De 5 beste leidingzoekers van 2024

Ben je op zoek naar de beste leidingzoeker? Wij helpen je graag! Wij hebben voor jullie een aantal leidingzoekers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste leidingzoekers van 2024 zijn.

Als je gaat klussen in huis dan is een leidingzoeker eigenlijk onmisbaar. Het maakt niet uit of je een spijker in de muur gaat slaan of dat je de keuken gaat verplaatsen, je wilt hoe dan ook weten of er leidingen lopen. Want een leiding raken kan grote gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan kortsluiting als het om een elektra leiding gaat, maar het kan ook waterschade opleveren als je een waterleiding over het hoofd ziet.

Zoals de naam al doet vermoeden is een leidingzoeker een apparaat dat je helpt met het zoeken van een leiding. Zowel in muren als in vloeren kan deze handige tool jou helpen. Door middel van het controleren van de dichtheid van het materiaal kan de leidingzoeker aangeven of er een verborgen leiding in de muur of vloer zit. Zo kun je er rekening mee houden dat je op dat punt dus geen werkzaamheden verricht of eerst zorgt dat de leiding die er loopt omgeleid wordt.

Merk
Model
1
Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 Leidingzoeker - tot 60 mm
Bosch Professional
Wallscanner D-tect 120
2
Makita DWD181ZJ 18V Li-Ion accu Muurscanner body in Mbox
Makita
DWD181ZJ
3
Bosch Professional GMS120 - Leidingzoeker - Detector
Bosch Professional
GMS120
4
Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert tot 50mm - LED lampsysteem
Bosch
Truvo
5
Lomvum Leidingdetector Detecteert tot 120mm - Automatische Kalibratie -
Lomvum
Leidingdetector

Dit zijn ze, de 5 beste leidingzoekers van 2024

1. Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 – Beste professionele leidingzoeker

Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 Leidingzoeker - tot 60 mm
Bekijk leidingzoeker

De Wallscanner D-tect 120 van Bosch Professional is de beste professionele leidingzoeker. Deze leidingzoeker is ook voor elektrische leidingen geschikt. Met de hoogste precisie kun je tot 120mm alle ferro- en non-ferro materialen terugvinden. Deze leidingzoeker van Bosch Professional werkt op zowel een 12V accu als op batterijen.

Pluspunten
 • Een professionele leidingzoeker die je voor alle ferro- en non ferro materialen kunt gebruiken
 • Werkt zowel op een accu als op batterijen
Minpunten
 • Je kan maar één scan tegelijkertijd uitvoeren

De Bosch Professional Wallscanner D-tect 120 is verkrijgbaar bij:

2. Makita DWD181ZJ – Beste Makita leidingzoeker

Makita DWD181ZJ 18V Li-Ion accu Muurscanner body in Mbox
Bekijk leidingzoeker

De beste Makita leidingzoeker is de DWD181ZJ. Het grote kleurenscherm zorgt voor een precieze aflezing en de multi detectie zorgt ervoor dat je tot drie scans tegelijk kan weergeven. Deze leidingzoeker van Makita heeft een laserlijn, waardoor je niet hoeft te zoeken naar de exacte locatie. De maximale scandiepte is 180mm.

Pluspunten
 • Gaat tot een scandiepte van 180mm
 • Je kunt tot drie scans tegelijkertijd uitvoeren
 • Het grote kleurenscherm zorgt voor eenvoudige afleiding
Minpunten
 • Wordt niet geleverd met batterijen of een accu

De Makita DWD181ZJ is verkrijgbaar bij:

3. Bosch Professional GMS120 – Beste leidingzoeker voor kunststof leidingen

Bosch Professional GMS120 - Leidingzoeker - Detector
Bekijk leidingzoeker

Beste leidingzoeker voor kunststof leidingen is de GMS120 van Bosch Professional. Met deze leidingzoeker kun je namelijk zowel kunststof als metalen leidingen opzoeken en in kaart brengen. Tot een diepte van 12cm kun je de muur afzoeken en je kunt een indicatie van materiaaleigenschappen instellen. De LED-lichtring zorgt voor een betrouwbare detectie en ondersteunt elke handige klusser

Pluspunten
 • Ook geschikt voor kunststof leidingen
 • De LED-lichtring zorgt voor een zeer nauwkeurige detectie
Minpunten
 • Werkt alleen op batterijen, niet op een accu

De Bosch Professional GMS120 is verkrijgbaar bij:

4. Bosch Truvo – Beste Bosch leidingzoeker

Bosch Truvo Leidingzoeker - Detecteert tot 50mm - LED lampsysteem
Bekijk leidingzoeker

De Truvo is de beste leidingzoeker van Bosch. Met dit apparaat kun je met één druk op de knop de meting starten en de drie kleurige LED verlichting geeft samen met waarschuwingssignalen aan waar er leidingen lopen. Daarnaast beschikt dit model van Bosch over een automatische kalibratie zodat je altijd direct aan de slag kan.

Pluspunten
 • Werkt gemakkelijk met één druk op de knop
 • De LED verlichting en signalen geven een duidelijk beeld van het leidingwerk
Minpunten
 • Heeft geen display waar je iets op kan aflezen

De Bosch Truvo is verkrijgbaar bij:

5. Lomvum Leidingdetector – Beste goedkope leidingzoeker

Lomvum Leidingdetector Detecteert tot 120mm - Automatische Kalibratie -
Bekijk leidingzoeker

Beste goedkope leidingzoeker is de Leidingdetector van Lomvum. Je hebt de mogelijkheid om een dieptescan uit te voeren, maar je kunt ook kiezen voor een precieze locatie van de bedrading. Het waarschuwingsalarm geeft de leidingen weer en met de easy grip houdt hij ook lekker vast. Opstartproblemen zijn met dit model van Lomvum verleden tijd want hij bezit de functie voor auto kalibratie.

Pluspunten
 • Auto kalibratie zorgt voor probleemloos opstarten
 • Je kunt verschillende soorten metingen verrichten
Minpunten
 • Werkt alleen op een batterij

De Lomvum Leidingdetector is verkrijgbaar bij:

Welke leidingzoekers zijn er?

Er zijn heel veel verschillende soorten leidingzoekers, want een muur is anders dan een vloer. Bij twijfel moet je altijd een professional inschakelen, want het is en blijft een inschatting die het apparaat maakt en die jij voor jouzelf weer maakt op basis van het apparaat.

Muurzoekers

De meest voorkomende versie van leidingzoekers is de muurzoeker en die is geschikt voor de muren. Je kunt sommige modellen ook gebruiken om een schets te maken van de structuur van de muur, zoals waar de houten balken lopen en waar de gewelven.

Grondscanners

Als je een vloer gaat openbreken dan is de grondscanner de ideale leidingzoeker. Hij is in verhouding tot de muurzoeker een stukje duurder, maar hij heeft ook een veel groter vermogen. Je kunt tot ongeveer 1 meter diep de grond afscannen en bepalen welke kabels en/of leidingen er lopen.

Kabelscanners

Als je specifiek op zoek bent naar kabels dan kun je het beste een kabelscanner aanschaffen. Dit apparaat zoekt heel nauwkeurig jouw muren door op zoek naar het elektriciteitsnetwerk. Op die manier kun je nooit een spijker in een kabel slaan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een leidingzoeker?

Als je een leidingzoeker gaat aanschaffen is het verstandig om je huiswerk goed te doen. Want er zijn verschillende modellen en soorten waaruit je kunt kiezen en die allemaal hun eigen functie hebben. Het is dus goed om vooraf duidelijk te weten wat je wilt meten met je leidingzoeker.

Kies voor de juiste scandiepte

Afhankelijk van de werkzaamheden die je wil uitvoeren is de scandiepte van belang. De scandiepte houdt in hoe diep je met de leidingzoeker een muur in kan om te zoeken. Er zijn namelijk modellen die ‘slechts’ 50mm scandiepte hebben, terwijl er ook modellen zijn die eenvoudig 180mm scandiepte kunnen bereiken.

