De 5 beste vochtvreters van 2024

Een goede luchtvochtigheid in huis, in een auto of in de caravan is belangrijk voor je gezondheid. Zowel een te lage als een te hoge luchtvochtigheid kunnen milde tot serieuze medische klachten veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan een jeukende huid en geïrriteerde ogen of zelfs astmatische klachten. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Is de luchtvochtigheid hoger dan 60%? Dan wordt het tijd om een vochtontnemer te plaatsen. Ook wel een vochtmagneet genoemd. Wil je een vochtvreter kopen en vraag je jezelf af wat de beste vochtvreter is? Wij hebben de beste producten voor je op een rijtje gezet. Daarnaast is het belangrijk dat je voor de aanschaf ook een vochtvreter review en test leest. Zo kom je weer te weten over de voor- en nadelen van een product en kun je een weloverwogen beslissing maken.

Merk
Model
1
Bison vochtvreter original met vochtmagneet
Bison
vochtvreter 450 milliliter
2
Rubson Vochtopnemer AERO360 Badkamer - Vocht in badkamer
Rubson
AERO360
3
PINGI vochtbeest 250 GR - luchtontvochtiger
PINGI
vochtbeest
4
Bison auto vochtvreter - 300 gram
Bison
auto vochtvreter
5
2x stuks vochtvangers - vochtopnemers 350 gram met 1x navulling - Voorkomt geurtjes en schimmels
Sorbo
vochtvangers / vochtopnemers

Dit zijn ze, de 5 beste vochtvreters van 2024

1. Bison vochtvreter 450 milliliter – Best vochtvreter voor in huis

Bison vochtvreter original met vochtmagneet
Bekijk vochtvreter

De Bison vochtvreter 450 milliliter is de beste vochtvreter voor in huis. Met deze vochtvreter kun je ongeveer 450 milliliter water absorberen en dat is te danken aan de krachtige vocht magneet die hygiënisch en veilig in gebruik is.  De vochtvreter is geschikt voor alle ruimtes met een maximale oppervlakte van 45 vierkante meter. Je kunt het product dus zowel in de woonkamer, slaapkamer, kelder, schuur, caravan of andere kleinere ruimtes gebruiken. De verwachte levensduur van de vochtvreter is circa 3 maanden. Na deze periode zal deze vervangen moeten worden of wanneer de maximale absorptie van 450 milliliter vocht is bereikt.

Belangrijk om te weten! Bestrijdt vocht, condens en muffe geuren in huis.

Kenmerken van de Bison vochtvreter 450 milliliter

Absorptiecapaciteit
Ontwerp
Gebruiksgemak
Effectiviteit
Prijs
Pluspunten
 • Bestrijdt vocht, condens en muffe geuren
 • Ultra hoge absorptie van maximaal 450 milliliter vocht
 • Handig neer te zetten
 • Geschikt voor ruimtes van maximaal 45 vierkante meter
 • Veilig en hygiënisch
Minpunten
 • Kan oogirritatie veroorzaken, lees voor gebruik de handleiding voor de waarschuwingslabels

De Bison vochtvreter 450 milliliter is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor een ruimte van
circa 45 m³
Inhoud
450 gram
Navulbaar
Ja

2. Rubson AERO360 – Beste vochtvreter badkamer

Rubson Vochtopnemer AERO360 Badkamer - Vocht in badkamer
Bekijk vochtvreter

De beste vochtvreter voor in de badkamer is de Rubson AERO360 die met behulp van een speciale technologie voor een optimale luchtcirculatie en hoge absorptie van vocht en condens zorgt. Dit product is vooral geschikt voor vochtige ruimtes, zoals de badkamer, kruipruimtes, tuinhuisjes en schuren en de caravan. Uiteraard is het product ook elders te plaatsen indien gewenst.

De luchtontvochtiger absorbeert niet alleen vocht en bestrijdt niet alleen condens, maar ook muffe geurtjes die in het huis kunnen ontstaan. Vooral na het douchen kunnen vervelende geurtjes voor wat ongemak zorgen. De Rubson AERO360 gaat dit tegen en dat mag als een groot pluspunt van de vochtvreter worden gezien.

De vochtvreter heeft ook geen maximale levensduur, omdat het reservoir na het absorberen van vocht te legen en te reinigen is. Reinigen is met een mild schoonmaakmiddel voldoende om de zeer goede werking van de luchtontvochtiger te garanderen.

Kenmerken van de Rubson AERO360

Absorptiecapaciteit
Ontwerp
Gebruiksgemak
Effectiviteit
Prijs
Pluspunten
 • Speciaal systeem voor het absorberen van vocht
 • Bestrijdt vocht, condens en muffe geurtjes
 • Speciaal voor de badkamer gemaakt
 • Eenvoudig schoon te maken en te hergebruiken
 • 360 graden luchtcirculatie
Minpunten
 • Prominent aanwezig

De Rubson AERO360 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor een ruimte van
circa 10 m³
Navulbaar
Ja

3. PINGI vochtbeest – Beste vochtvreter voor iedere ruimte

PINGI vochtbeest 250 GR - luchtontvochtiger
Bekijk vochtvreter

Het PINGI vochtbeest is echt geschikt voor iedere situatie en dus ook de beste vochtvreter voor iedere ruimte. Het zakje hang je op en de vochtvreter zonder navulling doet de rest. Een groot voordeel van dit bundeltje is dat het vochtbeest te hergebruiken is. Je stopt het zakje in de magnetron die je voor 5 minuten op 600 gram laat opwarmen. Verwijder na het opwarmen het zakje en laat deze even uitdampen. Vervolgens kun je de vochtvreter weer ophangen waar je wilt.

Denk bijvoorbeeld aan in een auto of een caravan, een vochtige ruimte zoals een kelder of een kledingkast of hang het zakje op in de woonkamer. De maximale oppervlakte van een ruimte mag niet meer dan 6 kubieke meter zijn. Dan doet het bundeltje na activatie het beste zijn werk. Een ander voordeel is dat het PINGI vochtbeest niet morst of lekt wanneer het vocht en condens heeft geabsorbeerd.

Kenmerken van de PINGI vochtbeest

Absorptiecapaciteit
Ontwerp
Gebruiksgemak
Effectiviteit
Prijs
Pluspunten
 • Activeren via de magnetron
 • Te hergebruiken
 • Speelse vormgeving
 • Absorbeert 100cc aan vocht tijdens een laadcyclus
 • Handig in gebruik
Minpunten
 • Geschikt voor ruimtes van maximaal 6 kubieke meter

De PINGI vochtbeest is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Geschikt voor een ruimte van
6 m³
Inhoud
250 gram
Navulbaar
Nee niet nodig, wel herbruikbaar

4. Bison auto vochtvreter – Beste vochtvreter voor in de auto

Bison auto vochtvreter - 300 gram
Bekijk vochtvreter

De Bison auto vochtvreter is de beste vochtvreter voor in de auto. Heb je last van condens, vocht en beslagen ramen? Dan heb je zeker profijt van dit product! De keerzijde van de medaille is dat het zakje niet geschikt is voor andere ruimtes. Zeker in grotere ruimtes heeft de vochtvreter weinig effect. In een auto des te meer!

Het zakje kun je eenvoudig ophangen. Bijvoorbeeld aan de achteruitkijkspiegel in de auto en het zakje kleurt roze als de vochtvreter vol zit. Een ander groot voordeel is dat het zakje 100% lekdicht is! Geen lekkages en vieze vochtplekken waar je ze niet wil hebben! Zit de vochtvreter vol? Dan stop je ‘m voor 6 minuten in de magnetron om hem leeg te maken en weer gebruiksklaar te maken. Na het opwarmen laat je het zakje een aantal minuten met rust en wanneer die blauw gekleurd is, kun je de vochtvreter weer gebruiken.

Een ander groot pluspunt van dit product is dat je de vochtvreter jarenlang kunt gebruiken! Volg de instructies in de handleidingen en neem kennis van de waarschuwingslabels, want deze luchtontvochtiger kan schadelijk zijn voor de gezondheid!

Kenmerken van de Bison auto vochtvreter

Absorptiecapaciteit
Ontwerp
Gebruiksgemak
Effectiviteit
Prijs
Pluspunten
 • Speelse vormgeving
 • Makkelijk in gebruik
 • Makkelijk op te hangen
 • Eenvoudig herladen via de magnetron
 • Duidelijke indicator wanneer het zakje vol is
Minpunten
 • Alleen geschikt voor in de auto

De Bison auto vochtvreter is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Inhoud
300 gram
Navulbaar
Nee niet nodig, wel herbruikbaar

5. Sorbo vochtvangers / vochtopnemers – Beste duopack vochtvreter

2x stuks vochtvangers - vochtopnemers 350 gram met 1x navulling - Voorkomt geurtjes en schimmels
Bekijk vochtvreter

De Sorbo vochtvangers/vochtopnemers is het beste duopack vochtvreters die je kunt kopen en je krijgt dus niet één, maar twee vochtvreters wanneer je dit product bestelt. Ideaal als je last hebt van een veel te hoge luchtvochtigheid en sneller moet wisselen of wanneer je meerdere ruimtes tegelijkertijd wilt behandelen. Een groot voordeel van deze vochtvreters een hoge absorptie hebben en ook condens en schimmels kunnen bestrijden.

Een ander groot voordeel is dat je per vochtvreter een navulset krijgt meegeleverd. Dus wanneer de vochtvreter zijn taak heeft volbracht, hoef je niet direct het complete product te vervangen. Je kunt ook aanvullende navullingen bestellen wanneer je ook de extra navulset hebt gebruikt. De keerzijde van de medaille is dat je goed de instructies moet lezen en moet voldoen aan de veiligheidsvoorschriften om je eigen gezondheid niet in gevaar te brengen.

Kenmerken van de Sorbo vochtvangers / vochtopnemers

Absorptiecapaciteit
Ontwerp
Gebruiksgemak
Effectiviteit
Prijs
Pluspunten
 • 2 luchtontvochtigers
 • 2 navulsets meegeleverd
 • Hoge absorptie
 • Bestrijdt vocht, condens en schimmels
 • Eenvoudig in gebruik
Minpunten
 • Kan de gezondheid in gevaar brengen bij verkeerd gebruik

De Sorbo vochtvangers / vochtopnemers is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Inhoud
350 gram
Navulbaar
Ja

Vochtvreters en luchtontvochtigers zijn in verschillende soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar en de ene vochtvreter is zeker de andere niet. Je hebt vochtvreters speciaal voor in huis, maar ook voor in auto’s, caravans of zelfs voor specifieke ruimtes, zoals een vochtige schuur of een badkamer. En kies je dan voor een vochtvreter die je kunt navullen of ga je voor handige vochtvreter zakjes die je eenvoudig kunt ophangen en kunt hergebruiken?

Waar moet je op letten bij het kopen van een vochtvreter?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een vochtvreter wilt aanschaffen. Allereerst is het belangrijk om te controleren voor welke ruimtes de vochtvreter geschikt is. Sommige vochtvreters zijn enkel geschikt voor kleine ruimtes terwijl andere producten weer beter geschikt zijn voor grotere kamers. Het is belangrijk dat je luchtontvochtiger wel krachtig genoeg is om bijvoorbeeld het vocht of de condens in huis te bestrijden.

Op het vlak van bestrijden kun je er ook opletten welke taken de vochtvreter aankan. Kan de luchtontvochtiger zowel vocht als condens en muffe geurtjes bestrijden of heb je last van schimmelvorming en heb je een vochtvreter nodig die ook schimmels bestrijdt?

Navullen en hergebruiken

Vochtvreters hebben ook verschillende methoden als we spreken over het hergebruiken van het product. Een aantal vochtvreters hebben een opvangbak die je alleen hoeft leeg te gooien en hoeft te reinigen, maar de zakjes zijn bijvoorbeeld weer her te gebruiken door ze in de magnetron te verhitten en aantal minuten met rust te laten voordat je ze weer ophangt. Er zijn ook vochtvreters met materialen die je kunt navullen met nieuw materiaal dat voor een hoge vochtabsorptie zorgt. De keuze die je maakt is deels afhankelijk van welke vochtvreter je ook daadwerkelijk nodig hebt om je vochtproblemen op te lossen, maar je kunt natuurlijk ook een keuze maken gebaseerd op wat je zelf het prettigst vindt om te gebruiken.

Waar is een te hoge luchtvochtigheid gevaarlijk?

Een te hoge luchtvochtigheid kan gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Er kunnen milde tot serieuze medische klachten ontstaan. Bij een luchtvochtigheid van boven de 60% krijgen schimmels in huis ook meer kans om zich te vermeerderen en de sporen die schimmels afscheiden kunnen op de lange termijn gevaarlijk zijn als je ze inademt. Daarom is het verstandig om vochtproblemen altijd direct aan te pakken!

Heb je op- of aanmerkingen of mis je iets in dit artikel over de beste vochtvreters? Laat dan hieronder een reactie achter.

Veelgestelde vragen over vochtvreters

 • Wat is handiger een vochtvreter of een luchtontvochtiger?

  Een vochtvreter is in de regel goedkoper dan een luchtontvochtiger. Een elektronisch apparaat wordt meestal als luchtontvochtiger aangeduid en verbruikt dus ook stroom om de luchtvochtigheid op niveau te brengen. Voor kleinere ruimtes is een vochtvreter al voldoende, maar voor grotere kamers is een luchtontvochtiger de beste keuze.

 • Hoe werkt een vochtvreter?

  Een vochtvreter trekt water aan. Als een soort van magneet. Het water wordt opgevangen in een bak of in een zacht materiaal. Een aantal vochtvreters kun je hergebruiken door het bakje van nieuw materiaal te voorzien of om een zakje in de magnetron te verhitten en daarna een aantal minuten met rust te laten. Vochtvreters met een opvangbak hoef je alleen te legen en schoon te maken.

 • Hebben vochtvreters zin?

  Vochtvreters hebben zeker nut, maar het is van belang dat je wel de juiste vochtvreter koopt. Het is bijvoorbeeld minder zinvol om een vochtvreter die geschikt is voor 20 vierkante meter neer te zetten in een ruimte die 40 vierkante meter groot is. Voor een effectief resultaat zul je er dan meerdere moeten plaatsen of moeten kiezen voor een product die wel voor deze ruimte geschikt is.

 • Waar zet je een vochtvreter neer?

  Je zet vochtvreters neer waar je ze nodig hebt. Dat is vaak een ruimte zonder ventilatie en waar het donker is. Om te bepalen hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld kun je een simpel weerstation met vochtindicator of een hygrometer aanschaffen.

 • Is een vochtvreter gevaarlijk?

  Een vochtvreter is alleen gevaarlijk wanneer je het product verkeerd gebruikt. Een vochtvreter met bijvoorbeeld een absorberend materiaal kan gevaarlijk zijn als je er van zou eten. Lees daarom ook altijd goed de handleiding en de waarschuwingslabels voordat je met een vochtvreter aan de slag gaat. Houdt deze producten ook altijd uit de buurt van kinderen en kies eventueel voor alternatieven die minder gevaarlijk zijn.

Zo hebben we de vochtvreters in dit artikel getest.

Tijdens het testen van de vochtvreters zijn er een aantal punten waar wij extra op gelet hebben. We hebben gekeken naar de absorptiecapaciteit van de vochtvreter, oftewel hoeveel vocht het product kan opnemen voordat het moet worden vervangen of geleegd. Daarnaast hebben wij gekeken naar de grootte en het ontwerp van de vochtvreter, bepaal zelf of het past in de ruimte waar je het wilt gebruiken. Sommige vochtvreters zijn ontworpen voor kleinere ruimtes zoals kasten, terwijl andere geschikt zijn voor grotere ruimtes zoals badkamers of kelders. We hebben ook gekeken naar het ontwerp van de vochtvreters. Als je de vochtvreter in het zicht hebt staan dan kunnen we ons voorstellen dat je het belangrijk vindt hoe de vochtvreter eruit ziet. Ook hebben we de gebruiksvriendelijkheid van de vochtvreter getest, inclusief het gemak van installatie en het legen of vervangen van het vochtopvangreservoir. Hierbij hebben we gekeken dat het product eenvoudig te gebruiken is zonder veel gedoe. De effectiviteit van de vochtvreter vinden wij ook belangrijk. Dit hebben wij getest door het product te plaatsen in een vochtige ruimte en te controleren hoe snel het vocht wordt geabsorbeerd en of er verbetering optreedt in de vochtigheidsniveaus van de ruimte. En natuurlijk hebben wij ook gekeken naar de prijs van de vochtvreter.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie