De 5 beste waterkokers van 2023

De beste waterkoker kopen lijkt in eerste instantie misschien eenvoudig, maar dat is het niet. Er dient in de praktijk dan ook met heel wat verschillende zaken rekening te worden gehouden. Bij de beste waterkoker aanschaffen moet er bijvoorbeeld goed worden nagedacht over het feit of je kiest voor een draadloos of een bedraad exemplaar. Daarnaast is er ook nog de keuze voor bijvoorbeeld een gesloten verwarmingselement of niet. Zo’n gesloten verwarmingselement kan er voor zorgen dat kalkaanslag kan worden voorkomen, maar kent ook enkele niet onbelangrijke nadelen. In ieder geval, wil jij graag met zekerheid één van de beste waterkokers van het moment aanschaffen? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Beste koop waterkoker: hier moet je op letten

Wil jij graag kunnen beoordelen wat nu precies de beste waterkoker is welke (voor jou) op de markt is terug te vinden? Hou dan zeker rekening met de onderstaande aandachtspunten!

1. De beste waterkoker is draadloos… of toch niet?

Bij het bekijken van het aanbod met waterkokers op de markt zal je kunnen vaststellen dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen waterkokers met en zonder draad. Voor draadloze waterkokers geldt dat de schenkkan gewoon van de voet kan worden afgehaald. Dat is bijzonder handig voor mensen die tijdens het uitschenken willen kunnen genieten van een optimale bewegingsvrijheid. Let wel, een draadloze waterkoker is in de praktijk vaak een flink stukje duurder in vergelijking met een toestel met kabel.

2. De beste waterkoker heeft een warmhoudfunctie

In principe is een warmhoudfunctie niet altijd noodzakelijk, maar vaak wel erg handig. Dit geldt niet in het minst voor mensen die vaak speciale gerechten maken of bijvoorbeeld houden van een lekker kopje thee. De warmhoudfunctie van een waterkoker zorgt er namelijk voor dat het water op een bepaalde, specifieke temperatuur kan worden gehouden. Voor met name groene thee geldt bijvoorbeeld dat deze het lekkerst is wanneer deze wordt opgediend als het water zo’n 80 graden heeft.

3. Een gesloten verwarmingselement voorkomt kalkaanslag

In menig aantal woningen is kalkaanslag een grote boosdoener en een doorn in het oog van de woningeigenaars. Bij menig aantal waterkokers bevindt het verwarmingselement zich rechtstreeks in de kan. Dit zorgt er voor dat kalk er zich eenvoudig op kan vastzetten met alle gevolgen van dien. Bij een gesloten systeem is het zo dat er doorgaans geen element in de waterkoker zichtbaar is, maar uitsluitend een ijzeren plaatje onderin. Bij veel mensen gaat de voorkeur uit naar een dergelijke oplossing. Echter zijn hier ook nadelen aan verbonden. Zo kan het gevoelig langer duren voordat het water aan de kook kan worden gebracht.

4. De beste waterkoker heeft een geïsoleerde wand

Bij het gebruik van een toestel zoals een waterkoker moet de veiligheid altijd voorop staan. De waterkoker kan erg heet worden, maar gelukkig zijn er exemplaren beschikbaar met een koude of geïsoleerde wand. Deze voelen aanzienlijk minder heet aan waardoor het risico op verbranding ook sterk kan worden beperkt. Het spreekt evenwel voor zich dat het altijd de bedoeling is om een waterkoker aan het handvat vast te nemen.

Dit zijn ze, de 5 beste waterkokers van 2023

1. WMF KITCHENminis – Beste glazen waterkoker

WMF KITCHENminis® Thee- en Waterkoker
Bekijk waterkoker

De WMF KITCHENminis kenmerkt zich in eerste instantie door een strak en minimalistisch design. Het design is uitgevoerd in Cromargan® 18/10 roestvrij staal waardoor de waterkoker geweldig mooi staat op eender welk aanrecht. De WMF KITCHENminis waterkoker beschikt over een vermogen van 1.900 watt. Bovendien heeft ze een inhoud van 1 liter.

Het deksel van deze waterkoker kan worden geopend met een eenvoudige druk op de knop. De interne waterniveau-indicator maakt het mogelijk om precies de waterhoeveelheid af te meten. Daarnaast is het mogelijk om het voetstuk van deze waterkoker 360 graden te draaien.

Tot slot is het zo dat de WMF KITCHENminis eveneens beschikt over een handige opbergruimte voor het snoer. Zo blijft je aanrecht ten allen tijde netjes opgeruimd als je de waterkoker niet in gebruik hebt. Wil je dus een echte eye-catcher met diverse handige mogelijkheden? Dan is deze waterkoker een zeer goede keuze.

Pluspunten
 • De waterkoker beschikt over een 360 graden roterende basis
 • Het betreft een snoerloze waterkoker met afzonderlijk voetstuk
 • Deze waterkoker is zeer veilig in gebruik
 • Een echte eye-catcher op elk aanrecht
Minpunten
 • Niet de goedkoopste waterkoker

De WMF KITCHENminis is verkrijgbaar bij:

2. Bosch TWK7203 – Beste waterkoker met instelbare temperatuur

Bosch TWK7203 - Waterkoker
Bekijk waterkoker

De Bosch TWK7203 TemperatureControl7 heeft een inhoud van 1,7 liter en zorgt ervoor dat je binnen 70 seconden het water aan de kook hebt. Groot voordeel is dat je kunt kiezen uit maar liefst 7 standen qua temperatuur. Handig als je bijvoorbeeld thee wilt zetten met een lagere temperatuur. Bang dat het water snel afkoelt hoef je niet te zijn. De speciale warmhoudfunctie zorgt er namelijk voor dat het gekookte water een half uur lang warm blijft. Verder profiteer je van de behuizing die dubbelwandig is. De binnenzijde wordt heet, de buitenzijde blijft koud. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je handen verbranden.

Pluspunten
 • Kan de gewenste temperatuur tot wel 30 minuten behouden
 • Temperatuurselectie instelbaar op verschillende temperaturen
 • Met kalkfilter
Minpunten
 • Met 1,8kg kan de waterkoker zwaar aanvoelen

De Bosch TWK7203 is verkrijgbaar bij:

3. Philips Daily Collection HD9350/90 – Beste goedkope waterkoker

Philips Daily Collection HD9350/90 - Waterkoker
Bekijk waterkoker

Wil je graag een kwalitatieve waterkoker in huis halen tegen een zeer scherpe prijs? Dan is het mogelijk om daarvoor te kijken naar de Philips Daily Collection HD9350/90. Deze waterkoker maakt het mogelijk om niet alleen eenvoudig, maar ook erg snel water aan de kook te brengen. Door het simpele design is deze waterkoker makkelijk te bedienen met de aan- en uitknop bovenop het handvat.

De waterkoker is verder uitgerust met een afspoelbaar antikalkfilter waardoor je niet alleen kan rekenen op schoner water, maar uiteraard ook op schonere drankjes. Het scharnierend deksel waar de Philips Daily Collection HD9350/90over beschikt zorgt er voor dat je ze niet alleen eenvoudig kan vullen, maar ook kan schoonmaken.

Dit is de goedkoopste kwalitatieve waterkoker die we konden vinden. Met deze waterkoker kun je jarenlang vooruit voor een scherpe prijs. Uiteraard is dit niet de mooiste waterkoker, maar de prijs- kwaliteitsverhouding is enorm.

Pluspunten
 • Voorzien van een zeer interessante prijs
 • Uitgerust met een eenvoudig af te lezen waterniveau-indicator
 • Snoerwikkelaar zorgt voor extra opberggemak
Minpunten
 • Maakt iets meer geluid dan de meeste waterkokers

De Philips Daily Collection HD9350/90 is verkrijgbaar bij:

4. Russell Hobbs 21671-70 Retro – Beste retro waterkoker

Russell Hobbs 21671-70 Retro Classic Noir Waterkoker
Bekijk waterkoker

De Russell Hobbs Retro Classic Waterkoker Zwart heeft een retro uitstraling en een capaciteit van 1,7 liter water. Koken duurt 103 seconden en je kunt gebruik maken van een handige schenktuit. Morsen is hierdoor verleden tijd. Verder is er een uitneembaar kalkfilter aanwezig, droogkookbeveiliging en een waterniveau indicator.

Met de Russel Hobbs Retro Classic waterkoker bespaar je ook nog een tot 66% meer energie. Dit omdat de waterkoker beschikt over een snelkookzone voor 1,2 of 3 koppen thee.

Pluspunten
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Bespaar energie met de kookzone voor 1,2 of 3 kopjes thee
 • Uitneembaar, wasbaar filter
 • 360 graden draaibare voet
Minpunten
 • De waterkoker is wat aan de grote kant

De Russell Hobbs 21671-70 Retro is verkrijgbaar bij:

5. Smeg KLF03RDEU MkIII – Beste design waterkoker

Smeg - KLF03RDEU MkIII - Waterkoker
Bekijk waterkoker

Ben jij op zoek naar de beste design waterkoker? Dan zal het je wellicht niet verbazen dat je daarvoor bij het bekende merk Smeg moet zijn! De Smeg KLF03RDEU MkIII waterkoker is een prachtige design waterkoker welke kan worden aangekocht in acht verschillende kleuren. Het gaat hierbij om de kleuren rood, creme, goud, groen, zwart, blauw, chroom, roze en wit. Het design is volledig in vorm met de andere keukenapparaten van Smeg en is dan ook meteen herkenbaar.

Deze waterkoker ziet er niet alleen geweldig mooi uit, daarnaast is ze ook nog eens ongelofelijk krachtig. Met een vermogen van 2400 watt beschik je dan ook over een geweldige waterkoker die ook nog eens een capaciteit heeft van 1,7 liter.

De KLF03RDEU MkIII waterkoker van Smeg beschikt verder over een draaivoet waarop ze 360 graden wendbaar is. De draaivoet beschikt over speciale anti-slipvoetjes waardoor een uitstekende grip altijd is gegarandeerd. Van zodra het water een temperatuur heeft bereikt van 100 graden zal deze waterkoker zichzelf ook meteen automatisch uitschakelen.

Pluspunten
 • Waterkoker met een prachtig retro design
 • Verkrijgbaar in 8 prachtige kleuren
 • 360 graden wendbaar op de draaivoet
 • Uitgerust met speciale anti-slipvoetjes
 • Schakelt zichzelf automatisch uit bij het bereiken van een watertemperatuur van 100 graden
Minpunten
 • Het automatisch drukdeksel blijkt soms voor problemen te zorgen
 • Redelijk dure waterkoker

De Smeg KLF03RDEU MkIII is verkrijgbaar bij:

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Van alle toestellen waar je in je keuken gebruik van maakt kan er worden gesteld dat de waterkoker wellicht het minste onderhoud vereist. Dit gezegd hebbende betekent dit niet dat je helemaal geen omkijken hebt naar je waterkoker. Het is dan ook een absolute vereiste om je waterkoker tijdig te ontkalken. Is het voor jou niet helemaal duidelijk hoe dit nu precies in de praktijk in zijn werk gaat? Bekijk dan zeker even het onderstaande stappenplan!

1. Vul de waterkoker met een speciaal mengsel

De eerste stap voor wat het ontkalken van je waterkoker betreft is het maken van een speciaal mengsel. Dit mengsel dient te bestaan uit een combinatie van water en citroensap of azijn. Zorg er voor dat alle kalk welke zich in de waterkoker bevindt volledig onder dit mengsel zit. Ongeveer de helft van het mengsel moet water zijn terwijl de andere helft uit citroensap of azijn kan bestaan.

2. Laat het mengsel koken in de waterkoker

Wanneer je het speciale mengsel hebt gemaakt kan je de waterkoker aanzetten en het geheel laten koken. Het wordt aangeraden om vervolgens de waterkoker ongeveer een kwartier te laten staan zodat deze kan afkoelen. Na afloop van dit kwartier kan de waterkoker leeg worden gegoten. De kalklaag zou dan in principe volledig verdwenen moeten zijn. Moet je vaststellen dat er toch nog wat kalk in het toestel is achtergebleven? In dat geval wordt het aangeraden om de eerste twee stappen uit dit stappenplan terug te herhalen.

3. Spoel de waterkoker uit met schoon water

Tot slot, zie je dat de waterkoker volledig vrij is van kalk? Dan kan je deze nog uitspoelen met schoon water. Herhaal deze stap tot de waterkoker niet meer naar azijn of citroen ruikt. Vervolgens dien je de waterkoker nog af te drogen met behulp van een schone theedoek. Je bent nu helemaal klaar, jouw waterkoker is volledig ontkalkt!

Veelgestelde vragen over waterkokers

 • Welke waterkoker gaat lang mee?

  Een waterkoker met een behuizing van RVS gaat het langst mee. RVS is in tegenstelling tot glas, metaal en kunststof een duurzamer materiaal. De leeftijd van een waterkoker wordt ook beïnvloedt door de kalkaanslag. Het advies is om de waterkoker eens per maand te ontkalken. Wanneer je dat doet is de kans groot dat een waterkoker 7 tot 10 jaar meegaat. Bij verwaarlozing kan het zo zijn dat het vervangen van een waterkoker na een jaar al nodig is.

 • Wat is een stille waterkoker?

  Een stille waterkoker is een waterkoker met minder vermogen of een speciale techniek die ervoor zorgt dat een waterkoker minder lawaai maakt. Het lawaai van een waterkoker wordt aangeduid in een aantal decibel (dB). Een stille waterkoker produceert maximaal 70 dB aan geluid. Waterkokers die meer geluid produceren zijn dus geen stille waterkokers.

 • Wat is een energiezuinige waterkoker?

  Een energiezuinige waterkoker is een waterkoker met minder vermogen en verbruikt dus ook minder energie tijdens het koken van het water. Energiezuinige waterkokers kunnen een stuk stiller zijn dan concurrerende modellen die meer vermogen hebben, maar deze waterkokers doen wel langer over het koken van het water. Om te bepalen of een waterkoker echt energiezuinig is kan te allen tijde het energielabel op het product worden geraadpleegd. A-, A+- en AA+-labels worden aan energiezuinige apparaten toegewezen.

 • Hoe werkt een waterkoker zonder snoer?

  Een waterkoker zonder snoer wordt op een plateau geplaatst en het plateau voorziet de waterkoker van energie. Dit gaat in de basis via inductie. Wanneer de waterkoker op het plateau wordt geplaatst en geactiveerd, wordt het water gekookt. Na het signaal dat de waterkoker klaar is kun je deze van het plateau afnemen en gebruiken. Om bijvoorbeeld in de woon- of slaapkamer een kop thee in te schenken. Het plateau wordt doorgaans wel op het stroom aangesloten via een elektriciteitskabel met een stekker.

 • Wat verbruikt een waterkoker per keer?

  Een gemiddelde waterkoker verbruikt 35kWh op jaarbasis. Hier wordt uitgegaan van eenmaal dagelijks gebruik. Een waterkoker verbruikt dus nog geen 0,1kWh per keer. De gemiddelde jaarlijkse kosten van een waterkoker is circa € 8,-. Eveneens op basis van een verbruik van 35kWh. Uiteraard verbruikt een waterkoker meer en is het duurder als je het product meer dan één keer per dag gebruikt.

 • Plaats een reactie