De 5 beste ijsblokjesmachines van 2024

Tijdens warme zomerdagen is er niets lekkerder dan genieten van een goed glas koud drinken. Natuurlijk kun je ijsklontjes prima in de vriezer maken, het duurt vaak echter behoorlijk lang om een bruikbaar aantal ijsblokjes te maken en als je het vergeet dan heb je de eerst komende uren geen koude ijsklontjes voor in je drinken. Een ander alternatief zijn ijsklontjes in een zak, maar deze zijn maar beperkt houdbaar en nemen soms de smaak van de plastic verpakking over als ze langer liggen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook ijsblokjesmachines te koop. Hiermee maak je in een handomdraai verse ijsklontjes wanneer jij ze nodig hebt.

Wij hebben 21 verschillende ijsklontjesmachines voor jou getest en daaruit een goede top 5 samengesteld. Hierdoor kan jij deze zomer extra genieten van een goed apparaat dat verse ijsblokjes voor je maakt. Wij hebben de verschillende brainfreezes en koude rillingen alvast voor je doorstaan zodat jij weet welke ijsblokjesmachine de beste ijsblokjesmachine van 2024 is.

Oorsprong van de ijsblokjesmachines

De oorsprong van deze ijsblokjesmakers ligt in de horeca. Hier worden ze vaak gebruikt omdat er nogal wat ijsblokjes doorheen gaan. Deze ijsblokjesmakers voor de horeca zijn echter vaak ongeschikt voor thuisgebruik. Dit komt door de grootte van deze apparaten, het stroomverbruik en de manier waarop ze aangesloten worden. Door de ontwikkelingen op het gebied van ijsklontjesmakers zijn er tegenwoordig ook ijsblokjesmakers ontwikkeld voor thuisgebruik. Deze ijsblokjesmachines voldoen een stuk beter aan de capaciteit die nodig is en nemen minder ruimte dan de grote horeca-modellen.

In onderstaand artikel proberen we voor jou de vraag “wat is de beste ijsblokjesmachine?” te beantwoorden. Hierdoor hopen we je te kunnen helpen als je twijfelt over welke ijsblokjesmachine je moet kopen.

Merk
Model
1
KitchenBrothers IJsblokjesmachine - 2 Liter - IJsblokmaker met IJsschep - RVS
KitchenBrothers
IJsblokjesmachine
2
Glacielle IJsblokjesmachine - 1.8L Capaciteit
Glacielle
IJsblokjesmachine
3
Klarstein Arctic Porter ijsblokjesmachine bullet-ijs 120W - 12kg/24h
Klarstein
Arctic Porter ijsblokjesmachine
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
4
Tectake heldere IJsblokjesmake
Tectake
heldere IJsblokjesmaker 400162
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine - 3-in-1: ijsklontjes, crushed ice en ijswater
Klarstein
Eiszeit Crush ijsblokjesmachine

Dit zijn ze, de 5 beste ijsblokjesmachines van 2024

1. KitchenBrothers IJsblokjesmachine – Beste ijsblokjesmachine voor thuis

KitchenBrothers IJsblokjesmachine - 2 Liter - IJsblokmaker met IJsschep - RVS
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste ijsblokjesmachine voor thuis is de machine van KitchenBrothers. Elke 8 minuten kan dit apparaat zorgen voor 9 ijsblokjes waardoor je op feestjes eigenlijk altijd genoeg hebt, maar ook eenvoudig een voorraadje kan aanleggen voor als er visite komt. Op het controlepaneel kun je zelf aangeven of je kleine blokjes of grote blokjes wilt hebben. Zo is het voordeel van de kogelvormige ijsblokjes dat ze mooi rond uit de machine komen en minder makkelijk smelten en in verhouding dus effectiever zijn om je drinken kouder te maken.

Met een geluidsniveau van 42dB kun je absoluut zeggen dat het een vrij stille ijsblokjesmaker is die niet storend is in de (open) keuken. De aftapplug zorgt ook dat je hem eenvoudig leeg kunt laten lopen voor je aan een schoonmaakbeurt begint.

Een van de grote voordelen is dat je geen waterleiding nodig hebt bij dit model van KitchenBrothers maar 2 liter water in het waterreservoir kan doen. Dat geeft meer gemak en zo kun je deze ijsblokjesmaker ook eenvoudiger plaatsen zonder dat je rekening ermee hoeft te houden dat er een waterleiding toegevoegd moet worden.

Pluspunten
  • Geen watertoevoer nodig maar maakt gebruikt van een waterreservoir
  • Je kunt kiezen uit grote en kleine type ijsblokjes
  • Maakt weinig geluid (slechts 42dB)
Minpunten
  • Als je een grote voorraad wilt maken moet je het reservoir regelmatig bijvullen

De KitchenBrothers IJsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

2. Glacielle IJsblokjesmachine – Beste goedkope ijsblokjesmachine

Glacielle IJsblokjesmachine - 1.8L Capaciteit
Bekijk ijsblokjesmachine

Tijdens onze test van de Glacielle ijsblokjesmachine kwamen we er al snel achter dat het een degelijk apparaat is. Deze ijsblokjesmachine is gemaakt met degelijke materialen en heeft een nette afwerking. Bij het openen van de doos zagen we dat alles goed ingepakt zat en netjes op zijn plek gehouden wordt door beveiligingsstickers.

Na de eerste schoonmaakronde van het apparaat hebben we water toegevoegd en begon de ijsklontjesmachine ijsklonten te maken. De eerste ijsklonten waren niet zo groot als we verwachtte, maar het apparaat moest voor het eerste gebruik waarschijnlijk een beetje op gang komen. De tweede en derde ronde ijsklonten waren al een stuk beter en smaakte ook goed. Deze ijsklontjesmaker heeft ook een leuke doorkijk in de deksel waardoor je precies kan zien wat er gebeurt. Daarnaast is het apparaat ook erg stil en hoor je het alleen als de ijsklontjes klaar zijn en in het opvangmandje vallen.

Het opvangbakje wordt door al het ijs wel koud, maar het vriest zelf niet, als je dus meerdere kilo’s ijs wil klaarmaken is het van belang dat je de opvangbak regelmatig leeg maakt en het ijs bewaard in een zakje of een emmertje in de vriezer. Op deze manier kan je tot wel 12 kilo ijs maken in 24 uur. Ideaal dus voor een feestje of om met regelmaat een voorraad verse ijsklontjes aan te leggen.

Na 7 à 8 minuten heb je je eerste 9 ijsklontjes al in het mandje liggen, dus als je snel wat extra ijsklontjes nodig hebt is deze machine ook zeer geschikt. Tijdens onze test bleek dat het apparaat net wat meer dan 100 watt verbruikte, wat nog steeds een zeer zuinige manier is om ijsklontjes te maken. Je kunt daarnaast kiezen voor grote of kleine ijsklontjes met één druk op de knop.

De verlichting van het paneel schijnt iets door waardoor het in een goed verlichte omgeving wat lastiger kan zijn om de juiste stand af te lezen. Maar met één druk op de knop is het meteen duidelijk in welke stand de ijsklontjesmaker staat. Als laatste hebben we ook de zelfreinigingsfunctie getest, het was even zoeken hoe deze werkte, maar door de startknop 5 seconden ingedrukt te houden kregen we de zelfreiniging* gestart. Hiermee was in 5 minuten de complete ijsblokjesmachine weer gereinigd en klaar voor gebruik.

De machine geeft ook een melding zodra het waterniveau te laag is of zodra het opvangbankje met ijsklontjes vol is. Al deze positieve punten uit onze test in combinatie met de scherpe prijs zorgen ervoor dat we de Glacielle ijsblokjesmachine op plaats 2 in onze lijst van beste ijsblokjesmachines hebben opgenomen.

*De kwaliteit van de reiniging hebben nog niet uitgebreid kunnen testen omdat het apparaat niet echt vies wordt van enkel water. Hier zullen we later nog een aanvulling op doen.

Pluspunten
  • Degelijke bouwkwaliteit
  • Compleet geleverd om aan de slag te kunnen
  • Slim ontwerp om zo 9 ijsklontjes per keer te maken
  • Zelfreinigingsfunctie
  • 12 kilo ijsklontjes in 24 uur te maken
Minpunten
  • Als je het apparaat aanzet duurt het even voordat je de eerste keer ijsklontjes hebt
  • Geen aansluiting op vaste waterleiding
  • Opvangbakje vriest niet, dus zelf op tijd legen

De Glacielle IJsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

3. Klarstein Arctic Porter ijsblokjesmachine – Beste design ijsblokjesmachine

Klarstein Arctic Porter ijsblokjesmachine bullet-ijs 120W - 12kg/24h
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste design ijsblokjesmachine is de ijsblokjesmachine van Klarstein. De ijsblokjesmachine maakt dagelijks 12 KG helder ijs. Hij heeft een grote draaggreep, hierdoor kun je de ijsblokjesmachine makkelijk ergens mee naartoe nemen. Ook heeft de ijsblokjesmachine een groot kijkvenster, je kunt de ijsblokjes goed in de gaten houden zonder dat er warmte bij komt. Hij is makkelijk te bedienen met het touch bedieningspaneel en daarnaast ook nog een makkelijk schoon te maken, vanwege de zelfreinigingsfunctie.

De ijsblokjesmachine is leverbaar in 3 verschillende kleuren, waaronder deze trendy blauwe kleur, zo staat de ijsblokjesmaker ook nog eens mooi in je keuken.

 

Pluspunten
  • 12KG ijsblokjes per 24 uur
  • Makkelijk mee te nemen
  • Je kunt twee formaten ijsblokjes kiezen
Minpunten
  • Geen vakje om de kabel in op te bergen

De Klarstein Arctic Porter ijsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

4. Tectake heldere IJsblokjesmaker 400162 – Beste heldere ijsblokjesmachine

Tectake heldere IJsblokjesmake
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste heldere ijsblokjesmachine is de Ijsblokjesmaker 400162 van Tectake. Deze professionele machine maakt perfecte heldere ijsblokjes voor thuis. De procedure van deze machine duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, maar dan heb je direct 24 heldere ijsblokjes klaar voor gebruik. Omdat er een constante watertoevoer is ontstaan er geen luchtbellen in het ijs en krijg je kraakheldere blokjes als eindresultaat.

Deze ijsblokjesmaker van Tectake kan tot 15kg ijsblokjes maken in 24uur en heeft een voorraadbak voor ruim 1 kilogram ijs. Als het reservoir vol is schakelt hij zichzelf automatisch uit en wanneer het waterreservoir leeg is geeft hij een rood lampje weer. Zo heb je dus geen aparte watertoevoer nodig maar kun je eenvoudig het waterreservoir vullen voor de nieuwe ronde.

Pluspunten
  • Mooie heldere ijsblokjes zonder luchtvorming
  • Geen watertoevoer nodig want dit apparaat werkt met een waterreservoir
  • Schakelt zichzelf uit als het reservoir vol is
Minpunten
  • Het maken van één ronde ijsblokjes kost minimaal 15 minuten, maar dan heb je er wel een hoop gelijk

De Tectake heldere IJsblokjesmaker 400162 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine – Beste ijsblokjesmachine met gekoeld water

Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine - 3-in-1: ijsklontjes, crushed ice en ijswater
Bekijk ijsblokjesmachine

De ijsblokjesmachine en waterdispenser van Klarstein is de beste ijsblokjesmachine en waterdispenser van dit moment. Deze luxe machine maakt niet alleen ijsblokjes, maar je kunt er ook voor kiezen om crushed ice te laten maken of gekoeld water. Met 15 tot 18 kg ijsblokjes per 24 uur is dit een professionele ijsblokjesmaker voor thuis. Het waterreservoir zorgt ervoor dat er geen watertoevoer nodig is, maar dat je hem overal kan plaatsen waar je wilt zolang er maar een stroomtoevoer is.

Het geïntegreerde display zorgt voor eenvoudig gebruik waarop je de keuze kunt maken voor gekoeld water, crushed ice of ijsblokjes. Ook wordt op het display aangegeven wat de status is van het waterreservoir en hoever het proces is van het maken van de ijsblokjes.

Pluspunten
  • Professionele machine voor thuis gebruik waarbij je kan kiezen tussen twee type ijsblokjes, crushed ice en gekoeld water
  • Een geïntegreerd display waarop je alles kunt bijhouden
  • Een grote hoeveelheid ijs (15 tot 18 kg) per 24uur
Minpunten
  • Duurder segment door het professionele en uitgebreide karakter van deze ijsmaker

De Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een ijsblokjesmachine?

Het is altijd lekker om een koud drankje te serveren, maar het aanschaffen van een ijsblokjesmachine voor thuis geeft vele opties. Daarom hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een ijsblokjesmaker gaat aanschaffen. Wij hebben bovenstaande ijsblokjesmakers ook allemaal op deze punten getest.

De snelheid van het maken van ijsblokjes

Elke machine heeft een andere manier van ijsblokjes maken en dus een andere tijdsduur waarin hij ijsblokjes maakt. Er zijn snelle machines die met 7 á 8 minuten al ongeveer 10 ijsblokjes kunnen produceren, terwijl andere ijsblokjesmakers een half uur nodig hebben maar dan wel meer ijsblokjes tegelijk produceren. Afhankelijk van wat jij nodig hebt en of je een voorraad aan wil en kan leggen, is de snelheid waarmee de machine ijsblokjes maakt erg belangrijk.

Indicaties van waterreservoir en proces

Veel ijsblokjesmachines voor thuis hebben geen watertoevoer nodig maar werken met een waterreservoir. Daarom is het handig dat je niet telkens hoeft te kijken wat de status is, of hij nog vol zit of dat je hem bij moet vullen. Gelukkig zijn er ijsblokjesmachines die een indicatie afgeven voor de status van het reservoir.

Ook zijn er indicatie mogelijkheden voor het proces of zodra de opvangbak voor ijsklontjes vol is. Deze indicaties zijn een luxe toevoeging en niet per se nodig om een goede ijsblokjesmaker thuis te hebben. Deze functies dragen natuurlijk wel bij aan het gebruiksgemak van de ijsblokjesmachine.

Energieverbruik van de ijsblokjesmaker

Een ijsblokjesmaker is een luxeproduct en verbruikt natuurlijk altijd stroom. Maar in de huidige tijd met de huidige energieprijzen is het belangrijk om een energiezuinig product aan te schaffen en dat kan bij een ijsblokjesmaker ook. Er zijn verschillende energielabels beschikbaar, het is dus goed om hiernaar te kijken voordat je over gaat tot aanschaf. De meeste ijsblokjesmakers gebruiken rond de 100 tot 120 watt voor basis thuismodellen, 240 tot 300 watt voor apparaten met een koud waterdispenser en kan oplopen tot 1100 watt voor de grote industriële apparaten die veel ijsblokjes in één keer maken.

Geluidsproductie

Als je ijsblokjes gaat maken dan wil je natuurlijk niet dat er een constante herrie of een irritant geluid is. Daarom is het geluidsproductieniveau ook van belang om op te letten. Tijdens onze test van de ijsblokjesmachines hebben we gemerkt dat hier wel degelijk verschil in zit, maar dat de meeste ijsblokjesmachines toch behoorlijk weinig geluid produceren. Vaak is het geluid van de vallende ijsblokjes harder dan het geluid van het apparaat.

Gebruiksgemak

Ook het gebruiksgemak is erg belangrijk. De meeste apparaten zijn niet erg ingewikkeld en hebben een duidelijke handleiding. Wil je nou een echt hoog gadgetgehalte voor je ijsblokjesmaker? Dan zijn er tegenwoordig ook ijsblokjesmakers met WiFi en app-besturing beschikbaar. Deze hebben we in onze test nog niet mee kunnen nemen maar we hopen deze snel toe te kunnen voegen.

Ben je van plan om een ijsblokjesmachine te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over ijsblokjesmachines? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over ijsblokjesmachines zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een ijsblokjesmachine en vind je dat jouw ijsblokjesmachine getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw ijsblokjesmaker makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over ijsblokjesmachines

  • Hoe werkt een ijsblokmachine?

    Een ijsblokjesmachine maakt ijsblokjes van water. Het principe is eigenlijk vrij simpel:

    1. Het water stroomt naar binnen
    2. Het water komt bij de koelelementen terecht die door de elektrische motor worden aangestuurd
    3. De blokjes vormen zich langzaam rondom het koelelement (dit kan je in sommige ijsblokjesmachine zien gebeuren)
    4. Zodra de ijsklontjes klaar zijn worden ze  heel kort verhit
    5. De ijsklontjes vallen in het opvangbakje en hierna begint dit proces weer opnieuw.
  • Hoe maak je snel ijsblokjes?

    Er zijn verschillende manieren om snel ijsblokjes te maken, maar de makkelijkste manier is wel met een ijsblokjesmachine. We snappen dat je op het moment dat je deze vraag hebt waarschijnlijk geen ijsblokjesmachine bij de hand hebt. Maar we raden je zeker aan een ijsblokjesmachine te kopen als je deze vraag vaker hebt. Er is namelijk geen enkele manier om zó snel verse ijsklontjes te maken.

    De snelheid waarin een ijsblokje gemaakt kan worden verschild per ijsblokjesmaker. Er zijn machines die binnen 7 minuten ijsblokjes kunnen maken en anderen doen er 30 minuten over. Vaak is het afhankelijk van het type proces en de hoeveelheid ijsblokjes die in één keer gemaakt worden.

  • Wat is beter, inbouw of losse ijsblokjesmachine?

    Er zijn een aantal voor- en nadelen van beide ijsblokjesmachines te noemen. Daarnaast is er onderscheid tussen twee verschillende inbouw ijsblokjesmachines. Hieronder hebben we dit zo goed mogelijk uitgewerkt.

    Inbouw ijsblokjesmachines

    Er zijn twee soorten inbouw ijsblokjesmachines. De horeca apparaten en de ingebouwde ijsblokjesmachines in veel Amerikaanse koelkasten. De horeca apparaten zijn vaak te groot, luidruchtig en hebben een hoog energieverbruik voor thuisgebruik. Natuurlijk is het mogelijk om een dergelijk apparaat te plaatsen, maar de meeste mensen zullen het hebben over een Amerikaanse koelkast als ze het hebben over een inbouw ijsblokjesmachine. De voordelen van een ingebouwde ijsblokjesmachine in een Amerikaanse koelkast zijn dat je altijd ijsblokjes tot je beschikking hebt met één druk op de knop. Daarnaast zit aan de achterkant van deze ijsblokjesmachine vaak een opvangbak waar veel ijsklontjes in bewaard kunnen blijven waardoor je altijd een hoop ijsklonten achter de hand hebt. Het nadeel is echter dat deze koelkasten vaak een stuk duurder zijn en niet in elke keuken zomaar passen. Ook zijn deze apparaten vaak aangesloten op de vaste waterleiding, als deze voorbereiding er niet ligt dan is deze achteraf vaak lastig te realiseren.

    Losse ijsblokjesmachines

    Losse ijsblokjesmachines zijn voornamelijk de apparaten die in onze top 5 staan en welke we in onze test hebben meegenomen. Deze apparaten hebben ook voor- en nadelen ten opzichte van de ingebouwde ijsblokjesmachine. Zo hebben de meeste apparaten geen vriesfunctie waardoor je de ijsklontjes binnen bepaalde tijd in de vriezer op zal moeten slaan. Ook neemt een extra apparaat weer ruimte in beslag in je berging/kasten en duurt het eventjes voordat je ijsklontjes hebt als je het apparaat aanzet. Het voordeel is wel dat een losse ijsklontjesmachine vaak een heel stuk goedkoper is dan het verschil met een Amerikaanse koelkast. Ook heb je altijd verse ijsklontjes omdat ze direct voor je gemaakt worden en met de meeste ijsblokjesmachines heb je binnen enkele minuten al ijsklontjes om je drankje mee te koelen.

    Uiteraard is het voor ons onmogelijk om de juiste keuze te maken voor jouw situatie. Maar hopelijk hebben we met bovenstaande informatie wat duidelijkheid kunnen verschaffen of jouw situatie vraagt om een ingebouwde of losse ijsblokjesmachine.

     

  • Hoe ontkalk je een ijsblokjesmachine?

    De beste methode om een ijsblokjesmachine te ontkalken is door gebruik te maken van een speciaal schoonmaakmiddel dat geschikt is voor ijsblokjesmakers of door het gebruik van azijn. In de horeca wordt azijn ook vaak gebruikt, al zal je dat misschien niet als eerste denken. Sommige machines hebben een reinigingscyclus maar degene die het niet hebben kun je één of twee cycli laten draaien met een klein beetje azijn als toevoeging.

    Zorg dat het apparaat daarna goed doorgespoeld wordt met minstens twee cycli zonder toevoegingen, maar ook zonder dat je het ijs gaat gebruiken voor consumptie. Azijn is een natuurproduct die niet schadelijk is voor je gezondheid in kleine hoeveelheden, maar het maakt de smaak van het drankje niet beter.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie