De 5 beste slijptollen van 2024

Ben je op zoek naar de beste slijptol? Wij snappen dat het heel lastig kan zijn om een goede slijptol te vinden aangezien er enorm veel keuze is, daarom hebben wij voor jullie een aantal slijptollen uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste slijptollen van 2024 zijn.

Of je nu professioneel bezig ben met klusjes voor mensen of dat je alleen als hobby in en om het huis klusjes uitvoert, een slijptol kun je niet missen tussen jouw gereedschap.

Een slijptol wordt gebruikt voor het bewerken van verschillende soorten materialen. Je kunt denken aan het slijpen van houtsoorten, maar ook metalen en steensoorten. Door middel van benzine of elektriciteit wordt het apparaat aangedreven en waarbij er een tol met slijpschijf snel gaat ronddraaien zodat hij door de materialen heen kan komen of bepaalde punten kan slijpen.

Je kunt verschillende soorten slijpschijven in jouw slijptol plaatsen. De keuze is afhankelijk van het materiaal dat je gaat bewerken. Er zijn namelijk speciale schijven voor steen maar andere schijven zijn weer geschikt voor metaal. Daarnaast kunnen de korrels op de schijf ook verschillen, net zoals bij schuurpapier het geval is.

Hou bij de aanschaf rekening dat er gerekend kan worden met Europese maten maar ook met Amerikaanse maten. Als je een verkeerde maat op jouw slijptol plaatst dan zal deze niet of niet goed functioneren en dan kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. Als aanvulling van de veiligheid is het altijd aan te raden een beschermende bril te dragen die geschikt is voor deze materiaalbewerkingen. Vergeet ook niet de stekker uit het stopcontact te halen als je een schijf verwisseld om te voorkomen dat er tijdens de verwisseling iets fout kan gaan.

Dit zijn ze, de 5 beste slijptollen van 2024

1. Makita DGA504Z Haakse Slijper – Beste slijptol op accu

Makita DGA504Z Haakse Slijper
Bekijk slijptol

Beste slijptol op accu is de DGA504Z Haakse Slijper 18 V 125 mm Losse Body van Makita. Deze slijptol 125mm is draadloos waarmee je dus snoerloos al je werkzaamheden kunt uitvoeren, zoals het afbramen van materialen maar ook het doorslijpen van materialen. Zijn ergonomisch ontworpen uiterlijk zorgt voor goede grip en het lichte gewicht maakt ook dat je hem gemakkelijk een langere periode kan gebruiken.

Dit model van Makita heeft een energiezuinige koolborstelloze motor, is voorzien van een start- en heropstartbeveiliging en beschikt over een acculading indicator zodat je tijdig kunt zien of je de accu moet herladen.

Pluspunten
  • Draadloos werken maakt het werken prettiger
  • Energiezuinige en koolborstelloze motor zorgt voor duurzaamheid
Minpunten
  • Wordt geleverd zonder accu en lader, maar je kan wel de universele lader van Makita gebruiken

De Makita DGA504Z Haakse Slijper is verkrijgbaar bij:

2. DeWalt DCG405P3 – Beste slijptol set

DeWalt DCG405P3 18V Li-Ion accu haakse slijper set
Bekijk slijptol

De DCG405P3 18V Li-Ion accu haakse slijper set van DeWalt is de beste slijptol set. Deze slijptol met accu is een 125mm slijptol met een borstelloze motor die hoge prestaties kan leveren. Het geoptimaliseerde ventilatorsysteem zorgt ervoor dat oververhitting wordt tegengegaan en zijn krachtige vermogen zorgt dat hij net zoveel prestatie kan leveren als een slijptol die je op het elektranetwerk moet aansluiten.

Pluspunten
  • Doordat deze DeWalt op een accu werkt zit je nooit met een onhandig snoer
  • De borstelloze motor zorgt voor weinig onderhoud en toch hoge prestaties
Minpunten
  • De bijgeleverde accu’s werken alleen op DeWalt producten en zijn niet universeel voor andere merken.

De DeWalt DCG405P3 is verkrijgbaar bij:

3. Bosch professional GWS 12V-76 – Beste mini slijptol

Bosch GWS 12V-76 12V Li-Ion Accu haakse slijper body
Bekijk slijptol

Bosch professional heeft de beste mini slijptol met het model GWS 12V-76 12V Li-Ion Accu haakse slijper body 76mm. Deze kleine slijptol neemt weinig ruimte in en is dus handig op te bergen maar ook mee te nemen. De slijpschijven zijn eenvoudig te wisselen en ook de beschermkap is eenvoudig te wisselen zonder dat je extra gereedschap nodig hebt.

Pluspunten
  • Het ultra compacte model zorgt voor weinig benodigde opbergruimte en gemak met het meenemen
  • De beschermkap is te verwisselen zonder dat je extra gereedschap nodig hebt
Minpunten
  • Deze slijptol van Bosch wordt geleverd zonder accu en oplader maar gaat wel samen met andere opladers en accu’s van Bosch

De Bosch professional GWS 12V-76 is verkrijgbaar bij:

4. Makita GA9050R haakse slijper – Beste grote slijptol

Makita GA9050R haakse slijper
Bekijk slijptol

De beste grote slijptol is de GA9050R haakse slijper 2000W 230mm van Makita. Deze slijptol heeft de afmeting van 230mm is een lichte en handzame slijptol die je op regelmatige basis voor intensief gebruik kunt gebruiken. Doordat je de mogelijkheid hebt om het tandwielhuis 360graden te draaien heb je optimale bediening en dankzij de labyrint afdichtingen komt er amper stof en gruis in de machine.

Pluspunten
  • Een professionele machine die je op regelmatige basis zeer intensief kan gebruiken
  • Het tandwielhuis kan 360 graden ingesteld worden, waardoor je een optimale bediening hebt
Minpunten
  • Deze haakse slijper van Makita werkt niet op een accu maar op netstroom

De Makita GA9050R haakse slijper is verkrijgbaar bij:

5. EINHELL TC-AG 125 Haakse Slijper – Beste goedkope slijptol

EINHELL TC-AG 125 Haakse Slijper
Bekijk slijptol

De TC-AG 125 Haakse Slijper van EINHELL is de beste goedkope slijptol. Deze lichte slijptol ligt makkelijk in de hand en kun je eenvoudig langere tijd gebruiken zonder vermoeide spieren te krijgen. Het extra handvat zorgt ervoor dat je ook extra grip hebt en de slijpschijf kan eenvoudig verwisseld worden met de asvergrendeling.

Pluspunten
  • Het is een lichte ergonomische slijptol
  • Past binnen elk budget
  • Het extra handvat zorgt voor meer controle
Minpunten
  • Dit model kan niet gebruikt worden voor intensief professioneel gebruik

De EINHELL TC-AG 125 Haakse Slijper is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een slijptol?

Eigenlijk kan geen een werkplaats zonder een goed functionerende slijptol. Vooral in de metaalindustrie, maar ook met het verwerken van stenen, is de slijptol onmisbaar. Je kunt met een slijptol afbramen, doorslijpen van materialen, ontbramen en zelfs het ontroesten van materialen. Ook het polijsten is mogelijk met de juiste slijpschijf, dit is afhankelijk van onder andere de korrel die je gebruikt net zoals bij het schuren van materialen. Hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een slijptol aan gaat schaffen en gaat vergelijken.

Hoe wordt de slijptol aangedreven?

Slijptollen kunnen op verschillende manieren worden aangedreven. Er zijn mogelijkheden voor een elektrisch aangedreven motor die op het elektriciteitsnetwerk moet maar het kan ook door middel van een accu. Als er geen stroomvoorziening in de buurt is kan een draadloze slijptol de ideale uitkomst bieden, maar je moet er wel rekening mee houden dat je op tijd de accu oplaadt. Bij zwaar en intensief gebruik blijven de slijptollen met aansluiting op het elektriciteitsnetwerk de aanrader vanwege hun grote vermogenscapaciteit.

Kijk goed naar het vermogen en het toerental van de slijptol

De combinatie van het vermogen en het toerental is een belangrijk onderdeel van een slijptol. Als je uit gaat van metaalbewerking dan heb je voor een professionele intensieve bewerking een wattage nodig tussen de 1400 en 1700 Watt. Daarentegen heb je voor minder intensief werk op hobby niveau voldoende aan 800 tot 1200 Watt.

Ook het toerental is belangrijk om mee te nemen in je overweging. Een vast onbelast toerental van een 125mm slijptol is 10.000 omwentelingen per minuut. Dit is het minimale wat je nodig hebt voor semiprofessionele bewerkingen.

Let op het verschil in diameters van de slijptollen

Er zijn slijptollen te koop met verschillende diameters. Als je wil gaan voor een klein wendbaar model dan kun je het beste kiezen voor 115mm of 125mm. Voor de grotere professionele klussen kun je beter een grotere diameter hebben, die heeft vaak meer capaciteit. De maximale diameter is 230mm en die zijn geschikt voor de professionele klussen.

Schaf de juiste slijpschijf aan bij jouw slijptol

Afhankelijk van wat je wil gaan doen met jouw slijptol heb je ook slijpschijven nodig. Zo zijn er schijven om materialen door te slijpen, materialen te verspanen, af te bramen en het ontbramen van materialen met een lamellenschijf.

Let er goed op dat de slijpschijf past bij de diameter van jouw slijptol en dat de korrel die op de schijf zit ook goed is voor de werkzaamheden die je wil gaan doen. Zo heeft het doorslijpen van materiaal vaak een grotere korrel nodig dan het afbramen van een materiaal.

Let op je eigen veiligheid

Naast het aanschaffen van een slijptol moet je ook rekening houden met je eigen veiligheid. Denk daarbij aan gehoorbescherming, een veiligheidsbril maar ook eventueel een stofmasker als het materiaal veel stof af geeft tijdens het slijpen. Eigenlijk horen deze materialen tot de standaard uitrusten, maar als je die nog niet hebt is het aan te raden deze mee aan te schaffen. Zo voorkom je dat er iets in je oog komt, je gehoor beschadigd of dat je te veel stof in je longen krijgt tijdens de werkzaamheden.

Ben je van plan om een slijptol te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over slijptollen? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over slijptollen zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een slijptol en vind je dat jouw slijptol getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw slijptol makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over slijptollen

  • Wat kun je doen met een slijptol?

    Met een slijptol kun je materialen doorslijpen, ontbramen, verspanen en afbramen.

  • Welke slijpschijf gebruiken?

    Welke slijpschijf je moet gebruiken is afhankelijk van de handeling die je uit wil voeren op het materiaal. Bij de slijpschijven staat waarvoor hij geschikt is en welke korrel hij is.

  • Hoe slijpen met een slijptol?

    Plaats je beschermingsmiddelen op en bij je lichaam. Zorg dat je de haakse slijper door middel van het snoer aansluit aan het elektriciteitsnetwerk of plaats de accu. Hou hem stevig vast en richt hem naar het werk toe dat hij moet gaan bewerken. Zet hem aan en bewerk het materiaal. Voorkom voerbelasting door overdruk, oftewel let erop dat het toerental niet ernstig verminderd hierdoor kan hij kapot gaat. Zet als je klaar bent de slijptol weer uit en trek het stekker uit het stopcontact of verwijder de accu. Verwijder vervolgens je beschermingsmiddelen.

  • Hoe werkt een slijptol?

    Een slijptol wordt door middel van elektra, hetzij via het elektriciteitsnetwerk of de accu, aangedreven waardoor de tol gaat draaien. Op de tol zit een slijpschijf gemonteerd die rond gaat draaien met een bepaald aantal omwentelingen per minuut. Hierdoor kan hij materiaal bewerken.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie