De 5 beste rookmelders van 2024

Ben je op zoek naar de beste rookmelder? Wij helpen je graag! Wij hebben een aantal rookmelders voor je uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste rookmelders van 2024 zijn.

Met een rookmelder in huis wordt je huis een stukje veiliger en wordt je gewaarschuwd bij de aanwezigheid van rook. Hierdoor worden jaarlijks een hoop levens gered en wordt je op tijd gewaarschuwd bij een beginnende brand waardoor je erger kan voorkomen. Sinds 1 Juli 2022 is het zelfs verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te hebben hangen. Er zijn verschillende soorten rookmelders verkrijgbaar in verschillende prijsklassen met verschillende functionaliteiten. Het is dus verstandig om voor het kopen van een rookmelder te bedenken wat jij belangrijk vindt.

Merk
Model
1
Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder
Google
Nest Protect
2
ELRO FS1510 Rookmelder met 10 Jaar Batterij en Magneet Montage
ELRO
FS1510
3
FireAngel ST-622 Rookmelder -
FireAngel
ST-622
4
ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage
ELRO
FS1805
5
KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850
KlikAanKlikUit
ZSDR-850

Dit zijn ze, de 5 beste rookmelders van 2024

1. Google Nest Protect – Beste slimme rook- en koolmonoxidemelder

Google Nest Protect - Slimme rook- en koolmonoxidemelder
Bekijk rookmelder

De toepasselijk genaamde Nest Protect van Google is een slimme rook- en koolmonoxidemelder die van de nieuwste technologieën is voorzien. Het apparaat komt moeiteloos en snel brandend en langzaam smeulend vuur op het spoor. Ook detecteert het apparaat dus koolmonoxide. Het leuke aan de Nest Protect is dat deze kan praten. Het apparaat zal je luid en duidelijk vertellen wat er gebeurd is en waar in je huis zich dit afspeelt. Je kunt de Nest Protect met je mobiele telefoon aan en uitzetten. Ook stuurt de rookmelder berichten naar je mobiel wanneer je niet thuis bent en er brand uitbreekt.

Als je meerdere Nest Protect rookmelders in je huis hebt, kun je deze wireless met elkaar verbinden. Ook kun je ze aansluiten op een Nest Thermostaat of Nest Cam. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn bij een noodgeval. De Nestcam kan namelijk videobeelden maken zodat je gemakkelijk kunt zien wat er zich in je huis afspeelt. Met de Nest-app kun je tevens je brandalarm uitzetten wanneer je bijvoorbeeld per ongeluk iets hebt laten aanbranden in de keuken. Ook controleert de Nest Protect zichzelf meer dan 400 keer per dag. Wanneer er iets kapot of anderszins mis is met je apparaat krijg je dit ook meteen te horen.

Verder heeft de Google Nest Protect nog enkele leuke extra’s. Zo kun je instellen dat de rookmelder ’s nachts wanneer je even naar de wc gaat oplicht in het donker als je in de buurt komt. Ook is het zo dat wanneer je het licht ’s avonds uitdoet, de Nest Protect even groen zal knipperen om aan te geven dat de batterij het nog doet.

Pluspunten
  • De rookmelder is super geavanceerd. Je kunt met je telefoon op afstand kijken wat er in je huis aan de hand is en krijgt een melding bij brand of koolmonoxide.
  • De rookmelder blijft het tot wel 10 jaar lang doen.
  • De rookmelder kent het verschil tussen rook en stoom.
  • Verkrijgbaar op batterijen of aan constante voeding (met back-up accu).
Minpunten
  • De rookmelder is aan de dure kant.

De Google Nest Protect is verkrijgbaar bij:

2. ELRO FS1510 – Beste rookmelder met lange batterijduur

ELRO FS1510 Rookmelder met 10 Jaar Batterij en Magneet Montage
Bekijk rookmelder

Met een ELRO FS1510 rookmelder word je tijdig gewaarschuwd in geval van brand. De melders hebben lithium batterijen die het wel 10 jaar zullen blijven doen. Je hoeft je dus een decennium lang niet te ergeren aan piepende rookmelders vanwege lege batterijen. De ELRO FS1510 beschikt over een optische sensor van hoge kwaliteit. Deze zal snel reageren bij brand en minder vaak vals alarm slaan. Daarnaast is de sensor behoorlijk zuinig voor het milieu en voldoet de melder aan de Europese norm voor de hoeveelheid decibel die een rookmelder mag hebben. Ook heeft de rookmelder een handige testknop om uit te testen of hij het nog wel naar behoren doet.

De installatie van de rookmelder zal zonder veel problemen verlopen. Met de ELRO FS1510 rookmelder wordt een montagekit meegeleverd. Deze bestaat uit twee magneten per melder die je vervolgens aan je plafond kunt bevestigen. Je hoeft dus niet in je plafond te gaan zitten schroeven. Ook het activeren doe je eenvoudig door de testknop een paar seconden in te drukken totdat je hoort dat de melder een signaal afgeeft. Na de activering heb je er dus 10 jaar lang geen omkijken meer naar.

Pluspunten
  • 10 jaar garantie.
  • Je hoeft 10 jaar lang niet de batterijen te vervangen.
  • Je krijgt standaard 2 magneten per melder meegeleverd en hoeft dus niet in je plafond te boren.
  • Het is een betaalbare rookmelder.
Minpunten
  • Deze rookmelders hebben geen smart functies. Je kunt ze dus niet met je mobiele telefoon verbinden bijvoorbeeld.

De ELRO FS1510 is verkrijgbaar bij:

3. FireAngel ST-622 – Beste rookmelder die wordt aanbevolen door de brandweer

FireAngel ST-622 Rookmelder -
Bekijk rookmelder

De FireAngel ST 622 is een rookmelder die wordt aangeprezen door de brandweer zelf. Dit komt vanwege de snelle reactiesnelheid en waarschijnlijk omdat het een behoorlijk betaalbare rookmelder is die ieder huishouden zal kunnen bekostigen. De melder is het jongere broertje van de FireAngel ST-620. Dit is wereldwijd een van de bestverkochte rookmelders. Een verschil met de oudere versie is dat deze FireAngel een zogenaamde ‘sleep easy’ functie heeft. Die kun je gebruiken om de rookmelder voor maximaal 8 uur lang uit te schakelen. Dit is handig als je bijvoorbeeld een keer vals alarm hebt.

Het apparaat werkt op een accu in plaats van een batterij. Je hoeft dus nooit de batterij te vervangen. De accu zal het 10 jaar lang doen. Daarna zul je dus wel weer een nieuwe rookmelder aan moeten schaffen.

Ook deze rookmelder heeft een testknop die je gebruikt om het apparaat voor het eerste gebruik te activeren en om te testen of hij het nog wel doet. Deze knop is niet te missen (groot, rond en in het midden van de melder).

Pluspunten
  • De rookmelder wordt aangeprezen door de brandweer.
  • Zeer betaalbare rookmelder
  • De rookmelder heeft een accu in plaats van een batterij.
Minpunten
  • Je moet deze rookmelder bevestigen met schroeven.

De FireAngel ST-622 is verkrijgbaar bij:

4. ELRO FS1805 – Beste goedkope rookmelder

ELRO FS1805 Rookmelder met 5 Jaar Batterij en Magneet Montage
Bekijk rookmelder

Net als de ELRO FS1510 beschikt de FS1805M uitvoering over een handige montagekit waarin magneten worden meegeleverd. Je hoeft dus ook bij deze rookmelder niet te gaan boren in je plafond. In tegenstelling tot de eerder besproken ELRO rookmelder gaat de batterij van de FS1805M slechts vijf jaar mee. Daar staat echter tegenover dat het een van de goedkopste rookmelders is die er op de markt te vinden zijn en de sensors even goed presteren als duurdere rookmelders. Ook de sensor van de FS1805M voldoet aan alle Europese richtlijnen als het gaat over decibels et cetera.

Verder beschikt deze rookmelder over alle basic features die je nodig hebt. Zo heeft de melder een indicator die aangeeft wanneer de batterij bijna leeg is en is de melder uitgerust met en testknop. Niets extreem fancy dus, maar deze rookmelder doet precies wat een rookmelder moet doen. Zeker met de aangescherpte regels rondom rookmelders kan dit een goed alternatief zijn om goedkoop en snel je woning te voorzien van rookmelders.

Pluspunten
  • Je kunt de melder ophangen met magneten en hoeft niet te boren.
  • Zeer goedkope rookmelder.
  • Je krijgt 5 jaar garantie.
Minpunten
  • De Batterij gaat ‘maar’ 5 jaar mee. Daarna moet je een nieuwe rookmelder aanschaffen.

De ELRO FS1805 is verkrijgbaar bij:

5. KlikAanKlikUit ZSDR-850 – Beste rookmelder met alarmering via app

KlikAanKlikUit - Draadloze Rookmelder - ZSDR-850
Bekijk rookmelder

Als je op zoek bent naar een ‘smart’ rookmelder, maar niet bereid bent om zoveel geld neer te leggen als je voor een product van Google kwijt bent, dan is de ZSDR-850 van KlikAanKlikUit een uitstekend alternatief. Dit is namelijk een betaalbare en toch slimme rookmelder. Je kunt namelijk zonder al te veel moeite je mobiele telefoon verbinden met deze melder. Je zult dan pushberichten op je telefoon ontvangen wanneer er brand is of de batterij van de melder bijna leeg is. Dit doe je op een eenvoudige manier door een app op je telefoon te installeren. Je volgt daarna simpelweg de instructies in de app om jouw ZSDR-850 rookmelder aan je smartphone te koppelen.

Denk er wel om dat je alleen pushmeldingen zult ontvangen wanneer je een goed werkende internetverbinding hebt. Hoewel dit apparaat niet is voorzien van allerlei extra’s die je bij Google’s Nest Protect wel aan zult treffen is het een goed werkende, ‘slimme’ rookmelder.

Daarnaast beschikt deze rookmelder ook over standaard kenmerken die je van een rookmelder mag verwachten. Het apparaat werkt op een batterij en zal een waarschuwingsgeluid geven wanneer deze zo goed als leeg is.

Pluspunten
  • Zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • De rookmelder is te koppelen met je smartphone.
Minpunten
  • Je moet de rookmelder met een beugel aan je plafond bevestigen.

De KlikAanKlikUit ZSDR-850 is verkrijgbaar bij:

Wat voor soorten rookmelders zijn er?

Er zijn een aantal verschillende types rookmelders die je aan kunt schaffen. We zullen deze even met je doorlopen en je de top 5 beste rookmelders geven die je op dit moment kunt kopen.

Optische rookmelders

Dit zijn de rookmelders die het meest gebruikt worden. Ze werken op basis van infraroodtechnologie en zullen je waarschuwen wanneer er zich rook ontwikkelt. Ze reageren dus niet op hitte maar op rook. Deze rookmelders verzenden infrarode luchtbundels. Zodra zo’n lichtbundel in aanraking komt met rook zal het alarm afgaan.

Thermische rookmelders

Een thermische rookmelder staat ook wel bekend als een hittemelder. Deze zal niet afgaan bij rookontwikkeling maar wanneer de temperatuur in een ruimte te hoog wordt of te snel stijgt. Dit soort melders zijn met name handig in keukens. Daar wil een optische rookmelder bijvoorbeeld nog wel eens vals alarm geven.

Gekoppelde rookmelders

Een gekoppelde rookmelder is altijd handig en al helemaal wanneer je bijvoorbeeld in huis woont met iemand die zelf niet adequaat zal kunnen reageren in geval van brand. Wanneer er in de ruimte waar deze persoon zich bevind brand uitbreekt zullen namelijk alle brandalarmen in het hele pand tegelijk afgaan. Je kunt dit soort gekoppelde melders ook delen met buren. Een handige manier om elkaar te waarschuwen bij noodgevallen.

Slimme (smart) rookmelders

Een slimme rookmelder kun je koppelen aan je smartphone. Je krijgt dan een pushbericht als er ergens in je huis brand uitbreekt. Dit is dus behoorlijk handig als je even niet thuis bent. Er zijn zelfs smart rookmelders die je een machtiging kunt geven waarmee ze elektrische apparaten die bij hun in die buurt staan zelfstandig uit kunnen zetten. De Google Nest Protect rookmelder is hier misschien wel het bekendste voorbeeld van.

Ben je van plan om een rookmelder te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over rookmelders? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over rookmelders zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een rookmelder en vind je dat jouw rookmelder getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw rookmelder makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over rookmelders

  • Zijn rookmelders verplicht?

    Ja! Rookmelders zijn vanaf 2022 in elke woning verplicht vanuit de overheid. Als je woning niet voorzien is van minimaal 1 rookmelder op elke verdieping kan deze niet aan het bouwbesluit doen. Het was vanaf 2013 al zo dat elke nieuwbouwwoning verplicht opgeleverd diende te worden met rookmelders om de inspectie te passeren. Vanaf 2022 is deze regel ook uitgebreid naar bestaande woningen en zul je dus op elke verdieping een rookmelder moeten plaatsen. Het kan namelijk ook zo zijn dat je verzekering anders bij brand niet uitkeert. Dan zijn de kosten voor een rookmelder in verhouding vaak een zeer klein deel van de op te lopen schade.

  • Waar rookmelder plaatsen?

    Vanaf 2022 is het in Nederland verplicht worden om op iedere verdieping in je huis minstens 1 rookmelder te hebben hangen. Daarnaast is het verstandig om ze in de volgende ruimtes aan je plafond te bevestigen: ruimtes die deel uitmaken van een vluchtroute bij brand, kinderkamers, ruimtes waarin elektrische apparaten staan en de keuken.

  • Wat is een optische rookmelder?

    Dit zijn de rookmelders die het meest gebruikt worden. Ze werken op basis van infraroodtechnologie en zullen je waarschuwen wanneer er zich rook ontwikkelt. Ze reageren dus niet op hitte maar op rook. Deze rookmelders verzenden infrarode luchtbundels. Zodra zo’n lichtbundel in aanraking komt met rook zal het alarm afgaan.

  • Hoe lang gaat een rookmelder mee?

    Dit verschilt per rookmelder. De goedkopere apparaten zullen vaak niet langer dan zo’n 5 jaar meegaan. Veel van de nieuwste rookmelders zullen het zeker 10 jaar uithouden. Het kan ook uitmaken of een melder werkt op een batterij of een accu. Over het algemeen gaan accu’s namelijk ook wat langer mee. Het nadeel is daarbij wel dat je een batterij wel kunt vervangen en een accu niet. Heb je een rookmelder met een accu, dan zul je dus na een aantal jaar een volledig nieuwe rookmelder aan moeten schaffen.

  • Wanneer moet je een rookmelder vervangen?

    De meeste rookmelders hebben een of meerdere batterijen en zullen het kenbaar maken wanneer deze leeg zijn. Je kunt er dan voor kiezen om alleen de batterijen te vervangen, maar kunt natuurlijk ook een nieuwe rookmelder aanschaffen. Het voordeel hiervan is dat deze zal zijn voorzien van de nieuwste snufjes en waarschijnlijk beter zal werken dan het apparaat wat al een half leven aan je plafond hangt. Gelukkig gaat rookmelders vaak lang mee. Je zult met de meeste sowieso 10 jaar kunnen doen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie