De 5 beste messenslijpers van 2023

In de keuken gebruik je altijd messen en in verloop van tijd worden zeker de scherpe snijmessen bot. In het begin merk je er niet zo veel van, maar op den duur merk je dat hij niet lekker meer door het product ‘valt’. Tijd dus om te slijpen!

Maar wat is de beste messenslijper?

Een goed keukenmes werkt het lekkerste als hij goed scherp is. Er zit een verschil tussen een mes scherp houden en een mes slijpen. Helaas wordt dit vaak door elkaar heen gebruikt maar het zijn twee verschillende dingen. Je mes scherp houden zit vooral in het gebruik en je mes slijpen is echt een handeling die je op het mes uitoefent om hem opnieuw scherp te maken.

Ook al zorg je voorgoed onderhoud van je messen, een mes wordt altijd op den duur minder scherp en uiteindelijk bot. Er zijn twee methodes waarmee je een mes kan slijpen: een slijpsteen en een automatische messenslijper. Als je gaat slijpen, ongeacht de methode, werk je altijd van grof naar steeds fijner. Je kunt dit vergelijken met de methode die je gebruikt als je iets wil polijsten. Als je je mes echt scherp wil houden dan hangt het natuurlijk af van het gebruik, maar bij frequent gebruik moet je eigenlijk maandelijks je messen slijpen.

Een mes scherpen

Wil je je mes scherp houden met het oog op onderhoud, dan kun je de oneffenheden eenvoudig verwijderen met een aanzetstaal of een messenscherper. Dat is dus een andere handeling dan echt een mes slijpen. Je moet vaker je mes scherpen dan je mes slijpen en is een kleine handeling die je ongeveer één keer per week moet uitvoeren als je een mes regelmatig gebruikt.

Hoe werkt een messenslijper?

Een messenslijper werkt vaak op elektriciteit, dat kan op batterijen zijn maar ook op netstroom. Je zet in eerste instantie je machine aan en haalt het keukenmes door de grofste gleuf heen. Vervolgens haal je hem steeds door één gleuf fijner heen. De ideale hoek om het mes er doorheen te halen is ongeveer 15 tot 20 graden en hierin wordt je bij benadering door het apparaat al geholpen door de stand van de messen. Je hoeft niet meer te doen dan alleen je mes er rustig doorheen te doen, de slijper doet verder het werk voor je.

Een ander type messenslijper is de doortrekslijper waarbij er geen elektriciteit nodig is maar waarbij je mes wordt geslepen door middel van bewegende wieltjes. Als je je mes langs de wieltjes haalt wordt hij geslepen. Op deze methode moet je meerdere keren je mes er doorheen halen om hem goed te slijpen.

Hoe werkt een slijpsteen?

Een slijpsteen is eigenlijk de ouderwetse methode om een mes te slijpen. Het is een steen met twee verschillende korrelgroottes waar je je mes langs haalt. Als je de steen wilt gebruiken maak je hem nat in een bakje water zodat de korrels goed zijn werk doen en dan haal je je mes er meerdere keren aan beide zijden langs met eerst de grove korrel en later de fijne korrel. Ondanks dat je geen kracht hoeft te zetten is het wel een methode waarmee je moet oefenen omdat het een handigheidje is. Je moet namelijk in meerdere hoeken slijpen, wat het uiteindelijk ook de moeilijkste methode maakt om je messen goed te slijpen.

Merk
Model
1
Chef'sChoice USA - Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
Chef'sChoice
USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
2
Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper
Chef'sChoice
USA ProntoPro 4643 Messenslijper
3
Work Sharp Precision Adjust Worksharp
Work Sharp
Precisie Aanpassings Messenslijper
4
NOI amsterdam - Luxe Dubbelzijdige Messenslijper - Wetsteen - 1000 - 6000 - Bamboe Houder
NOI Amsterdam
Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund
5
Blade Masters - Messenslijper - Aanzetstaal diamant -
Blade Masters
Messenslijper Aanzetstaal diamant

Dit zijn ze, de 5 beste messenslijpers van 2023

1. Chef'sChoice USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine – Beste elektrische messenslijper

Chef'sChoice USA - Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
Bekijk messenslijper

De beste elektrische messenslijper is de USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine van Chef’sChoice. Deze messenslijper heeft twee fasen en bestaat uit 100% diamanten met precisiegeleiding waardoor je jouw mes optimaal kunt slijpen in een handomdraai. De 75 Watt motor zorgt voor voldoende kracht voor zowel gladde als gekartelde messen.

Pluspunten
 • De elektrische slijper zorgt met zijn precisiegeleiding voor de perfecte slijphoek
 • De diamantenschijven maken een ultra scherp mes
Minpunten
 • Maar twee slijpfasen, waardoor je minder fijn kunt werken

De Chef'sChoice USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine is verkrijgbaar bij:

2. Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper – Beste doortrekslijper

Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper
Bekijk messenslijper

De USA ProntoPro 4643 Messenslijper van Chef’sChoice is de beste doortrekslijper als je op zoek bent naar de beste messenslijper. De unieke Criss-Cross technologie in combinatie met de 100% diamanten zorgen ervoor dat je in een handomdraai jouw messen kan slijpen. Door middel van de drie fasen kun je mooi van grof naar fijn werken en je bent nooit afhankelijk van elektriciteit met dit handzame model.

Pluspunten
 • Lichtgewicht (0,3kg) doortrekslijper waarbij je geen elektriciteit nodig hebt
 • Met de drie fasen krijg je een super scherp mes eruit
Minpunten
 • Doordat hij niet elektrisch werkt heb je meer handelingen nodig om je mes scherp te krijgen.

De Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper is verkrijgbaar bij:

3. Work Sharp Precisie Aanpassings Messenslijper – Beste professionele messenslijper

Work Sharp Precision Adjust Worksharp
Bekijk messenslijper

De Precisie Aanpassings Messenslijper van Work Sharp is de beste professionele messenslijper. Deze messenslijper met diamantplaten zorgt voor een eenvoudige slijpsessie van je messen. De slijpsteen van deze Work Sharp slijper heeft drie stenen met drie verschillende korrels. Zo kun je ook een beschadigd mes eenvoudig herstellen en scherp krijgen. Er is een extra upgrade kit beschikbaar voor als je meer slijpfasen wilt doorlopen.

Pluspunten
 • De verschillende slijpstenen zorgen dat ook beschadigde messen hersteld kunnen worden
 • Je kunt dit model eenvoudig uitbreiden als je meer slijpfasen wilt doorlopen.
Minpunten
 • Het is een slijpsteen waarbij enige vorm van oefening nodig is om de messen in de juiste hoek te slijpen

De Work Sharp Precisie Aanpassings Messenslijper is verkrijgbaar bij:

4. NOI Amsterdam Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund – Beste slijpsteen

NOI amsterdam - Luxe Dubbelzijdige Messenslijper - Wetsteen - 1000 - 6000 - Bamboe Houder
Bekijk messenslijper

De beste slijpsteen is de Luxe Dubbelzijdige Slijpsteen Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund van NOI Amsterdam. Deze eenvoudige wetsteen is makkelijk op te bergen, vergt wel enige techniek maar je zit nooit verlegen om elektriciteit. Daarnaast bevat deze set ook een schoonmaaksteen voor je messen en zit er een geleider mee zodat je de juiste slijphoek neemt voor je messen. Je kut met de grove korrel het mes eerst slijpen en erna met de fijne korrel polijsten om zo het scherpste mes te krijgen.

Pluspunten
 • Eenvoudig in gebruik doordat je geen elektriciteit nodig hebt en er een geleider bij zit voor de juiste slijphoek
 • De set bevat ook een schoonmaaksteen
Minpunten
 • Je moet veel handelingen uitvoeren om je mes te slijpen

De NOI Amsterdam Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund is verkrijgbaar bij:

5. Blade Masters Messenslijper Aanzetstaal diamant – Beste slijpstaaf

Blade Masters - Messenslijper - Aanzetstaal diamant -
Bekijk messenslijper

De Messenslijper Aanzetstaal diamant van Blade Masters is de beste slijpstaaf van dit moment. Deze diamanten slijpstaaf is gemaakt van houten gehard RVS. Zowel links- als rechtshandigen kunnen deze slijper gebruiken en zo zorg je in letterlijk een handomdraai ervoor dat je weer een scherp mes in je handen hebt. Door het opstaande handvat zorg je ervoor dat je handen beschermd zijn als je per ongeluk uitschiet.

Pluspunten
 • Neemt weinig ruimte in en is zeer gemakkelijk in gebruik, zowel voor links- als rechtshandigen.
 • Het opstaande handvat geeft bescherming
Minpunten
 • Deze slijper haalt oneffenheden in het mes weg, maar zorgt niet per se voor een herstel van een bot mes

De Blade Masters Messenslijper Aanzetstaal diamant is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een messenslijper?

Je komt er eigenlijk niet onderuit om een messenslijper in huis te hebben als je ook van koken houd. De eerste keuze die je moet maken is of je voldoende hebt aan een aanzetstaal of dat je echt een slijpmachine wilt aanschaffen. Zo heb je slijpmethoden die je met de hand kan doen of apparaten die elektrisch werken. Hierbij moet je opletten dat voor een gekarteld mes er vaak een andere slijpmachine nodig is dan voor een glad mes.

Een aanzetstaal gebruik je vaak om oneffenheden uit een mes te halen, terwijl een messenslijper juist is om een bot mes weer scherp te maken. Het kan zijn dat je beiden nodig hebt, maar voor een hobby kok kun je vaak ook uit de voeten met alleen een aanzetstaal om oneffenheden te verwijderen.

Let goed op het formaat van de messen

Afhankelijk van de grootte van jouw mes heb je ook het juiste formaat messenslijper nodig. Als je een set met messen aanschaft dan zitten daar vaak verschillende formaten in. Zo heb je keuze uit een kleiner mes voor bij voorbeeld de groente en een groot mes om grote stukken vlees te verwerken. Voor beide messen kun je een messenslijper gebruiken, maar niet elk groot mes past op elke messenslijper. Daarom moet je dus goed kijken naar de messen die je wil slijpen en de mogelijkheden van jouw messenslijper.

Let er daarbij goed op dat bij het gebruik van de slijper hij stevig op het aanrecht blijft staan en niet in onbalans komt door de grootte van het mes. Als de slijper in onbalans komt kan het zijn dat je bijvoorbeeld met je mes uit schiet en dat kan ongelukken veroorzaken.

Ga je voor elektrisch of mechanisch?

Je hebt altijd de keuze tussen een mechanische of een elektrisch model. Als je gaat voor een mechanische slijper moet je meerdere keren hetzelfde mes door één slijpfase heen bewegen om hem te scherpen. Je hoeft geen kracht te zetten, maar het verg wel meer handelingen. Een elektrisch model geeft je vaak de mogelijkheid om in één beweging per fase je mes te slijpen, waardoor het veel minder handelingen nodig heeft. Maar je hebt in het laatste geval wel altijd elektriciteit nodig.

Wat dus de beste messenslijper is, is mede afhankelijk van de intensiviteit dat jij de messen gebruikt, moet slijpen en wat er geslepen moet worden. Moeten alleen de oneffenheden verwijderd worden of heb je ook echt botte messen die weer scherp moeten worden?

Veelgestelde vragen over messenslijpers

 • Hoe gebruik je een messenslijper?

  Het gebruik van een messenslijper is afhankelijk van het model. Je hebt een wetsteen die je nat gebruik en waarop je in een bepaalde hoek de messen slijpt. Er zijn mechanische slijpers waarbij je handmatig het mes langs wieltjes haalt en op die manier het mes slijpt. En er zijn elektrische slijpers waarbij je per fase één keer het mes er doorheen haalt om hem te slijpen.

 • Hoe werkt een messenslijper?

  Een messenslijper zorgt ervoor dat het mes door middel van korrels scherper wordt gemaakt. De eerste grove korrel zorgt voor het scherpen van het mes en daarna de fijne korrels zorgt voor het polijsten van het mes.

 • Kun je gekartelde messen slijpen?

  Je kunt gekartelde messen slijpen maar hier zijn vaak wel aparte slijpers voor nodig die anders ingesteld zijn dan slijpers voor gladde messen. Kijk goed bij de informatie van het product of het geschikt is voor gekartelde messen.

 • Plaats een reactie