De 5 beste platenspelers van 2022

Wil je graag een nieuwe platenspeler kopen? Dan zal je kunnen vaststellen dat er op de markt heel wat verschillende mogelijkheden terug te vinden zijn! Tijdens het lezen van een platenspeler review zal het bovendien duidelijk worden dat de eisen van mensen vaak sterk uiteenlopend kunnen zijn. Wil jij bijvoorbeeld graag een platenspeler met retro uitstraling kopen? Of misschien wil jij vooral een exemplaar kopen dat je vinylcollectie eenvoudig kan digitaliseren? Ongeacht over welke eisen je in de praktijk ook mag beschikken, het spreekt voor zich dat je altijd het liefst van allemaal zal willen kiezen voor de voor jou beste platenspeler. Wij hebben de beste platenspelers op de markt alvast even voor je uitgezocht en stellen ze op deze pagina graag aan je voor!

Dit zijn ze, de 5 beste platenspelers van 2022

1. Technics SL-1500CEG-K platenspeler – Winnaar van de iF DESIGN AWARD 2020

Technics SL-1500CEG-K beste platenspeler
Bekijk platenspeler

Heel wat mensen zweren bij het gebruik van een Technics platenspeler en ze weten goed waarom. De Technics SL-1500CEG-K is een platenspeler die op alle vlakken weet te overtuigen. In eerste instantie staat ze uiteraard garant voor de bekende hoge geluidskwaliteit. Deze platenspeler is voorzien van een aanzienlijk aantal originele Technics-technologieën. Het gaat hierbij niet alleen om een kernloze direct-drive-motor, maar ook om een bijzonder gevoelige toonarm. Bij het produceren van de Technics SL-1500CEG-K werd er bovendien aandacht geschonken aan het eenvoudiger kunnen afspelen van analoge grammofoonplaten. Om dit voor mekaar te krijgen is het dan ook in de praktijk mogelijk om de ingebouwde phono voorversterker verbinding te laten maken met tal van verschillende moderne audiocomponenten. Dat is bijzonder handig wanneer je bijvoorbeeld nog de beschikking hebt over een versterker of andere audiocomponenten welke niet over een phono of platenspeler ingang beschikken, maar uitsluitend een Aux of line-ingang.

Door het in huis halen van deze Technics platenspeler kies je niet alleen maar voor een platenspeler die op technisch vlak alle verwachtingen zal weten in te lossen. Ook de uitstraling van deze Technics platenspeler is er namelijk één om duimen en vingers van af te likken. Niet voor niets slaagde de Technics SL-1500CEG-K er dan ook in om de iF DESIGN AWARD 2020 in de wacht te slepen. Ben jij dus met andere woorden niet alleen maar op zoek naar een op technisch vlak prima platenspeler, maar wil je ook graag gebruik kunnen maken van een echt mooi exemplaar? Dan zal je kunnen vaststellen dat de keuze voor deze SL-1500CEG-K platenspeler al snel zal zijn gemaakt.

Pluspunten
 • Kernloze direct-drive motor zorgt voor een stabiele rotatie
 • Ingebouwde phono voorversterker maakt connectie met diverse apparaten
 • Een aansprekend design en een functionele schoonheid
 • Voorzien van een auto lifter-functie
 • Beschikbaar in zwart en zilver
Minpunten
 • Niet bepaald de goedkoopste platenspeler

De Technics SL-1500CEG-K platenspeler is verkrijgbaar bij:

2. Denon DP-450USB – Beste platenspeler met riemaandrijving

Denon DP-450USB Draaitafel met riemaandrijving
Bekijk platenspeler

Door gebruik te maken van de Denon DP-450USB platenspeler beschik je over een handig apparaat om niet alleen je vinylplaten mee af te spelen, maar ook te digitaliseren. Door gebruik te maken van deze Denon platenspeler kan je zeer eenvoudig je platen digitaliseren naar MP3 of WAV-bestanden. Dit gebeurt door middel van de aanwezige USB-poort. Op deze manier kan je niet alleen genieten van je platencollectie op de speler zelf, maar ook op bijvoorbeeld je computer. Het is zonder probleem mogelijk om deze platenspeler aan te sluiten op eender welke gewenste versterker of op elk systeem dat beschikt over analoge ingangen. Dit is het gevolg van de aanwezigheid van de zogenaamde phono equalizer. Heb je een bepaalde plaat afgespeeld? Dan zal de toonarm automatisch naar omhoog gaan. Dit is een niet onbelangrijk voordeel dat lang niet bij elke platenspeler van kracht is.

Het strakke design waar deze Denon platenspeler over beschikt zorgt er naast bovenstaande voor dat ze ook in elke ruimte uitstekend tot haar recht zal komen. In principe hoef je slechts rekening te houden met één enkel nadeel. Het is namelijk opvallend dat Denon er niet voor heeft gekozen om een hoofdtelefoon aansluiting te voorzien bij deze speler. Wanneer dit voor jou wel een absolute vereiste is zal je deze prachtige platenspeler uit de fabriek van Denon toch links moeten laten liggen.

Pluspunten
 • Digitaliseer eenvoudig je vinylcollectie naar een MP3- of een WAV-bestand
 • Perfect aan te sluiten op randapparaat met analoge ingangen
 • De toonarm gaat automatisch omhoog na het afspelen van een plaat
Minpunten
 • Deze Denon platenspeler beschikt niet over een hoofdtelefoon aansluiting

De Denon DP-450USB is verkrijgbaar bij:

3. Pro-Ject VT-E – Beste bluetooth platenspeler

Pro-Ject VT-E Bluetooth R OM5e design Platenspeler
Bekijk platenspeler

De Pro-Ject VT-E platenspeler mag zich op verschillende vlakken een uniek exemplaar noemen. Op geluidstechnisch vlak vertoont ze zeer sterke gelijkenissen met de Essential-II. Toch is er sprake van een belangrijk verschil met deze genoemde speler. Dit verschil heeft betrekking tot het feit dat de Pro-Ject VT-E een rechtopstaande speler is. Dit is ‘s werelds eerste platenspeler die beschikt over een uniek ontwerp zodat je hem perfect aan de muur kan hangen. Bovendien is het zo dat er ook sprake is van een versie met bluetooth. Deze Pro-Ject platenspeler is in het bijzonder geschikt voor mensen die niet veel beschikbare ruimte hebben in hun woning. Zij kunnen er dan ook voor kiezen om de speler gewoon aan de muur te bevestigen. Voor deze bluetooth platenspeler geldt dat ze snaar aangedreven is en bovendien is voorzien van een stille synchroonmotor met ingebouwde quartz sturing. In ieder geval, indien je op zoek bent naar een unieke platenspeler met een bijzonder design en bluetooth-ondersteuning lijkt de keuze voor deze Pro-Ject platenspeler al snel te zijn gemaakt.

Pluspunten
 • Een platenspeler met een uniek design
 • Je bevestigt ze eenvoudig aan de muur
 • Ondersteuning voor bluetooth
 • Uitgerust met een stille synchroonmotor
Minpunten
 • De meerwaarde van het verticale design zal niet voor iedereen van belang zijn

De Pro-Ject VT-E is verkrijgbaar bij:

4. Lenco L-400 - Platenspeler – Beste Lenco platenspeler

Lenco L-400 - Platenspeler direct drive en mechanische armlift
Bekijk platenspeler

Wie graag gebruik wil maken in zijn of haar woning van de beste Lenco platenspeler kan daarvoor kijken in de richting van de ‘Lenco L-400’. De ingebouwde voorversterker zorgt ervoor dat je jouw muziek perfect kan beluisteren met behulp van externe luidsprekers zoals bijvoorbeeld een soundbar. Kenmerkend voor deze platenspeler is verder eveneens dat ze beschikt over directe aandrijving. Dit zorgt ervoor dat ze bijzonder krachtig is en bovendien ook kan draaien op een constante snelheid. Een extra troef waarover je beschikt bij het gebruik van dit type platenspeler heeft betrekking tot de mogelijkheid om je muziek te kunnen converteren naar digitale bestanden. Dit kan zeer eenvoudig gebeuren door middel van USB. Op deze manier kan je jouw vinylcollectie vanaf nu gewoon beluisteren op digitale apparaten.

Je zal er uiteraard zeker van willen kunnen zijn dat je zo lang mogelijk gebruik zal kunnen maken van jouw nieuwe Lenco platenspeler. Omwille van deze reden is ervoor gekozen om bij de Lenco L-400 platenspeler een afneembare plastic stofkap mee te leveren. De aanwezigheid van deze stofkap zorgt er voor dat stof niet snel grip zal krijgen op jouw platenspeler. Zo blijft ze je niet alleen de beste geluidskwaliteit aanbieden, maar blijft ze er tegelijkertijd ook als nieuw uitzien.

Pluspunten
 • Voorzien van een ingebouwde voorversterker
 • Converteer je platenverzameling snel en eenvoudig naar MP3
 • Standaard geleverd met een afneembare stofkap
 • Voorzien van een mechanische arm lift
 • Het strakke design maakt deze speler ook aangenaam om naar te kijken
Minpunten
 • De toonarm gaat niet automatisch terug na het afspelen van de plaat

De Lenco L-400 - Platenspeler is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Crosley Cruiser Deluxe Platenspeler – Beste retro platenspeler

Crosley Cruiser Deluxe - Platenspeler - Turquoise
Bekijk platenspeler

Wie op zoek is naar een retro platenspeler kan daarvoor beslist kijken in de richting van de Crosley Cruiser Deluxe. Zoals de naam reeds laat vermoeden is deze Crosley platenspeler een verbeterde versie van de Crosley Cruiser. Voor deze verbeterde versie geldt dat ze nu is voorzien van niet alleen pitch controle, maar ook van bluetooth. Dat is natuurlijk bijzonder handig wanneer je graag je muziek wil kunnen streamen over de interne luidsprekers. Bij het kopen van deze retro platenspeler krijg je de beschikking over een 3 toeren exemplaar die erin slaagt om al je platen van 33 1/3, 45 en zelfs 78 toeren zonder probleem af te spelen. Door middel van de aanwezige pitch controle is het eenvoudig mogelijk om de snelheid van je plaat aan te passen. Op deze manier hoor jij precies dat geluid waar je naar op zoek bent. Heb je behoeften aan wat extra power? Dan is het uiteraard mogelijk om deze platenspeler aan te sluiten op externe luidsprekers.

Voor deze Crosley platenspeler geldt tot slot dat ze beschikt over een houten behuizing. Deze behuizing staat garant voor een prima resonantie. Daarnaast werd er voor de afwerking gekozen voor een leerachtig materiaal. Je kan deze retrolook platenspeler bovendien kopen in verschillende kleuren waardoor ze in elke stijl van interieur tot haar recht kan komen.

Pluspunten
 • Een platenspeler met een retro design
 • Verkrijgbaar in verschillende kleuren
 • Voorzien van pitch controle
 • Ondersteuning voor bluetooth
 • Hoofdtelefoon uitgang aanwezig
Minpunten
 • Je moet fan zijn van de retrolook waar deze platenspeler over beschikt

De Crosley Cruiser Deluxe Platenspeler is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een platenspeler?

Er zijn verschillende zaken waar je bij het kopen van een platenspeler rekening mee zal willen houden. Voor verschillende aandachtspunten geldt dat ze zeer persoonlijk kunnen zijn. Zo wil lang niet iedereen zijn of haar vinylcollectie kunnen digitaliseren. Toch zijn er verschillende belangrijke punten waar iedereen graag de nodige aandacht aan zal willen schenken, namelijk:

1. Is er een voorversterker bij de platenspeler aanwezig of niet?

Veel mensen geven de voorkeur aan een platenspeler met voorversterker. Dit omwille van het feit dat men dan geen gebruik moet maken van een aparte versterker of receiver. Op deze manier kan er niet alleen plaats worden bespaard, daarnaast kan dit ook een financieel voordeel opleveren. Het niet meer moeten kopen van een aparte versterker voor je platenspeler is het gevolg van het feit dat het uitgangssignaal voldoende krachtig is om de speler rechtstreeks te kunnen verbinden met de speakers. Zo kan je zonder behoeften te hebben aan externe apparaten perfect luisteren naar al je favoriete LP’s. Ga jij kiezen voor een platenspeler zonder ingebouwde voorversterker? In dat geval zal je er rekening mee willen houden dat deze over een phono ingang dient te beschikken. Deze is namelijk noodzakelijk om twee apparaten met elkaar te kunnen verbinden.

2. Hoe kies je voor het beste platenspeler element?

Het element is het belangrijkste onderdeel van elke platenspeler. Het is mede omwille van deze reden dat er aan een element best een behoorlijk prijskaartje kan verbonden zijn. De prijs die wordt aangerekend voor een element wordt bepaald door niet alleen de slijping, maar ook de uitsortering van de diamant. Het wordt sterk aangeraden om hier niet op te besparen. Het element is namelijk voor het grootste deel verantwoordelijk voor de kwaliteit die je kan ervaren tijdens het beluisteren van je vinylcollectie. Investeren in een goed element staat bovendien garant voor een langdurig gebruik. Een kwalitatief platenspeler element gaat dan ook eenvoudig meer dan tien jaar mee.

3. Sta ook even stil bij het platenspeler meubel

Tot slot spreekt het voor zich dat je ook nog even aandacht zal willen besteden aan het platenspeler meubel. Hoe belangrijk de technische eisen ook mogen zijn, het oog wil ook wat. Bovendien staat het design niet altijd los van de kwaliteit waarop je kan rekenen bij een platenspeler. Zo kan een houten behuizing bijvoorbeeld zorgen voor een goede resonantie. Daarnaast zijn er veel mensen die houden van een speciale retrolook platenspeler, iets wat tegenwoordig perfect tot de mogelijkheden behoort. Wil jij graag een platenspeler kopen met een modern, strak design of beschik je toch eerder over de voorkeur voor een retrolook exemplaar? Het is toch iets om even over na te denken.

Veelgestelde vragen over platenspelers

 • Wat is het beste merk platenspeler?

  Op het gebied van platenspelers zijn er een aantal merken die met kop en schouders boven de rest uitsteken. Fabrikanten Sony en Pioneer zijn nog altijd de beste fabrikanten op het gebied van platenspelers. Sony concentreert zich vooral op de productie van losse componenten terwijl Pioneer furore maakt bij DJ’s.

 • Wat is het verschil in platenspelers?

  Platenspelers zijn er in uiteenlopende soorten, maten en prijsklassen. Het verschil zit in kwaliteit en functionaliteit. Zo zijn er platenspelers die duurzamer zijn en langer meegaan. Dit zijn in de regel duurdere producten. Vaak hebben deze spelers ook meer functionaliteiten, zoals het kunnen afspelen van zowel 7 als 12 inch LP’s en het afspelen op 33 of 45 toeren per minuut. Daarnaast zijn er ook platenspelers met wel of geen ingebouwde voorversterker (die nodig is om het geluid goed te kunnen weergeven) en of er wel of geen verbinding met Bluetooth mogelijk is. Er zijn tegenwoordig ook complete platenspelers in een koffer. Deze hebben niet alleen een ingebouwde luidspreker, maar ook een vintage uitstraling.

 • Wat kan je met een platenspeler?

  Een platenspeler is een product waar je grammofoonplaten mee kunt afspelen. Deze platen worden ook wel vinylplaten genoemd. De muziek van een artiest of een verzamelalbum staan op een vinylplaat. Die met behulp van een speciale platenspeler kunt afdraaien. De arm met naald wordt in de groef op de plaat geplaatst en door het draaien wordt het geluid via een versterker en speakers weergegeven.

 • Wat is een goede betaalbare platenspeler?

  Een goede platenspeler als los component is er al vanaf € 200,-. Voor iets meer geld heb je platenspelers met meer mogelijkheden, zoals het afspelen van zowel 7” als 12” LP’s op verschillende snelheden. Complete platenspelers in een koffer en met ingebouwde speakers heb je vanaf € 50,- en dit kan oplopen tot € 500,-. Hoe duurder het product des te meer kwaliteit en functionaliteiten je hebt.

 • Plaats een reactie