Hoe kies je de beste pizzaoven om verse pizza’s te bakken?
Een pizzaoven is een geweldige toevoeging aan je keuken als je van pizza’s houdt. Je kunt zo namelijk in een handomdraai een heerlijke verse pizza maken met ingrediënten die jij er graag op hebt. Eindeloze variaties zijn mogelijk en je hoeft er niet apart voor de deur uit of ze te bestellen.
Als je een pizzaoven wilt aankopen moet je je eigenlijk drie dingen afvragen. Waar wil je de oven gaan gebruiken? Is dat binnen of buiten? Hoe groot moet hij zijn, want hoeveel pizza’s tegelijkertijd wil je klaar maken? En wil je ook andere dingen in de oven bereiden dan alleen pizza’s?
Als je voor een binnen oven gaat kun je het beste een elektrisch model aanschaffen waarbij je meerdere pizza’s tegelijkertijd kan bakken of één hele grote. Dit type oven kan vaak tot 400 graden Celsius verwarmen, waardoor je echt in een handomdraai een lekkere verse pizza of pizza’s op tafel hebt staan. Maar kies je liever voor een buiten oven dan heb je een werking op houtpellets of gas. In zo’n 15 minuten is de gemiddelde oven op temperatuur en kun je jouw verse pizza gaan bakken. Deze ovens bereiken ongeveer 500 graden Celsius waardoor je pizza binnen één minuut al klaar is.
Ga je voor meerdere pizza’s bakken dan kun je een pizzaoven aanschaffen die meerdere openingen heeft. Zo kun je met meerdere personen kleine pizza’s tegelijkertijd aan tafel bakken. Een pizza duurt dan gemiddeld 15 minuten voor hij klaar is. Sommige ovens zijn daarnaast in te stellen op temperatuur, waardoor je ook andere ingrediënten kunt bereiden ermee. Denk bijvoorbeeld aan lasagne, platbrood of eventueel zelfs groentes of aardappelen.
Dit zijn ze, de 5 beste pizzaovens van 2023
1. Ooni Karu 16 – Beste houtgestookte pizzaoven
Als je op zoek bent naar een authentieke pizzaoven, dan is de Ooni Karu 16 de beste hout gestookte pizzaoven om te kiezen. Je kunt namelijk op authentiek steen je pizza bakken. De oven is binnen 10 minuten opgewarmd en kan een temperatuur bereiken van 500 graden Celsius. Je kunt kiezen voor een werking op houtskool of op hout. De behuizing van de Ooni Karu 16 is keramisch geïsoleerd waardoor het zorgt voor maximaal warmtebehoud. De glazen deur heeft een ViewFlame-technologie en maakt de pizzaoven helemaal compleet doordat je goed zicht hebt over je gerecht.
Doordat de pizzaoven een binnenruimte heeft van 40 centimeter kun je er meerdere of één grote pizza in bereiden. De vele mogelijkheden van de brandstof voor de oven geven ook de mogelijkheid om niet alleen pizza’s erin te bereiden, maar ook andere gerechten zoals gegrilde groenten en een Tomahawk-steak.
Bij de pizzaoven wordt een Ooni pizzasteen geleverd en hij heeft een gemonteerde digitale thermometer. Als je liever op gas wil stoken dan kan dat ook en heb je de Ooni Karu Gasbrander nodig als aanvulling. Het gewicht van de gehele oven is 12 kilo waardoor je hem ook eenvoudig mee kan nemen. Het is dus een echt lichtgewicht. Je kunt als je hem regelmatig wilt vervoeren ook een draagtas erbij aanschaffen.
- Bereikt hoge temperaturen door keramische isolatie
- Lichtgewicht, dus makkelijk mee te nemen
- Je kunt meerdere gerechten in deze oven bereiden
- Snelle opwarming, binnen 15minuten op 400 graden
- De prijs is voor een groter budget
De Ooni Karu 16 is verkrijgbaar bij:
2. Burnhard Pizzaoven voor buiten – Beste pizzaoven voor buiten
Op zoek naar een houtkachel waar pizzabakkers jaloers op zullen zijn? Dan is de Nero van Burnhard de beste pizzaoven voor buiten. In minder dan 10 minuten verwarm je de pizzaoven tot zo’n 500 graden Celsius. De dikke pizzasteen van 1 centimeter dik en met een grote van 33×33 centimeter zorgt ervoor dat je binnen 5 minuten een knapperige pizza hebt met een goudbruine bodem. Door de grote oppervlakte kun je er ook voor kiezen om meerdere kleine pizza’s te bakken in plaats van één grote.
Je kunt ook andere gerechten, zoals flamkuchen, quiche, vers brood en gegrilde groenten in deze pizzaoven bakken door zijn grote en de aanpassing van de temperatuur.
De geïntegreerde thermometer zorgt ervoor dat je op de hoogte bent van de temperatuur van de pizzaoven en de handgreep zorgt ervoor dat je hem veilig kunt openen. De bijvulschacht zorgt ervoor dat je hem ook tussentijds kunt bijvullen met brandstoffen en na het volledig laten afkoelen van de oven kun je hem eenvoudig reinigen.
Als je liever op gas stookt met de Burnhard Nero dan is dat mogelijk door de gasmodule aan te schaffen. De brander heeft een RVS-behuizing en zorgt voor een constante temperatuur in de oven. Ook is er een losse transport-afdekhoes verkrijgbaar om je pizzaoven veilig te transporteren of buiten te laten staan. De hoes is namelijk bestand tegen sneeuw, wind en regen. De oven heeft vier inklapbare pootjes waardoor hij eenvoudig mee te nemen is.
- Snel op temperatuur
- Meerdere gerechten te bereiden in deze oven
- Ruimte voor één grote of meerdere kleine pizza’s
- Makkelijk mee te nemen
- Werkt in principe alleen op hout-brandstof, voor gas heb je een losse module nodig
De Burnhard Pizzaoven voor buiten is verkrijgbaar bij:
3. G3 Ferrari Delizia Rosso – Beste pizzaoven voor binnen
De G3 Ferrari is een kleine compacte Italiaanse elektrische pizzaoven die je binnen 5 minuten een heerlijke pizza oplevert, oftewel de beste pizzaoven voor binnen. De vuurvaste pizzasteen in deze oven zorgt ervoor dat er eenvoudig een temperatuur van 400 graden Celsius kan worden bereikt en die zorgt direct voor de authentieke Italiaanse smaak. De laserthermometer zorgt ervoor dat je de temperatuur in de gaten kan houden. Niet voor niets is dit type in Italië zelf zo geliefd om thuis de lekkerste pizza’s te bakken.
Deze pizzaoven heb je in de kleuren rood, blauw, groen, geel, zilver en zwart maar verschillen verder op het gebied van functies niet. De pizzasteen heeft een doorsnede van 31 centimeter en is een licht gewicht van 5,4 kilo. Er zitten twee aluminium pizzaplanken bij de oven om de pizza op uit te serveren.
- Bestverkochte pizzaoven voor thuis in Italië
- Bereikt hoge temperaturen voor de authentieke smaak
- De bereidingstijd is kort
- Werkt alleen elektrisch en niet op andere brandstofsoorten
De G3 Ferrari Delizia Rosso is verkrijgbaar bij:
4. Sage the Smart Oven™ Pizzaiolo – Beste elektrische pizzaoven
Als je binnen 2 minuten een authentieke pizza wil bakken, net als een hout gestookte oven dan is de Sage the Smart Oven de beste elektrische pizzaoven. Dit prachtige model in RVS is elektrisch en werkt onder andere met het Element iQ Systeem en maakt gebruik van drie soorten warmte om de bakprestatie te optimaliseren. Er zijn sensoren die in combinatie met de PID-temperatuurregeling en deflectortechnologie zorgen voor een juiste verdeling van de verwarmingselementen.
De perfecte pizzabodem ontstaat doordat de natuurlijke cordierietsteen geleidelijk verwarmd en de juiste temperatuur behoudt. Zo krijgt je pizza de afwerking van een klassiek model die gebakken is in een hout gestookte oven.
Er is de mogelijkheid om een pizza erin te bakken van 30 centimeter en met de 7 vooraf ingestelde functies kan het bakken niet fout gaan. Als je toch liever een aanpassing wil doen kun je met de handmatige modus het bakken van je perfecte pizza verfijnen.
- Door het hoge vermogen is je pizza in een handomdraai klaar
- De voor ingestelde programma’s maakt het bakken eenvoudig
- Doordat je de temperatuur zelf kan regelen kun je ook andere gerechten erin bereiden
- De oven is relatief zwaar, waardoor verplaatsen lastig is.
- In verhouding tot andere pizzaovens is hij duur
De Sage the Smart Oven™ Pizzaiolo is verkrijgbaar bij:
5. Ooni Koda 16 – Beste pizzaoven op gas
Deze pizzaoven voor buiten is ideaal als je grote pizza’s van 40 centimeter wil bakken op een hitte van 500 graden Celsius waardoor je binnen 60 seconde een authentieke smaak creëert. Het is de beste pizzaoven op gas. Naast pizza’s kun je er ook andere producten op bereiden, denk aan vlees, vis en gegrilde groenten. Als je spontaan de Ooni Koda 16 wil gaan gebruiken dan is dat geen probleem, want binnen 20 minuten is hij op temperatuur om te beginnen. Door de keramische isolatie behoudt de oven zijn warmte goed en is er geen onnodig warmteverlies.
Het opvallende ontwerp heeft een extra brede opening en werkt op gas om zo een constante temperatuur te hebben. De ovensteen is 15mm dik en is van cordieriet waaromheen een L-vormige vlam is geplaatst voor de ideale hitteplaatsing. De ingebouwde temperatuurregelaar zorgt ervoor dat je eenvoudig deze kan volgen en ook kan aanpassen voor als je iets anders bereid dan een pizza.
Het is een zwaargewicht onder de pizzaovens met 18kg totaalgewicht, maar is wel makkelijk mee te nemen door de inklapbare pootjes.
- Snelle bereiding van je pizza door de hoge hitte
- De werking op gas zorgt voor een stabiele warmte
- Is voor meerdere gerechten te gebruiken
- Wel enigszins zwaar om mee te nemen
- Werkt alleen op gas, er zijn geen andere brandstof mogelijkheden
De Ooni Koda 16 is verkrijgbaar bij:
Waar moet je op letten als je een pizzaoven gaat kopen?
Als je een pizzaoven gaat kopen ga je een aankoop doen voor een langere periode en wil je er zo veel mogelijk plezier van hebben. Daarom is het goed om op een aantal zaken te letten voor je de knoop door hakt.
Design van de pizzaoven
Het design van elke pizzaoven is anders, dat kan hem zitten in de kleur maar ook in het model en de opening. Je kunt kiezen voor authentiek of voor modern en praktisch. Kies voor een model dat bij jou past, zeker als je hem buiten als pronkstuk neer wilt zetten.
Materiaal
Daarnaast is de materiaalkeuze ook belangrijk. Kies je voor staal of voor steen? De moderne versies van staal hebben vaak meer voordelen dan de authentieke stenen, maar het is net afhankelijk van je behoefte. Zo is het voordeel van steen weer dat het de vocht uit de bodem opneemt en dat je daardoor een knapperige bodem krijgt met die authentieke smaak.
Formaat van de pizzaoven
De grootte van de pizzaoven is belangrijk op basis van jouw voorkeuren. Er zijn mogelijkheden van een kleine pizza tot één grote of meerdere kleintjes. Zo zijn er mogelijkheden die beginnen bij een plaat van 25centimeter maar lopen door tot 40centimeter. Dat is nogal een verschil in grootte! Als je een grotere oven kiest dan kun je ook makkelijker andere gerechten erin bereiden.
Pizzaoven binnen of buiten?
Tot slot is het belangrijk om de locatie van de oven te bepalen. Ongeacht of dit binnen of buiten is, moet je er rekening mee houden dat er veel warmte vrij kan komen bij het maken van pizza’s op temperaturen boven de 400 graden Celsius. Hou hier dus ook rekening mee in verband met de brandveiligheid en dat de oven niet te dicht op andere apparaten of een houten schutting staat.
Veelgestelde vragen over pizzaovens
Wat kost een pizzaoven?
Pizzaovens zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor ook de prijzen fluctueren. De prijs is mede afhankelijk van de keuze tussen een binnen of een buiten oven. Een pizzaoven voor binnen kun je al aanschaffen vanaf ongeveer 100euro en lopen op tot een 300euro, terwijl een oven voor buiten begint bij zo’n 400euro en op kan lopen tot 900euro.
Hoe gebruik je een pizzaoven?
Het gebruik van een pizzaoven is vrijwel overal hetzelfde, maar kan een beetje oefening vergen. De eerste stap is de oven op te warmen tot de juiste temperatuur. Afhankelijk van je oven is dit in elk geval rond de 400 graden Celsius om een authentieke bodem te krijgen. Zorg dat er voldoende brandstof is omdat niet elke oven tussentijds bijgevuld kan worden. Door middel van een (ingebouwde) thermometer kun je kijken of de juiste warmte is bereikt. Vervolgens kun je de pizza in een relatief korte tijd bakken. Na gebruik laat je de pizzaoven volledig afkoelen voordat je hem kunt schoonmaken.
Pizzaoven of pizzarette?
Het verschil tussen een pizzaoven en een pizzarette is dat je bij een pizzaoven één grote of meerdere kleine pizza’s kunt bakken. In een pizzarette heb je de mogelijkheid om alleen maar kleine pizzaatjes te bakken.
Welk hout voor de pizzaoven?
Het beste hout dat je kunt gebruiken voor een pizzaoven is essenhout. De reden dat dit hout de beste keuze is komt door haar neutrale smaak. Doordat essenhout ook hardhout is heb je ook geen last van spetters die je gerecht kunnen verpesten.
Welke pellets gebruik je voor de pizzaoven?
Je kunt voor een pizzaoven houtpellets gebruiken van zowel eiken- als beukenhout.
Ik heb jarenlang een pizzaoven van Ooni gehad. Enorm fijn apparaat. Echter neigde ik na twee jaar naar een iets grotere variant. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een pizzaoven van Clementi. Dit is een semi-professionele pizzaoven die ontzettend goed geïsoleerd is. Afgelopen zomer ben ik naar Vaassen gereden en heb daar een bezoek gebracht aan de showroom van Clementi Vuurovens. Na goede hulp te hebben gekregen werd ik vrij snel overtuigd om over te gaan tot aankoop. Wij hebben de pizzaoven met behulp van een rookgasafvoerkanaal onder de veranda staan. Zo kunnen wij ook in de koudere maanden volop genieten van onze topaankoop!
Wij zijn op zoek naar een semi proffesionele electrische oven die in een bruidsmode winkel gebruikt kan worden op hun bar, waarbij deze decoratief eruit moet zien indien mogelijk goud/blauw kleurig waarbij voor klanten 1 of 2 pizza’s gebakken kunnen worden.
Afvoerbuis is mogelijk naar boven door het plattedak.
kunt u een voorstel doen
Beste Stephan,
Dat is een lastige opgave, de pizzaovens in onze top 5 zijn voornamelijk geschikt voor particulier gebruik. Meestal kan er daardoor maar één pizza tegelijk in gebakken worden en zijn ze niet geschikt voor binnen of de aansluiting op een afvoer. Ik zou je aanraden om eens een aantal leveranciers van pizzaovens voor (semi)professioneel gebruik te contacteren. Bijvoorbeeld https://pizzaovens.shop/