De 5 beste broodbakmachines van 2024

Zelf een lekker vers brood bakken? Dat kan met een broodbakmachine! De afgelopen jaren zijn broodbakmachines steeds verder doorontwikkeld. De machines hebben nieuwe functies gekregen en het brood komt nog lekkerder uit de machine. Wij hebben de top 5 broodbakmachines van 2024 voor je op een rij gezet. Ontdek welke broodbakmachines er zijn en wie weet bak jij binnenkort je eigen brood.

Merk
Model
1
Hendi Deegkneedmachine met verwijderbare kom - 32 L
Hendi
Deegkneedmachine 32L
2
Panasonic SD-YR2550SXE broodbakmachine
Panasonic
SD-YR2550SXE
3
Moulinex Pain & Delice OW240E30 - Broodbakmachine
Moulinex
Pain & Delice OW240E30
4
Inventum BM95 - Broodbakmachine
Inventum
BM95
5
Inventum BM55 - Broodbakmachine
Inventum
BM55

Dit zijn ze, de 5 beste broodbakmachines van 2024

1. Hendi Deegkneedmachine 32L – Beste professionele broodbakmachine

Hendi Deegkneedmachine met verwijderbare kom - 32 L
Bekijk broodbakmachine

De Hendi Deegkneedmachine 32L is een professionele broodbakmachine. Dit merk je onder meer aan de behuizing waarover ze beschikt. Deze is namelijk gemaakt van een hoogwaardig wit gelakt RVS. Ook voor de mengkom evenals het deksel en de spiraal geldt dat ze zijn vervaardigd van 18/10 RVS. Indien je ervoor kiest om deze professionele broodbakmachine te kopen zal je kunnen vaststellen dat ze is voorzien van een ingebouwde timer. Bovendien is het zo dat er twee van de vier aanwezige wielen zijn geremd. De capaciteit van 32 liter zorgt ervoor dat het perfect mogelijk is om deze broodbakmachine in verschillende professionele situaties in te zetten.

Pluspunten
 • Gemaakt van zeer kwalitatief RVS
 • Prima capaciteit van 32 liter
 • Vier wielen waarvan twee geremd
 • De kom is perfect verwijderbaar
Minpunten
 • Een vrij stevige aankoopprijs

De Hendi Deegkneedmachine 32L is verkrijgbaar bij:

2. Panasonic SD-YR2550SXE – Beste multifunctionele broodbakmachine

Panasonic SD-YR2550SXE broodbakmachine
Bekijk broodbakmachine

De Panasonic SD-YR2550SXE Rvs heeft maar liefst 32 programma’s waar je uit kunt kiezen. Of je nu een rozijnenbrood, wit brood, of glutenvrij brood wilt bakken, het kan allemaal. Handig is de gistdispenser die automatisch op het goede moment gist toevoegt. Een lekker noten- of rozijnenbrood bakken? Ook dat is een fluitje van een cent. De extra ingrediënten (zoals noten) worden automatisch toegevoegd tijdens het proces. Ook de startuitstel functie is een handige. Voordat je naar bed gaat zet je alles klaar, stel je de machine uit en zodra je wakker wordt heb je een heerlijk vers brood!

Pluspunten
 • Keuze uit diverse programma's
 • Makkelijk in onderhoud
 • Aparte Noten en gist dispencer
Minpunten
 • Niet geschikt voor professioneel gebruik

De Panasonic SD-YR2550SXE is verkrijgbaar bij:

3. Moulinex Pain & Delice OW240E30 – Beste broodbakmachine met 20 programma's

Moulinex Pain & Delice OW240E30 - Broodbakmachine
Bekijk broodbakmachine

Met de Moulinex Pain & Delices OW240E30 bereid je naast brood ook drinkyoghurt, pastadeeg of granen. Er zijn maar liefst 20 voorgeprogrammeerde bakprogramma’s op het apparaat te vinden. Ook glutenvrij brood is eenvoudig te bakken, kies uit 3 glutenvrije bakprogramma’s. Maar ook een standaard volkoren brood is eenvoudig te maken met deze machine. Voeg de ingrediënten toe aan het blik en bepaal hoe laat het brood klaar moet zijn. De machine doet vervolgens de rest! Je kunt gebruik maken van de timer om de start van het bakproces maximaal 15 uur uit te stellen.

Pluspunten
 • Goedkope aankoopprijs
 • Uitgerust met verschillende brood & deeg maken programma’s
 • Gebruiksvriendelijke bediening
Minpunten
 • Geen kijkvenster

De Moulinex Pain & Delice OW240E30 is verkrijgbaar bij:

4. Inventum BM95 – Beste broodbakmachine met warmhoudfunctie

Inventum BM95 - Broodbakmachine
Bekijk broodbakmachine

Door gebruik te maken van de Inventum BM95 is het mogelijk om perfect in te stellen wanneer de machine moet beginnen met bakken. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat het brood op precies het gewenste moment klaar is. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk om het deeg ‘s avonds klaar te zetten waarna het bakken pas laat in de nacht wordt gestart.

Blijf je onverwachts toch wat langer in je bed liggen? Dan zorgt de warmhoudfunctie ervoor dat het brood uitstekend op temperatuur kan worden gehouden. Voor deze Inventum broodbakmachine geldt dat ze beschikt over twaalf verschillende programma’s. Hiermee maak je niet alleen volkorenbrood, maar ook glutenvrij brood.

Bovendien geldt voor deze Inventum broodbakmachine eveneens dat ze over een supersnel programma beschikt waarmee je in amper 90 minuten tijd een brood kan bakken. Verder is het ook nog interessant om te weten dat het bakblik uitneembaar is. Dit betekent niet alleen dat je het brood er eenvoudig uit kan halen, bovendien is het bakblik ook nog eens eenvoudig te reinigen.

Pluspunten
 • Verschillende programma's waaronder één voor glutenvrij boord
 • Met de snelbakfunctie bak je het lekkerste brood in amper 90 minuten tijd
 • De warmhoudfunctie houdt het brood warm
 • Instelbare starttijd maakt het mogelijk om het brood klaar te hebben precies wanneer jij dat wenst
Minpunten
 • Het snoer van deze broodbakmachine had iets langer mogen zijn

De Inventum BM95 is verkrijgbaar bij:

5. Inventum BM55 – Beste goedkope broodbakmachine

Inventum BM55 - Broodbakmachine
Bekijk broodbakmachine

De Inventum BM55 heeft 12 programma’s waar je uit kunt kiezen. De antiaanbaklaag in het bakblik is een groot voordeel. Je kunt deze hierdoor eenvoudig reinigen. Handig is het kijkvenster dat op de broodbakmachine aanwezig is. Tijdens het bakproces kun je op elk moment meekijken. Zelf je brood kneden is verleden tijd. De machine neemt het kneedwerk volledig van je over. Ook kun je dit model gebruiken om jam of cake mee klaar te maken. Kan je niet tegen gluten? Ook dan is deze machine zeer geschikt, want er is een speciaal glutenvrij bakprogramma aanwezig waarmee je een lekker glutenvrij brood bakt

Pluspunten
 • Keuze uit 12 verschillende programma's
 • Ook programma voor glutenvrij brood, jam en cake
 • Instelbare timer
Minpunten
 • Luidruchtig

De Inventum BM55 is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een broodbakmachine?

De broodbakmachine neemt je in principe alle werk met betrekking tot het bakken van een brood uit handen. Dit betekent dat ze in eerste instantie het kneden van het deeg voor haar rekening neemt. Bovendien gebeurt ook het rijzen en het bakken van het brood allemaal in deze machine. Het enige wat jij nog moet doen is de verschillende benodigde ingrediënten in de broodbakmachine stoppen… en het toestel aanzetten natuurlijk. Voor heel wat broodbakmachines geldt tegenwoordig dat ze ook voorzien zijn van een timer. Deze maakt het mogelijk om in te stellen wanneer de machine het brood moet beginnen bakken. Zo hoef je zelf niet fysiek in de ruimte aanwezig te zijn. Ideaal wanneer je bijvoorbeeld op zondagmorgen wakker wil worden met de heerlijke geur van vers gemaakt brood.

Hoelang duurt brood bakken in een broodbakmachine?

Het duurt standaard ongeveer drie uur om een brood te bakken in een broodbakmachine. Veel mensen vinden het vreemd dat dit zoveel tijd in beslag neemt. Hoe komt dat eigenlijk precies? Zeer eenvoudig. De broodbakmachine begint zeer rustig met het mixen van de verschillende ingrediënten. Vervolgens dient het deeg nog ongeveer gedurende 20 minuten te worden gekneed. Vervolgens heeft ze nog tijd nodig om langzaam te rijzen.

Als laatste is er nog het daadwerkelijk bakken van het brood. Dat neemt ongeveer één uur tijd in beslag. Ondanks het feit dat de exacte baktijd kan verschillen afhankelijk van de broodbakmachine in kwestie kan rekening houden met een vereiste baktijd van in totaal drie uur aan te raden zijn. Let wel, verschillende broodbakmachines hebben ook een programma om extra snel te kunnen bakken. Dan kan het brood volledig klaar zijn in slechts anderhalf uur tijd.

Welke broodbakmachine moet ik kiezen?

Tegenwoordig kunnen we vaststellen dat we in de keuken gebruikmaken van veel meer specifieke toestellen in vergelijking met vroeger. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan een ijsmachine of een keukenmachine. Deze toestellen maken ons leven een stuk eenvoudiger. Dat geldt ook voor een broodmachine. Het zelf kunnen bakken van je eigen, overheerlijke brood is namelijk toch helemaal geweldig. Wil jij ook graag een broodmachine kopen, maar weet je niet precies welk exemplaar nu voor jou precies de beste keuze is? Hou dan zeker rekening met onderstaande aandachtspunten!

1. Hou rekening met de vereiste capaciteit

Het eerste aandachtspunt heeft betrekking tot de capaciteit waar je broodbakmachine over dient te beschikken. Voor verschillende van deze machines geldt dat ze slechts in staat zijn om kleine broodjes te bakken. Deze broodjes kunnen dan variëren van 450 tot ongeveer 1.000 gram. Met andere exemplaren is het dan weer mogelijk om een groot brood klaar te maken tot zomaar even 1600 gram. Bedenk dus in ieder geval altijd goed bij jezelf aan welke capaciteit jij behoeften hebt.

2. Is een warmhoudfunctie een vereiste of niet?

Wil je graag dat je broodbakmachine zo zelfstandig mogelijk kan werken? Zou je daarbij graag ook willen dat deze in staat is om het gebakken brood nog even warm te houden? Dan heb je behoeften aan een exemplaar met warmhoudfunctie. Veel mensen denken dat alle broodbakmachines daar standaard over beschikken, maar dat is dus niet correct.

3. Wil je alleen maar brood bakken of nog iets anders ook?

Voordat je over gaat tot het kopen van een broodbakmachine dien je, je de vraag te stellen waar je ze precies voor gaat gebruiken. Is dat uitsluitend voor het bakken van een alledaags brood of wil je er ook graag wat andere zaken mee kunnen maken? Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan:

 • Stokbroodjes;
 • Ciabatta;
 • Sandwiches;

Lang niet alle broodbakmachines die op de markt verkrijgbaar zijn beschikken over speciale programma’s om dat te kunnen doen. Bovendien geldt voor verschillende broodbakmachines ook dat ze helemaal niet de vereiste accessoires aan boord hebben om dat voor mekaar te kunnen krijgen. Je hoeft het bovendien nog niet eens zover te gaan zoeken. Ook volkorenbrood en bijvoorbeeld brood met granen vereisen een aangepast programma. Voordat je over gaat tot het kopen van een bepaalde broodbakmachine zal je dus ook hier even bij stil willen blijven staan.

4. Moet het bakblik verwijderbaar zijn of niet?

Stel jezelf tot slot ook de vraag hoe praktisch en onderhoudsvriendelijk jouw broodbakmachine moet zijn. Voor verschillende exemplaren geldt bijvoorbeeld dat ze beschikken over een verwijderbaar bakblik. Deze maakt het niet alleen mogelijk om het brood eenvoudig uit het apparaat te halen, daarnaast maakt ze ook het schoonmaken van het toestel veel eenvoudiger mogelijk. Ook dit kan dan ook zeker een belangrijk aandachtspunt zijn om rekening mee te houden.

Broodbakmachine recepten

Een broodbakmachine is een veel veelzijdiger apparaat dan veel mensen in eerste instantie vermoeden. In de praktijk is het dan ook niet alleen maar mogelijk om er een standaard wit brood mee te maken. Zo kan je bijvoorbeeld ook nog een kruidig Italiaans tomatenbrood maken of wat ook te denken van een suikerbrood? Daarnaast is het zo dat je zelfs een lekker tussendoortje kan maken in je broodbakmachine. Zo is het zelf maken van een heerlijke cake bijvoorbeeld iets waar veel mensen die eigenaar zijn van een dergelijk toestel van houden. In ieder geval bestaan er duidelijk heel wat verschillende broodbakmachine recepten waar jij mee aan de slag kan gaan.

Veelgestelde vragen over broodbakmachines

 • Waar op letten bij aankoop broodbakmachine?

  Er zijn een aantal zaken waar je op kunt letten wanneer je een broodbakmachine wilt kopen. Allereerst is het goed om te kijken naar het vermogen van de machine en hoeveel stroom het apparaat verbruikt. De keuze is ook afhankelijk van welke broodsoorten je wilt bakken, want dit bepaald uiteindelijk hoeveel vermogen een machine minimaal moet hebben. Ook kun je letten op welke programma’s een broodbakmachine heeft en de keuze laat je afhangen van welke broodsoorten je wilt bakken. Daarnaast kun je ook kijken naar extra functies, zoals een zelfreinigende functies en uitgebreide timers waarmee je de broodbakmachine op bepaalde tijdstippen kan laten starten.

 • Wat zijn de voordelen van een broodbakmachine?

  De grootste voordelen van een broodbakmachine is dat je zelf een vers brood kunt bakken en deze nog warm kunt nuttigen. Daarnaast is het zelf bakken van brood in de basis goedkoper dan een compleet brood aanschaffen. Daarnaast heb je ook meer controle over hoe dik je broodsneden zijn en heb je meer keuze in verschillende soorten brood die je kunt bakken. Mits je alle ingrediënten natuurlijk in huis hebt.

 • Wat is de beste broodbakmachine volgens de Consumentenbond?

  De beste broodbakmachine die je op dit moment kunt kopen is de Panasonic SD-YR2550SXE. Echter heeft de Consumentenbond nog geen uitvoerige test gedaan op de broodbakmachines die te koop zijn, omdat het veel tijd in beslag neemt. Desalniettemin is de Panasonic SD-YR2550SXE positief beoordeeld door honderden consumenten op verschillende websites, zoals Kieskeurig.nl.

 • Hoeveel stroom verbruikt een broodbakmachine?

  De gemiddelde kosten voor een KWh ligt rond de 0,24 eurocent. Dat is inclusief transportkosten. In een gemiddeld huishouden verbruikt de broodbakmachine bij regelmatig gebruik circa 75 KWh op jaarbasis. Dat komt dus neer ook ongeveer € 1,50 per maand. Uiteraard afhankelijk van welke soort broden je bakt en hoe energiezuinig de broodbakmachine is. Een broodbakmachine met een vermogen van 550 watt zal in de basis minder stroom verbruiken dan een machine met een vermogen van 600 watt.

 • Hoe lang gaat een broodbakmachine mee?

  Een broodbakmachine gaat gemiddeld een jaar tot twee jaar mee. Afhankelijk van hoe intensief de broodbakmachine gebruikt wordt. Bij dagelijks gebruik kan een machine na een korte periode al de geest geven. De reden dat een broodbakmachine relatief snel defect raakt heeft te maken met defecten aan het verwarmingselement en het bakblik. Vooral door deeg- en asresten kunnen zaken, zoals de deeghaak sneller vast komen te zitten. Vaak zijn deze defecten ook niet te repareren. Een goede reiniging van de broodbakmachine kan de levensduur van het apparaat dan ook aanzienlijk verlengen. Uiteraard zit hierin ook verschil tussen de kwaliteit van diverse broodbakmachines, waardoor de ene machine veel langer mee zal gaan dan de andere.

 • Welke broodbakmachine is geschikt voor speltbrood?

  Veel broodbakmachines zijn geschikt voor het bakken van speltbrood, maar de machine heeft dan wel een specifiek speltbrood programma nodig. De Princess 152009 is op dit moment de populairste broodbakmachine met een speciaal programma om speltbrood mee te bakken. Wil je een broodbakmachine met meer vermogen en meer functies? Dan is de Panasonic SD-2500WXE een betere keuze.

 • Welke broodbakmachine voor zuurdesembrood?

  Zuurdesembrood kun je prima in een broodbakmachine bakken, maar niet iedere broodbakmachine is hiervoor geschikt. Je hebt namelijk een broodbakmachine nodig met een 6 uurs programma (ook wel “French” genoemd). Het succes van een zuurdesembrood is namelijk dat je deze voor een langere tijd laat rijzen op een lage temperatuur. Dan kun je een zuurdesembrood prima in een broodbakmachine bakken.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie