De 5 beste hoofdkussens van 2023

Een hoofdkussen is ontzettend belangrijk, want je wil immers lekker in je bed liggen. Nog belangrijker is dat je ook een goede nachtrust wil hebben. Een goede nachtrust is namelijk goed voor zowel lichaam als geest, maar een verkeerd hoofdkussen kan flink wat roet in het eten gooien. Vooral als je nek- en rugklachten ervaart of vaak last hebt van hoofdpijn, is het verstandig om eens te kijken of je hoofdkussen niet aan vervanging toe is. Maar wat is het beste hoofdkussen dat je kunt kopen?

Hoofdkussen kopen

Wanneer je een nieuwe hoofdkussen wil kopen kom je tot de ontdekking dat je enorm veel keuze hebt uit maten, kleuren en materialen. Hoe maak je dan de beste keuze? Je doet er in ieder geval verstandig aan om een hoofdkussen review te lezen, want dan kom je meer te weten over de functionaliteiten van het kussen en de voor- en nadelen. Met die gegevens kun jij een goed hoofdkussen kopen. Wij helpen je alvast op weg door de beste hoofdkussens te benoemen.

Merk
Model
1
Silvana Kussen Grenat
Silvana
Grenat
2
Cloudpillo Hoofdkussen
Cloudpillo
Hoofdkussen
3
Beter Bed Hoofdkussen - Bamboe
Beter Bed Select
Beter Bed Hoofdkussen
4
TEMPUR® Original Queen hoofdkussen Medium
TEMPUR
Original Queen
5
Cinderella Orthoflex 2.0 Hoofdkussen - Extra Soft
Cinderella
Orthoflex 2.0

Dit zijn ze, de 5 beste hoofdkussens van 2023

1. Silvana Grenat – Beste hoofdkussen voor rug en zijslapers

Silvana Kussen Grenat
Bekijk hoofdkussen

De Grenat van het merk Silvana is het beste hoofdkussen voor rug en zijslapers die je kunt kopen. Het kussen heeft is zacht en is geschikt voor op een normale matras en mensen met een gemiddeld postuur. De neksteun geeft extra steun aan de nek en dat zorgt voor een optimaal slaapcomfort. Ook wanneer je op je zij of rug slaapt, maar dit kussen is ook geschikt voor je als je op je buik slaapt.

Het kussen heeft een synthetische vulling. De tijk is vervaardigd uit 100% katoen en door de gepatenteerde behandeling (Sanitized®) schimmel- en bacteriewerend. Dit zorgt ervoor dat het helemaal vormt naar jou lichaam.

Pluspunten
 • Neksteun
 • Geschikt voor normaal matras
 • Kan op 60 graden gewassen worden
Minpunten
 • Prijzig

De Silvana Grenat is verkrijgbaar bij:

2. Cloudpillo Hoofdkussen – Beste hoofdkussen bij nekklachten

Cloudpillo Hoofdkussen
Bekijk hoofdkussen

Het hoofdkussen van het merk Cloudpillo is het beste hoofdkussen bij nekklachten die je kunt bestellen. Het hoofdkussen met versnipperd memory foam is helemaal naar wens aan te passen. Het kussen heeft dan ook een instelbaar design en is naar eigen inzicht harder of zachter te maken door vulling bij te voegen of te verwijderen. Een groot pluspunt is dat het kussen geschikt is voor iedere type slaper en dat je nek-, rugklachten en hoofdpijn kunt voorkomen.

De tijk van het kussen is van latex gemaakt terwijl de vulling van traagschuim is gemaakt. Het traagschuim hoofdkussen biedt optimale steun, heeft een ergonomisch design en garandeert dus een goede en belangrijke nachtrust. Daarnaast blijft het kussen lekker koel in de zomer en zorgt het voor warmte in de winter. Uiteraard worden ook huisstofmijt, schimmels en bacteriën geweerd.

Pluspunten
 • Anti-allergie
 • Gemaakt van latex en traagschuim
 • Voorkomt nek-, rugklachten en hoofdpijn
 • Te wassen in de wasmachine
 • Ergonomisch design
Minpunten
 • Voelt hard aan

De Cloudpillo Hoofdkussen is verkrijgbaar bij:

3. Beter Bed Select Beter Bed Hoofdkussen – Beste bamboe hoofdkussen

Beter Bed Hoofdkussen - Bamboe
Bekijk hoofdkussen

Retteketet naar Beter Bed. Voor het Beter Bed Select Beter Bed hoofdkussen. Het beste bamboe hoofdkussen dat momenteel in de markt verkrijgbaar is. Bamboe is een heerlijk materiaal dat voor een goede ventilatie zorgt en ook vochtafdrijvend is. Daardoor blijft het hoofdkussen in de zomermaanden ook lekker koel.

Het kussen is geschikt voor rug- en zijslapers en door de goede ventilatie worden schimmels en bacteriën geweerd. De tijk is van 100% katoen gemaakt. Een klein nadeel is dat het kussen alleen met de hand te wassen is.

Pluspunten
 • Vulling van bamboe
 • Koel kussen
 • Vochtafdrijvend
 • Tijk van 100% katoen
 • Schimmel- en bacteriewerend
Minpunten
 • Niet geschikt voor de wasmachine

De Beter Bed Select Beter Bed Hoofdkussen is verkrijgbaar bij:

4. TEMPUR Original Queen – Beste tempur hoofdkussen

TEMPUR® Original Queen hoofdkussen Medium
Bekijk hoofdkussen

De Original Queen van het merk TEMPUR is het beste TEMPUR hoofdkussen. TEMPUR is een gevestigd merk in de wereld van slapen en het kussen is perfect als je op zoek bent naar de beste ondersteuning tijdens je slaap. Het medium kussen vormt zich namelijk naar de contouren van de nek en het hoofd. En is hypoallergeen en behandelt om huisstofmijt te weren. Om schimmels te voorkomen moet het kussen wel regelmatig gelucht worden.

Het kussen mag niet worden gewassen. Ook niet met de hand. De tijk (hoes) van 100% katoen uiteraard wel. Het kussen is gevuld met traagschuim die dus voor een optimale vorming van het kussen zorgt. Daarmee is het één van de betere kussens die je kunt kopen. Geschikt voor zowel rug-, buik- als zijslapers.

Pluspunten
 • Geschikt voor rug-, buik- en zijslapers
 • Vulling van traagschuim
 • Tijk van 100% katoen
 • Ideale ondersteuning nek en hoofd
 • Hypoallergeen
Minpunten
 • Mag niet in de wasmachine

De TEMPUR Original Queen is verkrijgbaar bij:

5. Cinderella Orthoflex 2.0 – Beste ergonomisch hoofdkussen

Cinderella Orthoflex 2.0 Hoofdkussen - Extra Soft
Bekijk hoofdkussen

De Orthoflex 2.0 van het merk Cinderella is het beste ergonomische hoofdkussen dat op dit moment in de markt te krijgen is. Het is een extra zacht kussen. Te danken aan de vulling van staafjes van latex die voor verlichting en comfort zorgen. Je nek en hoofd krijgen voldoende steun. Eveneens te danken aan het uniek design die de druk op schouders, nek en hoofd verlicht. Door het latex hoofdkussen 180 graden te draaien kun je ‘m ook met of zonder neksteun gebruiken. Afhankelijk van wat je zelf prettig vindt. De tijk is gemaakt van 100% katoen en eventueel in de wasmachine te wassen.

Pluspunten
 • Extra zacht
 • Zorgt voor verlichting
 • Vulmateriaal van latex
 • Tijk van 100% katoen
 • Met of zonder neksteun te gebruiken
Minpunten
 • Prijzig

De Cinderella Orthoflex 2.0 is verkrijgbaar bij:

Zoals je ziet zijn hoofdkussen in verschillende vormen en maten verkrijgbaar. En dan heb je ook nog eens keuze uit verschillende functionaliteiten en de materialen waarvan ze zijn gemaakt. Wij kunnen het ons ook goed voorstellen dat je niet weet welke keuzes je moet maken, maar daar is een truc voor. Je moet namelijk een hoofdkussen kopen die het beste bij je past.

Welk hoofdkussen past bij mij?

Om te bepalen welk hoofdkussen het beste bij je past is het verstandig om na te denken over wat voor een soort slaper je bent. Ben je heel beweeglijk of een authentieke rug-, buik- of zijslaper? Met die informatie kun je al goed zoeken naar kussens die geschikt zijn. Je hebt kussens specifiek voor een bepaald soort slaper, maar ook kussen die voor alle soorten slapers geschikt zijn.

Materialen

Je moet ook goed kijken naar de materialen. Zweet je ‘s nachts veel en heb je het snel warm? Kies dan voor een kussen van materialen die goed ventileren en vocht absorberen. Zoals een hoofdkussen met een vulling van katoen. Kijk ook goed naar of het materiaal van de kussen in de wasmachine kan. Als dat van belang is moet je dus een hoofdkussen kiezen die gewassen kan worden.

Wel of geen neksteun

Een neksteun in een kussen kan voor veel verlichting en comfort zorgen, maar niet iedereen is ervan gecharmeerd. Weet je niet zeker of een neksteun iets voor je is? Kies dan voor een kussen dat je kunt draaien. Zodat je het model zowel met als zonder neksteun kunt gebruiken.

De tijk

De term tijk klinkt niet iedereen bekend in de oren, maar het is simpel uitgelegd gewoond de hoes van een kussen. De tijk is vaak afneembaar en te wassen. Hierin is het wel belangrijk om altijd goed de instructies in het label te volgen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen?

Nu je meer weet over hoofdkussens is het dus goed om op een aantal zaken te letten;

 • Van welk materiaal is de vulling gemaakt
 • Van welk materiaal is de tijd gemaakt
 • Is er een neksteun aanwezig

Unieke eigenschappen, zoals een ergonomisch design

Veelgestelde vragen over hoofdkussens

 • Wat is het beste kussen voor nekklachten?

  Ervaar je nekklachten? Kies dan voor een ergonomisch kussen met een vulling van traagschuim en eventueel een neksteun. Daar heb je dan het meeste profijt van.

 • Wat is beter dik of dun kussen?

  Afhankelijk van de persoon kies je voor een dik of dun kussen. Je kunt ook kiezen voor een kussen waarvan je het design kunt aanpassen door het vulmateriaal te verwijderen of toe te voegen. Dan heb je zelf de regie over hoe hard het kussen ligt.

 • Hoe vaak moet je een kussen vervangen?

  De gemiddelde levensduur van een kussen is 2 tot 3 jaar. Je kunt natuurlijk een kussen ook eerder vervangen als die kapot of vies is.

 • Hoe vaak moet je een hoofdkussen wassen?

  Het advies is om een kussen eens per maand of twee maanden te wassen.

 • Hoe duur is een goed hoofdkussen?

  Een goed hoofdkussen kost al snel € 50,- tot wel € 150,-.

 • Plaats een reactie