De 5 beste e-readers van 2024

Lezen is goed voor iedereen. Het zorgt voor meer focus en concentratie, het is goed tegen stress en goed voor het geheugen. Wanneer je stukje leest voordat je gaat slapen, zul je merken dat je veel beter in slaap kunt komen en ook beter slaapt. Je kunt ook een boek lezen wanneer je onderweg bent of bijvoorbeeld op vakantie. Maar wanneer je op vakantie erg veel leest, wil je niet je hele koffer volproppen met alleen maar boeken. Met een e-reader neem je zoveel boeken mee als je wilt en dat op maar één apparaat. E-readers zijn super licht, makkelijk mee te nemen en je hebt al je boeken bij de hand. Je hoeft niet te kiezen welke boeken je meeneemt op vakantie en heb je even geen zin in dat ene boek, dan pak je er een andere bij. E-readers zijn makkelijk in gebruik en je hebt geen leesbril nodig voor het lezen van een boek op de e-reader, want je kunt de lettergrootte zelf aanpassen. Daarnaast leest een e-reader super fijn in het donker; de achtergrond wordt zwart met witte letters waardoor het ook een plezier is voor je ogen. Met de nachtmodus van het apparaat hoef je de lamp niet meer aan te laten tijdens het lezen en kan jouw bedpartner dus ook genieten van een goede nachtrust.

Merk
Model
1
Kobo Clara 2E - E-reader
Kobo
Clara 2E
2
Kobo Libra 2 - E-reader
Kobo
Libra 2
3
ONYX BOOX Nova Air C - Nova Air Color
Onyx Boox
Nova Air Color
4
Pocketbook InkPad 3 Pro e-book reader
Pocketbook
InkPad 3 Pro
5
Kobo Sage - 8 inch - 32 GB - Bluetooth - Zwart
Kobo
Sage

Dit zijn ze, de 5 beste e-readers van 2024

1. Kobo Clara 2E – beste prijs/kwaliteit e-reader

Kobo Clara 2E - E-reader
Bekijk e-reader

De Kobo Clara 2E e-reader is een e-reader met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. De e-reader geeft uitstekend licht wanneer je nou overdag of ‘s avonds leest. Naarmate de dag vordert wordt het licht geleidelijk zachter waardoor je voor het slapen gaan nog wat kunt lezen en hiermee niet de kwaliteit van jouw slaap beïnvloed wordt. Het scherm met hoge resolutie biedt altijd een scherp beeld en creëert een natuurlijke leeservaring waardoor jij het gevoel hebt alsof je een gedrukt boek aan het lezen bent.

De e-reader synchroniseer je eenvoudig met je tablet of smartphone middels de gratis Kobo app. Hierdoor kun je altijd verder lezen en hoef je dus nooit op zoek naar waar je gebleven was. Daarnaast heb je altijd al je boeken bij de hand, ook zonder e-reader. Je kunt de functies eenvoudig aanpassen, zodat je de e-reader naar wens instelt. Ook is de e-reader waterdicht, waardoor je ook in bad heerlijk je boek kan lezen.

De e-reader heeft een 16GB intern geheugen wat neerkomt op zo’n 12000 e-books waardoor je altijd je volgende e-book paraat kunt hebben. Het apparaat weegt 170 gram en neem je daarom makkelijk mee onderweg en op vakantie en naar het strand. De afmetingen van de e-reader zijn: 159 x 112 x 8,5 mm (L x B x H). De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, TXT, HTML, XHTML, RTF, CBZ, CBR. De batterij van de e-reader gaat wekenlang mee. De e-reader is alleen te verkrijgen in de kleur blauw.

Pluspunten
 • Tot 12000 e-books op je e-reader
 • Verder lezen op tablet of smartphone met de gratis Kobo app
 • Automatische lichtaanpassing
 • Waterdicht
Minpunten
 • Alleen in de kleur blauw verkrijgbaar

De Kobo Clara 2E is verkrijgbaar bij:

2. Kobo Libra 2 – Beste waterdichte e-reader

Kobo Libra 2 - E-reader
Bekijk e-reader

De Kobo Libra 2 is de beste waterdichte e-reader van dit moment. De e-reader creëert een comfortabele leeservaring door het ergonomische ontwerp. Hierdoor sla je eenvoudig de pagina’s om met de gebruiksvriendelijke knoppen aan de rechterkant van de e-reader. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de e-reader te gebruiken in de liggende modus of in de portretmodus, net wat jij fijn vindt. Naarmate de dag vordert, wordt het blauwe licht van de e-reader automatisch aangepast waardoor je nog tot ver in de nacht kunt lezen. Het verminderde blauwe licht zorgt voor minder vermoeide ogen.

Met behulp van het niet-spiegelende touchscreen kun je eenvoudig in de zon lezen, net zoals wanneer je een gedrukt boek leest. Een tablet spiegelt vaak waardoor het lezen in de zon als onprettig kan worden ervaren. Met een niet-spiegelende touchscreen van de e-reader is dit verleden tijd. De e-reader is spat- en waterdicht en dat maakt het dat je met een gerust hart een e-book kan lezen bij het zwembad of in bad.

De e-reader weegt 215 gram waardoor je het apparaat makkelijk meeneemt. De e-reader heeft een 32GB intern geheugen, hierdoor kun je tot 22.000 ebooks of 1000 audiobooks opslaan. De Kobo Libra 2 is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Daarnaast zijn er verschillende kleurrijke accessoires beschikbaar waardoor jij jouw e-reader goed kunt beschermen en niet per se vast hoeft te houden tijdens het lezen.

Pluspunten
 • Spat- en waterdicht
 • Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit
 • Verschillende accessoires beschikbaar voor nog meer leesplezier
Minpunten
 • De e-reader kan wat zwaar aanvoelen

De Kobo Libra 2 is verkrijgbaar bij:

3. Onyx Boox Nova Air Color – Beste e-reader met dual touch

ONYX BOOX Nova Air C - Nova Air Color
Bekijk e-reader

De Onyx Boox Nova Air Color is de eerste e-reader met dual touch. Dat wil zeggen dat de e-reader zowel met touch als met een stylus pen te bedienen is. Met de e-reader kun je urenlang lezen in de zon zonder dat het beeldscherm van de e-reader het zonlicht weerkaatst. De verstelbare voorgrondverlichting zorgt ervoor dat je zowel overdag als ‘s nachts kunt lezen zonder vermoeide ogen te krijgen.

Met een scherm van 7,8 inch past er meer tekst op de e-reader waardoor de e-reader meer tekst in één keer laat zien en je minder vaak een bladzijde om hoeft te slaan. Door het verbeterde energiesysteem van het apparaat heeft de batterij een langere levensduur en kun je nog langer genieten van het lezen. De e-reader ondersteunt meer dan 20 bestandsformaten en heeft een interne opslag van 32GB.

 

Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijke e-reader
 • Groot scherm met hoge resolutie
 • Kleuren met wow-factor
Minpunten
 • Alleen in zwart verkrijgbaar

De Onyx Boox Nova Air Color is verkrijgbaar bij:

4. Pocketbook InkPad 3 Pro – Beste e-reader met audioboeken

Pocketbook InkPad 3 Pro e-book reader
Bekijk e-reader

De Pocketbook Inkpad 3 Pro is dé e-reader waarmee je ook (via bluetooth) kunt luisteren naar audioboeken en podcasts. Sluit je koptelefoon aan het apparaat en je kunt rustig luisteren naar de nieuwste luisterboeken. Je hoeft dus niet alleen zelf te lezen, maar je kunt ook voorgelezen worden.

De e-reader is waterbestendig waardoor je met een gerust hart plaats kunt nemen op een plek naast het zwembad of rustig een e-book leest in bad. Je kunt de helderheid en de kleurtemperatuur eenvoudig naar jouw wensen aanpassen via SMARTlight. Hierdoor kun je de schermverlichting zo aanpassen dat het rustig is voor je ogen en je voor het slapen gaan nog heerlijk een aantal bladzijden kunt lezen.

De Pocketbook Inkpad 3 Pro heeft een 16GB intern geheugen wat gelijk staat aan 12000 e-books. De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten:

BMP, CBZ, DOC, DOCX, FB2, GIF, HTML, JPEG, MP3, MobiPocket, OGG Vorbis, PDF, PNG, PRC, RTF, TIFF, TXT, ePub. Daarnaast ondersteunt de e-reader ook: MP3. De e-reader weegt 225 gram en heeft de volgende afmetingen: 195 x 136 x 8 mm (H x B x D). De Pocketbook inkpad 3 Pro is verkrijgbaar in de kleur grijs.

Pluspunten
 • Spat- en waterbestendig
 • Geïntegreerd woordenboek
 • Via bluetooth luisteren naar audioboeken en podcasts
Minpunten
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen een usb-kabel

De Pocketbook InkPad 3 Pro is verkrijgbaar bij:

5. Kobo Sage – Beste e-reader met groot scherm

Kobo Sage - 8 inch - 32 GB - Bluetooth - Zwart
Bekijk e-reader

De Kobo Sage e-reader staat bekend om haar grote scherm. Dit maakt deze e-reader extra aantrekkelijk. Ook omdat je ervoor kunt kiezen om het scherm te gebruiken in liggende modus of in portretmodus. Hierdoor verbetert de leeservaring van het apparaat aanzienlijk. Met de e e-reader kan je het blauwe licht aanpassen naarmate de dag vordert. Zo kun je ‘s avonds laat ook nog heerlijk even lezen voor het slapen gaan en wordt het hierdoor jouw kwaliteit van slapen niet beïnvloedt. De verstelbare voorgrondverlichting zorgt voor rust voor je ogen.

Het ergonomisch afgerond ontwerp en het licht gewicht zorgt ervoor dat jij jouw e-reader urenlang vast kunt houden. Maar je kunt er ook voor kiezen een bijbehorende accessoires aan te schaffen waardoor het niet meer noodzakelijk is dat jij jouw e-reader vasthoudt. Je slaat de bladzijden eenvoudig om door de knoppen aan de rechterkant van de e-reader te bedienen. Je leest met een gerust hart in bad of aan het zwembad want de Kobo Forma e-reader is waterdicht. De e-reader heeft een IPX8-beoordeling wat inhoudt dat de e-reader 60 minuten lang op twee meter diepte onder water zou moeten kunnen liggen.

De e-reader weegt 240 gram en is hierdoor makkelijk mee te nemen. De afmetingen zijn 160,5 x 181,4 x 7,6 (L x B x H). De Kobo Forma e-reader heeft een 32GB intern geheugen. Daar kun je dus even mee vooruit! De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten: EPUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR, digitaal luisterboek gekocht bij bol.com. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleur zwart.

Pluspunten
 • Spat- en waterdicht
 • Verstelbare voorgrondverlichting
 • Liggende modus of portret modus
 • Tot 6000 e-books
Minpunten
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen usb-kabel

De Kobo Sage is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-reader?

Niet alle e-reader hebben dezelfde functionaliteiten. Daarom is het belangrijk om op een aantal specificaties te letten voordat je overgaat tot aankoop. Waar kun je op letten?:

Op de meeste e-readers kun je meerdere woordenboeken installeren. Deze woordenboeken zijn vaak gratis te downloaden en in meerdere talen beschikbaar. Als je bijvoorbeeld een Spaans e-book leest en je begrijpt een woord niet, kun je dit woord eenvoudig opzoeken in het Spaanse woordenboek. Hoe werkt zo’n woordenboek op een e-reader? Je opent een e-book op je e-reader en selecteert het woord waarvan je de betekenis wil weten. Je selecteert een woord door deze langer ingedrukt te houden. Als je dat doet, verschijnt er een menu waar je kunt kiezen voor ‘woordenboek’. De betekenis van het woord wordt vervolgens voor je opgezocht in het woordenboek.

Daarnaast is een e-reader niet standaard waterdicht. Als je dus van plan bent je e-reader bij het water te gebruiken, zoek dan uit of de e-reader die je wil kopen waterdicht is.

Om boeken op je e-reader te zetten, kun je de e-reader aansluiten op jouw computer of laptop. Van tevoren download je de e-books die je naar je e-reader wil overzetten. Echter, de meeste e-readers hebben de mogelijkheid om te verbinden met wifi. Op die manier kun je draadloos e-books op jouw e-reader zetten. Zo kun je via een online boekenwinkel e-books downloaden voor op jouw e-reader. Daarnaast kun je met een e-reader met wifi ook websites bezoeken. E-readers werken niet op 4G. Wil je wel zonder wifi-verbinding altijd en overal gebruik maken van internet? Dan is een tablet misschien een oplossing.

E-reader of tablet?

Ben je er nog niet zeker van of je een e-reader of een tablet wil kopen? Wanneer je echt als doel hebt om het apparaat te gebruiken voor lezen, raden wij aan om te gaan voor een e-reader. Een e-reader heeft bepaalde functionaliteiten die een tablet niet heeft en het lezen een stuk aangenamer maakt. Zo bevat een e-reader een e-ink scherm. Dit houdt in dat het scherm pas veranderd wanneer jij de bladzijde omslaat. Daarnaast verbruikt zo’n scherm weinig energie waardoor je het weinig hoeft op te laden.

Deze meeste e-readers zijn voorzien van ingebouwde ‘front light’-verlichting. Dat wil zeggen dat het licht van bovenaf verlicht wordt. Hierdoor spiegelt het scherm niet en kun je dus gerust lezen in de zon. Bij een tablet kijk je direct in het licht van het scherm waardoor dit minder rustig is voor je ogen.

Nog een belangrijk voordeel van een e-reader ten opzichte van een tablet is dat sommige e-readers waterbestendig kunnen zijn. Hierdoor kun je op je gemak bij het zwembad een boek lezen. Je hoeft niet bang te zijn dat het tablet of misschien je boek nat wordt. Let er wel op dat niet alle e-reader waterbestendig zijn.

Een belangrijk voordeel van een tablet ten opzichte van een e-reader is dat een tablet meerdere functionaliteiten heeft. Met een e-reader lees je alleen boeken, maar met een tablet maak je foto’s, surf je op het internet, maak je gebruik van je social media-kanalen of lees je een boek. Ga voor jezelf na of dit belangrijk voor je is. Om je hiermee te helpen, maakten wij ook een top 5 van de beste tablets van 2024.

Boeken op een e-reader zetten

Boeken op een e-reader zetten is super eenvoudig. Ook voor de digibeten onder ons. Zonder tussenkomst van een computer kun je al een nieuw boek op de e-reader plaatsen. Hiervoor kun je gebruik maken van de wifi-functie op jouw e-reader. Je gaat online of via een ingebouwde e-bookwinkel op zoek naar de e-books die je graag wil lezen, download deze en ze staan direct op jouw e-reader. Daarnaast zijn er veel gratis e-books te downloaden, maar de kwaliteit hiervan is niet altijd even goed. En wanneer je lid bent van de bibliotheek kun je via jouw abonnement gratis e-books downloaden.

De digitale boeken zijn opgemaakt in een epub-formaat. Dit bestand is door iedere e-reader te lezen. Daarnaast kun je ook pdf’s downloaden op jouw e-reader. Als je bijvoorbeeld een nieuwe stad in het buitenland bezoekt is het handig om informatie over de stad bij de hand te hebben. Echter, soms werkt de bestandsindeling van een pdf op een e-reader dan minder goed.

Veelgestelde vragen over e-readers

 • Wat kost een e-reader?

  Een goede e-reader kost gemiddeld € 130,-. Dit zijn vrij standaard e-readers met een geheugen van 8 GB en beperkte mogelijkheden. E-readers met meer functies, zoals een scherm dat zich naar het omgevingslicht aanpast is in de regel duurder. Ook zaken, zoals het formaat van de e-reader en of deze waterdicht is beïnvloeden de verkoopprijs van het product.

 • Hoe gebruik je een e-reader?

  Een e-reader is simpel in gebruik. Je sluit deze met de bijgeleverde USB-kabel aan op een PC of een laptop en via het platform waar jij je boeken koopt (bijvoorbeeld bol.com) kun je ebooks kopen en downloaden. Deze kun je met een ePub bestandsindeling op de e-reader plaatsen. Op de e-reader heb je jouw eigen bibliotheek waar je de boeken die je hebt gekocht en hebt gedownload kunt aanklikken en lezen. In een aantal gevallen is het aansluiten niet nodig en kun je met de e-book draadloos boeken downloaden.

 • Wat is het verschil tussen een e-reader en een Pocketbook?

  Er zit geen verschil tussen een e-reader en een Pocketbook, want Pocketbook is net zo als bijvoorbeeld Kobo een merk dat e-readers produceert. Desalniettemin heeft Pocketbook een aantal voordelen ten opzichte van de concurrentie. Zo is het geheugen van de Pocketbook vaak uitbreidbaar door er een microSD kaart met een groter geheugen in te plaatsen en de Pocketboot ondersteunt meer bestandsformaten, zoals Microsoft Word documenten.

 • Hoeveel boeken kunnen er op een e-reader?

  Hoeveel boeken er op een e-reader kunnen is afhankelijk van de geheugencapaciteit van de e-reader. In de regel hebben e-readers een interne opslagcapaciteit van tussen de 8 en 16 GB. Op 1 GB kun je ongeveer 1000 boeken kwijt. Dus op een e-reader met 8 GB kun je circa 8000 boeken opslaan en op een e-reader circa 16000 boeken. Heb je meer boeken die je wilt opslaan, maar beperkt geheugen? Dan kun je kiezen om het geheugen van de e-reader uit te breiden met een MicroSD kaart. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van of de e-reader met een MicroSD kaart is uit te breiden.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie