De 5 beste strijkijzers van 2023

Wat is een goed strijkijzer? Veel mensen houden van een netjes gestreken was, maar ondervinden de nodige problemen bij het vinden van een geschikte strijkijzer. Een strijkijzer vergelijken dient in de praktijk ook steeds op verschillende vlakken te gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld sprake van duidelijke verschillen tussen een stoomstrijkijzer en bijvoorbeeld een stoomgenerator of een droogstrijkijzer. Wil jij ook graag te weten komen wat nu precies het beste strijkijzer is voor jouw situatie? Dan is het zeker de moeite waard om hier op deze pagina kennis te maken met de 5 beste strijkijzers van dit jaar!

Dit zijn ze, de 5 beste strijkijzers van 2023

1. Philips Azur GC4563/30 – Beste stoomstrijkijzer met uitschakelfunctie

Philips Azur GC4563/30 - Stoomstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

De Philips Azur GC4563/30 is een stoomstrijkijzer waarmee je lichte, maar ook hardnekkige kreukels uit kleding kunt verwijderen. Op de normale stand maak je gebruik van 50 gram stoom per minuut. Wil je nare kreukels verwijderen, dan kun je de stoomstoot van 250 g/minuut activeren. De extra stoom maakt het verwijderen van de kreukels makkelijker. Tijdens het strijken kun je het strijkijzer eenvoudig bijvullen met water. Het ijzer schakelt op zo’n moment automatisch uit. Ook als je klaar bent met strijken en je vergeet het apparaat uit te zetten is er niks aan de hand. Dit model van Philips heeft namelijk een automatische uitschakelfunctie.

Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik
 • Beschikt over een Quick Calc Release-systeem
 • 2600 W voor snelle opwarming en krachtige uitvoering
Minpunten
 • Korte snoer

De Philips Azur GC4563/30 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Braun TexStyle 3 - SI 3030 PU – Beste stoomstrijkijzer

Braun TexStyle 3 - SI 3030 PU - Stoomstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

Bij de Braun TexStyle 3 SI3030PU komt de stoom uit de punt van het strijkijzer. Het strijken van overhemden kost hierdoor minder moeite. Binnen 35 seconden warmt het strijkijzer zichzelf op en kun je gelijk beginnen met strijken. De stoomproductie ligt op 45 gram per minuut. Wil je gebruik maken van extra stoom, dan kun je de stoomstoot gebruiken. Deze ligt op 140 g/minuut. Het reinigingsprogramma zorgt ervoor dat het strijkijzer niet verkalkt. Je zult dan ook lang plezier hebben van dit model van Braun. De stoomstrijkijzer is beschikbaar in verschillende kleuren.

Pluspunten
 • Krachtige stoomstrijkijzer van 2.300 watt
 • Precisiepunt om moeilijke hoeken als kragen en naden glad te krijgen
 • Tot 4 jaar garantie na registratie bij Braun
Minpunten
 • Geen automatische uitschakeling

De Braun TexStyle 3 - SI 3030 PU is verkrijgbaar bij:

3. Petra stoomstrijkijzer – Beste strijkijzer met dubbele keramische zoolplaat

Petra stoomstrijkijzer met dubbele keramische zoolplaat - 300ml waterreservoir - 3100W
Bekijk strijkijzer

Het Petra stoomstrijkijzer met dubbele keramische zoolplaat is een krachtig en efficiënt strijkapparaat dat je helpt bij het moeiteloos gladstrijken van je kleding. Met een vermogen van 3100W en een waterreservoir van 300 ml biedt dit strijkijzer uitstekende prestaties en gebruiksgemak.

De dubbele keramische zoolplaat van het Petra strijkijzer zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en soepel glijden over verschillende soorten stoffen. Hierdoor kun je snel en gemakkelijk kreukels verwijderen zonder de stof te beschadigen. Of het nu gaat om delicate zijde of dikke katoen, dit strijkijzer levert consistente resultaten.

Met het ruime waterreservoir van 300 ml hoef je niet constant water bij te vullen tijdens het strijken. Hierdoor kun je langere tijd ononderbroken doorwerken. Het strijkijzer heeft ook een handige druppelstopfunctie om vlekken op kleding te voorkomen, en een krachtige stoomstoot om hardnekkige kreukels effectief aan te pakken.

Dankzij het hoge vermogen van 3100W warmt het strijkijzer snel op, zodat je snel aan de slag kunt. Bovendien biedt het Petra strijkijzer verschillende instellingen voor temperatuur en stoom, zodat je de perfecte instellingen kunt kiezen voor elke stof en strijkbehoeften. De ergonomische handgreep zorgt voor comfortabel gebruik, zelfs tijdens langere strijksessies.

Het Petra stoomstrijkijzer met dubbele keramische zoolplaat is een betrouwbare en gebruiksvriendelijke keuze voor al je strijkbehoeften. Met zijn krachtige prestaties en ruime waterreservoir maakt het strijken een stuk efficiënter en aangenamer.

Pluspunten
 • Vermogen van 3100 watt
 • Goede bouwkwaliteit
 • Lange snoer
 • Antikalkfunctie
Minpunten
 • De strijkijzer is redelijk zwaar

De Petra stoomstrijkijzer is verkrijgbaar bij:

4. Philips DST 3030/70 – Beste strijkijzer met druppelstop

Philips stoomstrijkijzer DST 3030/70
Bekijk strijkijzer

Ook de Philips DST3030/70 is een stoomstrijkijzer. Naast gewone kleding kun je met dit apparaat ook gordijnen stomen. Dit doe je eenvoudig door het stomen verticaal uit te voeren. Om te kunnen stomen heb je uiteraard water nodig. Er is in het apparaat een reservoir aanwezig waarin 300 ml water past. Is het reservoir leeg, dan kun je dit eenvoudig bijvullen. Verder is ook op dit model de automatische uitschakelfunctie aanwezig. Het reinigingsprogramma zorgt ervoor dat er geen kalkresten ophopen in het strijkijzer. Het druppelstopsysteem zorgt ervoor de strijkijzer niet gaat lekken en dus geen vlekken op je kleding maakt.

Pluspunten
 • Druppelstopsysteem
 • Automatische uitschakeling
 • Kan zowel verticaal of horizontaal stomen
Minpunten
 • Geen

De Philips DST 3030/70 is verkrijgbaar bij:

5. Severin BA 3234 – Beste reis strijkijzer

Severin BA 3234 - Reisstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

Ben jij één van de vele mensen die niet op reis vertrekt zonder een reis strijkijzer? In dat geval moet je beslist eens kijken in de richting van de Severin BA 3234. Dit beste reis strijkijzer heeft alles in huis wat je ook maar enigszins van een reis strijkijzer kan verwachten. Denk hierbij in eerste instantie aan een lekker compact formaat. Deze zorgt er voor dat ze altijd eenvoudig in je bagage past en kan worden meegenomen op vakantie. De compacte afmetingen zorgen er echter niet voor dat er moet worden ingeboet op vlak van kracht, in tegendeel. Met de Severin BA 3234 strijk je al je kleding op reis dan ook zonder probleem!

Met de Severin BA 3234 kan je niet alleen stoom-, maar ook droogstrijken. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat dit strijkijzer beschikt over een verticale sprayfunctie en is ze uitgerust met een RVS-zool. De temperatuur van het strijkijzer kan verder traploos worden ingesteld en er is een extra stoomfunctie aanwezig. Tot slot is het zo dat de Severin BA 3234 beschikt over een handige, opklapbare handgreep waardoor ze zomaar even nog comfortabeler is in gebruik.

Pluspunten
 • Het stoomstrijkijzer is voorzien van een dubbelstop
 • Beschikt over een handige sprayfunctie
 • Lekker compact en dus perfect voor op reis
 • Stoom- en droogstrijken in één
Minpunten
 • Het strijkijzer heeft een beperkt vermogen van amper 1000 watt

De Severin BA 3234 is verkrijgbaar bij:

Droogstrijkijzer, stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Wanneer je op zoek gaat naar het voor jou beste strijkijzer zal je kunnen vaststellen dat er op de markt tal van verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de volgende drie opties:

 1. Een stoomstrijkijzer;
 2. Een droogstrijkijzer;
 3. Een stoomgenerator;

Wanneer kies je voor een stoomstrijkijzer?

Het spreekt voor zich dat elk type strijkijzer over diens eigen voor- en nadelen beschikt. Neem nu bijvoorbeeld een stoomstrijkijzer. Voor dit type van strijkijzer geldt dat ze is uitgerust met een waterreservoir. Om stoom te kunnen produceren wordt het water in het waterreservoir opgewarmd. De stoom zal tijdens het strijken door de gaatjes in de strijkzool naar buiten komen. De belangrijkste voordelen van een stoomstrijkijzer zijn de volgende:

 • De hoeveelheid stoom kan per kledingstuk worden ingesteld;
 • Het strijkijzer neemt slechts een beperkte hoeveelheid ruimte in beslag;

Er zijn buiten de voordelen ook nadelen verbonden aan het gebruik van een stoomstrijkijzer. Zo is het toestel vaak wat zwaarder omdat het water zich in het strijkijzer zelf bevindt. Bovendien is het waterreservoir doorgaans enigszins aan de beperkte kant.

Wanneer kies je voor een droogstrijkijzer?

Voor een droogstrijkijzer geldt dat ze louter en alleen beschikt over een hete strijkzool. Bij dit type van strijkijzer is er dus geen sprake van de productie van stoom. Door gebruik te maken van een droogstrijkijzer is het mogelijk om vochtige kledingstukken mooi glad te strijken. Ga je gebruikmaken van dit type van strijkijzer om droge kleding te strijken? Dan zal je helaas moeten vaststellen dat het eindresultaat wellicht niet echt optimaal zal zijn. Voor een beter eindresultaat wordt het dan ook sterk aangeraden om de kleding eerst nat te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van een plantenspuit. De voordelen van een droogstrijkijzer zijn alvast de volgende:

 • Een droogstrijkijzer is licht en gemakkelijk te gebruiken;
 • Ze kan doorgaans worden aangekocht tegen een scherp prijskaartje;
 • Je neemt ze zonder probleem mee op reis;

Er zijn buiten de voordelen ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een droogstrijkijzer. Zo produceert ze geen stroom waardoor er soms een minder mooi eindresultaat ontstaat. Daarnaast dien je de kleding (indien vereist) zelf nat te maken, bijvoorbeeld met een spuit.

Waarom kiezen voor een stoomgenerator?

Het laatste type strijkijzer is de zogenaamde stoomgenerator. Voor een stoomgenerator geldt dat het een stoomstrijkijzer is welke beschikt over een grote, losse watertank. Het strijkijzer zelf beschikt niet over een waterreservoir. Het is belangrijk om er bij het kopen van een stoomgenerator rekening mee te houden dat deze vrij groot is. Bovendien dient ze op een speciale strijkplank te worden geplaatst waar ook ruimte op beschikbaar is voor een generator. De voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van een stoomgenerator zijn in de praktijk de volgende:

 • De losse watertank zorgt er voor dat je aanzienlijk langer kan strijken;
 • De watertank kan tijdens het strijken probleemloos worden bijgevuld;
 • Het strijkijzer zelf heeft een licht gewicht door het ontbreken van het waterreservoir;

Ook voor het aanschaffen van een stoomgenerator geldt dat je rekening moet houden met enkele potentiële nadelen. Zo moet een stoomgenerator bijvoorbeeld aanzienlijk langer opwarmen dan een stoomstrijkijzer. Daarnaast neemt ze ook meer plaats in beslag waardoor ze net wat minder eenvoudig op te bergen is. Hou er tot slot ook rekening mee dat er een speciale strijkplank is vereist om de stoomgenerator op te kunnen plaatsen.

Hoe maak je een strijkijzer schoon?

Een strijkijzer en / of stoomstrijkijzer vereist regelmatig de nodige aandacht. Alleen op die manier kan je er namelijk honderd procent zeker van zijn dat je er vele jaren genot van zal kunnen ondervinden. Het onderhouden of schoonmaken van een strijkijzer hoeft bovendien in de praktijk helemaal niet veel tijd en energie te kosten, in tegendeel. Voor een strijkijzer ontkalken geldt dat je het beste het onderstaande stappenplan kan volgen:

 1. Neem één kopje met water en meng deze met één kopje azijn;
 2. Giet het mengsel in het stoomstrijkijzer;
 3. Verwarm het stoomstrijkijzer en druk verschillende keren op de stoomknop;
 4. Zet het stoomstrijkijzer uit en geeft het mengsel de tijd om in te werken ( 1 uur);
 5. Leeg het stoomstrijkijzer en spoel ze verschillende keren na met proper water;

Kalk is de grootste boosdoener welke er in de praktijk vaak voor zorgt dat bijvoorbeeld een strijkijzer vroegtijdig het loodje legt. Wil je dit dus met andere woorden koste wat het kost voorkomen? Zorg dan altijd voor het tijdig ontkalken van je strijkijzer!

Veelgestelde vragen over strijkijzers

 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een strijkijzer?

  Wanneer je een strijkijzer koopt is het goed om te kijken naar hoe groot het waterreservoir is en hoe groot het strijkblad is. Vooral bij het strijken van grotere oppervlakten is een groter strijkblad gewenst. Ook als je verschillende soorten stoffen wilt strijken is het goed om te controleren of het strijkijzer over de juiste standen beschikt. Zodat je ieder gewenste stof kunt strijken.

 • Hoeveel bar heeft een goed strijkijzer?

  Strijkijzers werken op water. Dat wordt omgezet in stoom wanneer je de knop op het product indrukt. Afhankelijk van de druk kan een strijkijzer voldoende stoom afgeven om stoffen te kunnen strijken. De druk wordt aangeduid in een aantal bar en een goed strijkijzer heeft circa 6 bar. Strijkijzers met een hogere druk kunnen ook meer stoom produceren terwijl strijkijzers met minder bar minder stoom kunnen produceren.

 • Hoe lang doe je met een strijkijzer?

  De levensduur van een strijkijzer wordt sterk beïnvloedt door hoe zuinig je op het product bent. Wanneer je het strijkijzer regelmatig schoonmaakt en ontdoet van kalk, kun je jarenlang plezier hebben van het product. Er zijn situaties waarin een strijkijzer wel 10 tot 15 jaar meegaat. Uiteraard blijft een strijkijzer techniek en kan een strijkijzer na een korte tijd al defect raken. In de regel spreken we dan over een zogenaamd maandagochtend product.

 • Hoe moet je een strijkijzer gebruiken?

  Een strijkijzer gebruik je doorgaans in combinatie met een strijkplank. Het kleding stuk dat je wilt ontdoen van kreukels leg je op deze plank neer. Het strijkijzer wordt aangezet en warmt op. Het water dan in het waterreservoir omgezet naar stoom dat door middel van een knop wordt uitgestoten. Dit doe je doorgaans wanneer je het strijkijzer op het kledingstuk zet. Bij strijkijzers met meerdere standen is het goed om te controleren of het strijkijzer op de juiste stand staat. Iedere soort stof vraagt om een andere behandeling. Daarnaast kun je vaak ook instellen hoeveel stoom een strijkijzer moet produceren.

 • Welke stoffen kun je strijken?

  Vrijwel iedere stof is te strijken, maar er zijn zaken waar je op moet letten. Zo zijn synthetische vezels, zoals Nylon en kwetsbare stoffen, zoals zijde gevoelig voor warmte. Deze stoffen mogen dus niet te heet worden gestreken. Dat kan schade aan de stof toebrengen. Katoen en linnen zijn daarentegen vrij ongevoelig voor warmte. Op een gemiddeld strijkijzer zitten verschillende standen die zijn afgestemd op de soort stof die je wilt strijken. Het is goed om te controleren of de schakel op de juiste stand staat voordat je het strijkijzer op de stof plaatst.

 • Hoe heet kan een strijkijzer worden?

  De temperatuur van een strijkijzer kan wel oplopen tot 200 graden Celsius. Uiteraard is niet iedere stof op 200 graden Celsius te strijken. In labels van kledingstukken staat vaak de geadviseerde temperatuur vermeld en je kunt ook aan hand van de stof bepalen hoe heet het strijkijzer moet zijn. In de basis is de temperatuur van een strijkijzer te reguleren door een bepaalde stand te kiezen. Zo kunnen stoffen, zoals zijde, wol en Nylon het beste op lage temperaturen worden gestreken. Terwijl linnen en katoen minder gevoelig zijn voor warmte.

Plaats een reactie