De 5 beste luchtontvochtigers van 2024

Een luchtontvochtiger is een handig apparaat waarmee je het klimaat in huis kunt reguleren. Het is bewezen dat de ideale luchtvochtigheid in huis tussen de 40% en 60% is. Door een ideale luchtvochtigheid voel je jezelf beter en kun je medische klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en stress voorkomen. Luchtontvochtigers heb je in verschillende soorten, maten en prijsklassen en de grote vraag is dan natuurlijk wat is de beste luchtontvochtiger?

Apparaat die aan je wensen voldoet

Wil je een luchtontvochtiger kopen? Dan heb je keuze uit verschillende apparaten die allemaal hun voor- en nadelen hebben. Om tot de beste beslissing te komen is het slim om de verschillende apparaten met elkaar te vergelijken en om de modellen die je op het oog hebt verder te bestuderen. Door bijvoorbeeld een luchtontvochtiger test en review te lezen. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende en wat de voor- en nadelen zijn.

Om je op weg te helpen hebben wij alvast de beste luchtontvochtigers voor je op een rijtje gezet.

Merk
Model
1
TROTEC Luchtontvochtiger TTK 90 E
Trotec
TTK 90 E
2
Qlima DD 208 - Luchtontvochtiger
Qlima
DD 208
3
De'Longhi DEXD216F - Luchtontvochtiger
De'Longhi
DEXD216F
4
EUROM Drybest 20C Lucht ontvochtiger
EUROM
Drybest 20C
5
Clean Air Optima® CA-704 - 2in1 Luchtontvochtiger en Luchtreiniger
Clean Air Optima
CA-704

Dit zijn ze, de 5 beste luchtontvochtigers van 2024

1. Trotec TTK 90 E – Beste luchtontvochtiger voor ruimtes tot 90 m²

TROTEC Luchtontvochtiger TTK 90 E
Bekijk luchtontvochtiger

De TTK 90 E van het merk Trotec is de beste luchtontvochtiger voor ruimtes tot 90 m². Deze zeer mobiele en handige luchtontvochtiger regelt automatisch de luchtvochtigheid in huis. De luchtontvochtiger weet precies welke luchtvochtigheid bij welke temperatuur past en regelt dit dan ook automatisch. Het apparaat beschikt over een timer. De indicator op het apparaat geeft duidelijk weer hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld.

Het apparaat bevat zwenkwielen waarmee die eenvoudig te verplaatsen is naar ruimtes waar het nodig is. Daarnaast geeft het apparaat ook een duidelijk signaal wanneer het afneembare waterreservoir vol zit en geleegd moet worden. Wanneer je niet in de gelegenheid bent om het reservoir direct te legen, schakelt de luchtontvochtiger automatisch uit, zodat het reservoir niet overstroomt.

Pluspunten
 • Automatisch in- en uitschakelen
 • Duidelijke indicator
 • Beveiliging voor overstroming waterreservoir
 • Te verplaatsen met behulp van zwenkwielen
Minpunten
 • Geen afstandsbediening
 • Geen Wifi

De Trotec TTK 90 E is verkrijgbaar bij:

2. Qlima DD 208 – Beste luchtontvochtiger voor koude ruimtes

Qlima DD 208 - Luchtontvochtiger
Bekijk luchtontvochtiger

De DD 208 van het merk Qlima is de beste luchtontvochtiger voor koude ruimtes. Door de speciale technologie kan dit apparaat in verschillende temperaturen zijn werk doen en dat is een voordeel ten opzichte van concurrerende modellen. Het apparaat kan tot wel 8 liter per dag aan vocht verwerken en heeft een extra groot afneembaar waterreservoir met een inhoud van 2 liter.

Door de ingebouwde ionisator wordt eveneens de luchtkwaliteit verbetert en dat voorkomt dat je hoofdpijn, duizeligheid en stress krijgt. Door de ingebouwde hygrostaat en hygrometer is de luchtvochtigheid goed af te lezen en waar nodig bij te stellen. Het apparaat beschikt ook over een 24-uurs timer waarmee je de luchtontvochtiger automatisch kan in- en uitschakelen.

