De 5 beste VR headsets van 2023

Hoewel onze wereld super mooi is, is het fijn om er soms helemaal van te kunnen ontsnappen. En dit kan gemakkelijk door middel van Virtual Reality. Dit is een technologie waarbij je een koptelefoon op je hoofd zet en in een gesimuleerde wereld terechtkomt. Draag je bijvoorbeeld een VR headset voor pc? Dan kun je 360° om je heen kijken en alles in 3D beleven. Hierdoor waan je je in een andere wereld. Zo’n speciale VR headset wordt dus vaak gebruikt tijdens gamen, belevingen of ontwerpen. Wil jij een exemplaar kopen? Ben jij op zoek naar een goede VR headset? Dan ben je hier op het juiste adres! We hebben namelijk voor jou een top 5 samengesteld met de beste modellen. Wacht niet langer en lees gauw verder. Jouw perfecte VR headset zit op jou te wachten!

Merk
Model
1
Oculus Quest 2 VR bril - standalone
Oculus
Quest 2
2
HTC Vive Pro
HTC
Vive Pro 2
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Sony PlayStation VR
Sony
PlayStation VR
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
HP Reverb G2
HP
Reverb G2
5
HTC Vive Pro Eye
HTC
Vive Pro Eye
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Dit zijn ze, de 5 beste VR headsets van 2023

1. Oculus Quest 2 – Beste standalone VR-headset

Oculus Quest 2 VR bril - standalone
Bekijk VR headset

We trappen af met de Oculus Quest 2 VR headset! Dit is een standalone versie. Dit betekent dat je deze bril draadloos gebruikt. In de praktijk betreed je de Virtual Reality omgeving zonder een koppeling van de headset met je desktop, laptop of smartphone. Hierdoor kun je het apparaat handig gebruiken, omdat je niet beperkt bent in je bewegingsvrijheid. Je hoeft immers geen rekening te houden met een vervelend draadje.

Je kunt deze headset gebruiken via de app van Oculus. Maakt niet uit waar je bent; in je woonkamer of slaapkamer. De kwaliteit van het  LCD scherm is uitstekend. Met een resolutie die bijna gelijk is aan 4K ziet alles er enorm realistisch uit. Je omgeving wordt gescand door de camera’s op je headset. Hierdoor wordt er 6 degrees of freedom gecreëerd.  Zowel translatie- als rotatiebewegingen worden hierbij nauwkeurig gevolgd. Het let op verschillende draaiingen en bewegingen (vooruit/achteruit, lateraal/verticaal, op en neer) en vertaalt dit naar de game die je speelt. Ook heeft het geïntegreerde speakers. Allemaal eigenschappen voor een realistische ervaring!

De Oculus Quest 2 is geschikt voor Android, Mac en Windows. Je draagt de headset door middel van een hoofdband en handheld. Ook heb je oogkussens voor comfort. Het wordt geleverd met 2 controllers. Het heeft een groot geheugen van maar liefst 128 GB. Zo kun je bijvoorbeeld veel spellen opslaan.

Pluspunten
 • Je kunt overal spelen; draadloos en geen desktop nodig voor gebruik
 • Groot geheugenopslag van 128 GB
 • 6 degrees of freedom
Minpunten
 • Je hebt een Facebook account nodig om de headset te gebruiken

De Oculus Quest 2 is verkrijgbaar bij:

2. HTC Vive Pro 2 – Beste VR headset met 120 Hz

HTC Vive Pro
Bekijk VR headset

Met de HTC Vive Pro 2 heb je een absoluut top product in handen! Met deze headset ervaar je Virtual Reality op een nieuwe manier. Allereerst zijn de beelden in 5K resolutie. De beelden zie je hierdoor 5 keer zo scherp als in full hd. Dat niet alleen: er is geen enkele andere VR bril die scherper beeld dan dit model laat zien. Over top kwaliteit gesproken! Ook de verversingssnelheid van 120Hz zorgt ervoor dat het beeld er vloeiend en geweldig uitziet. Ook heb je een gezichtsveld van 120°. Hierdoor ervaar je geen storende dode hoeken. Dit zijn allemaal eigenschappen die ervoor zorgen dat de kwaliteit van het beeld optimaal is!

Maar er is niet alleen nagedacht over het beeld. Dit model is namelijk ook voorzien van ingebouwde microfoons met de mogelijkheid van 3D geluid. Een 3D geluidssysteem zorgt ervoor dat je meer richting en diepte in het geluid hoort. Je kan dus beter horen waar het geluid vandaan komt. Het creëert een ongekende realiteit. De ingebouwde microfoons zorgen er ook voor dat je geen externe headset meer nodig hebt. Minder kabels dus! De HTC Vive Pro 2 wordt geleverd met een link box, stroomkabel en aansluitkabel. Let dus op: de controllers en basisstations worden er niet bij geleverd. Deze onderdelen moet je zelf nog apart kopen.

Dit model is voorzien van verschillende soorten tracking. Denk hierbij maar aan rotationele, positionele en room-scale tracking. Daarnaast is het ook altijd fijn om een bril te hebben die comfortabel zit. Daar hebben de ontwerpers ook over nagedacht. Zo is dit model geschikt voor brildragers. Het is ook voorzien van oogkussens en een hoofdband. Deze kussens zijn vervangbaar. Wel zo handig!

Pluspunten
 • Voorzien van 5K resolutie: top kwaliteit beeld
 • Verversingssnelheid van 120Hz
 • Geschikt voor brildragers
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een Nvidia GeForce GTX 1060

De HTC Vive Pro 2 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Sony PlayStation VR – Beste VR headset voor PlayStation

Sony PlayStation VR
Bekijk VR headset

Iedereen kent PlayStation wel. Het is een bekende serie spelcomputers gemaakt door Sony. Deze spelcomputers worden door velen beschouwd als een van de klassiekers. Ook niet gek dat ze willen inspelen op de Virtual Reality ontwikkeling. Zie hier de Sony PlayStation VR! Deze headset is speciaal ontworpen voor de PlayStation 4. Door de headset aan te sluiten kun je eenvoudig verbinding maken en binnen enkele seconden gaan spelen. Je waant je in een nieuwe wereld!

De headset is zo ontworpen om een hoog comfort te garanderen. Door middel van een hoofdband kun je het zonder enige moeite op- en afzetten. Je kunt de band ook verstellen. Daarnaast is het enorm licht van gewicht. Dit model heeft een OLED scherm. Dit soort schermen staan bekend om hun mooie kleuren en betere beeldkwaliteit. De beelden bewegen ook vloeiend door de verversingssnelheid van 120Hz. Een ander belangrijk onderdeel: de Sony PlayStation VR heeft 360° zicht. Wat betreft geluid is het voorzien van 3D audio. Deze beeld- en geluidskwaliteiten zorgen ervoor dat je met dit model super realistische ervaringen beleeft.

Wat ook leuk is: je kunt je belevingen met anderen delen. Wat jij op je headset ziet, kun je laten projecteren op je tv scherm. Zo kun je je vrienden laten zien waar jij mee bezig bent. Altijd leuk om dit soort ervaringen samen te delen! Wat betreft sensoren beschikt dit model over een acceleratiemeter en gyroscoop. De interface-verbinding gaat via HDMI en USB. Deze twee kabels worden ook meegeleverd.

Pluspunten
 • Hoog comfort: lichtgewicht en hoofdband
 • Voorzien van een OLED scherm
 • Mogelijkheid om Virtual Reality ervaring samen te delen
Minpunten
 • Alleen geschikt voor PlayStation

De Sony PlayStation VR is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. HP Reverb G2 – Beste VR headset

HP Reverb G2
Bekijk VR headset

Ook de HP Reverb G2 mag niet ontbreken in ons favorieten lijstje. En we leggen je graag uit waarom! Kenmerkend voor dit model is de verbeterde controller tracking. De 4 ingebouwde camera’s en interne sensoren kunnen nauwkeurig jouw bewegingen waarnemen. Ook kunnen ze meer bewegingen volgen. Ze hebben namelijk een breder gezichtsveld. Hierdoor krijg je een betere tracking. We moeten het natuurlijk ook even over het beeld en geluid hebben. Per oog heb je een apart LCD beeldscherm met een resolutie van 2160 x 2160. Je hebt dus meer pixels dan een 4K beeldscherm en de details zijn beter zichtbaar. Ook is de headset uitgerust met speakers van Valve. Deze speakers delen een ruimtelijk geluid waarin je helemaal opgaat.

De ontwerpers hebben ook nagedacht over het comfort van de HP Reverb G2. Je wilt namelijk wel dat het lekker zit! De bril is gemaakt van een flexibel materiaal en heeft grotere kussens en lenzen. Deze kun je ook aanpassen aan de afstand tussen je ogen. Zo is iedereen is staat om de bril te dragen. Ook voor een lange tijd! De controllers zijn ook ontworpen voor een hoog draagcomfort. Door hun ergonomische ontwerp kun je ze de hele dag gebruiken.

Wat ook goed en duurzaam is: het is compatibel met andere producten in de sector. Deze VR headset ondersteunt namelijk ook SteamVR en Windows Mixed Reality. Hierdoor krijg je dus ook toegang tot meer VR content en kun je alles snel installeren.

Pluspunten
 • Door resolutie van 2160 x 2160 meer pixels dan een 4K beeldscherm
 • Nauwkeurige waarneming van jouw bewegingen door 4 camera’s en interne sensoren
 • Headset geschikt voor iedereen: je kunt de lensbreedte verstellen
 • Compatibel met SteamVR en Windows Mixed Reality
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een GTX 1060

De HP Reverb G2 is verkrijgbaar bij:

5. HTC Vive Pro Eye – Beste professionele VR bril

HTC Vive Pro Eye
Bekijk VR headset

Onze top 5 eindigen we met een headset van HTC. Dit merk levert top producten. De HTC Vive Pro Eye richt zich op de zakelijke Virtual Reality markt. In vergelijking met de vorige versies in de Vive Pro serie heeft dit model een nieuwe feature: de eye-tracking. Deze ingebouwde eye-tracking technologie registreert en analyseert je oogbewegingen. De tracking wordt hierdoor nog nauwkeuriger. Daarnaast weet de bril welk deel het van de omgeving moet renderen. Het beeld ziet er hierdoor nog mooier uit. Ook maakt het gebruik van externe sensoren tracking. Door deze methode kan de headset in een ruimte van maximaal 10 x 10 meter tot op de millimeter nauwkeurig gevolgd worden.

Wat betreft het draagcomfort hebben de ontwerpers enorm hun best gedaan. Het is voorzien van een verstelbare hoofdband met draaiknop. Zo zet je de VR bril eenvoudig, snel en stevig op je hoofd. En kun je het makkelijker verstellen. Ook is het gewicht beter over het hoofd verdeeld. De HTC Vive Pro Eye wordt standaard geleverd met een linkbox, voedingskabel, 2 controllers met oplaadkabels en 2 basisstations met voedingskabels. Zo kun je gelijk aan de slag! De headset wordt ook standaard geleverd met de VIVE Enterprise garantie service. Deze garantie bevat onder andere softwareondersteuning voor de kioskmodus, batchconfiguratie, contentimplementatie en een speciale premium B2B-service met versnelde reparaties en een vooruitbetaalde retourzending. Hoe klantvriendelijk is dat!

Pluspunten
 • Heeft eye-tracking voor nauwkeurige tracking
 • Gezichtsveld van 110°; geen last van storende dode hoeken
 • Inclusief VIVE Enterprise garantie service
Minpunten
 • Alleen geschikt voor een krachtige game desktop of laptop met minimaal een GTX 1060

De HTC Vive Pro Eye is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Wat is Virtual Reality?

Je weet inmiddels wat Virtual Reality is: het is een technologie waarbij je een headset op je hoofd zet. Hierdoor waan je je in een gesimuleerde 3D wereld. Dankzij een VR headset kun je vrij rondkijken en voorwerpen in je omgeving aanraken, oppakken en gebruiken. De laatste 3 handelingen kun je alleen doen als je ook controllers hebt. Het wordt gebruikt voor gamen, speciale series en films kijken, zakelijke activiteiten, trainen van personeel, in het onderwijs en architectuur. Er bestaan verschillende soorten VR brillen: actieve en passieve. De eerste heeft geen desktop nodig en kun je bijna altijd draadloos gebruiken. Dit wordt ook wel een stand alone systeem genoemd. De passieve variant gebruik je altijd met een krachtige desktop of console. Hier koppel je dan je VR headset aan.

Waar moet je rekening mee houden bij de aankoop van een VR-bril?

Graag delen we nog wat zaken waarmee je rekening moet houden voor de aankoop van je VR headset! Allereerst is het belangrijk om te controleren of je computer krachtig genoeg is. Als processor heb je minimaal een i5 6400 nodig. De videokaart is ook een belangrijke factor; hoe beter deze is, hoe beter je VR ervaring. Let daarnaast ook op het soort VR headset die je wilt kopen. Je kunt hierbij gaan voor een bekabelde, draadloze of mobiele variant. Dit zijn slechts wat voorbeelden. Maar wel de belangrijkste! Weet wat je wil en ga op zoek naar jouw droom headset!

Veelgestelde vragen over VR headsets

 • Wat kun je met een VR bril doen?

  Je kunt Virtual Reality brillen voor verschillende activiteiten gebruiken. Denk hierbij aan gamen of het kijken van speciale series of films. Ook worden ze gebruikt voor het trainen van personeel in de zorg of in het onderwijs. Vaak kun je ze ook vinden bij het ontwerpen van gebouwen. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat je er mee kan doen. Aardig veelzijdig dus!

 • Wat zijn de nadelen van virtual reality?

  Er zijn wat nadelen van Virtual Reality te noemen. Zo kun je door het gebruik van de headset duizelig worden. Uiteraard kun je tijdens het gebruik ook niet meer de echte omgeving zien. Dit kan onhandig en onveilig zijn als je geen maatregelen hebt genomen.

 • Wat heb je nodig voor VR gaming?

  Als je gaat VR gamen, heb je vrije ruimte nodig. Je moet kunnen bewegen in het echt zoals je dat in het spel doet. Dit gaat het best in een lege ruimte, zoals een vrij stuk in de garage. Ook heb je soms externe sensoren nodig die je in de vrije ruimte moet plaatsen om je bewegingen te tracken.

 • Hoe lang mag je een VR bril op?

  Er is geen officieel advies hiervoor. Wel geldt er een standaard advies van de GGD voor schermgebruik: maximaal 20 minuten naar het beeldscherm van kijken en daarna minimaal 20 seconde in de verte kijken. Daarna kun je opnieuw maximaal 20 minuten naar het beeldscherm kijken. Dit advies kun je dus ook toepassen op je VR headset op.

 • Plaats een reactie