De 5 beste tv’s van 2024

Ben je op zoek naar een (nieuwe) televisie? De mogelijkheden zijn echt eindeloos. We kunnen goed begrijpen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Tegenwoordig heb je super veel verschillende soorten tv’s wat de keuze ontzettend lastig maakt. Ga je voor een OLED tv? Moet de televisie beschikken over 4K? Of misschien zelfs wel 8K? Wil je graag een smart tv? Of wil je een combinatie van dit alles? Het is een goed idee je goed te verdiepen in de verschillende soorten televisies die beschikbaar zijn op de markt. Door je in te lezen kom je erachter welk soort het beste bij jouw wensen past. Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe televisie? We geven je graag antwoord op de vraag, maar eerst behandelen we de vijf best geteste televisies van 2024:

Merk
Model
1
Sony Bravia XR-65A75KP - 4K OLED (2022)
Sony
Bravia XR-65A75KP
2
LG C1 OLED65C16LA
LG
C1 OLED65C16LA
3
Philips 55OLED807/12
Philips
55OLED807/12
4
Samsung The Frame QE32LS03TCU
Samsung
The Frame QE32LS03TCU
5
Samsung 65QN900A
Samsung
65QN900A

Dit zijn ze, de 5 beste tv's van 2024

1. Sony Bravia XR-65A75KP – Beste 4K OLED tv

Sony Bravia XR-65A75KP - 4K OLED (2022)
Bekijk tv

De Sony Bravia XR-65A75KP met zijn 4K resolutie (3840 × 2160) 100Hz OLED scherm geeft pure klasse op het gebied van beeld en geluid. Deze tv wordt aangestuurd door de 4K HDR XR™-processor met HDR ondersteuning. Een flinke verbetering van kleurnauwkeurigheid, het contrast en de helderheid voor een realistische beeldkwaliteit.

Ook het geluid is erg goed te noemen, wat komt door de Acoustic Surface Audio, waarbij het geluid van meerdere kanten komt. Met zijn dubbele subwoofers maakt de Sony Bravia XR-65A75KP een echte thuisbioscoop ervaring. Deze high-end smart tv is verkrijgbaar in 55 inch (139 cm) en 65 inch (165 cm).

Pluspunten
 • Fantastisch geluid met Acoustic Surface Audio+ en geen soundbar nodig
 • Met de snelle beeldverversing worden beelden vloeiend weergegeven
 • Contrast en beeldkwaliteit
Minpunten
 • Heeft een behoorlijk prijskaartje

De Sony Bravia XR-65A75KP is verkrijgbaar bij:

2. LG C1 OLED65C16LA – Beste tv met realistische beeldkwaliteit

LG C1 OLED65C16LA
Bekijk tv

De LG C1 OLED65C16LA televisie is volgens ons dé televisie met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. Het OLED-scherm zorgt voor een perfecte weergave van de zwarte kleuren en daarmee voor een goed kleurcontrast. Het zelf oplichtende OLED paneel zorgt ook nog eens voor realistische beelden.

De televisie heeft een uitstekende geluidskwaliteit. Het systeem wordt ondersteund door Dolby Atmoas, De televisie bevat 2x 40 watt speakers. Het geluid van deze televisie is goed, maar voor een echt krachtig geluid kan je beter voor een andere televisie gaan. Ook kan je je televisie natuurlijk uitbreiden met een soudbar. Hierover lees je alles in ons artikel over de beste soundbars.

Als je van gamen houdt, dan is dit model extra interessant. Er is namelijk sprake van een zeer hoge refreshrate. Ook beschikt de LG C1 OLED65C16LA over HDMI 2.1 en ook Nvidia G-Sync ondersteuning is geen probleem. Vanuit je luie stoel opdrachten geven aan de televisie? Naast de afstandsbediening kun je ook je stem gebruiken. Google Assistant en Amazon Alexa werken namelijk perfect op de LG C1 OLED65C16LA.

Pluspunten
 • Haarscherp beeld
 • Perfect kleurcontrast
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Beschikbaar in verschillende maten
Minpunten
 • Geluid is prima, maar niet van hoogstaande kwaliteit

De LG C1 OLED65C16LA is verkrijgbaar bij:

3. Philips 55OLED807/12 – Beste 4K tv met ambilight

Philips 55OLED807/12
Bekijk tv

De 55OLED807/12  televisie van Philips is de beste 4K televisie met ambilight. De televisie is voorzien van een oled paneel en 4K ultra HD resolutie. Dat wil zeggen dat de beeldkwaliteit van deze televisie uitstekend is. De televisie ondersteunt alle belangrijke HDR-formaten, zoals bijvoorbeeld Dolby Vision. In het ontwerp wordt veel gebruik gemaakt van glas en metaal wat de televisie ultra dun maakt. De tv is verkrijgbaar in 48, 55, 65 of 77 inch.

Philips staat bekend om het gebruik van ambilight in haar televisies. Dit ambilight bevindt zich aan drie zijden van de televisie, namelijk: aan de linker- en rechterzijde en aan de bovenkant. Aan de onderkant van de televisie bevindt zich een soundbar. In oudere modellen was deze soundbar ingebouwd, maar bij de 55OLED807/12  staat de soundbar los van de televisie. Ook met soundbar is de televisie eventueel aan de muur te bevestigen.

Pluspunten
 • Verkrijgbaar in 48, 55, 65 en 77 inch
 • Inclusief soundbar
 • Ondersteunt alle belangrijke HDR-formaten
 • Ambilight aan drie zijden
Minpunten
 • Prijzig

De Philips 55OLED807/12 is verkrijgbaar bij:

4. Samsung The Frame QE32LS03TCU – Beste schilderij tv

Samsung The Frame QE32LS03TCU
Bekijk tv

The Frame QE32LS03TCU van het merk Samsung is de beste schilderij tv van dit moment.

Wanneer de televisie niet aanstaat, dient het apparaat als echt schilderij in de zogenoemde ‘art modus’. Zelfs wanneer je heel goed kijkt, heb je niet door dat je gewoon naar een televisie zit te kijken. Dit komt door de lichtgevoelige helderheid: het frame past zich aan aan  het licht en de kleurtemperatuur in de kamer. Door jouw smartphone (of een USB-stick) te verbinden met de televisie plaats je jouw eigen foto’s op de televisie, maar je kunt ook kiezen uit de 100 beschikbare kunstwerken van allerlei verschillende kunstenaars.

Uiteraard heeft de televisie ook een lijst. Deze is verkrijgbaar in de volgende kleuren hout: wit, walnoot en beige. De lijst bevestig je strak tegen de muur door de meegeleverde ‘no gap’-muurbeugel. Hoe werk je dan al die kabels weg? Naast de stroomkabel heeft de tv slechts nog één transparante kabel leidt naar de one connect box. Aan deze box koppel je vervolgens al je apparaten. De televisie werkt op bewegingssensoren waardoor de televisie in ‘art modus’ automatisch uitschakelt wanneer het geen beweging detecteert.

De televisie zelf is voorzien van scherpe FULL HD resolutie en is in staat de HDR-beelden volledig weer te geven.

Pluspunten
 • Televisie en schilderij in één
 • Met frame beschikbaar in verschillende kleuren
 • Ingebouwde bewegingssensoren
Minpunten
 • Het moet in je interieur passen

De Samsung The Frame QE32LS03TCU is verkrijgbaar bij:

5. Samsung 65QN900A – Beste 8K tv

Samsung 65QN900A
Bekijk tv

Deze 8K QLED 65QN900A van Samsung is de beste 8K televisie van dit moment. Tegenwoordig worden er steeds meer televisieprogramma’s in 8K uitgezonden waardoor het super interessant is om een 8K televisie aan te schaffen, zelfs de nieuwe xbox en playstation spelen in op 8K. De voorkant van het scherm is voorzien van 99% beeld. Dat wil zeggen dat er maar een hele kleine dunne rand aan de onderkant van de televisie zit.

De televisie is voorzien van ‘adaptive picture’ dat wil zeggen dat de helderheid en het contrast van het beeld wordt aangepast aan het licht in de kamer. Dit geldt ook voor het geluid door de ‘active voice amplifier’. Deze functie stemt af met het geluid in de kamer. Op basis hiervan wordt eventueel het geluid van stemmen verhoogd.

Pluspunten
 • 8K televisie
 • 99% scherm
 • Met active voice amplifier en adaptive picture
Minpunten
 • Erg duur

De Samsung 65QN900A is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuwe tv?

Het kopen van een nieuwe televisie is voor iedereen anders. We hebben niet allemaal dezelfde wensen en behoeften en kijken niet allemaal naar dezelfde programma’s of films. Er bestaan echt ontelbaar veel televisies. De één hecht veel waarde aan een goede televisie, de ander niet. Waar kun je op letten als je een nieuwe televisie koopt? We helpen je er graag bij.

Ten eerst geven we je graag de eerste en beste tip. Wanneer je denkt een geschikte televisie gevonden te hebben, probeer deze dan thuis uit. Thuis zul je altijd een andere ervaring hebben als wanneer de televisie in de winkel hangt. Vaak heb je hier zoveel verschillende indrukken dat je sowieso door de bomen het bos niet meer ziet. Het is ook lastig in te beelden hoe de televisie eruit ziet in jouw kamer en of het überhaupt past op de plaats waar jij het bedacht had.

Voor je naar de winkel gaat of online op zoek gaat naar een televisie is het belangrijk om te weten wat een aantal termen inhouden. Weet jij bijvoorbeeld wat High Dynamic Range (HDR) is en betekent? HDR zorgt voor een superscherp beeld op jouw televisie en is vergelijkbaar met de helderheid en scherpte van jouw smartphone, maar dan groter. Televisiezenders geven nog niet het HDR-signaal waardoor HDR alleen nuttig is wanneer je bijvoorbeeld veel gebruik maakt van apps als Netflix, Videoland, YouTube en Apple TV.

Ga je voor high definition (HD), 4K of 8K?

Wanneer je op zoek gaat naar een televisie kun je kiezen voor high definition (HD), 4K of 8K. Wat precies het verschil hiertussen is, leggen we je graag uit bij ‘Wat is 4K televisie?’. In principe komt het neer op dat 4K televisie vier keer zoveel meer pixels heeft dan HD televisie. 8K televisie heeft acht keer zoveel meer pixels dan bij een HD-televisie. Het is de vraag of je voor 8K televisie wil gaan, omdat veel programma’s, apps, films et cetera nog niet beschikbaar zijn in 8K. Die ontwikkeling is op dit moment wel volop gaande dus binnenkort zal er vast meer beschikbaar zijn en kan het enorm interessant zijn om wel voor een 8K televisie te gaan.

Ga je voor LED, OLED of QLED?

Het grote verschil tussen LED en OLED en QLED is dat bij LED-schermen de kleur zwart niet ‘echt’ weergegeven kan worden. Dit kan met OLED- en QLED-schermen wel en daar is het contrast tussen de verschillende kleuren ook veel hoger. Het verschil tussen OLED en QLED is dat bij OLED gebruik wordt gemaakt van speciale pixels. Bij QLED zit er een speciale laag over het scherm waar zich nanokristallen in bevinden. Het verschil tussen OLED en QLED is niet zo groot in beeldkwaliteit. Kijk je naar het verschil in prijs dan is dat verschil echter wel groot. Dit geldt ook voor OLED-schermen. Televisies met OLED-schermen zijn verkrijgbaar vanaf €1000,-. Het is dus maar net waar je zelf waarde aanhecht.

Om echt zeker te zijn van je aankoop, raden we je nogmaals aan om de televisie thuis uit te proberen.

Wat is 4K televisie?

4K televisie is televisie met een hele hoge resolutie, waardoor er een fantastisch kleurcontrast ontstaat op jouw televisie. Met 4K televisie heb je vier keer zoveel meer pixels als bij normale HD. De resolutie van een HD-televisie is 1280 x 720 pixels, terwijl 4K televisie 3840 x 2160 pixels bevat. Je kijkt dus eigenlijk naar vier keer zoveel mooiere beelden. 4K werd eerst voornamelijk gebruikt in bioscopen, maar gelukkig kunnen we nu ook thuis genieten van dit waanzinnige beeld. Het voordeel hiervan is dat je ontzettend scherpe beelden krijgt en daardoor de kijkervaring en beleving nog intenser wordt.

Wat is een smart tv?

Tegenwoordig zijn (bijna) alle nieuwe televisies smart tv’s, maar wat betekent het eigenlijk? Een smart tv is een televisie die verbonden is met het internet. Door de verbinding met internet kun je gebruik maken van verschillende geïnstalleerde apps, zoals Netflix, YouTube, RTL XL en Videoland. Deze apps zijn al automatisch geïnstalleerd. Dit betekent dat je niet zelf kunt bepalen welke apps er worden toegevoegd in het menu van de televisie. Hierdoor kan het ook voorkomen dat er apps verdwijnen. Wil je dit nou voorkomen, denk er dan eens over na om een losse mediaspeler aan te schaffen. Hierdoor vul je de voor jou eventueel ontbrekende apps aan.

Veelgestelde vragen over tv's

 • Welke televisie moet ik kiezen?

  De keuze van een televisie is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Wanneer je op zoek bent naar de beste beeldkwaliteit en bereid bent om meer geld uit te geven, is de keuze voor een moderne OLED TV het beste. OLED televisies zijn ook uitermate geschikt om films en series op te kijken en op te gamen. Wanneer je alleen televisieprogramma’s wilt kijken zou een reguliere Full HD of Ultra HD 4K LED televisie al kunnen voldoen. Het formaat van de tv die je kiest is afhankelijk van de afstand tussen het zitgedeelte en de plek waar je de televisie plaatst.

 • Wat is de beste tijd om een nieuwe tv te kopen?

  Er is geen specifiek moment waarop je het beste een nieuwe tv kunt kopen. Veel winkeliers en webshops hebben doorgaans lopende aanbiedingen op bepaalde televisies. Echter is de kans op de meeste korting het grootst in de aanloopperiode naar een EK of een WK of tijdens Black Friday dat op eind november plaatsvindt.

 • Wat is de beste smart TV?

  Op dit moment zijn bijna alle televisies die je koopt smart. Daarnaast is er de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling geweest in smart TV’s. Je kunt dus bijna niet meer mis gaan met de aanschaf van een smart TV. Als we toch één model moeten noemen dan is de Samsung UHD 55TU7020 de beste Smart TV die je kunt kopen. Het is een Ultra HD 4K LED televisie met een beeldformaat van 55 inch en apps, zoals Netflix, Amazon Prime en Disney Plus kun je rechtstreeks vanaf de televisie afspelen. De televisie draait op het Tizen besturingssysteem.

 • Wat is de beste 4K TV?

  De Samsung QLED 65Q80T is op dit moment de beste 4K tv die je kunt kopen. Het is een Ultra HD 4K QLED televisie met een beeldformaat van 65 inch en een beeldverversingssnelheid van 100Hz. Daarnaast is het een Smart TV waarmee je apps van bijvoorbeeld Netflix en Videoland direct kunt afspelen.

 • Welke tv heeft de beste kijkhoek?

  Een OLED tv heeft in de basis de beste kijkhoek en het beeld blijft scherp ongeacht vanuit welke hoek je naar het scherm kijkt. Op dit moment is de Sony Bravia OLED XR-55A90J de beste OLED televisie die je kunt kopen. Het is een OLED televisie met niet alleen een 55 inch beeldscherm en 100Hz beeldverversingssnelheid, maar ook met een cognitieve chip die beelden levensecht weergeeft.

 • Wat is de meest verkochte tv?

  De Philips 55OLED706 is op dit moment de televisie die het meest verkocht wordt. Het is een 55 inch OLED televisie met een beeldverversingssnelheid van 100Hz en een Android besturingssysteem. Met deze Smart TV kun je apps van bijvoorbeeld Netflix en YouTube direct afspelen. Daarnaast beschikt deze televisies over de zogenaamde Ambilight-technologie die ervoor zorgt dat de LED lampen achterop de televisie de kleuren die op het beeld te zien zijn op de muren achter de televisie projecteren.

 • Wat is de beste tv volgens de Consumentenbond?

  De LG NANO756PR is volgens de Consumentenbond de beste televisie die je op dit moment kunt kopen. Deze televisie maakt gebruik van de nieuwste NanoCell-technologie en produceert heldere kleuren en scherp beeld. De LG NANO756PR is in verschillende beeldformaten verkrijgbaar en beschikt over een beeldverversingssnelheid van 50Hz en een WebOS-besturingssysteem.

 • Wat is de beste maat voor een tv?

  De beste maat van een tv is afhankelijk van hoe ver je van de tv af zit. Daar zijn een aantal richtlijnen voor. Voor een kijkafstand van maximaal 2 meter is een televisie met een beeldformaat tussen de 32 en 43 inch de beste keuze terwijl dat bij een kijkafstand van 2,5 tot 3 meter tussen de 40 en 55 inch is. Wanneer je op een afstand van 3,5 tot 4 meter van de tv zit, is een beeldformaat van 48 tot 65 inch de beste keuze. Zit je op een afstand van 4 meter of hoger van de tv? Dan is een televisie met een formaat van 55 inch of groter de beste optie.

 • Welke tv is het beste bij veel lichtinval?

  Een televisie met een LED paneel hebben het minste last van lichtinval, maar het is ook afhankelijk of een televisie een speciale coating heeft die lichtinval weert. Deze techniek is helaas nog niet verfijnd, maar de televisies van Samsung zijn op dit moment de beste schermen voor kamers met veel licht. Er is geen enkele televisie die de reflectie van direct zonlicht kan weren.

 • Welke tv is geschikt voor ouderen?

  Ouderen hebben vaak behoefte aan een groot beeld zodat zij het beeld en eventuele ondertitels beter kunnen lezen. Hoe groot de televisie moet zijn is afhankelijk van hoe slecht het zicht van de persoon is. Daarnaast moet rekening worden gehouden met de afstand tussen het zitgedeelte en waar de televisie staat. Een ander pluspunt is dat bijvoorbeeld televisies met een OLED paneel heldere kleuren en scherpe beelden produceert. Deze zijn dan in de basis ook meer geschikt voor ouderen.

 • Welke tv is geschikt voor buiten?

  Er zijn geen televisies die speciaal voor buiten worden gemaakt, maar er zijn wel televisies die gemaakt worden om lichtinval te weren. En dat is wel wat je nodig hebt als je een televisie buiten wilt gebruiken. Professionele displays en reguliere televisies met een speciale coating kunnen lichtinval weren hoewel, direct zonlicht niet geweerd kan worden. De televisies van Samsung bieden op dit moment de beste schermen. Ook een oudere lcd tv is geschikt om te gebruiken als er veel licht aanwezig is. Daarnaast is het bij het gebruik van een oudere televisie minder erg als deze stuk gaat door het buiten hangen. Als je een tv buiten wil hangen, zorg er dan in ieder geval voor dat er geen vocht bij kan komen, en dat je ook geen last krijgt van condens. Haal bij voorkeur de televisie naar binnen zodra het buiten slechter weer begint te worden.

 • Welke tv heeft de minste reflectie?

  De Samsung QLED 55Q95TD heeft op dit moment het beste scherm die de minste reflectie heeft. De QLED televisies van Samsung hebben een speciale coating die reflectie voorkomt, maar de techniek is nog niet zo ver dat er helemaal geen reflectie in het scherm te zien is. Daarnaast kan direct zonlicht nog niet worden geweerd.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie