De 5 beste videokaarten van 2024

Ben je op zoek naar de beste videokaart? Wij helpen je graag! Wij hebben een aantal videokaarten voor jullie uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste videokaarten van 2024 zijn.

Er zijn twee soorten videokaarten die je kunt onderscheiden, namelijk de insteekkaart die dus vervangbaar is en de onboard die geïntegreerd zit. Hij maakt gebruik van het werkgeheugen van het systeem en de hoeveelheid kun je instellen in de BIOS van het apparaat.

Een videokaart bestaat uit een GPU welke de grafische data verwerkt. De GPU berekent hoe de beeldopbouw weergegeven moet worden en rendeert de 3D-beelden zoals je ze met jouw ogen van het scherm af leest. Naast de GPU beschikt een videokaart ook over een videogeheugen waarin de digitale prestaties worden opgeslagen. Denk hierbij aan de algemene sjablonen en texturen. Hierdoor hoeft de kaart niet telkens het gehele beeld opnieuw te berekenen en weer te geven, maar kan hij zich richten op de veranderingen die plaats vonden. Zo hou je de snelheid in het laden van je beeld en wordt het eenvoudiger om zware spellen met gedetailleerd beeld in hoge snelheden te laden zonder dat je kwaliteit van je beeld achteruit gaat of het beeld hapert omdat het laden niet snel genoeg gaat.

Videokaarten moeten hard werken in je laptop of tablet en kunnen dus ook warm worden. Om die reden zijn ze tegenwoordig automatisch uitgerust met een ventilator zodat er geen oververhitting plaats kan vinden en zelfs brand kan ontstaan. Je moet er niet vreemd van opkijken dat een videokaart eenvoudig 80 graden Celsius kan halen als hij gebruikt wordt. Er zijn mogelijkheden van passieve koeling door koelribben te plaatsen, actieve koeling door het gebruik van een ventilator en waterkoeling door middel van vloeistof langs de kaart te laten lopen in een afgesloten systeem.

Merk
Model
1
GIGABYTE AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB LHR grafische kaart
Gigabyte
AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB
2
MSI Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G - Videokaart
MSI
Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G
3
Asus Radeon RX 6600 DUAL-RX6600-8G Videokaart
Asus
Dual Radeon RX 6600
4
Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB - Videokaart
Gigabyte
Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB
5
Gigabyte RTX 3080 Ti GAMING BOX, GeForce RTX 3080 Ti, 12 GB, GDDR6X
Gigabyte
Aorus RTX 3080 Ti Gaming Box

Dit zijn ze, de 5 beste videokaarten van 2024

1. Gigabyte AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB – Beste videokaart voor raytracing

GIGABYTE AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB LHR grafische kaart
Bekijk videokaart

De beste videokaart voor raytracing is de AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB van Gigabyte. Deze raytracing videokaart van Gigabyte beschikt over een 12 GB GDDR6X geheugen en werkt met een 384 bit brede interface.

Er zijn op deze videokaart 3 Displayport-aansluitingen en 3 HDMI-aansluitingen beschikbaar. Er zit een actieve fan in met 3 ventilatoren om te zorgen dat er geen oververhitting ontstaat.

Pluspunten
 • Deze videokaart van Gigabyte is stil en wordt goed gekoeld door de actieve koeling
 • Werkt goed op een 4K-resolutie
Minpunten
 • Hij is in verhouding met andere typen groter en zwaarder

De Gigabyte AORUS RTX 3080 Ti MASTER 12GB is verkrijgbaar bij:

2. MSI Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G – Beste game videokaart

MSI Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G - Videokaart
Bekijk videokaart

De Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G van MSI is de beste game videokaart van dit moment. Door zijn grote videogeheugen van 20 G is dit de beste keuze als je op zoek bent naar een videokaart om te gamen. Een semi-passieve fan zorgt voor de juiste koeling.

Pluspunten
 • Door zijn videogeheugen zijn er hoge kloksnelheden mogelijk, waardoor videogamen met deze kaart uitermate goed gaat
 • De koeling werkt naar behoren en zorgt voor voldoende temperatuurdaling
Minpunten
 • Hij heeft in verhouding tot anderen een hoog energiegebruik

De MSI Radeon RX 7900 XT GAMING TRIO CLASSIC 20G is verkrijgbaar bij:

3. Asus Dual Radeon RX 6600 – Beste goedkope videokaart

Asus Radeon RX 6600 DUAL-RX6600-8G Videokaart
Bekijk videokaart

Asus heeft de beste goedkope videokaart uitgebracht door de Dual Radeon RX 6600 op de markt te brengen. Deze goedkope videokaart heeft alles wat je van een goede basis videokaart mag verwachten. Door de 0dB technologie die deze kaart van Asus heeft, heb je eigenlijk geen geluid die ontstaat in de videokaart en stoort hij niet.

Er zitten dubbele ventilatorkogellagers op deze videokaart, waardoor hij duurzamer is en twee keer zolang mee gaat als het gemiddelde alternatief en voorkomt ook nog buig- en traceschade aan de printplaat.

Pluspunten
 • 0dB technologie waardoor hij geen geluid maakt
 • Beschikt over dubbele ventilatorkogellagers waardoor hij buig- en traceschade voorkomt en duurzaam is
 • Videokaart met een goede prijs/kwaliteit verhouding
Minpunten
 • Er kunnen geen zeer hoge kloksnelheden worden bereikt omdat de specs niet hoog genoeg zijn daarvoor.

De Asus Dual Radeon RX 6600 is verkrijgbaar bij:

4. Gigabyte Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB – Beste videokaart met waterkoeling

Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB - Videokaart
Bekijk videokaart

De beste videokaart met waterkoeling is de Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB van Gigabyte. Deze supersnelle videokaart van Gigabyte heeft 10G aan snelheid en heeft drie aansluitingen voor zowel HDMI als drie voor Displayport. Het speciale aan deze kaart is, is zijn koeling door water en daar zit ook een veiligheid in gebouwd op lekken.

Als hij lekt zal hij ervoor zorgen dat er geen schade ontstaat aan de kaart of andere apparatuur. De prestaties zijn daardoor uniek te noemen en zeer geschikt voor het zware werk.

Pluspunten
 • De waterkoeling is uniek en zorgt voor goede bescherming van je apparatuur
 • Er zijn veel uitgangen beschikbaar
 • Het uiterlijk ziet er mooi uit
Minpunten
 • De plaatsing van de ledverlichting is ongelukkig en kan in je ogen schijnen
 • De draadjes hadden mooier afgewerkt kunnen worden in de braidings.

De Gigabyte Gigabyte GeForce RTX 3080 10GB XTREME Waterforce WB is verkrijgbaar bij:

5. Gigabyte Aorus RTX 3080 Ti Gaming Box – Beste externe videokaart

Gigabyte RTX 3080 Ti GAMING BOX, GeForce RTX 3080 Ti, 12 GB, GDDR6X
Bekijk videokaart

De Aorus RTX 3080 Ti Gaming Box van Gigabyte is de beste externe videokaart. Als je op zoek bent naar een extreme videokaart die geschikt is voor gaming dan is dit een goede keuze. Je speelt vloeiende 4K in een hoog fps af en zelfs 8K op 60 fps. De goede koeling zorgt ervoor dat de temperatuur beperkt blijft en dat in combinatie met de ventilatoren en verschillende heatsinks maakt dat er geen oververhitting kan ontstaan.

Pluspunten
 • Het koelen van de videokaart is verheven tot een nieuw niveau
 • Grafische bestanden worden gerendeerd op 12 gigabyte GDDr6 RAM
Minpunten
 • Deze externe videokaart heeft een losse Thunderbolt 3 nodig voordat je hem aan kan sluiten

De Gigabyte Aorus RTX 3080 Ti Gaming Box is verkrijgbaar bij:

Wat voor videokaart heb ik nodig?

Elke computer of laptop heeft een videokaart om ervoor te zorgen dat het berekende beeld ook daadwerkelijk opgezet wordt in voor ons grafisch beeld op het beeldscherm. De meest krachtige GPU’s komen bij fabrikant NVIDIA en AMD vandaan.

Vroeger was het nog noodzakelijk om een losse videokaart aan te schaffen, maar tegenwoordig zit hij veelal geïntegreerd in het moederbord. Daar is direct ook rekening gehouden met de warmte die hij kan produceren, dus er wordt altijd op een manier gezorgd voor koeling. Veel videokaarten werken met een ventilator en sommigen zelfs met een vloeistofkoeling om te zorgen dat er geen oververhitting plaats vindt.

Hieronder tref je een lijstje aan bij welk type gebruik je welk type videokaart nodig hebt.

 • Algemeen gebruik van internet; elk type videokaart
 • Het kijken van films; elk type videokaart
 • Het verwerken van teksten; elk type videokaart met meer dan 2GB aan geheugen
 • Het bewerken van video’s; elk type videokaart met meer dan 4GB aan geheugen
 • Het spelen van games; elk type videokaart met meer dan 4GB aan geheugen
 • VR-toepassingen; elk type videokaart met meer dan 6GB aan geheugen

Hou er rekening mee dat bijvoorbeeld games of VR-toepassingen wel kunnen werken op het minimum, maar soepeler werken als je een stap hoger gaat. Stel dat de videokaart op de achtergrond nog gebruik wordt voor iets anders, kan het zijn dat hij capaciteit te kort komt om je game goed weer te geven. Kijk dus goed wat jouw gebruik is en kijk naar de mogelijkheden en kies als het kan minimaal één stapje hoger dan het minimale om te voorkomen dat je toch ergens een hapering krijgt.

Ben je van plan om een videokaart te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over videokaarten? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over videokaarten zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een videokaart en vind je dat jouw videokaart getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw videokaart makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over videokaarten

 • Wat is een videokaart?

  De grafische kaart, ook wel videokaart genoemd, is de interface tussen de berekening van de computer en de weergave op het beeldscherm.

 • Is een videokaart belangrijk voor gaming?

  Een videokaart is zeker belangrijk voor gaming. Omdat bij gamen het verversen van het beeld veelvuldig gebeurd en er vaak weinig uit het geheugen kan worden gehaald, is een goede videokaart nodig die veel kan opslaan en snel kan verversen. Als je videokaart onvoldoende capaciteit heeft kan het zijn dat je beeld niet scherp is en/of hapert omdat het laden niet snel genoeg gaat.

 • Hoeveel GB heeft een videokaart nodig?

  Het aantal GB dat een videokaart nodig heeft is afhankelijk van de toepassing. Als je alleen internet gebruikt, een film kijkt of teksten verwerkt heb je weinig nodig. Ga je gamen met je apparaat dan heb je meer GB nodig om te zorgen voor een goede speelervaring.

 • Welke videokaart past op mijn moederbord?

  Op het moederbord van een laptop is met de moderne apparatuur de videokaart vaak al geïntegreerd en kun je hem niet los eraan hangen. Kijk in de gebruiksaanwijzing van jouw apparaat om te zien of je de videokaart los kunt vervangen.

  Wil je de videokaart van je desktop PC vervangen dan kan dit vaak wel. Welke videokaart past en werkt is afhankelijk van je moederbord en de aansluitingen daarop. Het beste kan je opzoeken welk moederbord je hebt door de kast open te schroeven en het moederbord type te zoeken. Als je vervolgens googlet op dit type moederbord + videokaart compatibility dan krijg je hele lijsten met welke grafische kaarten geschikt zijn voor jouw moederbord.

 • Welke resolutie trekt een videokaart?

  Er zijn videokaarten die werken op Full HD-, op 4K- en de nieuwste zelfs op 8K-resolutie. Hoe hoger de resolutie hoe zwaarder het is voor de videokaart om alles te verwerken. Hierdoor zul je merken dan bij een lage resolutie vaak een hogere framerate gehaald wordt dan bij een hele hoge resolutie.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie