De 5 beste e-readers van 2021

Lezen is goed voor iedereen. Het zorgt voor meer focus en concentratie, het is goed tegen stress en goed voor het geheugen. Wanneer je stukje leest voordat je gaat slapen, zul je merken dat je veel beter in slaap kunt komen en ook beter slaapt. Je kunt ook een boek lezen wanneer je onderweg bent of bijvoorbeeld op vakantie. Maar wanneer je op vakantie erg veel leest, wil je niet je hele koffer volproppen met alleen maar boeken. Met een e-reader neem je zoveel boeken mee als je wilt en dat op maar één apparaat. E-readers zijn super licht, makkelijk mee te nemen en je hebt al je boeken bij de hand. Je hoeft niet te kiezen welke boeken je meeneemt op vakantie en heb je even geen zin in dat ene boek, dan pak je er een andere bij. E-readers zijn makkelijk in gebruik en je hebt geen leesbril nodig voor het lezen van een boek op de e-reader, want je kunt de lettergrootte zelf aanpassen. Daarnaast leest een e-reader super fijn in het donker; de achtergrond wordt zwart met witte letters waardoor het ook een plezier is voor je ogen. Met de nachtmodus van het apparaat hoef je de lamp niet meer aan te laten tijdens het lezen en kan jouw bedpartner dus ook genieten van een goede nachtrust.

Dit zijn ze, de 5 beste e-readers van 2021

1. Kobo Clara HD – beste prijs/kwaliteit e-reader

Kobo Clara HD - E-reader
Bekijk e-reader

De Kobo Clara HD e-reader is een e-reader met de beste prijs- en kwaliteitsverhouding. De e-reader geeft uitstekend licht wanneer je nou overdag of ‘s avonds leest. Naarmate de dag vordert wordt het licht geleidelijk zachter waardoor je voor het slapen gaan nog wat kunt lezen en hiermee niet de kwaliteit van jouw slaap beïnvloed wordt. Het scherm met hoge resolutie biedt altijd een scherp beeld en creëert een natuurlijke leeservaring waardoor jij het gevoel hebt alsof je een gedrukt boek aan het lezen bent.

De e-reader synchroniseer je eenvoudig met je tablet of smartphone middels de gratis Kobo app. Hierdoor kun je altijd verder lezen en hoef je dus nooit op zoek naar waar je gebleven was. Daarnaast heb je altijd al je boeken bij de hand, ook zonder e-reader. Je kunt de functies eenvoudig aanpassen, zodat je de e-reader naar wens instelt.

De e-reader heeft een 8GB intern geheugen wat neerkomt op zo’n 6000 e-books waardoor je altijd je volgende e-book paraat kunt hebben. Het apparaat weegt 166 gram en neem je daarom makkelijk mee onderweg en op vakantie en naar het strand. De afmetingen van de e-reader zijn: 159,6 x 110 x 8,35 mm (L x B x H). De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR. De batterij van de e-reader gaat wekenlang mee. De e-reader is alleen te verkrijgen in de kleur zwart.

Pluspunten
 • Tot 6000 e-books op je e-reader
 • Verder lezen op tablet of smartphone met de gratis Kobo app
 • Automatische lichtaanpassing
Minpunten
 • Alleen in de kleur zwart verkrijgbaar
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen usb-kabel

De Kobo Clara HD is verkrijgbaar bij:

2. Kobo Libra H2o – Waterdichte e-reader

Kobo Clara HD - E-reader
Bekijk e-reader

De Kobo Libra H20 is de beste waterdichte e-reader van dit moment. De e-reader creëert een comfortabele leeservaring door het ergonomische ontwerp. Hierdoor sla je eenvoudig de pagina’s om met de gebruiksvriendelijke knoppen aan de rechterkant van de e-reader. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de e-reader te gebruiken in de liggende modus of in de portretmodus, net wat jij fijn vindt. Naarmate de dag vordert, wordt het blauwe licht van de e-reader automatisch aangepast waardoor je nog tot ver in de nacht kunt lezen. Het verminderde blauwe licht zorgt voor minder vermoeide ogen.

Met behulp van het niet-spiegelende touchscreen kun je eenvoudig in de zon lezen, net zoals wanneer je een gedrukt boek leest. Een tablet spiegelt vaak waardoor het lezen in de zon als onprettig kan worden ervaren. Met een niet-spiegelende touchscreen van de e-reader is dit verleden tijd. De e-reader is spat- en waterdicht en dat maakt het dat je met een gerust hart een e-book kan lezen bij het zwembad of in bad.

De e-reader weegt 192 gram waardoor je het apparaat makkelijk meeneemt. De afmetingen zijn: 144 x 159 x 5 – 7,9 mm (L x B x H). De e-reader heeft een 8GB intern geheugen, waardoor jij tot 6000 e-books op je e-reader kunt zetten. De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR. De Kobo Libra H20 is verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit. Daarnaast zijn er verschillende kleurrijke accessoires beschikbaar waardoor jij jouw e-reader goed kunt beschermen en niet per se vast hoeft te houden tijdens het lezen.

Pluspunten
 • Spat- en waterdicht
 • Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit
 • Verschillende accessoires beschikbaar voor nog meer leesplezier
Minpunten
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen usb-kabel

De Kobo Libra H2o is verkrijgbaar bij:

3. Onyx Boox Nova 3 – E-reader met dual touch

Onyx Boox Nova 2 e-reader
Bekijk e-reader

De Onyx Boox Nova 3 is de eerste e-reader met dual touch. Dat wil zeggen dat de e-reader zowel met touch als met een stylus pen te bedienen is. Met de e-reader kun je urenlang lezen in de zon zonder dat het beeldscherm van de e-reader het zonlicht weerkaatst. De verstelbare voorgrondverlichting zorgt ervoor dat je zowel overdag als ‘s nachts kunt lezen zonder vermoeide ogen te krijgen. De voorgrondverlichting bestaat uit twee tinten, namelijk warm en koud, waardoor je het licht kunt afstemmen op wat jouw ogen het prettigst vinden.

Met een scherm van 7,8 inch past er meer tekst op de e-reader waardoor de e-reader meer tekst in één keer laat zien en je minder vaak een bladzijde om hoeft te slaan. Door het verbeterde energiesysteem van het apparaat heeft de batterij een langere levensduur en kun je nog langer genieten van het lezen. De e-reader ondersteunt meer dan 20 bestandsformaten en heeft een interne opslag van 32GB.

De e-reader weegt 275 gram en heeft de volgende afmetingen: 196 x 137 mm (H x B). De Onyx Boox Nova 3 is verkrijgbaar in de kleur zwart.

Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijke e-reader
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Groot scherm met hoge resolutie
Minpunten
 • Alleen in zwart verkrijgbaar

De Onyx Boox Nova 3 is verkrijgbaar bij:

4. Pocketbook InkPad 3 Pro – e-reader met audioboeken

Pocketbook InkPad 3 Pro e-book reader
Bekijk e-reader

De Pocketbook Inkpad 3 Pro is dé e-reader waarmee je ook (via bluetooth) kunt luisteren naar audioboeken en podcasts. Sluit je koptelefoon aan het apparaat en je kunt rustig luisteren naar de nieuwste luisterboeken. Je hoeft dus niet alleen zelf te lezen, maar je kunt ook voorgelezen worden.

De e-reader is waterbestendig waardoor je met een gerust hart plaats kunt nemen op een plek naast het zwembad of rustig een e-book leest in bad. Je kunt de helderheid en de kleurtemperatuur eenvoudig naar jouw wensen aanpassen via SMARTlight. Hierdoor kun je de schermverlichting zo aanpassen dat het rustig is voor je ogen en je voor het slapen gaan nog heerlijk een aantal bladzijden kunt lezen.

De Pocketbook Inkpad 3 Pro heeft een 16GB intern geheugen wat gelijk staat aan 12000 e-books. De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten:

BMP, CBZ, DOC, DOCX, FB2, GIF, HTML, JPEG, MP3, MobiPocket, OGG Vorbis, PDF, PNG, PRC, RTF, TIFF, TXT, ePub. Daarnaast ondersteunt de e-reader ook: MP3. De e-reader weegt 225 gram en heeft de volgende afmetingen: 195 x 136 x 8 mm (H x B x D). De Pocketbook inkpad 3 Pro is verkrijgbaar in de kleur grijs.

Pluspunten
 • Spat- en waterbestendig
 • Geïntegreerd woordenboek
 • Via bluetooth luisteren naar audioboeken en podcasts
Minpunten
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen een usb-kabel

De Pocketbook InkPad 3 Pro is verkrijgbaar bij:

5. Kobo Forma e-reader – e-reader met groot scherm

Kobo Forma e-reader
Bekijk e-reader

De Kobo Forma e-reader staat bekend om haar grote scherm. Dit maakt deze e-reader extra aantrekkelijk. Ook omdat je ervoor kunt kiezen om het scherm te gebruiken in liggende modus of in portretmodus. Hierdoor verbetert de leeservaring van het apparaat aanzienlijk. De e-reader past het blauwe licht automatisch aan naarmate de dag vordert. Zo kun je ‘s avonds laat ook nog heerlijk even lezen voor het slapen gaan en wordt het hierdoor jouw kwaliteit van slapen niet beïnvloedt. De verstelbare voorgrondverlichting zorgt voor rust voor je ogen.

Het ergonomisch afgerond ontwerp en het licht gewicht zorgt ervoor dat jij jouw e-reader urenlang vast kunt houden. Maar je kunt er ook voor kiezen een bijbehorende accessoires aan te schaffen waardoor het niet meer noodzakelijk is dat jij jouw e-reader vasthoudt. Je slaat de bladzijden eenvoudig om door de knoppen aan de rechterkant van de e-reader te bedienen. Je leest met een gerust hart in bad of aan het zwembad want de Kobo Forma e-reader is spat- en waterdicht. De e-reader heeft een IPX8-beoordeling wat inhoudt dat de e-reader 60 minuten lang op twee meter diepte onder water zou moeten kunnen liggen.

De e-reader weegt 197 gram en is hierdoor makkelijk mee te nemen. De afmetingen zijn 160 x 177,7 x 4,2 – 8,5 (L x B x H). De Kobo Forma e-reader heeft een 8GB intern geheugen wat gelijk staat aan 6000 e-books. Daar kun je dus even mee vooruit! De e-reader ondersteunt de volgende bestandsformaten: EPUB, EPUB3, PDF, MOBI, JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ en CBR. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleur zwart.

Pluspunten
 • Spat- en waterdicht
 • Verstelbare voorgrondverlichting
 • Liggende modus of portret modus
 • Tot 6000 e-books
Minpunten
 • Er wordt geen adapter meegeleverd, alleen usb-kabel

De Kobo Forma e-reader is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een e-reader?

Niet alle e-reader hebben dezelfde functionaliteiten. Daarom is het belangrijk om op een aantal specificaties te letten voordat je overgaat tot aankoop. Waar kun je op letten?:

Op de meeste e-readers kun je meerdere woordenboeken installeren. Deze woordenboeken zijn vaak gratis te downloaden en in meerdere talen beschikbaar. Als je bijvoorbeeld een Spaans e-book leest en je begrijpt een woord niet, kun je dit woord eenvoudig opzoeken in het Spaanse woordenboek. Hoe werkt zo’n woordenboek op een e-reader? Je opent een e-book op je e-reader en selecteert het woord waarvan je de betekenis wil weten. Je selecteert een woord door deze langer ingedrukt te houden. Als je dat doet, verschijnt er een menu waar je kunt kiezen voor ‘woordenboek’. De betekenis van het woord wordt vervolgens voor je opgezocht in het woordenboek.

Daarnaast is een e-reader niet standaard waterdicht. Als je dus van plan bent je e-reader bij het water te gebruiken, zoek dan uit of de e-reader die je wil kopen waterdicht is.

Om boeken op je e-reader te zetten, kun je de e-reader aansluiten op jouw computer of laptop. Van tevoren download je de e-books die je naar je e-reader wil overzetten. Echter, de meeste e-readers hebben de mogelijkheid om te verbinden met wifi. Op die manier kun je draadloos e-books op jouw e-reader zetten. Zo kun je via een online boekenwinkel e-books downloaden voor op jouw e-reader. Daarnaast kun je met een e-reader met wifi ook websites bezoeken. E-readers werken niet op 3G. Wil je wel zonder wifi-verbinding altijd en overal gebruik maken van internet? Dan is een tablet misschien een oplossing.

E-reader of tablet?

Ben je er nog niet zeker van of je een e-reader of een tablet wil kopen? Wanneer je echt als doel hebt om het apparaat te gebruiken voor lezen, raden wij aan om te gaan voor een e-reader. Een e-reader heeft bepaalde functionaliteiten die een tablet niet heeft en het lezen een stuk aangenamer maakt. Zo bevat een e-reader een e-ink scherm. Dit houdt in dat het scherm pas veranderd wanneer jij de bladzijde omslaat. Daarnaast verbruikt zo’n scherm weinig energie waardoor je het weinig hoeft op te laden.

Deze meeste e-readers zijn voorzien van ingebouwde ‘front light’-verlichting. Dat wil zeggen dat het licht van bovenaf verlicht wordt. Hierdoor spiegelt het scherm niet en kun je dus gerust lezen in de zon. Bij een tablet kijk je direct in het licht van het scherm waardoor dit minder rustig is voor je ogen.

Nog een belangrijk voordeel van een e-reader ten opzichte van een tablet is dat e-readers waterbestendig kunnen zijn. Hierdoor kun je op je gemak bij het zwembad een boek zitten lezen. Je hoeft niet bang te zijn dat het tablet of misschien je boek nat wordt. Let er wel op dat niet alle e-reader waterbestendig zijn.

Een belangrijk voordeel van een tablet ten opzichte van een e-reader is dat een tablet meerdere functionaliteiten heeft. Met een e-reader lees je alleen boeken, maar met een tablet maak je foto’s, surf je op het internet, maak je gebruik van je social media-kanalen of lees je een boek. Ga voor jezelf na of dit belangrijk voor je is. Om je hiermee te helpen, maakten wij ook een top 5 van de beste tablets van 2021.

Boeken op een e-reader zetten

Boeken op een e-reader zetten is super eenvoudig. Ook voor de digibeten onder ons. Zonder tussenkomst van een computer kun je al een nieuw boek op de e-reader plaatsen. Hiervoor kun je gebruik maken van de wifi-functie op jouw e-reader. Je gaat online of via een ingebouwde e-bookwinkel op zoek naar de e-books die je graag wil lezen, download deze en ze staan direct op jouw e-reader. Daarnaast zijn er veel gratis e-books te downloaden, maar de kwaliteit hiervan is niet altijd even goed. En wanneer je lid bent van de bibliotheek kun je via jouw abonnement gratis e-books downloaden.

De digitale boeken zijn opgemaakt in een epub-formaat. Dit bestand is door iedere e-reader te lezen. Daarnaast kun je ook pdf’s downloaden op jouw e-reader. Als je bijvoorbeeld een nieuwe stad in het buitenland bezoekt is het handig om informatie over de stad bij de hand te hebben. Echter, soms werkt de bestandsindeling van een pdf op een e-reader dan minder goed.

Plaats een reactie