De 5 beste soundbars van 2024

Wil je meer halen uit het geluid dat jouw televisie produceert? Misschien ben je op dit moment minder tevreden met het geluid dat uit jouw televisie komt. Er zijn verschillende manieren om dit op te lossen, waaronder het plaatsen van een soundbar. Dit apparaat zorgt voor een veel beter geluidskwaliteit. Met de aanschaf van een soundbar kun je bijvoorbeeld een film nog intenser beleven door het prachtige geluid dat uit de soundbar komt. Een soundbar kun je ook gebruiken om de beste muziek in jouw huiskamer af te spelen. De meeste soundbars hebben een ingebouwde subwoofer waardoor jij kunt genieten van het beste geluid. Hieronder zetten we voor je op een rijtje welke soundbar het beste is voor de tv en welke soundbar het beste is voor het luisteren van muziek.

Merk
Model
1
Sonos Arc soundbar
Sonos
Arc
2
Sonos beam
Sonos
Beam
3
Samsung HW-Q950A-XN - Soundbar
Samsung
HW-Q950A/XN
4
Sony HT-ZF9
Sony
HT-ZF9
5
Yamaha YSP-5600
Yamaha
YSP-5600

Dit zijn ze, de 5 beste soundbars van 2024

1. Sonos Arc – Beste soundbar met hoge geluidskwaliteit

Sonos Arc soundbar
Bekijk soundbar

De Sonos Arc zorgt voor een extra dimensie van geluid in jouw woonkamer. De speaker zorgt voor een helder en vol geluid vanuit de televisie. Je bevestigt de soundbar onder de tv of aan de muur onder de tv. De Sonos Arc stelt automatisch af zodat het het beste geluid kan produceren. Via de wifi verbind je de soundbar met jouw smartphone. Het instellen gaat makkelijk en grotendeels automatisch via Trueplay.

Je kunt de soundbar bedienen vanaf de app die je installeert op jouw smartphone of via een afstandsbediening. Wanneer je de spraakversterking in de app aanzet, laat je dialogen op tv duidelijker klinken en weet je zeker dat je alles verstaat. Bij de aankoop worden een optische kabel en een ethernetkabel meegeleverd en door de automatische detectie kun je al gauw genieten van de soundbar.

In de soundbar bevinden zich drie tweeters die ervoor zorgen dat je heldere en duidelijke hoge frequenties hoort. Daarnaast heeft de soundbar zes midwoofers die alle nodige geluidseffecten weergeven. De midwoofers werken samen waardoor het geluid exact overeenkomt met wat je op televisie ziet. De synchronisatie is hierdoor perfect en er is geen sprake van vertraging. Heb je eventueel andere Sonos speakers dan verbind je die eenvoudig via de app met elkaar zodat je helemaal het gevoel hebt alsof je in een bioscoop zit en dat gewoon in jouw eigen woonkamer.

Met de toevoeging van Dolby Atmos is deze soundbar helemaal voorzien van alle nieuwste technieken. Ook met de ingebouwde Google Assistent kan je vooruit en met spraakbediening deze soundbar (en andere apparaten) besturen.

De soundbar weegt 5,4 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 115,7 x 1141,7 x 87 mm (H x B x D). Aan de zijkant van de Sonos Arc bevinden zich de knopjes zodat je de soundbar ook via de bar zelf kunt uitzetten. Wat wordt meegeleverd bij aankoop? Sonos Arc, stroomkabel, platte ethernetkabel, optische audiokabel, handleiding en garantievoorwaarden.

Pluspunten
 • Hoge geluidskwaliteit
 • Eenvoudige installatie
 • Geen vertraging in geluid
 • Bediening via app en afstandsbediening
 • Dolby Atmos
Minpunten
 • De Playbar beschikt niet over een subwoofer

De Sonos Arc is verkrijgbaar bij:

2. Sonos Beam – Beste soundbar met stembediening

Sonos beam
Bekijk soundbar

De Sonos Beam is de beste soundbar onder de €500,-. De soundbar beschikt over een standaard modus, nachtmodus en een spraakversterking modus zodat het geluid precies wordt afgestemd op de omgeving. Door de spraakversterking kun je dialogen op de televisie duidelijker laten klinken en weet je zeker dat je ook de fluisterende personages verstaat.

De Sonos Beam is te bedienen via de Sonos-app, de afstandsbediening of via je stem. De ingebouwde Google Assistent zorgt ervoor dat jij kunt luisteren naar muziek en het nieuws, maar je kunt ook vragen stellen en Google Assistent geeft je het antwoord. Dit alles doe je alleen met je stem. Via de wifi maak je draadloos verbinding met de soundbar. Bij de aankoop worden een optische kabel en een ethernetkabel meegeleverd en door de automatische detectie kun je al gauw genieten van de soundbar.

In de soundbar zitten vier full-range woofers die zorgen voor een goede weergave van stemmen op de middenfrequentie en zorgen voor een diepe bass. Er bevindt zich één tweeter die zorgt dat je alle dialogen op de televisie kunt verstaan. Je kunt de bass en treble helemaal naar jouw eigen smaak finetunen. Dit kun je doen per kamer of in meerdere kamers tegelijk.

De soundbar weegt 2,8 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 68,5 x 651 x 100 mm (H x B x D). Aan de bovenkant van de soundbar vind je de bedieningsknoppen. Wat wordt meegeleverd bij aankoop? Sonos Beam, stroomkabel, HDMI-kabel, optische audio adapter, handleiding en garantievoorwaarden. De Sonos Beam is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.

Pluspunten
 • Zeer goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Is onder andere met je stem te bedienen
 • In meerdere kleuren verkrijgbaar
Minpunten
 • De Sonos Beam beschikt niet over een subwoofer

De Sonos Beam is verkrijgbaar bij:

3. Samsung HW-Q950A/XN – Beste soundbar met subwoofer

Samsung HW-Q950A-XN - Soundbar
Bekijk soundbar

De Samsung HW-Q950a/XN is moderne soundbar met subwoofer en achterspeakers. Het geluid uit deze soundbar beweegt in drie dimensies, waardoor er een echte Dolby Atmos 11.1 kanaals-ervaring wordt gecreëerd. De soundbar is te bedienen met de meegeleverde afstandsbediening die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop het apparaat aanzet en bedient. Je maakt een draadloze verbinding met bluetooth, waardoor je ook de muziek vanaf jouw smartphone kunt afspelen op de soundbar.

De soundbar en meegeleverde speakers zorgen ervoor dat het geluid klinkt alsof je in de bioscoop zit. Dit komt door de op- en zijwaartse geluid richting van de speakers. De meegeleverde, naar bovengerichte achterspeakers zorgen voor de spreekwoordelijke kers op de taart. De ingebouwde AI zorgt ervoor dat elk geluid wordt geoptimaliseerd. Op die manier hoor je ook de zachte, lage geluiden en mis je niets van wat er gezegd wordt.

Voor de gamers zorgt de soundbar ook voor een extra dimensie tijdens het gamen. Door de soundbar aan te sluiten op de Samsung TV schakelt automatisch over op de game modus. Hierdoor hoef je het apparaat niet apart in te stellen.

De hele set weegt 21.6 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 69 x 1232x 138 mm (H x B x D). Wanneer je de Samsung HW-Q950a/XN aanschaft, schaf je niet alleen een soundbar aan, maar ook meteen twee surround speakers en een subwoofer. Deze combinatie zorgt voor de beste geluidservaring in jouw woonkamer.

Pluspunten
 • Inclusief subwoofer
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Game modus
 • Alles is draadloos
Minpunten
 • Geen

De Samsung HW-Q950A/XN is verkrijgbaar bij:

4. Sony HT-ZF9 – Beste soundbar met Dolby Atmos

Sony HT-ZF9
Bekijk soundbar

De Sony HT-ZF9 is door ons uitgeroepen tot de beste soundbar met Dolby Atmos. Hierdoor kun je de films echt beleven en heb je het idee alsof je in een bioscoop zit. Met de verschillende opties kies je het juiste geluid bij het juiste moment: nieuws, sport, films, muziek, games, et cetera. Deze onderwerpen hebben allemaal hun eigen instellingen waardoor je het bijbehorende geluid veel beter ervaart en eenvoudig tussen schakelt.

Je kunt de soundbar helemaal naar eigen wens instellen en bedienen met de meegeleverde afstandsbediening. Via bluetooth verbind je je smartphone met de soundbar waardoor je de muziek vanaf jouw smartphone ook kunt afspelen op de soundbar en je nog meer kunt genieten van jouw favoriete muziek. Eventueel kun je het systeem uitbreiden met andere speakers zodat je het surround-effect tot stand kunt brengen.

De Sony HT-ZF9 weegt 3,1 kilo en is hiermee erg licht. De afmetingen van het product zijn: 64 x 1000 x 98 mm (H x B x D). De soundbar wordt geleverd met subwoofer (380 x 190 x 390 mm (H x B x D)), afstandsbediening (en batterijen hiervoor), een optische kabel en een muurbeugel om de soundbar aan de muur te bevestigen.

Pluspunten
 • Hoge geluidskwaliteit
 • Beste soundbar met Dolby Atmos
 • Met subwoofer
Minpunten
 • Hét surround effect creëer je met additionele achterspeakers

De Sony HT-ZF9 is verkrijgbaar bij:

5. Yamaha YSP-5600 – Beste soundbar met DTS:X

Yamaha YSP-5600
Bekijk soundbar

De Yamaha YSP-5600 is niet zomaar een soundbar. Het apparaat biedt ondersteuning aan Dolby Atmos en zijn tegenhanger DTS:X. In totaal bevinden zich 46 speakers in de soundbar, waaronder zes hoogte-kanalen aan de zijkanten van de soundbar. Naast de 46 speakers heeft de soundbar ook twee ingebouwde subwoofers en nog een aparte draadloze subwoofer. Met de subwoofer kunnen de ontzettend lage tonen in geluid tot stand worden gebracht. Hierdoor creëert de soundbar een super surround effect.

De soundbar is via een afstandsbediening en jouw smartphone te bedienen. De Yamaha YSP-5600 beschikt over 4 HDMI-ingangen waardoor je meerdere apparaten kunt aansluiten op de soundbar. Je kunt ervoor kiezen om meerdere luidsprekers op de soundbar aan te sluiten waardoor het surround effect optimaal zal zijn. De soundbar heeft de volgende afmetingen: 212 x 1100 x 93 mm (H x B x D).

Pluspunten
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Biedt ondersteuning aan zowel Dolby Atmos en DTS:X
 • Gebruiksvriendelijk
Minpunten
 • Flinke investering

De Yamaha YSP-5600 is verkrijgbaar bij:

Wat is een soundbar?

Een soundbar is een langwerpige rechthoekige speaker die je onder je televisie kunt plaatsen waardoor je een breder geluidsveld creëert. Hierdoor verbeter je de geluidskwaliteit van de televisie. In een televisie zitten niet zoveel speakers waardoor de geluidskwaliteit soms wat minder is. Door een soundbar te installeren verbeter je dit geluid aanzienlijk en creëer je een soort van extra dimensie wanneer je televisie kijkt. Het meest geluidseffect creëer je door de speaker aan de onderkant van je televisie te bevestigen. De afmetingen van de soundbar zijn hetzelfde als de gemiddelde televisies waardoor je het onder de televisie hangt en daarmee ruimte bespaart. Je kunt de soundbar ook op de muur of op het tv-meubel bevestigen.

In de soundbar bevinden zich twee of meerdere luidsprekers die worden aangestuurd met een digital sound processing (dsp). Hierdoor wordt effect van losse voor-, midden- en achterspeakers nagebootst, waardoor je een surround geluid ervaart en het geluid dus voor je gevoel uit alle hoeken van de kamer komt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?

Wanneer je besluit een soundbar aan te schaffen is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Zo hebben de meeste soundbars een beperkt aanbod van aansluitingen. De beste aansluiting van een soundbar die je kunt hebben is via HDMI, maar niet alle soundbars hebben standaard deze aansluiting. Zowel de televisie als de soundbar moeten beschikken over HDMI ARC (Audio Return Channel). Alleen op die manier kan het geluid vanuit de televisie worden weergegeven over de speaker. De meeste nieuwe soundbars beschikken over meerdere HDMI-ingangen, waardoor je dit tot stand kunt brengen maar het is wel goed om hier voordat je de soundbar aanschaft goed op te letten. Wanneer de soundbar beschikt over meerdere HDMI-ingangen kun je bijvoorbeeld ook jouw platenspeler aansluiten op het apparaat waardoor je ook kunt genieten van het apparaat als je jouw platenspeler muziek afspeelt. Ook voor de fanatieke gamers is het gaaf om een soundbar aan te schaffen. Je kunt namelijk jouw game console ook aansluiten op de speaker waardoor je een super geluid creëert tijdens het gamen.

Het kan zijn dat de soundbar die jij op het oog hebt niet beschikt over een HDMI-ingang. Dan is er geen nood aan de man. De meeste speakers beschikken over een digitale audio-aansluiting. Bedenk dus goed voor de aankoop van de soundbar welke apparaten je graag wil aansluiten op de soundbar. Hoe meer apparaten je zou willen aansluiten, hoe meer HDMI-ingangen de soundbar nodig heeft om aan jouw wensen te voldoen.

Naast de aansluitingen is het ook belangrijk om de bass-weergave van de soundbar na te gaan. Een soundbar wordt niet standaard geleverd met een ingebouwde subwoofer. Een subwoofer is een luidspreker die speciaal is ontworpen om de laagste bastonen in muziek en films weer te geven. Als de soundbar niet beschikt over een subwoofer kan het zijn dat deze lage geluiden niet aanwezig zijn in het geluid. Mocht dit belangrijk voor je zijn, dan is het goed om na te gaan of de soundbar een ingebouwd subwoofer heeft.

Veelgestelde vragen over soundbars

 • Heb je bij een soundbar een subwoofer nodig?

  In de regel produceert een soundbar al een goed laag geluid, maar een subwoofer is geen overbodige luxe als je extra bass wilt. Vooral wanneer je films en series kijkt of games speelt is het gewenst dat er meer bass aanwezig is. Dan biedt een subwoofer uitkomst. Het komt steeds vaker voor dat winkeliers en webshops combinatiepakketten van zowel een soundbar als subwoofer aanbieden.

 • Hoeveel watt moet een soundbar zijn?

  Hoe hoger het wattage van een soundbar des te meer power het product heeft. Hoeveel watt je nodig hebt is afhankelijk van hoe groot de kamer is waar je soundbar plaatst. In een huiskamer is een soundbar met een vermogen van 50 tot 100 watt al meer dan voldoende om een goed en hard geluid te kunnen produceren.

 • Waarom heeft een soundbar wifi?

  Wanneer je een soundbar met het Wi-Fi netwerk kunt verbinden, kun je de software van de soundbar regelmatig en draadloos updaten. Het updaten van de firmware is nodig om de soundbar goed te laten functioneren. Daarnaast kun je ook draadloze Wi-Fi satellietspeakers met de soundbar verbinden en een surround sound opstelling creëren.

 • Kan ik radio luisteren met een soundbar?

  Met bepaalde soundbars is het mogelijk om naar de radio te luisteren. Een aantal soundbars hebben een AM/FM-ontvanger en een versterker aan boord en er zijn zelfs soundbars die internetradio kunnen weergeven. Met een soundbar met Bluetooth kun je ook een smartphone of een tablet koppelen en naar een radiostation luisteren.

 • Wat is beter surround of soundbar?

  Een soundbar is een product dat je in de regel aanschaft om het geluid van de televisie te verbeteren. Een soundbar produceert meer bass en de soundbar kan goed onderscheid maken tussen hoge en lage tonen. Een surround set geeft je de kans om een soort bioscoopgeluid in huis te creëren en dit wordt doorgaans aangeschaft door gebruiker die veel naar films kijken. Er zijn ook mogelijkheden bij bepaalde soundbars om deze uit te breiden met extra speakers en een subwoofer om alsnog een surround sound opstelling te kunnen creëren.

 • Hoe verbind ik mijn soundbar met de TV?

  Een soundbar kun je vaak op meerdere manieren met een televisie verbinden. Bijvoorbeeld door middel van een optische kabel. Dit wordt ook wel Toslink genoemd. Dan wordt het signaal van een televisie naar een soundbar door middel van een lichtsignaal digitaal doorgegeven. Er zijn ook soundbars die je via een HDMI-aansluiting op de televisie kunt aansluiten. In sommige gevallen is het zelfs ook mogelijk om randapparatuur, zoals een spelcomputer op een soundbar aan te sluiten en Dat het product zowel het beeld als het geluid via de HDMI-kabel doorstuurt naar de tv.

 • Kun je een platenspeler aansluiten op een soundbar?

  Ja! Platenspelers kun je zowel bekabeld als draadloos met een soundbar verbinden. Via een kabel gaat dat in de regel via USB en met Bluetooth kun je een draadloze verbinding maken. De voorwaarde is dan wel dat de platenspeler en de soundbar Bluetooth hebben en dat de platenspeler voorzien is van een voorversterker.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie