2 en vervolgens sluit je de gewenste audio-uitgang aan op je gewenste component. Het vereist geen externe voeding, omdat het zijn stroom haalt uit de HDMI-verbinding.

Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Meerdere aansluitmogelijkheden
 • Compact en lichtgewicht
 • Geschikt voor HDMI-bronnen
 • Geen externe voeding vereist
Minpunten
 • Alleen voor HDMI-bronnen geschikt

De CYP AU-D2 - 2 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een DAC?

Een DAC kan meerdere functies hebben, maar de primaire functie is dat je digitale audio optimaal kunt converteren naar een analoog signaal voor een hoogkwalitatieve audioweergave. De ene DAC is zeker de andere niet en er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Waar moet je op letten bij het kopen van een DAC?

Ondersteunde audioformaten van de DAC

Het eerste waar je naar kijkt is welke audioformaten de DAC ondersteunen. Bepaalde modellen kunnen een groot aantal verschillende formaten ondersteunen en verwerken, maar er zijn ook modellen met een beperking hierin. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt en of de DAC die je wil kopen ook de formaten ondersteunt die je nodig hebt.

Aansluitmogelijkheden van de DAC

DAC’s hebben verschillende aansluitmogelijkheden en hierbij geldt ook dat je scherp moet hebben welke aansluitingen je nodig hebt en of de DAC die je wil kopen de gewenste aansluitingen ook heeft. Op die manier kun je bijvoorbeeld je digitale audio optimaliseren of digitaliseren als dat je doel is.

Formaat van de DAC

Veel mensen willen de mogelijkheid hebben om de DAC mee te nemen. Voor gebruik onderweg of op een externe locatie. Let er dan vooral op dat je een compact en handzaam model kiest dat ook een stevige behuizing heeft.

DAC’s vergelijken

De laatste tip die we voor je hebben is om de DAC’s die je wilt bestellen te vergelijken. Vergelijk ze niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit en functionaliteiten die ze hebben. Houd ook rekening met de tips die we je hebben gegeven, zodat je uiteindelijk de beste DAC koopt waar je ook enorm veel plezier en profijt van hebt.

Ben je van plan om een DAC te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over DAC’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over DAC’s zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een DAC en vind je dat jouw DAC getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw DAC makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over DAC's

 • Wat is een DAC?

  De letters DAC staan voor Digital-to-Analog-converter en het apparaat kan digitale audiosignalen zonder kwaliteitsverlies omzetten naar analoge signalen.

 • Hoe werkt DAC?

  Een DAC gebruikt complexe technieken om gedigitaliseerde audio om te zetten naar analoge signalen zonder dat er een kwaliteitsverlies optreedt.

 • Hoe sluit je een DAC aan?

  Een DAC kun je op verschillende manieren aansluiten. Welke manieren je hebt, is afhankelijk van de DAC die je kiest.

 • Wat kost een DAC?

  Een goede DAC kost gemiddeld € 200,- tot € 300,-.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie