De 5 beste stoomovens van 2023

Een stoomoven is een ideaal product voor in de keuken. Voor als je vlees, groenten of andere etenswaren wilt stomen. Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte stoomoven, kom je ook tot de ontdekking dat er enorm veel verschillende modellen zijn. Dus je vraagt jezelf ook terecht af wat is de beste stoomoven?

Stoomoven kopen

Wanneer je een stoomoven wil kopen is het slim om de producten te vergelijken. Nog slimmer is om een stoomoven review en stoomoven test te lezen. Op die manier lees je van andere gebruikers hoe zij de stoomoven ervaren en wat de voor- en nadelen zijn. Met die informatie kun je zelf ook een goede keuze maken uit de stoomovens die verkrijgbaar zijn. Wij helpen je alvast op weg door de beste stoomovens op een rijtje te zetten.

Dit zijn ze, de 5 beste stoomovens van 2023

1. Siemens iQ700 HS658GXS7 – Beste combi-stoomoven

Siemens iQ700 HS658GXS7 elektrische stoomoven - 71 l - 3600 W - Antraciet - A+
Bekijk stoomoven

De iQ700 HS658GXS7 van het merk Siemens is de beste combi-stoomoven die je op dit moment kunt kopen. De antracietkleurige combi-stoomoven is gemaakt van duurzaam RVS en heeft een inhoud van 71 liter. Er zijn 3 niveaus en je profiteert van zowel een boven- als onderwarmte. De oven heeft ook een krachtig vermogen van 3600 Watt en valt onder energieklasse A+. Dus deze oven is ook energiezuinig.

De Siemens iQ700 HS658GXS7 bevat maar liefst 15 verschillende verwarmingswijzen. Daaronder een ECO stand, 4D warme lucht, langzaam garen, pizzastand, ontdooien en garen van diepvriesproducten en grillen. De oven is ook perfect om te gebruiken voor het rijzen van deeg en voor het stomen van groenten.

De combi-stoomoven beschikt ook over een volledige glazen deur en is eventueel op afstand te bedienen via de app. Ieder niveau is voorzien van ledverlichting en de oven heeft een temperatuurregelaar van 30° C tot 250° C. Als kers op de taart bevat de Siemens iQ700 HS658GXS7 ook een ecoClean zelfreinigingssysteem en een kleuren touchscreen display.

Pluspunten
 • 3600 Watt vermogen
 • Inhoud 71 liter
 • Energieklasse A+
 • Gemaakt van duurzaam RVS
 • 15 verschillende verwarmingswijzen
Minpunten
 • Prijzig

De Siemens iQ700 HS658GXS7 is verkrijgbaar bij:

2. AEG BSK998230B 9000 SERIE – Beste energiezuinige stoomoven

AEG BSK998230B 9000 SERIE STEAMPRO COMBI STOOMOVEN
Bekijk stoomoven

De BSK998230B 9000 SERIE van het merk AEG is de beste energiezuinige stoomoven die je op dit moment kunt bestellen. De oven heeft een energielabel A++ en is extreem zuinig, terwijl je voldoende functies hebt waarmee je een heerlijk gerecht kunt klaarmaken. De oven beschikt naast een stoomfunctie over een hete lucht, ontdooi en grillfunctie.

De oven heeft een inhoud van 70 liter en heeft een telescopische rails. De oven heeft zowel boven- als onderwarmte en de temperatuur is in te stellen van 30° C tot 230° C. Met het duidelijke display en de drukknoppen op de voorzijde, kun je de oven eenvoudig bedienen. AEG geeft ook 2 jaar fabrieksgarantie op de zwarte stoomoven.

Pluspunten
 • Inhoud 70 liter
 • Meerdere verwarmingsstanden
 • Boven- en onderwarmte
 • Eenvoudige bediening
 • Energielabel A++
Minpunten
 • Prijzig

De AEG BSK998230B 9000 SERIE is verkrijgbaar bij:

3. Miele DG 7140 – Beste inbouw stoomoven

Miele DG 7140 - Inbouw stoomoven
Bekijk stoomoven

De DG 7140 van het merk Miele is de beste inbouw stoomoven die op dit moment in de markt verkrijgbaar is. De inbouwstoomoven heeft een inbouwhoogte van 45 centimeter en een inhoud van 40 liter. De stoomoven heeft ook een ontdooifunctie en een beklede binnenwand en is desgewenst met een app op afstand te bedienen.

De oven is gemaakt van duurzaam RVS en heeft een temperatuurregelaar van 30° C tot 100° C. De oven is ook eenvoudig te bedienen met het touchscreen en beschikt over zowel boven- als onderwarmte waarmee je groenten kunt stomen en vlees of vis kunt garen. Daarnaast is de oven ook energiezuinig en heeft die het energielabel A+. Miele geeft ook 2 jaar fabrieksgarantie waarbij het apparaat bij een defect aan huis wordt gerepareerd.

Pluspunten
 • On site repair (2 jaar)
 • Energielabel A+
 • Gemaakt van duurzaam RVS
 • Inbouwhoogte 45 centimeter
 • Touchscreen bedieningspaneel
Minpunten
 • Kan alleen stomen en niet bakken

De Miele DG 7140 is verkrijgbaar bij:

4. Bosch CSG856RC7 – Beste zwarte stoomoven

CSG856RC7 BOSCH Stoomoven
Bekijk stoomoven

De CSG856RC7 van het merk Bosch is de beste zwarte stoomoven die op dit moment verkrijgbaar is. De inbouwstoomoven heeft een inbouwhoogte van 45 centimeter en een netto inhoud van 47 liter. Het product beschikt ook over drie verdiepingen en een telescopische rails. Uiteraard is er ook een binnenverlichting aanwezig, zodat je altijd goed zicht hebt op je eten.

Je kunt met de Bosch CSG856RC7 zowel eten stomen, grillen als bakken. De zwarte stoomoven beschikt over een ontdooi-, grill-, hete lucht- en stoomfunctie en je kunt van zowel boven-als onderwarmte gebruikmaken.  De temperatuur is in te stellen van 0° C tot 250° C en de oven is eenvoudig te bedienen met zowel de draaiknoppen als het heldere touchscreen aan de voorzijde.

De oven is ook energiezuinig en heeft het energielabel A+. Daarnaast is die ook eenvoudig schoon te maken en desgewenst op afstand te bedienen met een app.

Pluspunten
 • Stoom- en bakfuncties
 • Inbouwhoogte 45 centimeter
 • Energielabel A+
 • Te bedienen met een app
 • Telescopische rails
Minpunten
 • Prijzig

De Bosch CSG856RC7 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. ETNA CM851ZT – Beste goedkope stoomoven

ETNA CM851ZT - combi oven - Zwart
Bekijk stoomoven

De CM851ZT van het merk Etna is de beste goedkope stoomoven die je op dit moment kunt kopen. De combi-oven met stoomfunctie heeft een vermogen van 800 Watt en een inhoud van 51 liter. Je kunt er eten mee ontdooien, grillen, bakken en stomen. Er zijn verschillende verwarmingsmogelijkheden en je kunt de oven instellen op 40° C tot 250° C.

De oven beschikt over zowel boven- als onderwarmte, is eenvoudig te bedienen met de tiptoetsen aan de voorzijde en is energiezuinig. Etna geeft 2 jaar fabrieksgarantie op het product en bij een defect wordt de oven aan huis gerepareerd.

Pluspunten
 • Stomen, bakken en grillen
 • Vermogen 800 Watt
 • Inhoud 51 liter
 • Energiezuinig
 • Tiptoetsbediening
Minpunten
 • Tiptoetsen reageren niet altijd goed

De ETNA CM851ZT is verkrijgbaar bij:

Het stomen van eten is heerlijk en je kunt op het internet een heleboel stoomoven recepten vinden. Tik het voor de grap maar eens in op Google. Ook stoomovens zijn er in overvloed en als je op zoek bent naar een goede stoomoven heb je keuze uit verschillende soorten, maten en producten met verschillende functionaliteiten. En je vraagt jezelf dan ook af waar moet je op letten bij het kopen van een stoomoven?

Verwarmingsmogelijkheden

De ene stoomoven is de andere niet. Er zijn stoomovens waarmee je alleen groenten kunt stomen en vlees en vis kunt garen, maar er zijn ook stoomovens met verschillende verwarmingsmogelijkheden. Veel producten hebben dan ook een grill- en heteluchtfunctie, terwijl je met veel producten ook maaltijden en etenswaren uit de diepvries kunt ontdooien.

Inbouw, onderbouw en vrijstaand

Waar je op kunt letten is of de stoomoven die je koopt een inbouw-, onderbouw- of vrijstaande oven is. Bij een inbouw- of onderbouw oven moet je rekening houden met de inbouwhoogte en dat de oven ook past. Veel ovens kun je zowel inbouwen als onderbouwen. Een aantal producten is alleen geschikt voor inbouw of onderbouw. Vrijstaande ovens zijn producten die op zichzelf staan en je kunt ze ook niet inbouwen.

Schoonmaken van de stoomoven

Hoe maak je een stoomoven schoon? Dat is ook een belangrijk punt wanneer je een stoomoven koopt. Veel stoomovens moet je handmatig schoonmaken en ontkalken. Met bijvoorbeeld een beetje sop en ontkalkingsmiddelen, maar een aantal producten hebben ook een zelfreinigingssysteem. Waardoor de oven super makkelijk te onderhouden en schoon te houden is.

Stoomovens vergelijken

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte stoomoven, is het belangrijk dat je de producten die je wilt kopen gaat vergelijken. Op die manier leer je alles over de verschillen in zowel functies als de kwaliteit van het product en met die informatie kun je ook een weloverwogen beslissing nemen over welke oven het beste bij je past.

Veelgestelde vragen over stoomovens

 • Wat is het nut van een stoomoven?

  Met een stoomoven kun je groenten stomen, vlees en vis garen en bij een aantal producten kun je ook eten bakken. Het voordeel van stomen is dat belangrijke vitamines en mineralen in het eten niet verloren gaan en dat het eten ook meer smaak heeft. Een stoomoven is ook multifunctioneel, je kunt er meerdere gerechten mee klaarmaken en het product is ook zeer onderhoudsvriendelijk.

 • Wat zijn de nadelen van een stoomoven?

  Het grootste nadeel van de stoomoven is dat het een prijzig product is. Dat heeft vooral te maken met de techniek en met het feit dat een stoomoven ook multifunctioneel is. Feitelijk zijn er meerdere apparaten in één product verwerkt.

 • Wat is het verschil tussen een stoomoven en een gewone oven?

  Het grote verschil tussen een stoomoven en een traditionele oven, is dat je bij een stoomoven groenten kunt stomen en vlees en vis kunt garen. Met een traditionele oven kun je vaak alleen opwarmen, grillen, bakken of ontdooien. Wat de meeste stoomovens in de regel ook kunnen. Afhankelijk van het model dat je kiest.

 • Wat voor schalen mogen er in een stoomoven?

  Schalen van glas kunnen in een stoomoven en vaak worden de ovens ook met de juiste benodigdheden geleverd. Zoals speciale inox schalen en geperforeerde schalen die geschikt zijn voor het stomen van eten.

 • Heeft stoomoven afvoer nodig?

  Niet alle stoomovens hebben een afvoer nodig. Er zijn modellen met een waterreservoir dat gevuld en geleegd moet worden. Bij sommige modellen wordt de stoomoven op de waterleiding aangesloten. Bij deze producten is het ook nodig om de oven op een afvoer aan te sluiten.

Plaats een reactie