De 5 beste AV-receivers van 2024

De beste AV-receiver vinden kan best een uitdaging zijn. Het is een dure aankoop en daarom wil je wel een goede keuze maken. Wij helpen je daar graag bij! Daarom hebben wij voor jullie een aantal AV-receivers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste AV-receivers van 2024 zijn.

Je gebruikt een AV-receiver om de ultieme bioscoopervaring thuis te krijgen. Je hebt veel meer instelmogelijkheden dan bijvoorbeeld een soundbar. Hierdoor is het verstandig om te investeren in een goede AV-receiver, je brengt je geluid naar een heel ander niveau. Je kunt beter een goede receiver hebben en wat minder goede boxen en dan later je boxen upgraden dan andersom. Als je goede boxen hebt maar geen goede AV-receiver dan klinkt je geluid alsnog niet goed. Een AV-receiver is het middelpunt van je av-systeem.

Merk
Model
1
NAD T778 AV Surround Receiver
NAD
T778
2
Denon AVC-X4700H
Denon
AVC-X4700H
3
Marantz SR5015 7.2 AV-Receiver - Receiver met Bluetooth
Marantz
SR5015 DAB 7.2 AV-Receiver
4
Denon DRA-800H AV-Receiver
Denon
DRA-800H AV-receiver
5
Sony STR-DH590 - 5.2 kanaals AV-receiver
Sony
STR-DH590

Dit zijn ze, de 5 beste AV-receivers van 2024

1. NAD T778 – Beste AV Surround Receiver

NAD T778 AV Surround Receiver
Bekijk AV-receiver

De NAD T778 AV Surround Receiver is een uiterst complete surround receiver. Bij het kopen van deze surround receiver zal je kunnen vaststellen dat BluOS is geïntegreerd voor het streamen van muziek vanaf zo goed als elke muziekdienst. Uiteraard kan je er ook gewoon voor kiezen om je eigen opgeslagen muziek te streamen. De krachtige negen kanaal versterking zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om een haast ongekend realistisch geluidsniveau te produceren in je thuisbioscoop.

Voor deze NAD av receiver geldt bovendien dat ze is voorzien van de laatste ontwikkelingen. Dit blijkt onder meer uit de aanwezigheid van de Hybrid Digital-technologie van NAD. Deze voorziet de negen aanwezige versterkingskanalen van meer dan voldoende stroom. Bovendien wordt er op deze manier voor gezorgd dat er op de meest efficiënte manier een hoog vermogen kan worden gecreëerd. Met deze NAD av receiver beschik je over zomaar even 9 x 85 watt die ter je beschikking staat.

Pluspunten
 • Bluesound compatible
 • Ondersteuning voor Dirac software
 • Krachtig en energiek geluid
 • Beschikt over een platenspeler ingang
Minpunten
 • De uitgebreide variant van Dirac is jammer genoeg niet gratis

De NAD T778 is verkrijgbaar bij:

2. Denon AVC-X4700H – Beste AV-receiver met 9.2 kanalen Surround

Denon AVC-X4700H
Bekijk AV-receiver

Het kopen van de Denon AVC-X4700H zorgt ervoor dat je kan genieten van zowel de beste surround-sound met hoge resolutie als tweekanaals muziek. Deze AV-receiver ondersteunt 9.2 kanaals output voor de ultieme thuisbioscoop ervaring. Daarnaast is deze versterker helemaal up-to-date en ondersteunt deze Dolby Atmos, DTS:X, IMAX Enhanced en Auro-3D meeslepend surroundgeluid. Tevens kijk je dankzij de laatste HDMI-videotechnologieën in deze receiver alle films & series in 8K en 4K kwaliteit.

Pluspunten
 • Verbluffend realistisch geluid
 • 9 discrete versterkers met 200W per kanaal
 • Streamen via o.a. Spotify, Apple Music & TuneIn
 • 8K en 4K beeldkwaliteit i.c.m. Dolby Vision

De Denon AVC-X4700H is verkrijgbaar bij:

3. Marantz SR5015 DAB 7.2 AV-Receiver – Beste Av-versterket met DAB+

Marantz SR5015 7.2 AV-Receiver - Receiver met Bluetooth
Bekijk AV-receiver

Er wordt vaak gezegd dat deze Marantz AV-receiver in staat is om een brug te slaan tussen alle visuele evenals audio toestellen die je in je huiskamer hebt opgesteld. Op deze manier kan er in een mum van tijd een fantastische thuisbioscoop ontstaan. Je zou er verder met behulp van dit apparaat ook voor kunnen kiezen om te luistern naar je favoriete radio. Dat is het gevolg van de aanwezigheid van de DAB+ functie. In totaal is dit apparaat eveneens voorzien van zeven discrete versterkers die beschikken over een krachtig vermogen van 180W op elk kanaal. Op deze manier kan je altijd rekenen op een uitzonderlijke geluidservaring.

Voor alle onderdelen die deel uitmaken van deze Marantz AV-receiver geldt dat ze uitvoerig zijn afgestemd door geluidstechnici die werkzaam zijn voor Marantz. Dit gebeurt steevast in de meest moderne faciliteiten waardoor er sprake is van een ronduit verbluffende geluidskarakteristiek. De zeven aanwezige kanalen staan er tot slot om bekend ondersteuning te bieden aan luidsprekers met een lage impedantie. Dit zorgt ervoor dat ze geschikt is voor een ongelofelijk groot scala aan luidsprekers. In ieder geval, wie trouw zweert aan de kwaliteit van het merk Marantz kan zeker overwegen om deze uitstekende Marantz AV-receiver in huis te halen.

Pluspunten
 • Prachtig muziek geluid, mede door de aanwezigheid van zeven discrete versterkers
 • Eindeloze streaming mogelijkheden waaronder Apple Music en Spotify
 • Gebruik van de nieuwste HDMI-technologieën
 • Ondersteuning voor spraakassistenten zoals bijvoorbeeld Amazon Alexa
 • Ingebouwde DAB+ radio functionaliteit
Minpunten
 • De display wordt soms als iets te klein aanzien

De Marantz SR5015 DAB 7.2 AV-Receiver is verkrijgbaar bij:

4. Denon DRA-800H AV-receiver – Beste Denon AV-receiver

Denon DRA-800H AV-Receiver
Bekijk AV-receiver

Wil je graag een Denon AV-receiver kopen? Dan kan je daarvoor kijken in de richting van de Denon DRA-800H AV-receiver. Het betreft hier een stereo receiver welke is voorzien van netwerkmogelijkheden evenals HEOS multiroom. In eerste instantie beschikt dit apparaat uiteraard over de functionaliteiten van een AV-receiver, maar dan wel aangevuld met de sublieme geluidkwaliteit van een hifiversterker. Voor het versterkerontwerp werd er door Denon voor gekozen om ze symmetrisch op te bouwen. Bovendien wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van speciaal geselecteerde audiocomponenten. Voor de discrete eindversterker geldt dat ze beschikt over korte signaalpaden. De aanwezige 100 W per kanaal staat garant voor voldoende vermogen om zelfs de meest veeleisende luidsprekers aan te kunnen sturen.

De ondersteuning voor HEOS multiroom stream waar deze Denon DRA-800H AV-receiver over beschikt zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om je favoriete muziek te gaan streamen uit bijvoorbeeld Spotify en Napster, maar ook Sound Cloud. Dezelfde muziek kan op deze manier ongelofelijk eenvoudig naar overal in de woning worden verstuurd. Je kan er uiteraard ook voor kiezen om gebruik te maken van verschillende nummers afhankelijk van de ruimte in kwestie. Tot slot kan je bij de Denon DRA-800H AV-receiver eveneens rekenen op ondersteuning voor Airplay 2 van Apple. Heb je dus met andere woorden één of meerdere producten van Apple in je woning staan? Dan worden ook deze in een handomdraai compatibel gemaakt met deze Denon AV-receiver.

Pluspunten
 • Gebruik van hoogwaardige audiocomponenten
 • Uitgerust met een discrete-eindversterker
 • Aanwezigheid van 5 HDMI-ingangen en 1 uitgang
 • Mogelijkheid tot het toevoegen van een subwoofer
 • Ondersteuning voor HEOS multiroom streamen
 • Ondersteuning voor Apple Airplay 2
Minpunten
 • Het instellen van het inregelen zorgt voor een beetje uitdaging
 • Niet voorzien van een touch of een grafisch display

De Denon DRA-800H AV-receiver is verkrijgbaar bij:

5. Sony STR-DH590 – Beste goedkope AV-receiver

Sony STR-DH590 - 5.2 kanaals AV-receiver
Bekijk AV-receiver

De Sony STR-DH590 vormt het centrale punt van jouw thuisbioscoop. Het is mogelijk om verschillende apparaten aan te sluiten op deze AV-receiver. Denk hierbij niet alleen aan je televisie, maar ook aan je blu-ray speler evenals aan speakers. Het apparaat heeft de mogelijkheid om 4K beelden door te sturen naar je televisie. Op het ogenblik dat er ondersteuning wordt geboden door je tv voor deze beelden kan je genieten van een haarscherpe beeldkwaliteit. De ingebouwde meetmicrofoon zorgt er overigens ook nog eens voor dat het geluid wordt aangepast aan de ruimte waarin je, je bevindt. Een kleine ruimte staat er immers om bekend andere klanken nodig te hebben dan grote(re) ruimtes. Vanaf je telefoon of tablet is het mogelijk om draadloos door middel van bluetooth muziek naar de versterker te streamen. Zo is het mogelijk om jouw favoriete nummer op te zetten vanuit je luie stoel.

Pluspunten
 • Ondersteuning voor het verzenden van Ultra HD beelden naar je tv
 • De meetmicrofoon zorgt voor het afstemmen van de geluidsweergave op de ruimte
 • De compacte behuizing zorgt ervoor dat je ze eenvoudig weg kan werken in je home cinema opstelling
Minpunten
 • Het is niet mogelijk om via WiFi muziek te streamen naar de receiver

De Sony STR-DH590 is verkrijgbaar bij:

Wat is een AV-receiver?

Een AV-receiver is eenvoudig gezegd het middelpunt van een home cinema systeem. Het apparaat is verantwoordelijk voor het ontvangen van alle inkomende signalen. Dit niet alleen draadloos, maar ook bedraad. Bovendien gaat het hier zowel om signalen voor audio als voor beeld. Denk op dit vlak onder meer aan de input van bijvoorbeeld een blu-ray speler, een spelconsole zoals een Playstation of een mediabox. Al deze componenten kunnen worden verbonden met de AV-receiver of ontvanger. Dit maakt meteen ook duidelijk waarom er aan de achterzijde van dit toestel zoveel verschillende aansluitingen zijn terug te vinden. De AV-receiver fungeert als centrale hub van het systeem. Inmiddels hebben de draadloze mogelijkheden ervoor gezorgd dat de AV-receiver ook vaak fungeert als centraal punt voor een zogenaamd multiroom-systeem.

Zodra alle bronnen zijn aangesloten op de receiver wordt ervoor gezorgd dat de signalen van deze apparaten kunnen worden doorgestuurd naar de componenten die ze weer moeten geven. Ook deze worden gekoppeld aan de AV-receiver. Het kan hierbij dan bijvoorbeeld gaan om een televisie, maar ook om bijvoorbeeld een soundbar of een luidsprekersysteem. Voor het merendeel van de AV-receivers geldt dat ze beschikken over luidsprekeraansluitingen voor minstens een 5.1-kanaals systeem. Heb je een groter budget te besteden? Dan zou je er ook voor kunnen kiezen om een AV-receiver met een 11.2-kanaals systeem aan te schaffen. Welke keuze je op dit vlak zal maken zal vooral worden bepaald door de exacte luidsprekeropstelling die je in gedachten hebt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een AV-receiver?

Bij het kopen van een AV-receiver zijn er best wat zaken waar je aandacht aan zal willen besteden. De ene AV-receiver kopen staat dan ook zeker niet gelijk aan de andere. Wil jij graag voorkomen dat je met vervelende verrassingen zal worden geconfronteerd? Dan is het zeker de moeite waard om aandacht te besteden aan de onderstaande aandachtspunten:

1. Let op het aantal luidsprekers die deel uitmaken van je AV-receiver

Bepaal in eerste instantie altijd hoeveel luidsprekers er aangesloten dienen te worden op je AV-receiver. Wil je gewoon het standaard 5.1-systeem realiseren? Dan betekent dit dat er plaats moet zijn voor 5 luidsprekers en 1 subwoofer. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk dat je graag de stap wil zetten in de richting van de nieuwe generatie audioformaten zoals bijvoorbeeld Dolby Atmos en DTS:X. In deze situatie kan het aantal luidsprekers waar gebruik van wordt gemaakt behoorlijk oplopen.

2. Controleer grondig het aantal bronnen die je wenst aan te sluiten

Niet alleen moet je rekening houden met het aantal luidsprekers die je wil kunnen aansluiten. Wat bovendien namelijk ook te denken van het aantal bronnen die je wil kunnen koppelen? Voor een AV-receiver geldt dat je ze bij voorkeur zo toekomstbestendig mogelijk aankoopt. Gelukkig kan er worden vastgesteld dat het merendeel van de AV-receivers tegenwoordig over minstens 7 HDMI-ingangen beschikken. In het merendeel van de situaties zou dit eigenlijk wel voldoende moeten zijn.

3. Ondersteuning voor multiroom audio en muziekstreamingdiensten

Het derde aandachtspunt is er één waar je tegenwoordig alleen nog rekening mee moet houden wanneer je kiest voor het kopen van een oudere AV-receiver. Voor de nieuwe exemplaren die op de markt worden losgelaten geldt namelijk dat ze allemaal ondersteuning bieden voor multiroom audio en muziekstreamingdiensten.

4. Speakerkalibratie zorgt voor een optimaal geluid in elke situatie

Bij een AV-receiver kopen dien je tegenwoordig ook zeker rekening te houden met de aanwezigheid van speakerkalibratie. Vaak gebeurt dit zelfs door middel van een ingebouwde microfoon. Deze technologie zorgt ervoor dat het geluid optimaal kan worden afgestemd op de ruimte waarin het systeem wordt geplaatst. Dit bovendien geheel automatisch en dus zonder dat je manueel moet gaan prutsen met instellingen.

Ben je van plan om een AV-receiver te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over AV-receivers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over AV-receivers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een AV-receiver en vind je dat jouw AV-receiver getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw AV-receiver makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over AV receivers

 • Wat is beter versterker of receiver?

  Een receiver en versterker zijn tegenwoordig vrijwel hetzelfde product hoewel, een versterker puur een apparaat kan zijn dat alleen het audiosignaal van een audiobron naar luidsprekers kan distribueren terwijl een receiver ook een ingebouwde FM/AM ontvanger kan bevatten. Dat maakt het mogelijk om radiosignalen te ontvangen en te luisteren. Echter hebben de meeste versterkers tegenwoordig ook standaard een ingebouwde FM/AM ontvanger.

 • Wat is het nut van een receiver?

  Een receiver of een versterker geeft meer vrijheid in het aansluiten van randapparatuur, zoals Blu-ray Disc-spelers en andere mediabronnen, zoals het kastje van de televisieprovider. Je hebt ook een vrije keuze in welke speakers je op de receiver aansluit. Daarnaast kun je in de toekomst je audiosysteem altijd uitbreiden met losse componenten en/of meer speakers. Afhankelijk van welke audioformaten de receiver ondersteunt. Dat is bij een compleet audio- of surroundsysteem een stuk lastiger.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie