De 5 beste VR headsets van 2024

Ben jij op zoek naar een goede VR headset? Dan ben je hier op het juiste adres! We hebben namelijk voor jou een aantal VR headsets uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste VR headsets van 2024 zijn. Wacht niet langer en lees gauw verder. Jouw perfecte VR headset zit op jou te wachten!

Hoewel onze wereld super mooi is, is het fijn om er soms helemaal van te kunnen ontsnappen. En dit kan gemakkelijk door middel van Virtual Reality. Dit is een technologie waarbij je een koptelefoon op je hoofd zet en in een gesimuleerde wereld terechtkomt. Draag je bijvoorbeeld een VR headset voor pc? Dan kun je 360° om je heen kijken en alles in 3D beleven. Hierdoor waan je je in een andere wereld. Zo’n speciale VR headset wordt dus vaak gebruikt tijdens gamen, belevingen of ontwerpen.

Merk
Model
1
Oculus Quest 2 VR bril - standalone
Oculus
Quest 2
2
HTC Vive Pro
HTC
Vive Pro 2
3
PS VR2 - Virtual Reality Headset
Sony
PS VR2
4
HP Reverb G2
HP
Reverb G2
5
HTC Vive Pro 2 Full Kit
HTC
Vive Pro 2 Full Kit

Dit zijn ze, de 5 beste VR headsets van 2024

1. Oculus Quest 2 – Beste standalone VR-headset

Oculus Quest 2 VR bril - standalone
Bekijk VR headset

We trappen af met de Oculus Quest 2 VR headset! Dit is een standalone versie. Dit betekent dat je deze bril draadloos gebruikt. In de praktijk betreed je de Virtual Reality omgeving zonder een koppeling van de headset met je desktop, laptop of smartphone. Hierdoor kun je het apparaat handig gebruiken, omdat je niet beperkt bent in je bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen rekening te houden met een vervelend draadje.

Je kunt deze headset gebruiken via de app van Oculus. Maakt niet uit waar je bent; in je woonkamer of slaapkamer. De kwaliteit van het  LCD scherm is uitstekend. Met een resolutie die bijna gelijk is aan 4K ziet alles er enorm realistisch uit. Je omgeving wordt gescand door de camera’s op je headset. Hierdoor wordt er 6 degrees of freedom gecreëerd.  Zowel translatie- als rotatiebewegingen worden hierbij nauwkeurig gevolgd. Het let op verschillende draaiingen en bewegingen (vooruit/achteruit, lateraal/verticaal, op en neer) en vertaalt dit naar de game die je speelt. Ook heeft het geïntegreerde speakers. Allemaal eigenschappen voor een realistische ervaring!

De Oculus Quest 2 is geschikt voor Android, Mac en Windows. Je draagt de headset door middel van een hoofdband en handheld. Ook heb je oogkussens voor comfort. Het wordt geleverd met 2 controllers. Het heeft een groot geheugen van maar liefst 128 GB. Zo kun je bijvoorbeeld veel spellen opslaan.

Pluspunten
 • Je kunt overal spelen; draadloos en geen desktop nodig voor gebruik
 • Groot geheugenopslag van 128 GB
 • 6 degrees of freedom
Minpunten
 • Je hebt een Facebook account nodig om de headset te gebruiken

De Oculus Quest 2 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Besturing via
Draadloze controllers
Ondersteunde besturingssystemen
Windows 7 SP1, Windows 8.1 of nieuwer, Windows 10
Ondersteund platform
PC, Android
Beeldschermtype
LCD
Sensoren
Accelerometer, gyroscope, laser position sensor, front-facing camera
Geschikt voor brildrager
Ja

2. HTC Vive Pro 2 – Beste VR headset met 120 Hz

HTC Vive Pro
Bekijk VR headset

Met de HTC Vive Pro 2 heb je een absoluut top product in handen! Met deze headset ervaar je Virtual Reality op een nieuwe manier. Allereerst zijn de beelden in 5K resolutie. De beelden zie je hierdoor 5 keer zo scherp als in full hd. Dat niet alleen: er is geen enkele andere VR bril die scherper beeld dan dit model laat zien. Over top kwaliteit gesproken! Ook de verversingssnelheid van 120Hz zorgt ervoor dat het beeld er vloeiend en geweldig uitziet. Ook heb je een gezichtsveld van 120°. Hierdoor ervaar je geen storende dode hoeken. Dit zijn allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het beeld optimaal is!

Maar er is niet alleen nagedacht over het beeld. Dit model is namelijk ook voorzien van ingebouwde microfoons met de mogelijkheid van 3D geluid. Een 3D geluidssysteem zorgt ervoor dat je meer richting en diepte in het geluid hoort. Je kan dus beter horen waar het geluid vandaan komt. Het creëert een ongekende realiteit. De ingebouwde microfoons zorgen er ook voor dat je geen externe headset meer nodig hebt. Minder kabels dus! De HTC Vive Pro 2 wordt geleverd met een link box, stroomkabel en aansluitkabel. Let dus op: de controllers en basisstations worden er niet bij geleverd. Deze onderdelen moet je zelf nog apart kopen.

Dit model is voorzien van verschillende soorten tracking. Denk hierbij maar aan rotationele, positionele en room-scale tracking. Daarnaast is het ook altijd fijn om een bril te hebben die comfortabel zit. Daar hebben de ontwerpers ook over nagedacht. Zo is dit model geschikt voor brildragers. Het is ook voorzien van oogkussens en een hoofdband. Deze kussens zijn vervangbaar. Wel zo handig!

Pluspunten
 • Voorzien van 5K resolutie: top kwaliteit beeld
 • Verversingssnelheid van 120Hz
 • Geschikt voor brildragers
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een Nvidia GeForce GTX 1060

De HTC Vive Pro 2 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Besturing via
Draadloze controllers
Ondersteunde besturingssystemen
Windows 10
Ondersteund platform
PC
Beeldschermtype
LCD
Sensoren
Versnellingsmeter, Magnetometer, Gyro sensor, Nabijheidssensor
Geschikt voor brildrager
Ja

3. Sony PS VR2 – Beste VR headset voor PlayStation

PS VR2 - Virtual Reality Headset
Bekijk VR headset

Iedereen kent PlayStation wel. Het is een bekende serie spelcomputers gemaakt door Sony. Deze spelcomputers worden door velen beschouwd als een van de klassiekers. Ook niet gek dat ze willen inspelen op de Virtual Reality ontwikkeling. Zie hier de Sony PS VR2! Deze headset is speciaal ontworpen voor de PlayStation 5. Door de headset aan te sluiten kun je eenvoudig verbinding maken en binnen enkele seconden gaan spelen. Je waant je in een nieuwe wereld!

De headset is zo ontworpen om een hoog comfort te garanderen. Door middel van een hoofdband kun je het zonder enige moeite op- en afzetten. Je kunt de band ook verstellen. Daarnaast is het enorm licht van gewicht. Dit model heeft een OLED scherm. Dit soort schermen staan bekend om hun mooie kleuren en betere beeldkwaliteit. De beelden bewegen ook vloeiend door de verversingssnelheid van 120Hz. Wat betreft geluid is het voorzien van 3D audio. De beeld- en geluidskwaliteiten zorgen ervoor dat je met dit model super realistische ervaringen beleeft.

Wat ook leuk is: je kunt je belevingen met anderen delen. Wat jij op je headset ziet, kun je laten projecteren op je tv scherm. Zo kun je je vrienden laten zien waar jij mee bezig bent. Altijd leuk om dit soort ervaringen samen te delen!

Pluspunten
 • Hoog comfort: lichtgewicht en hoofdband
 • Voorzien van een OLED scherm
 • Mogelijkheid om Virtual Reality ervaring samen te delen
Minpunten
 • Alleen geschikt voor PlayStation

De Sony PS VR2 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Besturing via
Draadloze controllers
Ondersteund platform
PlayStation 5
Beeldschermtype
OLED
Geschikt voor brildrager
Ja

4. HP Reverb G2 – Beste VR headset

HP Reverb G2
Bekijk VR headset

Ook de HP Reverb G2 mag niet ontbreken in ons favorieten lijstje. En we leggen je graag uit waarom! Kenmerkend voor dit model is de verbeterde controller tracking. De 4 ingebouwde camera’s en interne sensoren kunnen nauwkeurig jouw bewegingen waarnemen. Ook kunnen ze meer bewegingen volgen. Ze hebben namelijk een breder gezichtsveld. Hierdoor krijg je een betere tracking. We moeten het natuurlijk ook even over het beeld en geluid hebben. Per oog heb je een apart LCD beeldscherm met een resolutie van 2160 x 2160. Je hebt dus meer pixels dan een 4K beeldscherm en de details zijn beter zichtbaar. Ook is de headset uitgerust met speakers van Valve. Deze speakers delen een ruimtelijk geluid waarin je helemaal opgaat.

De ontwerpers hebben ook nagedacht over het comfort van de HP Reverb G2. Je wilt namelijk wel dat het lekker zit! De bril is gemaakt van een flexibel materiaal en heeft grotere kussens en lenzen. Deze kun je ook aanpassen aan de afstand tussen je ogen. Zo is iedereen is staat om de bril te dragen. Ook voor een lange tijd! De controllers zijn ook ontworpen voor een hoog draagcomfort. Door hun ergonomische ontwerp kun je ze de hele dag gebruiken.

Wat ook goed en duurzaam is: het is compatibel met andere producten in de sector. Deze VR headset ondersteunt namelijk ook SteamVR en Windows Mixed Reality. Hierdoor krijg je dus ook toegang tot meer VR content en kun je alles snel installeren.

Pluspunten
 • Door resolutie van 2160 x 2160 meer pixels dan een 4K beeldscherm
 • Nauwkeurige waarneming van jouw bewegingen door 4 camera’s en interne sensoren
 • Headset geschikt voor iedereen: je kunt de lensbreedte verstellen
 • Compatibel met SteamVR en Windows Mixed Reality
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een GTX 1060

De HP Reverb G2 is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Besturing via
Ondersteunde besturingssystemen
Ondersteund platform
Beeldschermtype
LCD
Sensoren
Geschikt voor brildrager
Ja

5. HTC Vive Pro 2 Full Kit – Beste professionele VR bril

HTC Vive Pro 2 Full Kit
Bekijk VR headset

De HTC Vive Pro 2 Full Kit is een geavanceerd virtual reality (VR) systeem dat je onderdompelt in een meeslepende en realistische digitale wereld. Het is de opvolger van de populaire HTC Vive en biedt verbeterde functies en prestaties voor een nog meeslepender VR-ervaring.

De Vive Pro 2 wordt geleverd als een compleet pakket, inclusief alle benodigde componenten voor een optimale VR-ervaring. Het bevat de Vive Pro 2-headset, twee SteamVR 2.0-basistations en twee Vive-controllers. Met deze kit heb je alles wat je nodig hebt om direct aan de slag te gaan en jezelf onder te dompelen in virtuele werelden.

De Vive Pro 2-headset is ontworpen met comfort en kwaliteit in gedachten. Het heeft een hoge resolutie van 2448 x 2448 pixels per oog, wat resulteert in scherpe beelden en verbeterde grafische details. De verbeterde LCD-schermen zorgen voor levendige kleuren en diepere contrasten, waardoor de virtuele omgevingen er nog realistischer uitzien.

Met een gezichtsveld van 120 graden krijg je een breed zicht op de virtuele wereld om je heen, waardoor je je volledig ondergedompeld voelt. De headset is ook uitgerust met ingebouwde koptelefoons met 3D-geluidstechnologie, waardoor het geluid levensecht en meeslepend is.

De basistations volgen je bewegingen met submillimeter precisie, waardoor je je vrij kunt bewegen in de virtuele omgeving. De Vive-controllers zijn intuïtief en responsief, waardoor je objecten kunt oppakken, manipuleren en interactie kunt hebben met de virtuele wereld.

De HTC Vive Pro 2 Full Kit is ideaal voor gamers, maar ook voor professionals die VR gebruiken voor training, simulaties en andere toepassingen. Het biedt een buitengewone VR-ervaring met verbeterde graphics, comfort en gebruiksgemak. Met dit complete pakket ben je klaar om de grenzen van de realiteit te doorbreken en volledig op te gaan in de virtuele wereld.

Pluspunten
 • Met een 5K resolutie toont het beeldscherm van de HTC Vive Pro 2 scherper beeld dan iedere andere VR bril van dit moment
 • Gezichtsveld van 120°; geen last van storende dode hoeken
 • Het 3D geluid zorgt voor meer beleving van je VR games en zo hoor je meer richting en diepte in het geluid
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een GTX 1060

De HTC Vive Pro 2 Full Kit is verkrijgbaar bij:

Omschrijving
Specificatie
Besturing via
Draadloze controllers
Ondersteunde besturingssystemen
Windows 10
Ondersteund platform
PC
Beeldschermtype
LCD
Sensoren
Versnellingsmeter, Magnetometer, Gyro sensor, Nabijheidssensor
Geschikt voor brildrager
Ja

Wat is Virtual Reality?

Je weet inmiddels wat Virtual Reality is: het is een technologie waarbij je een headset op je hoofd zet. Hierdoor waan je je in een gesimuleerde 3D wereld. Dankzij een VR headset kun je vrij rondkijken en voorwerpen in je omgeving aanraken, oppakken en gebruiken. De laatste 3 handelingen kun je alleen doen als je ook controllers hebt. Het wordt gebruikt voor gamen, speciale series en films kijken, zakelijke activiteiten, trainen van personeel, in het onderwijs en architectuur. Er bestaan verschillende soorten VR brillen: actieve en passieve. De eerste heeft geen desktop nodig en kun je bijna altijd draadloos gebruiken. Dit wordt ook wel een stand alone systeem genoemd. De passieve variant gebruik je altijd met een krachtige desktop of console. Hier koppel je dan je VR headset aan.

Waar moet je rekening mee houden bij het kopen van een VR-headset?

Graag delen we nog wat zaken waarmee je rekening moet houden voor de aankoop van je VR headset! Allereerst is het belangrijk om te controleren of je computer krachtig genoeg is. Als processor heb je minimaal een i5 6400 nodig. De videokaart is ook een belangrijke factor; hoe beter deze is, hoe beter je VR ervaring. Let daarnaast ook op het soort VR headset die je wilt kopen. Je kunt hierbij gaan voor een bekabelde, draadloze of mobiele variant. Dit zijn slechts wat voorbeelden. Maar wel de belangrijkste! Weet wat je wil en ga op zoek naar jouw droom VR headset!

Ben je van plan om een VR headset te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over VR headsets? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over VR headsets zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een VR headset en vind je dat jouw VR headset getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw VR headset makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over VR headsets

 • Wat kun je met een VR bril doen?

  Je kunt Virtual Reality brillen voor verschillende activiteiten gebruiken. Denk hierbij aan gamen of het kijken van speciale series of films. Ook worden ze gebruikt voor het trainen van personeel in de zorg of in het onderwijs. Vaak kun je ze ook vinden bij het ontwerpen van gebouwen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat je er mee kan doen. Aardig veelzijdig dus!

 • Wat zijn de nadelen van virtual reality?

  Er zijn wat nadelen van Virtual Reality te noemen. Zo kun je door het gebruik van de headset duizelig worden. Uiteraard kun je tijdens het gebruik ook niet meer de echte omgeving zien. Dit kan onhandig en onveilig zijn als je geen maatregelen hebt genomen.

 • Wat heb je nodig voor VR gaming?

  Als je gaat VR gamen, heb je vrije ruimte nodig. Je moet kunnen bewegen in het echt zoals je dat in het spel doet. Dit gaat het best in een lege ruimte, zoals een vrij stuk in de garage. Ook heb je soms externe sensoren nodig die je in de vrije ruimte moet plaatsen om je bewegingen te tracken.

 • Hoe lang mag je een VR bril op?

  Er is geen officieel advies hiervoor. Wel geldt er een standaard advies van de GGD voor schermgebruik: maximaal 20 minuten naar het beeldscherm van kijken en daarna minimaal 20 seconde in de verte kijken. Daarna kun je opnieuw maximaal 20 minuten naar het beeldscherm kijken. Dit advies kun je dus ook toepassen op je VR headset op.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie