De 5 beste soundbars van 2021

Wil je meer halen uit het geluid dat jouw televisie produceert? Misschien ben je op dit moment minder tevreden met het geluid dat uit jouw televisie komt. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, waaronder het plaatsen van een soundbar. Dit apparaat zorgt voor een veel beter geluidskwaliteit. Met de aanschaf van een soundbar kun je bijvoorbeeld een film nog intenser beleven door het prachtige geluid dat uit de soundbar komt. Een soundbar kun je ook gebruiken om de beste muziek in jouw huiskamer af te spelen. De meeste soundbars hebben een ingebouwde subwoofer waardoor jij kunt genieten van het beste geluid. Hieronder zetten we voor je op een rijtje welke soundbar het beste is voor de tv en welke soundbar het beste is voor het luisteren van muziek.

Dit zijn ze, de 5 beste soundbars van 2021

1. Sonos PLAYBAR – Soundbar met hoge geluidskwaliteit

Sonos PLAYBAR
Bekijk soundbar

De Sonos Playbar zorgt voor een extra dimensie van geluid in jouw woonkamer. De speaker zorgt voor een helder en vol geluid vanuit de televisie. Je bevestigt de soundbar onder de tv of aan de muur onder de tv. De Playbar stelt automatisch af zodat het het beste geluid kan produceren. Via de wifi verbind je de soundbar met jouw smartphone.

Je kunt de soundbar bedienen vanaf de app die je installeert op jouw smartphone of via een afstandsbediening. Wanneer je de spraakversterking in de app aanzet, laat je dialogen op tv duidelijker klinken en weet je zeker dat je alles verstaat. Bij de aankoop worden een optische kabel en een ethernetkabel meegeleverd en door de automatische detectie kun je al gauw genieten van de soundbar.

In de soundbar bevinden zich drie tweeters die ervoor zorgen dat je heldere en duidelijke hoge frequenties hoort. Daarnaast heeft de soundbar zes midwoofers die alle nodige geluidseffecten weergeven. De midwoofers werken samen waardoor het geluid exact overeenkomt met wat je op televisie ziet. De synchronisatie is hierdoor perfect en er is geen sprake van vertraging. Heb je eventueel andere Sonos speakers dan verbind je die eenvoudig via de app met elkaar zodat je helemaal het gevoel hebt alsof je in een bioscoop zit en dat gewoon in jouw eigen woonkamer.

De soundbar weegt 5,4 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 140 x 900 x 85 mm (H x B x D). Aan de zijkant van de Playbar bevinden zich de knopjes zodat je de soundbar ook via de bar zelf kunt uitzetten. Wat wordt meegeleverd bij aankoop? Sonos Playbar, stroomkabel, platte ethernetkabel, optische audiokabel, handleiding en garantievoorwaarden.

Pluspunten
 • Hoge geluidskwaliteit
 • Eenvoudige installatie
 • Geen vertraging in geluid
 • Bediening via app en afstandsbediening
Minpunten
 • De Playbar beschikt niet over een subwoofer

De Sonos PLAYBAR is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Sonos Beam – Soundbar met stembediening

Sonos beam
Bekijk soundbar

De Sonos Beam is de beste soundbar onder de €500,-. De soundbar beschikt over een standaard modus, nachtmodus en een spraakversterking modus zodat het geluid precies wordt afgestemd op de omgeving. Door de spraakversterking kun je dialogen op de televisie duidelijker laten klinken en weet je zeker dat je ook de fluisterende personages verstaat.

De Sonos Beam is te bedienen via de Sonos-app, de afstandsbediening of via je stem. De ingebouwde Google Assistent zorgt ervoor dat jij kunt luisteren naar muziek en het nieuws, maar je kunt ook vragen stellen en Google Assistent geeft je het antwoord. Dit alles doe je alleen met je stem. Via de wifi maak je draadloos verbinding met de soundbar. Bij de aankoop worden een optische kabel en een ethernetkabel meegeleverd en door de automatische detectie kun je al gauw genieten van de soundbar.

In de soundbar zitten vier full-range woofers die zorgen voor een goede weergave van stemmen op de middenfrequentie en zorgen voor een diepe bass. Er bevindt zich één tweeter die zorgt dat je alle dialogen op de televisie kunt verstaan. Je kunt de bass en treble helemaal naar jouw eigen smaak finetunen. Dit kun je doen per kamer of in meerdere kamers tegelijk.

De soundbar weegt 2,8 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 68,5 x 651 x 100 mm (H x B x D). Aan de bovenkant van de soundbar vind je de bedieningsknoppen. Wat wordt meegeleverd bij aankoop? Sonos Beam, stroomkabel, HDMI-kabel, optische audio adapter, handleiding en garantievoorwaarden. De Sonos Beam is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

Pluspunten
 • Zeer goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Is onder andere met je stem te bedienen
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
Minpunten
 • De Sonos Beam beschikt niet over een subwoofer

De Sonos Beam is verkrijgbaar bij:

3. Samsung HW-Q90R – Soundbar met subwoofer

Samsung HW-Q90R
Bekijk soundbar

De Samsung Harman Kardon HW-Q90R is een succesvolle samenwerking tussen de merken Samsung en Harman Kardon. Het geluid uit deze soundbar beweegt in drie dimensies, waardoor er een echte 7.1.4ch-ervaring wordt gecreëerd. De soundbar is te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop het apparaat aanzet en bedient. Je maakt een draadloze verbinding met bluetooth, waardoor je ook de muziek vanaf jouw smartphone kunt afspelen op de soundbar.

De soundbar en meegeleverde speakers zorgen ervoor dat het geluid klinkt alsof je in de bioscoop zit. Dit komt door de op- en zijwaartse geluid richting van de speakers. De meegeleverde, naar bovengerichte achterspeakers zorgen voor de spreekwoordelijke kers op de taart. De ingebouwde AI zorgt ervoor dat elk geluid wordt geoptimaliseerd. Op die manier hoor je ook de zachte, lage geluiden en mis je niets van wat er gezegd wordt.

Voor de gamers zorgt de soundbar ook voor een extra dimensie tijdens het gamen. Door de soundbar aan te sluiten op de Samsung TV schakelt automatisch over op de game modus. Hierdoor hoef je het apparaat niet apart in te stellen.

De soundbar weegt 8,8 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 83 x 1226 x 136 mm (H x B x D). Wanneer je de Samsung Harman Kardon HW-Q90R aanschaft, schaf je niet alleen een soundbar aan, maar ook meteen twee surround speakers en een subwoofer. Deze combinatie zorgt voor de beste geluidservaring in jouw woonkamer.

Pluspunten
 • Inclusief subwoofer
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Game modus
 • Alles is draadloos
Minpunten
 • Geen

De Samsung HW-Q90R is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Sony HT-ZF9 – Soundbar met Dolby Atmos

Sony HT-ZF9
Bekijk soundbar

De Sony HT-ZF9 is door ons uitgeroepen tot de beste soundbar met Dolby Atmos. Hierdoor kun je de films echt beleven en heb je het idee alsof je in een bioscoop zit. Met de verschillende opties kies je het juiste geluid bij het juiste moment: nieuws, sport, films, muziek, games, et cetera. Deze onderwerpen hebben allemaal hun eigen instellingen waardoor je het bijbehorende geluid veel beter ervaart en eenvoudig tussen schakelt.

Je kunt de soundbar helemaal naar eigen wens instellen en bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Via bluetooth verbind je je smartphone met de soundbar waardoor je de muziek vanaf jouw smartphone ook kunt afspelen op de soundbar en je nog meer kunt genieten van jouw favoriete muziek. Eventueel kun je het systeem uitbreiden met andere speakers zodat je het surround-effect tot stand kunt brengen.

De Sony HT-ZF9 weegt 3,1 kilo en is hiermee erg licht. De afmetingen van het product zijn: 64 x 1000 x 98 mm (H x B x D). De soundbar wordt geleverd met subwoofer (380 x 190 x 390 mm (H x B x D)), afstandsbediening (en batterijen hiervoor), een optische kabel en een muurbeugel om de soundbar aan de muur te bevestigen.

Pluspunten
 • Hoge geluidskwaliteit
 • Beste soundbar met Dolby Atmos
 • Met subwoofer
Minpunten
 • Hét surround effect creëer je met additionele achterspeakers

De Sony HT-ZF9 is verkrijgbaar bij:

5. Yamaha YSP-5600 – Soundbar met DTS:X

Yamaha YSP-5600
Bekijk soundbar

De Yamaha YSP-5600 is niet zomaar een soundbar. Het apparaat biedt ondersteuning aan Dolby Atmos en zijn tegenhanger DTS:X. In totaal bevinden zich 46 speakers in de soundbar, waaronder zes hoogte-kanalen aan de zijkanten van de soundbar. Naast de 46 speakers heeft de soundbar ook twee ingebouwde subwoofers en nog een aparte draadloze subwoofer. Met de subwoofer kunnen de ontzettend lage tonen in geluid tot stand worden gebracht. Hierdoor creëert de soundbar een super surround effect.

De soundbar is via een afstandsbediening en jouw smartphone te bedienen. De Yamaha YSP-5600 beschikt over 4 HDMI-ingangen waardoor je meerdere apparaten kunt aansluiten op de soundbar. Je kunt ervoor kiezen om meerdere luidsprekers op de soundbar aan te sluiten waardoor het surround effect optimaal zal zijn. De soundbar heeft de volgende afmetingen: 212 x 1100 x 93 mm (H x B x D).

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Biedt ondersteuning aan zowel Dolby Atmos en DTS:X
 • Gebruiksvriendelijk
Minpunten
 • Flinke investering

De Yamaha YSP-5600 is verkrijgbaar bij:

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een langwerpige rechthoekige speaker die je onder je televisie kunt plaatsen waardoor je een breder geluidsveld creëert. Hierdoor verbeter je de geluidskwaliteit van de televisie. In een televisie zitten niet zoveel speakers waardoor de geluidskwaliteit soms wat minder is. Door een soundbar te installeren verbeter je dit geluid aanzienlijk en creëer je een soort van extra dimensie wanneer je televisie kijkt. Het meest geluidseffect creëer je door de speaker aan de onderkant van je televisie te bevestigen. De afmetingen van de soundbar zijn hetzelfde als de gemiddelde televisies waardoor je het onder de televisie hangt en daarmee ruimte bespaart. Je kunt de soundbar ook op de muur of op het tv-meubel bevestigen.

In de soundbar bevinden zich twee of meerdere luidsprekers die worden aangestuurd met een digital sound processing (dsp). Hierdoor wordt effect van losse voor-, midden- en achterspeakers nagebootst, waardoor je een surround geluid ervaart en het geluid dus voor je gevoel uit alle hoeken van de kamer komt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?

Wanneer je besluit een soundbar aan te schaffen is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Zo hebben de meeste soundbars een beperkt aanbod van aansluitingen. De beste aansluiting van een soundbar die je kunt hebben is via HDMI, maar niet alle soundbars hebben standaard deze aansluiting. Zowel de televisie als de soundbar moeten beschikken over HDMI ARC (Audio Return Channel). Alleen op die manier kan het geluid vanuit de televisie worden weergegeven over de speaker. De meeste nieuwe soundbars beschikken over meerdere HDMI-ingangen, waardoor je dit tot stand kunt brengen maar het is wel goed om hier voordat je de soundbar aanschaft goed op te letten. Wanneer de soundbar beschikt over meerdere HDMI-ingangen kun je bijvoorbeeld ook jouw platenspeler aansluiten op het apparaat waardoor je ook kunt genieten van het apparaat als je jouw platenspeler muziek afspeelt. Ook voor de fanatieke gamers is het gaaf om een soundbar aan te schaffen. Je kunt namelijk jouw game console ook aansluiten op de speaker waardoor je een super geluid creëert tijdens het gamen.

Het kan zijn dat de soundbar die jij op het oog hebt niet beschikt over een HDMI-ingang. Dan is er geen nood aan de man. De meeste speakers beschikken over een digitale audio-aansluiting. Bedenk dus goed voor de aankoop van de soundbar welke apparaten je graag wil aansluiten op de soundbar. Hoe meer apparaten je zou willen aansluiten, hoe meer HDMI-ingangen de soundbar nodig heeft om aan jouw wensen te voldoen.

Naast de aansluitingen is het ook belangrijk om de bass-weergave van de soundbar na te gaan. Een soundbar wordt niet standaard geleverd met een ingebouwde subwoofer. Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontworpen om de laagste bastonen in muziek en films weer te geven. Als de soundbar niet beschikt over een subwoofer kan het zijn dat deze lage geluiden niet aanwezig zijn in het geluid. Mocht dit belangrijk voor je zijn, dan is het goed om na te gaan of de soundbar een ingebouwd subwoofer heeft.

Plaats een reactie