Heb je zin in een echte bioscoopervaring, maar kan of wil je de deur niet uit? Met een beamer creëer jij jouw eigen bioscoop in de woonkamer. Je moet alleen wel je eigen popcorn poppen. Of ben je misschien op zoek naar een beamer voor zakelijk gebruik? Voor je tot de aankoop van een goede beamer of projector over gaat, is het belangrijk om eerst voor ogen te hebben met welk doel je de projector wil inzetten.
Het onderzoek naar de beste beamer van 2024 hebben wij al voor je gedaan. De lichtopbrengst, de resolutie en het formaat van de beamer zijn belangrijke aandachtspunten als je modellen gaat vergelijken. Deze hebben wij dus alvast voor je vergeleken. Bepaal welk model voldoet aan jouw wensen en bestel je nieuwe beamer eenvoudig online.
Hieronder vind je de vijf beste beamers van 2024 en onderaan dit artikel geven we je ook nog uitgebreide tips voor het kopen van een beamer.
Dit zijn ze, de 5 beste beamers van 2024
1. Optoma UHD55 – Beste 4K Ultra HD beamer
Hoewel je misschien geneigd bent voor een lagere prijs te kiezen, is deze beamer in staat binnenscènes met verbluffend detail weer te geven. Hij heeft ook een fraai optisch systeem en produceert uitstekende zwartniveaus. Naar welk soort inhoud je ook kijkt, de Optoma UHD55 beamer bezorgt je een geweldige ervaring. Met deze projector kun je samen met je vrienden en familie naar je favoriete films en televisieprogramma’s kijken.
Voor de prijs krijg je waar voor je geld. De Optoma UHD55 beamer levert 3600 ANSI lumen aan helderheid, waardoor je in verduisterde ruimtes tot wel 3,5 meter breed kan projecteren en in verlichte ruimtes 2,30 meter breed. Ook heeft de beamer een uitstekende kleurnauwkeurigheid, en biedt indrukwekkende contrastverhoudingen. Ook is de beamer zeer geschikt voor gamers.
- Scherp beeld
- Makkelijk in de bediening
- Prijzig
De Optoma UHD55 is verkrijgbaar bij:
2. BenQ TH585P – Beste beamer voor gaming
Kies je voor de BenQ TH585P, dan heb je een krachtige beamer die uitermate geschikt is om games mee te projecteren. Er is sprake van een zeer lage input lag (16 ms). Hierdoor is de vertraging tussen controller en scherm minimaal. Maar ook voor zakelijke doeleinden is deze beamer zeer geschikt. De full hd resolutie zorgt voor een scherp beeld met goede detaillering. Er kunnen 2 apparaten aangesloten worden omdat er op de beamer 2 hdmi ingangen aanwezig zijn.
- Dubbele HDMI poorten
- Krachtige projector voor zijn formaat
- licht van gewicht
- Geen Bluetooth
De BenQ TH585P is verkrijgbaar bij:
3. Samsung The Freestyle – Beste HD (1080p) beamer
De Samsung The Freestyle is een zogenaamde mini-beamer. Een zeer compacte beamer die eenvoudig mee te nemen is naar een vergadering, trainingssessie of zakelijke reis naar het buitenland bijvoorbeeld. De Samsung The Freestyle is tevens licht van gewicht. Het kleine formaat verhult wellicht de krachtige prestaties. Deze beamer heeft een beeldscherpte van Full HD (1080p), beschikt over autofocus en keystone correctie. Verder kun je ook gebruik maken van het Tizen smart platform. Hiermee kun je series en films streamen van o.a. Videoland, Netflix en Display+.
- Scherp beeld
- Draagbaar
- 360 graden luidspreker
- Minder beeld in lichte ruimte
De Samsung The Freestyle is verkrijgbaar bij:
4. Anker Nebula Capsule II – Beste mini beamer
De Nebula Capsule II van het merk Anker heeft een uiterlijk wat je niet direct verwacht van een beamer. Wat je in eerste instantie verwacht bij een beamer is een groot (meestal wit) rechthoekig apparaat. De Nebula Capsule II verandert dit beeld. Deze beamer is klein van stuk, staat rechtop en heeft een cilindervormige behuizing. Je kunt de vorm vergelijken met een blikje cola. Het is volgens ons de beste mini beamer die we tegen zijn gekomen in onze zoektocht.
De Nebula Capsule II heeft een ingebouwde accu waardoor je de beamer overal mee naartoe kunt nemen. Een opgeladen accu kan 2,5 uur aan film(s) vertonen. De beamer heeft een lichtopbrengst van 200 ANSI lumen. Dit houdt in dat het apparaat niet heel goed werkt in verlichte ruimtes. Dit is bij de meeste mini beamers het geval omdat er geen grote lamp in deze apparaten geplaatst kan worden. Dus een hoge lichtopbrengst kun je van de huidige mini beamers nog niet verwachten. De techniek staat niet stil, dus wellicht dat de toekomstige generatie mini beamers dit wel kan.
Je kunt de beamer aansluiten op HDMI, USB, Bluetooth, wifi en chromecast. De beamer beschikt over een automatische focus en een ingebouwde intern geheugen van 8GB.
- Je neemt de beamer overal mee naartoe
- Modern design
- Intern geheugen van 8GB
- Lage lichtopbrengst dus niet geschikt voor verlichte ruimtes
De Anker Nebula Capsule II is verkrijgbaar bij:
5. Acer Essential X118HP – Beste goedkope beamer
De Acer Essential X118HP beamer heeft een Full HD resolutie en kan dan ook perfect gebruikt worden voor een thuisbioscoop of gamesessie. De helderheid tot 4000 ANSI lumen zorgt in daglicht en in middelgrote tot grote ruimtes voor een goed zichtbaar en duidelijk beeld. Ook beschikt de Acer Essential X118HP beamer over krachtige geïntegreerde luidsprekers en de Acer BlueLightShield™ technologie voorkomt onnodige belasting van je ogen.
- Goede prijs kwaliteit verhouding
- Scherp beeld
- Plug & play
- Geen smart platform
De Acer Essential X118HP is verkrijgbaar bij:
Wat is een beamer?
Een beamer is een apparaat dat je in kan zetten om beelden vanaf bijvoorbeeld jouw computer, laptop of smartphone groter te projecteren op een projectiescherm of een muur. De oorspronkelijke benaming van een beamer is eigenlijk een projector: genoemd naar zijn functie.
De eerste diaprojector werd gemaakt en gebruikt in de zeventiende eeuw. Op die manier kon men foto’s groter laten projecteren. Een projector is dus eigenlijk al een eeuwenoud apparaat, dat nu in een moderne versie nog steeds gebruikt wordt. De meeste beamers zijn speciaal ontwikkeld voor bepaalde doeleinden, zoals beamers voor thuis gebruik, beamers voor in onderwijsinstellingen, beamers die makkelijk mee te nemen zijn of beamers die voor zakelijke doeleinden inzetbaar zijn.
Waar moet je op letten bij het kopen van een beamer?
Wanneer je op zoek bent naar een beamer, zijn er verschillende dingen waar je op moet letten voor je tot aanschaf overgaat. Het aanbod van beamers is enorm. Daarom bieden we je graag hulp met deze tips waar je op moet letten tijdens de aankoop van een beamer. Er zijn heel veel verschillende merken die beamers aanbieden. Top merken zijn Acer, Epson, Philips, Samsung, Anker, Optoma, LG en BenQ. Als je onderstaande onderwerpen onderzoekt zou je de beste beamer voor jouw situatie moeten kunnen vinden. Er zijn veel verschillende onderwerpen die van toepassing zijn op een beamer, maar kijk goed welke onderwerpen van toepassing zijn op jouw situatie.
Beschikbare ruimte
Bepaal eerst de ruimte waarin je de beamer zult gebruiken. Een grote kamer is ideaal voor een projector. Heb je een grote ruimte beschikbaar? Dan zal je een model willen kiezen dat een grote ruimte aankan. Wellicht heb je deze ruimte nu nog niet beschikbaar, maar denk vooral ook aan de nabije toekomst. Het is zonde om nu veel geld uit te geven aan een beamer, en over een paar jaar weer te moeten upgraden omdat de beamer niet voldoet aan de nieuwe ruimte.
Daarnaast moet je jezelf ook wat praktische vragen stellen: zijn er muren binnen het huis of heb je een scherm waar het beeld op geprojecteerd kan worden? Het is goed om na te denken over de plek waar je de beamer gaat neerzetten of ophangen. Heeft de beamer vooral een vaste plek of moet deze juist draagbaar zijn? Let hierbij goed op de afmetingen en het gewicht van de beamer.
Toepassing van de beamer
Het is belangrijk om in je achterhoofd te houden waarvoor je de beamer gaat gebruiken. Een beamer is namelijk voor verschillende doeleinden inzetbaar. Zo kun je je beamer gebruiken om een echte thuisbioscoop te creëren of voor zakelijk gebruik. Voor deze verschillende doeleinden zijn waarschijnlijk verschillende wensen.
Thuisbioscoop
Thuis schakel je makkelijk alle lichten uit en sluit je een goede soundbar of AV-versterker aan. Dan gaat de beamer dienen als ware home cinema. Er zijn veel high end beamers die voorzien zijn met de beste specificaties in ultra-HD met 4K of zelfs 8K resolutie. Een goede home cinema beamer heeft een laag aantal ansi lumen, een hoge contrastwaarde en kan snelle beeldwisselingen aan. Denk vervolgens aan het beeldmateriaal dat je zult projecteren. Is al het beschikbare beeldmateriaal in 1080p dan heeft het weinig nut om veel geld uit te geven aan een 8K beamer.
Zakelijke beamer
Bij zakelijk gebruik is het aannemelijk dat je de beamer gebruikt in een verlichte ruimte. Let dan goed op de helderheid van de beamer in zowel lichte als donkere ruimtes. Een hoge helderheid zorgt er voor dat het beeld goed zichtbaar blijft, ook in goed verlichte ruimtes.
Voor zakelijk gebruik geldt precies het tegenovergestelde van een beamer voor een thuisbioscoop. Bij zakelijk gebruik doe je minder snel het licht uit, omdat er wellicht ook aantekeningen gemaakt moeten worden en het meer energie kost om ingespannen naar een scherm te staren in een donkere ruimte.
Draagbaarheid
Het volgende waar je op moet letten is draagbaarheid. Een lichter model zal draagbaarder zijn, wat een goede eigenschap is voor presentatoren die mobiel moeten zijn. Het is echter belangrijk op te merken dat lichte modellen met dezelfde specificaties meer kosten dan grotere.
Contrastverhouding
Het midden van het beeld is vaak helderder dan de randen, dit komt door de eigenschappen van de lamp. Een hogere contrastverhouding zal de beeldkwaliteit verbeteren. Er zijn echter nog andere factoren die de contrastverhouding beïnvloeden. Een grotere contrastverhouding verbetert de helderheid van het beeld, omdat de donkerste delen van een beeld beter te zien zijn. Tegenwoordig is bij televisies natuurlijk al goed te zien dat bijvoorbeeld OLED een stuk hoger contrast heeft dan een LCD-tv. Ook bij beamers zijn dit soort verschillen goed zichtbaar.
De contrastverhouding heeft betrekking op de verhouding tussen het zwartste zwart en het witste wit in een beeld. Een hoge contrastverhouding geeft beelden meer contrast, terwijl een lagere contrastverhouding de beelden er vaak wat doffer uit laat zien. Een andere belangrijke factor is de kleurweergave. Een goede contrastverhouding zorgt voor rijke kleuren en natuurlijke tinten.
Resolutie
We hebben het al eerder benoemd, maar een belangrijke factor is de resolutie van het beeldscherm. Veel projectoren hebben verschillende resoluties, dus is het belangrijk te bedenken waarvoor je de projector zult gebruiken. Als je de projector bijvoorbeeld voor presentaties gaat gebruiken, is een scherm met een hogere resolutie niet persé nodig. De mensen zitten vaak wat verder van het scherm en je presenteert niet op enorm grote formaten. Je bent met een resolutie van 1080p dan vaak al goed op weg.
Ga je films in hoge resolutie afspelen in een donkere ruimte, dan wil je waarschijnlijk een 4K of zelfs een 8K beamer. De meeste streaming diensten bieden tegenwoordig 4K beeldmateriaal aan waardoor je met een 4K beamer optimaal van dit beeld kan genieten. Heb je een 8K beamer en speel je 4K content af? Let dan op of de beamer upscaling heeft. Dit zorgt er voor dat de 4K beelden er goed uit zien op de 8K projectie.
Beeldverhouding
Een andere factor om rekening mee te houden is de beeldverhouding van de projector. De meest gebruikte beeldverhoudingen zijn 4:3 (normaal) 16:10 (breedbeeld) en 16:9 (breedbeeld). Dit wil zeggen dat voor elke 4 cm dat het beeld breed is het scherm ook 3 cm hoog is. Sinds kort wordt ook de beeldverhouding 19:10 gebruikt. Deze zie je vooral terug in veel 4K beamers omdat dit het dichtste bij 4x Full HD in de buurt komt.
Om beeldvervorming te voorkomen passen de meeste beamers zich zelf aan de beeldverhouding van het beeldmateriaal aan. Dit is vaak te zien aan zwarte balken aan de zijkanten of boven en onder in beeld. Voor zakelijke beamers wordt vaak gekozen voor een 16:9 verhouding, voor home theater valt de keuze vaak op 16:9 of 19:10.
Beamer technieken
Moet de beamer juist beschikken over veel kleuren of een goed contrast en helderheid? De technologie waar beamers over beschikken is voornamelijk de projectie van het beeld. Een aantal technieken zijn bijvoorbeeld DLP, LCD en LED technologie.
- DLP (Digital Light Processing) biedt een sterk contrast met hoge waarden en een goede weergave van het beeld. DLP bestaat uit miljoenen kleine spiegels die licht weerkaatsen en zorgen voor een krachtig contrast. Daarnaast zijn DLP beamers klein en dat maakt het uitstekend voor mobiel gebruik. Met snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond ontstaat het regenboog-effect. Dit zal zich vertalen in een kleurwaas, welke zich achter het lichte object aan beweegt. Echter hebben de nieuwere types dit veel beter op orde.
- LCD (Liquid Crystal Display) beamers scoren erg goed door volle en levendige kleuren en een goede helderheid maar heeft vergeleken met DLP een lager contrast. Over het algemeen zijn bij LCD beamers de kleuren erg scherp en natuurlijk.
- Bij LED (Light Emitting Diode) beamers is de lamp vervangen door LED lichten. Dus deze beamers zeggen alleen iets voor de lichtbron. LED projectietechniek maken veelal gebruiken van DLP en biedt een hele lange levensduur. De nadelen zijn wel de lage lichtopbrengst en contrast.
Aansluitingen
Tenslotte moet je letten op de aansluitmogelijkheden van de beamer. Veel projectoren hebben VGA of HDMI ingangen. Je hebt echter een HDMI of DisplayPort aansluiting nodig als je hoogwaardige video-output wil afspelen. Sommige projectoren zijn zelfs voorzien van WiFi. WiFi is handig voor het streamen van presentaties vanaf moderne toestellen. Hoewel wifi geen must is, is het altijd een goed idee om na te gaan of de projector wifi ondersteuning heeft. Hiermee kan je namelijk ook makkelijker de software van de beamer updaten.
Ben je van plan om een beamer te kopen maar kom je er zelf niet uit? Of heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen over beamers? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel en dan proberen wij je vragen over beamers zo goed mogelijk te beantwoorden!
Ben je fabrikant van een beamer en vind je dat jouw beamer getest moet worden en in onze top 5 hoort? Lees dan hier hoe we te werk gaan en meld jouw beamer makkelijk aan.
Veelgestelde vragen over beamers
Hoe werkt een beamer?
Een beamer produceert beeld door middel van projectie. Beamers maken gebruik van verschillende technieken. Variërend van een techniek dat gebruikmaakt van honderduizenden spiegeltjes tot aan geavanceerde technieken die met behulp van software en bepaalde componenten een haarscherp beeld op een doek kunnen projecten. Alle technieken hebben zowel voor- als nadelen.
Wat kost een beamer?
Een goede beamer voor thuisgebruik kost gemiddeld tussen de € 500,- en € 750,-. De prijs is afhankelijk van de beeldkwaliteit en de functies. Ook speelt de projectietechniek een rol in de prijs evenals hoe duurzaam een beamer is. Bij de ene beamer moeten de lampen sneller vervangen worden dan bij andere. Deze zijn vaak goedkoper, maar je bent op termijn duurder uit, omdat je de lampen vaker moet vervangen.
Welke beamer voor thuisbioscoop?
De Optoma HD146X beamer is een compacte Full HD beamer, die gebruikmaakt van de DLP technologie. De projector projecteert een haarscherp beeld en is met 3600 ANSI lumen geschikt voor zowel donkere als lichte kamers. Met de keystone correctie functie kan je het beeld eenvoudig aanpassen terwijl je de beamer zowel kan ophangen als op een statief kunt neerzetten. De projectieafstand is 1 tot 10 meter en dat maakt de beamer geschikt voor een thuisbioscoop.
Waarom kiezen voor 5Top.nl?
Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!