De 5 beste wafelijzers van 2023

Het is heerlijk om thuis verse wafels te kunnen maken voor het hele gezin.

Waar moet je beginnen als je voor thuis een wafelijzer wilt aanschaffen?

Als je gaat kijken naar het aanschaffen van een wafelijzer loop je tegen een groot probleem aan: de keuze is enorm. Je hebt wafelijzers van verschillende materialen, verschillende vormen, maar ook om verschillende type wafels te maken zoals de Luikse wafel maar ook de Brusselse wafel. Een wafelmaker is echt iets persoonlijks om aan te schaffen en het is helemaal niet raar om er zelfs twee te hebben voor verschillende soorten wafels.

Eigenlijk begint het antwoord op alle vragen: wat jij wil. Welke type wafel vind je lekker om te eten? Wat voor soort wafels wil je op tafel zetten? En wat is je budget? Er zijn eenvoudige budget wafelijzers, maar er zijn ook deluxe en professionele modellen. In elk geval is een controlelampje en een regelbare thermostaat aan te raden.

Afhankelijk van het vermogen ben je ook langer of korter bezig en dan kun je nog op accessoires letten zoals slipvoetjes, antiaanbaklaag, het type behuizing en styling. Een wafelijzer kopen is geen gemakkelijke klus.

Met de juiste keuze voor jouw wafel kom je al een eind om de perfecte wafels op tafel te zetten, maar voor een extra krokant korstje is er nog een extra tip. Meng een klein beetje bier door de eierdooiers in het beslag. Dit geeft een krokantere korst als je de wafel mooi goudbruin bakt.

Uiteindelijk heb je alle wafels gebakken, maar eet je ze waarschijnlijk niet allemaal op. Je kunt wafels bewaren door ze luchtdicht te verpakken en zo zijn ze nog een aantal dagen goed. Wil je wafels voor langere tijd bewaren dan kun je ze zelfs invriezen. Laat ze voor het nuttigen wel eerst ontdooien of warm ze op in een broodrooster of oven om ze warm te serveren. Natuurlijk zijn verse wafels het lekkerste en het meest krokant, maar het doet niets af aan dat ze nog prima smaken na bewaring.

Dit zijn ze, de 5 beste wafelijzers van 2023

1. Krups FDD95D – Beste wafelijzer met roterende platen

Krups FDD95D - Wafelijzer
Bekijk wafelijzer

Als je op zoek bent naar het beste wafelijzer met roterende platen dan ben je bij de Krups FDD95D op het goede adres. In een mum van tijd heb je twee professionele Brusselse wafels op tafel staan in je eigen huis. De handgreep is geïsoleerd waardoor je tijdens het bakken het wafelijzer eenvoudig kan omdraaien voor een optimale deegverdeling.

De verwijderbare platen met antiaanbaklaag maakt zowel het gebruik als de schoonmaak eenvoudig, je kunt de platen ook gewoon in de vaatwasser doen. Op het apparaat zit een regelbare thermostaat, een indicatielampje, voorverwarming en is er een blad voor het overtollige deeg aanwezig. Met dit wafelijzer zet je professionele Brusselse wafels op tafel.

Pluspunten
 • Professionele Brusselse wafels in een handomdraai
 • Geïsoleerde handgreep
 • Eenvoudig schoon te maken in de vaatwasser
Minpunten
 • Het is geen compact apparaat

De Krups FDD95D is verkrijgbaar bij:

2. Bestron Wafelmaker – Beste goedkope wafelijzer

Bestron Wafelijzer voor 2 Brusselse wafels, Wafelmaker met antianbaklaag & indicatielampje
Bekijk wafelijzer

Zoek je een goedkope wafelijzer dan is de Bestron Wafelmaker voor Brusselse wafels ideaal. Je kunt hem op tafel plaatsen om samen met je partner of gezin de wafels te maken. De handgrepen zijn geïsoleerd. De antislipvoetjes, hittebestendige behuizing en een vergrendelingsclip maken dit wafelijzer ideaal voor thuisgebruik.

Je kunt deze wafelmaker in de kleuren mint, roze en geel aanschaffen. De wafelijzer heeft een retro pastellook. Zo is het model ruimtebesparend en heeft hij een praktische snoeropwikkeling voor de kabel. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je deeg niet blijft plakken en hij makkelijk is te reinigen. Het is dus een goede prijs-kwaliteit verhouding.

Pluspunten
 • Goedkoop wafelijzer
 • Ruimtebesparend model met snoeropwikkeling
Minpunten
 • De platen zijn niet uitneembaar

De Bestron Wafelmaker is verkrijgbaar bij:

3. Frifri BMC2000 – Beste professionele wafelijzer

Frifri BMC2000 Wafelijzer
Bekijk wafelijzer

De beste professionele wafelijzer is de Frifri BMC2000 om in een handomdraai professionele Brusselse of Luikse wafels te maken. Bij dit wafelijzer hoef je dus niet te kiezen tussen verschillende type wafels. Er zijn namelijk acht verschillende platen aan te schaffen, zodat je kunt wisselen in welke wafels je op tafel gaat zetten. Je kunt de platen dus eenvoudig uitnemen, verwisselen maar ook schoonmaken.

Het is geen goedkope wafelmaker, maar met de keuze van verschillende platen maakt hij wel het verschil met de andere wafelijzers op deze lijst. Het nadeel is wel dat je deze platen los aan moet schaffen. Dit heeft wel als voordeel dat je niet met extra platen zit die je toch niet gaat gebruiken.

Pluspunten
 • Uitneembare platen
 • Acht verschillende platen aan te schaffen voor andere wafels
Minpunten
 • Hoger segment prijsvoering

De Frifri BMC2000 is verkrijgbaar bij:

4. Cloer Hart 1621 – Beste hartjes wafelijzer

Cloer Hart 1621 - Wafelijzer-Hartenwafels
Bekijk wafelijzer

De beste hartjes wafelijzer is de Cloer Hart 1621 met zijn wit glanzende coating. Je maakt hier geen authentieke Brusselse of Luikse wafels, mee maar perfecte hartjeswafels. De antiaanbaklaag zorgt ervoor dat je prachtige wafels krijgt met goede deegverdeling, hij is eenvoudige te reinigen door de dubbele groeven en door de verticale handvaten is hij ruimtebesparend. De metalenbehuizing zorgt ervoor dat het wafelijzer wel tegen een stootje kan, maar zorgt er helaas ook voor dat de buitenzijde wat warm wordt.

Afhankelijk wat je wensen zijn voor de wafel kun je met de traploze bruiningsknop ideaal bakken. Je kunt door middel van de vorm wel vijf hartjeswafels tegelijk maken, die je eenvoudig kunt lossnijden.

Pluspunten
 • Snoeropbergmogelijkheden en een verticale handgreep voor ruimtebesparend opbergen
 • Makkelijk te reinigen door de dubbele groeven
 • Goedkoope wafelijzer, maar goede prijs-kwaliteit verhouding
Minpunten
 • Er zit geen indicatielampje op als de wafel klaar is
 • De behuizing wordt warm

De Cloer Hart 1621 is verkrijgbaar bij:

5. Bestron mini-wafelijzer – Beste mini wafelijzer

Bestron mini-wafelijzer voor klassieke wafels, wafelijzer met antiaanbaklaag
Bekijk wafelijzer

De Bestron mini-wafelijzer is de beste mini wafelijzer voor klassieke wafels. Dit decoratieve wafelijzer bakt kleine wafels van ongeveer 10 centimeter doorsnede die je als makkelijke snack tussendoor kan eten of leuk bij het ontbijt zijn als extra. De bakplaten zijn uitneembaar waardoor ze makkelijk schoon te maken zijn en de antiaanbaklaag zorgt voor een mooie korst. Er is een controlelampje op het apparaat aanwezig die aangeeft als de wafel klaar is en een automatische temperatuurregeling.

De geïsoleerde greep en de antislipvoetjes maken in combinatie met het ruimtebesparend design dit model geweldig voor feestjes, partijen en de zondagochtenden.

Pluspunten
 • Indicatielampje voor temperatuur en gereedheidsweergave
 • Antiaanbaklaag en anti slipvoetjes
Minpunten
 • De wafels zijn klein en vullen niet enorm

De Bestron mini-wafelijzer is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een wafelijzer?

Het aanschaffen van een wafelijzer maakt dat je een grote keuze hebt uit soorten en maten. Het start eigenlijk met het vermogen van je wafelmaker, want hoe hoger het wattage is hoe sneller je wafels klaar zijn. Bij elk product staat het vermogen en zo kun je eenvoudig de producten met elkaar vergelijken.

Type wafels

Naast het vermogen is het ook belangrijk welk type wafel je wilt maken thuis. Wil je mini wafels maken, hartjes wafels of traditionele Luikse of Brusselse wafels? Voor ieder budget is er wel een wafelijzer beschikbaar. Zo kun je kiezen voor authentieke wafels of voor kleine wafels bij het ontbijt of misschien zelfs voor wafels in de vorm van hartjes. Voor ieder wat wils.

Budget

Tot slot is het budget een belangrijk onderdeel van je aankoop. Er zijn budget wafelijzers die goedkoop zijn en waarbij de prijs-kwaliteit prima in verhouding is voor bijvoorbeeld een studentenhuis. Of leuk als klein cadeautje. Een klasse hoger zijn de budget wafelijzers en hebben net iets meer mogelijkheden. Wil je de authentieke wafels maken dan kun je beter voor het deluxe budget kiezen zodat je echte Brusselse of Luikse wafels kun maken volgens authentiek recept. Ook zijn er professionele wafelijzers die je rond kan draaien en wafelijzers met verwisselbare platen, zodat je niet hoeft te kiezen tussen welk type je wil maar je ze allemaal kan maken met dezelfde wafelmaker.

Veelgestelde vragen over wafelijzers

 • Hoe heet moet een wafelijzer zijn?

  Een wafelijzer moet een temperatuur moet een temperatuur hebben van minimaal 200 graden Celsius. Dit is de temperatuur waarop je wafels in ongeveer 3,5 tot 4 minuten mooi goudbruin kan bakken. Afhankelijk van een instelbare temperatuurregelaar kun je nog kiezen voor een lichtere of donkere bruining.

 • Hoe vol moet een wafelijzer?

  Schenk het beslag voor de wafel gelijkmatig over de ijzers. Vul het onderste ijzer totdat hij redelijk vol zit en sluit het ijzer. Het is geen probleem als er een beetje beslag uit loopt, dit kun je later verwijderen.

 • Hoe maak je een wafelijzer schoon?

  Het schoonmaken van een wafelmaker is eenvoudig. Trek als eerste de stekker uit het stopcontact en zorg dat het wafelijzer enigszins afgekoeld is voor je het gaat schoonmaken. Leg een stuk vochtig keukenpapier op het toestel en sluit het wafelijzer weer. Door de stoomvorming zorg je ervoor dat de aangekoekte restjes loskomen. Na enkele minuten kun je het wafelijzer openen en de restjes eenvoudig wegvegen met een schoon stukje keukenpapier.

  Het is niet aan te raden om met een mes stukjes eraf te halen omdat je zo de antiaanbaklaag van het wafelijzer kan beschadigen. Dit is zonde en zorgt ervoor dat je wafels bij het bakken gaan aankoeken.

 • Hoe lang moet een wafel in een wafelijzer?

  Afhankelijk van het type wafel en het wafelijzer heb je ongeveer 2 tot 6 minuten per wafel nodig om deze mooi gaar te krijgen. Als je van een lichtere wafel houdt kun je de tijd iets verkorten, maar zorg wel dat het deeg gaar is. Voor een donkerdere wafel kun je tijd iets verlengen. De exacte baktijd voor jouw wafelijzer staat ook altijd in de gebruiksaanwijzing als je er niet zelf uit komt.

 • Plaats een reactie