Als je kijkt naar de scandiepte dan is het van belang wat je wilt zoeken in de muur met je leidingzoeker. Hout, stalen buizen en elektra liggen allemaal op een andere diepte in de muur. Daarom is het belangrijk om je af te vragen wat voor werkzaamheden je met het apparaat wilt gaan uitvoeren.

Kies je voor een leidingzoeker met een accu of voor een leidingzoeker op batterijen?

Er zijn leidingzoekers die op batterijen werken, op accu’s werken of op beiden werken. Als de leidingzoeker op batterijen werkt is hij vaak iets lichter in de hand, maar batterijen gaan vaak minder lang mee dan een accu. Daarbij hebben de grote merken vaak een universele accu waardoor je met één accu al hun apparaten kunt voorzien van stroom waardoor het mee werkt aan je gebruiksgemak. Het is een persoonlijke voorkeur of je kiest voor gemak of voor een lichter apparaat in je hand.

Welke materialen wil je scannen met je leidingzoeker?

Sommige leidingzoekers zijn juist geschikt voor ferro materialen terwijl anderen ook of alleen geschikt zijn voor non-ferro materialen. Het is dus belangrijk om vooraf duidelijk te hebben waarvoor je de leidingzoeker wilt gaan gebruiken. Zo voorkom je dat je een ferro materiaal zoekt met een non ferro leidingzoeker.

Design en functies van de leidingzoeker

Elke leidingzoeker heeft zijn eigen design en functies. Het is allereerst belangrijk dat hij prettig voor jou in de hand ligt zodat je op die manier ergonomisch kan werken. Zeker als je hem regelmatig gebruikt is het ergonomische deel van groot belang. Heb je grote handen, dan ligt vaak een wat groter model prettig in de hand dan als je kleinere handen hebt.

Een ander belangrijk punt zijn de functies. Sommigen hebben, vaak als je alleen voor de hobby af en toe klust, genoeg aan een meting met een waarschuwingssignaal. Anderen hebben meerdere meetfuncties nodig en zelfs een display om het goed af te kunnen lezen. Zo kun je ook vaak nog kiezen of je de leidingzoeker vast wil maken aan je riem, of dat je hem bijvoorbeeld op een standaard neer kan zetten. Elke functie heeft zijn voordelen, maar niet iedereen heeft alle functies nodig. Bedenk dus vooraf welke functies voor jou handig zijn.

Ben je van plan om een leidingzoeker te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over leidingzoekers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over leidingzoekers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een leidingzoeker en vind je dat jouw leidingzoeker getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw leidingzoeker makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over leidingzoekers

 • Hoe werkt een leidingzoeker?

  Een leidingzoeker is een meet- en detectiesysteem dat door middel van ultrasone technologie een signaal uit zendt. Het signaal wordt op de muur of de vloer afgegeven en op die manier wordt het signaal wel of niet gereflecteerd. Afhankelijk van de terugkaatsing kan het apparaat aangeven of en wat voor leidingen er in de muur verwerkt zitten.

 • Hoe weet je of er een leiding in de muur zit?

  Afhankelijk van het model leidingzoeker wordt er een signaal of een lampje afgegeven waaruit blijkt waar er ‘weerstand’ in de muur zit en er dus een leiding zit. Sommige modellen hebben een display waar je het op af kan lezen.

 • Hoe nauwkeurig is een leidingzoeker?

  Een leidingzoeker is zeer nauwkeurig als hij goed gekalibreerd is. Sommigen hebben een auto kalibratie functie zodat je direct kunt meten als hij aan staat. Vergeet niet om de onderhoudsnormen in acht te nemen zodat de nauwkeurigheid in de loop van de jaren niet verminderd.

 • Heb ik een leidingzoeker nodig?

  Een leidingzoeker heb je nodig als je in een muur, plafond of vloer werkzaamheden wilt verrichten en je niet weet of er leidingen lopen. Vaak zijn er tekeningen van leidingen, maar die zijn soms niet aanwezig of actueel. In dat geval kun je door middel van een leidingzoeker voorkomen dat je per ongeluk door een leiding heen boort.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie