De 5 beste monitors van 2021

Welke monitor is voor jou nu echt het meest geschikt? De tijd dat je bij een monitor kopen slechts een keuze kon maken uit een handvol mogelijkheden behoort tegenwoordig toch echt wel definitief tot het verleden. Bij een monitor kopen zal je niet alleen rekening willen houden met de uitstraling waar deze over beschikt, maar ook met de schermgrootte, de resolutie en nog heel wat andere belangrijke aandachtspunten. Ben jij ook benieuwd naar wat nu precies de beste monitors van het moment zijn die op de markt zijn terug te vinden? Wij hebben ze voor je uitgezocht en stellen ze hier graag aan je voor!

Dit zijn ze, de 5 beste monitors van 2021

1. MSI Optix MAG342CQR – Beste 144hz monitor

MSI Optix MAG342CQR - QHD Ultrawide Curved Gaming Monitor - 34 inch
Bekijk monitor

Wie verzekerd wil zijn van de beste 144hz monitor kan kiezen voor de MSI Optix MAG342CQR. Het betreft hier een curved gaming monitor welke er om bekend staat uitstekend geschikt te zijn voor het spelen van videogames. Dit beeldscherm heeft een grootte van 34 inch en kenmerkt zich door de aanwezigheid van een Quad HD resolutie. Deze eigenschappen samen zorgen er voor dat je kan rekenen op niet alleen veel schermruimte, maar tegelijkertijd ook een zeer gedetailleerd beeld. De aanwezigheid van FreeSync zorgt voor een synchronisatie van de framerate van de videokaart met deze van de monitor. Deze kan zomaar oplopen tot wel 144Hz. Ongeacht de videogame die je wenst te spelen, deze monitor leent er zich aldus uitstekend voor.

Met een reactietijd van een mooie 1 ms wordt er voor gezorgd dat het na-ijlende effect van ghosting op perfecte wijze tegen kan worden gegaan. Daarnaast is er ook nog de aanwezigheid van de Gaming OSD app. Deze kenmerkt zich door de aanwezigheid van handige functies waaronder een splitmodus. Deze maakt het mogelijk om bijvoorbeeld naast je videogame ook verschillende chatgroepen open te hebben staan. Of je kan gebruikmaken van night vision waardoor je over meer zicht en bijgevolg ook een structureel voordeel beschikt in donkerdere levels. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, de MSI Optix MAG342CQRmag absoluut niet ontbreken in jouw gaming setup!

Pluspunten
 • Een reactietijd van slechts 1ms
 • De 144Hz verversingssnelheid zorgt voor een vloeiende weergave van bewegende beelden
 • Haperende beelden tijdens het gamen behoren tot het verleden door FreeSync
 • De instellingen van de monitor zijn zeer eenvoudig naar wens aan te passen
Minpunten
 • Deze monitor is niet uitgerust met ingebouwde speakers

De MSI Optix MAG342CQR is verkrijgbaar bij:

2. Iiyama G-Master G2730HSU-B1 – Beste gaming monitor

Iiyama G-Master G2730HSU-B1 - Gaming Monitor
Bekijk monitor

Wie alleen maar genoegen wenst te nemen met de beste gaming monitor moet daarvoor kijken in de richting van de Iiyama G-Master G2730HSU-B1. Deze monitor kenmerkt zich door een Full HD beeldkwaliteit en heeft een refresh rate van 75 Hz. De reactietijd van 1 ms zorgt er voor dat je tijdens het gamen geen hinder zal ondervinden van zogenaamde ghosting. Bovendien is het zo dat je op deze manier ook weinig inputlag zal ervaren wanneer de console op de monitor wordt aangesloten. De Iiyama G-Master G2730HSU-B1 monitor beschikt bovendien over een strak ontwerp en heeft dunne bezels. Een setup met 2 of meerdere monitoren is dus geen enkel probleem.

De zogenaamde black equalizer kan geheel op basis van jouw wensen worden afgesteld. Dit zorgt er voor dat je tegenstanders in meer donkere levels aanzienlijk beter kan zien. Beschik je over een AMD videokaart? In dat geval zal de FreeSync er voor zorgen dat de monitor beter kan samenwerken met de videokaart. Zo kunnen pas echt de meest stabiele framerates worden gerealiseerd.

Pluspunten
 • Geen ghosting tijdens het gamen door 1 ms reactiesnelheid
 • FreeSync technologie voorkomt haperende beelden (met een AMD videokaart)
 • Een opstelling met meerdere schermen kan probleemloos gerealiseerd worden
Minpunten
 • De framerate van 75 Hz is misschien voor veel gamers aan de beperkte kant

De Iiyama G-Master G2730HSU-B1 is verkrijgbaar bij:

3. Samsung U28E590D – Beste 4K monitor

Samsung U28E590D - 4K Monitor
Bekijk monitor

Ben je op zoek naar de beste 4K monitor? In dat geval kan je daarvoor kijken in de richting van deze 28 inch LED-monitor met 4K-resolutie. Het eerste wat opvalt bij deze Samsung U28E590D is natuurlijk de bijzonder hoge resolutie van 3840×2160 pixels. Hierdoor kan je niet alleen rekenen op een aanzienlijke hoeveelheid werkruimte, daarnaast is ook een kristalhelder beeld gegarandeerd. Bovendien slaagt de Samsung U28E590D er ook nog eens in om een miljard verschillende kleuren weer te geven. Dit betekent dat alle beelden door middel van de Samsung U28E590D op een gedetailleerde evenals natuurgetrouwe manier worden weergegeven.

Wie de Samsung U28E590D in huis haalt verzekert zich met absolute zekerheid van de beste 4K monitor. Dit niet in het minst door de reactietijd van amper 1 ms. Supersnelle beelden worden hierdoor zonder ook maar enig probleem weergegeven zonder dat er sprake is van verlies aan scherpte en / of details. Meer dan voldoende goede redenen dus om er voor te kiezen om deze geweldige 4K monitor in huis te halen!

Pluspunten
 • Deze LED-monitor is energiezuinig terwijl ze toch een geweldig mooi beeld weet te produceren
 • De 4K-resolutie zorgt voor een haarscherpe beeldweergave
 • Voorzien van een HDMI en DisplayPort
 • Een reactiesnelheid van amper 1 MS
Minpunten
 • Deze monitor is niet in hoogte verstelbaar
 • Helaas geen IPS-paneel

De Samsung U28E590D is verkrijgbaar bij:

4. Samsung LC49RG90 – Beste ultrawide monitor

Samsung LC49RG90 - Ultrawide Curved QLED Monitor
Bekijk monitor

De beste ultrawide volgens Tweakers is de Samsung LC49RG90. Toegegeven, mensen die op zoek zijn naar een ultrawide monitor kunnen maar moeilijk om dit exemplaar heen. Door het in huis halen van de Samsung LC49RG90 zorg je er voor dat je games kan ervaren op een prachtig curved beeldscherm van 49 inch. Heel wat verschillende omgevingen, zoals bijvoorbeeld een speelveld, een complete stad of een volledige cockpit kunnen door deze monitor zonder enig probleem worden weergegeven. Bovendien kan er worden vastgesteld dat de Samsung LC49RG90 beschikt over een QLED beeldscherm. Hierdoor kunnen levensechte kleuren worden gerealiseerd. Daarnaast is het eveneens zo dat dit beeldscherm voldoet aan de VESA DisplayHRD 600 standaard. Met andere woorden, speel jij in donkere levels? Dan zal je ook daar je tegenstanders altijd goed kunnen zien. In menig aantal games is dit toch een niet onbelangrijk voordeel.

Met het in huis halen van de Samsung LC49RG90 kan je eveneens rekenen op een panoramisch effect welke in de hand wordt gewerkt door het gebogen scherm. Door dit effect waan je, je echt middenin de games. Bovendien is het hierdoor niet meer vereist om bijzonder vaak je hoofd of nek te bewegen wanneer je het volledige beeld wil zien. De aanwezige 144 Hz verversingssnelheid zorgt er voor dat je ook snelle actiegames zoals bijvoorbeeld Battlefield en Overwatch zonder enige moeite kan spelen! Tot slot zorgt de FreeSync technologie er voor dat je geen hinder zal ondervinden tijdens het gamen met een AMD videokaart.

Pluspunten
 • Door de QLED en High Dynamic Range technologie kan je rekenen op levendige kleuren en hoge contrasten
 • HDR games komen met deze monitor ten volle tot hun recht
 • Deze super ultrawide monitor zorgt er voor dat je tot 2 keer zoveel van het speelveld kan zien als met een normale monitor
 • Haperende beelden worden voorkomen door de FreeSync & 144Hz verversingssnelheid
Minpunten
 • Met een breedte van 1,2 meter en een diepte van 38 centimeter neemt ze behoorlijk veel ruimte in beslag
 • Deze monitor beschikt niet over ingebouwde speakers

De Samsung LC49RG90 is verkrijgbaar bij:

5. BenQ SW2700PT - WQHD – Beste gekalibreerde monitor

BenQ SW2700PT - WQHD IPS Monitor
Bekijk monitor

De beste gekalibreerde monitor is volgens ons de BenQ SW2700PT – WQHD. Deze monitor is dan ook echt speciaal gemaakt voor professionele fotografen. Bij het in huis halen van deze monitor kan je bijgevolg rekenen op allerhande interessante functies. Denk hierbij niet alleen aan de AdobeRGB 99%, maar ook aan fabriekskalibratie evenals aan een monitorkap welke er mee voor zorgt dat kleuren optimaal tot hun recht kunnen komen. De aanwezige OSD-controller zorgt er op haar beurt voor dat er eenvoudig kan worden gewisseld tussen verschillende modi waaronder de aanwezige zwart-wit weergave.

De BenQ SW2700PT – WQHD kenmerkt zich verder door de aanwezigheid van een AHVA IPS-paneel. De resolutie van dit beeldscherm is een zeer aantrekkelijke 2560 x 1440 pixels. Het 27 inch beeldscherm zorgt er voor dat alle details haarscherp weergegeven kunnen worden. De hoge resolutie zorgt er op haar beurt uiteraard ook voor dat je altijd kan rekenen op meer dan voldoende bureaubladruimte. Ook productief werken met bijvoorbeeld foto- evenals videobewerkingssoftware is dan ook geen enkel probleem. De BenQ SW2700PT – WQHD kan tot slot op zeer eenvoudige wijze in hoogte worden versteld. Dit scherm is ook kantelbaar evenals draaibaar van links naar rechts.

Pluspunten
 • Tal van interessante functies aanwezig waaronder de AdobeRGB 99% en de fabriekskalibratie
 • OSD-controller maakt eenvoudig wisselen tussen diverse modi mogelijk
 • Mooie resolutie van 2560 x 1440 pixels
 • Dit scherm is zeer eenvoudig draai- en kantelbaar
Minpunten
 • Deze monitor beschikt over een behoorlijk stevig prijskaartje

De BenQ SW2700PT - WQHD is verkrijgbaar bij:

Sorry, dit product lijkt overal uitverkocht.

Soorten beeldpanelen

IPS

IPS-panelen kenmerken zich door het hoogste kleurbereik. Dit betekent dat het met behulp van een dergelijk beeldscherm pas echt mogelijk is om bijvoorbeeld de graphics van videogames op natuurgetrouwe wijze weer te geven. Een IPS-scherm koppelt dit gegeven bovendien aan grote kijkhoeken. Dat is interessant, want dit zorgt er voor dat je ook kan rekenen op een scherp beeld wanneer je, je niet recht voor de monitor bevindt.

TN

Een monitor die is voorzien van een TN-paneel heeft in de basis een iets slechtere kleurweergave in vergelijking met andere beeldschermen. De kleuren zullen er dan ook iets fletser uitzien in vergelijking met bijvoorbeeld een IPS-paneel. Het is mede omwille van deze reden dat er op moment van schrijven geen monitoren met TN-panelen zijn welke over DisplayHDR beschikken. Ook de kijkhoek van een TN-paneel is aanzienlijk kleiner in vergelijking met de alternatieven die op de markt zijn terug te vinden. Waarom kies je dan wel voor het aanschaffen van een TN-paneel? Voor de snelle responstijd en de hoge verversingssnelheid. Dit maakt een TN-monitor uitermate geschikt als gaming monitor.

VA

Een VA-beeldscherm vormt in principe het gemiddelde tussen een IPS en een TN-paneel. Het kleurbereik benadert deze van een IPS-paneel en de kijkhoek is enigszins beperkter dan deze van een IPS-scherm. Daar tegenover staat dat deze kijkhoek wel groter is in vergelijking met deze van een monitor met een TN-paneel. VA-monitoren weten in de praktijk vooral uit te blinken op vlak van contrastverhouding. Het verschil tussen licht en donker is bij deze beeldschermen dan ook uitermate goed zichtbaar.

LED

Voor veel mensen is de keuze voor een LED-monitor al snel gemaakt. In eerste instantie is het zo dat een dergelijke monitor zich kenmerkt door een hoge helderheid. Dit betekent dat er minder last wordt ervaren van invallend zonlicht. Het is mede omwille van deze reden dat er ook steeds vaker gebruik wordt gemaakt van dergelijke monitoren in bijvoorbeeld een laptop. Bovendien kan er worden vastgesteld dat een LED monitor ook een aanzienlijk beter contrast weet te realiseren in vergelijking met bijvoorbeeld een LCD-monitor. In het bijzonder bij local dimming werkt LED ongelofelijk goed. De miljoenen kleuren zorgen er bovendien voor dat LED-monitoren over een uitstekende kleurechtheid beschikken. Tel daar ook nog eens het lage energieverbruik bij op en het mag duidelijk zijn dat LED-schermen het overwegen waard zijn.

PLS

PLS-panelen zijn in principe zo goed als identiek aan IPS-panelen. Er kan echter in de praktijk worden vastgesteld dat veel minder merken echt volop voor deze techniek kiezen. Dit heeft onder meer te maken met het feit dat PLS-panelen in de praktijk doorgaans aanzienlijk duurder zijn in vergelijking met de IPS-variant. Zowel voor IPS- als PLS-panelen geldt in de praktijk dat de kleuren niet veranderen op het ogenblik dat het scherm niet vanuit een loodrechte hoek wordt bekeken. Er is ook één belangrijk nadeel aan dit type van beeldscherm verbonden, namelijk het feit dat de minimale helderheid vrij hoog is. PLS-panelen hebben een goede maximale contrastwaarde, maar realiseren mindere resultaten bij veeleisende transverse evenals checkerboard-metingen.

Waar moet je op letten bij het kopen van een monitor?

Er zijn bij het kopen van een nieuwe monitor tal van verschillende zaken waar je zeker de nodige aandacht aan dient te besteden. Niet alleen zal je bij het in huis halen van een nieuwe monitor rekening willen houden met de uitstraling waarover ze beschikt, veel belangrijker zijn de technische eigenschappen. Belangrijk om op dit vlak rekening mee te houden zijn in ieder geval de onderstaande aandachtspunten:

 1. Het type paneel waar gebruik van wordt gemaakt;
 2. De resolutie die de monitor weet te realiseren;
 3. De kleurenkwaliteit waarover de monitor beschikt;
 4. Het verbruik dat door de monitor wordt gerealiseerd;
 5. De eventuele extra functies waar een monitor over beschikt;

Denk bovendien bij het kopen van een monitor steeds in functie van hetgeen je er mee wil gaan doen. Een goede gaming monitor hoeft bijvoorbeeld geen optimale monitor voor fotografen te zijn en omgekeerd. Op voorhand even voor jezelf uitmaken aan welke eisen jouw nieuwe monitor allemaal dient te voldoen is in ieder geval geen overbodige luxe. Alleen op deze manier kan je namelijk op efficiënte wijze een keuze maken uit het gigantische aanbod dat tegenwoordig op de markt is terug te vinden.

Tenslotte hoort bij de beste monitor ook de beste router en beste externe harde schijf. Ben je een echte gadget-freak? Dan vind je deze elektronica blogs vast ook interessant.

Plaats een reactie