De 5 beste 360 camera’s van 2021

Een 360 camera kopen blijkt tegenwoordig vaak niet zo eenvoudig te zijn. Er zijn op de markt meer dan voldoende mogelijkheden terug te vinden, maar net de omvang van het aanbod heeft ervoor gezorgd dat het maken van een keuze niet bepaald als eenvoudig kan worden bestempeld. Daar komt bij dat veel mensen ook echt alleen maar de beste 360 camera in huis willen halen. Geldt dat ook voor jou? Dan is de kans bijzonder groot dat jij er uiteindelijk voor zal kiezen om één van de verschillende 360 camera’s zoals aangegeven op deze pagina in huis te halen.

Dit zijn ze, de 5 beste 360 camera’s van 2021

1. Insta360 Pro 2 – Beste 360 camera voor ver zicht

Insta360 Pro 2 professionele 360 camera
Bekijk 360 camera

De Insta360 Pro 2 + FarSight Remote maakt het mogelijk om bijzonder stabiele 360 graden video’s te maken. Dit is onder meer mogelijk door de aanwezigheid van de zogenaamde 9 assige FlowState stabilisatie. Op deze manier kan je uitermate stabiele, maar toch lekker vloeiende beelden maken tijdens bijvoorbeeld het fietsen. Door middel van de FarSight 360 graden monitoring afstandsbediening is het bovendien mogelijk om live mee te kijken met de camera. Op deze manier kan je meteen zien wat je opneemt en of het eindresultaat bevredigend zal zijn of niet. Het enige wat je hiervoor moet doen is de smartphone of tablet in de houder plaatsen en de app downloaden.

Deze Insta360 Pro 2 + FarSight Remote slaagt er bovendien eveneens in om niet alleen foto’s, maar ook video’s te maken in 8K kwaliteit evenals in 3D. Dit uiteraard mits de smartphone en tablet waar gebruik van wordt gemaakt dit ondersteunt. Is dat niet het geval? Dan zal de CrystalView functie het mogelijk maken om de beelden om te zetten in 4K zonder dat er daarbij sprake zal zijn van verlies van beeldkwaliteit. De HDR-functie is verantwoordelijk voor een goede belichting waardoor er dus eveneens sprake is van een aanzienlijk contrast tussen enerzijds omstandigheden met felle zon en anderzijds omstandigheden met een donkere schaduw.

Pluspunten
 • 9-assige beeldstabilisatie zorgt voor de meest vloeiende videobeelden
 • Live meekijken met je camera met de FarSight 360 graden monitor afstandsbediening
 • Zet 8K beelden om in 4K met CrystalView zonder verlies aan beeldkwaliteit
Minpunten
 • De vrij stevige aankoopprijs
 • Er wordt standaard geen geheugenkaart meegeleverd met deze camera

De Insta360 Pro 2 is verkrijgbaar bij:

2. Ricoh Theta Z1 – Beste 360 camera voor video en foto’s

Ricoh - Theta Z1 360 graden Camera
Bekijk 360 camera

De Ricoh Theta Z1 profileert zich in het bijzonder als een compacte 360 graden camera die er in slaagt om de volledige omgeving vast te leggen in 23 megapixels. Elke actie die je maakt kan perfect worden gefilmd in 4K met 30 frames per seconde. Door middel van een 4K livestream is het mogelijk om opnames meteen te delen op social media. De aanwezige vier microfoons zorgen ervoor dat er sprake is van een geluidsbereik van 360 graden. De beelden worden niet alleen stabiel, maar ook vloeiend gehouden dankzij de drie assige beeldstabilisatie. Dit niet alleen bij stilstand, maar ook wanneer je wandelt of wanneer je fietst.

Het fotograferen van je volledige vriendengroep wordt met deze Ricoh Theta Z1 mogelijk gemaakt in RAW-formaat waardoor je over zeer uitgebreide bewerkingsopties beschikt. De hoogwaardige lens zorgt bovendien voor minder ruis wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld tijdens de nacht binnenshuis te fotograferen. De interne geheugenkaart maakt het tot slot mogelijk om tot 19GB aan gemaakte beelden op te bewaren. Ook dat is niet bepaald slecht te noemen.

Pluspunten
 • Gedetailleerde 360 graden beelden en video’s mogelijk in 4K kwaliteit
 • De vier microfoons zorgen voor een 360 graden bereik
 • Drie assige beeldstabilisatie reduceert bewegingsonscherpte aanzienlijk
Minpunten
 • De camera is niet schokbestendig
 • Het interne geheugen kan niet verder worden uitgebreid met een extra geheugenkaart

De Ricoh Theta Z1 is verkrijgbaar bij:

3. GoPro Fusion – Beste GoPro 360 camera

GoPro Fusion 360 Graden Camera
Bekijk 360 camera

De GoPro Fusion 360 Graden Camera maakt het mogelijk om opnames te maken in 360 graden en dat in 5.2K met 30 frames per seconde. De hoge resolutie waarvan sprake is zorgt ervoor dat elke hoek kan worden opgenomen. Dit aldus vergelijkbaar met de situatie waarin je ervoor zou kiezen om met zes verschillende standaard GoPro’s tegelijkertijd te filmen. Bovendien beschikt deze GoPro Fusion 360 Graden Camera eveneens over een OverCapture functie in de GoPro app. Hiermee kan je scherpe uitsneden maken van je video. De aanwezigheid van de vier microfoons zorgt er verder voor dat er geen enkel geluidsdetail verloren zal gaan. Deze beschikken dan ook samen over een bereik van 360 graden. Op het moment dat je de beelden gaat afspelen met behulp van een VR bril waan je jezelf echt op de plaats van de opname.

Door gebruik te maken van de GoPro Fusion 360 Graden Camera kan je rekenen op zeer stabiele beelden. Dit is het gevolg van de aanwezige, digitale beeldstabilisatie. Ook onderwater is het bovendien mogelijk om 360 graden opnames te maken. De camera is waterdicht tot op een diepte van 5 meter en dat zonder dat er daarvoor een speciale behuizing is vereist. Dit is natuurlijk ongelofelijk handig voor mensen die ervan houden om te watersporten.

Pluspunten
 • Opnemen van gedetailleerde beelden in 5,2K kwaliteit mogelijk
 • OverCapture functie helpt om scherpe uitsneden van beelden te maken
 • Vier microfoons zorgen voor een 360 graden geluidbereik
Minpunten
 • De OverCapture functionaliteit is (nog) niet beschikbaar voor Android en Windows toestellen

De GoPro Fusion is verkrijgbaar bij:

4. Insta360 ONE R Twin Edition – Beste 360 graden actioncam

Insta360 ONE R Twin Edition - 360 graden Actioncam
Bekijk 360 camera

De Insta360 One R – Twin Edition maakt het mogelijk om 360 graden video’s te maken van al je sport- en actiemomenten. De camera is opgebouwd uit verschillende modules wat het mogelijk maakt om ze eigenlijk naar wens samen te stellen. Indien je ervoor kiest om de Twin Edition te kopen krijg je meteen de beschikking over twee lensmodules, een 360 Dual-lens evenals een 4K-groothoeklens. Wanneer je gebruik gaat maken van de 360 graden lens is het mogelijk om creatieve video’s op te nemen met de verschillende opnamemodi. Het gaat hierbij dan niet alleen om Stop Motion, maar ook om bijvoorbeeld Jump Planet en Time Flip. De lens beschikt over een beeldkwaliteit van 5,7K waardoor je altijd bent verzekerd van haarscherpe beelden.

De aanwezigheid van de 4K lens zorgt ervoor dat je video’s in 4K resolutie kan opnemen met 60 frames per seconde. De grote beeldhoek zorgt ervoor dat je ook de omgeving op de meest optimale wijze kan vastleggen. Deze module kenmerkt zich door de aanwezigheid van een 6-assige beeldstabilisatie die verantwoordelijk is voor het realiseren van de meest vloeiende videobeelden.

Pluspunten
 • Standaard de beschikking over niet één, maar wel twee verschillende lensmodules
 • 4K groothoeklens met zes-assige beeldstabilisatie voor het reduceren van bewegingsonscherpte
 • Zeer uitgebreide opnamemogelijkheden voor het maken van de meest creatieve video’s
Minpunten
 • Beperkte gebruiksduur van maximum 70 minuten met de standaard accu

De Insta360 ONE R Twin Edition is verkrijgbaar bij:

5. GoXtreme Wifi FullDome 360° Double Panorama – Beste goedkope 360 camera

GoXtreme Wifi FullDome 360° Double Panorama 360 camera
Bekijk 360 camera

De GoXtreme Wifi FullDome 360° Double Panorama is een veelzijdige 360 graden camera die je in de meest extreme omstandigheden de mooiste beelden kan opleveren. Met behulp van deze camera maak je dan ook video’s in Full HD met 30 FPS. De camera beschikt over een aardige 4 megapixels. Het opslaan van de gemaakte beelden kan gebeuren door middel van een MicroSD kaart die niet standaard is meegeleverd. Dit toestel biedt wel ondersteuning voor een MicroSD kaart tot 32GB. De ingebouwde microfoon waar deze camera over beschikt zorgt ervoor dat je geen enkel geluidsdetail hoeft te missen tijdens het opnemen.

Ben je van plan om bijvoorbeeld een lange uitstap te maken en wil je daarvoor graag een betrouwbare camera bij de hand hebben die over een lange gebruiksduur beschikt? Ook in dat geval kan deze 360 graden camera het overwegen waard zijn. De standaard 1500mAh batterij is namelijk perfect verwisselbaar. Zo kan je in alle omstandigheden de mooiste beelden en herinneringen blijven maken. Tot slot valt ook het prijskaartje van deze 360 graden echt zeer goed mee.

Pluspunten
 • Toegankelijk prijskaartje
 • 360 graden beelden maken in Full HD
 • Verwisselbare accu van 1500 mAh
Minpunten
 • Er wordt standaard geen MicroSD kaart meegeleverd

De GoXtreme Wifi FullDome 360° Double Panorama is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een 360 camera?

De gedachte achter de 360 graden camera is dat er op een gelijk moment een opname kan worden gemaakt met behulp van een toestel dat in alle richtingen beelden kan maken. Dit zorgt er in de praktijk voor dat een 360 graden camera in vergelijking met bijvoorbeeld een standaard IP-camera is uitgerust met verschillende cameralenzen die elkaar overlappen. Op deze manier kan er een totaalomvattend beeld worden gerealiseerd. Er zijn op de markt tegenwoordig ook camera’s terug te vinden die wel 360 graden rond kunnen filmen, maar bijvoorbeeld niet verticaal 360 graden halen. Het is dan ook voordat je over gaat tot het kopen van een 360 graden camera altijd van belang om je even grondig te verdiepen in de verschillende mogelijkheden waarover ze al dan niet beschikt.

De ontwikkeling van 360 graden camera’s heeft door de jaren heen een ongelofelijke evolutie doorgemaakt. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de beeldkwaliteit een sterke boost heeft gekregen. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook 360 graden camera’s die het nabewerken van een vaak toch wel complex videobeeld uit handen nemen. Zij maken bijvoorbeeld automatisch stitchen mogelijk. Dit is het aan elkaar zetten van verschillende videobeelden.

Waar moet een goede 360 camera aan voldoen?

Wanneer je tegenwoordig een 360 camera wenst te kopen zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Wil jij graag met zekerheid een echt goede 360 camera kopen? Dan zal deze zeker moeten voldoen aan de onderstaande punten:

1. De aanwezigheid van beeldstabilisatie is een must

Niemand zit er op te wachten dat er bij de gemaakte beelden met de 360 camera sprake is van bewegingsonscherpte, in tegendeel. Omwille van deze reden beschikt de beste 360 camera in de praktijk altijd over beeldstabilisatie.

2. Het geheugen van de beste 360 camera is uit te breiden

360 camera’s kunnen zowel gebruikmaken van een intern als een extern geheugen. In het geval van een intern geheugen is deze doorgaans niet uitbreidbaar. Dit kan zorgen voor een niet onbelangrijke beperking op vlak van opslagcapaciteit. Bij voorkeur kan het geheugen van een goede 360 camera dus in de praktijk altijd worden uitgebreid.

3. Een goede 360 camera heeft vier aanwezige microfoons

De tijd dat een 360 camera vaak slechts over één enkele microfoon beschikte ligt reeds ver in het verleden. De beste exemplaren op de markt hebben dan ook reeds vier aanwezige microfoons. Op deze manier zal er geen enkel geluidsdetail ooit nog verloren gaan.

4. Bij voorkeur is er sprake van een verwisselbare batterij

Het gebeurt niet zelden dat 360 graden camera’s in de praktijk worden ingezet voor avontuurlijke doeleinden. Het laatste wat je dan tegen wil komen is dat je halverwege je avontuur plots met een lege batterij wordt geconfronteerd. Door te kiezen voor een 360 camera met verwisselbare batterij kan je dit vervelende probleem voorkomen.

Plaats een reactie