De 5 beste chromecasts van 2023

Een televisie is geen product dat je jaarlijks aankoopt en vaak zelfs niet eens per twee jaar. Sommige mensen doen wel 10 tot 15 jaar met een TV en met de huidige ontwikkelingen mis je dan een hoop. Namelijk de zogenaamde ‘slimme televisie’ is niet voor iedereen beschikbaar. Toch willen we graag een slimme televisie zodat we films kunnen streamen van onze laptop of telefoon naar de televisie bijvoorbeeld. Om van een niet slimme TV toch een slim product te maken die dingen kan afspelen zoals films, is het apparaat chromecast uitgevonden.

Wat is de beste chromecast?

Als je om welke reden dan ook geen smart-tv hebt aangeschaft of misschien wel helemaal niet wil aanschaffen, maar je toch films wilt streamen, dan bestaat er chromecast als oplossing. Op die manier maak je van elke ‘gewone televisie’ en ‘slimme televisie’. Om chromecast te kunnen gebruiken op je TV heb je wel één HDMI-poort nodig waarop hij kan worden aangesloten.

Wat zijn de mogelijkheden van chromecast?

Door middel van een HDMI-kabel sluit je het apparaat chromecast aan op je televisie. Vervolgens maak je eenmalig verbinding met de WIFI. Je kunt dit het beste uitvoeren volgens de meegeleverde handleiding omdat bij elk model dit op een andere manier gaat. Vervolgens zorg je dat een mobiel apparaat, zoals een smartphone of een laptop, verbonden is met hetzelfde wifi-netwerk als chromecast. Nu kun je vanaf je mobiele apparaat dingen streamen naar je chromecast, zoals bijvoorbeeld films op Netflix, Videoland, YouTube, Pathé Thuis, Spotify of HBO.

Chromecast heeft niet de mogelijkheid om een internetpagina in te laden bijvoorbeeld. Als je dus niet de app gebruikt van bijvoorbeeld YouTube maar de internetpagina kun je dit niet streamen op je TV.

Dit zijn ze, de 5 beste chromecasts van 2023

1. Google Chromecast met Google TV – Beste chromecast met Google tv

Google Chromecast met Google TV - Multimediaspeler - 4K HDR - Wifi - Wit
Bekijk chromecast

De beste chromecast met Google tv is de Chromecast met Google TV Multimediaspeler 4K Wifi van Google. Deze mediastreamer zorgt voor een 4K HDR beeldkwaliteit, waardoor je nooit hoeft in te leveren op je beeldkwaliteit omdat je niet direct via je TV kijkt. Je hebt de mogelijkheid om zowel smartphones met Android als IPhone‘s erop aan te sluiten en je inhoud wordt automatisch georganiseerd door Google TV waardoor je geen tijd meer verliest aan het zoeken door je films of programma’s.

Pluspunten
 • Zeer goede beeldkwaliteit van 4K HDR
 • Organiseert zelf de programma’s en films zodat je niet hoeft te zoeken
 • Werkt zowel met Android telefoons als IPhone’s
Minpunten
 • Voor het maken van een internetverbinding via LAN heb je een aparte adapter nodig

De Google Chromecast met Google TV is verkrijgbaar bij:

2. Google Chromecast Ultra – Beste chromecast ultra

Google Chromecast Ultra - Media Streamer
Bekijk chromecast

De Chromecast Ultra Media Streamer is de beste chromecast ultra van Google. Met beelden van 4K Ultra HD en HDR-beeld kun je optimaal genieten van jouw films. Als je daarnaast ook nog op zoek bent naar een stabiele verbinding geeft de Chromcast Ultra van Google je de mogelijkheid om een bedraadde verbinding tot stand te brengen zodat je geen last hebt van problemen met de wifi. Met de plug-and-play installatie heb je binnen een handomdraai jouw Chromecast aan het werk en kun je direct starten met het kijken van jouw favorieten film.

Pluspunten
 • Zeer goede beeldkwaliteit in 4k Ultra HD en HDR-beeld
 • Je hebt de mogelijkheid om via wifi te verbinden of via een LAN-poort
Minpunten
 • Is een verouderd model die niet de allernieuwste technieken bevat, maar functioneert voor het streamen prima

De Google Chromecast Ultra is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

3. Google Chromecast 3 – Beste chromecast 3

Google Chromecast 3
Bekijk chromecast

De beste chromecast 3 is de Chromecast 3 Smart TV-dongle Full HD van Google. Met deze uitbreiding op je normale TV heb je het idee dat je toch een heuse slimme TV in je kamer hebt staan. Je kunt al je series van Netflix, Videoland, HBO of welke andere ondersteunende app dan ook streamen van je telefoon op laptop naar je televisie. Ook kun je dit model besturen via de bekende Google home app.

Pluspunten
 • Een goedkope chromecast die streamen op een normale televisie mogelijk maakt
 • Wordt ondersteund door alle populaire apps
Minpunten
 • De beeldkwaliteit is maximaal HD en geen Full HD

De Google Chromecast 3 is verkrijgbaar bij:

4. Google Chromecast Ultra + Google Stadia Controller – Beste chromecast om mee te gamen

Google Chromecast Ultra 4K - Media Streamer + Google Stadia Controller Wit - Combideal
Bekijk chromecast

Beste chromecast om mee te gamen is de Chromecast Ultra 4K Media Streamer + Google Stadia Controller. Je kunt met deze chromecast ook je games streamen in hoge resolutie zoals 4K Ultra HD. Hiermee beleef je de ultieme gaming experience op je eigen televisie. Het mooie aan dit pakket is is dat je er ook een controller bijgeleverd krijgt waardoor je direct kunt beginnen met spelen. De controller is ook te gebruiken op bijvoorbeeld je PC waardoor hij multifunctioneel is.

Pluspunten
 • Een combinatie set maakt het mogelijk om direct te starten met gamen
 • Hoge resolutie van 4K Ultra HD beeldkwaliteit
 • De controller is multifunctioneel
Minpunten
 • Een hoger prijskaartje dan een gemiddelde chromecast

De Google Chromecast Ultra + Google Stadia Controller is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

5. Nvidia Shield TV Pro – Beste chromecast alternatief met Android

Nvidia Shield TV Pro Media Streamer
Bekijk chromecast

Beste chromecast alternatief met Android is de Shield TV Pro van Nvidia. Je maakt met dit alternatief van jouw eenvoudige televisie een compleet mediacenter én gameconsole in één. Je kunt verschillende apps installeren op het besturingssysteem van Android en je favoriete films en series kijk je in Ultra HD. Als je niet genoeg opslag hebt kun je hem uitbreiden met een externe schijf. Via de streamingsmodule kun je jouw PC games ook op je televisie spelen.

Pluspunten
 • Een mediacenter en gameconsole in één apparaat
 • Je kunt je PC games ook op je televisie spelen
 • Werkt met Android en biedt zo vele mogelijkheden om apps te installeren
Minpunten
 • Het is in verhouding een dure aanschaf als je alleen wilt streamen op je televisie

De Nvidia Shield TV Pro is verkrijgbaar bij:

Waar moet je op letten bij het kopen van een chromecast?

Tegenwoordig heb je geen beperking meer als je films of series wilt kijken terwijl je nog geen slimme televisie hebt. Door middel van een chromecast kun je alles wat op jouw mobiele apparaten gebeurd streamen naar jouw televisie. Je hebt daar geen peperdure smart TV meer voor nodig.

Chromecast werd uitgevonden in 2013 en heeft inmiddels meerdere ontwikkelingen doorgemaakt waaronder de mogelijkheid om er een heel multimediacenter van te maken. Zo kun je niet alleen je films en series streamen, maar zijn er ook mogelijkheden om apps te installeren en zelfs te gamen op je televisie. Maar als je gaat zoeken zie je zo veel mogelijkheden staan. Dus hieronder een aantal tips waar je op moet letten als je chromecast gaat vergelijken.

Beeldkwaliteit

Een van de belangrijkste punten van een chromecast is de beeldkwaliteit. Door de jaren heen is chromecast verder ontwikkeld en bij de nieuwe modellen zal je zien dat je eenvoudig 4K Ultra HD kan streamen. De oudere modellen hebben vaak alleen HD of Full HD.

Als je over wilt gaan tot de aankoop van een chromecast dan is de beeldkwaliteit absoluut een punt om te vergelijken. Waar sommigen alleen het aller aller scherpste beeld willen vanwege bijvoorbeeld hun game experience of bioscoopervaring, nemen anderen genoeg met een ‘normale’ Full HD kwaliteit.

Budget

Je kunt het met chromecast op dit moment zo gek maken als dat je zelf wilt en dat is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt bereiken. Sommigen nemen genoeg met het alleen kunnen streamen van hun smartphone naar de televisie, terwijl anderen ook nog willen gamen. Het budget is daar een grote keuze in. Want zo kun je voor een kleine 30euro al een chromecast hebben zonder dat je een smart TV hoeft aan te schaffen, maar dan ben je wel beperkt in mogelijkheden. Wil je meer mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld Google TV of het streamen van games, dan zit je in een andere prijsklasse. Heb je een onbeperkt budget en is gamen bijvoorbeeld ook belangrijk dan kun je zelfs chromecasts kopen van 200euro om al je wensen te vervullen.

Functies en extra’s

Een simpel oud model chromecast biedt vaak alleen de mogelijkheid om via wifi verbinding te maken, heeft dus geen LAN-poort en ondersteunt alleen het streamen van films en series. Wil je er meer uit halen, los van je budget, dan kun je ook kijken naar chromecasts die de mogelijkheid hebben om bijvoorbeeld bedraad aangesloten te worden. Zo omzeil je bijvoorbeeld een instabiele wifi verbinding.

Andere extra’s die sommige modellen hebben zijn losse afstandsbedieningen waarmee je meer functies hebt of het installeren van apps. Blader eens door de mogelijkheden van andere modellen en wie weet kom je wel een functie tegen waar je nog niet aan had gedacht maar die wel goed bij je past.

Veelgestelde vragen over chromecasts

 • Wat is een chromecast?

  Een chromecast is een apparaat waarmee je praktisch alle niet-slimme televisies slim kan maken. Door middel van de aansluiting op een HDMI-poort kun je via een draadloze (wifi) verbinding contact maken tussen je mobiele apparaat en de chromecast waardoor je films, series en games kan streamen van je mobiele apparaat naar je televisie.

 • Hoe werkt een chromecast?

  Je sluit chromecast aan op een HDMI-poort van je televisie en je doet de adapter in het stopcontact voor netstroom. Vervolgens installeer je hem en door gebruik te maken van ondersteunende apps, zoals bijvoorbeeld Netflix, kun je vanaf jouw mobiele apparaat draadloos de film of serie streamen op je televisie die jij op dat moment wilt kijken.

 • Hoe maak je verbinding met een chromecast?

  Chromecast maakt verbinding door middel van een wifi-verbinding. Het is daarom belangrijk dat de installatie van chromecast op hetzelfde netwerk gebeurd als dat jouw mobiele apparaat is aangesloten. Als er geen verbinding is over hetzelfde netwerk, dan kun je niet streamen.

 • Wat kun je allemaal doen met een chromecast?

  Met chromecast kun je op de eerste plaats streamen vanaf je mobiele apparaat naar je televisie. Door de ontwikkeling van de technologie zijn er meer mogelijkheden gekomen, zoals het installeren van apps en het streamen van jouw games vanaf bijvoorbeeld je laptop of PC. Omdat chromecast met Google samen werkt kun je hem ook aansluiten op je Speaker Assistent waardoor spraakbediening mogelijk is.

 • Plaats een reactie