De beste bladblazer vinden kan een enorme uitdaging zijn. Het aanbod is erg groot en we snappen heel goed dat je daardoor door de bladeren uhm.. bomen het bos niet meer ziet. Wij helpen je graag! Wij hebben namelijk een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste bladblazers van 2024 zijn.
Ieder jaar is het weer raak, zodra het herfst wordt liggen de bladeren overal! Zeker na een flinke storm kan het goed raak zijn als je veel bomen in je omgeving hebt. Als die gevallen bladeren ook nog eens nat worden dan worden ze akelig glad en niemand wil natuurlijk op een nare manier ten val komen, dus die bladeren dienen zo snel mogelijk te worden opgeruimd. Heb je een mooi gazon wat bedekt is door dode bladeren dan gaat dat natuurlijk ten koste van je gras, dus je wilt zo snel mogelijk van die rommel op je gazon af. Hoe ga je dat aanpakken? Je zou natuurlijk de bezem van stal kunnen halen maar er zijn tegenwoordig veel betere opties. Denk voorbeeld aan een bladblazer of een bladzuiger. Hiermee is dat vervelende klusje zo geklaard!
Dit zijn ze, de 5 beste bladblazers van 2024
1. Makita DUB362Z – Beste bladblazer voor professioneel gebruik
Deze mooie en milieuvriendelijke bladblazer is een aanwinst voor mensen die veel bladeren weg te werken hebben. Door dat deze heel stil is kan je hem goed gebruiken als je bijvoorbeeld buren met wisselende diensten hebt of je zelf niet goed tegen hard geluid kunt. Door een handige dubbele accu systeem is deze bladblazer dubbel zo krachtig. Wat ook heel erg handig is, je bedient dit toestel alleen met je duimen dus de bladblazer is ook heel gebruiksvriendelijk. Door de Lithium accu scheid je geen schadelijke stoffen uit en dat is natuurlijk heel erg goed voor het milieu. Dit is de beste bladblazer voor professioneel gebruik omdat deze ook heel geschikt is om bijvoorbeeld een stadspark of een complete woonwijk bladvrij te maken. Klein nadeel: deze bladblazer wordt in de meeste gevallen verzonden zonder lader en accu. Dit heeft als reden dat de bladblazer deel uitmaakt van een Makita platform. Hierin zitten meerdere apparaten die allemaal dezelfde lader en accu gebruiken. Handig als je meer spullen van dit merk in huis hebt! Is dit je eerste Makita apparaat? Dan is het raadzaam om de lader en accu er los bij te bestellen.
- De accu's (excl.) passen op ruim 100 machines
- Lichte maar krachtige 2 x 18 V Lithium-Ion bladblazer, ideaal voor het onderhoud van stadsparken, woonwijken, bij scholen, ziekenhuizen of elke andere lawaaigevoelige omgevingen
- Minder vermoeiend door de ontspannen greep op het toestel: dankzij de duimtoetsen aan en uit
- Geen meegeleverde accu's/batterijen
- Zonder neuswiel
De Makita DUB362Z is verkrijgbaar bij:
2. Gardena ErgoJet 3000 – Beste bladblazer voor je tuin
De Gardena Ergojet 3000 bladblazer wordt elektrisch bediend en werkt met een motorvermogen van 3000 watt. In de ventilatormodus kan hij dus windsnelheden tot 310 km/u bereiken, wat een zeer goede waarde is voor een elektrisch aangedreven apparaat. Dit betekende dat zelfs moeilijk te verwijderen resten tijdens de test gemakkelijk konden worden verwijderd.
De testers prezen vooral het feit dat het apparaat, met een gewicht van 4,5 kilogram, gemakkelijk vast te houden is. Bovendien maakten het materiaal en de afwerking een goede indruk en beloven ze een lange levensduur. Het ingebouwde shredderwiel is gemaakt van aluminium, maar had de neiging om tijdens het gebruik gemakkelijk te verstoppen, dus moest het vaker worden schoongemaakt dan bij iets duurdere concurrerende modellen. Sommige testers vonden de zuigkracht niet sterk genoeg in verhouding tot het blaasvermogen. Vrijwel alle bladzuigers hebben echter dit zwakke punt en alleen volledig droge en losse bladeren mogen worden opgezogen.
- Met een motorvermogen van 3.000 watt is het apparaat zeer krachtig
- Laag in gewicht
- In verhouding tot de prijs is de afwerking zeer degelijk en goed
- Multifunctioneel, het apparaat heeft een opvangzak en een versnipperwiel, waardoor het zowel als stofzuiger als bladblazer kan worden gebruikt.
- In de test raakte het hakselwiel vrij snel verstopt met grotere bladeren of natte bladeren.
- De zuigkracht is niet zo goed in vergelijking met sommige concurrerende modellen
De Gardena ErgoJet 3000 is verkrijgbaar bij:
3. BLACK+DECKER BEBLV300SB – Beste tuinruimer
Met deze bladblazer heb je een hele handige hulp als je je tuin netjes wilt maken. Door de krachtige motor is je tuin binnen de kortste keren bladvrij en heb je tijd over om leuke dingen te doen. Het composteringsproces wordt versneld doordat dit apparaat een versnipperingsrotor heeft die het afval in heel kleine deeltjes verwerkt. Deze worden opgeslagen in de opvangzak die een capaciteit heeft van maar liefst 40 liter. Met zijn gewicht van nog geen 5 kilo is deze voor iedereen goed hanteerbaar. Hiermee heb je dus echt de beste tuinruimer in handen aangezien je hiermee ook natte bladeren en nat tuinafval veilig op kunt ruimen. Heel veelzijdig ook aangezien je met dit apparaat kunt zuigen, versnipperen en blazen. Klein minpuntje, deze bladblazer is niet snoerloos.
- Lichtgewicht tuingereedschap voor optimaal gebruiksgemak
- Variabele snelheid voor maximale controle
- Opvangzak met een capaciteit van 40 liter
- Geen snoerloze vrijheid
De BLACK+DECKER BEBLV300SB is verkrijgbaar bij:
4. Bosch ALB 18 LI – Beste bladblazer met snellader
Als je een liefhebber bent van flexibiliteit en je wilt met het grootste gemak ieder stukje van je tuin aan kunnen pakken dan is dit apparaat perfect voor jou. Zeker gezien deze super licht van gewicht is, hij weegt maar 1,8 kilo, is deze bladblazer de perfecte keuze. Met de softgrip handgreep ligt hij lekker in de hand. Omdat deze wordt geleverd met snellader is hij zo opgeladen en kan je snel door met waar je gebleven was. Handig want zo heb je geen snoer in de gaten te houden terwijl je lekker aan het opruimen bent. Met een opgeladen accu kan je wel 17 minuten doorgaan. Ook makkelijk: de accu past ook op andere apparaten van hetzelfde merk. Wat wel een beetje jammer is: dit apparaat is helaas niet voorzien van een zuig- en versnipperfunctie. Je moet dus zelf het bij elkaar geblazen afval nog even opruimen.
- Luchtsnelheid van maximaal 210 km/h voor snel en efficiënt werken
- Licht met een gewicht van 1,8 kg en ergonomisch ontwerp
- Snoerloze vrijheid met een looptijd van tot wel 10 minuten
- Wordt geleverd met één accu die je tussendoor moet opladen
De Bosch ALB 18 LI is verkrijgbaar bij:
5. Varo Bladblazer 3 In 1 – Beste goedkope bladblazer/ bladzuiger
De bladzuiger van Varo bevindt zich in de goedkope prijsklasse onder de bladzuigers en werkt met een 3300 watt motor, die in de test een zeer goede zuigkracht ontwikkelde en de blaasfunctie beheerde windsnelheden tot ca. 270 km/u. Dit maakte het zeer geschikt voor de meeste klussen, ook al bereikte het af en toe zijn grenzen met moeilijk te verwijderen bladeren. De opvangzak van 40 liter biedt voldoende ruimte om langer onafgebroken met het apparaat te kunnen werken.
Met een gewicht van 3,5 kilogram was ook langer werken heel gemakkelijk en comfortabel mogelijk dankzij de meegeleverde schouderriem. Sommige mensen zullen na gebruik wel kritiek hebben op de relatief kleine opening van de stofzuiger, waardoor de grotere bladeren door een gebrek aan kracht niet goed worden aangezogen, maar de opening verstoppen. Dit is zeker wel een nadeel ten opzichte van duurdere toestellen. Desalniettemin biedt het apparaat goede prestaties voor relatief weinig geld en is het zeker voldoende voor de meeste hobbytuiniers. Als je echter grote oppervlakken wilt schoonmaken, moet je een paar euro meer investeren en een professioneler apparaat kopen.
- Vermogen van 3.300 watt
- Multifunctioneel
- Makkelijk te bedienen en met een gewicht van 3,5 is het comfortabel werken
- Luidruchtig
- Kleine zuigopening
De Varo Bladblazer 3 In 1 is verkrijgbaar bij:
Waar moet je op letten bij het kopen van een bladblazer?
Als je op zoek bent naar de beste bladblazer dan heb je keuze te over, want het assortiment is erg groot en soms ook verwarrend. Allereerst moet je overwegen of je de voorkeur geeft aan een draadloze bladblazer of een model met een benzine- of elektromotor en kabel. Maar factoren zoals toepassingsgebied, bediening en uitrustingskenmerken en natuurlijk het budget mogen niet worden genegeerd.
Bij een bladzuiger moet je bijzonder belang hechten aan de afwerking van de hakselaar. Vaak is deze bij goedkope modellen niet verwisselbaar of is deze van plastic, waardoor het onderdeel erg snel verslijt. De aanbeveling hier is duidelijk om een metalen hakselaar te nemen, vooral als je veel waarde hecht aan functionaliteit en duurzaamheid. Want zonder de versnipperfunctie is de opvangzak in zeer korte tijd vol omdat er geen compressie is. Goede hakselaars halen een compressie van 1:16 met de juiste contactdruk op de bladeren.
Vind je het prettig dat het apparaat behalve een blaasfunctie ook nog een zuigfunctie heeft zodat je je afval lekker makkelijk op kunt ruimen? Kijk dan naar een model wat behalve blazen ook tuinafval op kan zuigen. Vaak hebben deze modellen ook nog een mogelijkheid tot versnipperen zodat je er nog meer mee kunt doen. Bladeren alleen wegblazen kan wel eens vervelend worden als ze bijvoorbeeld net de tuin van de buren inwaaien, dan zitten die met een probleem opgescheept waar ze waarschijnlijk niet op zitten te wachten! Daarom is het prettig om te weten dat er modellen bestaan die een variabele blaassnelheid hebben, daar heb je gemak van als je de ene keer lichte droge bladeren aan het wegblazen bent en de andere keer zware natte bladeren.
Ook niet onbelangrijk, wil je een bladblazer met een accu of met een stroomkabel? Een apparaat met een accu is makkelijk hanteerbaar, en je hoeft je geen zorgen te maken dat je stroomkabel net een stukje te kort is om nog net dat laatste hoekje van je tuin mee te kunnen nemen.
Geluidsproductie van de bladblazer
Daarnaast is het ook slim om te letten op hoeveel geluid je nieuwe bladblazer maakt. Ten eerste scheelt het een hoop ergernis voor omwonenden als jij lekker vroeg in de ochtend aan de slag gaat maar zij nog graag even lekker uit willen slapen. Bijvoorbeeld, een bladblazer van 70 decibel maakt al bijna twee keer zoveel herrie als eentje van 67 decibel. Heb je geen last van naaste buren? Voor jezelf is het prettig om gehoorbescherming te dragen als je met je bladblazer aan het werk bent.
Budget voor de bladblazer
Aangezien niet iedereen evenveel geld te besteden heeft is het ook wel handig als je van tevoren uitrekent hoeveel geld je ongeveer aan je bladblazer uit wil geven. Let er hierbij wel op dat een bladblazer vaak een investering voor de lange termijn is en goedkoop op de lange termijn vaak duurkoop is.
Ergonomie
Als je snel last hebt van je rug is het geen goed idee om een heel zwaar model aan te schaffen. En erop te letten of er een draagband wordt meegeleverd. Goede tuinhandschoenen zijn geen overbodige luxe als je met dit apparaat de tuin op gaat ruimen dus zorg dat je minimaal een paar op voorraad hebt liggen.
Bladzuiger of bladblazer?
Goede bladzuigers met netvoeding zijn verkrijgbaar tussen de 70 en 150 euro. Afhankelijk van jouw behoeften kun je het juiste apparaat kiezen. Het kopen van zeer goedkope bladblazers onder de 50 euro wordt sterk afgeraden, omdat de materiaalkwaliteit en motorprestaties meestal niet goed zijn, zodat je niet of slechts een zeer korte tijd tevreden zult zijn over het apparaat.
Met een bladzuiger zuig je de bladeren op en versnipper je eenvoudig bladeren en andere kleinere plantdelen. Je moet echter niet zomaar een apparaat kopen uit het enorme aanbod van fabrikanten, maar vooraf duidelijk zijn waar ze voor kunnen worden gebruikt, een type aandrijving kiezen en pas daarna naar de prijzen gaan kijken.
Terwijl modellen met een zwakkere motor het ook goed kunnen doen bij bladblazers als de eisen niet zo hoog zijn, is het voor een bladzuiger erg belangrijk dat deze wel het juiste motorvermogen heeft. Anders werkt de zuigkracht erg slecht en doet de hakselaar ook zijn werk niet. Hoe beter het vermogen, hoe krachtiger de motor is. Je moet bijzonder belang hechten aan de afwerking van de shredder. Vaak is deze in goedkope modellen van plastic gemaakt, waardoor het ofwel niet lang meegaat of erg snel verslijt. De aanbeveling hier is duidelijk om een bladzuiger met een metalen hakselaar te gebruiken als je waarde hecht aan functionaliteit. Want zonder de versnipperfunctie is de opvangzak in zeer korte tijd vol omdat er geen compressie is.
Let bij het kopen van een bladzuiger ook op het volume van de opvangzak zelf. Als richtlijn wordt een inhoud van ca. 35 liter aanbevolen voor middelgrote tuinen en minimaal 50 liter voor grote tuinen. Houd ook rekening met het totale gewicht als je langdurig met het apparaat werkt.
Aandrijftypes bladblazers
Een bladblazers is elektrisch of benzine aangedreven. Er zijn ook batterijvarianten onder de elektrische modellen, maar de test heeft uitgewezen dat deze voor veel toepassingsgebieden simpelweg te zwak zijn, puur omdat het benodigde motorvermogen daarbij ontbreekt. Het advies is daarom om in ieder geval een apparaat op netstroom of benzine te gebruiken. Voor korte blaasklussen op plekken waar geen netstroom beschikbaar is kan een bladblazer op accu natuurlijk wel goed werken.
Elektrische bladblazer op netstroom
Voor het meeste bladblazers wordt een elektromotor gebruikt, die zijn het populairst. Dit komt door het lagere gewicht in vergelijking met apparaten met een batterij of benzinemotor. Dit is ook de meest stille variant van de bladblazers die momenteel te verkrijgen zijn. In onderhoud is deze ook wat makkelijker en je hoeft ook nooit de deur uit te gaan om brandstof te halen als je aan de slag wilt gaan in de tuin. Je kan kiezen voor een model op accu of een met een kabel. Een accu heeft als voordeel dat het apparaat overal te gebruiken is, een bladblazer met kabel is een stuk krachtiger.
Wil je graag een bladblazer met een accu? Dan moet je weten dat er twee types batterijen in de handel zijn.
De Ni-Cd accu (Nikkel/Cadmium), deze batterij is goedkoper in aanschaf maar heeft als nadeel dat je deze volledig moet ontladen voordat je hem weer in de lader stopt. Dit type batterij “onthoudt” namelijk zijn status van voor het opladen. Op die manier verliest dit type accu veel van zijn capaciteit.
Dan is er nog de Ni-MH accu (Nikkel/Metaal Hydride). Deze bladblazer accu presteert een stuk beter dan zijn broertje en je kan deze gewoon opladen als je bijvoorbeeld even wilt stoppen omdat het gaat regenen of je hebt zin in een kopje koffie. Deze accu kan je beter niet helemaal leeg maken zodat hij niets meer doet. Dat verkort de levensduur aanzienlijk.
Draadloze bladblazers
Zelfs als de prestaties van draadloze bladblazers erg zwak zijn in vergelijking met de andere varianten, kan het toch de moeite waard zijn om zo’n apparaat te kopen als je waarde hecht aan de grootst mogelijke flexibiliteit en onafhankelijkheid van stopcontacten, maar geen zware benzineversie wilt kopen. Houdt er wel rekening mee dat je meerdere accu’s nodig hebt of dat je tussendoor moet wachten tot de accu’s weer volgeladen zijn.
Bladblazer op benzine
Als je echt een grote tuin of perceel hebt en je gaat de bladblazer veelvuldig moeten gebruiken, dan kan de keuze voor een apparaat wat op benzine werkt een hele goede zijn. Er zijn verschillende types te koop, zowel op tweetakt als op viertakt benzine. Over het algemeen ruiken deze bladblazers niet lekker en ze maken ook net dat beetje meer herrie. Ze zijn ook wat zwaarder dan de modellen met accu of een variant die met een kabel werkt. Aan de andere kant zijn deze apparaten wel krachtiger dan een elektrische variant. Vaak hebben ze wel net dat beetje meer onderhoud nodig. En ja, aangezien ze op benzine werken zal je er toch voor moeten zorgen dat je dat binnen bereik hebt. Dus je moet voor je aan de slag gaat eerst zorgen dat je benzine in huis hebt!
Bladblazers op benzine zijn zinvol vanaf ongeveer 150 euro en alleen als je bladeren van grote oppervlakken wilt verwijderen. Ook hier zijn hele goedkope apparaten niet aan te raden. Bij twijfel – als het budget zeer beperkt is, is het nog beter om een elektrische bladblazer te gebruiken dan om een slecht benzinemodel te kopen. Sommige klusjes, zoals bijvoorbeeld dakgoten reinigen, werkt met een lichtgewicht bladblazer nog veel gemakkelijker dan met een lompe en zware bladblazer.
Toepassingsgebieden en bediening van de bladblazer
Veel bladblazers zijn min of meer eenvoudig (soms zonder gereedschap) om te bouwen tot bladzuigers. Zelfs een goedkope bladblazer is vaak uitgerust met deze functie. Ten opzichte van de pure bladblazers biedt dit het voordeel dat je het werk in twee stappen kunt verdelen. De bladeren worden eerst bij elkaar geblazen met de bladblazer, vervolgens opgepakt met de zuigfunctie, versnipperd en verzameld in de zak.
De bladzuiger functie is zeker geen must, maar het komt erop neer dat de test heeft uitgewezen dat de apparaten die deze extra functie bieden tot snellere resultaten leiden en dus praktischer zijn. Ook is er het voordeel dat blaadjes die wat strakker zitten eerst worden losgemaakt. Hierdoor kunnen zwakkere apparaten de plantdelen veel beter aanzuigen. Want hoewel vochtige bladeren in het gras soms heel moeilijk op te zuigen zijn, gaat het veel gemakkelijker als ze vooraf met een luchtstoot zijn losgemaakt. Vooral de goedkopere instaptoestellen of batterij-gevoede modellen zijn vaak erg zwak qua zuigkracht, wat kan leiden tot frustratie als de bladeren vochtig zijn of in het gras blijven steken.
In de productbeschrijving vind je – indien beschikbaar – informatie over de zuigkracht en blaassnelheid. De blaassnelheid wordt meestal gegeven in kilometer per uur (km/h) en de zuigkracht in kubieke meters per uur (m³/h). Dit maakt een directe vergelijking gemakkelijker dan met puur motorvermogen in watt, omdat sommige modellen efficiënter werken dan andere.
De beste bladblazer die aan jouw behoeften voldoet moet natuurlijk vooral in de herfst zijn werk doen, en het ligt aan de grootte van je tuin en de omgeving ervan welke bladblazer of bladzuiger je kiest. Als je alleen trottoirs, terrassen of opritten van bladeren wilt ontdoen, kun je meestal met minder vermogen rondkomen dan wanneer je bladeren, maaisel, andere plantendelen en resten van grasvelden wilt opzuigen. Vooral op gazons zorgt het opzuigen van bladeren ervoor dat het gazon weer meer zuurstof krijgt en dus niet gaat rotten onder de berg bladeren.
Ook nog op zoek naar meer apparaten voor uw tuin of gazon? Bekijk dan ook ons artikel over de beste robotmaaiers.
Ben je van plan om een bladblazer te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over bladblazers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over bladblazers zo goed mogelijk te beantwoorden!
Ben je fabrikant van een bladblazer en vind je dat jouw bladblazer getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw bladblazer makkelijk aan.
Veelgestelde vragen over bladblazers
Waar gebruik je een bladblazer voor?
Een bladblazer gebruik je voor het verwijderen van losse bladeren. De naam van het product verklapt dat natuurlijk al een beetje. Maar er zijn wel verschillen aanwezig. Zo heb je bladblazers waarmee je alleen bladeren kunt wegblazen. Dan blaas je ze op een hoop en kun je deze hoop met bladeren vervolgens verwijderen. Er zijn ook bladblazers die bladeren kunnen opzuigen en versnipperen. Het reservoir of de zak met de snippers kun je dan weggooien.
Wat kun je met een bladblazer?
Met een bladblazer kun je bladeren wegblazen of opzuigen en versnipperen. Maar een bladblazer wordt ook gebruikt om andere soorten tuinafval weg te blazen of op te zuigen en in de landbouw worden bladblazers zelfs gebruikt om gewassen te voorzien van chemische bestrijdingsmiddelen. Vooral in de druiventeelt komt het gebruik van een bladblazer vaak voor.
Hoe krachtig moet een bladblazer zijn?
De kracht van een bladblazer is afhankelijk van hoe groot de klus die je moet klaren is. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin met veel bomen? Dan is een sterke bladblazer een betere keuze, omdat je waarschijnlijk ook veel bladeren moet verwijderen. In de landbouw worden professionele bladblazers gebruikt voor de maximale blaascapaciteit en ook zwaardere accu’s zodat klussen niet onnodig worden onderbroken.
Hoe lang gaat een bladblazer mee?
Een bladblazer gaat super lang mee als je er zuinig op bent. Dat betekent dat je na gebruik de bladblazer goed schoon moet maken en eventueel resterend vuil moet verwijderen. Zeker wanneer je een bladblazer met zuigfunctie gebruikt. In de regel kunnen bladblazers wel tot 10 jaar meegaan. Het eerste wat vaak defect raakt is de accu van een draadloze bladblazer, maar deze zijn in de basis eenvoudig te vervangen.
Wat is de stilste bladblazer?
Einhell GE-CL 18 Li is de stilte bladblazer die je op dit moment kunt kopen. De bladblazer produceert ongeveer 85 dB terwijl de gemiddelde bladblazer 100 dB of meer aan geluid produceert. Daarnaast produceert de bladblazer ongeveer 210 km/u blaasluchtsnelheid waarmee je de klus eenvoudig kunt klaren. Daarnaast is de Eninhell GE-CL 18 Li ook een draadloze bladblazer die op een accu werkt.
Waarom kiezen voor 5Top.nl?
Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!