De 5 beste pelletkachels van 2023

Wil je een pelletkachel kopen? Dan heb je ten eerste een ruime keuze uit verschillende soorten en maten kachels terwijl ook de functies en mogelijkheden van de verschillende modellen uiteen lopen. De grote vraag is dan ook wat is de beste pelletkachel? Een vraag die ook lastig te beantwoorden is, want het beste model is uiteindelijk het product dat ook het beste in jouw situatie past.

Verschillende bedieningsmogelijkheden

Pelletkachels zijn op verschillende manieren te bedienen. Vaak zit de temperatuurregelaar in het frontpaneel verwerkt, maar een aantal modellen worden ook geleverd met een afstandsbediening. Hiermee kun je dus op afstand een pelletkachel bedienen, aan- en uitzetten. Een aantal kachels zijn eventueel ook met Wi-Fi te verbinden. Dan kun je via een app op een smartphone of tablet de kachel bedienen. Bij deze mogelijkheden is het belangrijk om te checken of de kachel die je op het oog hebt ook over de functies beschikt. En of alle benodigdheden worden meegeleverd. Zo zijn er modellen waarbij nog een extra kit benodigd is als een verbinding via Wi-Fi en bediening via de app de wens is.

Toevoersystemen

Pelletkachels hebben ook verschillende soorten toevoersystemen. Deze verschillende systemen zorgen er voor dat de kachel met pellets wordt gevoed en zijn werk kan doen. Een aantal modellen hebben een groter reservoir en een geautomatiseerd systeem terwijl bij andere modellen het handmatig toevoegen van pellets nodig is. Iets om zeker rekening mee te houden wanneer je een pelletkachel wilt kopen.

De juiste keuze maken

Om de juiste keuze te maken kun je natuurlijk goed kijken naar functionaliteit terwijl ook het uiterlijk van de pelletkachel een belangrijke rol speelt in de keuzes die je maakt. Om tot de beste keuze te komen is het belangrijk om pelletkachels te vergelijken en om pelletkachel reviews te lezen. Zo kom je weer te weten over de producten en kun je op basis van ervaringen van andere gebruikers ook weloverwogen beslissingen nemen.

Merk
Model
1
Pelletkachel Julia Next Zwart
Italfuoco
Julia Next
2
Benito 10Kw - Zwart - INLC WIFI
Interstoves
Benito
3
Mondena Pelletkachels - NIEUW! Bella 10 kW ZWART
Mondena Pelletkachels
Bella
4
Leandro 9 kW - pelletkachel - zwart - luchtdicht
Interstoves
Leandro
5
Marina 14Kw pelletkachel - Bordeaux - Incl WIFI bediening
Interstoves
Marina

Dit zijn ze, de 5 beste pelletkachels van 2023

1. Italfuoco Julia Next – Beste kleine pelletkachel

Pelletkachel Julia Next Zwart
Bekijk pelletkachel

De Julia Next van het merk Italfuoco is een goedkope pelletkachel waarmee je voor een aangename temperatuur in huis kunt zorgen. De kachel is 50 centimeter breed, 74 centimeter hoog en 44 centimeter lang. De zwarte uitvoering is dus compact in formaat en past in vrijwel iedere woonkamer of ruimte. Een voordeel is dat de brander van duurzaam gietijzer is gemaakt. Voor het gebruiksgemak wordt de pelletkachel met afstandsbediening geleverd, maar de Julia Next van Italfuoco is ook te verbinden met Wi-Fi en via een app te bedienen. Een ander bijkomstig voordeel is dat je bij aanschaf van deze kachel in aanmerking komt voor een ISDE subsidie van € 500,-.

Pluspunten
 • Compact formaat
 • Bedienbaar met afstandsbediening
 • Gemaakt van gietijzer
 • Te verbinden met Wi-Fi
 • € 500,- ISDE subsidie
Minpunten
 • Speciale kit nodig voor verbinden via Wi-Fi

De Italfuoco Julia Next is verkrijgbaar bij:

2. Interstoves Benito – Beste inbouw pelletkachel

Benito 10Kw - Zwart - INLC WIFI
Bekijk pelletkachel

De Benito 10Kw (zwart) van het merk Interstoves is de beste inbouw pelletkachel die je op dit moment kunt kopen. De inbouwhaard is 50,5 centimeter breed, 68 centimeter hoog en 59,4 centimeter lang. Boven het keramische glas is een ventilatierooster aanwezig terwijl de vuurpot van duurzaam gietijzer is gemaakt. Het is ook een pelletkachel met Wi-Fi en dus via een app op een smartphone te bedienen als je dat wenst.

De kachel is mooi gelakt zwart afgewerkt en bevestigd op een schuifrail. Dat het extra eenvoudig maakt om pellets bij te vullen wanneer dat nodig is. De pelletkachel is ook Eco Design 2022 gecertificeerd en beschikt voor een geïntegreerde thermostaat in het frontpaneel.

Pluspunten
 • Mooi zwart gelakt afgewerkt
 • Geïntegreerde thermostaat in frontpaneel
 • Vuurpot van duurzaam gietijzer gemaakt
 • Te bedienen via een app
 • Schuifrail voor eenvoudig bijvullen van pellets
Minpunten
 • Inbouw variant

De Interstoves Benito is verkrijgbaar bij:

3. Mondena Pelletkachels Bella – Beste moderne pelletkachel

Mondena Pelletkachels - NIEUW! Bella 10 kW ZWART
Bekijk pelletkachel

Dat de pelletkachel van het Italiaanse merk Mondena Pelletkachels Bella heet is niet zo vreemd, want de kachel blinkt uit in schoonheid. Het is dan ook de beste moderne pelletkachel die je op dit moment kunt kopen. Met een prachtig Italiaans design is de pelletkachel een blikvanger in jouw woonkamer terwijl je van een aangename temperatuur kunt genieten en door op deze manier te verwarmen honderden euro’s op de energierekening kunt besparen.

De kachel beschikt over een aantal handige functies. Daaronder 30 verschillende instelbare programma’s. Daaronder verschillende dag- en weekprogramma’s. De kachel beschikt over een soft touch control systeem en is eventueel op afstand te bedienen wanneer je de afstandsbediening erbij aanschaft. De kachel heeft ook een uniek zelfreinigend systeem waardoor onderhoud nagenoeg niet nodig is. Met behulp van de aslade kun je het as eenvoudig verwijderen terwijl pellets met behulp van een automatisch systeem worden toegevoegd.

De Bella heeft een afmeting van 51 centimeter breed, 94,5 centimeter hoog en 48 centimeter lang is gemaakt van gehard staal. Terwijl het glaswerk van zelfreinigend keramisch glas is gemaakt.

Pluspunten
 • Zelfreinigend systeem
 • Meer dan 30 instelbare programma’s
 • Aslade en automatisch bijvulsysteem
 • Gemaakt van gehard staal
 • Italiaans design
Minpunten
 • Afstandsbediening is optioneel

De Mondena Pelletkachels Bella is verkrijgbaar bij:

4. Interstoves Leandro – Beste luchtdichte pelletkachel

Leandro 9 kW - pelletkachel - zwart - luchtdicht
Bekijk pelletkachel

De Leandro van Interstoves is de beste luchtdichte pelletkachel die je momenteel kunt kopen en met een fraai design koop je ook echt een blikvanger voor in huis. Het product is van Italiaanse makelij en heeft een hoog rendement. Waarmee je flink wat geld kunt besparen op de stookkosten. De kachel heeft een strak design en is mooi zwart gelakt afgewerkt.

Het grote voordeel van Leandro is dat de kachel verschillende programma’s heeft en dat je met twee verschillende modi de temperatuur in huis kunt reguleren. Met de ‘stand-by’ modus kun je de kachel laten uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur is bereikt. Wanneer de temperatuur daalt zal de kachel opnieuw gaan branden. Met de ‘modulatie’ modus kan de kachel zichzelf reguleren en zal die altijd aan staan. En uiteraard voor een aangename temperatuur zorgen.

Een mooie bijkomstigheid is dat de kachel zowel met een afstandsbediening als met een app op een smartphone of tablet te bedienen is. Een afstandsbediening of Wi-Fi kit dient wel separaat te worden aangeschaft.

Pluspunten
 • Luchtdichte pelletkachel
 • Strak en Italiaans design
 • Compact formaat
 • Verschillende weekprogramma’s
 • Gemaakt van gelakt staal
Minpunten
 • Afstandsbediening en Wi-Fi kit optioneel

De Interstoves Leandro is verkrijgbaar bij:

5. Interstoves Marina – Beste grote pelletkachel

Marina 14Kw pelletkachel - Bordeaux - Incl WIFI bediening
Bekijk pelletkachel

De Marine pelletkachel van het merk Interstoves is de beste grote pelletkachel die je kunt kopen. De kachel heeft een afmeting van 50,3 centimeter breed, 107,3 centimeter hoog en 49 centimeter lang. De kachel is gemaakt van gelakt staal en heeft een mooie bordeauxrode uitstraling. In combinatie met het vuur wanneer de kachel brandt, geeft dit je woonkamer extra sfeer en vooral warmte.

De luchtdichte pelletkachel is niet alleen een lust voor het oog, maar heeft ook een zeer hoog rendement. Met een pelletreservoir van 25 kilogram aan pellets. Het bedieningspaneel is eenvoudig in gebruik en je kunt meerdere programma’s programmeren. Met de verschillende modi kun je ervoor zorgen dat de kachel alleen stookt als de temperatuur onder een bepaald punt zakt of je kunt kiezen voor de modulatie modus waarmee de kachel zichzelf reguleert.

Dit model kan worden aangevuld met handige accessoires, zoals een Wi-Fi kit waarmee je de kachel op afstand en via de app kunt bedienen. Ook een afstandsbediening behoort tot de mogelijkheden. Evenals rookgasafvoer kit en stofzuigers.

Pluspunten
 • Groot formaat
 • Stijlvol afgewerkt
 • Italiaanse makelij
 • Uitbreidbaar met accessoires
 • 25 kilogram pelletreservoir
Minpunten
 • Op afstand bedienen alleen mogelijk met optionele accessoires

De Interstoves Marina is verkrijgbaar bij:

We hebben nu een zeer aantal interessante modellen voor je op een rijtje gezet, maar wat zijn nu zoal de voor- en nadelen van een pelletkachel? Waarom zou je voor deze soort verwarming kiezen en niet voor een traditionele houtkachel bijvoorbeeld? Laten we eerst alle grote voordelen van pelletkachels benoemen.

De voordelen van een pelletkachel

Pelletkachels hebben een hoger rendement dan houtkachels. Fabrikanten van pelletkachels beweren dat de producten die zij maken tussen de 80% en wel 97% rendement opleveren. Deze producten zijn dus de beste keuze als je op zoek bent naar warmte en gezelligheid. De vlam is altijd goed zichtbaar door het glas van de kachel en door het ventilatierooster wordt warmte lucht altijd in de ruimte geblazen. Een groot voordeel is dat door de ingebouwde sensoren een pelletkachel ook automatisch kan verwarmen en ook op een veilige manier brandstof verbrandt. Terwijl het installeren van een pelletkachel ook eenvoudig is dan een houtkachel.

De nadelen van een pelletkachel

Ieder product heeft ook zijn nadelen en dat is bij de pelletkachel niet anders. Een groot nadeel van de pelletkachel is dat deze kachels niet krachtig genoeg zijn als hoofdverwarming en slechts als bijverwarming gebruikt kunnen worden. Andere nadelen die in de overweging meegenomen moeten worden zijn de hoge aanschafkosten en het periodieke onderhoud dat een pelletkachel wel nodig heeft om goed te kunnen blijven functioneren. Een ander nadeel om rekening mee te houden is het lawaai. Pelletkachels maken doorgaans veel geluid, omdat de ventilator of meerdere ventilatoren de warme lucht in de ruimte blazen.

Pelletkachel installeren en onderhoud

De installatie is zoals gezegd vrij simpel. Je hebt een stopcontact nodig en een opening naar buiten toe. Lucht wordt doorgaans via een simpel rookkanaal naar buiten afgevoerd, maar dit kan evengoed een flexibele buis zijn. Dus je hebt geen traditionele schoorsteen nodig om een pelletkachel te kunnen gebruiken. Bij een inbouwmodel heb je wel meer werk aan het vakkundig inbouwen van een pelletkachel. Bijvoorbeeld in een muur of onder een schoorsteenmantel als daar je voorkeur naar uitgaat.

Op het gebied van onderhoud is de pelletkachel niet de meest gebruiksvriendelijke, want je moet vrijwel wekelijks de kachel onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het raam en het stofzuigen van de verbrandingskamer. Ook het as en overgebleven materiaal moeten uit de kachel worden gehaald. Dat kan in de regel vrij simpel door de speciale lade te verwijderen en leeg te gooien. Daarnaast is het ook handig (en zelfs verplicht) om jaarlijks onderhoud door een specialist te laten uitvoeren.

Pelletkachel voor buiten?

Pelletkachels worden doorgaans aangeschaft als bijverwarming voor in huis, maar een aantal modellen zijn ook geschikt voor buiten. Met deze producten kun je dus bijvoorbeeld onder een overkapping of op het terras voor meer sfeer en warmte zorgen.

Veelgestelde vragen over pelletkachels

 • Wat is een pelletkachel?

  Een pelletkachel is een bijverwarming die warmte en sfeer kan creëren door pellets te verbranden. Pellets worden van verschillende materialen, zoals hout gemaakt.

 • Hoe werkt een pelletkachel?

  Een pelletkachel straalt warme uit door brandstof te verbranden. De brandstof zijn pellets die van materialen, zoals hout zijn gemaakt. Met behulp van een elektronische ontsteking worden de pallets verbrandt en door de ingebouwde ventilator wordt de warmte lucht de ruimte in geblazen.

 • Is het stoken met een pelletkachel goedkoper dan met gas?

  Ja, want pellets zijn een stuk goedkoper dan het gas dat je verbruikt om bijvoorbeeld de Cv-ketel of een open haard te laten werken.

 • Kan een pelletkachel in elk huis?

  Een pelletkachel kan in ieder huis worden geplaatst. Wat je nodig hebt zijn een stopcontact, de ruimte om de kachel neer te zetten en een opening naar buiten toe.

 • Kan een pelletkachel zonder afvoer?

  Nee, een pelletkachel heeft altijd een afvoer nodig.

 • Plaats een reactie