De 5 beste dweilen van 2024

Het schoonmaken van je huis is voor de ene persoon een heerlijke bezigheid en voor de ander een must. Toch heeft vrijwel iedereen een dweil in huis om de vloer grondig schoon te maken en niet alleen het oppervlakkige vuil te verwijderen.

Eigenlijk is een dweil niets anders dan een doek, meestal vierkant of rechthoekig, van dik katoen die je in een water met zeepsop doordrengt, uitwringt en erna de vloer ermee schoon maakt. Vaak wordt de fout gemaakt dat in plaats van het schoonmaken van de vloer, juist bacteriën en vuil worden verspreid. Als je namelijk je dweil onderdompelt in het water dan geeft je doek vuil af. Als je dan een tweede keer je doek in het vuile water dompelt dan neem je ook weer mee vuil op in je doek die je dan weer uitsmeert over je vloer. Daarom moet je vies uitziend water altijd verschonen als je een emmer gebruikt en hetzelfde geldt voor het goed uitspoelen of zelfs vervangen van je dweildoek als deze vervuild is.

Om goed te dweilen heb je een dweil nodig, het makkelijkste is op een steel, en een sopje met schoonmaakmiddel zoals allesreiniger of sanitairreiniger. Er zijn verschillende soorten dweilen op de markt. Wij snappen heel goed dat het lastig is om een goede keuze te maken welke dweil het beste bij jou past daarom hebben wij een aantal dweilen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste dweilen van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Vileda Turbo Mopset + Microfibre 3 in 1
Vileda
Turbo 3in1 Mopset Met Pedaalsysteem
2
Leifheit Profi vloerwisser xl - compleet systeem met wieltjes
Leifheit
Profi vloerwisser xl
3
Vileda Ultramax Turbo Pedaalsysteem
Vileda
Ultramax Turbo Pedaalsysteem
4
Swiffer WetJet Startset
Swiffer
WetJet Startset Alles in één dweilsysteem
5
Vileda 1.2 Spray Vloerwisser
Vileda
1.2 Spray Vloerwisser

Dit zijn ze, de 5 beste dweilen van 2024

1. Vileda Turbo 3in1 Mopset Met Pedaalsysteem – Beste dweil met pedaalsysteem

Vileda Turbo Mopset + Microfibre 3 in 1
Bekijk dweil

Beste dweil met pedaalsysteem is de Turbo 3in1 Mopset Met Pedaalsysteem van Vileda. Deze dweil met uitwringsysteem heeft een groot reinigingsvermogen die ervoor zorgt dat je veel vuil en bacteriën van de vloer op kan nemen. De microvezels zorgen ervoor dat ook het meest hardnekkige vuile verwijderd kan worden en door het geïntrigeerde centrifugesysteem kun je met het pedaal de dweil moeiteloos uitwringen tot de gewenste vochtigheid.

Deze Turbo 3 in 1 van Vileda heeft een telescopische steel met zwenkkop zodat je je gemakkelijk door de kamer heen kan bewegen en vrij bent in je bewegingen. Je kunt namelijk 360 graden ronddraaien en de antispatrand in de emmer zorgt ervoor dat er geen ongewenste spetters rondvliegen bij het uitwringen.

Pluspunten
 • 360 graden zwenkkop zorgt voor bewegingsvrijheid
 • De microvezels zorgen voor een goede vloerreiniging inclusief hardnekkige vlekken
 • Met het pedaal wring je in een handomdraai je dweil uit tot de gewenste vochtigheid
Minpunten
 • Het is een regulier formaat dweil, dus je hebt meer slagen nodig dan bij een XL-dweil

De Vileda Turbo 3in1 Mopset Met Pedaalsysteem is verkrijgbaar bij:

2. Leifheit Profi vloerwisser xl – Beste dweil set

Leifheit Profi vloerwisser xl - compleet systeem met wieltjes
Bekijk dweil

De Profi vloerwisser xl van Leifheit is de beste dweil set van dit moment. Dit dweil systeem kun je zonder te bukken moeiteloos jouw vloer dweilen. De dweildoek kun je eenvoudig in de emmer plaatsen om schoon te maken en te bevochtigen, waarna je hem in de pers met één voetbeweging kunt uitwringen. De microvezeldoek heeft fijne borstelharen waardoor ook de kleine voegen en plekjes worden schoongemaakt. Door de breide dweildoek kun je meer oppervlakte in één keer reinigen en het 360 graden-scharnier maakt het mogelijk om zonder bewegingsbeperkingen de dweil te bewegen.

Pluspunten
 • Door het 360 graden-scharnier ben je niet beperkt in de bewegingen die je met de dweil kan maken
 • De fijne borstelharen in de microvezeldoek zorgen ervoor dat ook kleine voegen eenvoudig worden schoongemaakt
Minpunten
 • Het vuil in de emmer kun je gemakkelijk weer op je dweil meenemen waardoor je niet volledig schoon werkt.

De Leifheit Profi vloerwisser xl is verkrijgbaar bij:

3. Vileda Ultramax Turbo Pedaalsysteem – Beste dweil voor laminaat

Vileda Ultramax Turbo Pedaalsysteem
Bekijk dweil

Beste dweil voor laminaat is de Ultramax Turbo Pedaalsysteem van Vileda. De microvezelhoes is speciaal gemaakt voor Vileda voor delicate vloeroppervlakten zoals laminaat. De opspatrand zorgt ervoor dat er geen onnodige spetters uit de emmer komen als je het uitwringsysteem gebruikt met het voetpedaal.

De microvezelhoes is ultra absorberend en daardoor zowel nat als droger worden gebruikt, net naar wat je nodig hebt. Eigenlijk is deze dweil van Vileda naast zijn mogelijkheid voor delicate vloeren ook nog een keer prettig in gebruik door zijn voetpedaal.

Pluspunten
 • De anti-opspatrand zorgt ervoor dat er geen spetters uit de emmer kunnen ontsnappen
 • De ultra absorberende hoes zorgt voor een veelzijdig gebruik
 • Deze dweil is ideaal voor delicate ondergronden, zoals laminaat
Minpunten
 • Geen 360 graden dweil waardoor je beperkter bent in de bewegingen

De Vileda Ultramax Turbo Pedaalsysteem is verkrijgbaar bij:

4. Swiffer WetJet Startset Alles in één dweilsysteem – Beste dweilsysteem

Swiffer WetJet Startset
Bekijk dweil

Swiffer heeft het beste dweilsysteem met de WetJet Startset Alles in één dweilsysteem. Met dit dweilsysteem kun je elke vloer schoon maken en door zijn unieke dubbele jetspray heb je geen losse emmer of luiwagen nodig om je dweil te bevochtigen. De WetJet-doek zorgt ervoor dat het vuil los komt van de vloer en dat je grondig kan schoonmaken. Zo verplaats je niet alleen het vuil, maar kun je het ook echt oplossen én in de doek opnemen zonder dat je het weer afgeeft aan de vloer op een andere plek. Afhankelijk van de vuilheid van de vloer kun je bij verzadiging het doekje eenvoudig vervangen en voorkom je dat je te lang met een vieze doek door kan schoon maken of hem in vuil water schoonmaakt.

Pluspunten
 • Werkt niet met één dweil maar met losse doekjes, waardoor je vuilverplaatsing voorkomt
 • Je hebt geen losse luiwagen nodig om je dweildoek schoon te maken
 • Dubbele jetspray zorgt voor gelijkmatige verdeling van het vocht en het reinigingsproduct
Minpunten
 • Minder milieuvriendelijk doordat er losse doekjes worden gebruikt

De Swiffer WetJet Startset Alles in één dweilsysteem is verkrijgbaar bij:

5. Vileda 1.2 Spray Vloerwisser – Beste dweil met spray

Vileda 1.2 Spray Vloerwisser
Bekijk dweil

De 1.2 Spray Vloerwisser van Vileda is de beste dweil met spray voor kleine oppervlakten. Met de draaiende kop kun je zonder bewegingsbeperkingen je vloer dweilen en de microvezels zorgen voor de opname van het vuil. Je kunt in het reservoir in de steel het reinigingsproduct aanbrengen en op die manier via de spray zorgen voor een gelijkmatige en voldoende verdeling om je vloer optimaal schoon te maken.

Pluspunten
 • Het spraysysteem in de steel zorgt ervoor dat je geen luiwagen nodig hebt
 • Door de roterende kop kun je zonder beperkingen de dweil bewegen
Minpunten
 • De dweil is in verhouding kleiner dan de gemiddelde modellen waardoor je meer slagen moet maken voor je hetzelfde oppervlakte schoon hebt.

De Vileda 1.2 Spray Vloerwisser is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een dweil?

Er zijn veel verschillende soorten dweilen op de markt, zowel maten als type uitvoeringen. Om die reden kan het lastig zijn om de juiste dweil te vinden die bij jouw wensen past. De beste tip is om op de specificaties te letten als je een dweil kopen gaat en de functies die de dweil heeft.

Uitwring systeem van de dweil

Op de markt zijn verschillende uitwring systemen. Zo zijn er mogelijkheden om een dweil op de steel uit te wringen, de dweil handmatig uitwringen, met een voetpedaal en sommigen hoeven niet uitgewrongen te worden. Het is een persoonlijke voorkeur wat je prettig en makkelijk vindt met jouw dweil.

Gebruiksgemak van de dweil

Wat voor de ene persoon werkt, werkt voor de andere persoon juist niet. Denk aan een flexibele kop, aan spraysystemen die op de steel zitten, wel of geen losse steel, het gebruik van een herbruikbare doek of losse doekjes. Bekijk wat jouw persoonlijke wensen en voorkeuren zijn als je een dweil gaat gebruiken en wat binnen jouw huishouden, maar ook bij jouw vloer het beste past.

Effectiviteit van de dweil

Het meest belangrijke bij de aanschaf van een dweil is de effectiviteit. De effectiviteit is afhankelijk van jouw type vloer en het type dweildoek dat je gebruikt. Sommige doeken werken beter op een laminaat vloer terwijl andere doeken weer een betere functie hebben op een tegelvloer.

Daarnaast kan een spraysysteem voor de ene persoon effectiever zijn dan voor een ander. Zo is het niet wenselijk als je tussentijds meermaals je water moet verversen omdat je een grote oppervlakte moet schoon maken, in dat geval kun je beter voor een spray kiezen en eventueel losse doekjes. Dit is veel effectiever en uiteindelijk werkt dat ook in positieve zin door in je gebruiksgemak.

Ben je van plan om een dweil te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over dweilen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over dweil zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een dweil en vind je dat jouw dweil getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw dweil makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over dweilen

 • Wat is beter een dweil of een mop?

  Afhankelijk van jouw vloertype kun je het beste kiezen voor een dweil of een mop. Met een mop werk je over het algemeen met een nattere doek waardoor laminaat, houten en gietvloeren ongeschikter zijn om schoon te maken. In die gevallen kun je dan juist beter kiezen voor een dweil.

 • Wat is een handige dweil?

  Een handige dweil is een dweil die aansluit bij jouw wensen en zorgt voor een schone vloer. Bij kleine oppervlakken kun je eenvoudig uit de voeten met een luiwagen en hoef je tussentijds het water en je doek niet of niet vaak te verschonen, terwijl bij grote oppervlakten of vuile vloeren losse doeken beter werken.

 • Welke vloerreiniger kopen?

  Er zijn verschillende soorten vloerreinigers, maar vaak volstaan allesreinigers of sanitairreinigers op de meeste vloeren. In het geval van bijzondere vloeren, zoals houten vloeren, kun je voor een speciale vloerreiniger kiezen die alleen geschikt is voor dat type vloer.

 • Hoe dweil je?

  De eerste stap om goed te kunnen dweilen is de vloer goed te stofzuigen of te bezemen zodat het eerste vuil al weggenomen is. Gebruik vervolgens het goede schoonmaakmiddel, maar gebruik niet onnodig veel. Maak een lauwwarm sopje en gebruik een geschikte dweildoek voor het type vloer. Werk van binnen, oftewel de minst vuile zijde, naar de buitenkant, oftewel de meest vuile zijde. Zo voorkom je dat je soep heel snel vuil is en je vuil gaat verplaatsen. Begin aan één kant en dweil in vaste ‘banen’ zodat je op die manier niets over slaat. Je kunt het dweilen in banen vergelijken zoals je het grasveld maait, streep voor streep. Als je vrij droog hebt gedweild kun je de vloer aan de lucht laten drogen en anders kun je hem met een droge doek na drogen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie