De 5 beste ijsblokjesmachines van 2023

Tijdens warme zomerdagen is er niets lekkerder dan genieten van een goed glas koud drinken.

Welke ijsblokjesmachine of ijsblokjes maker kun je het beste aanschaffen?

Een ijsblokje is eigenlijk niets meer dan bevroren water in een bepaalde vorm. Het water moet dus van vloeibare vorm omgezet worden naar een vaste vorm, oftewel ijs. Het zijn handige stukjes bevroren water voor in je frisdrank, maar ook in bijvoorbeeld cocktails of bij mixdrankjes. Je hoeft tegenwoordig niet zelf meer de ijsblokjes in te vriezen in de oude plastic vormen of in losse zakjes; er zijn ijsblokjesmachines. Deze machines worden vaak in de horeca gebruikt omdat daar nogal wat ijsblokjes doorheen gaan maar vaak zijn ze ongeschikt voor thuisgebruik. Want wat moet je met honderden ijsblokjes voor thuis? Daarom zijn er tegenwoordig juist voor particulieren ijsblokjesmakers ontwikkeld die beter voldoen aan de capaciteit die nodig is en minder ruimte innemen dan de grote horeca-modellen.

De prijzen lopen voor thuisgebruik uiteen en kunnen al snel oplopen naar 150euro voor een apparaat. Het hangt van je persoonlijke voorkeuren af wat voor jou een geschikte ijsmaker is. Zo heb je een water- en elektriciteitsaansluiting nodig, een motor, koelelementen, een kachel en een opvangbakje. Het water stroomt naar binnen en komt bij de koelelementen terecht die door de elektrische motor worden aangestuurd. Om de blokjes los te maken worden ze kort verhit en vervolgens vallen ze in het opvangbakje.

Merk
Model
1
KitchenBrothers IJsblokjesmachine - 2 Liter - IJsblokmaker met IJsschep - RVS
KitchenBrothers
IJsblokjesmachine
2
PRIMO PR403IB IJsblokjesmachine - IJsblokmaker - Kleine & Grote IJsblokjes
Primo
PR403IB IJsblokjesmachine
3
Miui® - ijsblokjesmachine
Miui
ijsblokjesmachine
4
Tectake heldere IJsblokjesmake
Tectake
heldere IJsblokjesmaker 400162
5
Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine - 3-in-1: ijsklontjes, crushed ice en ijswater
Klarstein
Eiszeit Crush ijsblokjesmachine

Dit zijn ze, de 5 beste ijsblokjesmachines van 2023

1. KitchenBrothers IJsblokjesmachine – Beste ijsblokjesmachine voor thuis

KitchenBrothers IJsblokjesmachine - 2 Liter - IJsblokmaker met IJsschep - RVS
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste ijsblokjesmachine voor thuis is de machine van KitchenBrothers. Elke 8 minuten kan dit apparaat zorgen voor 9 ijsblokjes waardoor je op feestjes eigenlijk altijd genoeg hebt, maar ook eenvoudig een voorraadje kan aanleggen voor als er visite komt. Op het controlepaneel kun je zelf aangeven of je kleine blokjes of grote blokjes wilt hebben. Zo is het voordeel van de kogelvormige ijsblokjes dat ze mooi rond uit de machine komen en minder makkelijk smelten en in verhouding dus effectiever zijn om je drinken kouder te maken.

Met een geluidsniveau van 42dB kun je absoluut zeggen dat het een vrij stille ijsblokjesmaker is die niet storend is in de (open) keuken. De aftapplug zorgt ook dat je hem eenvoudig leeg kunt laten lopen voor je aan een schoonmaakbeurt begint.

Een van de grote voordelen is dat je geen waterleiding nodig hebt bij dit model van KitchenBrothers maar 2 liter water in het waterreservoir kan doen. Dat geeft meer gemak en zo kun je deze ijsblokjesmaker ook eenvoudiger plaatsen zonder dat je rekening ermee hoeft te houden dat er een waterleiding toegevoegd moet worden.

Pluspunten
 • Geen watertoevoer nodig maar maakt gebruikt van een waterreservoir
 • Je kunt kiezen uit grote en kleine type ijsblokjes
 • Maakt weinig geluid (slechts 42dB)
Minpunten
 • Als je een grote voorraad wilt maken moet je het reservoir regelmatig bijvullen

De KitchenBrothers IJsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

2. Primo PR403IB IJsblokjesmachine – Beste goedkope ijsblokjesmachine

PRIMO PR403IB IJsblokjesmachine - IJsblokmaker - Kleine & Grote IJsblokjes
Bekijk ijsblokjesmachine

De PR403IB IJsblokjesmachine van Primo is de beste goedkope ijsblokjesmachine van dit moment. Het is een geluidsarme ijsblokjesmachine met zijn 55dB en kan eenvoudig worden gebruikt. Ideaal voor een barbecue of feestje, want hij maakt elke 9 minuten 9 ijsblokjes. Dit is over het algemeen genoeg voor de meeste feestjes en visite bezoeken.

Door het praktische waterreservoir heb je geen wateraansluiting nodig en kun je het apparaat overal plaatsen waar je stroomtoevoer hebt. Het reservoir kan 1,8l aan, waardoor je voldoende hebt voor dat feestje maar bij grote hoeveelheden het bijvullen wel noodzakelijk is. Je kunt bij deze ijsblokjesmaker kiezen tussen welk type ijsblokjes je wilt: groot of klein.

Pluspunten
 • Geen watertoevoer nodig want dit apparaat werkt met een waterreservoir
 • Hij is geluidsarm met 55dB
Minpunten
 • Het reservoir geeft geen mogelijkheden voor grote hoeveelheden ijsblokjes en moet dan tussentijds worden bijgevuld

De Primo PR403IB IJsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

3. Miui ijsblokjesmachine – Beste grote ijsblokjesmachine

Miui® - ijsblokjesmachine
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste grote ijsblokjesmachine is de ijsblokjesmachine van Miui. Waar de gemiddelde ijsblokjesmaker voor thuis zo’n 12kg per 24uur kan produceren, kan deze ijsblokjesmachine tot 30kg ijsklontjes per 24uur maken. Je kunt er verschillende soorten ijs mee maken, zo kun je het ijs ook schaven voor bijvoorbeeld een slush puppy en kun je het ijs ook crushen. Met de schep kun je eenvoudig de opvangbak waarin 3kg ijs in kan legen.

De geluidsarme compressor zorgt dat er niet onnodig geluid wordt geproduceerd, dus hij kan ook in een open keuken worden gebruikt zonder dat je je stoort aan het geluid.

Pluspunten
 • Levert veel ijsproductie per 24 uur
 • Er is een grote opvangbak waar ijs kan worden opgevangen
Minpunten
 • Deze ijsblokjesmachine is groter dan andere thuismodellen vanwege z’n capaciteit

De Miui ijsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

4. Tectake heldere IJsblokjesmaker 400162 – Beste heldere ijsblokjesmachine

Tectake heldere IJsblokjesmake
Bekijk ijsblokjesmachine

De beste heldere ijsblokjesmachine is de Ijsblokjesmaker 400162 van Tectake. Deze professionele machine maakt perfecte heldere ijsblokjes voor thuis. De procedure van deze machine duurt ongeveer 15 tot 30 minuten, maar dan heb je direct 24 heldere ijsblokjes klaar voor gebruik. Omdat er een constante watertoevoer is ontstaan er geen luchtbellen in het ijs en krijg je kraakheldere blokjes als eindresultaat.

Deze ijsblokjesmaker van Tectake kan tot 15kg ijsblokjes maken in 24uur en heeft een voorraadbak voor ruim 1 kilogram ijs. Als het reservoir vol is schakelt hij zichzelf automatisch uit en wanneer het waterreservoir leeg is geeft hij een rood lampje weer. Zo heb je dus geen aparte watertoevoer nodig maar kun je eenvoudig het waterreservoir vullen voor de nieuwe ronde.

Pluspunten
 • Mooie heldere ijsblokjes zonder luchtvorming
 • Geen watertoevoer nodig want dit apparaat werkt met een waterreservoir
 • Schakelt zichzelf uit als het reservoir vol is
Minpunten
 • Het maken van één ronde ijsblokjes kost minimaal 15 minuten, maar dan heb je er wel een hoop gelijk

De Tectake heldere IJsblokjesmaker 400162 is verkrijgbaar bij:

5. Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine – Beste ijsblokjesmachine met gekoeld water

Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine - 3-in-1: ijsklontjes, crushed ice en ijswater
Bekijk ijsblokjesmachine

De ijsblokjesmachine en waterdispenser van Klarstein is de beste ijsblokjesmachine en waterdispenser van dit moment. Deze luxe machine maakt niet alleen ijsblokjes, maar je kunt er ook voor kiezen om crushed ice te laten maken of gekoeld water. Met 15 tot 18 kg ijsblokjes per 24 uur is dit een professionele ijsblokjesmaker voor thuis. Het waterreservoir zorgt ervoor dat er geen watertoevoer nodig is, maar dat je hem overal kan plaatsen waar je wilt zolang er maar een stroomtoevoer is.

Het geïntegreerde display zorgt voor eenvoudig gebruik waarop je de keuze kunt maken voor gekoeld water, crushed ice of ijsblokjes. Ook wordt op het display aangegeven wat de status is van het waterreservoir en hoever het proces is van het maken van de ijsblokjes.

Pluspunten
 • Professionele machine voor thuis gebruik waarbij je kan kiezen tussen twee type ijsblokjes, crushed ice en gekoeld water
 • Een geïntegreerd display waarop je alles kunt bijhouden
 • Een grote hoeveelheid ijs (15 tot 18 kg) per 24uur
Minpunten
 • Duurder segment door het professionele en uitgebreide karakter van deze ijsmaker

De Klarstein Eiszeit Crush ijsblokjesmachine is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een ijsblokjesmachine?

Het is altijd lekker om een koud drankje te serveren, maar het aanschaffen van een ijsblokjesmachine voor thuis geeft vele opties. Daarom hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je een ijsblokjesmaker gaat aanschaffen.

De snelheid van de aanmaak van ijsblokjes

Elke machine heeft een andere routine en dus een andere tijdsduur waarin hij ijsblokjes maakt. Er zijn snelle machines die met 8 minuten al zo’n 10 ijsblokjes kunnen produceren, terwijl anderen een half uur nodig hebben maar dan wel meer ijsblokjes produceren. Afhankelijk van wat jij nodig hebt en of je een voorraad aan wil en kan leggen, is de snelheid van de machine belangrijk.

Indicaties van waterreservoir en proces

Veel ijsblokjesmachines voor thuis hebben geen watertoevoer nodig maar werken met een waterreservoir. Om die reden is het handig dat je niet telkens hoeft te kijken wat de status is, of hij nog vol zit of dat je hem bij moet vullen. Daarom zijn er machines die indicaties afgeven voor de status van het reservoir.

Ook zijn er indicatie mogelijkheden voor het proces, zo kun je zien hoelang het bijvoorbeeld nog duurt voordat de volgende lading ijsblokjes klaar zijn.

Beide indicaties zijn luxe en niet per se nodig om een goede ijsblokjesmaker thuis te hebben, maar kunnen wel in gemak voorzien bij het gebruik.

Energiegebruik van de ijsblokjesmaker

Een ijsblokjesmaker is een luxeproduct en verbruikt altijd stroom. In de huidige tijd is het belangrijk voor de meeste mensen om een energiezuinig product aan te schaffen en dat kan bij een ijsblokjesmaker ook. Er zijn verschillende energielabels beschikbaar, het is dus goed om hiernaar te kijken voordat je over gaat tot aanschaf.

Veelgestelde vragen over ijsblokjesmachines

 • Wat is beter, inbouw of losse ijsblokjesmachine?

  Het is een persoonlijke voorkeur of je een ingebouwde of een losse ijsblokjesmachine aanschaft. De ingebouwde ijsblokjesmachine hebben vaak het karakter van de horeca en produceren in verhouding tot de thuismachines veel meer ijsblokjes per 24uur. De losse machines hebben vaak een minder grote capaciteit, maar zijn wel fijner voor thuis gebruik omdat je ze ook weer makkelijk kan opbergen.

 • Hoe werkt een ijsblokmachine?

  Een ijsblokjesmachine maakt van water, een vloeibare stof, ijs, een vaste stof, doordat hij water in een vorm giet, deze op koelelementen laat afkoelen en vervolgens kort verwarmt zodat ze loslaten.

 • Hoe maak je snel ijsblokjes?

  De snelheid waarin een ijsblokje gemaakt kan worden verschild per ijsblokjesmaker. Er zijn machines die binnen 7 minuten ijsblokjes kunnen maken en anderen doen er 30 minuten over. Vaak is het afhankelijk van de capaciteit in combinatie met het type proces en de hoeveelheid ijsblokjes die in één keer gemaakt worden.

 • Hoe ontkalk je een ijsblokjesmachine?

  De beste methode om een ijsblokjesmachine te ontkalken is door gebruik te maken van een speciaal schoonmaakmiddel dat geschikt is voor ijsblokjesmakers of door het gebruik van azijn. In de horeca wordt azijn ook vaak gebruikt, al zal je dat misschien niet als eerste denken. Sommige machines hebben een reinigingscyclus maar degene die het niet hebben kun je één of twee cycli laten draaien met azijn als toevoeging. Zorg dat het apparaat daarna goed doorgespoeld wordt met minstens twee cycli zonder toevoegingen, maar ook zonder dat je het ijs gaat gebruiken voor consumptie. Azijn is een natuurproduct die niet schadelijk is voor je gezondheid in kleine hoeveelheden, maar het maakt de smaak van het drankje niet beter.

 • Plaats een reactie