De 5 beste platenspelers van 2024

Wil je graag een nieuwe platenspeler kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op de markt heel wat verschillende mogelijkheden terug te vinden zijn! Tijdens het lezen van een platenspeler review zal het bovendien duidelijk worden dat de eisen van mensen vaak sterk uiteenlopend kunnen zijn. Wil jij bijvoorbeeld graag een platenspeler met retro uitstraling kopen? Of misschien wil jij vooral een exemplaar kopen dat je vinylcollectie eenvoudig kan digitaliseren? Ongeacht over welke eisen je hebt, het spreekt voor zich dat je altijd het liefst van allemaal zal willen kiezen voor de voor jou beste platenspeler.

Wij hebben daarom voor jullie een aantal platenspelers uitgetest en een lijstje gemaakt met wat volgens ons de 5 beste platenspelers van 2024 zijn.

Merk
Model
1
Technics SL-1500CEG-K
Technics
SL-1500CEG-K platenspeler
2
Denon DP-450USB Draaitafel met riemaandrijving
Denon
DP-450USB
3
Sony PS-LX310BT - Platenspeler met Bluetooth
Sony
PS-LX310BT
4
Lenco L-3808 Black
Lenco
L-3808
5
Crosley Cruiser Deluxe - Platenspeler
Crosley
Cruiser Deluxe Platenspeler

Dit zijn ze, de 5 beste platenspelers van 2024

1. Technics SL-1500CEG-K platenspeler – Winnaar van de iF DESIGN AWARD 2020

Technics SL-1500CEG-K
Bekijk platenspeler

Heel wat mensen zweren bij het gebruik van een Technics platenspeler en ze weten goed waarom. De Technics SL-1500CEG-K is een platenspeler die op alle vlakken weet te overtuigen. In eerste instantie staat ze uiteraard garant voor de bekende hoge geluidskwaliteit. Deze platenspeler is voorzien van een aanzienlijk aantal originele Technics-technologieën. Het gaat hierbij niet alleen om een kernloze direct-drive-motor, maar ook om een bijzonder gevoelige toonarm. Bij het produceren van de Technics SL-1500CEG-K werd er bovendien aandacht geschonken aan het eenvoudiger kunnen afspelen van analoge grammofoonplaten. Om dit voor mekaar te krijgen is het dan ook in de praktijk mogelijk om de ingebouwde phono voorversterker verbinding te laten maken met tal van verschillende moderne audiocomponenten. Dat is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld nog de beschikking hebt over een versterker of andere audiocomponenten welke niet over een phono of platenspeler ingang beschikken, maar uitsluitend een Aux of line-ingang.

Door het in huis halen van deze Technics platenspeler kies je niet alleen maar voor een platenspeler die op technisch vlak alle verwachtingen zal weten in te lossen. Ook de uitstraling van deze Technics platenspeler is er namelijk één om duimen en vingers van af te likken. Niet voor niets slaagde de Technics SL-1500CEG-K er dan ook in om de iF DESIGN AWARD 2020 in de wacht te slepen. Ben jij dus met andere woorden niet alleen maar op zoek naar een op technisch vlak prima platenspeler, maar wil je ook graag gebruik kunnen maken van een echt mooi exemplaar? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor deze SL-1500CEG-K platenspeler al snel zal zijn gemaakt.

Pluspunten
 • Kernloze direct-drive motor zorgt voor een stabiele rotatie
 • Ingebouwde phono voorversterker maakt connectie met diverse apparaten
 • Een aansprekend design en een functionele schoonheid
 • Voorzien van een auto lifter-functie
 • Beschikbaar in zwart en zilver
Minpunten
 • Niet bepaald de goedkoopste platenspeler

De Technics SL-1500CEG-K platenspeler is verkrijgbaar bij:

2. Denon DP-450USB – Beste platenspeler met riemaandrijving

Denon DP-450USB Draaitafel met riemaandrijving
Bekijk platenspeler

Door gebruik te maken van de Denon DP-450USB platenspeler beschik je over een handig apparaat om niet alleen je vinylplaten mee af te spelen, maar ook te digitaliseren. Door gebruik te maken van deze Denon platenspeler kan je zeer eenvoudig je platen digitaliseren naar MP3 of WAV-bestanden. Dit gebeurt door middel van de aanwezige USB-poort. Op deze manier kan je niet alleen genieten van je platencollectie op de speler zelf, maar ook op bijvoorbeeld je computer. Het is zonder probleem mogelijk om deze platenspeler aan te sluiten op eender welke gewenste versterker of op elk systeem dat beschikt over analoge ingangen. Dit is het gevolg van de aanwezigheid van de zogenaamde phono equalizer. Heb je een bepaalde plaat afgespeeld? Dan zal de toonarm automatisch naar omhoog gaan. Dit is een niet onbelangrijk voordeel dat lang niet bij elke platenspeler van kracht is.

Het strakke design waar deze Denon platenspeler over beschikt zorgt er naast bovenstaande voor dat ze ook in elke ruimte uitstekend tot haar recht zal komen. In principe hoef je slechts rekening te houden met één enkel nadeel. Het is namelijk opvallend dat Denon er niet voor heeft gekozen om een hoofdtelefoon aansluiting te voorzien bij deze speler. Wanneer dit voor jou wel een absolute vereiste is zal je deze prachtige platenspeler uit de fabriek van Denon toch links moeten laten liggen.

Pluspunten
 • Digitaliseer eenvoudig je vinylcollectie naar een MP3- of een WAV-bestand
 • Perfect aan te sluiten op randapparaat met analoge ingangen
 • De toonarm gaat automatisch omhoog na het afspelen van een plaat
Minpunten
 • Deze Denon platenspeler beschikt niet over een hoofdtelefoon aansluiting

De Denon DP-450USB is verkrijgbaar bij:

3. Sony PS-LX310BT – Beste bluetooth platenspeler

Sony PS-LX310BT - Platenspeler met Bluetooth
Bekijk platenspeler

De Sony PS-LX310BT platenspeler is een stevige geheel zwarte en plastic speler met verzonken toetsen en een rechte aluminium toonarm voor een stabiele weergave. Hij gebruikt ook een riemaangedreven motor voor stil en stabiel afspelen en een vervangbare cartridge voor langdurig afspelen.

Deze Sony platenspeler ondersteunt ook USB Type-B aansluitmogelijkheden. Hij produceert goed geluid, is betaalbaar en gemakkelijk in het gebruik, en beschikt over Bluetooth draadloze streaming. De Sony PS-LX310BT is een prima keuze voor zowel audiofielen als toevallige luisteraars.

De Sony PS-LX310BT heeft meerdere aansluitingen voor luidsprekers, waaronder een ingebouwde voorversterker. Hij heeft ook een line-out voor aansluiting op luidsprekers. Er is ook Bluetooth aansluiting, maar dan moet je wel zorgen dat je luidsprekers hebt die Bluetooth kunnen gebruiken. Welke aansluiting je ook kiest, je zult de geluidskwaliteit van dit toestel geweldig vinden.

De Sony PS-LX310BT is een prima optie voor wie niet wil investeren in een hele prijzige platenspeler. Zijn ontwerp maakt hem gemakkelijk in het gebruik, en zijn betaalbare prijs maakt hem tot een uitstekende keuze. Bovendien heeft hij Bluetooth mogelijkheden, wat hem ideaal maakt voor het streamen van muziek onderweg.

Pluspunten
 • Mooi zwart design
 • Ondersteuning voor bluetooth
 • Makkelijk in gebruik
Minpunten
 • Kan geen lp's digitaliseren

De Sony PS-LX310BT is verkrijgbaar bij:

4. Lenco L-3808 – Beste Lenco platenspeler

Lenco L-3808 Black
Bekijk platenspeler

Wie graag gebruik wil maken in zijn of haar woning van de beste Lenco platenspeler kan daarvoor kijken in de richting van de ‘Lenco L-3808 ‘. De ingebouwde voorversterker zorgt ervoor dat je jouw muziek perfect kan beluisteren met behulp van externe luidsprekers zoals bijvoorbeeld een soundbar. Kenmerkend voor deze platenspeler is verder eveneens dat ze beschikt over directe aandrijving. Dit zorgt ervoor dat ze bijzonder krachtig is en bovendien ook kan draaien op een constante snelheid. Een extra troef waarover je beschikt bij het gebruik van dit type platenspeler heeft betrekking tot de mogelijkheid om je muziek te kunnen converteren naar digitale bestanden. Dit kan zeer eenvoudig gebeuren door middel van USB. Op deze manier kan je jouw vinylcollectie vanaf nu gewoon beluisteren op digitale apparaten.

Je zal er uiteraard zeker van willen kunnen zijn dat je zo lang mogelijk gebruik zal kunnen maken van jouw nieuwe Lenco platenspeler. Omwille van deze reden is ervoor gekozen om bij de Lenco L-3808  platenspeler een afneembare plastic stofkap mee te leveren. De aanwezigheid van deze stofkap zorgt er voor dat stof niet snel grip zal krijgen op jouw platenspeler. Zo blijft deze niet alleen de beste geluidskwaliteit aanbieden, maar blijft deze er tegelijkertijd ook als nieuw uitzien. Daarnaast is de platenspeler leverbaar in drie verschillende kleuren.

Pluspunten
 • Voorzien van een ingebouwde voorversterker
 • Converteer je platenverzameling snel en eenvoudig naar MP3
 • Standaard geleverd met een afneembare stofkap
 • Voorzien van een mechanische arm lift
 • Het strakke design maakt deze speler ook aangenaam om naar te kijken
Minpunten
 • Geen automatische afslag

De Lenco L-3808 is verkrijgbaar bij:

5. Crosley Cruiser Deluxe Platenspeler – Beste retro platenspeler

Crosley Cruiser Deluxe - Platenspeler
Bekijk platenspeler

Wie op zoek is naar een retro platenspeler kan daarvoor beslist kijken in de richting van de Crosley Cruiser Deluxe. Zoals de naam reeds laat vermoeden is deze Crosley platenspeler een verbeterde versie van de Crosley Cruiser. Voor deze verbeterde versie geldt dat ze nu is voorzien van niet alleen pitch controle, maar ook van bluetooth. Dat is natuurlijk bijzonder handig wanneer je graag je muziek wil kunnen streamen over de interne luidsprekers. Bij het kopen van deze retro platenspeler krijg je de beschikking over een 3 toeren exemplaar die erin slaagt om al je platen van 33 1/3, 45 en zelfs 78 toeren zonder probleem af te spelen. Door middel van de aanwezige pitch controle is het eenvoudig mogelijk om de snelheid van je plaat aan te passen. Op deze manier hoor jij precies dat geluid waar je naar op zoek bent. Heb je behoeften aan wat extra power? Dan is het uiteraard mogelijk om deze platenspeler aan te sluiten op externe luidsprekers.

Voor deze Crosley platenspeler geldt tot slot dat ze beschikt over een houten behuizing. Deze behuizing staat garant voor een prima resonantie. Daarnaast werd er voor de afwerking gekozen voor een leerachtig materiaal. Je kan deze retrolook platenspeler bovendien kopen in verschillende kleuren waardoor ze in elke stijl van interieur tot haar recht kan komen.

Pluspunten
 • Een platenspeler met een retro design
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Voorzien van pitch controle
 • Ondersteuning voor bluetooth
 • Hoofdtelefoon uitgang aanwezig
Minpunten
 • Je moet fan zijn van de retrolook waar deze platenspeler over beschikt

De Crosley Cruiser Deluxe Platenspeler is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een platenspeler?

Een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een platenspeler is de prijs. De goedkopere modellen zijn niet altijd even goed als de duurdere, en ze zullen over het algemeen geluid van mindere kwaliteit produceren. Als je een speler wilt kopen die enkele jaren meegaat en bestand is tegen de slijtage van het spelen van veel platen, overweeg dan de aanschaf van een duurder model. Je moet er echter ook rekening mee houden dat het upgraden van een speler je geld gaat kosten.

Een andere factor waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een platenspeler is de grootte. De standaard maten zijn zeven, tien, en twaalf inch. De meeste platenspelers kunnen alle drie de maten spelen, hoewel sommige de laatste misschien niet kunnen. Zorg ervoor dat je de maten opneemt voordat je een platenspeler koopt, zodat je kunt bepalen welke maat voor jou geschikt is.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om rekening te houden met het geluid van de platenspeler. De geluidskwaliteit van een speler hangt af van de onderdelen en de naald, en ook van de materialen die gebruikt zijn om hem te maken. Grotere spelers hebben over het algemeen meer vermogen, dus zullen grotere spelers waarschijnlijk luider geluid produceren.

Als je van plan bent op een platenspeler naar muziek te luisteren, kun je overwegen of hij een ingebouwde voorversterker heeft. Een platenspeler met een ingebouwde voorversterker zal betrouwbaarder zijn en de behoefte aan externe voorversterkers verminderen. De kosten van deze externe onderdelen kunnen namelijk al snel oplopen.

Als je voor de eerste keer een platenspeler koopt, is onderzoek essentieel. Hoe meer je over platenspelers te weten komt, hoe beter je in staat zult zijn de juiste voor je behoeften en budget te kiezen.

Ben je van plan om een platenspeler te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over platenspelers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over platenspelers zo goed mogelijk te beantwoorden!

Ben je fabrikant van een platenspeler en vind je dat jouw platenspeler getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw platenspeler makkelijk aan.

Veelgestelde vragen over platenspelers

 • Wat is het beste merk platenspeler?

  Op het gebied van platenspelers zijn er een aantal merken die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Fabrikanten Sony en Pioneer zijn nog altijd de beste fabrikanten op het gebied van platenspelers. Sony concentreert zich vooral op de productie van losse componenten terwijl Pioneer furore maakt bij DJ’s.

 • Wat is het verschil in platenspelers?

  Platenspelers zijn er in uiteenlopende soorten, maten en prijsklassen. Het verschil zit in kwaliteit en functionaliteit. Zo zijn er platenspelers die duurzamer zijn en langer meegaan. Dit zijn in de regel duurdere producten. Vaak hebben deze spelers ook meer functionaliteiten, zoals het kunnen afspelen van zowel 7 als 12 inch LP’s en het afspelen op 33 of 45 toeren per minuut. Daarnaast zijn er ook platenspelers met wel of geen ingebouwde voorversterker (die nodig is om het geluid goed te kunnen weergeven) en of er wel of geen verbinding met Bluetooth mogelijk is. Er zijn tegenwoordig ook complete platenspelers in een koffer. Deze hebben niet alleen een ingebouwde luidspreker, maar ook een vintage uitstraling.

 • Wat kan je met een platenspeler?

  Een platenspeler is een product waar je grammofoonplaten mee kunt afspelen. Deze platen worden ook wel vinylplaten genoemd. De muziek van een artiest of een verzamelalbum staan op een vinylplaat. Die met behulp van een speciale platenspeler kunt afdraaien. De arm met naald wordt in de groef op de plaat geplaatst en door het draaien wordt het geluid via een versterker en speakers weergegeven.

 • Wat is een goede betaalbare platenspeler?

  Een goede platenspeler als los component is er al vanaf € 200,-. Voor iets meer geld heb je platenspelers met meer mogelijkheden, zoals het afspelen van zowel 7” als 12” LP’s op verschillende snelheden. Complete platenspelers in een koffer en met ingebouwde speakers heb je vanaf € 50,- en dit kan oplopen tot € 500,-. Hoe duurder het product des te meer kwaliteit en functionaliteiten je hebt.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie