De 5 beste kolomboormachines van 2024

Ben je op zoek naar de beste kolomboormachine? Wij helpen je graag! Wij hebben namelijk een aantal kolomboormachines uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste kolomboormachines van 2024 zijn.

Het grote voordeel van een kolomboormachine is dat je op een veel nauwkeuriger manier gaten kunt gaan boren. Met een normale accuboor vertrouw je op je eigen kundigheid. Maar er zijn soms ook klussen of projecten waarbij je secuurder te werk moet gaan. Met een kolomboormachine (ook wel bekend als een tafelboormachine) kun je tot op de millimeter nauwkeurig bepalen waar je een gat gaat boren en in welke hoek dit gat in het door jouw gekozen oppervlak geboord gaat worden.

Merk
Model
1
Bosch PBD 40 Kolomboormachine - 710 W
Bosch
PBD 40
2
Einhell TE-BD 750 E Kolomboormachine - 750W
Einhell
TE-BD 750 E
3
Scheppach DP16VLS - Kolomboormachine - 500W
Scheppach
DP16VLS
4
HBM 32 mm. Professionele Kolomboormachine Vloermodel - 400 Volt
HBM machines
Professionele Kolomboormachine Vloermodel
5
Powerplus POWX153 Kolomboormachine
Powerplus
POWX153

Dit zijn ze, de 5 beste kolomboormachines van 2024

1. Bosch PBD 40 – Beste Bosch kolomboormachine

Bosch PBD 40 Kolomboormachine - 710 W
Bekijk kolomboormachine

Bosch is een merk dat de meeste klussers en doe-het-zelvers als muziek in de oren zal klinken. De Duitse gereedschap gigant geldt al jaren als de nummer 1. Het spreekt dus voor zich dat je voor de beste kolomboormachine bij Bosch aan het juiste adres bent.

Met de PBD 40 kolomboormachine van Bosch haal je een uitgebalanceerde combinatie van precisie en gemak bij je in huis. Met het makkelijk te volgen digitale display kun je o.a. boorsnelheden aflezen en het toerental wijzigen. Ook heeft de boor een snelspankklem waarmee je ook ronde oppervlakken kunt vastzetten om er gaten in te boren. Ook beschikt het apparaat over een precisieboorhouder waarmee je de boor automatisch (en zonder sleutel) kunt naspannen.

Deze kolomboormachine is uitgerust met het beste wat Bosch te bieden heeft. Dan kun je denken aan laser, led zodat je kunt zien wat je aan het doen bent, Bosch Electronic en een parallelgeleider. Je kunt de kolomboor voor allerlei materiaal gebruiken, van metaal tot hout. De boor heeft een aandrijving die op twee toeren draait. Als je hem op stand 1 afstelt kun je veel kracht zetten. Met stand twee krijg je een hoog toerental.

Pluspunten
 • Met de sleutelloze precisiehouder wordt de boor automatisch op spanning gebracht.
 • Voor het gebruiken van het digitale display hoef je geen rakketwetenschapper te zijn.
 • Maximale precisie tijdens het boren.
 • 750W is behoorlijk krachtig voor een kolomboormachine.
Minpunten
 • Deze kolomboor wordt geleverd zonder borenset.

De Bosch PBD 40 is verkrijgbaar bij:

2. Einhell TE-BD 750 E – Beste kolomboormachine voor op de werkplaats

Einhell TE-BD 750 E Kolomboormachine - 750W
Bekijk kolomboormachine

Met de Einhell TE-BD 750 E kolomboormachine kun je vrijwel ieder gangbaar oppervlak van gaten voorzien. Met een ingebouwde led licht kun je de boor op de millimeter positioneren voordat je een gat gaat boren. Ook beschikt de boor over een ‘hoogtekalibratiefunctie’ waarmee je door de draaigreep te gebruiken de hoogte kunt afstellen. De boor heeft een motor met een vermogen van 750 Watt. Dit is hoog voor een kolomboormachine. Je haalt hiermee dan ook een zeer krachtige kolomboormachine in huis.

Het apparaat heeft variabel toerental (tussen 400 en 2.500). Hierdoor kan je dus altijd exact het toerental instellen dat je nodig hebt. Het display geeft aan wat het huidige toerental is. Daarmee kan je ook zien hoeveel toeren je verliest tijdens het boren. Daarnaast werkt de machine met een riemaandrijving en bestaat het uit vrijwel onbreekbaar gietijzer. De Einhell TE-BD 750 E heeft een boorhouder van 16 millimeter en een sleutelloze spanner.

Ook deze boor heeft een verstelbaar werkblad dat je zowel aan de in hoogte verstelbare werktafel als aan het voetstuk kunt bevestigen. De werktafel is gemaakt van staal (oftewel duurzaam) en heeft een hoge torsieweerstand die het gebruikersgemak alleen maar kan bevorderen. Een extraatje is dat er een bankschroef wordt meegeleverd met de kolomboormachine waarmee je direct aan de slag kunt.

Pluspunten
 • Met een vermogen van 500W kun je de boor voor vrijwel alle gangbare oppervlakken gebruiken.
 • Er wordt een bankschroef meegeleverd.
Minpunten
 • Prijzig

De Einhell TE-BD 750 E is verkrijgbaar bij:

3. Scheppach DP16VLS – Beste kolomboormachine met een goede prijs-kwaliteitverhouding

Scheppach DP16VLS - Kolomboormachine - 500W
Bekijk kolomboormachine

Ook de Scheppach DP16VLS is een sterk staaltje Duits vakmanschap. Deze machine heeft een iets minder krachtige motor dan de kolomboormachine van Bosch die wel al eerder hebben besproken, maar loopt wat betreft precisie en gebruikersgemak weinig achter op zijn sterkere (en duurdere) concurrent.

Of je nu metalen, kunststoffen of verschillende soorten hout wilt doorboren, met de Schappach DP16VLS kom je er zeker doorheen. Het handzame apparaat heeft een mooie variatie aan toepassingsmogelijkheden waarmee je moeiteloos ieder oppervlak, hard of zacht, te lijf kunt gaan. Ook deze tafelboor beschikt over een laser waarmee je met gemak en secuur kunt bepalen waar je een gat gaat boren. De maximum grootte boorkop voor deze boor is 16 millimeter en de motor heeft een vermogen van 500W.

Net als de boor van Arebos is de Scheppach DP16VLS dus een middel-krachtige tot krachtige machine. De tafelboor is gemaakt van staal. Dat is dus iets minder duurzaam dan bijvoorbeeld gietijzer, maar scheelt wel in het gewicht. De boor weegt 17 kilo en is 63 centimeter hoog. Voor een tafelboor is dat dus redelijk compact, zeker voor een motor van 500W.

Pluspunten
 • Een gemiddelde tot krachtige motor van 500 watt.
 • Je kunt vijf verschillende boorsnelheden instellen op dit apparaat.
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding.
Minpunten
 • Soms lange levertijden als je de boor bestelt door import.

De Scheppach DP16VLS is verkrijgbaar bij:

4. HBM machines Professionele Kolomboormachine Vloermodel – Beste hoog instelbare kolomboormachine

HBM 32 mm. Professionele Kolomboormachine Vloermodel - 400 Volt
Bekijk kolomboormachine

Ook deze kolomboormachine van HBM machines is er een uit de categorie met een motor van 1100 Watt. De naam HBM machines Professionele Kolomboormachine Vloermodel zegt het misschien al wel een beetje. Deze tafelboor kun je namelijk behoorlijk hoog instellen. Zo is de maximale afstand tussen de boorkop en de voet van de tafelboor wel 170 centimeter! De maximaal in te stellen afstand tussen de boorhouder en -tafel is 56 centimeter.

Deze kolomboor is dus specifiek gemaakt voor klussers en doe-het-zelvers die behoorlijk diepe gaten willen boren in dikke materialen. Met deze hoogwaardige kolomboormachine van HBM machines kun je gelukkig een heel eind komen. Ook kun je met gemak de boordiepte bepalen door het draaiwiel te gebruiken.

Daarnaast beschikt deze kolomboormachine over een vrij groot werkblad (35 bij 35 cm) waarop je jouw project precies en veilig kunt positioneren. Ook is er een noodstop ingebouwd waardoor je de boor op een veilige manier kunt gebruiken zonder bang te hoeven zijn dat je een vinger kwijtraakt. De boor is met een gewicht van meer dan 95 kilo wel aan de zware kant.

Pluspunten
 • Kolomboormachine voor diepe gaten in brede oppervlakken
 • Een gemiddelde tot krachtige motor van 1100 watt
Minpunten
 • Het is een behoorlijk prijzig apparaat

De HBM machines Professionele Kolomboormachine Vloermodel is verkrijgbaar bij:

5. Powerplus POWX153 – Beste goedkope tafelboormachine

Powerplus POWX153 Kolomboormachine
Bekijk kolomboormachine

Met deze Powerplus POWX153 kolomboor haal je een betaalbare, degelijke machine in huis waar je alle kanten mee uit kunt. De boor heeft een vermogen van 350W en je kunt de snelheid op vijf manieren instellen. Het maximale toerental van de boor is tot 2.650 toeren per minuut. Je kunt allerlei oppervlakken bewerken met deze tafelboor. Met de boorkop kun je met gemak verschillende boortypes bevestigen.

Deze tafelboormachine is voorzien van een extra veiligheid waardoor je de machine niet kunt gebruiken wanneer deze behuizing om wat voor reden dan ook open staat. Dit wordt dan aangegeven met een rode noodknop. De kolomboor heeft verder een prettig en verstelbaar werkblad. Je kunt dit blad hoger of lager instellen en ook kantelen tot een hoek van 45 graden. De boordiepte is ook behoorlijk specifiek in te stellen. Je kunt tot maximaal 50 millimeter diep boren met deze kolomboor.

De bodemplaat is voorzien van gaten waardoor je het apparaat met gemak aan je werkbank kunt bevestigen. Deze bodemplaat is gemaakt zodat deze stabiel neergezet kan worden.

Pluspunten
 • Tafel kan 45 graden gekanteld worden
 • Goede prijs
 • Makkelijk in gebruik
Minpunten
 • Voor sommige klussers is 350W een te beperkt vermogen.

De Powerplus POWX153 is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een kolomboormachine?

Als op een zo nauwkeurig mogelijke manier wilt boren, is het verstandig om voordat je een tafelboormachine koopt met een aantal factoren rekening te houden.

Vermogen van de kolomboormachine

Het vermogen van de kolomboormachine is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Hoe hoger het vermogen hoe krachtiger de kolomboormachine is. Afhankelijk van het soort materiaal waar je in van plan bent te gaan boren, kan het namelijk zijn dat je een krachtiger machine nodig zult hebben. Je moet dan dus kijken naar de hoeveel watt.

Toerental van de kolomboormachine

Let ook op het toerental van het apparaat en op hoeveel verschillende snelheden je een kolomboormachine in kunt stellen. Het is een groot pluspunt als je de kolomboormachine kan instellen op meerdere snelheden. Hierdoor kun je de kolomboormachine gebruiken voor meerdere soorten materiaal en ook voor meerdere klussen. Bij het ene product zal je er meer aan hebben als de kolomboormachine heel snel rond draait en hierdoor krachtig door een materiaal heen gaat en bij een preciezer werk of een materiaal wat niet zo stevig is zal je meer hebben aan een snelheid waarbij de kolomboormachine heel langzaam rond draait.

Kolomboormachine met ingebouwde laser

Daarnaast kan het belangrijk zijn dat de kolomboormachine een ingebouwde laser heeft. Daarmee kun je namelijk op een secuurder manier bepalen waar je een gat gaat boren. En zullen jou klussen een stuk makkelijker en perfecter worden.

Kolomboormachine in hoogte verstelbaar

Ook een in hoogte verstelbaar werkblad is belangrijk. Op die manier kun je jouw klusproject met gemak positioneren alvorens je de boor naar beneden laat komen. Op deze manier ben je altijd op de juiste hoogte aan het werk en dit zal voor jou fijn zijn om te werken, maar is ook een stuk beter voor je houding. Zo zorg je voor een ergonomische manier van werken.

Ben je van plan om een kolomboormachine te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over kolomboormachines? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over kolomboormachines zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een kolomboormachine en vind je dat jouw kolomboormachine getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw kolomboormachine makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over kolomboormachines

 • Wat is een kolomboormachine?

  Een kolomboormachine (ook wel bekend als tafelboormachine) is een rechtopstaande boor die je kunt bevestigen aan een werktafel/werkbank. Dit type boor is met name handig wanneer je zo nauwkeurig mogelijk gaten wilt gaan boren. Met een normale accuboor kan je namelijk vergissingen maken of bijvoorbeeld uitschieten. Met een kolomboormachine is het onmogelijk om scheef te boren. Ook is de boor ideaal wanneer je in meerdere planken of andere materialen precies dezelfde gaten wilt boren.

 • Wat kun je allemaal met een kolomboormachine?

  Als je bijvoorbeeld bezig bent met het in elkaar zetten van een zelfontworpen kast, heb je waarschijnlijk meerdere gaten nodig die precies dezelfde afmetingen en dieptes hebben. Met een kolomboormachine gaat dit een stuk sneller en efficiënter dan met een gewone accuboor. Je kunt namelijk tot op de millimeter van tevoren bepalen hoe breed of diep je een gat wilt boren. Ook kun je het toerental zelf onder controle houden en dus op de juiste snelheid gaten boren. Je kunt met behulp van deze machine aan de lopende band vakwerk afleveren.

 • Wat zijn de voordelen van een kolomboormachine?

  Het meest in het oog springende voordeel van het gebruiken van een kolomboormachine is ongetwijfeld de hoge mate van stabiliteit en zorgvuldigheid tijdens het boren. Met een normale accuboor zul je nooit zo snel en secuur kunnen werken. Je kunt de boor in een perfecte lijn naar beneden laten gaan en kaarsrechte gaten aanbrengen in het materiaal van jouw keuze. Dit kun je gemakkelijk doen in allerlei diktes hout, metaal of andere materialen. Ook kun je veel meer kracht uitoefenen met een kolomboormachine en hoef je niet te wachten tot de accu weer is opgeladen. Je kunt immers gewoon de stekker in het stopcontact steken. Als je dus van plan bent te gaan werken met harde materialen als hardhout of metaal dan is een kolomboormachine een onmisbaar stuk gereedschap.

 • Wat zijn de nadelen van een kolomboormachine?

  Je gebruikt dit type boor alleen voor materialen die je gemakkelijk kunt neerleggen en vastzetten op het werkblad. Je kunt hem dus niet gebruiken om een gat in de muur te boren of iets dergelijks. Ook zijn er gebruikers die vinden dat een kolomboormachine te veel ruimte in beslag neemt. De meeste kolomboormachines zijn ook nogal zwaar (tot wel 50 kilo) en dus niet bepaald makkelijk te verplaatsen.

 • Hoe gebruik je een kolomboormachine?

  Een kolomboormachine bestaat uit de boor zelf, die je op en neer kunt laten gaan, en een werkblad dat je in hoogte kunt verstellen. Je zet het materiaal dat je wilt boren vast op dit werkblad. Vervolgens bepaal je waar je precies een gat wilt gaan boren (bijvoorbeeld met behulp van een ingebouwde laser). Daarna hoef je alleen nog maar de hendel naar beneden te halen en voilà: je hebt een gat geboord.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie