De 5 beste strijkijzers van 2023

Wat is een goed strijkijzer? Veel mensen houden van een netjes gestreken was, maar ondervinden de nodige problemen bij het vinden van een geschikt strijkijzer. Een strijkijzer vergelijken dient in de praktijk ook steeds op verschillende vlakken te gebeuren. Zo is er bijvoorbeeld sprake van duidelijke verschillen tussen een stoomstrijkijzer en bijvoorbeeld een stoomgenerator of een droogstrijkijzer. Wil jij ook graag te weten komen wat nu precies het beste strijkijzer is voor jouw situatie? Dan is het zeker de moeite waard om hier op deze pagina kennis te maken met de 5 beste strijkijzers van dit jaar!

Dit zijn ze, de 5 beste strijkijzers van 2023

1. Tefal FS4020 – Beste droogstrijkijzer

Tefal FS4020 - Droogstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

De Tefal FS4020 is volgens ons het beste droogstrijkijzer op de markt. Ze kenmerkt zich onder meer door de aanwezigheid van een PTFE-anti-kleefzool. Hierdoor wordt het mogelijk om niet alleen snel, maar ook erg soepel te strijken over elk soort van textiel. De strijkzool beschikt over een spitse punt waardoor er extra gebruiksgemak kan worden gerealiseerd tijdens het strijken. Bovendien is het zo dat de Tefal FS4020 beschikt over een vermogen van 1200 W. Het controlelampje geeft duidelijk aan wanneer het strijkijzer is ingeschakeld en wanneer niet.

De Tefal FS4020 is niet zomaar een droogstrijkijzer, het is volgens ons het beste droogstrijkijzer welke op moment van schrijven verkrijgbaar is. Typerend voor dit type van strijkijzer is dat er geen gebruik wordt gemaakt van stoom. Het strijken gebeurt dan ook louter en alleen met de hete strijkzool. Als droogstrijkijzer is het met de Tefal FS4020 in ieder geval perfect mogelijk om vochtige kleding welke uit de wasmachine komt te strijken. Voor het strijken van droge kleding is ze net wat minder goed geschikt.

Pluspunten
 • Beschikt over een PTFE-anti-kleefzool
 • Gegarandeerd een uitstekend gebruiksgemak
 • Voorzien van een controlelampje voor extra veiligheid
 • Uitstekende resultaten bij vochtige kleding welke uit de wasmachine komt
Minpunten
 • Minder geschikt voor het strijken van droge kleding

De Tefal FS4020 is verkrijgbaar bij:

2. Philips Azur GC4556/20 – Beste stoomstrijkijzer

Philips Azur GC4556-20 - Stoomstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

Het beste stoomstrijkijzer, niet alleen volgens ons, maar ook volgens de Consumentenbond is deze Philips Azur GC4556/20. Het kopen van deze Philips Azur GC4556/20 zorgt er voor dat je de beschikking krijgt over een zeer krachtig strijkijzer. Dit strijkijzer slaagt er in om het merendeel van de kreuken in een handomdraai glad te strijken. Het in huis halen van de Philips Azur GC4556/20 zorgt er voor dat je kan rekenen op een behoorlijk indrukwekkende stoomproductie van 50 gram per minuut. Moet je vaststellen dat bepaalde kreuken toch niet verdwijnen na er verschillende malen overheen te hebben gestreken? In dat geval kan je gebruikmaken van een krachtige stoomstoot van zomaar even 220 gram per minuut.

Het bijvullen van het waterreservoir van de Philips Azur GC4556/20 kan zeer eenvoudig gebeuren tijdens het gebruik. Dat is handig, niet in het minst voor mensen die regelmatig niet onaanzienlijke hoeveelheden wasgoed moeten strijken. Tot slot is het zo dat dit strijkijzer ook nog is voorzien van een automatische uitschakelfunctie. Vergeet je dus met andere woorden op een zeker ogenblik om je strijkijzer uit te zetten? Dan hoeft dat nog niet meteen een groot probleem te zijn. Ze zal zichzelf op een zeker ogenblik immers uitschakelen.

Pluspunten
 • Stoomstoot mogelijk van zomaar even 220 gram per minuut
 • De kalk aan de kalkverzamelaar kan eenvoudig worden afgespoeld
 • Het strijkijzer kan tijdens het gebruik eenvoudig worden gevuld
Minpunten
 • Met een gewicht van 1,57 kilogram is dit strijkijzer behoorlijk zwaar te noemen

De Philips Azur GC4556/20 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Philips PerfectCare Elite GC9640/60 – Beste stoomgenerator

Philips PerfectCare Elite GC9640-60
Bekijk strijkijzer

Wil je graag de beste stoomgenerator in huis halen? Dan moet je daarvoor volgens ons kijken in de richting van de Philips PerfectCare Elite GC9640/60. Door gebruik te maken van deze stoomgenerator kies kan je rekenen op een geweldig en bovendien ook nog eens uitermate professioneel eindresultaat zonder dat er daarvoor gebruik dient te worden gemaakt van een (erg) zwaar strijkijzer.

Het lichte gewicht gecombineerd met de hoge stoomkracht en de beste zoolplaat zorgen er voor dat deze Philips PerfectCare Elite GC9640/60 een absolute topper van formaat is. De stroomproductie bedraagt dan ook niet voor niets een mooie 140 gram per minuut. Dit samen met een stoomdruk van 7 bar en een stoomstoot van 480 gram per minuut zorgt er voor dat alle kreuken in je kleding in een handomdraai weggewerkt kunnen worden. Dit zelfs wanneer je slechts één keer over de kleding strijkt!

Pluspunten
 • Een stoomstoot tot 480 gram per minuut is mogelijk
 • De stoomgenerator schakelt zich automatisch uit bij niet gebruik
 • Het waterreservoir kan worden afgenomen en is daardoor eenvoudig bij te vullen
Minpunten
 • De stoomgenerator past niet op een standaard strijkplank
 • Het strijkijzer kan niet rechtop worden gezet op de achterkant om te strijken

De Philips PerfectCare Elite GC9640/60 is verkrijgbaar bij:

4. Rowenta Silence Steam DG8985F0 – Beste stille stoomgenerator

Rowenta Silence Steam DG8985F0 - Stoomgenerator
Bekijk strijkijzer

Met de Rowenta Silence Steam DG8985F0 strijk je zonder enig probleem alle oneffenheden mooi glad. Bovendien hoef je nooit te vrezen om andere mensen in huis te storen, in tegendeel. De Rowenta Silence Steam DG8985F0 werkt namelijk bijzonder stil. De stoomgenerator is verder binnen de 2 minuten opgewarmd waardoor je meteen kan beginnen met het strijkwerk. Met een vermogen van 2400 realiseert deze beste stille stoomgenerator zo’n hoge warmte opbrengst dat jouw kleding in een handomdraai ontkreukt kunnen worden. Bovendien geldt voor het 1,5 liter grote waterreservoir dat ze perfect tussentijds navulbaar is. Zo kan je gewoon blijven verder strijken.

Naast bovenstaande beschikt de Rowenta Silence Steam DG8985F0 over een continue stoomproductie van 120 gram stoom per minuut. Ook dit gegeven zorgt er voor dat kreuken als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Nog een voordeel van deze stoomgenerator is terug te vinden onder de vorm van de antikalkcollector. Deze zorgt er voor dat kalk op een zeer efficiënte manier uit het water kan worden gehaald. Het resultaat? Gegarandeerd een lange levensduur! Ben je dus met andere woorden op zoek naar een mogelijkheid om niet alleen snel, maar ook geruisloos te strijken terwijl je ook nog eens kan rekenen op de voordelen van een stoomgenerator? Dan is het zeker de moeite waard om er voor te kiezen om deze Rowenta Silence Steam DG8985F0 in huis te halen!

Pluspunten
 • Beschikt over een zeer laag geluidsniveau
 • Geïntegreerd antikalksysteem zorgt voor een lange levensduur
 • Hoge stoomdruk van 6 bar zorgt altijd voor een perfect eindresultaat
Minpunten
 • Er is geen automatische uitschakelfunctie wanneer het strijkijzer niet wordt gebruikt

De Rowenta Silence Steam DG8985F0 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Severin BA 3234 – Beste reis strijkijzer

Severin BA 3234 - Reisstrijkijzer
Bekijk strijkijzer

Ben jij één van de vele mensen die niet op reis vertrekt zonder een reis strijkijzer? In dat geval moet je beslist eens kijken in de richting van de Severin BA 3234. Dit beste reis strijkijzer heeft alles in huis wat je ook maar enigszins van een reis strijkijzer kan verwachten. Denk hierbij in eerste instantie aan een lekker compact formaat. Deze zorgt er voor dat ze altijd eenvoudig in je bagage past en kan worden meegenomen op vakantie. De compacte afmetingen zorgen er echter niet voor dat er moet worden ingeboet op vlak van kracht, in tegendeel. Met de Severin BA 3234 strijk je al je kleding op reis dan ook zonder probleem!

Met de Severin BA 3234 kan je niet alleen stoom-, maar ook droogstrijken. Bovendien zal je kunnen vaststellen dat dit strijkijzer beschikt over een verticale sprayfunctie en is ze uitgerust met een RVS-zool. De temperatuur van het strijkijzer kan verder traploos worden ingesteld en er is een extra stoomfunctie aanwezig. Tot slot is het zo dat de Severin BA 3234 beschikt over een handige, opklapbare handgreep waardoor ze zomaar even nog comfortabeler is in gebruik.

Pluspunten
 • Het stoomstrijkijzer is voorzien van een dubbelstop
 • Beschikt over een handige sprayfunctie
 • Lekker compact en dus perfect voor op reis
 • Stoom- en droogstrijken in één
Minpunten
 • Het strijkijzer heeft een beperkt vermogen van amper 1000 watt

De Severin BA 3234 is verkrijgbaar bij:

Droogstrijkijzer, stoomstrijkijzer of stoomgenerator?

Wanneer je op zoek gaat naar het voor jou beste strijkijzer zal je kunnen vaststellen dat er op de markt tal van verschillende mogelijkheden zijn terug te vinden. We maken wat dit betreft dan ook een onderscheid tussen de volgende drie opties:

 1. Een stoomstrijkijzer;
 2. Een droogstrijkijzer;
 3. Een stoomgenerator;

Wanneer kies je voor een stoomstrijkijzer?

Het spreekt voor zich dat elk type strijkijzer over diens eigen voor- en nadelen beschikt. Neem nu bijvoorbeeld een stoomstrijkijzer. Voor dit type van strijkijzer geldt dat ze is uitgerust met een waterreservoir. Om stoom te kunnen produceren wordt het water in het waterreservoir opgewarmd. De stoom zal tijdens het strijken door de gaatjes in de strijkzool naar buiten komen. De belangrijkste voordelen van een stoomstrijkijzer zijn de volgende:

 • De hoeveelheid stoom kan per kledingstuk worden ingesteld;
 • Het strijkijzer neemt slechts een beperkte hoeveelheid ruimte in beslag;

Er zijn buiten de voordelen ook nadelen verbonden aan het gebruik van een stoomstrijkijzer. Zo is het toestel vaak wat zwaarder omdat het water zich in het strijkijzer zelf bevindt. Bovendien is het waterreservoir doorgaans enigszins aan de beperkte kant.

Wanneer kies je voor een droogstrijkijzer?

Voor een droogstrijkijzer geldt dat ze louter en alleen beschikt over een hete strijkzool. Bij dit type van strijkijzer is er dus geen sprake van de productie van stoom. Door gebruik te maken van een droogstrijkijzer is het mogelijk om vochtige kledingstukken mooi glad te strijken. Ga je gebruikmaken van dit type van strijkijzer om droge kleding te strijken? Dan zal je helaas moeten vaststellen dat het eindresultaat wellicht niet echt optimaal zal zijn. Voor een beter eindresultaat wordt het dan ook sterk aangeraden om de kleding eerst nat te maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door middel van een plantenspuit. De voordelen van een droogstrijkijzer zijn alvast de volgende:

 • Een droogstrijkijzer is licht en gemakkelijk te gebruiken;
 • Ze kan doorgaans worden aangekocht tegen een scherp prijskaartje;
 • Je neemt ze zonder probleem mee op reis;

Er zijn buiten de voordelen ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van een droogstrijkijzer. Zo produceert ze geen stroom waardoor er soms een minder mooi eindresultaat ontstaat. Daarnaast dien je de kleding (indien vereist) zelf nat te maken, bijvoorbeeld met een spuit.

Waarom kiezen voor een stoomgenerator?

Het laatste type strijkijzer is de zogenaamde stoomgenerator. Voor een stoomgenerator geldt dat het een stoomstrijkijzer is welke beschikt over een grote, losse watertank. Het strijkijzer zelf beschikt niet over een waterreservoir. Het is belangrijk om er bij het kopen van een stoomgenerator rekening mee te houden dat deze vrij groot is. Bovendien dient ze op een speciale strijkplank te worden geplaatst waar ook ruimte op beschikbaar is voor een generator. De voordelen waar je op kan rekenen bij het gebruik van een stoomgenerator zijn in de praktijk de volgende:

 • De losse watertank zorgt er voor dat je aanzienlijk langer kan strijken;
 • De watertank kan tijdens het strijken probleemloos worden bijgevuld;
 • Het strijkijzer zelf heeft een licht gewicht door het ontbreken van het waterreservoir;

Ook voor het aanschaffen van een stoomgenerator geldt dat je rekening moet houden met enkele potentiële nadelen. Zo moet een stoomgenerator bijvoorbeeld aanzienlijk langer opwarmen dan een stoomstrijkijzer. Daarnaast neemt ze ook meer plaats in beslag waardoor ze net wat minder eenvoudig op te bergen is. Hou er tot slot ook rekening mee dat er een speciale strijkplank is vereist om de stoomgenerator op te kunnen plaatsen.

Hoe maak je een strijkijzer schoon?

Een strijkijzer en / of stoomstrijkijzer vereist regelmatig de nodige aandacht. Alleen op die manier kan je er namelijk honderd procent zeker van zijn dat je er vele jaren genot van zal kunnen ondervinden. Het onderhouden of schoonmaken van een strijkijzer hoeft bovendien in de praktijk helemaal niet veel tijd en energie te kosten, in tegendeel. Voor een strijkijzer ontkalken geldt dat je het beste het onderstaande stappenplan kan volgen:

 1. Neem één kopje met water en meng deze met één kopje azijn;
 2. Giet het mengsel in het stoomstrijkijzer;
 3. Verwarm het stoomstrijkijzer en druk verschillende keren op de stoomknop;
 4. Zet het stoomstrijkijzer uit en geeft het mengsel de tijd om in te werken ( 1 uur);
 5. Leeg het stoomstrijkijzer en spoel ze verschillende keren na met proper water;

Kalk is de grootste boosdoener welke er in de praktijk vaak voor zorgt dat bijvoorbeeld een strijkijzer vroegtijdig het loodje legt. Wil je dit dus met andere woorden koste wat het kost voorkomen? Zorg dan altijd voor het tijdig ontkalken van je strijkijzer!

Veelgestelde vragen over strijkijzers

 • Waar moet ik op letten bij het kopen van een strijkijzer?

  Wanneer je een strijkijzer koopt is het goed om te kijken naar hoe groot het waterreservoir is en hoe groot het strijkblad is. Vooral bij het strijken van grotere oppervlakten is een groter strijkblad gewenst. Ook als je verschillende soorten stoffen wilt strijken is het goed om te controleren of het strijkijzer over de juiste standen beschikt. Zodat je ieder gewenste stof kunt strijken.

 • Hoeveel bar heeft een goed strijkijzer?

  Strijkijzers werken op water. Dat wordt omgezet in stoom wanneer je de knop op het product indrukt. Afhankelijk van de druk kan een strijkijzer voldoende stoom afgeven om stoffen te kunnen strijken. De druk wordt aangeduid in een aantal bar en een goed strijkijzer heeft circa 6 bar. Strijkijzers met een hogere druk kunnen ook meer stoom produceren terwijl strijkijzers met minder bar minder stoom kunnen produceren.

 • Hoe lang doe je met een strijkijzer?

  De levensduur van een strijkijzer wordt sterk beïnvloedt door hoe zuinig je op het product bent. Wanneer je het strijkijzer regelmatig schoonmaakt en ontdoet van kalk, kun je jarenlang plezier hebben van het product. Er zijn situaties waarin een strijkijzer wel 10 tot 15 jaar meegaat. Uiteraard blijft een strijkijzer techniek en kan een strijkijzer na een korte tijd al defect raken. In de regel spreken we dan over een zogenaamd maandagochtend product.

 • Hoe moet je een strijkijzer gebruiken?

  Een strijkijzer gebruik je doorgaans in combinatie met een strijkplank. Het kleding stuk dat je wilt ontdoen van kreukels leg je op deze plank neer. Het strijkijzer wordt aangezet en warmt op. Het water dan in het waterreservoir omgezet naar stoom dat door middel van een knop wordt uitgestoten. Dit doe je doorgaans wanneer je het strijkijzer op het kledingstuk zet. Bij strijkijzers met meerdere standen is het goed om te controleren of het strijkijzer op de juiste stand staat. Iedere soort stof vraagt om een andere behandeling. Daarnaast kun je vaak ook instellen hoeveel stoom een strijkijzer moet produceren.

 • Welke stoffen kun je strijken?

  Vrijwel iedere stof is te strijken, maar er zijn zaken waar je op moet letten. Zo zijn synthetische vezels, zoals Nylon en kwetsbare stoffen, zoals zijde gevoelig voor warmte. Deze stoffen mogen dus niet te heet worden gestreken. Dat kan schade aan de stof toebrengen. Katoen en linnen zijn daarentegen vrij ongevoelig voor warmte. Op een gemiddeld strijkijzer zitten verschillende standen die zijn afgestemd op de soort stof die je wilt strijken. Het is goed om te controleren of de schakel op de juiste stand staat voordat je het strijkijzer op de stof plaatst.

 • Hoe heet kan een strijkijzer worden?

  De temperatuur van een strijkijzer kan wel oplopen tot 200 graden Celsius. Uiteraard is niet iedere stof op 200 graden Celsius te strijken. In labels van kledingstukken staat vaak de geadviseerde temperatuur vermeld en je kunt ook aan hand van de stof bepalen hoe heet het strijkijzer moet zijn. In de basis is de temperatuur van een strijkijzer te reguleren door een bepaalde stand te kiezen. Zo kunnen stoffen, zoals zijde, wol en Nylon het beste op lage temperaturen worden gestreken. Terwijl linnen en katoen minder gevoelig zijn voor warmte.

 • Plaats een reactie