De 5 beste messenslijpers van 2024

In de keuken gebruik je altijd messen en in verloop van tijd worden zeker de scherpe snijmessen bot. In het begin merk je er niet zo veel van, maar op den duur merk je dat hij niet lekker meer door het product ‘valt’. Tijd dus om te slijpen!

Maar wat is de beste messenslijper?

Een goed keukenmes werkt het lekkerste als hij goed scherp is. Er zit een verschil tussen een mes scherp houden en een mes slijpen. Helaas wordt dit vaak door elkaar heen gebruikt maar het zijn twee verschillende dingen. Je mes scherp houden zit vooral in het gebruik en je mes slijpen is echt een handeling die je op het mes uitoefent om hem opnieuw scherp te maken.

Ook al zorg je voor goed onderhoud van je messen, een mes wordt altijd op den duur minder scherp en uiteindelijk bot. Er zijn twee methodes waarmee je een mes kan slijpen: een slijpsteen en een automatische messenslijper. Als je gaat slijpen, ongeacht de methode, werk je altijd van grof naar steeds fijner. Je kunt dit vergelijken met de methode die je gebruikt als je iets wil polijsten. Als je je mes echt scherp wil houden dan hangt het natuurlijk af van het gebruik, maar bij frequent gebruik moet je eigenlijk maandelijks je messen slijpen.

Een mes scherpen

Wil je je mes scherp houden met het oog op onderhoud, dan kun je de oneffenheden eenvoudig verwijderen met een aanzetstaal of een messenscherper. Dat is dus een andere handeling dan echt een mes slijpen. Je moet vaker je mes scherpen dan je mes slijpen en is een kleine handeling die je ongeveer één keer per week moet uitvoeren als je een mes regelmatig gebruikt.

Hoe werkt een messenslijper?

Een messenslijper werkt vaak op elektriciteit, dat kan op batterijen zijn maar ook op netstroom. Je zet in eerste instantie je machine aan en haalt het keukenmes door de grofste gleuf heen. Vervolgens haal je hem steeds door één gleuf fijner heen. De ideale hoek om het mes er doorheen te halen is ongeveer 15 tot 20 graden en hierin wordt je bij benadering door het apparaat al geholpen door de stand van de messen. Je hoeft niet meer te doen dan alleen je mes er rustig doorheen te halen, de slijper doet verder het werk voor je.

Een ander type messenslijper is de doortrekslijper waarbij er geen elektriciteit nodig is maar waarbij je mes wordt geslepen door middel van bewegende wieltjes. Als je je mes langs de wieltjes haalt wordt hij geslepen. Met deze methode moet je meerdere keren je mes er doorheen halen om hem goed te slijpen.

Hoe werkt een slijpsteen?

Een slijpsteen is eigenlijk de ouderwetse methode om een mes te slijpen. Het is een steen met twee verschillende korrelgroottes waar je je mes langs haalt. Als je de steen wilt gebruiken maak je hem nat in een bakje water zodat de korrels goed zijn werk doen en dan haal je je mes er meerdere keren aan beide zijden langs met eerst de grove korrel en later de fijne korrel. Ondanks dat je geen kracht hoeft te zetten is het wel een methode waarmee je moet oefenen omdat het een handigheidje is. Je moet namelijk in meerdere hoeken slijpen, wat het uiteindelijk ook de moeilijkste methode maakt om je messen goed te slijpen.

Merk
Model
1
Chef'sChoice USA - Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
Chef'sChoice
USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
2
Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper
Chef'sChoice
USA ProntoPro 4643 Messenslijper
3
Work Sharp Precision Adjust Worksharp
Work Sharp
Precisie Aanpassings Messenslijper
4
Premium Elektrische Messenslijper Doortrekslijper - Messen slijper B&H
B&H
Premium Elektrische Messenslijper
5
NOI amsterdam - Luxe Dubbelzijdige Messenslijper - Wetsteen - 1000 - 6000 - Bamboe Houder
NOI Amsterdam
Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund

Dit zijn ze, de 5 beste messenslijpers van 2024

1. Chef'sChoice USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine – Beste elektrische messenslijper

Chef'sChoice USA - Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine
Bekijk messenslijper

De beste elektrische messenslijper is de USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine van Chef’sChoice. Deze messenslijper heeft twee fasen en bestaat uit 100% diamanten met precisiegeleiding waardoor je jouw mes optimaal kunt slijpen in een handomdraai. De 75 Watt motor zorgt voor voldoende kracht voor zowel gladde als gekartelde messen.

Pluspunten
  • De elektrische slijper zorgt met zijn precisiegeleiding voor de perfecte slijphoek
  • De diamantenschijven maken een ultra scherp mes
Minpunten
  • Maar twee slijpfasen, waardoor je minder fijn kunt werken

De Chef'sChoice USA Diamond UltraHone 312 Messenslijpmachine is verkrijgbaar bij:

2. Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper – Beste doortrekslijper

Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper
Bekijk messenslijper

De USA ProntoPro 4643 Messenslijper van Chef’sChoice is de beste doortrekslijper als je op zoek bent naar de beste messenslijper. De unieke Criss-Cross technologie in combinatie met de 100% diamanten zorgen ervoor dat je in een handomdraai jouw messen kan slijpen. Door middel van de drie fasen kun je mooi van grof naar fijn werken en je bent nooit afhankelijk van elektriciteit met dit handzame model.

Pluspunten
  • Lichtgewicht (0,3kg) doortrekslijper waarbij je geen elektriciteit nodig hebt
  • Met de drie fasen krijg je een super scherp mes eruit
Minpunten
  • Doordat hij niet elektrisch werkt heb je meer handelingen nodig om je mes scherp te krijgen.

De Chef'sChoice USA ProntoPro 4643 Messenslijper is verkrijgbaar bij:

3. Work Sharp Precisie Aanpassings Messenslijper – Beste professionele messenslijper

Work Sharp Precision Adjust Worksharp
Bekijk messenslijper

De Precisie Aanpassings Messenslijper van Work Sharp is de beste professionele messenslijper. Deze messenslijper met diamantplaten zorgt voor een eenvoudige slijpsessie van je messen. De slijpsteen van deze Work Sharp slijper heeft drie stenen met drie verschillende korrels. Zo kun je ook een beschadigd mes eenvoudig herstellen en scherp krijgen. Er is een extra upgrade kit beschikbaar voor als je meer slijpfasen wilt doorlopen.

Pluspunten
  • De verschillende slijpstenen zorgen dat ook beschadigde messen hersteld kunnen worden
  • Je kunt dit model eenvoudig uitbreiden als je meer slijpfasen wilt doorlopen.
Minpunten
  • Het is een slijpsteen waarbij enige vorm van oefening nodig is om de messen in de juiste hoek te slijpen

De Work Sharp Precisie Aanpassings Messenslijper is verkrijgbaar bij:

4. B&H Premium Elektrische Messenslijper – Beste messenslijper met drie slijpfasen

Premium Elektrische Messenslijper Doortrekslijper - Messen slijper B&H
Bekijk messenslijper

Bij het testen van de B&H Premium Elektrische Messenslijper hebben we een mes gebruikt wat niet zo scherp meer was. De bediening van deze messenslijper is uiterst simpel. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te stoppen en daarna hoefde je hem alleen nog aan te zetten. Dan is de messenslijper al klaar voor gebruik.

Het geluid van de messenslijper viel reuze mee. Er zijn drie slijpfasen aanwezig in het apparaat, deze variëren van grof naar fijn. Elk van deze slijpfasen heeft twee gleuven waar je het mes doorheen moet halen. Er wordt namelijk maar één kant van het mes geslepen per gleuf. In de omschrijving staat dat je voor het optimale resultaat het mes 5 keer door elke gleuf moet halen. Onze ervaring met een bot mes was echter dat we het proces net wat vaker moesten herhalen. Slijp je de messen alleen maar bij, dan is 3 keer wellicht ook voldoende.

Het is belangrijk dat je het mes er niet te snel doorheen haalt. Ongeveer 5 seconde per kant is ideaal. Het kost hierdoor best wat tijd om je messen te slijpen, zeker als je meerdere messen moet doen. Gelukkig is dit geen hele zware taak omdat je niet te veel druk op de messen uit moet oefenen. Tijdens onze test merkten we wel dat we soms wat harder moesten drukken, omdat anders de slijpstenen niet helemaal goed aansloegen. Dit kan ook te maken hebben met de vorm van het mes, het ene mes zal hier dus meer last van hebben dan het andere.

Onderaan de messenslijper zit een magneet die je makkelijk eraf kunt halen, deze magneet trekt alle kleine stukjes metaal die van de messen afgeslepen worden aan, hierdoor kun je het apparaat dus ook makkelijk schoonmaken. We hebben tijdens onze test ook het stroomverbruik van deze messenslijper gemeten. Als je niet aan het slijpen bent is het stroomverbruik slechts 4,5 watt, tijdens het slijpen liep dit door de wrijving op de motor wat op naar 12,5 watt. Al met al hoef je je dus geen zorgen te maken over het stroomverbruik van deze messenslijper, dit is erg laag.

Nadat wij ons mes grondig hadden geslepen was het tijd om het geslepen mes uit te testen. Het verschil met voor het ongeslepen mes was enorm. Waar je eerst wat moeite moest doen om door de groentes heen te snijden ging je nu er super makkelijk doorheen zonder echt kracht te zetten.

Het materiaal van de messenslijper voelt degelijk aan. Wel moet je goed in de gaten houden dat je niet te hard op je mes duwt tijdens het slijpen anders zijn we bang dat je het plastic van de messenslijper in de loop der tijd beschadigd raakt.

Pluspunten
  • Makkelijke bediening
  • Drie slijpfasen
  • Makkelijk schoon te maken
  • Laag stroomverbruik
Minpunten
  • Messen slijpen kan tijdrovend klusje zijn

De B&H Premium Elektrische Messenslijper is verkrijgbaar bij:

5. NOI Amsterdam Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund – Beste slijpsteen

NOI amsterdam - Luxe Dubbelzijdige Messenslijper - Wetsteen - 1000 - 6000 - Bamboe Houder
Bekijk messenslijper

De beste slijpsteen is de Luxe Dubbelzijdige Slijpsteen Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund van NOI Amsterdam. Deze eenvoudige wetsteen is makkelijk op te bergen, vergt wel enige techniek maar je zit nooit verlegen om elektriciteit. Daarnaast bevat deze set ook een schoonmaaksteen voor je messen en zit er een geleider mee zodat je de juiste slijphoek neemt voor je messen. Je kut met de grove korrel het mes eerst slijpen en erna met de fijne korrel polijsten om zo het scherpste mes te krijgen.

Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik doordat je geen elektriciteit nodig hebt en er een geleider bij zit voor de juiste slijphoek
  • De set bevat ook een schoonmaaksteen
Minpunten
  • Je moet veel handelingen uitvoeren om je mes te slijpen

De NOI Amsterdam Wetsteen 1000 6000 Bamboe houder Edelkorund is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een messenslijper?

Je komt er eigenlijk niet onderuit om een messenslijper in huis te hebben als je ook van koken houdt. De eerste keuze die je moet maken is of je voldoende hebt aan een aanzetstaal of dat je echt een slijpmachine wilt aanschaffen. Zo heb je slijpmethoden die je met de hand kan doen of apparaten die elektrisch werken. Hierbij moet je opletten dat voor een gekarteld mes er vaak een andere slijpmachine nodig is dan voor een glad mes.

Een aanzetstaal gebruik je vaak om oneffenheden uit een mes te halen, terwijl een messenslijper juist is om een bot mes weer scherp te maken. Het kan zijn dat je beiden nodig hebt, maar voor een hobby kok kun je vaak ook uit de voeten met alleen een aanzetstaal om oneffenheden te verwijderen.

Let goed op het formaat van de messen

Afhankelijk van de grootte van jouw mes heb je ook het juiste formaat messenslijper nodig. Als je een set met messen aanschaft dan zitten daar vaak verschillende formaten in. Zo heb je keuze uit een kleiner mes voor bij voorbeeld de groente en een groot mes om grote stukken vlees te verwerken. Voor beide messen kun je een messenslijper gebruiken, maar niet elk groot mes past op elke messenslijper. Daarom moet je dus goed kijken naar de messen die je wil slijpen en de mogelijkheden van jouw messenslijper.

Let er daarbij goed op dat bij het gebruik van de slijper deze stevig op het aanrecht blijft staan en niet in onbalans komt door de grootte van het mes. Als de slijper in onbalans komt kan het zijn dat je bijvoorbeeld met je mes uit schiet en dat kan ongelukken veroorzaken.

Ga je voor elektrisch of mechanisch?

Je hebt altijd de keuze tussen een mechanische of een elektrisch model. Als je gaat voor een mechanische slijper moet je meerdere keren hetzelfde mes door één slijpfase heen bewegen om hem te scherpen. Je hoeft geen kracht te zetten, maar het verg wel meer handelingen. Een elektrisch model geeft je vaak de mogelijkheid om in één beweging per fase je mes te slijpen, waardoor het veel minder handelingen nodig heeft. Maar je hebt in het laatste geval wel altijd elektriciteit nodig.

Wat dus de beste messenslijper is, is mede afhankelijk van de intensiviteit dat jij de messen gebruikt, moet slijpen en wat er geslepen moet worden. Moeten alleen de oneffenheden verwijderd worden of heb je ook echt botte messen die weer scherp moeten worden?

Ben je van plan om een messenslijper te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over een messenslijper? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een messenslijper en vind je dat jouw messenslijper getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw messenslijper makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over messenslijpers

  • Hoe gebruik je een messenslijper?

    Het gebruik van een messenslijper kan variëren afhankelijk van het type messenslijper dat je hebt. Over het algemeen zijn er twee veelvoorkomende types messenslijpers: handmatige slijpers en elektrische slijpers. Hier zijn de basisstappen voor beide soorten:

    Handmatige messenslijper:

    • Voorbereiding: Plaats de messenslijper op een vlakke ondergrond en zorg ervoor dat deze stevig staat.
    • Grof slijpen (indien nodig): Als je mes erg bot is, begin dan met de grove slijpfase. Plaats het mes met de hiel (het bredere deel van het lemmet) in de slijpsleuf. Houd het mes stevig vast en trek het langzaam en gelijkmatig door de sleuf, van de hiel naar de punt van het lemmet. Herhaal dit proces meerdere keren, afhankelijk van de mate van botheid.
    • Fijn slijpen: Ga nu naar de fijne slijpfase om de snijkant te verfijnen. Volg dezelfde procedure als in de grove slijpfase, maar gebruik de sleuf voor fijn slijpen. Trek het mes opnieuw gelijkmatig door de sleuf, waarbij je lichte druk uitoefent.
    • Afwetten (optioneel): Sommige handmatige slijpers hebben ook een slijpfase voor het afwetten van het mes. Dit zorgt voor een extra fijne afwerking. Voer dezelfde procedure uit als in de vorige stappen.
    • Controleer de scherpte: Nadat je het slijpproces hebt voltooid, controleer je de scherpte van het mes door voorzichtig een stukje papier of een tomaat te snijden. Als het mes scherp genoeg is, ben je klaar.

    Elektrische messenslijper:

    • Voorbereiding: Plaats de elektrische slijper op een stabiele ondergrond en zorg ervoor dat deze is ingeschakeld.
    • Selecteer de slijpfase: Veel elektrische slijpers hebben meerdere slijpfases, vergelijkbaar met handmatige slijpers. Kies de juiste fase op basis van de scherpte van je mes en de instructies van de slijperfabrikant.
    • Trek het mes door de sleuf: Plaats het mes met de hiel in de aangewezen slijpsleuf. Zet de motor van de slijper aan en trek het mes langzaam door de sleuf, van hiel naar punt. Houd het mes stevig vast, maar oefen geen overmatige druk uit.
    • Herhaal indien nodig: Afhankelijk van de staat van het mes, moet je mogelijk meerdere keren door dezelfde slijpfase gaan.
    • Controleer de scherpte: Test na het slijpen de scherpte van het mes zoals eerder vermeld.

    Ongeacht het type messenslijper dat je gebruikt, is het belangrijk om de instructies van de fabrikant op te volgen en voorzichtig te zijn om letsel te voorkomen. Het regelmatig onderhouden van je messen met een messenslijper zal helpen om hun scherpte te behouden en het snijden gemakkelijker en veiliger te maken.

  • Hoe werkt een messenslijper?

    Een messenslijper is een hulpmiddel dat is ontworpen om de scherpte van messen te herstellen door het slijpen van het lemmet. Het slijpproces verwijdert een kleine hoeveelheid metaal van de snijkant van het mes om een scherpere rand te creëren. Er zijn verschillende soorten messenslijpers, maar de meeste werken volgens vergelijkbare principes.

    Hier is hoe een typische handmatige messenslijper werkt:

    • Slijpsleuven: Een messenslijper heeft meestal één of meerdere slijpsleuven waarin je het mes plaatst voor het slijpen. Deze sleuven bevatten slijpstenen van verschillende grofheid, die het werk doen om het mes te slijpen.
    • Slijpstenen: De slijpstenen in de sleuven kunnen diamant, keramiek of andere abrasieve materialen zijn. Deze stenen hebben een schurend oppervlak dat het metaal van het mes afslijt om de snijkant te verbeteren.
    • Hoekgeleider: Veel slijpers hebben een ingebouwde hoekgeleider om ervoor te zorgen dat je het mes onder de juiste hoek door de slijpsleuf trekt. De hoek waarin het mes wordt geslepen is belangrijk voor het creëren van een scherpe snede.
    • Slijpproces: Tijdens het slijpproces plaats je het mes met de hiel (het bredere deel van het lemmet) in de slijpsleuf en trek je het langzaam en gelijkmatig door de sleuf. De slijpsteen schuurt het metaal van de snijkant af, waardoor een nieuwe, scherpere rand ontstaat.
    • Grove en fijne fasen: Veel messenslijpers hebben meerdere slijpfasen, vaak grof en fijn genoemd. De grove fase is ontworpen om snel een bot mes te herstellen, terwijl de fijne fase de rand verfijnt en polijst voor een scherpere afwerking.

    Het exacte ontwerp en de werking van een messenslijper kunnen variëren afhankelijk van het merk en het model. Elektrische messenslijpers gebruiken over het algemeen vergelijkbare principes, maar ze automatiseren het proces door een elektromotor te gebruiken om de slijpstenen te bewegen terwijl je het mes vasthoudt en door de sleuf trekt.

    Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen en voorzichtig te zijn bij het gebruik van een messenslijper om zowel de effectiviteit van het slijpen als je eigen veiligheid te garanderen.

  • Kun je gekartelde messen slijpen?

    Ja, je kunt gekartelde messen slijpen, maar het vereist een andere aanpak dan het slijpen van gewone gladde messen. Gekartelde messen hebben een snijkant met kleine tanden of golven, en het slijpen ervan is iets complexer omdat je de vorm van de kartels moet behouden terwijl je de scherpte herstelt. Hier zijn de basisstappen om gekartelde messen te slijpen:

    • Kies de juiste slijper: Gebruik bij voorkeur een messenslijper die specifiek is ontworpen voor het slijpen van gekartelde messen. Deze slijpers hebben meestal aangepaste slijpstenen die de vorm van de kartels volgen.
    • Plaats het mes: Plaats het gekartelde mes voorzichtig in de slijpsleuf van de gekartelde messenslijper. Zorg ervoor dat de kartels nauwkeurig aansluiten op de slijpstenen in de sleuf.
    • Slijpproces: Begin met het langzaam en voorzichtig door de slijpsleuf trekken van het mes. Zorg ervoor dat de snijkant van de kartels goed in contact komt met de slijpstenen. Houd het mes tijdens het slijpen stevig vast, maar oefen geen overmatige druk uit.
    • Herhaal voor elke kartel: Herhaal het slijpproces voor elke kartel op het mes. Werk zorgvuldig en concentreer je op het behouden van de oorspronkelijke vorm van de kartels.
    • Controleer de scherpte: Na het slijpen kun je de scherpte van het mes testen door voorzichtig een stukje papier of een zacht voedsel zoals tomaat te snijden.

    Houd er rekening mee dat het slijpen van gekartelde messen iets lastiger kan zijn dan het slijpen van gewone gladde messen, en het vereist mogelijk wat oefening om de juiste techniek te ontwikkelen. Als je niet zeker bent van je slijpvaardigheden, overweeg dan om het mes naar een professionele messenslijper te brengen, vooral als het om een hoogwaardig gekarteld mes gaat.

    Onthoud dat regelmatig onderhoud van je gekartelde messen de levensduur ervan zal verlengen en zorgen voor betere snijprestaties.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie