De 5 beste kattenluiken van 2024

Heb je een kat en wil je dat je vriendje of vriendinnetje zelfstandig naar buiten kan? Dan heb je een goed kattenluik nodig. Kattenluiken heb je in verschillende soorten en maten en ook de functies kunnen uiteenlopen. Evenals de prijs. En je wil natuurlijk ook het beste voor je kat. Maar wat is het beste kattenluik?

Kattenluik kopen

Wanneer je een kattenluik wil kopen moet je met een aantal dingen rekening houden, maar je kunt ook veel informatie krijgen als je een kattenluik test of kattenluik review leest. Je ontdekt meer over de kattenluiken die er zijn en wat zoal de voor- en nadelen zijn. Wij helpen je alvast op weg door de beste kattenluiken op een rijtje te zetten.

Merk
Model
1
Sureflap Microchip Huisdierluik Connect Bundel - Kattenluik
Sureflap
Microchip
2
Cat Mate Kattenluik electromagnetisch 254 - Wit
Cat mate
Kattenluik electromagnetisch 254
3
Petsafe 917 Classic - Incl. Tunnel - Wit - Kattenluik
PetSafe
917 Classic
4
Ferplast Kattenluik Swing 3 Zwart
Ferplast
Swing 3
5
Staywell® 600 Aluminium kattenluik huisdierluik - Small - Wit
Petsafe
Staywell® 600 Aluminium kattenluik

Dit zijn ze, de 5 beste kattenluiken van 2024

1. Sureflap Microchip – Beste kattenluik met chip

Sureflap Microchip Huisdierluik Connect Bundel - Kattenluik
Bekijk kattenluik

Het kattenluik Microchip van het merk SureFlap is het beste kattenluik met chip die je op dit moment kunt kopen. Ben je op zoek naar een kattenluik waarbij alleen je eigen katten of kleine hond kan binnenkomen? Dan is het kattenluik van SureFlap de beste keuze voor je. Het kattenluik is voorzien van een chip waardoor alleen jouw huisdier naar binnen of naar buiten kan. Je kan het kattenluik instellen op de microchip van jouw kat. Het kattenluik werkt met een app Sure Petcare die je kan downloaden in de App Store of Google Play. Je krijgt meldingen als je huisdier het huis verlaat of juist binnenkomt. Je kan hiermee de activiteit van je huisdier monitoren Zelfs als je niet thuis bent, kun je van afstand het kattenluik op slot doen of openen. Zo zorg je er ook voor dat er geen vreemde katten in huis kunnen komen.

De afmetingen van het kattenluik Microchip van SureFlap zijn van het frame 26,2 centimeter bij 28,1 centimeter. De afmetingen van de opening van de klep zijn 17 centimeter bij 17,8 centimeter. Dit is de ruimte waar de kat of hond doorheen moet. Het kattenluik wordt geleverd in een witte kleur. Het kattenluik werkt op 4 C-batterijen. De batterijen zijn niet bijgeleverd.

Pluspunten
 • Functioneert alleen op microchip van je kat
 • Met een app die ook op afstand gebruikt kan worden
 • Geen vreemde katten meer in huis
Minpunten
 • Prijzig kattenluik

De Sureflap Microchip is verkrijgbaar bij:

2. Cat mate Kattenluik electromagnetisch 254 – Beste elektromagnetisch kattenluik

Cat Mate Kattenluik electromagnetisch 254 - Wit
Bekijk kattenluik

Het kattenluik Kattendeur van het merk Cat Mate is het beste elektromagnetisch kattenluik die je op dit moment kunt kopen. Het merk Cat Mate staat bekend om kwaliteit, gebruiksgemak en uitstekende prijs en kwaliteit. Het kattenluik Kattendeur wordt geleverd met een magneetje die je aan de halsband van je kat kan bevestigen. Het kattenluik gaat alleen open als het magneetje voor het kattenluik wordt gehouden. Op deze manier weet je zeker dat alleen jouw kat binnen kan komen. Je zorgt op deze manier er ook voor dat er geen vreemde katten in huis komen.

Het kattenluik Kattendeur van Cat Mate wordt geleverd in een witte kleur. Het kattenluik is gemaakt van kunststof.

Pluspunten
 • Werkt op een magneetje
 • Goede kwaliteit
 • Makkelijk in gebruik
Minpunten
 • Magneetje kan los gaan

De Cat mate Kattenluik electromagnetisch 254 is verkrijgbaar bij:

3. PetSafe 917 Classic – Beste kattenluik met 4 standen

Petsafe 917 Classic - Incl. Tunnel - Wit - Kattenluik
Bekijk kattenluik

Het kattenluik 917 Classic van het merk PetSafe is het beste kattenluik met 4 standen die je op dit moment kunt kopen. Als je een kattenluik zoekt die een veiligheidssysteem heeft, dan is het kattenluik van PetSafe de beste keuze voor je. De 4 standen zorgen ervoor dat je zelf kunt instellen of het kattenluik begaanbaar is. De rode draaischakelaar kan ervoor zorgen dat je kat alleen naar buiten kan of alleen naar binnen kan. Of je zet het kattenluik op open, dan heeft je kat zelf de vrijheid om naar binnen of buiten te gaan. Of je zet het kattenluik op slot. Zo zorg ervoor dat katten die niet gewild zijn, buiten blijven.

Het kattenluik komt in een mooie witte kleur. Het kattenluik wordt geleverd met een standaard tunnel.

Pluspunten
 • Handige 4 standen
 • Makkelijk te monteren
Minpunten
 • Geen passende schroeven bijgeleverd

De PetSafe 917 Classic is verkrijgbaar bij:

4. Ferplast Swing 3 – Beste zwarte kattenluik

Ferplast Kattenluik Swing 3 Zwart
Bekijk kattenluik

Het kattenluik Swing 3 van het merk Ferplast is het beste zwarte kattenluik die je op dit moment kunt kopen. Het goedkope kattenluik wordt geleverd in een mooie zwarte kleur. Het kattenluik is geschikt voor muren, hout, metaal en glas. Het maakt dus niet uit wat voor soort muur of deur je hebt. Het Swing 3 kattenluik heeft een draaisysteem met 4 standen. Je kunt er voor kiezen om het kattenluik op stand helemaal open zetten. Je kat kan dan zelf naar binnen en naar buiten. Je kunt er ook voor kiezen dat je kat alleen naar binnen kan, of alleen naar buiten kan. Als je wil dat er geen vreemde katten binnen komen, dan kun je het systeem draaien naar volledig gesloten.

De afmetingen van het kattenluik Swing 3 van Ferplast zijn 22,5 centimeter in de lengte en het kattenluik heeft een hoogte van 25,2 centimeter. Het materiaal van het kattenluik is kunststof.

Pluspunten
 • Geschikt voor bijna alle soorten muren of deuren
 • Handig draaisysteem
Minpunten
 • Blijft met harde wind soms open staan

De Ferplast Swing 3 is verkrijgbaar bij:

5. Petsafe Staywell® 600 Aluminium kattenluik – Beste aluminium kattenluik

Staywell® 600 Aluminium kattenluik huisdierluik - Small - Wit
Bekijk kattenluik

Het Staywell® 600 Aluminium kattenluik van het merk PetSafe is het beste aluminium kattenluik die je op dit moment kunt kopen. Als je op zoek bent naar een mooi design kattenluik, dan is het Staywell® 600 Aluminium kattenluik van PetSafe de beste keuze voor je. Staywell® 600 Aluminium kattenluik is een klein model kattenluik voor een kat of voor een kleine hond. Het kattenluik heeft een vrije in- en uitgang. Het kattenluik is flexibel en zacht voor je kat. Het is een flap die aan de onderkant vast zit met een magneet. Zodra je kat door het kattenluik is gegaan, valt het magneet weer op de plek. De flap heeft aan de zijkant borsteltjes waardoor het kattenluik verder niet tocht.

Het Staywell® 600 Aluminium kattenluik van PetSafe is van aluminium en de rand is wit. Het is dus een mooi design kattenluik.

Pluspunten
 • Mooi design kattenluik
 • Handige flap met magneetsluiting
 • Vrije in- en uitgang
Minpunten
 • Niet voor een grote kat

De Petsafe Staywell® 600 Aluminium kattenluik is verkrijgbaar bij:

Zoals je hebt gezien zijn er verschillende soorten kattenluiken waaruit je een keuze kunt maken. En het ene kattenluik is het andere niet. Je hebt ze in verschillende soorten, maten en kleuren en de keuze die je maakt is afhankelijk van voor welke deur of muur het luik geschikt moet zijn, je budget en welke functies je wenst. Er is in ieder geval genoeg om op te letten wanneer je gaat winkelen voor een nieuw kattenluik.

Waar moet je opletten bij het kopen van een kattenluik?

Een kattenluik moet vooral functioneel zijn en het eerste waar je op kunt letten is of het luik wel gebruiksvriendelijk is. Niet zozeer alleen voor je kat die eenvoudig naar binnen en naar buiten kan, maar vooral of de installatie wel eenvoudig is. Bij bepaalde modellen worden er zeer duidelijke instructies en zelfs templates meegeleverd waarmee het monteren en installeren van een kattenluik een fluitje van een cent wordt.

Functies

Een kattenluik kan ook uiteenlopende functies hebben. Eén van de meest innovatieve kattenluiken die er zijn, is het luik dat alleen reageert op de chip van je dierenvriend. Zo kunnen vreemde katten niet meer naar binnen komen tenzij je huisdier zijn vriendjes en vriendinnetjes mee naar binnen smokkelt. Een andere functie die heel interessant kan zijn is het kattenluik met app-bediening. Zo krijg je meer inzicht in hoe het luik gebruikt wordt, of je kat er wel überhaupt gebruik van maakt en of er een eventuele storing is die je moet oplossen.

De prijs

Natuurlijk moet je ook nadenken over het budget, want een simpel kattenluik is beduidend goedkoper dan een kattenluik met allerlei functies. Dus hier kun je wel rekening mee houden zodra je gaat shoppen voor een geschikt luik voor je huisdier.

Kattenluiken vergelijken

Het beste wat je ook kunt doen, is om de verschillende soorten kattenluiken te vergelijken. Zo ontdek je meer over de producten, welke goed zijn en wat zowel de voor- als nadelen zijn. Ook het vergelijken van prijzen kan soms een flinke euro opleveren en is dus meer dan verstandig om te doen.

Veelgestelde vragen over kattenluiken

 • Kan een kattenluik in elke deur?

  Nee. Een kattenluik kan niet in iedere deur. Je moet vooral kijken naar het luik dat je koopt en voor welke soort deuren het geschikt is. Bij glazen deuren moet je er ook rekening mee houden dat deuren met HR++ of HR+++ glas niet geschikt zijn voor het plaatsen van een kattenluik.

 • Hoe laat je een kat wennen aan een kattenluik?

  Je kunt je kat op verschillende manieren aan het luik laten wennen. Door het luikje open te laten staan of door op speelse wijze je kat kennis te laten maken met het kattenluik. Ook belonen helpt om je kat te laten inzien dat het kattenluik handig in plaats van eng is.

 • Waar plaats je een kattenluik?

  Het kattenluik plaats je in een deur of een muur en altijd op de hoogte van de buik van je kat. Dus je moet even meten hoe hoog je kat op zijn poten staat. Gemeten van de grond tot aan zijn buik. Dan heb je de meest ideale hoogte waarop je het kattenluik moet plaatsen.

 • Waarom een kattenluik?

  Met een kattenluik geef je jouw kat de vrijheid om te gaan en staan waar hij wil. Ze kunnen zelfstandig naar buiten en naar binnen en je hoeft dus niet continu naar de deur te lopen als je vriend of vriendinnetje naar buiten of naar binnen wil.

 • Hoeveel kost een kattenluik?

  Het kattenluik kopen is niet een heel pittige aanschaf, maar de kosten voor het monteren soms wel. Zeker wanneer je ervoor kiest om een luik in een muur te plaatsen. Variërend van € 80,- tot wel € 300,- voor een kattenluik inclusief montage.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie