De 5 beste 3D printers van 2024

Een 3D printer kopen brengt heel wat interessante mogelijkheden met zich mee. Zeg nu namelijk zelf, zou het niet fijn zijn wanneer je gewoon helemaal zelf een aantal leuke objecten kan maken? Om dit voor mekaar te kunnen krijgen zal je in de praktijk graag gebruik willen maken van de beste 3D printer die er op de markt is terug te vinden. Dit exemplaar vinden is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Gelukkig kunnen wij je daar een handje bij helpen. Op deze pagina hebben we namelijk alvast de vijf beste 3D printers van 2024 voor je op een rijtje gezet.

Merk
Model
1
Ultimaker S5 - FDM 3D Printer
Ultimaker
S5 FDM
2
Ultimaker S3 - FDM 3D Printer
Ultimaker
S3 FDM
3
Creality 3D Ender 5 Plus - 3D Printer
Creality 3D
Ender 5 Plus
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Polaroid 3D Playsmart - 3D Printer
Polaroid
3D Playsmart
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Creality Halot-one resin - 3D printer
Creality 3D
Halot-one resin
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Dit zijn ze, de 5 beste 3D printers van 2024

1. Ultimaker S5 FDM – Beste 3D Printer voor kantoor

Ultimaker S5 - FDM 3D Printer
Bekijk 3D printer

Met de Ultimaker S5 FDM kies je voor een 3D printer die over kantoorkwaliteit beschikt en bovendien beschikt over een grote fotoprint. Ze staat erom bekend perfect in staat te zijn om componenten nauwkeurig in industriële kwaliteit te produceren. Kenmerkend voor deze Ultimaker S5 FDM is ook de grote mate aan gebruiksvriendelijkheid die ze aan de dag weet te leggen. Een belangrijke vernieuwing in vergelijking met haar voorganger, de zogenaamde Ultimaker 3 is de aanwezigheid van het kleuren touchscreen. Deze maakt een zeer intuïtieve bediening mogelijk. Bovendien verloopt ook de installatie steeds zeer eenvoudig. Het kopen van de Ultimaker S5 FDM gebeurt ook omwille van de uitstekende flexibiliteit waarover het apparaat beschikt. Zo kunnen er verschillende materialen worden gebruikt en is er sprake van verwisselbare nozzles in verschillende diameters. Denk hierbij aan 0,25 / 0,4 / 0,8 mm.

Als je kiest voor het kopen van deze 3D printer krijg je uiteraard ook de beschikking over alle functionaliteiten van de Ultimaker Cura Software. Deze software is gewaardeerd door miljoenen gebruikers wereldwijd en ze weten goed waarom. Niet alleen zorgt deze software ervoor dat je 3D printer perfect wordt voorbereid op het printen, daarnaast is ze ook voorzien van allerhande handige interfaces met relevante CAD-softwarepakketten.

Pluspunten
  • Voorzien van een stevig printbed
  • Automatische printbed leveling aanwezig
  • Intuïtieve bediening door het aanwezige kleuren touchscreen
  • Een sterk verbeterde feeder
  • Ontzettend gebruiksvriendelijk
Minpunten
  • Eén van de meest prijzige 3D printers die er op de markt zijn te vinden
  • De camera durft soms wel eens vast te lopen

De Ultimaker S5 FDM is verkrijgbaar bij:

2. Ultimaker S3 FDM – Beste professionele 3D Printer

Ultimaker S3 - FDM 3D Printer
Bekijk 3D printer

De Ultimaker S3 profileert zich als een moderne, disruptieve 3D printer voor professionele gebruikers. Het betreft hier eigenlijk een zogenaamde dual extrusion FDM 3D-printer welke erin slaagt om zeer hoogwaardige en composiet-compatibele prestaties te leveren in een compact formaat. De S3 slaagt erin om tal van geavanceerde technologieën waar de Ultimaker S5 over beschikt te realiseren binnen de beproefde vorm van de Ultimaker 3. Op deze manier is er sprake van een kosteneffectieve manier om 3D-printen naar bedrijven te brengen. De zogenaamde printbedkalibratie werd overgenomen van de Ultimaker S5. Deze staat erom bekend een belangrijke meerwaarde te realiseren voor de precisie evenals de betrouwbaarheid van de eerste printlaag. Bovendien is ze verantwoordelijk voor de nodige processtabiliteit.

Eveneens interessant om te weten is dat de Ultimaker S3 is voorzien van een filamentsensor. Deze zorgt ervoor dat de print automatisch wordt gepauzeerd op het ogenblik dat blijkt dat er niet voldoende materiaal meer voor handen is of er een ander probleem is opgetreden. Dit gecombineerd met de materiaalprofielen welke in Ultimaker Cura werden getest heeft ervoor gezorgd dat deze printer de absolute norm op vlak van betrouwbaarheid heeft gezet. Dit bovendien ook nog eens voor een prijskaartje dat behoorlijk wat voordeliger uitvalt dan deze van de S5 versie.

Pluspunten
  • Voorzien van automatische filamentherkenning
  • Kan op afstand worden bediend
  • Dual extruder voor handen voor gebruik van twee materialen in één print
  • Voordeliger in vergelijking met de S5-versie
Minpunten
  • Beperkter bouwvolume in vergelijking met de Ultimaker S5

De Ultimaker S3 FDM is verkrijgbaar bij:

3. Creality 3D Ender 5 Plus – Beste grote 3D printer

Creality 3D Ender 5 Plus - 3D Printer
Bekijk 3D printer

De Creality 3D Ender 5 Plus 3D printer staat erom bekend één van ‘s werelds meest populaire 3D-printers te zijn. Ze beschikt dan ook over een uitstekende kwaliteit en heeft een ongelofelijk groot bouwvolume. Voor deze 3D-printer geldt dat ze bestaat uit een open frame samen met een verwarmd bed. Bovendien is er sprake van een opvallend eenvoudige interface met LCD-scherm en is er een SD-kaartlezer voor handen. Deze printer is compatibel met alle open source software zoals met name Cura, maar ook Simplify 3D. In minder dan één uur tijd kan je reeds beginnen met printen.

Bij het produceren van de Creality 3D Ender 5 Plus werd er aandacht besteed aan zeer veel verschillende aspecten. Zo kan er worden vastgesteld dat deze 3D-printer beschikt over een zogenaamde filament monitor. Aan de uitvoer is een sensor terug te vinden die ervoor zorgt dat de printer in alarm gaat en stopt wanneer je filament is opgebruikt. Dit uiteraard tot er een nieuw filament wordt geplaatst. In vergelijking met de standaardversie, de Ender 5 beschikt deze Creality 3D Ender 5 Plus bovendien ook over dubbele Z-as schroeven en motors. Op deze manier kan er een nog stabielere performantie worden gerealiseerd. Prijs-kwaliteit is dit zeker één van de beste 3D-printers die er bestaan.

Pluspunten
  • Opvallend gebruiksvriendelijk
  • Voorzien van een filament monitor
  • Uitgerust met dubbele Z-as schroeven en motors
  • Een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Groot printvolume
Minpunten
  • Staat erom bekend over een vrij aanzienlijk geluidsniveau te beschikken (82db)

De Creality 3D Ender 5 Plus is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Polaroid 3D Playsmart – Meest compacte 3D Printer

Polaroid 3D Playsmart - 3D Printer
Bekijk 3D printer

Een 3D-printer hoeft niet groot te zijn om veel mogelijkheden met zich mee te brengen. Neem nu bijvoorbeeld de Polaroid 3D Playsmart. Deze 3D-printer maakt het mogelijk om verschillende leuke artikelen te maken zoals bijvoorbeeld sleutelhangers, boekensteunen evenals onderzetters. De prints kunnen tijdens het produceren zeer eenvoudig in het oog worden gehouden door middel van de ingebouwde wifi camera. De voortgang van de print is bovendien ook eenvoudig te monitoren in de zogenaamde PlaySmart app.

Naast bovenstaande kan er ook worden vastgesteld dat deze Polaroid PlaySmart 3D printer ongelofelijk eenvoudig is in gebruik. Je kan bijvoorbeeld je model zeer eenvoudig op een USB-stick of een SD-kaart zetten en in je printer plaatsen. Vervolgens kies je gewoon het te printen bestand waarna je printer aan de slag kan. De opslagcapaciteit waar deze 3D printer over beschikt kan bovendien worden uitgebreid tot 32 GB. Het compacte formaat waar dit toestel over beschikt zorgt er finaal voor dat je ze eenvoudig overal mee naartoe kan nemen.

Pluspunten
  • Maak snel en eenvoudig verschillende leuke, kleine artikelen met deze 3D printer
  • Compact formaat zorgt ervoor dat je ze eenvoudig overal mee naartoe neemt
  • Monitor eenvoudig de voortgang van je print
  • Uitbreidbare opslagcapaciteit tot 32 GB
Minpunten
  • Er is geen sprake van compatibiliteit met het Linux besturingssysteem

De Polaroid 3D Playsmart is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Creality 3D Halot-one resin – Beste 3D-printer voor beginners

Creality Halot-one resin - 3D printer
Bekijk 3D printer

De Creality 3D Halot-one resin 3D printer beschikt over wifi, hierdoor kun je makkelijk jou creaties versturen naar de 3D printer zonder dat je ernaar toe hoeft te lopen. Ook kun je de 3D printer bedienen met een app, maar de 3D printer is ook makkelijk te bedienen via het 5 inch touchscreen.

De 3D printer beschikt over de nieuwste lichtbrontechnologie, inclusief een op reflectie gebaseerd systeem en heeft ook een speciaal ontworpen dubbel koelsysteem. Dit zorgt voor een snelle koeling en hierdoor heb je ook minder last van de geur.

Pluspunten
  • Te bedienen via een app
  • Beschikt over een Cortex-A53 M4-chip
  • Dubbel koelsysteem voor snell koeling
Minpunten
  • Heeft geen filamentsensor

De Creality 3D Halot-one resin is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is een toestel dat het mogelijk maakt om driedimensionale objecten te printen. Dit gebeurt steevast op basis van een vooraf ingeladen, digitale bouwtekening. De objecten worden laagsgewijs opgebouwd. Dit gebeurt in de praktijk door middel van een technologie die ‘rapid prototyping’ wordt genoemd. In principe is het mogelijk om elk gewenst object te printen met behulp van een 3D printer. Op moment van schrijven is dat echter nog niet helemaal het geval. De belangrijkste onderdelen waaruit een 3D printer bestaat zijn:

  1. De printkop;
  2. De motor;
  3. Het printplatform;

De printkop is verantwoordelijk voor het smelten van het filament. Vervolgens spuit ze het uit over het platform. Er wordt naar dit proces in de praktijk verwezen als zijnde extrusie. De motor moet er ondertussen voor zorgen dat de printkop evenals het platform onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Door gebruik te maken van bepaalde software kan de printstatus worden opgevolgd.

Hoe werkt een 3D printer?

Voordat er kan worden begonnen met printen dient er altijd een digitaal ontwerp of bouwtekening te worden gemaakt. Doorgaans is het zo dat er hiervoor gebruik wordt gemaakt van een bestandstype genaamd STL. Op het ogenblik dat het 3D object wordt geprint zal ze in tal van verschillende, kleine segmenten worden verdeeld. Op deze manier kan het gewenste object stap voor stap worden opgebouwd. Al deze verschillende lagen worden er als het ware aan elkaar vastgelijmd door de 3D printer. De lagen staan erom bekend bijzonder dun te zijn. Ze variëren dan ook in dikte van 0,3 millimeter tot 16 micrometer. De enorme precisie waar 3D printers mee kunnen werken zorgt ervoor dat het mogelijk is om ook in deze zeer dunne lagen een aanzienlijke hoeveelheid details toe te kunnen voegen. Dit maakt het in de praktijk zelfs mogelijk om bijvoorbeeld scharnierende of draaiende elementen te printen.

Wat kost een 3D printer?

De prijs die voor een 3D printer in rekening wordt gebracht kan sterk verschillen. Voor een vrij standaard, compact exemplaar geldt dat je reeds tot aankoop over kan gaan vanaf een prijskaartje van slechts een paar honderd euro. Wil je echter gebruik kunnen maken van een professioneel exemplaar dat beschikt over een groot bouwvolume? Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval kan je al snel ettelijke duizenden euro’s moeten betalen voor de aankoop van de beste 3D printer.

3D printer onderdelen

Het spreekt voor zich dat een 3D printer uit verschillende onderdelen bestaat. Enkele onderdelen waar eerder op deze pagina reeds naar werd verwezen zijn onder meer de motor, de printkop evenals het bouwplatform. Dit zijn eigenlijk ook meteen de belangrijkste onderdelen van een 3D printer. Een niet correct werkende motor of bijvoorbeeld een vieze printkop kan ervoor zorgen dat er direct fouten sluipen in de 3D prints. Het spreekt echter voor zich dat een 3D printer ook nog uit tal van andere onderdelen bestaat. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan:

  • Kogellagers;
  • Jumperkabels;
  • Brackets;
  • Ventilatoren;
  • Verwarmingselementen;

Op het ogenblik dat één of meerdere onderdelen van je 3D printer niet meer in perfecte staat verkeren kan dat altijd een rechtstreekse impact hebben op het eindresultaat van je prints. Door te investeren in een kwalitatieve 3D printer kan je dergelijke problemen gelukkig wel voorkomen.

Veelgestelde vragen over 3D printers

  • Wat is een 3D printer en hoe werkt de printer?

    Met een 3D printen kun je objecten uitprinten. Variërend van actiefiguren tot aan sleutelhangers en van theekopjes tot aan straaljageronderdelen. Natuurlijk afhankelijk van weke printer je kiest en welke materialen er met een 3D geprint kunnen worden. Via de computer wordt eerst met behulpzame software een ontwerp van het object gemaakt en vervolgens wordt deze naar de 3D printer verstuurd. Die met de beschikbare materialen het ontwerp laagje voor laagje opbouwt.

  • Welke 3D printer voor beginners?

    De E3 NANO 3D printer is de beste en meest betaalbare keuze voor beginners hoewel, het een 3D printer is om kennis te maken met objecten printen. Met de zeer compacte printer kun je ook geen grotere objecten printen, maar wel zaken, zoals sleutelhangers, logo’s en kleinere actiefiguren. Bij deze printer worden alle benodigdheden om te kunnen printen geleverd. Inclusief de software om in 3D te kunnen printen.

  • Wat is de beste 3D printer voor thuis?

    De E3 NANO 3D printer is de beste en meest betaalbare 3D printer voor thuis en het is een ideaal product om kennis te maken met 3D printen. Een nadeel is dat je met deze 3D printer geen grotere objecten kunt printen hoewel je wel zaken, zoals sleutelhangers, kleinere actiefiguren en logo’s kunt printen.  De printer wordt geleverd met alle benodigdheden om te kunnen printen. Inclusief de software.

  • Welk soort 3D printer?

    In de basis zijn er twee soorten 3D printers verkrijgbaar. De FDM/FFF 3D printer print met behulp van  filamenten en de printer bouwt een object laag voor laag op met gesmolten filament. Een SLA/DLP 3D printer maakt gebruik van een UV-laserstraal die polymeerhars laag voor laag uithard.

  • Hoe nauwkeurig is een 3D printer?

    Een 3D printer heeft in de basis altijd een afwijking die zeer minuscuul is. Toch is het goed om hier rekening mee te houden bij het ontwerp. Door de afwijking te detecteren dient men meerdere keren een object te printen, de foutmarges bij elkaar op te tellen en het gemiddelde te nemen. Vervolgens kan het ontwerp hierop worden aangepast.

  • Hoe duur is een 3D printer?

    Een volledige 3D printer inclusief de benodigde toebehoren en patronen kost gemiddeld 1200 euro. Er zijn al speciale kits voor starters vanaf 300 euro verkrijgbaar, maar dan ben je nog wel redelijk beperkt in welke vormen en afmetingen je zou kunnen printen. Het voordeel van de kit is dat je de 3D printer wel kunt uitbreiden met onderdelen die je nodig hebt of in de toekomst nodig gaat hebben. Zo minimaliseer je een grote investering en kun je deze over meerdere maanden of jaren verspreiden.

  • Waar koop je een 3D printer?

    Een 3D printer koop je bij electronica speciaalzaken en winkels gespecialiseerd in printers en toebehoren. Voor zakelijke 3D printers wordt regelmatig een betrouwbare leverancier van de 3D printer en diens toebehoren gekozen. Het grote voordeel van deze partijen is dat zij naast het product en de toebehoren ook servicecontracten voor het onderhoud aan de printer aanbieden.3

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie