De 5 beste 360 camera’s van 2024

De beste 360 camera kopen kan een lastige klus zij. Er is veel aanbod en wij snappen heel goed dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen wij je graag! Wij hebben een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste 360 camera’s van 2024 zijn.

Met een 360 graden camera maak je makkelijk beelden van de hele wereld om je heen. Het is natuurlijk erg gaaf als je andere mee kan nemen in je omgeving en alles kan laten zien wat er om je heen gebeurd. Met een 360 graden camera kunnen andere beelden bekijken alsof ze erbij zijn. De 360º video’s kun je makkelijk bekijken op je smartphone, tablet of computer. Met een smartphone en tablet kun je deze bewegen om alle kijkrichtingen te zien. Hierdoor lijkt het nog meer alsof je zelf in de omgeving staat. Met een computer is het goed om vooraf te kijken of je browser 360 graden video’s ondersteunt. Bij het bekijken van 360 graden video’s op je laptop kun je gebruik maken van je muis om alle kijkrichtingen te zien.

Merk
Model
1
Insta360 Pro 2 professionele 360 camera
Insta360
Pro 2
2
Ricoh Theta Z1 51G 360-graden camera
Ricoh
Theta Z1 51G
3
GoPro MAX
GoPro
Max
4
Insta360 One RS Twin Edition
Insta360
One RS Twin editie
5
Insta360 One X2
Insta360
One X2

Dit zijn ze, de 5 beste 360 camera’s van 2024

1. Insta360 Pro 2 – Beste 360 camera voor ver zicht

Insta360 Pro 2 professionele 360 camera
Bekijk 360 camera

De Insta360 Pro 2 + FarSight Remote maakt het mogelijk om bijzonder stabiele 360 graden video’s te maken. Dit is onder meer mogelijk door de aanwezigheid van de zogenaamde 9 assige FlowState stabilisatie. Op deze manier kan je uitermate stabiele, maar toch lekker vloeiende beelden maken tijdens bijvoorbeeld het fietsen. Door middel van de FarSight 360 graden monitoring afstandsbediening is het bovendien mogelijk om live mee te kijken met de camera. Op deze manier kan je meteen zien wat je opneemt en of het eindresultaat bevredigend zal zijn of niet. Het enige wat je hiervoor moet doen is de smartphone of tablet in de houder plaatsen en de app downloaden.

Deze Insta360 Pro 2 + FarSight Remote slaagt er bovendien eveneens in om niet alleen foto’s, maar ook video’s te maken in 8K kwaliteit evenals in 3D. Dit uiteraard mits de smartphone en tablet waar gebruik van wordt gemaakt dit ondersteunt. Is dat niet het geval? Dan zal de CrystalView functie het mogelijk maken om de beelden om te zetten in 4K zonder dat er daarbij sprake zal zijn van verlies van beeldkwaliteit. De HDR-functie is verantwoordelijk voor een goede belichting waardoor er dus eveneens sprake is van een aanzienlijk contrast tussen enerzijds omstandigheden met felle zon en anderzijds omstandigheden met een donkere schaduw.

Pluspunten
 • 9-assige beeldstabilisatie zorgt voor de meest vloeiende videobeelden
 • Live meekijken met je camera met de FarSight 360 graden monitor afstandsbediening
 • Zet 8K beelden om in 4K met CrystalView zonder verlies aan beeldkwaliteit
Minpunten
 • De vrij stevige aankoopprijs
 • Er wordt standaard geen geheugenkaart meegeleverd met deze camera

De Insta360 Pro 2 is verkrijgbaar bij:

2. Ricoh Theta Z1 51G – Beste 360 camera voor video en foto’s

Ricoh Theta Z1 51G 360-graden camera
Bekijk 360 camera

De Ricoh Theta Z1 51G profileert zich in het bijzonder als een compacte 360 graden camera die er in slaagt om de volledige omgeving vast te leggen in 23 megapixels. Elke actie die je maakt kan perfect worden gefilmd in 4K met 30 frames per seconde. Door middel van een 4K livestream is het mogelijk om opnames meteen te delen op social media. De aanwezige vier microfoons zorgen ervoor dat er sprake is van een geluidsbereik van 360 graden. De beelden worden niet alleen stabiel, maar ook vloeiend gehouden dankzij de drie assige beeldstabilisatie. Dit niet alleen bij stilstand, maar ook wanneer je wandelt of wanneer je fietst.

Het fotograferen van je volledige vriendengroep wordt met deze Ricoh Theta Z1 51G mogelijk gemaakt in RAW-formaat waardoor je over zeer uitgebreide bewerkingsopties beschikt. De hoogwaardige lens zorgt bovendien voor minder ruis wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld tijdens de nacht binnenshuis te fotograferen. De interne geheugenkaart maakt het tot slot mogelijk om tot 51GB aan gemaakte beelden op te bewaren. Ook dat is niet bepaald slecht te noemen.

Pluspunten
 • Gedetailleerde 360 graden beelden en video’s mogelijk in 4K kwaliteit
 • De vier microfoons zorgen voor een 360 graden bereik
 • Drie assige beeldstabilisatie reduceert bewegingsonscherpte aanzienlijk
Minpunten
 • De camera is niet schokbestendig
 • Het interne geheugen kan niet verder worden uitgebreid met een extra geheugenkaart

De Ricoh Theta Z1 51G is verkrijgbaar bij:

3. GoPro Max – Beste GoPro 360 camera

GoPro MAX
Bekijk 360 camera

De GoPro Max 360 Graden Camera maakt het mogelijk om opnames te maken in 360 graden en dat in 5.6K met 30 frames per seconde. In Full-HD loopt dit op naar 60 frames per seconde. De hoge resolutie waarvan sprake is zorgt ervoor dat elke hoek kan worden opgenomen. Dit is dus vergelijkbaar met de situatie waarin je ervoor zou kiezen om met zes verschillende standaard GoPro’s tegelijkertijd te filmen. Bovendien beschikt deze GoPro Max 360 Graden Camera eveneens over een OverCapture functie in de GoPro app. Hiermee kan je scherpe uitsneden maken van je video. De aanwezigheid van de zes microfoons zorgt er voor dat er geen enkel geluidsdetail verloren zal gaan. Deze beschikken dan ook samen over een bereik van 360 graden. Op het moment dat je de beelden gaat afspelen met behulp van een VR bril waan je jezelf echt op de plaats van de opname.

Door gebruik te maken van de GoPro Max 360 Graden Camera kan je rekenen op zeer stabiele beelden. Dit is het gevolg van de aanwezige, digitale beeldstabilisatie. Ook onderwater is het mogelijk om 360 graden opnames te maken. De camera is waterdicht tot op een diepte van 5 meter en dat zonder dat er daarvoor een speciale behuizing vereist is. Dit is ongelofelijk handig voor mensen die ervan houden om te watersporten zodat je niet bang hoeft te zijn voor waterschade aan je 360 graden camera.

Pluspunten
 • Opnemen van gedetailleerde beelden in 5,6K kwaliteit mogelijk
 • OverCapture functie helpt om scherpe uitsneden van beelden te maken
 • Zes microfoons zorgen voor een 360 graden geluidbereik
Minpunten
 • De OverCapture functionaliteit is (nog) niet beschikbaar voor Android en Windows toestellen

De GoPro Max is verkrijgbaar bij:

4. Insta360 One RS Twin editie – Beste 360 graden actioncam

Insta360 One RS Twin Edition
Bekijk 360 camera

De Insta360 One RS – Twin Edition maakt het mogelijk om 360 graden video’s te maken van al je sport- en actiemomenten. De camera is opgebouwd uit verschillende modules wat het mogelijk maakt om ze eigenlijk naar wens samen te stellen. Indien je ervoor kiest om de Twin Edition te kopen krijg je meteen de beschikking over twee lensmodules, een 360 Dual-lens evenals een 4K-boostlens. Wanneer je gebruik gaat maken van de 360 graden lens is het mogelijk om creatieve video’s op te nemen met de verschillende opnamemodi. Het gaat hierbij dan niet alleen om Stop Motion, maar ook om bijvoorbeeld Jump Planet en Time Flip. De lens beschikt over een beeldkwaliteit van 6K waardoor je altijd bent verzekerd van haarscherpe beelden.

De aanwezigheid van de 4K lens zorgt ervoor dat je video’s in 4K resolutie kan opnemen met 60 frames per seconde. De grote beeldhoek zorgt ervoor dat je ook de omgeving op de meest optimale wijze kan vastleggen. Deze module kenmerkt zich door de aanwezigheid van een 6-assige beeldstabilisatie die verantwoordelijk is voor het realiseren van de meest vloeiende videobeelden.

Pluspunten
 • Standaard de beschikking over niet één, maar wel twee verschillende lensmodules
 • 4K groothoeklens met zes-assige beeldstabilisatie voor het reduceren van bewegingsonscherpte
 • Zeer uitgebreide opnamemogelijkheden voor het maken van de meest creatieve video’s
 • Kan tot 5 meter onderwater
Minpunten
 • Beperkte gebruiksduur van maximum 65 minuten met de standaard accu

De Insta360 One RS Twin editie is verkrijgbaar bij:

5. Insta360 One X2 – Beste kleine 360 camera

Insta360 One X2
Bekijk 360 camera

De Insta360 One X2 is de kleinste en lichtste 360 camera die op dit moment op de markt is. Hierdoor krijgt deze 360 graden camera compleet andere mogelijkheden tot filmen van 360 graden beelden. De Insta360 One X2 beschikt over ‘FlowState Stabilization’. Dit zorgt ervoor dat bewegende en trillende bewegingen gecorrigeerd worden, hierdoor heb je altijd een vloeiend beeld.

Met de 4K resolutie kan deze kleine 360 camera zich zelfs meten met de grotere 360 camera’s. Een ander groot voordeel is dat de Insta360 One X2 beschikt over wifi.

De Insta360 One X2 wordt geleverd met een Insta360 One X2 batterij en een USB-C oplaadkabel.

Pluspunten
 • Kleinste 360 camera op de markt
 • 4K beeldresolutie
 • De 360 graden camera beschikt over wifi
 • Waterdicht tot 10 meter
Minpunten
 • Prijzig

De Insta360 One X2 is verkrijgbaar bij:

Hoe werkt een 360 camera?

De gedachte achter de 360 graden camera is dat er een opname kan worden gemaakt met behulp van een toestel dat in alle richtingen beelden kan maken. Dit zorgt er in de praktijk voor dat een 360 graden camera in vergelijking met bijvoorbeeld een standaard IP-camera is uitgerust met verschillende cameralenzen die elkaar overlappen. Op deze manier kan er een totaalomvattend beeld worden gerealiseerd. Er zijn op de markt tegenwoordig ook camera’s terug te vinden die wel 360 graden rond kunnen filmen, maar bijvoorbeeld niet verticaal 360 graden halen. Het is dan ook voordat je over gaat tot het kopen van een 360 graden camera altijd van belang om je even grondig te verdiepen in de verschillende mogelijkheden waarover de 360 graden camera’s beschikken.

De ontwikkeling van 360 graden camera’s heeft door de jaren heen een ongelofelijke evolutie doorgemaakt. Dit heeft er onder meer voor gezorgd dat de beeldkwaliteit een sterke boost heeft gekregen. Bovendien bestaan er tegenwoordig ook 360 graden camera’s die het nabewerken van een vaak toch wel complex videobeeld uit handen nemen. Zij maken bijvoorbeeld automatisch stitchen mogelijk. Dit is het aan elkaar zetten van verschillende videobeelden.

Waar moet een goede 360 graden camera aan voldoen?

Wanneer je tegenwoordig een 360 graden camera wenst te kopen zal je kunnen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit tal van verschillende mogelijkheden. Wil jij graag met zekerheid een echt goede 360 graden camera kopen? Dan zal deze zeker moeten voldoen aan de onderstaande punten:

1. De aanwezigheid van beeldstabilisatie is een must

Niemand zit er op te wachten dat er bij de gemaakte beelden met de 360 graden camera sprake is van bewegingsonscherpte, in tegendeel. Omwille van deze reden beschikt de beste 360 graden camera in de praktijk altijd over beeldstabilisatie.

2. Het geheugen van de beste 360 graden camera is uit te breiden

360 graden camera’s kunnen zowel gebruikmaken van een intern als een extern geheugen. In het geval van een intern geheugen is deze doorgaans niet uitbreidbaar. Dit kan zorgen voor een niet onbelangrijke beperking op vlak van opslagcapaciteit. Bij voorkeur kan het geheugen van een goede 360 graden camera dus in de praktijk altijd worden uitgebreid.

3. Een goede 360 graden camera heeft vier aanwezige microfoons

De tijd dat een 360 graden camera vaak slechts over één enkele microfoon beschikte ligt reeds ver in het verleden. De beste exemplaren op de markt hebben dan ook reeds vier aanwezige microfoons. Op deze manier zal er geen enkel geluidsdetail ooit nog verloren gaan.

4. Bij voorkeur is er sprake van een verwisselbare batterij

Het gebeurt vaak dat 360 graden camera’s in de praktijk worden ingezet voor avontuurlijke doeleinden. Het laatste wat je dan tegen wil komen is dat je halverwege je avontuur plots met een lege batterij wordt geconfronteerd. Door te kiezen voor een 360 graden camera met verwisselbare batterij kan je dit vervelende probleem voorkomen.

Ben je van plan om een 360 graden camera te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over 360 graden camera’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over 360 graden camera zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een 360 graden camera en vind je dat jouw 360 graden camera getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw 360 graden camera makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over 360 camera's

 • Wat is een 360 graden camera?

  Een 360 graden is een camera die 360 graden kan draaien en beelden vanuit elke hoek kan registreren. Doorgaans wordt de techniek gebruikt voor beveiligingscamera’s voor zowel binnen als buiten. Deze camera’s zijn eenvoudig te herkennen, omdat dit doorgaans zwart gekleurde koepeltjes zijn die aan aan plafond zijn bevestigd. Deze camera’s worden ook wel domes genoemd.

 • Hoe maak je een 360 graden video?

  Een 360 graden video maak je heel eenvoudig door een op afstand bedienbare camera te gebruiken of een camera of smartphone te gebruiken met een panorama functie. Veel spiegelreflexcamera’s, systeemcamera’s en moderne smartphones hebben de panorama functie standaard aan boord. Voor professionele 360 graden of VR-video’s huren bedrijven soms ook specialisten in die gespecialiseerd zijn in het filmen en monteren van 360 graden video’s.

 • Hoe werkt 360 graden camera voor in de auto?

  Een 360 graden camera voor in de auto wordt doorgaans op het dashboard of achter de vooruit geplaatst. De camera is in staat om beweging rondom de auto te detecteren en hier beelden van op te nemen. Dit gebeurt in de regel automatisch en de beelden zijn via de memory card of in de cloud terug te kijken.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie