De 5 beste backpacks van 2024

Een rugzak kan je beste vriend zijn. Niet alleen als je naar school gaat of een conventie bezoekt, maar zeker op vakantie. En dan spreken we eigenlijk meer over een backpack rugzak. Een backpack is vaak groter van formaat en meerdere riemen waarmee je de backpack stevig op de rug kunt plaatsen. Ook zorgen deze riemen en extra functies voor meer draagcomfort en stabiliteit. Wil je weten wat de beste backpack is? Wij hebben de 5 beste rugzakken op een rijtje gezet. Wanneer je een backpack wilt kopen is het ook slim om eens een backpack test te lezen. Zo krijg je meer informatie over het product en wat zoal de voor- en nadelen zijn in de praktijk. Dat wel belangrijk is om te weten voordat je er eentje aanschaft. Dan weet je ook precies of de backpack jou kan helpen tijdens je eerstvolgende avontuur in de buitenwereld.

Merk
Model
1
NOMAD® Batura 70 liter Zwart
NOMAD®
Batura
2
Osprey Rook 50l backpack heren
Osprey
Rook
3
Lowe Alpine Diran ND 40:50l dames rugzak
Lowe Alpine
Diran ND
4
NOMAD® Topaz 26 Daypack
NOMAD®
Topaz 26 Daypack
5
Regatta Survivor V4 45L Rugzak Unisex
Regatta
Survivor V4

Dit zijn ze, de 5 beste backpacks van 2024

1. NOMAD® Batura – Beste backpack met regenhoes

NOMAD® Batura 70 liter Zwart
Bekijk backpack

Met een goede rugzak kun je prima voor de dag komen en de NOMAD® Batura is dan ook de beste backpack met regenhoes die je kunt kopen. De regenhoes is geïntegreerd en dat houdt in dat je de rugtas kunt beschermen – of liever gezegd de inhoud van de backpack – wanneer het gaat regenen.

Het is een 55 liter backpack die aan de voorzijde volledig te openen is. Zo kun je de rugzak niet alleen makkelijk inladen, maar ook weer net zo makkelijk uitladen. Aan weerskanten zitten openingen voor drinkflessen en er is een speciaal compartiment voor een waterzak. De rugtas beschikt dus ook over een geïntegreerd drinksysteem dat zeker bij lange wandelingen of een andere outdooractiviteiten van pas komt.

Het is een unisex model in een zwarte kleur en heeft een zeer gebruiksvriendelijk systeem waarmee je de banden eenvoudig kunt verstellen. Door de interne staven in het frame behoudt de rugtas altijd zijn goede vorm en wordt het gewicht evenredig verdeeld.

Pluspunten
 • Inhoud 55 liter
 • Geïntegreerde regenhoes
 • Geïntegreerd drinksysteem
 • Apart compartiment voor een waterzak
 • Voorkant volledig open te ritsen
Minpunten
 • Geen kleinere zijvakjes met ritssluiting

De NOMAD® Batura is verkrijgbaar bij:

2. Osprey Rook – Beste backpack voor heren

Osprey Rook 50l backpack heren
Bekijk backpack

De Osprey Rook is de beste backpack voor heren die je op dit moment kunt kopen. De backpack 50 liter heeft meerdere vakjes waar je jouw spullen in kwijt kunt. Zo zijn er elastische zijvakken waar je bijvoorbeeld drinkflessen in kwijt kunt. Het grote vak aan de voorzijde is te bereiken via de klep. De heupriem is ook nog eens voorzien van extra vakjes met ritssluiting.

Onderin vind je een apart vak voor bijvoorbeeld een slaapzak of andere attributen en de backpack beschikt tevens over een afneembare regenhoes die je kunt gebruiken wanneer je de inhoud van je tas tegen water en de regen wilt beschermen.

De schouderbanden zijn zeer eenvoudig verstelbaar en geschikt voor optimaal draagcomfort. Daar draagt het lichtgewicht frame ook zeker een steentje aan bij. Ook beschikt de backpack over een ventilerend rugpand van gespannen gaas.

Pluspunten
 • Veelzijdige backpack
 • Geïntegreerde en afneembare regenhoes
 • Eenvoudig verstelbaar schouderbanden
 • Inhoud 50 liter
 • Extra elastische vakken voor drinkflessen
Minpunten
 • Geen geïntegreerd drinksysteem

De Osprey Rook is verkrijgbaar bij:

3. Lowe Alpine Diran ND – Beste backpack voor dames

Lowe Alpine Diran ND 40:50l dames rugzak
Bekijk backpack

Ben je op zoek naar de beste backpack voor dames? Laat dan zeker je oog vallen op de Lowe Alpine Diran ND. Een backpack met een inhoud van 40 liter dat eventueel uit te breiden is naar 50 liter. Deze backpack beschikt ook over een geïntegreerde regenhoes die je kunt gebruiken om je inhoud van je tas tegen regen en water te beschermen.

De rugzak is zowel van bovenaf als van de zijkanten te benaderen en bevat extra vakken voor het opbergen van spulletjes die je vaak nodig hebt en voor het plaatsen van drinkflessen. Er zijn ook bevestigingspunten voor bijvoorbeeld wandelstokken aanwezig.

Pluspunten
 • Inhoud 40 liter
 • Inhoud uit te breiden naar 50 liter
 • Geïntegreerde regenhoes
 • Eenvoudig verstelbaar rugsysteem
Minpunten
 • Geen geïntegreerd drinksysteem

De Lowe Alpine Diran ND is verkrijgbaar bij:

4. NOMAD® Topaz 26 Daypack – Beste compacte backpack

NOMAD® Topaz 26 Daypack
Bekijk backpack

De NOMAD® Topaz 26 Daypack is de beste compacte backpack. Deze rugzak bevat alle benodigdheden die je nodig hebt als je op avontuur gaat. Je hebt enorm veel vakjes en compartimenten. De meeste zijn af te sluiten met een rits en het rugsysteem is eenvoudig te verstellen. De backpack heeft een inhoud van 26 liter.

Op het gebied van rugventilatie is dit ook een top product, de tas raakt namelijk nog rechtstreeks je rug door de mesh tussenstuk in welke omstandigheden jezelf ook manoeuvreert en met de geïntegreerde regenhoes kun je de inhoud goed beschermen tegen zowel water als regen.

Pluspunten
 • Meerdere vakken die met een rits zijn af te sluiten
 • Eenvoudig verstelbaar rugsysteem
 • Geïntegreerde regenhoes
Minpunten
 • Alleen voor een weekendje

De NOMAD® Topaz 26 Daypack is verkrijgbaar bij:

5. Regatta Survivor V4 – Beste goedkope backpack

Regatta Survivor V4 45L Rugzak Unisex
Bekijk backpack

De Regatta Survivor V4 is de beste goedkope backpack en eigenlijk je beste vriend als je op avontuur gaat. De backpack heeft een inhoud van maar 45 liter en heeft verschillende compartimenten die je met een rits kunt afsluiten. Het gaas aan de achterzijde zorgt voor een goede luchtcirculatie en dus ook een koele rug. Dat wel zo prettig is als je zelf door en over obstakels moet manoeuvreren.

De backpack heeft helaas geen geïntegreerd drinksysteem, maar wel vakjes waar je drinkflessen in kunt opbergen. Deze haal je makkelijk tevoorschijn als je dorst hebt. Andere grote pluspunten is de eenvoudig verstelbare riemen voor op de borst en heup. Zo geniet je van optimaal draagcomfort.

Het is een unisex model in een blauwe kleur en de rugzak is van polyester gemaakt.

Pluspunten
 • Heup- en borstriemen
 • Inhoud 45 liter
 • Verschillende afsluitbare compartimenten
Minpunten
 • Geen geïntegreerd drinksysteem

De Regatta Survivor V4 is verkrijgbaar bij:

Backpacks heb je in verschillende vormen, maten en prijsklassen en ook met uiteenlopende functies. Daarom is het ook goed om te weten waar je op moet letten bij het kopen van een backpack. Het eerste wat je jezelf kunt afvragen is waar je een backpack voor nodig hebt. Ga je hiken of sla je regelmatig kamp op? Ga je naar een warm land met nauwelijks neerslag of juist naar een locatie waar op ieder moment van de dag de hemel kan openen? En is er verschil tussen dames backpack en een heren backpack?

Unisex, voor dames of voor heren

Backpacks heb je in unisex modellen of in modellen die specifiek voor vrouwen of mannen zijn gemaakt. Backpacks voor dames zijn in de regel smaller, omdat vrouwen ook in de regel een smallere rug hebben. Door hier rekening mee te houden kunnen vrouwen toch flink wat gewicht meedragen. De backpacks die speciaal voor de smalle rug zijn ontworpen zorgen voor minder belast en optimaal draagcomfort. Qua inhoud is er geen verschil! Zowel een dames- als heren backpack kan wel 50 tot wel 80 liter aan inhoud hebben.

Verstelbaar rugsysteem en compressiebanden

Bij het aanschaffen van een backpack is het belangrijk om te kijk naar hoe eenvoudig het rugsysteem te verstellen is en of de backpack compressiebanden heeft. Met compressiebanden kun je de banden afstellen op het gewicht dat je draagt. Zo kun je bij meer gewicht kiezen voor een bredere band en bij minder gewicht voor de smallere band. Door dit aan te passen heb je meer draagcomfort.

Wel of geen geïntegreerd drinksysteem

Een backpack kan wel of geen geïntegreerd drinksysteem hebben. Voor hikers en avonturiers is het zeker aanbevolen om voor een backpack met geïntegreerd drinksysteem te kiezen. Zo kun je jezelf heel eenvoudig blijven hydrateren tijdens je outdoor activiteiten. Dat natuurlijk ontzettend belangrijk is! Backpacks zonder drinksysteem hebben vaak wel aan de zijkanten elastische vakken waar je bijvoorbeeld drinkflessen in kunt opbergen. Deze zijn ook zeer eenvoudig te bereiken tijdens je activiteiten.

Wel of geen geïntegreerde regenhoes

Een backpack met een geïntegreerde regenhoes is belangrijk wanneer er een grote kans is dat je te maken krijgt met vochtige omgevingen of met zware neerslag. De regenhoes kun je heel eenvoudig over je backpack trekken en daarmee bescherm je de inhoud tegen water en vocht.

Ter afsluiting

Wij hopen dat je meer informatie hebt over backpacks en dat je nu weet waar je op moet letten als je er één wilt aanschaffen. Heb je nog vragen of opmerkingen over het artikel? Dan nodigen we je van harte uit om hieronder een reactie achter te laten.

Veelgestelde vragen over backpacks

 • Hoeveel liter backpack heb ik nodig?

  Backpacks hebben meestal een inhoud van tussen de 50 en 80 liter. Hoeveel liter je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel spullen je wilt meenemen. Uiteraard is het advies om voor een grote backpack te kiezen als je veel spullen meeneemt. Bijvoorbeeld als je gaat kamperen in de wildernis.

 • Welke backpack voor wereldreis?

  Voor korte reizen heb je voldoende aan een backpack van 50 tot 60 liter, maar voor lange wereldreizen wordt aanbevolen om voor een groter exemplaar te kiezen. Bijvoorbeeld voor een backpack met een inhoud van 80 liter of meer.

 • Hoe zwaar is een volle backpack?

  Hoe zwaar een volle backpack weegt is natuurlijk afhankelijk van wat je er ook in stopt, maar gemiddeld weegt een volle backpack 10 tot 15 kilo. De ongeschreven regel is om nooit meer dan 20% aan eigen lichaamsgewicht mee te nemen.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie