De 5 beste 3D printers van 2021

Een 3D printer kopen brengt heel wat interessante mogelijkheden met zich mee. Zeg nu namelijk zelf, zou het niet fijn zijn wanneer je gewoon helemaal zelf een aantal leuke objecten kan maken? Om dit voor mekaar te kunnen krijgen zal je in de praktijk graag gebruik willen maken van de beste 3D printer die er op de markt is terug te vinden. Dit exemplaar vinden is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Gelukkig kunnen wij je daar een handje bij helpen. Op deze pagina hebben we namelijk alvast de vijf beste 3D printers van 2021 voor je op een rijtje gezet.

Dit zijn ze, de 5 beste 3D printers van 2021

1. Ultimaker S5 FDM – Beste 3D Printer voor kantoor

Ultimaker S5 - FDM 3D Printer
Bekijk 3D printer

Met de Ultimaker S5 FDM kies je voor een 3D printer die over kantoorkwaliteit beschikt en bovendien beschikt over een grote fotoprint. Ze staat erom bekend perfect in staat te zijn om componenten nauwkeurig in industriële kwaliteit te produceren. Kenmerkend voor deze Ultimaker S5 FDM is ook de grote mate aan gebruiksvriendelijkheid die ze aan de dag weet te leggen. Een belangrijke vernieuwing in vergelijking met haar voorganger, de zogenaamde Ultimaker 3 is de aanwezigheid van het kleuren touchscreen. Deze maakt een zeer intuïtieve bediening mogelijk. Bovendien verloopt ook de installatie steeds zeer eenvoudig. Het kopen van de Ultimaker S5 FDM gebeurt ook omwille van de uitstekende flexibiliteit waarover het apparaat beschikt. Zo kunnen er verschillende materialen worden gebruikt en is er sprake van verwisselbare nozzles in verschillende diameters. Denk hierbij aan 0,25 / 0,4 / 0,8 mm.

Als je kiest voor het kopen van deze 3D printer krijg je uiteraard ook de beschikking over alle functionaliteiten van de Ultimaker Cura Software. Deze software is gewaardeerd door miljoenen gebruikers wereldwijd en ze weten goed waarom. Niet alleen zorgt deze software ervoor dat je 3D printer perfect wordt voorbereid op het printen, daarnaast is ze ook voorzien van allerhande handige interfaces met relevante CAD-softwarepakketten.

Pluspunten
 • Voorzien van een stevig printbed
 • Automatische printbed leveling aanwezig
 • Intuïtieve bediening door het aanwezige kleuren touchscreen
 • Een sterk verbeterde feeder
 • Ontzettend gebruiksvriendelijk
Minpunten
 • Eén van de meest prijzige 3D printers die er op de markt zijn te vinden
 • De camera durft soms wel eens vast te lopen

De Ultimaker S5 FDM is verkrijgbaar bij:

2. Ultimaker S3 FDM – Beste professionele 3D Printer

Ultimaker S3 - FDM 3D Printer
Bekijk 3D printer

De Ultimaker S3 profileert zich als een moderne, disruptieve 3D printer voor professionele gebruikers. Het betreft hier eigenlijk een zogenaamde dual extrusion FDM 3D-printer welke erin slaagt om zeer hoogwaardige en composiet-compatibele prestaties te leveren in een compact formaat. De S3 slaagt erin om tal van geavanceerde technologieën waar de Ultimaker S5 over beschikt te realiseren binnen de beproefde vorm van de Ultimaker 3. Op deze manier is er sprake van een kosteneffectieve manier om 3D-printen naar bedrijven te brengen. De zogenaamde printbedkalibratie werd overgenomen van de Ultimaker S5. Deze staat erom bekend een belangrijke meerwaarde te realiseren voor de precisie evenals de betrouwbaarheid van de eerste printlaag. Bovendien is ze verantwoordelijk voor de nodige processtabiliteit.

Eveneens interessant om te weten is dat de Ultimaker S3 is voorzien van een filamentsensor. Deze zorgt ervoor dat de print automatisch wordt gepauzeerd op het ogenblik dat blijkt dat er niet voldoende materiaal meer voor handen is of er een ander probleem is opgetreden. Dit gecombineerd met de materiaalprofielen welke in Ultimaker Cura werden getest heeft ervoor gezorgd dat deze printer de absolute norm op vlak van betrouwbaarheid heeft gezet. Dit bovendien ook nog eens voor een prijskaartje dat behoorlijk wat voordeliger uitvalt dan deze van de S5 versie.

Pluspunten
 • Voorzien van automatische filamentherkenning
 • Kan op afstand worden bediend
 • Dual extruder voor handen voor gebruik van twee materialen in één print
 • Voordeliger in vergelijking met de S5-versie
Minpunten
 • Beperkter bouwvolume in vergelijking met de Ultimaker S5

De Ultimaker S3 FDM is verkrijgbaar bij:

3. Creality CR-10 S4 – Beste grote 3D printer

Creality CR-10 S4 3D printer
Bekijk 3D printer

De Creality CR-10 S4 3D printer staat erom bekend één van ’s werelds meest populaire 3D-printers te zijn. Ze beschikt dan ook over een uitstekende kwaliteit en heeft een ongelofelijk groot bouwvolume. Voor deze 3D-printer geldt dat ze bestaat uit een open frame samen met een verwarmd bed. Bovendien is er sprake van een opvallend eenvoudige interface met LCD-scherm en is er een SD-kaartlezer voor handen. Deze printer is compatibel met alle open source software zoals met name Cura, maar ook Simplify 3D. In minder dan één uur tijd kan je reeds beginnen met printen.

Bij het produceren van de Creality CR-10 S4 werd er aandacht besteed aan zeer veel verschillende aspecten. Zo kan er worden vastgesteld dat deze 3D-printer beschikt over een zogenaamde filament monitor. Aan de uitvoer is een sensor terug te vinden die ervoor zorgt dat de printer in alarm gaat en stopt wanneer je filament is opgebruikt. Dit uiteraard tot er een nieuw filament wordt geplaatst. In vergelijking met de standaardversie, de CR-10 beschikt deze Creality CR-10 S4 bovendien ook over dubbele Z-as schroeven en motors. Op deze manier kan er een nog stabielere performantie worden gerealiseerd. Prijs-kwaliteit is dit ongelofelijk één van de beste 3D-printers die er bestaan.

Pluspunten
 • Opvallend gebruiksvriendelijk
 • Voorzien van een filament monitor
 • Uitgerust met dubbele Z-as schroeven en motors
 • Een werkelijk uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Groot printvolume
Minpunten
 • Staat erom bekend over een vrij aanzienlijk geluidsniveau te beschikken (82db)

De Creality CR-10 S4 is verkrijgbaar bij:

4. Polaroid Playsmart – Meest compacte 3D Printer

Polaroid 3D Playsmart - 3D Printer
Bekijk 3D printer

Een 3D-printer hoeft niet groot te zijn om veel mogelijkheden met zich mee te brengen. Neem nu bijvoorbeeld de Polaroid 3D Playsmart. Deze 3D-printer maakt het mogelijk om verschillende leuke artikelen te maken zoals bijvoorbeeld sleutelhangers, boekensteunen evenals onderzetters. De prints kunnen tijdens het produceren zeer eenvoudig in het oog worden gehouden door middel van de ingebouwde wifi camera. De voortgang van de print is bovendien ook eenvoudig te monitoren in de zogenaamde PlaySmart app.

Naast bovenstaande kan er ook worden vastgesteld dat deze Polaroid PlaySmart 3D printer ongelofelijk eenvoudig is in gebruik. Je kan bijvoorbeeld je model zeer eenvoudig op een USB-stick of een SD-kaart zetten en in je printer plaatsen. Vervolgens kies je gewoon het te printen bestand waarna je printer aan de slag kan. De opslagcapaciteit waar deze 3D printer over beschikt kan bovendien worden uitgebreid tot 32 GB. Het compacte formaat waar dit toestel over beschikt zorgt er finaal voor dat je ze eenvoudig overal mee naartoe kan nemen.

Pluspunten
 • Maak snel en eenvoudig verschillende leuke, kleine artikelen met deze 3D printer
 • Compact formaat zorgt ervoor dat je ze eenvoudig overal mee naartoe neemt
 • Monitor eenvoudig de voortgang van je print
 • Uitbreidbare opslagcapaciteit tot 32 GB
Minpunten
 • Er is geen sprake van compatibiliteit met het Linux besturingssysteem

De Polaroid Playsmart is verkrijgbaar bij:

5. Longer SLA 3D-printer Orange 10 – Beste hars 3D-printer

LONGER SLA Orange 10 hars 3D-printer
Bekijk 3D printer

De LONGER SLA 3D-printer Orange 10 beschikt over een groot printformaat en realiseert uiterst precieze details. Met één enkele klik worden er ondersteuningen gegenereerd met een verbeterde cross-linkstructuur. De gebruiksvriendelijke eigenschappen worden voornamelijk gerealiseerd door het aanwezige 2,8 inch kleuren touchscreen. De afdrukstatus kan ook altijd in realtime worden bekeken en worden gecontroleerd. Deze LONGER SLA 3D-printer Orange 10 staat er verder ook om bekend snel snijden mogelijk te maken. Dat is het gevolg van de zelf ontwikkelde slicing-software waarvan sprake is. Deze maakt het mogelijk om reeds binnen slechts één minuut een 100M-slicingbestand uit te voeren.

Tot slot beschik je bij het openen van de doos waarin de LONGER SLA 3D-printer Orange 10 steekt meteen over alles wat je nodig hebt om aan de slag te kunnen gaan. Denk hierbij niet alleen aan een schep en hars, maar ook aan handschoenen, FEP-films evenals een TF-kaart en een toolkit.

Pluspunten
 • Je krijgt meteen de beschikking over al datgene waar je behoeften aan hebt
 • Realtime bekijken en controleren van de afdrukstatus
 • Snijden is in een handomdraai mogelijk
 • Genereer ondersteuningen met één enkele klik
Minpunten
 • Net wat minder gebruiksvriendelijk dan sommige andere 3D printers op de markt

De Longer SLA 3D-printer Orange 10 is verkrijgbaar bij:

Wat is een 3D printer?

Een 3D printer is een toestel dat het mogelijk maakt om driedimensionale objecten te printen. Dit gebeurt steevast op basis van een vooraf ingeladen, digitale bouwtekening. De objecten worden laagsgewijs opgebouwd. Dit gebeurt in de praktijk door middel van een technologie die ‘rapid prototyping’ wordt genoemd. In principe is het mogelijk om elk gewenst object te printen met behulp van een 3D printer. Op moment van schrijven is dat echter nog niet helemaal het geval. De belangrijkste onderdelen waaruit een 3D printer bestaat zijn:

 1. De printkop;
 2. De motor;
 3. Het printplatform;

De printkop is verantwoordelijk voor het smelten van het filament. Vervolgens spuit ze het uit over het platform. Er wordt naar dit proces in de praktijk verwezen als zijnde extrusie. De motor moet er ondertussen voor zorgen dat de printkop evenals het platform onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Door gebruik te maken van bepaalde software kan de printstatus worden opgevolgd.

Hoe werkt een 3D printer?

Voordat er kan worden begonnen met printen dient er altijd een digitaal ontwerp of bouwtekening te worden gemaakt. Doorgaans is het zo dat er hiervoor gebruik wordt gemaakt van een bestandstype genaamd STL. Op het ogenblik dat het 3D object wordt geprint zal ze in tal van verschillende, kleine segmenten worden verdeeld. Op deze manier kan het gewenste object stap voor stap worden opgebouwd. Al deze verschillende lagen worden er als het ware aan elkaar vastgelijmd door de 3D printer. De lagen staan erom bekend bijzonder dun te zijn. Ze variëren dan ook in dikte van 0,3 millimeter tot 16 micrometer. De enorme precisie waar 3D printers mee kunnen werken zorgt ervoor dat het mogelijk is om ook in deze zeer dunne lagen een aanzienlijke hoeveelheid details toe te kunnen voegen. Dit maakt het in de praktijk zelfs mogelijk om bijvoorbeeld scharnierende of draaiende elementen te printen.

Wat kost een 3D printer?

De prijs die voor een 3D printer in rekening wordt gebracht kan sterk verschillen. Voor een vrij standaard, compact exemplaar geldt dat je reeds tot aankoop over kan gaan vanaf een prijskaartje van slechts een paar honderd euro. Wil je echter gebruik kunnen maken van een professioneel exemplaar dat beschikt over een groot bouwvolume? Dan wordt het een ander verhaal. In dat geval kan je al snel ettelijke duizenden euro’s moeten betalen voor de aankoop van de beste 3D printer.

3D printer onderdelen

Het spreekt voor zich dat een 3D printer uit verschillende onderdelen bestaat. Enkele onderdelen waar eerder op deze pagina reeds naar werd verwezen zijn onder meer de motor, de printkop evenals het bouwplatform. Dit zijn eigenlijk ook meteen de belangrijkste onderdelen van een 3D printer. Een niet correct werkende motor of bijvoorbeeld een vieze printkop kan ervoor zorgen dat er direct fouten sluipen in de 3D prints. Het spreekt echter voor zich dat een 3D printer ook nog uit tal van andere onderdelen bestaat. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan:

 • Kogellagers;
 • Jumperkabels;
 • Brackets;
 • Ventilatoren;
 • Verwarmingselementen;

Op het ogenblik dat één of meerdere onderdelen van je 3D printer niet meer in perfecte staat verkeren kan dat altijd een rechtstreekse impact hebben op het eindresultaat van je prints. Door te investeren in een kwalitatieve 3D printer kan je dergelijke problemen gelukkig wel voorkomen.

Plaats een reactie