De 5 beste monitors van 2024

Welke monitor is voor jou nu echt het meest geschikt? De tijd dat je bij een monitor kopen slechts een keuze kon maken uit een handvol mogelijkheden behoort tegenwoordig toch echt wel definitief tot het verleden. Bij een monitor kopen zal je niet alleen rekening willen houden met de uitstraling waar deze over beschikt, maar ook met de schermgrootte, de resolutie en nog heel wat andere belangrijke aandachtspunten. Ben jij ook benieuwd naar wat nu precies de beste monitors van het moment zijn die op de markt zijn terug te vinden? Wij hebben ze voor je uitgezocht en stellen ze hier graag aan je voor!

Merk
Model
1
MSI Optix MAG342CQR - QHD Ultrawide Curved Gaming Monitor - 34 inch
MSI
Optix MAG342CQR
2
Iiyama G-Master G2730HSU-B1 - Gaming Monitor
Iiyama
G-Master G2730HSU-B1
3
Samsung LU28R552UQRXEN - 4K IPS Monitor
Samsung
LU28R552UQRXEN
4
Samsung LS24R650 - Full HD IPS Monitor
Samsung
LS24R650
5
AOC Q2790PQE - QHD IPS Monitor - 27 Inch
AOC
Q2790PQE

Dit zijn ze, de 5 beste monitors van 2024

1. MSI Optix MAG342CQR – Beste 144hz monitor

MSI Optix MAG342CQR - QHD Ultrawide Curved Gaming Monitor - 34 inch
Bekijk monitor

Wie verzekerd wil zijn van de beste 144hz monitor kan kiezen voor de MSI Optix MAG342CQR. Het betreft hier een curved gaming monitor welke er om bekend staat uitstekend geschikt te zijn voor het spelen van videogames. Dit beeldscherm heeft een grootte van 34 inch en kenmerkt zich door de aanwezigheid van een Quad HD resolutie. Deze eigenschappen samen zorgen er voor dat je kan rekenen op niet alleen veel schermruimte, maar tegelijkertijd ook een zeer gedetailleerd beeld. De aanwezigheid van FreeSync zorgt voor een synchronisatie van de framerate van de videokaart met deze van de monitor. Deze kan zomaar oplopen tot wel 144Hz. Ongeacht de videogame die je wenst te spelen, deze monitor leent er zich aldus uitstekend voor.

Met een reactietijd van een mooie 1 ms wordt er voor gezorgd dat het na-ijlende effect van ghosting op perfecte wijze tegen kan worden gegaan. Daarnaast is er ook nog de aanwezigheid van de Gaming OSD app. Deze kenmerkt zich door de aanwezigheid van handige functies waaronder een splitmodus. Deze maakt het mogelijk om bijvoorbeeld naast je videogame ook verschillende chatgroepen open te hebben staan. Of je kan gebruikmaken van night vision waardoor je over meer zicht en bijgevolg ook een structureel voordeel beschikt in donkerdere levels. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, de MSI Optix MAG342CQRmag absoluut niet ontbreken in jouw gaming setup!

Pluspunten
 • Een reactietijd van slechts 1ms
 • De 144Hz verversingssnelheid zorgt voor een vloeiende weergave van bewegende beelden
 • Haperende beelden tijdens het gamen behoren tot het verleden door FreeSync
 • De instellingen van de monitor zijn zeer eenvoudig naar wens aan te passen
Minpunten
 • Deze monitor is niet uitgerust met ingebouwde speakers

De MSI Optix MAG342CQR is verkrijgbaar bij:

2. Iiyama G-Master G2730HSU-B1 – Beste gaming monitor

Iiyama G-Master G2730HSU-B1 - Gaming Monitor
Bekijk monitor

Wie alleen maar genoegen wenst te nemen met de beste gaming monitor moet daarvoor kijken in de richting van de Iiyama G-Master G2730HSU-B1. Deze monitor kenmerkt zich door een Full HD beeldkwaliteit en heeft een refresh rate van 75 Hz. De reactietijd van 1 ms zorgt er voor dat je tijdens het gamen geen hinder zal ondervinden van zogenaamde ghosting. Bovendien is het zo dat je op deze manier ook weinig inputlag zal ervaren wanneer de console op de monitor wordt aangesloten. De Iiyama G-Master G2730HSU-B1 monitor beschikt bovendien over een strak ontwerp en heeft dunne bezels. Een setup met 2 of meerdere monitoren is dus geen enkel probleem.

De zogenaamde black equalizer kan geheel op basis van jouw wensen worden afgesteld. Dit zorgt er voor dat je tegenstanders in meer donkere levels aanzienlijk beter kan zien. Beschik je over een AMD videokaart? In dat geval zal de FreeSync er voor zorgen dat de monitor beter kan samenwerken met de videokaart. Zo kunnen pas echt de meest stabiele framerates worden gerealiseerd.

Pluspunten
 • Geen ghosting tijdens het gamen door 1 ms reactiesnelheid
 • FreeSync technologie voorkomt haperende beelden (met een AMD videokaart)
 • Een opstelling met meerdere schermen kan probleemloos gerealiseerd worden
Minpunten
 • De framerate van 75 Hz is misschien voor veel gamers aan de beperkte kant

De Iiyama G-Master G2730HSU-B1 is verkrijgbaar bij:

3. Samsung LU28R552UQRXEN – Beste 4K monitor

Samsung LU28R552UQRXEN - 4K IPS Monitor
Bekijk monitor

Hoewel zijn naam nogal lang en ingewikkeld overkomt, zijn de kwaliteiten van deze monitor eenvoudig te beschrijven. De Samsung LU28R550UQRZEN biedt een zeer goede beeldkwaliteit, is qua afmetingen (28 inch) aan de grote kant en heeft de beschikking over een uitgebreid bedieningspaneel.

Als je een zakelijke gebruiker bent, is deze monitor perfect. De zwarte matte afwerking en zilverkleurige streep versterken het ontwerp van de monitor. Het scherm is aan drie kanten bezelvrij, maar er is toch een lichte rand rond het scherm. Het scherm is daarnaast ook een beetje reflecterend.

Een andere goede eigenschap is de FreeSync compatibiliteit. Met FreeSync kun je het beeldscherm synchroniseren met je grafische kaart zonder te trillen of te stotteren. Deze monitor heeft ook Picture in Picture by Picture, en een Game Mode. Deze modi verbeteren de zichtbaarheid van personages en objecten, zelfs in donkere delen van spellen. Bovendien heeft hij Eye Saver en flikkervrije modi.

Wil je een monitor die veel waar voor je geld biedt, overweeg dan de Samsung LU28R550UQZEN. Voor minder dan 250 euro biedt deze 4K monitor je een geweldige kijkervaring. Hij ondersteunt echter niet Nvidia’s G-Sync compatibele modus. Ondanks zijn kleine tekortkomingen (niet in hoogte verstelbaar en geen ingebouwde speakers) is dit een degelijke monitor voor dagelijks gebruik.

Als je films, TV programma’s, of games in een brede resolutie moet bekijken, kan je met een gerust hart kiezen voor deze Samsung 4K monitor.

Pluspunten
 • De 4K-resolutie zorgt voor een haarscherpe beeldweergave
 • Flicker-free scherm en blauwlicht filter voor beter concentratie.
 • Er wordt een HDMI kabel meegelverd
Minpunten
 • Deze monitor is niet in hoogte verstelbaar
 • Geen ingebouwde speakers

De Samsung LU28R552UQRXEN is verkrijgbaar bij:

4. Samsung LS24R650 – Beste alles-in-één monitor

Samsung LS24R650 - Full HD IPS Monitor
Bekijk monitor

De Samsung LS24R650 is een alles-in-één monitor die zowel kwaliteit als een strak design biedt. Het 24-inch IPS paneel biedt een resolutie van 1920×1080 en een vernieuwingsfrequentie van 75Hz. Hij heeft ook twee USB 2.0 poorten en twee 3,5 mm audio-aansluitingen. Zijn standaard is uniek, met een vierkante voet die minder ruimte inneemt. Hij biedt ook een betere stabiliteit en een vlak oppervlak. Hoewel hij iets dikker is dan zijn goedkopere tegenhanger, heeft de Samsung LS24R650 nog steeds voldoende mogelijkheden om je tevreden te stellen.

De Samsung LS24R650 heeft bovenal uitstekende kleurprestaties voor een monitor uit de middenklasse. Zijn beeldscherm is opmerkelijk helder en is perfect voor het bekijken van films, het spelen van videogames en meer.

De LS24R650 is hierdoor een uitstekende all-round monitor. De veelzijdige standaard en de vele aansluitmogelijkheden maken hem de perfecte keuze voor een werk-bij-huis of zakelijke omgeving. In een lichte ruimte zijn de beelden op het scherm iets minder goed te zien, maar het IPS paneel zorgt daarentegen wel voor levendige kleuren en helderheid vanuit elke hoek. Bovendien heeft de monitor een blauwlichtfilter en flikkervrije technologie. En, hij is gemakkelijk op te zetten en te gebruiken.

Een ander opvallend kenmerk van de Samsung LS24R650 monitor is de ultradunne rand. Dit maakt het opstellen van meerdere monitoren een fluitje van een cent. Verder zorgen de brede kijkhoeken en de flikkervrije technologie voor een comfortabele kijkervaring voor beide ogen. Deze monitor is ook compatibel met muurplaten, wat betekent dat hij vastgezet kan worden.

Tot slot is het wel nog belangrijk om te vermelden dat deze monitor geen ingebouwde speakers van zichzelf heeft. Je zult dus wel nog externe speakers moeten aansluiten.

Pluspunten
 • Ergonomische monitor voor je thuiswerkplek dankzij uitgebreide verstelopties
 • Uitgebreide aansluitmogelijkheden voor al je accessoires
 • Ook geschikt voor casual gaming, sociale media, YouTube en Netflix
Minpunten
 • Geen ingebouwde speakers

De Samsung LS24R650 is verkrijgbaar bij:

5. AOC Q2790PQE – Beste ergonomische monitor

AOC Q2790PQE - QHD IPS Monitor - 27 Inch
Bekijk monitor

De AOC Q2790PQE is een 27-inch monitor met een 2560×1440 resolutie en een verversingssnelheid van 60Hz. Hij heeft ook een IPS/PLS paneel en een beeldverhouding van 16:9. Verder heeft hij een acht-bits kleurdiepte en 350 cd/m2 helderheid.

De AOC Q2790PQE heeft een zeer hoge contrastverhouding: de verhouding van het donkerste zwart tot de helderste witte kleur. Hierdoor kun je donkere tinten een stuk duidelijker zien. Hij heeft ook een zeer goede beeldnauwkeurigheid. Wel is het belangrijk op te merken dat de kleurtemperatuur van dit scherm iets koeler is dan het 6500K doel, wat betekent dat het je beeld een licht blauwe tint geeft.

Een ander voordeel van deze monitor is zijn grote kijkhoek. Ben je van plan je monitor voor gamen te gebruiken, dan is de AOC Q2790PQE een goede keus. De AOC monitor biedt bredere kijkhoeken en een betere verwerking van reflecties.

De AOC Q2790PQU heeft een 2560 x 1440 resolutie en 110 ppi. Deze verhouding is het juiste evenwicht voor een IPS monitor, dus hij levert een uitstekende beeldkwaliteit. Het IPS LCD paneel biedt ook goede kijkhoeken met minimale kleurvervorming en een lage IPS gloed.

Pluspunten
 • Bovengemiddelde kleurweergave met 125% sRGB, QHD-resolutie en IPS-paneel
 • Geschikt voor elke werkplek dankzij ergonomische verstelopties
 • Ergonomische keuze voor studenten, professionals en werkgevers
Minpunten
 • Deze monitor beschikt niet over een ingebouwde camera en speaker

De AOC Q2790PQE is verkrijgbaar bij:

Soorten beeldpanelen

IPS

IPS-panelen kenmerken zich door het hoogste kleurbereik. Dit betekent dat het met behulp van een dergelijk beeldscherm pas echt mogelijk is om bijvoorbeeld de graphics van videogames op natuurgetrouwe wijze weer te geven. Een IPS-scherm koppelt dit gegeven bovendien aan grote kijkhoeken. Dat is interessant, want dit zorgt er voor dat je ook kan rekenen op een scherp beeld wanneer je, je niet recht voor de monitor bevindt.

TN

Een monitor die is voorzien van een TN-paneel heeft in de basis een iets slechtere kleurweergave in vergelijking met andere beeldschermen. De kleuren zullen er dan ook iets fletser uitzien in vergelijking met bijvoorbeeld een IPS-paneel. Het is mede omwille van deze reden dat er op moment van schrijven geen monitoren met TN-panelen zijn welke over DisplayHDR beschikken. Ook de kijkhoek van een TN-paneel is aanzienlijk kleiner in vergelijking met de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Waarom kies je dan wel voor het aanschaffen van een TN-paneel? Voor de snelle responstijd en de hoge verversingssnelheid. Dit maakt een TN-monitor uitermate geschikt als gaming monitor.

VA

Een VA-beeldscherm vormt in principe het gemiddelde tussen een IPS en een TN-paneel. Het kleurbereik benadert deze van een IPS-paneel en de kijkhoek is enigszins beperkter dan deze van een IPS-scherm. Daar tegenover staat dat deze kijkhoek wel groter is in vergelijking met deze van een monitor met een TN-paneel. VA-monitoren weten in de praktijk vooral uit te blinken op vlak van contrastverhouding. Het verschil tussen licht en donker is bij deze beeldschermen dan ook uitermate goed zichtbaar.

LED

Voor veel mensen is de keuze voor een LED-monitor al snel gemaakt. In eerste instantie is het zo dat een dergelijke monitor zich kenmerkt door een hoge helderheid. Dit betekent dat er minder last wordt ervaren van invallend zonlicht. Het is mede omwille van deze reden dat er ook steeds vaker gebruik wordt gemaakt van dergelijke monitoren in bijvoorbeeld een laptop. Bovendien kan er worden vastgesteld dat een LED monitor ook een aanzienlijk beter contrast weet te realiseren in vergelijking met bijvoorbeeld een LCD-monitor. In het bijzonder bij local dimming werkt LED ongelofelijk goed. De miljoenen kleuren zorgen er bovendien voor dat LED-monitoren over een uitstekende kleurechtheid beschikken. Tel daar ook nog eens het lage energieverbruik bij op en het mag duidelijk zijn dat LED-schermen het overwegen waard zijn.

PLS

PLS-panelen zijn in principe zo goed als identiek aan IPS-panelen. Er kan echter in de praktijk worden vastgesteld dat veel minder merken echt volop voor deze techniek kiezen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat PLS-panelen in de praktijk doorgaans aanzienlijk duurder zijn in vergelijking met de IPS-variant. Zowel voor IPS- als PLS-panelen geldt in de praktijk dat de kleuren niet veranderen op het ogenblik dat het scherm niet vanuit een loodrechte hoek wordt bekeken. Er is ook één belangrijk nadeel aan dit type van beeldscherm verbonden, namelijk het feit dat de minimale helderheid vrij hoog is. PLS-panelen hebben een goede maximale contrastwaarde, maar realiseren mindere resultaten bij veeleisende transverse evenals checkerboard-metingen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een monitor?

Er zijn bij het kopen van een nieuwe monitor tal van verschillende zaken waar je zeker de nodige aandacht aan dient te besteden. Niet alleen zal je bij het in huis halen van een nieuwe monitor rekening willen houden met de uitstraling waarover deze beschikt, veel belangrijker zijn de technische eigenschappen. Belangrijk om op dit vlak rekening mee te houden zijn in ieder geval de onderstaande aandachtspunten:

 1. Het type paneel waar gebruik van wordt gemaakt;
 2. De resolutie die de monitor weet te realiseren;
 3. De kleurenkwaliteit waarover de monitor beschikt;
 4. Het verbruik dat door de monitor wordt gerealiseerd;
 5. De eventuele extra functies waar een monitor over beschikt;

Denk bovendien bij het kopen van een monitor steeds in functie van hetgeen je er mee wil gaan doen. Een goede gaming monitor hoeft bijvoorbeeld geen optimale monitor voor fotografen te zijn en omgekeerd. Op voorhand even voor jezelf uitmaken aan welke eisen jouw nieuwe monitor allemaal dient te voldoen is in ieder geval geen overbodige luxe. Alleen op deze manier kan je namelijk op efficiënte wijze een keuze maken uit het gigantische aanbod dat tegenwoordig op de markt is terug te vinden.

Tenslotte hoort bij de beste monitor ook de beste router en beste externe harde schijf. Ben je een echte gadget-freak? Dan vind je deze elektronica blogs vast ook interessant.

Veelgestelde vragen over monitors

 • Wat kun je met een monitor?

  Een monitor is een beeldscherm waar je het beeld van een computer, laptop of spelcomputer op kunt laten weergeven. Monitoren worden speciaal ontwikkeld voor het beste beeldresultaat en zorgen ervoor dat je langdurig naar het beeld kunt kijken. Zonder dat je last krijgt van je ogen. Een monitor wordt ook gebruikt in bijvoorbeeld praktijken en wachtkamers om wachtende mensen van informatie te voorzien.

 • Welke monitor heb ik nodig?

  Welke monitor je nodig hebt is afhankelijk van wat je met de monitor wilt doen. De eisen aan een monitor voor thuiswerken wijken af van de eisen die gesteld worden voor het spelen van games. Daarnaast is het ook afhankelijk van de PC of laptop die je op de monitor wilt aansluiten. Je hebt immers niets aan een Ultra HD 4K monitor als je PC of laptop een maximale resolutie van 1920×1080 pixels ondersteunt.

 • Wat is het beste monitor merk?

  Er zijn een aantal merken die gespecialiseerd zijn in het maken van monitoren. Welbekende fabrikanten, zoals Samsung en LG produceren al jaren de beste monitoren hoewel HP ook een belangrijke speler in de markt is. HP fabriceert evenals de concurrentie mooie beeldschermen in verschillende formaten en met uiteenlopende beeldresoluties. Samsung is daarentegen nog altijd de koploper in de markt en verkoopt verreweg de meeste monitoren op jaarbasis.

 • Welke monitor is goed voor je ogen?

  De Samsung LS27R650 is een Full HD monitor met een speciaal filter dat goed is voor de ogen. Door het activeren van het filter is het beeld rustiger voor de ogen en kun je langer naar het beeldscherm kijken. De HP U28 heeft dezelfde functie, maar is een Ultra HD 4K monitor met een beeldresolutie van 3840×2160 pixels.

 • Welke monitor voor tv kijken?

  De HP U28 Ultra HD 4K monitor is de beste monitor voor het kijken naar tv. De monitor bevat een beeldresolutie van 3840×2160 pixels en ondersteunt HDR. Met een beeldverversingssnelheid van 60Hz lopen beelden vloeiend. Je kunt randapparatuur, zoals een Blu-ray Discspeler, interactief TV kastje en een spelcomputer eenvoudig aansluiten via de bijgeleverde HDMI-kabel.

 • Wat is de beste monitor die je kan kopen voor thuiswerken?

  De HP U28 is een Ultra HD 4K monitor met USB-C, HDMI- en DisplayPort-aansluitingen die uitermate geschikt is voor thuiswerken. Je koppelt een PC of een laptop eenvoudig op de monitor. Die je zowel als primair als secundair beeldscherm kunt gebruiken. Door de snelle beeldverversingssnelheid is de monitor ook geschikt voor het kijken aar films en series en voor het spelen van computerspelletjes.

 • Welke monitor grootte?

  Toggle Content

 • Wat is het voordeel van een curved monitor?

  Door een gebogen scherm is de afstand tussen de ogen en het beeldscherm op ieder deel van het scherm gelijk. Dat zorgt ervoor dat je minder met het hoofd hoeft te draaien. Het is ook beter voor je ogen, omdat deze minder vaak hoeven scherp te stellen als je naar een ander deel van het beeldscherm kijkt. Het is ook bewezen dat een curved monitor oog- en nekklachten voorkomt.

 • Wat is de beste curved monitor?

  De Samsung LC34H890WGRXEN is de beste curved monitor die je op dit moment kunt kopen. Het is een Quad HD beeldscherm met een 1440p beeldresolutie. Betreffende de beeldkwaliteit is deze monitor scherper en beter dan een Full HD monitor, maar minder goed dan een Ultra HD 4K monitor. De beeldverversingssnelheid van deze monitor is 100Hz en dat zorgt voor vloeiende beelden. Computers, laptops en andere randapparatuur kun je eenvoudig aansluiten via HDMI of DisplayPort.

 • Kun je op een game monitor tv kijken?

  Jazeker. Een game monitor heeft vaak als voordelen dat deze haarscherp is, heldere kleuren bevat en een goede beeldverversingssnelheid. Zo kun je op deze monitoren ook prima televisie of naar films en series kijken. Je hebt wel randapparatuur nodig, zoals een Blu-ray Discspeler, spelcomputer of een interactief TV kastje.

 • Welke resolutie voor beeldscherm?

  Welke resolutie je nodig hebt is afhankelijk van het bronmateriaal dat je op het scherm wilt weergeven. Een Full HD laptop of een computer met een videokaart die maximaal Full HD resolutie ondersteunt, heeft een maximale resolutie van 1920×1080 pixels. Een Full HD monitor is dan ook voldoende. Heb je een laptop met een 4K beeldresolutie? Dan is een monitor met een beeldresolutie van 3840×2160 een betere keuze.

Waarom kiezen voor 5Top.nl?

Bij 5Top is onze missie om jou te helpen met het kopen van jouw nieuwe product. Daarvoor doen we uitgebreid onderzoek en testen we zo veel mogelijk producten op belangrijke eigenschappen. Zo helpen we jou om een bewuste keuze te maken voordat je overgaat tot aankoop. Als je zelf twijfelt of nog vragen hebt over een bepaald product dan kan je ze altijd in de reacties hieronder kwijt!

Plaats een reactie