Pluspunten
 • Timerfunctie
 • Groot waterreservoir van 2 liter
 • Ingebouwde ionisator
 • Hygrostaat en hygrometer aanwezig
 • Duidelijke indicator
Minpunten
 • Niet op afstand te bedienen

De Qlima DD 208 is verkrijgbaar bij:

3. De'Longhi DEXD216F – Beste compacte luchtontvochtiger

De'Longhi DEXD216F - Luchtontvochtiger
Bekijk luchtontvochtiger

De De’Longhi DEXD216F is de beste compacte luchtontvochtiger die je op dit moment kunt kopen en wegens het compacte formaat is het apparaat eenvoudig neer te zetten en te verplaatsen. Het apparaat kan ongeveer 16 liter per 24 uur verwerken en heeft een duidelijke indicator die niet alleen aangeeft hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld, maar ook wanneer het waterreservoir vol zit. Het vocht is zowel met het afneembare waterreservoir op te vangen als met een kraantje aan de achterzijde en de meegeleverde afvoerslang af te voeren via bijvoorbeeld aan afvoerbuis.

De vochtigheidsgraad is instelbaar en met de ingebouwde timerfunctie kun je de luchtontvochtiger automatisch zijn werk laten doen. De luchtontvochtiger komt het beste tot zijn recht in ruimtes niet groter dan 30 m².

Pluspunten
 • Compact model
 • Timerfunctie
 • Groot waterreservoir
 • Aan te sluiten op een afvoer
 • 16 liter vocht per 24 uur te verwerken
Minpunten
 • Niet op afstand te bedienen

De De'Longhi DEXD216F is verkrijgbaar bij:

4. EUROM Drybest 20C – Beste luchtontvochtiger op wieltjes

EUROM Drybest 20C Lucht ontvochtiger
Bekijk luchtontvochtiger

De EUROM Drybest 20C is de beste luchtontvochtiger op wieltjes en is wegens het compacte formaat eenvoudig te verplaatsen naar ruimtes waar het apparaat nodig is. De luchtontvochtiger is geschikt voor ruimtes tot 12 m², heeft een ingebouwde hygrometer en een groot waterreservoir. De indicator geeft niet alleen aan hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld, maar geeft ook aan wanneer het reservoir vol zit en geleegd moet worden.

De Drybest 20C van EUROM beschikt ook over een timer waarmee je het apparaat automatisch kan in- en uitschakelen. De indicator geeft duidelijk aan wanneer de luchtvochtigheid in huis te hoog is en dat het apparaat ingeschakeld moet worden.

Pluspunten
 • Timerfunctie
 • Compact formaat
 • Eenvoudig te verplaatsen
 • Duidelijke indicator
 • Groot waterreservoir
Minpunten
 • Niet op afstand te bedienen

De EUROM Drybest 20C is verkrijgbaar bij:

5. Clean Air Optima CA-704 – Beste 2in1 Luchtontvochtiger en Luchtreiniger

Clean Air Optima® CA-704 - 2in1 Luchtontvochtiger en Luchtreiniger
Bekijk luchtontvochtiger

De CA-704 van het merk Clean Air Optima is de beste 2in1 luchtontvochtiger en luchtreiniger die je op dit moment kunt kopen. Het apparaat is het hele jaar door te gebruiken en zorgt voor een perfect binnenklimaat. Niet alleen voor een ideale luchtvochtigheid van tussen de 40% en 60%, maar ook een schone lucht. Door de techniek aan boord het apparaat gaat de machine de strijd aan met schimmels, gassen en fijnstof.

Door de ingebouwde ionisator doet de luchtontvochtiger zijn werk wanneer het nodig is en de indicator geeft ook aan hoe het met de luchtvochtigheid in huis is gesteld. Wanneer de ideale luchtvochtigheid is bereikt zal het apparaat zijn werk blijven doen om ook de lucht te reinigen. Zo geniet je altijd van een perfect binnenklimaat en een gezonde lucht.

Pluspunten
 • Luchtontvochtiger en luchtreiniger
 • Timerfunctie
 • Ingebouwde hygrostaat
 • Actief koolstoffilter aanwezig
 • True HEPA filter aanwezig
Minpunten
 • Niet op afstand te bedienen

De Clean Air Optima CA-704 is verkrijgbaar bij:

Een luchtontvochtiger is dus een enorm handig en belangrijk apparaat waarmee je het binnenklimaat eenvoudig kunt reguleren. Door een goede luchtkwaliteit en luchtvochtigheid voel je jezelf beter en je voorkomt klachten, zoals hoofdpijn, duizeligheid en stress. Er zijn verschillende soorten modellen te koop. Modellen met een ingebouwde luchtreiniger en modellen die bijvoorbeeld geschikt zijn voor grotere oppervlakken.

Waar zet ik een luchtontvochtiger neer?

Een luchtontvochtiger is doorgaans een compact apparaat dat je vrijwel altijd op de grond of op een bijzettafel plaatst. Afhankelijk van welk model je kiest. Het is vooral belangrijk dat je het model in een ruimte of kamer neerzet waar die zijn werk moet doen. Dus in kamers waar de luchtvochtigheid te hoog is. Wil je weten hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld? Koop dan separaat een hygrometer of een machine met een ingebouwde hygrometer.

Waar moet je op letten bij het kopen van een luchtontvochtiger?

Het eerste waar je op kunt letten wanneer je een luchtontvochtiger koopt, is of het apparaat geschikt is voor de ruimte waar je ‘m nodig hebt. Ieder apparaat geeft aan hoe groot de maximale ruimte mag zijn en het is belangrijk om je hieraan te houden. Een te lichte luchtontvochtiger kan namelijk niet optimaal zijn werk doen en dan heb je er dus nauwelijks tot geen profijt van.

Kies voor een model met afvoer of groter waterreservoir

Een ander punt van aandacht is het waterreservoir. Als je weet dat er veel vochtigheid af te voeren is, heb je meer baat bij een apparaat met een iets groter waterreservoir en ook het liefste een model met een overstroombeveiliging. Dan schakelt de machine uit op het moment dat het reservoir vol zit en geleegd moet worden. Bepaalde modellen zijn eventueel met behulp van een meegeleverde afvoerslang op een afvoer aan te sluiten. Zo hoef je minder rekening te houden met volle bakjes water die je moet legen.

Luchtontvochtiger met indicator

Een luchtontvochtiger met een indicator is handig, zodat je kunt monitoren hoe het met de luchtvochtigheid is gesteld. Vaak wordt behulp van een kleur aangegeven of het een goede, matige of slechte waarde betreft. Zo zie je in één oogopslag of de luchtvochtigheid in huis op orde is.

Luchtontvochtiger vergelijken

In je zoektocht naar de geschikte luchtontvochtiger is het van belang dat je een aantal modellen selecteert die aan je wensen en eisen voldoen en die positief worden beoordeeld door gebruikers. Je kunt het beste deze modellen met elkaar vergelijken, zodat je ook meer komt te weten over de voor- en nadelen van het apparaat. Zo kun je een weloverwogen beslissing nemen en de luchtontvochtiger kopen waar je ook het meeste baat bij hebt.

Veelgestelde vragen over luchtontvochtigers

 • Heeft een luchtontvochtiger zin?

  Een luchtontvochtiger is een handig apparaat waarmee je het binnenklimaat kunt reguleren. Vooral in ruimtes en kamers met een te hoge luchtvochtigheid (boven de 60%) is een luchtontvochtiger geen overbodige luxueuze.

 • Hoe lang moet een luchtontvochtiger aan staan?

  Een luchtontvochtiger heeft in de basis een timerfunctie waarmee het apparaat automatisch in- en uitschakelt. Op het moment dat je constateert dat de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je ervoor kiezen om de luchtontvochtiger handmatig aan te zetten. De indicator op het apparaat geeft aan wanneer de luchtvochtigheid weer op een acceptabel niveau is.

 • Is een luchtontvochtiger gezond?

  Een luchtontvochtiger is gezond, omdat een te hoge luchtvochtigheid voor lichamelijke problemen kan zorgen. Voor echt de beste luchtkwaliteit kun je het beste een 2 in 1 apparaat met een luchtontvochtiger en luchtreiniger aanschaffen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie