Ben je op zoek naar de beste SSD? Wij helpen je graag! Omdat er enorm veel keuze is snappen we dat het lastig kan zijn om erachter te komen wat de beste SSD is daarom hebben wij voor jullie een aantal SSD’s uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste SSD’s van 2024 zijn. Lees goed het hele artikel, want het kan zomaar zijn dat de beste SSD voor jouw situatie niet op één staat in deze top 5 van SSD’s. We hebben in deze lijst ook verschillende soorten SSD’s opgenomen (M.2, en 2,5″ SSD’s) omdat voor beiden een goede usecase te bedenken is.
De tijd van harde schijven is voorbij, tegenwoordig heeft bijna elke computer of laptop wel een SSD aan boord. Een SSD harde schijf bespaart je niet alleen veel ruimte omdat ze een stuk kleiner kunnen zijn dan conventionele harde schijven, maar je kan er ook nog eens heel veel bestanden op opslaan. Het allergrootste voordeel van een SSD is de snelheid, het lezen en schrijven van bestanden gaat een stuk sneller van en naar een SSD dan bij een conventionele harde schijf. Daarnaast heeft een SSD geen bewegende onderdelen, waardoor ze een stuk minder snel stukgaan.
Dit zijn ze, de 5 beste SSD's van 2024
1. Samsung 980 1TB M.2 SSD – Beste prijs/kwaliteit M.2 SSD
Heeft je computer een snelheidsupgrade nodig of ga je een nieuwe computer bouwen? Dan is deze M.2 SSD de beste keuze. Deze SSD is door Tweakers uitgeroepen tot “Excellent” en wij kunnen wel begrijpen waarom. Deze SSD is zeer voordelig geprijsd in vergelijking met de concurrentie. Daarnaast haalt deze ook nog eens een leessnelheid van 3.500 MB/s en een schrijfsnelheid van 3.000 MB/s. Dit is zeker niet de snelste M.2 SSD op ons lijstje, maar voor deze prijs vind je geen betere specificaties.
Daarnaast is Samsung al een hele tijd bezig met het ontwikkelen van SSD’s en dit is te zien in de kwaliteit en de levensduur van de SSD’s die Samsung op de markt brengt. Uiteraard heb je gewoon 2 jaar garantie, maar deze SSD heeft een verwachtte levensduur van 1.500.000 uur en zou ongeveer 600 Terabyte weg moeten kunnen schrijven zonder fouten.
Denk je er over na om deze SSD aan te schaffen? Controleer dan wel vooraf of je moederbord of laptop beschikt over een M.2 SSD slot, anders kan je deze SSD niet aansluiten. Heeft je computer of laptop geen M.2 SSD slot? Dan kan je altijd kiezen voor een conventionele 2,5″ SSD, deze staan verderop in dit lijstje ook benoemd.
- Constante snelheid, zelfs met een zware workload en bij multitasken
- Schrijfsnelheid tot 3.000 MB/s
- Deze SSD is betrouwbaarder en energiezuiniger dan een reguliere harde schijf
- Niet elke computer of laptop heeft al een M.2 slot
- Maximale opslaggrootte van 1TB
De Samsung 980 1TB M.2 SSD is verkrijgbaar bij:
2. Crucial MX500 – Beste goedkope SSD
Tussen alle Samsung SSD’s op dit lijstje willen we ook de Crucial MX500 nog even uitlichten. Als je op zoek bent naar een goedkope SSD dan moet je deze Crucial SSD zeker in je overweging meenemen. Hij is zeer scherp geprijsd en kan zich qua prestaties prima meten aan andere 2,5″ SSD’s. Met een leessnelheid van 560 MB/s en een schrijfsnelheid van 510 MB/s kan je je pc of laptop prima updaten van een harde schijf en ga je dit verschil zeker merken.
Ben je dus op zoek naar een goedkope SSD om je PC of laptop mee te upgraden? Dan is de Crucial MX500 volgens ons de beste keuze. Daarnaast geeft Crucial ook nog eens 5 jaar garantie op deze SSD, dus je kunt er van verzekerd zijn dat je de komende 5 jaar prima vooruit kunt. Je kunt je oude Harde Schijf klonen met de software van Crucial, deze moet je echter wel zelf downloaden van de website. Je kunt deze schijf ook in een mac gebruiken.
- Zeer scherp geprijsd
- Verkrijgbaar tot 2TB
- Lange verwachtte levensduur van 1.800.000 uur
- Gebruikt slechts 2 Watt
- Niet zo snel als een M.2 SSD
De Crucial MX500 is verkrijgbaar bij:
3. Samsung 870 QVO 8TB – Beste SSD met veel opslag
De meeste SSD’s hebben maximaal 1 of 2 TB aan opslag. Ben jij nou iemand die veel met grote bestanden bezig is maar toch de snelheid van een SSD wil benutten? Dan is de Samsung 870 QVO een geschikte optie voor je. Deze 2,5″ interne SATA SSD is namelijk verkrijgbaar in 1, 2, 4 en zelfs 8 Terabyte. Hierdoor kan je enorm veel opslaan terwijl je kan genieten van de snelheid en betrouwbaarheid van een SSD.
De lees en schrijfsnelheden zijn met respectievelijk 540 en 530 MB/s niet gigantisch, maar in de praktijk zul je deze SSD toch vaak als tweede schijf gebruiken. Je kunt dan een snellere SSD gebruiken voor de installatie van je besturingssysteem en de belangrijkste programma’s en games, terwijl je grote bestanden op deze SSD opslaat.
Deze externe SSD met tot wel 8TB aan opslagruimte is per GB zeer scherp geprijsd. We moeten echter hierbij wel een notitie plaatsen dat de verwachtte levensduur korter is dan die van de EVO series. Dit komt waarschijnlijk door het gebruik van wat minder goede interne componenten, wat ook de relatief scherpe prijs verklaard. Alsnog kan je met deze SSD heel wat jaren vooruit, zeker bij normaal gebruik. En tegen de tijd dat deze SSD uit de gratie is zijn de modellen die nu een stuk duurder zijn waarschijnlijk een heel stuk betaalbaarder geworden. Dit is zeker iets om te overwegen tijdens je aankoop.
- Verkrijgbaar tot wel 8TB
- Werkt in zo goed als elke desktop PC, Laptop of game console
- Zeer scherpe prijs per GB
- Wat minder lange levensduur dan de EVO, maar daar is de prijs ook naar
De Samsung 870 QVO 8TB is verkrijgbaar bij:
4. Samsung 980 PRO – Snelste M.2 SSD
We hebben eerder in deze lijst al de Samsung 980 M.2 SSD besproken. Is deze echter niet snel genoeg voor je? Dan heeft Samsung ook nog de 980 PRO in het assortiment. Qua afmetingen is deze SSD exact gelijk aan de 980, echter liggen de lees en schrijf snelheden een heel stuk hoger. Lezen gaat bij deze M.2 SSD met 7.000 MB/s en schrijven met 5.000 MB/s, dit zijn waanzinnige snelheden en dit zul je echt merken bij het gebruik van je PC. Nooit meer wachten tot je games of programma’s opgestart zijn. Dat is met deze M.2 SSD van Samsung echt verleden tijd.
De verwachtte levensduur is hetzelfde als die van de Samsung 980. Het stroomverbruik ligt daarentegen iets hoger, maar is met 6,2 Watt nog steeds zeer laag. Deze SSD is verkrijgbaar met of zonder heatsink. Omdat de SSD zo snel is ontwikkelt deze ook veel warmte, het is daarom wel aan te raden om deze M.2 SSD altijd met een heatsink te gebruiken. De reden dat er soms geen heatsink wordt meegeleverd is omdat deze bij veel moederborden meegeleverd worden. Het is dan aan te raden om de heatsink van je moederbord te gebruiken.
Wil jij de allersnelste SSD op de markt die ook nog eens gunstig geprijsd is? Dan is deze SSD de beste voor jou. Er zijn nog vele male snellere SSD’s, maar deze prijzen lopen al snel richting de duizenden euro’s. Gebruik je geen geavanceerde berekeningen of functies op je computer, dan is deze SSD meer dan snel zat en kan je hier nog heel wat jaren mee vooruit.
- Snelste SSD op deze lijst
- Zeer compac
- Verkrijgbaar tot 2TB
- Vaak uitverkocht
- Heatsink wel nodig, maar niet standaard inbegrepen, controleer of deze bij je moederbord geleverd is.
- Past alleen in PC's en laptops met een M.2 slot, dus controleer dit vooraf goed.
De Samsung 980 PRO is verkrijgbaar bij:
5. Samsung Externe SSD T7 Touch – Beste veilige externe SSD
Deze kleine snelheidsduivel zet je bestanden in 1 gigabyte per seconde over, bijna sneller dan het licht dus! Dat maakt hem tot veruit de beste SSD 1 TB. Om het even wat duidelijker te maken, een film van laten we zeggen 50 gigabyte staat dus echt binnen een minuut op je SSD.
Omdat je natuurlijk ook graag al je data veilig wilt houden, zonder dat derden in je gegevens kunnen, is hier een heel slim snufje op bedacht. Deze beste SSD 1 TB is voorzien van een vingerafdrukscanner. Zo weet je heel zeker dat jij de enige bent die bij je bestanden kan komen. Je kan vanaf nu dus al je bestanden simpelweg beveiligen door enkel een aanraking.
Door het kleine formaat van slechts 8,5 centimeter lang en een gewicht van slechts 58 gram past hij in je handtasje of je jaszak en kan je hem veilig overal mee naar toe nemen. Mocht hij er toch uitvallen? Niet schrikken, er is niets aan de hand. Door de metalen buitenkant heeft deze SSD een valbestendigheid van maar liefst twee meter.
- Kleiner dan een visitekaartje en slechts zo dik als een potlood
- Deze SSD heeft een schrijf- en leessnelheid van 1000/1050 mb per seconde!
- Beveiligd met wachtwoord of vingerafdruk
- Korte kabel
De Samsung Externe SSD T7 Touch is verkrijgbaar bij:
Wat is een SSD en wat doet het?
Om het even simpel te zeggen, een SSD is een opslagmedium voor je computer. Op een SSD kan je heel veel bestanden zetten. Daarnaast is deze ook nog eens een stuk sneller dan een gewone harde schijf. Wat misschien nog wel het grootste voordeel is: de kans op eventuele fouten is bijna verwaarloosbaar. Verder zijn deze ook nog eens een stuk stiller dan een normale harde schijf. Dit heeft als voordeel dat je computer een heel stuk sneller op zal kunnen starten en dat je programma’s en games vanaf een SSD sneller laden.
De voordelen van SSD:
- De snelheid. Omdat een SSD gemiddeld 4 x zo snel is als een harde schijf kan deze je bestanden een stuk sneller opslaan.
- De schokbestendigheid. Een SSD bevat geen mechanische delen, zo hoef je niet bang te zijn dat deze bij een eventuele val stuk kan gaan.
- Het energieverbruik. Een SSD gebruikt veel minder energie dan een gewone harde schijf. Gebruik je deze op een laptop dan heeft je batterij een veel langere levensduur.
- Een stuk stiller. Omdat er geen mechanische onderdelen inzitten maakt deze veel minder lawaai dan een gewone harde schijf. Je laptop bijvoorbeeld wordt hierdoor bijna geruisloos stil.
Er is eigenlijk maar een nadeel aan SSD en dat is de aanschafprijs, die ligt namelijk een stuk hoger dan die van een gewone harde schijf. Hoewel, als je al de voordelen goed bekijkt dan is een SSD zijn geld meer dan waard!
Welk type SSD heb je nodig?
Ten eerste moet je zorgen dat je een SSD kiest die in je apparaat past. Moderne moederborden en laptops beschikken over één of meerdere M.2 sloten, hierin kunnen de allersnelste SSD’s. Wil je je opslagruimte uitbreiden en heb je al een M.2 SSD dan kan je het beste kiezen voor een 2,5″ SATA SSD. In sommige laptops zul je hiervoor wel een ander onderdeel moeten opofferen zoals je cd/dvd speler. Heeft jouw computer of laptop geen M.2 slot? Dan kan je altijd een 2,5″ SATA SSD plaatsen. De SATA SSD’s zijn wat ouder en daardoor ook wat langzamer dan een M.2 SSD, maar in tegenstelling tot een normale harde schijf nog steeds een heel stuk sneller.
Verder moet je ervoor zorgen dat je SSD je computer kan “begrijpen”. Want niet alleen het formaat, maar ook de interface tussen je computer en de SSD, wat wil zeggen de taal waarin ze met elkaar samen werken, moet wel overeenkomen. Heb je een mSATA SSD? Deze werkt in principe heel goed samen met iedere console, laptop of computer.
Ben je van plan om een SSD te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over SSD’s? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over SSD’s zo goed mogelijk te beantwoorden!
Ben je fabrikant van een SSD en vind je dat jouw SSD getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw SSD makkelijk aan.
Veelgestelde vragen over SSD's
Wat is het nut van een SSD?
Een SSD-schijf is sneller en stiller dan een HDD-schijf. Zo kun je bestanden razendsnel opslaan of downloaden terwijl de harde schijf geen geluid maakt. Daarnaast is een SSD-schijf duurzamer en gaat deze langer mee dan de standaard HDD-schijf. Ook bij het opstarten van een systeem of applicaties op een laptop merk je het verschil in snelheid. Een systeem met een SSD-schijf voert deze taken veel sneller uit.
Welke soorten SSD zijn er?
Er zijn verschillende soorten SSD-schijven. Zo is er de 2,5” SATA SSD-schijf die in vrijwel iedere PC en/of laptop past. De M.2 SSD-schijf is de kleinste SSD-schijf die er bestaat en wordt veelal gebruikt voor toepassingen, zoals tablets en smartphones. mSATA SSD-schijven zijn speciaal gemaakt voor kleinere apparaten en zijn tot een achtste deel kleiner dan de 2,5” SATA SSD-schijf. Deze passen echter alleen in een speciaal mSATA slot.
Welke SSD is de snelste?
SSD is een veel snelle manier om data op te slaan en te downloaden dan bij het gebruik van een HDD schijf. Toch zitten er significante verschillen tussen de SSD-schijven. Een intern SSD-schijf is in de basis sneller dan een externe SSD-schijf. De Samsung 980 Pro met een opslagcapaciteit van 1TB (1000GB) heeft een maximale leessnelheid van 7.000Mbps en schrijfsnelheid van 5.000Mbps en is daarmee één van de snelste interne SSD’s die momenteel verkrijgbaar zijn.
Wat is beter HDD of SSD?
SSD is beter dan HDD, omdat een SSD sneller en stiller is. Daarnaast gaat een SSD ook langer mee, omdat een SSD schijf in tegenstelling tot een HDD-schijf geen roterende schijf heeft. Bij een HDD zorgen de vele rotaties van de schijf voor een snellere slijtage en is de kans groot dat je de harde schijf snel moet vervangen. De levensduur van een SSD-schijf is 2 tot 3 keer langer.
Welke SSD voor gaming?
Voor de meest optimale prestatie van de games die je speelt en genoeg ruimte om je games en de progressie in het spel te kunnen opslaan, wordt de Samsung 980 PRO geadviseerd. Deze SSD-schijf is met verschillende opslagcapaciteiten verkrijgbaar en dient in een PC of een laptop ingebouwd te worden.
Hoe weet ik welke SSD in mijn laptop past?
Om te bepalen welke SSD het beste in jouw laptop past is het goed om te controleren welke aansluitingen jouw laptop heeft. Deze kun je zien door de onderplaat van de laptop te schroeven (indien mogelijk). Je kunt ook de oude SSD-schijf verwijderen en deze meenemen naar de speciaalzaak. Om te controleren of de aansluitingen overeenkomen. Als je niet zeker bent van jouw zaak dan is het advies om een installateur in te schakelen.
Hoe snel moet mijn SSD zijn?
De snelheid van de SSD is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Voor simpele data overdracht heb je niet veel nodig, maar voor foto’s in hoge resolutie of video’s in een 4K beeldkwaliteit heb je meer baat bij een snellere SSD-schijf. Omdat de bestanden dan slechts binnen enkele seconden zijn opgeslagen of geladen. Bij een tragere SSD-schijf duurt dit proces een stuk langer. Alle SSD’s met een snelheid van 3.000 MB/s of hoger worden als “snel” ervaren.
Welke kabels heb je nodig voor SSD?
Voor het aansluiten van een SSD heb je de nieuwe SATA-3 standaard nodig. Vrijwel iedere SSD-schijf is hiermee compatible. Deze sluit je vervolgens aan op de SSD-schijf en het moederbord van je systeem. Om er zeker van te zijn dat je de juiste kabel gebruikt raadpleeg je de handleiding van de SSD-schijf of kijk je op de kabel welke versie aangesloten is. Overigens zijn SATA-2 kabels ook compatible met de moderne SSD-schijf, maar dan werkt het product niet op zijn volledige capaciteit. Een M.2 SSD heeft geen kabels nodig omdat deze rechtstreeks in je moederbord prikt. De benodigde kabels zijn meestal meegeleverd bij de aanschaf van een SSD, en anders worden ze bij je moederbord of PC meegeleverd.
Waarom kiezen voor 5Top.nl?
Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!
Is een (Externe) SSD-schijf gevoelig voor (X-Ray) scanners van bijvoorbeeld de douane? Met andere woorden kunnen gegevens (data/bestanden) op (externe) SSD-schijf beschadigd raken door elektro-magnetische of andersoortige straling van buitenaf? En zo ja, hoe kan ik gegevensverlies voorkomen?
Beste Peter,
Er kan altijd iets mis gaan bij de combinatie van elektromagnetische straling en apparaten zoals een SSD. Echter is de röntgenstraling van een scanner op het vliegveld zo laag en zo kortstondig dat er nergens cases te vinden zijn van mensen die daadwerkelijk hun data kwijt zijn geraakt. Tegenwoordig hebben veel laptops natuurlijk ook SSD-schijven en er gaan dagelijks duizenden laptops door een scanner. De beste manier om gegevensverlies te voorkomen is het goed uitschakelen van apparaten voordat ze door de scanner gaan. Het grootste risico op datacorruptie is namelijk als er bestanden gelezen of geschreven worden op het moment dat het apparaat door de scanner gaat. In principe hoef je dus geen extra maatregelen te nemen om dataverlies te voorkomen.
Klopt het dat bij een SSD het aantal schrijf/wis bewerkingen eindig is? Dus dat een SSD uiteindelijk zal ‘verslijten’?
Beste Amber,
Dat klopt, ook een SSD heeft niet het eeuwige leven. Het voordeel van een SSD is wel dat deze geen bewegende componenten heeft en hierdoor minder gevoelig is voor beweging dan een traditionele harde schijf. Dit is vooral voordelig voor apparaten die vaak meegenomen worden zoals laptops. Er is ook een verschil tussen de verschillende controllers die de SSD’s gebruiken. Deze schrijven de bestanden namelijk op verschillende manieren weg. Hierdoor kan het zijn dat bij de ene controller een bepaald deel van de SSD vaker beschreven en gewist wordt dan bij een controller die dit wat gelijkmatiger verdeeld over de SSD. Een beter controller kan dus ook de levensduur van de SSD verbeteren.
Aan bovenstaand wil ik nog wel toevoegen dat ook een goede SSD met een goede controller ergens een fout tegen kan komen, het blijft tenslotte elektronica. Het is daarom ook bij een SSD belangrijk om een goede back-up van bestanden te maken. Dit kan tegenwoordig natuurlijk met verschillende clouddiensten ook automatisch.