De 5 beste beamers van 2022

Heb je zin in een echte bioscoopervaring, maar kun je de deur niet uit? Met een beamer creëer jij jouw eigen thuisbioscoop zonder dat je de deur uit hoeft. Je moet alleen even je eigen popcorn poppen. Of zoek je misschien een beamer voor zakelijk gebruik? Voor je tot de aankoop van een goed beamer of projector over gaat, is het belangrijk om eerst voor ogen te hebben met welk doel je de projector wil inzetten. Het onderzoek naar de beste beamers hebben wij al voor je gedaan. Graag geven we je daarna ook nog tips voor het kopen van een beamer. Hieronder vind je de vijf beste beamers van 2022.

Merk
Model
1
Acer VL7860 DLP 4K beamer
Acer
VL8760
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
2
Acer P5530 - Full HD DLP Beamer
Acer
P5530
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
3
Anker Nebula Capsule II - DLP Mini beamer
Anker
Nebula Capsule II
4
LG ProBeam HF85JS short throw beamer
LG
ProBeam HF85JS
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.
5
Philips Screeneo S6 - 4K Beamer
Philips
Screeneo S6
Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Dit zijn ze, de 5 beste beamers van 2022

1. Acer VL8760 – Beste 4K beamer

Acer VL7860 DLP 4K beamer
Bekijk beamer

De VL8760 beamer van het merk Acer is volgens ons de beste 4K beamer. Een 4K beamer is een beamer die de beelden vier keer scherper projecteert dan bijvoorbeeld een Full HD beamer. Daarnaast zijn 4K beamers voorzien van de nieuwste technologie waardoor ze in staat zijn de nieuwste HDMI 2.0/HDCP 2.2/4K of HDR aan te kunnen. De beamer heeft een maximale resolutie van 3840 x 2160 en heeft een contrastratio wat inhoudt dat de beamer een groot verschil weergeeft tussen de zwart- en kleurtinten.

De laser van de beamer heeft (bij normaal gebruik) een levensduur van 20.000 uur, dit komt neer op ongeveer 20 jaar. De beamer bevat in totaal twee HDMI-poorten waardoor je eenvoudig twee verschillende apparaten aansluit. De projector weegt 8,5 kilogram en is geschikt om aan je plafond te bevestigen met een additionele plafondsteun.

Pluspunten
 • Eenvoudig te installeren
 • Super scherp beeld
Minpunten
 • Relatief zwaar
 • Zeer prijzig

De Acer VL8760 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

2. Acer P5530 – Beste HD (1080p) beamer

Acer P5530 - Full HD DLP Beamer
Bekijk beamer

De P5530 beamer van het merk Acer is de beste HD (1080p) beamer uit ons test. Een Full HD beamer zorgt ervoor dat het beeld met meer detail wordt weergegeven. Het beeld is dus veel beter en scherper dan met bijvoorbeeld een 720p beamer. Uiteraard zijn deze beamers nog niet zo scherp als de nieuwere 4K beamers, maar de prijs van een Full HD beamer ligt een stuk lager en daarom hebben we deze ook in de test meegenomen.

De beamer heeft een contrastratio van 20.000:1 wat betekent dat de beamer een groot verschil weergeeft tussen de zwart- en kleurtinten in de verschillende beelden. Daarnaast heeft de beamer een lichtopbrengst van 4000 ANSI lumen. Dit houdt in dat de beelden ook in verlichte ruimtes goed worden weergegeven.

De lamp van deze beamer heeft (bij normaal gebruik) een levensduur van 4000 uur. Wat de beamer zo aantrekkelijk maakt, is dat je eenvoudig een USB-stick in het apparaat steekt en de gewenste beelden projecteert. De beamer weegt 2,73 kilogram en is daarom makkelijk mee te nemen en/of te verplaatsen.

Pluspunten
 • Geïntegreerde mediaspeler
 • Goede prijs- en kwaliteitsverhouding
 • Ook helder beeld in een verlichte ruimte
Minpunten
 • Kortere levensduur dan de Acer VL7860

De Acer P5530 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Anker Nebula Capsule II – Beste mini beamer

Anker Nebula Capsule II - DLP Mini beamer
Bekijk beamer

De Nebula Capsule II van het merk Anker heeft een uiterlijk wat je niet direct verwacht van een beamer. Wat je in eerste instantie verwacht bij een beamer is een groot (meestal wit) rechthoekig apparaat. De Nebula Capsule II verandert dit beeld. Deze beamer is klein van stuk, staat rechtop en heeft een cilindervormige behuizing. Je kunt de vorm vergelijken met een blikje cola. Het is volgens ons de beste mini beamer die we tegen zijn gekomen in onze zoektocht.

De Nebula Capsule II heeft een ingebouwde accu waardoor je de beamer overal mee naartoe kunt nemen. Een opgeladen accu kan 2,5 uur aan film(s) vertonen. De beamer heeft een lichtopbrengst van 200 ANSI lumen. Dit houdt in dat het apparaat niet heel goed werkt in verlichte ruimtes. Dit is bij de meeste mini beamers het geval omdat er geen grote lamp in deze apparaten geplaatst kan worden. Dus een hoge lichtopbrengst kun je van de huidige mini beamers nog niet verwachten. De techniek staat niet stil, dus wellicht dat de toekomstige generatie mini beamers dit wel kan.

Je kunt de beamer aansluiten op HDMI, USB, Bluetooth, wifi en chromecast. De beamer beschikt over een automatische focus en een ingebouwde intern geheugen van 8GB.

Pluspunten
 • Je neemt de beamer overal mee naartoe
 • Modern design
 • Intern geheugen van 8GB
Minpunten
 • Lage lichtopbrengst dus niet geschikt voor verlichte ruimtes

De Anker Nebula Capsule II is verkrijgbaar bij:

4. LG ProBeam HF85JS – Beste short throw beamer

LG ProBeam HF85JS short throw beamer
Bekijk beamer

Ook de beamer ProBeam HF85JS van het merk LG heeft een modern design. De vorm lijkt weliswaar zeker op een beamer, maar het apparaat lijkt eerder op een catchy interieur item. Ideaal voor in huis dus deze beamer. Deze beamer is de door ons best geteste short throw beamer. Wat is een short throw beamer? Een korte afstand beamer. De beamer projecteert de beelden veel dichter op het projectiescherm. De voorwaarde voor het gebruik van deze beamer is dat het projectiescherm gespannen moet zijn. Wanneer dit niet het geval is, zal het beeld niet helder zijn.

Door de beamer op 5,6 centimeter van de muur te plaatsen, projecteert het apparaat een 90 inch bioscoopscherm. Het scherm kan eventueel vergroot worden naar 120 inch bij een afstand van 18 centimeter van de muur. De beamer projecteert in 1080p resolutie.

De beamer heeft een lichtopbrengst van 1500 ANSI lumen wat betekent dat de kijkervaring in donkere ruimtes optimaal is. De levensduur (bij hoge helderheid) van het apparaat is 20.000 uur. Het apparaat weegt 4,7 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 118 x 353 x 189 mm (B x D x H). De beamer beschikt over de volgende aansluitingen: 2x USB 2.0, RCA en 2x HDMI.

Pluspunten
 • Zeer moderne uitstraling
 • Korte afstand beamer
Minpunten
 • Schermgrootte afhankelijk van plaatsen beamer

De LG ProBeam HF85JS is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Philips Screeneo S6 – Beste led beamer

Philips Screeneo S6 - 4K Beamer
Bekijk beamer

De Philips Screeneo S6 is de beste led beamer in deze test. Deze beamer projecteert op groot formaat en beschikt over 8,3 miljoen pixels (4K). De beamer is eenvoudig te bedienen via de intuïtieve AirMote-afstandsbediening. Door gebruik te maken van gebaren of wijzen, reageert de afstandsbediening op wat jij wil. Ideaal! De afstandsbediening wordt standaard meegeleverd en hoef je dus niet apart aan te schaffen.

De beamer heeft een Android besturingssysteem waardoor je video’s kunt bekijken van bijvoorbeeld YouTube, Netflix of Videoland. De Philips Screeneo S6 heeft een helderheid van 2000 kleurenlumen en een levensduur van 30.000 uur. De beamer weegt 2,5 kilogram en heeft de volgende afmetingen: 228 x 231 x 140 mm (B x D x H). De beamer is aan te sluiten op wifi, bluetooth en 2x USB, 2x HDMI, RJ45 en S/PDIF. Daarnaast heeft de beamer een intern geheugen van 16 GB.

Pluspunten
 • Meegeleverde afstandsbediening die reageert op gebaren en/of wijzen
 • 8,3 miljoen pixels
 • Intern geheugen van 16 GB
Minpunten
 • Wat duurder dan sommige andere beamers

De Philips Screeneo S6 is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Wat is een beamer?

Een beamer is een apparaat welke je in kunt zetten om beelden vanaf bijvoorbeeld jouw computer, laptop of smartphone groter te projecteren op bijvoorbeeld een projectiescherm of een muur. De oorspronkelijke benaming van een beamer is eigenlijk een projector: genoemd naar zijn functie. De eerste diaprojector werd gemaakt en gebruikt in de zeventiende eeuw. Op die manier kon men foto’s groter laten projecteren. Een projector is dus eigenlijk al een eeuwenoud apparaat, welke nu, in een meer moderne versie, nog steeds gebruikt wordt. De meeste beamers zijn speciaal ontwikkeld voor een bepaalde doeleinden, zoals beamers voor thuis gebruik, beamers voor in onderwijsinstellingen, beamers die makkelijk mee te nemen zijn of beamers die voor zakelijke doeleinden inzetbaar zijn.

Je gaat een beamer kopen, hier moet je op letten

Het aanbod van beamers is enorm. Daarom bieden we je graag hulp met deze tips waar je op moet letten tijdens de aankoop van een beamer. Er zijn heel veel verschillende merken die beamers aanbieden. Top merken zijn Acer, Epson, Philips, Anker, Optoma, LG en BenQ.

Allereerst wat praktische vragen: zijn er muren binnen het huis of heb je een scherm waar het beeld op geprojecteerd kan worden? Het is goed om er over na te denken op welke plek je de beamer gaat neerzetten of ophangen. Heeft de beamer vooral een vaste plek of moet deze juist extreem portable zijn? Let hierbij goed op de grootte en het gewicht van de beamer.

Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden waarvoor je de beamer gaat gebruiken, de toepassingsgebieden. Gaat de beamer dienen als ware home cinema? Er zijn veel high end beamers die voorzien zijn met de beste specificaties in HD met 4K resolutie. Een home cinema beamer heeft een laag aantal ansi lumen, een hoge contrastwaarde en kunnen snelle beeldwisselingen aan. Moet de beamer vooral dienen voor zakelijke presentaties? Let dan goed op de helderheid van de beamer in zowel lichte als donkere ruimtes.

Moet de beamer juist beschikken over veel kleuren of een goed contrast en helderheid? De technologie waar beamers over beschikken is voornamelijk de projectie van het beeld. Een aantal technieken zijn bijvoorbeeld DLP, LCD en LED technologie.

Beamer technieken

 • DLP (Digital Light Processing) biedt een sterk contrast met hoge waarden en een goede weergave van het beeld. DLP bestaat uit miljoenen kleine spiegels die licht weerkaatsen en zorgen voor een krachtig contrast. Daarnaast zijn DLP beamers klein en maakt het uitstekend voor mobiel gebruik. Met snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond ontstaat het regenboog-effect. Dit zal zich vertalen in een kleurwaas, welke zich achter het lichte object aan beweegt. Echter hebben de nieuwere types dit veel beter in orde.
 • LCD (Liquid Crystal Display) beamers scoort erg goed door volle en levendige kleuren en een goede helderheid maar heeft vergeleken met DLP een lager contrast. Over het algemeen zijn bij LCD beamers de kleuren erg scherp en natuurlijk.
 • Bij LED (Light Emitting Diode) beamers is de lamp vervangen door LED lichten. Dus deze beamers zeggen alleen iets voor de lichtbron. LED projectietechniek maken veelal gebruiken van DLP en biedt een hele lange levensduur. De nadelen zijn wel de lage lichtopbrengst en contrast.

Toepassingen van een beamer

Een beamer kun je voor verschillende doeleinden inzetten. Zo kun je je beamer gebruiken om een echte thuisbioscoop te creëeren of voor zakelijk gebruik. Voor deze verschillende doeleinden zijn waarschijnlijk verschillende wensen. Bij zakelijk gebruik is het aannemelijk dat je de beamer gebruikt in een verlichte ruimte. Voor thuisgebruik geldt precies het tegenovergestelde. Thuis schakel je makkelijk alle lichten uit en sluit je een goede soundbar aan. Bij zakelijk gebruik doe je dit minder snel, omdat er wellicht ook aantekeningen gemaakt moeten worden. Het is belangrijk de verschillende doeleinden goed voor ogen te hebben, zodat je hier je keuze voor een beamer op kunt baseren. Wij raden je aan om, bij regelmatig gebruik, voor de verschillende doeleinden een aparte beamer aan te schaffen zodat de beamer precies afgestemd is op de zakelijk wensen en de beamer voor thuis ook voldoet aan de wensen die je hebt voor een beamer voor thuisgebruik.

Veelgestelde vragen over beamers

 • Hoe werkt een beamer?

  Een beamer produceert beeld door middel van projectie. Beamers maken gebruik van verschillende technieken. Variërend van een techniek dat gebruikmaakt van honderduizenden spiegeltjes tot aan geavanceerde technieken die met behulp van software en bepaalde componenten een haarscherp beeld op een doek kunnen projecten. Alle technieken hebben zowel voor- als nadelen.

 • Wat kost een beamer?

  Een goede beamer voor thuisgebruik kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 750,-. De prijs is afhankelijk van de beeldkwaliteit en de functies. Ook speelt de projectietechniek een rol in de prijs evenals hoe duurzaam een beamer is. Bij de ene beamer moeten de lampen sneller vervangen worden dan bij andere. Deze zijn vaak goedkoper, maar je bent op termijn duurder uit, omdat je de lampen vaker moet vervangen.

 • Welke beamer voor thuisbioscoop?

  De Optoma HD146X beamer is een compacte Full HD beamer, die gebruikmaakt van de DLP technologie. De projector projecteert een haarscherp beeld en is met 3600 ANSI lumen geschikt voor zowel donkere als lichte kamers. Met de keystone correctie functie kan je het beeld eenvoudig aanpassen terwijl je de beamer zowel kan ophangen als op een statief kunt neerzetten. De projectieafstand is 1 tot 10 meter en dat maakt de beamer geschikt voor een thuisbioscoop.

 • Plaats een reactie